Pitanja i Odgovori

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Prijatelj mi ne prihvata sunnet kao dokaz, mozeteli dati savjet kako da postupim

Pitanje:


Prijatelj mi je otišao studirati u Beč prije nekoliko. Pošto je krenuo sa Islamom bio, počeo se družiti sa mutezilama o kojim nije imao ništa. Vaša pretpostavka je istina, on je uzeo njihovo učenje na žalost i jako mi je žao. Zbog Allahovog zadovoljstva hoću da mu pomognem, i stvarno mi je žao jer ga smatram iskrenom osobom. Njihovo učenje znate bolje nego ja, i probao sam kroz neke fikhske propise podstaći ga da misli koliko su hadisi važni ali njegov komentar je bio " da je to toliko važno Allah bi spomenuo u Kur'anu ". I stalno se osvrće na ajet " A sta ce biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njaga samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objasnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega (16, 89) "
ZA SVE.....

Ako bi mogli da nam odgovorite, ili tekst na stranici napišete kako je najlakše pobiti njihovo učenje, striktno kroz Kur'an pošto hadise ne priznaju. Je li ovaj čovjek nevjernik ?


Odgovor:


Kako nece priznavati? Kuran i hadis je jedno kao izvor seriata. mutezile nisu kafiri vec novotari. Niti su mutezile odbacivale sunnet kao sunet a uzimale Kur'an, vec svojim razumskim skucenostima osporavale neke navode iz oba izvora misleci da nisu logicne a u osnovi logicne nisu njihove zamisli i teorije. Kur'an i sunnet su saglasni i ne proturjece niucemu. Prema tome kada ih pobija sunnet pobija ih jednako i Kur'an po pitanju svake njihove zablude. Najbolje je naci pasuse šejhulIislama kada pobija njihove tlapnje i to prevesti i ponuditi. A taj tvoj ahbab mozda se je upeco na zabludu tzv. kurandzija koji se bajagi drze Kur'ana jer mogu da ga tumace proizvoljno jer je Kur'anski tekst relativno kratak prema sunnetu . Jer ponavljam nisu prve mutezile bjezale od sunneta kao izvora a ogranicavale se na Kur'an .

Odgovorio: prof. Abdulmelik Bašić
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Posvajanje sina od svoga brata je li dozvoljeno ili zabranjeno u islamu

Pitanje:


Esellamu alejkum volim nesta pitati cesto nam dolazi u diskusije jedno pitanje ali nemozemo bas zaklucak dati neko kaze da je dobro neko kaze da je loso ali zato molim vas da mi kazete jeli dobro ili lose govori se za "posvajanje sina od svoga brata je li dozvoljeno ili zabranjeno u islamu, je li taj covjek sta je dao svoj sin na svome bratu je uradio dobro ili lose, je li ima harama ili ne", posto kod nas neko kaze da je to lose zato sto samo uzviseni allah d.z daje cedo. ali neko kaze da je dobro zato molim vas da mi date odgovor esselamu allejkum

Odgovor:

Usvajanje sina od svoga brata (ili bilo čijeg drugog sina) može biti na dva načina. Prvo da usvoji to dijete tako što će se tom djetetu a i drugim ljudima koji ne znaju govoriti da su roditelji djeteta oni koji su ga usvojili, tj. krit će se njegovi stvarni otac i majka. Ili će se dijete prijaviti i upisati kao rođeno dijete onih kojih su ga usvojili. U ovom načinu usvajanja dijete se pripisuje onima koji mu nisu stvarni roditelji. Pa je tako ovaj vid usvajanja djeteta zabranjen po Kur'anu i Sunnetu. Kaže Uzivšeni u prijevodu značenja: "Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allah ispravnije" (El-Ahzab 5). Ovim riječima je Uzvišeni dokinuo posinovljavanje koje je bilo rašireno kod Arapa. Također, u vjerodostojnim hadisima je namjerno pripisivanje porijekla nekome mimo stvarnog oca nazvano kufrom a njegovom počiniocu je učinjen Džennet zabranjenim. Pa tako u hadisu od Ebu Zerra, radijallahu anhu, je došlo: "Nema čovjeka koji pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a on to zna, a da nije učinio djelo kufra, ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada, neka sebi pripremu mjesto u Vatri". Hadis je muttefekun alehji (tj. bilježe ga Buharija i Muslim) Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi hadis u kojem je došlo: "Ne odvraćajte se od vaših očeva (pripisujući svoje porijeklo nekom drugom), ko se odvrati od svoga oca taj je učinio kufr". Hadis također bilježe Buharija i Muslim. A od S'ad ibn Ebi Vekksa i Ebu Bekrete, radijallahu anhum, se prenosi hadis u kojem stoji: "Ko pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a zna da mu on nije otac, Džennet mu je zabranjen". Hadis je kao i prethodni muttefekun alejhi. Drugi vid usvajanja nečijeg djeteta je da se uzme dijete na izdržavanje a da se istovremeno pripisuje njegovim stvarnim roditeljima kako u govoru tako i u dokumentima. Naravno ovaj vid usvajanja šerijatski nije sporan. Najbolji primjer ovakvog usvajanja može biti usvajanje jetimske djece. Onaj koji ih usvoji, izdržava i odgoji sve dok se ne osamostale ima ogromnu nagradu kako je došlo u vjerodostojnim šerijatskim tekstovima. Prema tome, usvajanje sina od brata ako se uradi onako kako je pojašnjeno u prvom načinu usvajanja onda je do haram oko čega nema razilaženja među učenjacima. A ako se usvajanje učini na drugi način gore pojašnjen onda to nije s*!*!*!*!i šerijatski. Ve billahi tevfik.


Odgovorio: mr. Zijad Ljakić
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Konzumiranje slatkiša i lijekova koji sadrže određeni procenat alkohola?

Pitanje: Da li je dozvoljeno konzumirati slatkiše i lijekove koji sadrže određeni procenat alkohola?

Odgovor: Islamski učenjaci su u pogledu ovog pitanja postavili pravilo:muslimanu u osnovi nije dozvoljeno da stavlja alkohol u proizvode. Ako se pakdesi da je neko stavio alkohol u neki proizvod, tada se gleda u procent alkohola u proizvodu. Ako konzumiranjem tog proizvoda u velikim količinama čovjek ne bi osjetio dejstvo alkohola i ono na njega uopće ne bi djelovalo kao opojno sredstvo, (zbog čega je alkohol i zabranjen), tada mu je dozvoljeno konzumirati takve proizvode, a u protivnom nije.
(Fetve Stalne komisije: fetva broj 18615, 22 tom, str. 297)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Konzumiranje lijekova koji sadrže određeni procent alkohola?

Pitanje: Da li je dozvoljeno konzumirati lijekove u kojima ima procenat i do 10% alkohola? (sažetak pitanja)

Odgovor: Muslimanu nije dozvoljeno proizvoditi lijekove sa opojnim alkoholom. A što se tiče onih lijekova koji su tako već proizvedeni, ako bi konzumiranje takvog lijeka u velikim količinama opojno djelovalo na čovjeka, onda je zabranjeno njihovo konzumiranje, međutim, ako konzumiranje u velikoj količini ne bi opojno djelovalo na konzumenta, tada je dozvoljeno njihovo konzumiranje.

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 4659, 22 tom, str. 109)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Piše: hfz. Dževad ef. Gološ


Zaruka ili ''el-hitbe'' je uvod za sami brak. Neki islamski učenjaci, kada definišu zaruku, kažu da je to »obećanje za sami akt vjenčanja» ili «traženje braka sa određenom ženom». (Šerhu Kanuni el-ahval ešahsije, Abdur-Rahmana es-Sabunija, 1/30)


Dakle, značenje zaruke odnosi se na to da mladić ode porodici buduće mlade i od njih zatraži brak sa njom. Ukoliko mu oni daju pozitivan odgovor, to se smatra ispravom zarukom, što znači da drugom mladiću biva zabranjeno da zatraži brak sa tom djevojkom, i to na osnovu hadisa koji su zabilježili El-Buhari i Muslim od Ibn Omera da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

«Neka niko ne zaručuje na zaruku svog brata, sve dok prvi ne napusti ili mu dozvoli.» (El-Buhari, 5142, Muslim, 3440)


Kod velikog dijela našeg naroda postoji jedno pogrešno shvatanje zaruke tako što se misli da je zaruka onda kada mladić kupi djevojci vjenčani prsten. Iz definicije zaruke kod islamskih učenjaka vidjeli smo šta je ustvari zaruka.

Neophodno je ukazati i na sami propis «vjenčanog prstena» ili «prstena zaruke». U osnovi Šerijat nije naredio niti zabranio darivanje prstena prilikom zaruke nego je tu stvar učinio dozvoljenom (mubah). Međutim, onog trenutka kada se ustanovi da je određeni običaj preuzet od nevjerničkih naroda i njihovih običaja, onda taj čin postaje stroga zabrana, haram. Naime, mnogi dokazi iz Kur'ana i sunneta upućuju na strogu zabranu slijeđenja nevjerničkih običaja. Mi ćemo ovdje navesti dokaz toga, odnosno da je ovaj običaj darivanja prstena prilikom zaruke čisto crkveni propis koji je postao, nažalost, običaj i kod našeg naroda. Šejh Albani u svojoj knjizi «Adabu zifaf» prenosi odgovor na pitanje koje je postavljeno u londonskom časopisu «Woman», u broju 19. iz 1960. godine. Odgovor na pitanje dala je Angela Talbot, urednica spomenutog časopisa. Pitanje glasi: «Zbog čega se prilikom vjenčanja stavlja prsten na prst prstenjak?»

Odgovor: »...osnova ovoga čina jeste i jedan stari običaj, odnosno kada bi mladoženja stavljao prsten na ruke mlade, prvo bi ga stavio na vrh palca prilikom čega bi rekao: 'U ime Oca', zatim bi ga stavio na vrh kažiprsta i rekao bi: 'U ime sina', zatim bi ga stavio na vrh srednjeg prst i rekao bi: 'U ime Duha svetoga', a naposljetku bi ga stavio na prstenjak i rekao bi: 'Amen.''' (Adabu zifaf, str. 141)

Akt vjenčanja


Akt vjenčanja je čin sa kojim svakom od supružnika postaje dozvoljeno naslađivanje sa drugim supružnikom i svako od njih dobiva prava i obaveze prema drugom.

Što se tiče samog akta vjenčanja i njegovog načina izvršavanja, u sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., nalazimo hadis u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže:

»Nema braka bez velija i dva pravedna svjedoka.» (Hadis je zabilježio Bejheki u svom Sunenu od Imrana i od Aiše, r.a., a šejh Albani kaže da je hadis vjerodostojan, Sahihul-džami, 7557)

Kod većine islamskih učenjaka ovaj hadis se odnosi na akt vjenčanja, i sami akt vjenčanja nije ispravan ukoliko se u njemu ne nađu stvari spomenute u hadisu. Dakle, iz hadisa vidimo da osobe koje nužno moraju da se nađu prilikom vjenčanja jesu sljedeće:

1) mladoženja,

2) velij, tj. staratelj djevojke,

3) dva pravedna svjedoka.

Mišljenje većine islamskih učenjaka – džumhura jeste da staratelj mora biti jedna od dvije strane akta, što znači da riječi kojima akt biva sklopljen – idžaba i kabula, biva između staratelja i mladoženje.

Tako se traži od staratelja da svoju kćerku «ponudi» mladoženji, tako što će mu reći: «Da li ti prihvataš moju kćerku (spomene ime) kao svoju ženu.'' Zatim, prihvatanje (kabul) mladoženje izgledao bi tako što će on reći: «Ja prihvatam tvoju kćerku (spomene ime) kao svoju ženu.» Nakon što su svjedoci čuli ovaj govor, brak biva sklopljen.

Sunnet je da se spomene količina mehra u samom aktu, ali ako se ne bi nikako spomenuo, akt vjenčanja bio bi ispravan, s tim što žena ima pravo na mehr i onda kada se mehr i ne spomene.

Greške na koje treba ukazati


1) Prije svega treba ukazati na jednu grešku koja se primjećuje kod one omladine koja želi da se pridržava prvog mišljenja. Ta greška ogleda se u tome što staratelj ne biva jedna od dvije strane ugovora, nego u obzir uzimaju samo njegovu dozvolu. Kod većine islamskih učenjaka takav akt vjenčanja smatra se neispravnim, osim kod učenjaka hanefijske pravne škole koja kaže da je takav akt ispravan.


2) Mi smo danas svjedoci da veliki broj vjenčanja i svadbi kod nas biva tako što mladoženja sa svojim svatovima ide do kuće «mlade» gdje je uzimaju i dovode do njegovog mjesta, a zatim tamo izvrše akt vjenčanja. U velikom broju ovakvih slučajeva dešava se da staratelj ne prisustvuje samom aktu vjenčanja, a niti da iko od njega traži punomoć da umjesto njega izvrši akt vjenčanja. Akt vjenčanja na ovako spomenut način nije ispravan kod svih onih učenjaka koji uvjetuju prisustvo staratelja.

Zatim u ovakvim načinima ženidbe dešava se još jedna zabranjena stvar, a to je da, ukoliko je mladoženja iz daljeg mjesta, tada «mlada» putuje bez «mahrema», a putovanje žene bez mahrema je strogo zabranjeno. Ta zabrana odnosi se na svako putovanje kojim muškarac (ili žena) postaje «musafir», tj. da za njih počnu važiti propisi musafira, a to je kraćenje namaza i sl., a četiri pravne škole odredile su da je to daljina od oko 80 km.

Svadbeno veselje


Kada je u pitanju propis ovog veselja, u sunnetu Allahovog Poslanika nalazimo, kao što nam prenose imami Buharija i Muslim u svojim Sahihima, da je Poslanik, s.a.v.s., rekao Abdur-Rahmanu ibn Avfu:

»Napravi veselje pa makar sa jednom ovcom.»

Veoma je bitno napomenuti da čovjek prve trenutke braka ne smije da započne sa stvarima koje je zabranio Uzvišeni Allah, dž.š. Danas se, na veliku žalost, dešava da veliki broj naše omladine «pada na ovom iskušenju», pa vidimo kako svadbena veselja velikog broja onih koje smatramo «dobrim vjernicima» sadrže neke od spomenutih stvari. Od stvari koje nisu dozvoljene, a koje kod nas uzimaju velikog maha jesu i:

- da prilikom samog akta vjenčanja «mlada» sjedi sa svojom pratnjom blizu mihraba,

- zatim da na veselju sjede jedno pored drugog, gdje svi prisutni mogu da ih vide,

- da žene kite muškarce,

- da muškarci i žene budu zajedno u jednoj prostoriji, da prilikom čestitanja dođe do rukovanja muškaraca sa ženama, i još mnogo toga.

Dokaz za zabranu spomenutih stvari jeste što se tom prilikom dešava miješanje muškaraca i žena, dolazi do pogleda koji nisu dozvoljeni, rukovanja i sl., a sve je to Šerijatom strogo zabranjeno.

Sve ove stvari su suprotne i našim starim muslimanskim običajima na ovim prostorima. Još uvijek veliki broj starijeg naraštaja pamti «tu strogoću» kada je u pitanju miješanje muškaraca i žena, gledanje u ženino lice i sl. Još davne 1928. mostarski muftija Ali Riza Karabeg napisao je ''Raspravu o hidžabu''. U toj poslanici mostarski muftija ne samo da govori o pokrivanju nego govori i o samom odnosu muškaraca i žena. Na str. 5 spomenute «Rasprave», nakon što je naveo ajete i hadise koji ukazuju da je mjesto žene dalje od očiju muškaraca, kaže:


»Kako se vidi iz pomno proučenih navedenih ajeta i hadisa, a naročito hadisa, u svakom se po više puta ukazuje na rastavljanje među ženama i muškarcima, i u teoriji i u praksi.» (Rasprava o hidžabu, str. 5)

Ali onda kada se izgubila ljubomora prema Allahovoj vjeri, izgubio se i stid među muškarcima i ženama.

I ako bi se desilo da roditelji zahtijevaju određene stvari na svadbi, islamsko vjerovanje uči jednog mladića da je najpreče ispoštovati hatur Allahove vjere. I to vjerovanje također nas uči da nije dozvoljeno poslušati nikoga, pa ni roditelja, kada traži da se učini nešto što je zabranjeno ovom vjerom. Danas je na omladini koja je upoznala propise Allahove vjere da svojim postupcima u praksu vrate zaboravljene i umrtvljene običaje koji ukazuju na Allahov zakon, a ne da se utapaju u običaje koji su suprotni ovoj vjeri.

Svadbeno veselje također je jedna velika prilika da se rodbina i prijatelji, koji nisu nešto baš upoznati sa vjerom, upoznaju sa ovim uzvišenim dinom. Lijepo bi bilo da se na svako ovakvo veselje pozove neko od uleme i daija kako bi održao prigodno predavanje. U velikom broju islamskih zemalja koje su bile, a neke su još uvijek pod torturom «nepravednih» vladara, upravo ovakve prigode činile su da ljudi slušaju o Allahovoj vjeri, a ulemi su bili jedini način da one koji ne znaju pouče. I na kraju, neka svakom mladiću i djevojci uvijek bude na umu kako će započeti svoj bračni život: da li sa pokornosti prema Allahu, dž.š., ili pak sa nepokornosti prema Njemu, dž.š
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Bavljenje sportom i dozvoljenost slusanja ilahija

Pitanje:
Selam Alejkum brate! Imam nekoliko pitanja, ako bih mogao da mi odgovoris.
1. Interesuje me da li je dozvoljeno u Islamu da se covjek bavi sportom?
2.Da li je dozvoljeno slusanje ilahija?

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Islam dozvoljava sve stvari koje su korisne tijelu i koje mu štetu ne nanose, a zabranjuje sve stvari koje ljudskom tijelu štete. Allahov Poslanik, s.a.w.s., je rekao: ''Tvoje tijelo ima prava kod tebe.'' (Buhari, poglavlje o postu, 1839.) Ukoliko u sportu nema stvari koje islam zabranjuje onda se baviti tim sportom je korisno. "Jaki vjernik je draži Allahu od slabog vjernika."

Što se tiče ilahija koje su ispunjene mudrošću, poukama i porukama, odvraćaju od zla a postiču na dobro, koje postiču čovjeka na razmišljanje o Uzvišenom Stvoritelji i Njemu na pokornost isl., slušati takve ilahije s vremena na vrijeme nema smetnje. Treba paziti da ilahije ne postanu svakodnevnica i da ne zamjenu slušanje Kur'ana. Ilahije ne smiju da se izvode sa muzičkim istrumentima, da ih izvode žene, ne bi smjele da imaju zvukove koje posjećaju na nemoral i njihove sljedbenike, da se izvode uz vokalne efekte koji podsjećaju na muzičke istrumente, da čovjeka ne motivišu na ples ili sl.

Umjesto ilahije bolje ti je da sebi snimiš kraća poglavlja iz Kur'ana i da to slušaš kako bi naučio napamet jer Kur'an ne može nikad da dosadi dok ilahije se slušaju jedan period i onda slušaocu nisu zanimljive. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Problemi sa pamcenjem

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Neka vas dragi Allah nagradi za sve dobro sto radite, zbog ove stranice i odgovora koje nam dajete....pa tako i ja imam jedno pitanje, student sam, hvala dragom Allahu pa mi je dao mogucnost da studiram, ali mi nikako da krene na bolje, za svaki ispit se toliko namucim, ne mogu nikako da ucim, kao da me nesto sputava, nikako da se nakanim da otvori knjigu, a inace sam bio dobar i vrijedan student, klanjam i vjernik sam, pa da li mi mozete preporuciti neku dovu koju trebam uciti ili mi reci sta treba da radim?

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Molim Allaha da ti poveća mudrost i da brzo pamćenje. Biti zaborvan je od ljudske prirode. Prvi koji je zaboravio bio je prvi čovjek na Zemlji- tj. Adem a.s. Jačina memorije se razlikuje od osobe do osobe. Postoje neke stvari koje čovjek treba da pazi kako bi mu, ako Allah da, pomoglo protiv zaborava.

Prvo na što treba da paziš je tvoj odnos prema Allhovoj vjeri, jer ukoliko si nepokoran Allahu i ne paziš na Njegove propise i griješiš olahko, to sve mogu biti uzroci da slabije pamtiš. Ne može tama grijeha i svijetlost znanja biti u jednom mjestu. Jedan čovjek je upitao Malika bn Enesa, ''O Ebu Abdillah, da li ima nešto što će mi poboljšati moju memoriju?'' ''Ako će je išta poboljšati onda je to ostavljanje griješenja.''- odgovori mu Malik bn Enes. Čovjek kada počini grijeh ono ostavlja traga na njemu, možda on to ne primjeti, ali ako malo bolje razmisli i analizira svoje stanje, vidjeće da nakon što počini grijeh, pojavi mu se tuga, misli mu budu preokupirane, osjećaji otupe, opadne koncentracija i otežaju mu mnoge korisne stvari.

Teško mu bude da se natjera na hajr i dobro, a ako se natjera, ne može dugo da izdrži da se tim hajirli poslom bavi, tjera ga na nešto drugo... Tako da je prvi korak ka izlječenju, ako Allah da, da čovjek svede sam sa sobom račun, pokaje se i prestane sa griješenjem. Zatim, da poveća svoje sunnetske zikrove jer uzvišeni Allah savjetujući Svoga Poslanika Muhammeda, s.a.w.s. kaže: ''...A kada zaboraviš, sjeti se Gospodara svoga...'' (Kehf, 24.) Isto tako, ukoliko ti džinni prave smetnje, ako bi Allaha spominjao ili zikr činio, posebno jutarnji, večernji i zikr na način kako je to učio Poslanik, s.a.w.s., naišao bi na razgalu.

Pazi na svoju ishranu, da bude halal i da ne bude pretjerivanja (israf) u ishrani, jer israf biva u halalu a ne u haramu, u haramu je to nešto drugo. Kada bi ljudi pazili ova tri savjeta, bili bi psihički i fizički u izvrsnoj formi.

Možeš da jedeš određeni vrstu hrane koja je poznata da pospješuje memoriju, poput: meda i suhih grožđica. Možeš da učiš Kur'an napamet, jer time imaš dvostruki hajr. Učenjem Kur'ana napamet razvija se fotografska memorija, između ostalog. Preporučujem ti da nađeš nekog da ti izvrši hidžamu na glavi, jer poznato je u praksi onih koji rade hidžamu da u tome ima znatnog pomaka. Ukoliko slabije pamtiš zbog blokade tvog energetskog polja, hidžama će ga, ako Allah da, otvoriti. Da ti Allah olakša!

Prof. Abdullah Mujic
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Odlazak na hadz, a placaju kamatu

Pitanje:

Eselamu alejkum! Imam jedno pitanje i nadam se da cu dobiti odgovor. Da li je ispravan hadz ako neko ima kucu na kredit i placa kamatu banci na taj kredit? Poznajem dosta brace i sestara da idu na hadz, a imaju kucu na kredit. Da li je takav hadz potupun ili nije? Da vas Allah nagradi za vas trud!

Odgovor:

Alejkumus- selam!

Morate imati na umu da se je mnogo naroda sa našeg govornog područja okrenula izvornom razumijevanju vjere islama nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a mnogi se još vraćaju islamu. Mnogi su ušli u kamatne kredite ne znajući o islamu mnogo. Neki su uzeli kredite da riješe stambeno pitanje, a neki da kupe auto. Nakon što su se prihvatili vjere ostao im je kredit da ga otplate, a nisu u stanju da ga se riješe osim da ga otplaćuju na rate. Mnogi su se pokajali za to svoje nedjelo, a oni koji nisu na njima je da se pokaju za tako težak grijeh.

Ukoliko bi osoba pod kreditom htjela da obavi hadž ili umru treba da uplate ratu za taj mjesec i ne trebaju da čekaju da isplate sve rate pa da tek da onda idu na hadž ili umru. Takav hadž bi bio ispravan sa ove strane gledišta. A Allah zna najbolje!


prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Bila sam kod sihirbaza

Esselamu alejkum!

Imam 19 godina i imam pitanje vezano za jednu bolest koja me prati oko 10 godina, radi se o koznoj bolesti koju zovu cirevi na slabinama. Znaci poslije mnogih bezuspjesnih terapija i posjeta raznim doktorima upoznala sam jednog momka koji mi je poceo pricati o Allahu dz.s. o Islamu kao vjeri i kako biti musliman.. sve te price su me jako odusevile i najzad sam i ja odlucila da krenem putem Allaha dz.s. i tako sam pocela da istrazujem, citam i ucim... u jednom trenutku sam naisla na jedan clanak koji je govorio o tome sta i na koji nacin je dozvoljeno lijeciti putem Kur'ana..tu je takodje pisalo da je medju ostalim, rukjjom dozvoljeno lijeciti i cireve na slabinama... tu sam odmah prepoznala svoju bolest i odlucila sam potraziti osobe koje bi mi pomogle...

Posjetila sam jednu stariju, ucevnu, zenu koja me je uputila nekim ljudima... potom sam otisla kod jednog hodze koji mi je davao neke zapise (isprintane na kompjuteru, arapskim slovima) i neko kamenje da naslanjam na prsa, glavu i stomak i da mu kazem sta osjecam (a prije pocetka sam mu objasnila da sam dosla radi svoje kozne bolesti ) samo mi je nakon toga pokazao neka dva zapisa i rekao progone te dzini tebi treba ovo i ovo i jedan kosta 50KM imas li pare?; ja sam rekla da trenutno nemam, zatim mi je rekao da dodjem po to kada budem imala 100 KM i dao mi neki papiric sa nekim simbolima koji trebam staviti u flasu vode i nakon kupanja se politi sa tom vodom... i jos me ispitivao o tome kakva su mi to cudna imena u porodici i otkud ja da sam muslimanka.

A posto sam ja takodjer citala da nikakvi talismani zapisi niti slicno nisu dozvoljeni pri lijecenju nego iskljucivo ucenje Kur'ana uz prisustvo oboljele osobe i da nije dozvoljeno imati neku zaradu na tome nego iskljucivo od onoga sto ti pacijent halali od srca, nisam ucinila ni to sa kupanjem niti sam namjeravala otici po te zapise, kako ne bih napravila haram. Poslije toga sam bila malo tuzna, ali ja i dalje vjerujem i zahvalna sam sto me Allah dz.s. uputio na isravni put da slijedim sve njegove upute i da cu svojom vjerom i vjerom u to da cu se izlijeciti ja kad tad pronaci lijek i biti lisena ove tegobe... tako sam svojim daljim istrazivanjem dosla do cd-a koji se zove "LIJEČENJE KUR'ANOM -rukjja-" (samo jos uvijek nisam sigurna kako ga trebam koristiti, pa sam ga do sad samo preslusavala) i do vase stranice i odlucila vam ispricati moju pricu u nadi da cete mi moci dati savjet, pomoc ili me uputiti na pravo mjesto... Unaprijed zahvalna!

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Hvala Allahu da ste osjetili da nešto nije uredu kod tog ''hodže''. Pročitao sam vašu korespodenciju i da se jasno vidjeti da ste vi bili kod SIHRBAZA koji surađuje sa prokletim šejtanima jer kod liječenja Kur'anom nije potrebno ime majke niti bilo koja druga informacija. Skenirani zapis je definitivno zabranjen da se koristi jer je ispisan simbolima koji su nam nerazumljivi a i sumnjam da na početku sadrži imena šejtan sa kojima je sklopio ugovor. Takav zapis treba sa Allahovim imenom zapaliti.

Vezano za vaše čireve, mislim da bi dovoljno bilo naučiti rukju na maslinovo ulje i da mažete djelove tijela zahvaćeni čirevima. Dodatno vam savjetujem da koristite ulje čorokota tri puta dnevno prije jela po jednu supenu kašiku, ukoliko bi zaboravili može i poslije jela, nakon što unesete čurokotovo ulje u organizam popijte čašu vode kako bi saprali gorak ukus. Ukoliko ste u stanju da sebi nabavite kestenov med i kurkumu, to zajedno pomješajte i jedite tri puta dnevno po jednu čajnu kaškicu, inšAllahu teala, da će te biti prezadovoljni rezultatima. Kurkumu možete nabaviti u indijskim prodavnicama, znam da ih ima u Sarajevu. Ukoliko niste u mogućnosti da je nabavite, mi smo spremni ispred n-um stranice da vam je kao hediju pošaljemo iz Beča, samo nam recite vašu lokaciju ili najbliže mjesto gdje prolazi autobus iz Beča kako bi vam poslali u to mjesto.

A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Pranje odjece utorkom i petkom baksuzno?

Pitanje:

Selam alejkum!

Je li istina sto kazu da je baksuz kad peres haljine utorkom i petkom. Utorkom zbog muskih osoba u kuci, a petkom zbog mrtvih. Jos su mi rekli kad peres petkom da su u mrtvih puna usta vode zbog toga. Allah vas nagradio!

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Širk i suevjerje se javlja u mjestima koja su se udaljila od Allahove vjere i javlja se u onolikoj mjeri koliko su se udaljili od Islama. Među narodom se lakše proširi suevjerje nego Kur'an i Hadis, a neki se toga više boje nego Allaha. To što su vam rekli i spomenuli nije ništa drugo do izmišljotina naroda koji se nije pozabavio vjerom. A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!
 

ALDIJANA

New Member
Selam braco i sestre


Htjela bih da postavim par pitanja dragoj gospodi i divnim ljudima koju su tu da pomognu...Allah vas nagradio..


Ovako,ja sam se udala za muslimana Arapa koji ima zenu,a ja sam mu druga,posto sam tek hvala Allahu krenula u vjeru,voljela bih da znam dali je to grijeh i dali i ona treba da zna za mene...


Moje drugo pitanje dali je dozvoljeno poslije namaza Jacije da se ostaje na zikru....

HVALA VAM I NEKA VAM ALLAH DRAGI SVAKO DOBRO DA...
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
:salam2:
Dali kada imam uci na glas trebam da ponavljam za imamom u sebi Fatihu?

Aleikumu Selam brate i dobro nam dosao.

Nemoras ponavaljati za imamom kada uci na glas, jer on uci za nas koji klanjamo za njim u namazu. Mada, ako hoces da ucis i ti uzebi mozes, nije problem.

Esselamu Aleikum
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Selam braco i sestre


Htjela bih da postavim par pitanja dragoj gospodi i divnim ljudima koju su tu da pomognu...Allah vas nagradio..


Ovako,ja sam se udala za muslimana Arapa koji ima zenu,a ja sam mu druga,posto sam tek hvala Allahu krenula u vjeru,voljela bih da znam dali je to grijeh i dali i ona treba da zna za mene...


Moje drugo pitanje dali je dozvoljeno poslije namaza Jacije da se ostaje na zikru....

HVALA VAM I NEKA VAM ALLAH DRAGI SVAKO DOBRO DA...

Aleikumu Selam sestro i dobro nam dosla.
Ja nisam siguran da li je grijeh ali Poslanikove su zene znale jedna za drugu, tako da nevidim razlog zasto vas dvije nebi mogle znati, mada mogu potraziti odgovor inshAllah malo precizniji.

Dozvoljeno je poslije namaza zikriti i nema problema, samo nije grupno dozvoljeno. Zikr se preporurucuje i van namaza. U nekim od hadisa Poslanik nas obavjestava da nas jezik treba uvijek da je mokar od zikra.
Postavio sam nekih textova uvezi zikra pa procitaj inshAllah.

Esselamu Aleikum i da te allah uputi na pravi put i da ti pomogne u tvojim iskusenjima. Amin
 

abdullahhamzic

New Member
Imam pitanje:

Do kojeg vremena traje ikindija (koliko minuta prije aksama) i dali se smije klnjati u to vrijeme od kraja ikindije do pocetka aksama?

Dali se smije naklanjivati drugi namazi od pocetka ikindije do pocetka aksama i dali pri naklanjivanju se treba uciti ikamet?
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Imam pitanje:

Do kojeg vremena traje ikindija (koliko minuta prije aksama) i dali se smije klnjati u to vrijeme od kraja ikindije do pocetka aksama?

Dali se smije naklanjivati drugi namazi od pocetka ikindije do pocetka aksama i dali pri naklanjivanju se treba uciti ikamet?

Esselamu Aleikum,

Ikindija traje do zalaska sunca, znaci kad nestane sunceva sjaja na horizontu. Zabranjeno je klanjati kad sunce izlazi, kad je na polovini neba dok malo ne odmakne i kada sunce zalazi.
Ti nemozes klanjati u vrijeme kada sunce zalazi.
Namaz moras klanjati u njegovom propisanom vremenu i nije ga dozvoljeno propustati. Ako se vec desi neklanjas namaz onda kad je propisano za njega, vec ga propustis, onda moras prvo klanjati propusteni namaz pa tek onaj koji je vremenski nastupio.
Trebas uciti iksmet za svaki namaz. Allah najbolje zna.
Pogledaj u fetwama jesm li postavio uvezi namaza.

Esselamu Aleikum
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Savjeti sestrama koje hoce da se pokriju

Pitanje:

Selam alejkum!

Sta je lijepo uraditi zeni prije nego sto stavi hidzab? Hvala unaprijed, da vam Allah da svako dobro!

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Ženi koja je odlučila da stavi hidžab upućujemo nekoliko savjeta:

1. Da se pokaje za neposlušnost Uzvišenom Gospodaru zbog odgađanja pokrivanja.

2. Da popravi svoj nijjet-odluku za pokrivanje; da bude samo radi Allaha Uzvišenog.

3. Da nauči propise vezane za hidžab, kako to njeno pokrivanje ne bi bilo nepropisno. (Ovdje se pravi velika greška kod pokrivanja, mnoge muslimanke se pokrivaju shodno tradicionalnom viđenju hidžaba, druge se pokrivaju kroz modernističko viđenje hidžaba, a zanemaruju se temeljni propisi islama po pitanju nošnje hidžaba, kao što su:

a) Dijelovi tijela koji se pokrivaju,

b) Propisi vezani za svojstvo hidžaba: širina, neprozirnost, miris, orginalnost (tj. da nije imitacija nevjerničkih stilova pokrivanja, muškog načina oblačenja)....

c) Propisi vezani za mahreme,

d) Vrijeme obaveznosti stavljanja hidžaba....

4. Da obara pogled i da taj hidžab bude kompletan, a ne samo da se pokrije, a da ostala djela (poput pušenja cigareta, gledanje svega i svačega na TV, internetu ili u svakodnevnom životu, ružnog govora, gibeta....) budu svakodnevnica.

5. Da se osjeća ponosnom što je stavila svoju krunu i neka bude ustrajna.

6. Da druge sestre opominje na propise hidžaba.

A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!
 
Top