PITANJA I DISKUSIJE

Lejlla

muslima
Staff member
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Postovana braco i sestre u islamu i ostali,otvaram ovu temu sa nijetom da se ovdje postavljaju pitanja i vode diskusije tako da se ostale teme ne bi vise bez potrebe zacatavale.Tako od sada cemo imatu ovu temu gdje mozemo jedni od drugih traziti pomoc ili odgovor na neko pitanje u vezi islama . Pa sad eto BUJRUM ovdje svi koji imaju neko pitanje,zele neki svoj problem podijeliti sa drugima ili jednostavno zele nesto prodiskutovati.:ma:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

 

Lejlla

muslima
Staff member
selamun 'alejkum

Ve alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,postovani brate u islamu.

Inace izbjegavam pitanja, ali ne znam kako da zapocnem druzenje.

Samo ti brate pitaj Allah te nagradio svakim dobrom a mi cemo pokusati da ti odgovorimo onoliko koliko nam nase skromno znanje o islamu to dozvoljava.

Pod mekanski mesheb mislio sam na ovu bracu sto ih publika naziva "vehabije",
oni sto slijede Kur'an i sunnet

Duznost svakog muslimana i jeste da slijede Kur'an i sunnet .Zar ti brate smatras da bi muslimani trebali slijediti nesto drugo a ne Kur'an i sunnet Allahovog poslanika Muhammeda,sallallahu alejhi ve sellem.


Ebu Nudzejh el-`Irbad bin Sarija kaze da je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, rekao: "Poucavao nas je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, djelotvornim savjetom od koga su srca zadrhtala, a oci zarosile suzama, pa smo mu rekli: "Allahov Poslanice! Kao da je ovo oprostajni savjet, pa oporuci nam!" Rekao je:

"U AMANET VAM OSTAVLJAM: DA SE ALLAHA BOJITE, DA BUDETE POSLUSNI I POKORNI ONOME KO UPRAVLJA PA MAKAR ON I ROB BIO, JER KO BUDE OD VAS POSLIJE MENE ZIVIO BICE SVJESTAN MNOGIH RAZMIMOILAZENJA. DUZNOST VAM JE PRIDRZAVATI SE MOGA SUNNETA I PRAVEDNIH UPUCENIH HALIFA POSLIJE MENE. CVRSTO SE TOGA DRZITE. CUVAJTE SE NOVOTARIJA, JER SVAKA NOVOTARIJA JE SKRETANJE SA PRAVOG PUTA."


Ashabi, radijallahu anhu, brizno su prenijeli od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sve njegove pokrete, zadrzavanja i polozaje u namazu, i podrhtavanje njegove brade (prilikom ucenja), pa cak da je samo jednom dok je klanjao drzao u narucju svoju unuku Umamu. Sve su to prenijeli i nista nisu previdjeli niti zanemarili.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže.: „Klanjajte kako mene vidite da klanjam!“ (Sahihul-Buhari).

(sto sire noge na kijamu,

Enes ibn Malik prenosi od Allahova Poslanika sallallahu ‘alejhi we sellem da je rekao:
„Uspostavite safove ! Jer ja vas doista vidim iza leđa svojih!“
Tako da bi jedan bi od nas pripojio rame uz rame druga svoga kao i stopalo uz njegovo stopalo!

Beleži ga Buhari 2/176 kao i Ahmed 3/182, 263 potom i Muhallis u Fewaidima 1/10/2

Nu’man ibn Bešir je rekao:
“Okrenuo se Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem prema nama licem svojim rekavši nam:
„Uspostavite safove – tri puta!!!! Tako mi Allaha ili ćete uspostaviti safove vaše ili će vam u suprotnom Allah srca vaša razdvojiti. Potom je Rekao: (Numan) „Te bih ja video čovjeka kako spaja njegovo rame s ramenom svojega druga kao i njegovo koleno, kolenom svojeg prijatelja a i njegov članak sa člankom svoga druga!!!

Beleži ga Ebu Davud (662) ibn Hibban (396), Ahmed (4/276), Dulabi u dijelu El-Kunna (2/86).

Hadis je Albani ocenio sahihom.

pri izgovaranju svakoga Allahu ekber dizu ruke kao zene

Dali ti brate znas i jedan ajet,hadis ,znas li za ikakvu predaju koja ukazuje na to da zene i muskarci trebaju razlicito obavljati namaz ? Dali ovim zelis reci da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao kao zena zato sto je podizao svoje ruke u namazu ?

od Ibn-Omera, radijallahu anhu, prenosi da je rekao: “Kada bi stao da klanja, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, podigao bi ruke u visini ramena, a zatim izgovorio: Allahu ekber!

Kada bi htio sageti se na ruku‘, opet bi ih isto tako podigao. To bi ucinio i kada bi digao glavu sa ruku’a, izgovorivši: “Semi‘Allahu limen hamideh! Rabbena ve lekel-hamd!

Dizao bi ruke ispružene, (tj. nije spajao prste niti ih je puno razdvajao).

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponekad bi dizao ruke u visini ramena, ponekada u visini svojih ušiju, tako da bi mu dlanovi bili u pravcu kible, a prsti nisu sakupljeni, niti rašireni.

Islamski ucenjaci po pitanju vezanja ruku imaju cetiri misljenja.

Vezanje ruku na prsa: Od Vaila ibn Hudza se prenosi da je rekao: 'Klanjao sam sa Poslanikom, sallallahu alejhi we sellem, pa je stavio svoju desnu ruku preko lijeve na prasa.' Takodjer, poznati tab'in Tavus je rekao: 'Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je stavljao svoju desnu ruku po lijevoj stezuci ih na prsima.'
Dakle, sto se u jeziku smatra prsima dozvoljeno je vezanje ruku na tom mjestu. Medjutim, nije ispravno pretjerivati i stalvljati ruke iznad prsta (neposredno ispod vrata), jer je oprecno Poslanikovom, sallallahu alejhi we sellem, sunnetu.

Vezanje ruku ispod pupka: Misljenje o vezanju ruku ispod pupka zastupaju hanefijski i hanbelijski ucenjaci, i koriste sljedece dokaze: od Vaila ibn Hudzra se prenosi da je vidio Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da je stavio svoju desnu ruku po lijevoj ispod pupka.
U ovom hadisu je spomenut dodatak 'ispod pupka', a u osnovi nije dio hadisa.
Dokaz tome je sto u ranijim primjercima, u kome se nalazi ovaj hadis, nije bilo tog dodatka, vec je hadis glasio: 'Vidio sam Poslanika kako je stavio svoju desnu ruku po lijevoj u namazu.'
Drugi dokaz je predaja u kojoj se prenosi da je Enes ibn Malik, rekao: Od etike poslanstva je troje: pozurivanje sa iftarom, odgadjanje sehura i vezanje desne ruke po lijevoj ispod pupka.'
Ova predaja je zabiljezenje bez lanca prenosilaca i kao takva je nistavna i ne moze posluziti kao dokaz, po konsenzusu islamskih ucenjaka. Na slabost ove verzije ukazuje predaja u kojoj Ebu-Derda kaze: 'Odetike poslanika je troje: pozurivanje iftara, odgadjanje sehura i vezanje desne ruke po lijevoj u namazu.' Vidimo da u ovoj predaji nije spomenut dodatak 'ispod pupka'.

Treci dokaz je predaja u kojoj Alija ibn Ebi Talib kaze: 'Sunnet je u namazu staviti desnu ruku po lijevoj ispod pupka.' U nekim nistavnim verzijama ove rijeci se pripisuju Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem.
Imam Nevevi kaze: 'Ova predaja je slaba po misljenju svih ucenjaka, jer je prenosi Aburrahman ibn Ishak koji je nepouzdan po konsenzusu hadiskih strucnjaka.

Spustanje ruku niz tijelo: Ova skupina ucenjaka za dokaz koristi potpuno nistavnu predaju, u kojoj stoji da je muaz ibn Dzebbel vidio Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, kako je spustio svoje ruke niza se nakon sto ih je digao u visini usiju, a ponekad bi stavio desnu preko lijeve.
Takodjer, spominje se predaja od imama Malika, preko Ibn-Kasima, da je klanjao spustenih ruku. Misljenje o spustanju ruku u namazu zastupa vecina malikijskih ucenjaka.
Sto se tice predaje ibn Kasima, njena autenticnost je s*!*!*!*!a. ije pojmljivo da imam Malik jedno prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, a radi suprotno tome. Imam Malik je u svome 'Muvettau', naslovio poglavlje: 'Stavljanje ruku jedne preko druge u namazu', a potom objasnio da se to odnosni na vezanje desne ruke po lijevoj. Neki navode da je jedan vladar tiranin mucio imama Malika i vjesao ga za njegove ruke, nakon cega ih nije mogao vezati. Ako pretpostavimo da imam Malik nije bio u stanju staviti desnu ruku po lijevoj, bio je u stanju pojasniti da ga ljudi ne slijede u tome, misleci da tako praktikuju sunnet.

Vezanje ruku iznad pupka a ispod prsa: Ovi ucenjaci kao argument koriste predaju Dzerira ibn Dabija u kojoj kaze: 'Vidio sam Aliju u namazu da preko zgloba drzi lijevu ruku desnom, iznad pupka.' Abdullah ibn Ahmed kaze: 'Vidio sam babu tj. imama Ahmeda, da je u namazu stavljao ruku preko ruke iznad pupka.' Ovo misljenje zastupaju ucenjaci safijske pravne skole.

farzove klanjaju u Dzamijama,a sunnete i sun sunnete kod kuce

Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim). Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja.
Temim ed-Darijj da je Allahov Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Prvo za što će čovjek odgovarati je namaz, pa ako bude potpun tako će se i primiti, a ukoliko bude manjkav, reći će Uzvišeni Allah melekima: 'Pogledajte da li Moj rob ima nafila, pa njima upotpunite farzove…''' (Ebu Davud).

tespih ne uzimaju u ruke

Dali je Poslanik,s.a.v.s., koristio tespih ? Nije ,jer je tespih novotarija prema tome oni koji ga koriste nemaju nikavog prava niti dokaza kad se pozivaju na islam i njegovo koristenje a optuzuju one koji ga ne koriste.Meni licno ne smeta kad vidim starije nane i dede koji ga koriste ali nema niko pravo optuzivati one koji ga ne zele koristiti ,jer ga ni nas Poslanik,s.a.v.s., nije koristio a duznost i obaveza muslimana je da slijede njega a ne neke svoje obicaje i tradicije koje su se uvukle u ovu savrsenu Allahovu vjeru.
ne dizu ruke kada se amina i tako to

Dali je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem podizao na taj nacin ruke u dovi i zajednicki zikrio poslije namaza ? Nije eto ti koji to ne rade slijede samo Poslanika,s.a.v.s., i odbijaju slijediti ono sto nije bila njegova prksa vec je jos jedna novotarija uvedena u ovu savrsenu Allahovu vjeru.

A sto se tice sufija...Nema veze neka ostane na tome kako jeste

Evo malo i o sufizmu:

http://www.studio-din.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=554

Kazes brate da zapocnem temu na forumu...He he he.
I ovo sam slucajno potrefio...Ne znam jos se setati po forumu.

Evo brate temu sam ja otvorila umjesto tebe pa bujrum ,evo ja sam pokusala dati i odgovore na postavljena pitanja . Ti slobodno pitaj i dalje sve sto te interesuje a vezano je za islam i muslimane pa cemo pokusati dati odgovor ako budemo znali.

Ostaj u Allahovoj milosti!


Weselam!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Esselamu Aleikum

Hehehhe, eto otvorena tema, a i odgovori su tu. Kod sestre nema cekanja:wavyarms:

Nego brate procitaj nekih stvari postranici i onda ako nesto nije jasno ili nerazumijes moze svi zajedno razmijeniti misljenje i diskutovati uvezi datog problema.
Samo nemoj glavom kroz zid i odma donositi neosnovane zakljucke. Po istilahu pa inshAllah sve ce biti razumnije. Sa saburom se stvari lakse rijesavaju. Da te Allah uput na pravi put. Amin!!

weselam
 

AjnBoNj

New Member
selam

selamun 'alejkum sestro
Vec sam kazao da ne volim bas postavljati pitanja cesto.
Mada ih izbjegavam sto je vise moguce,vjerovatno znas sta je bilo sa onima koji su mnogo zapitkivali.
Ali kako cemo drugacije komunicirati jel?
Eto sestro ja sam tamo na onom postu naveo sta me interesuje, ti to vec znas da ne ponavljam.
Eh eto sestro Allah emanet da cujem odgovor.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
selamun 'alejkum sestro
Vec sam kazao da ne volim bas postavljati pitanja cesto.
Mada ih izbjegavam sto je vise moguce,vjerovatno znas sta je bilo sa onima koji su mnogo zapitkivali.
Ali kako cemo drugacije komunicirati jel?
Eto sestro ja sam tamo na onom postu naveo sta me interesuje, ti to vec znas da ne ponavljam.
Eh eto sestro Allah emanet da cujem odgovor.

Esselamu Aleikum

Pa Zar nije odgovor gore 2gi post na tvoje pitanje????? Pogledaj brate gore prije mog prvog posta.
 

Lejlla

muslima
Staff member
Vidim ja da ti ovu moju muku i trud sto sam do sad pisala nisi ni procitao.:SMILY71:

Ja sam sa onog tvog posta tamo na temi ''Pitanja i odgovori'' kopirala ovdje vec sva pitanja koja si postavio i pokusala sam na njih dati odgovor. Hajde sad procitaj taj moj drugi post na ovoj temi i tu ces naci svoja pitanja i odgovore na njih.Pa onda mozemo nasaviti dalje ovu nasu diskusiju inshAllah. Inace duznost svakog muslimana je da traga za islamskim znanjem i izucava ovu prelijepu i savrsenu Allahovu vjeru a ako ne postavlja pitanje tesko da ce sta i nauciti.Prve rijeci zadnje Bozje objave bile su :

Uci, u ime gospodara tvoga koji stvara..." (El-Alek, 1

Weselam!
 

AAminAA

Amatullah
selamun 'alejkum sestro
Vec sam kazao da ne volim bas postavljati pitanja cesto.
Mada ih izbjegavam sto je vise moguce,vjerovatno znas sta je bilo sa onima koji su mnogo zapitkivali.
Ali kako cemo drugacije komunicirati jel?
Eto sestro ja sam tamo na onom postu naveo sta me interesuje, ti to vec znas da ne ponavljam.
Eh eto sestro Allah emanet da cujem odgovor.


:salam2:

Samo ti bujrum, pitaj brate. Ko pita-ne skita.Ima vazhnijih stvari koje trebamo ispraviti , mnogo je gibeta u nash narod ushlo a koji je najvishe proizashao oko tespiha i sunneta. Mnogi su grubo postupili u vezi toga, pa umjeto da drzhe omladinu i ostale na okupu, rastjerali su narod i desile su se uzhasne podjele u ummetu subhan'Allah !Stoga mislim da se nebi trebali hvatati za tespih i klanjanje sunneta... Tespih na rukama je preporuchio Poslanik s.a.w.s., jer je rekao da ce oni biti svjedoci na Sudnjem danu. Mada, postoje predaje koje govore da su neki u vrijeme Poslanika s.a.s.w., uchili na koshpice od hurmi, kamenchice... Dakle, nebi trebalo imati prepreke u korishtenju tespiha koji smo mi uobichajili koristiti. Ima onih koji pobrkaju i ne znaju koliko su prouchili na prste, zbune se chesto i ja sama ali se trudim da uchim na njima i dalje. Najvishe se zbune stari, njima je podobniji tespih u zrna onda. To ti je neshto poput mp3 Kur'ana. Preporucheno je rukama ga dodirivati i chitati chesto, ali nema prepreke u tome ako ga slushamo na cd-ju takodje.

Ebu Davud u svom Sunenu bilježi predaju (eser) u kojoj Ebu Nadre el-Giffari kazuje slijedece: „Pricao mi je jedan stariji covjek iz Tafave: ‚Došao sam u Medinu i zatražio konak kod Ebu Hurejrea, r.a. - a u životu nisam sreo da iko bolje od njega prima i ugošcuje goste. Jednoga dana, dok sam sjedio kod njega, on je bio na svome ležaju pokraj koga je bila vrecica sa kamencicima ili košpicama. Niže njega sjedila je njegova sluškinja, koja je bila crkinja. Cinio je tespih, i kada je potrošio sve što je bilo u vrecici, bacio je vrecicu sluškinji, a ona bi sve košpice vratila u vrecicu i ponovo mu je dodala kako bi cinio tespih‘“


Shto se tiche klanjanja namaza farzova u dzamiji i nafila kuci, takodje nema prepreke ako se sunneti klanjaju za farzovima u dzamiji. Znamo da je namaz u dzematu vredniji od onoga koji klanja pojedinac. Ako se oslobodimo s time da samo farzove klanjamo u dzamiji, neki ce po povratku kuci zaboraviti sunnete i ne klanjati ih. Nekima je dzamija podalje pa dok dodju kuci, vakat ce proci i tako ih nece obaviti. A sunneti su ono shto je Poslanik s.a.w.s., klanjao i shto nam je on ostavio. Ne trebamo ih zapostavljati nikako. Ostale nafile su vazhe takodje, ali sunnet ima posebnu ulogu bash zbog toga shto su od Poslanika a.s.. U jednom hadisi Kudsiju se navodi da kad Allah Azze We Dzelle bude gledao nashe farz namaze pa ne budu dovoljni, reci ce da se pogleda u nafile, kako bi dopunili farzove. Samim tim sunnet, postaje jedan vazhan chin, jer je povezan sa farzom i lak je za izvedbu. Dakle, u sastavu je redovnog farz namaza., i insha'Allah dopunice nam farzove na Sudnjem danu. DOk, sa ostalim nafilama nije isti sluchaj. Nocni namaz biva klanjan poslije pola noci, mada je Poslanik s.a.w.s., nekad klanjao u razlichitim djelovima noci. Nekad u prvoj trecini noci, nekad u drugoj a nekad u trecoj ( pred sabah namaz ) ali je takodje rekao:" Najbolji namaz je namaz Dawuda a.s., koji je klanjao u zadnjoj trecini noci."...Onda imamo i drugih nafila namaza, ali sunnet je ipak neshto posebno. Hem je od Poslanika a.s., hem je sastavni dio namaza koji se kao takav ne mozhe zapostaviti, a bice nam od velike koristi, ako Allah dragi htjedne. Dok ove druge nafile koje sam spomenula su nazhalost , skoro potpuno zapostavljene i malo ko ih klanja. Josh veca je zhalost shto i sunneti bivaju polako utopljeni i zapostavljeni bash zato shto se misli da nisu obavezni i shto se daje za pravo dali ce se klanjati za farz namazom ili kasnije. Mozhda ono kasnije i ne dodje nikad. Edzel je blizhi od kragnje na koshulji.A Resulallah s.a.w.s., je rekao da klanjamo namaz kao da nam je posljednji.
 

AjnBoNj

New Member
selam

Selamun 'alejkum braco,sestre!
Amina sestro lijep govor, slazem se u potpunosti sa tobom,da te Allah Svemocni nagradi lijepim Dzennetom.
Amin ya rabbi-l-'alemin.
Eto trazio sam od vas odgovor dali ste mi ga.
Nemam vise pitanja.
A sto se tice diskusija...Ma uvijek se ono moze diskutovati o necemu.
Ali to treba raditi u slobodnom vremenu,ako ga ko ima.
Ja sam sada prezauzet za te stvari.
Ostanite mi istrajni na Allahovom putu braco i sestre.
I znajte da nije pravo znanje u knjigama procitanim.
Pravo znanje dolazi istrajnoscu u djelima dzihada,i istrajnoscu u ibadetima Allahu Mudrom.
Neka nas Allah Plemeniti uput na put iskonske vrijednosti.i neka nas ucvrsti u nasim ispravnim postupcima.
Amin ya rabbi-l-'alemin
 

muharram23

New Member
Staff member
salamu alaykum

Sestro, vidim da spominjes da je sunnet drugcije od naawafil. Sunnet ili nawafil je ista stvar seko. Obadvoje su ista stvar. Neko zove sunnet a neko zove nawafil. Sve sto se cini mimo farzova upada u nawaafil. Interesujeme, gdje u hadisima ima da je poslanik :saw: nazivao extra namaze mimo farzova kao sunnet. Vecinom se navodi rijec nawaafil. Mi znamo sta znaci rijec sunnah. Sunnah je sve ono sa cim je poslanik :saw: dosao, sto je rekao, sto je cino, odobrio ili presutio.

Cinio je tespih, i kada je potrošio sve što je bilo u vrecici, bacio je vrecicu sluškinji, a ona bi sve košpice vratila u vrecicu i ponovo mu je dodala kako bi cinio tespih‘“

Dali zelis reci da je ovo dokaz da se mogu koristiti stvarcice za zikr kao tesbih?
Moracu da vidim jacinu ovog hadisa a takoder ako ti znas kako je ocijenjen ovaj hadis u ebu davudu molim te da postiras.

Ok, ako mozes mi objasniti ili navesti gdje i u kojem hadisu poslanik :saw: zove extra namaze mimo farzova kao "suneti" i gdje razlikuje sunnet of nawafil (ili nafila na nasom).

Takoder, dosta ljudi misle da je terawih namaz drugcije od nocnog namaza. A terawih, tahajjud, kiyamul layl jeste vecinom jedna te ista stvar.

Jazakallahu khair sestro.

Wasalam
 

muharram23

New Member
Staff member
salamu alaykum akhi

bas sam bio ovaj weekend u chicagu. Dali znas za mesjid "MCC" muslim community center? Dolazio je jedan alim iz kuwajta "shaykh salim ibn sa'd at-taweel. Ucenik shaykha utheimina i bin baza r.a. SubhanALlah, nemogu ti objasniti koje znanje brat ima. Da ga ALlah subhanehu vet;ala nagradi i sacuva nasu ulemu. Dosta brace iz mesjida "sahve" ako znas su isto bili tu. Nas oko 40-50 iz st. louisa smo dosli u chicago.

Reko samo da ti navedem ove vjesti

veselam
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
salamu alaykum akhi

bas sam bio ovaj weekend u chicagu. Dali znas za mesjid "MCC" muslim community center? Dolazio je jedan alim iz kuwajta "shaykh salim ibn sa'd at-taweel. Ucenik shaykha utheimina i bin baza r.a. SubhanALlah, nemogu ti objasniti koje znanje brat ima. Da ga ALlah subhanehu vet;ala nagradi i sacuva nasu ulemu. Dosta brace iz mesjida "sahve" ako znas su isto bili tu. Nas oko 40-50 iz st. louisa smo dosli u chicago.

Reko samo da ti navedem ove vjesti

veselam

ehhhh brate sto nisi onda javio da se sretnemo ccccc:SMILY153:
Ja sam bio u mesjidu "sahva" u petak rekose da ce seih tamo doci, ali nesto se promjenilo pa je otiso u "MCC" tako nakon duzeg cekanja zbog guzve na putu kad se vozio prema mesjidu nisam uspio otici u "mcc" na predavanje u petak. Za dalji tok nisam ni znao, ja skonto brata da nece biti ovdje preko vikenda tako da nisam ni otiso a jos sam moro i raditi. uglavnom brat mi je bio ja mislim na svim predavanjima, a vidio sam i plan o cemu je prico u brosuri.

weselam

slabi izgleda postari ovdje:SMILY288:
 

muharram23

New Member
Staff member
ehhhh brate sto nisi onda javio da se sretnemo ccccc:SMILY153:
Ja sam bio u mesjidu "sahva" u petak rekose da ce seih tamo doci, ali nesto se promjenilo pa je otiso u "MCC" tako nakon duzeg cekanja zbog guzve na putu kad se vozio prema mesjidu nisam uspio otici u "mcc" na predavanje u petak. Za dalji tok nisam ni znao, ja skonto brata da nece biti ovdje preko vikenda tako da nisam ni otiso a jos sam moro i raditi. uglavnom brat mi je bio ja mislim na svim predavanjima, a vidio sam i plan o cemu je prico u brosuri.

weselam

slabi izgleda postari ovdje:SMILY288:

selamu alejkum

a kako ti se zove brat?

weselam
 

muharram23

New Member
Staff member
Ve alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,postovani brate u islamu.



Samo ti brate pitaj Allah te nagradio svakim dobrom a mi cemo pokusati da ti odgovorimo onoliko koliko nam nase skromno znanje o islamu to dozvoljava.



Duznost svakog muslimana i jeste da slijede Kur'an i sunnet .Zar ti brate smatras da bi muslimani trebali slijediti nesto drugo a ne Kur'an i sunnet Allahovog poslanika Muhammeda,sallallahu alejhi ve sellem.


Ebu Nudzejh el-`Irbad bin Sarija kaze da je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, rekao: "Poucavao nas je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, djelotvornim savjetom od koga su srca zadrhtala, a oci zarosile suzama, pa smo mu rekli: "Allahov Poslanice! Kao da je ovo oprostajni savjet, pa oporuci nam!" Rekao je:

"U AMANET VAM OSTAVLJAM: DA SE ALLAHA BOJITE, DA BUDETE POSLUSNI I POKORNI ONOME KO UPRAVLJA PA MAKAR ON I ROB BIO, JER KO BUDE OD VAS POSLIJE MENE ZIVIO BICE SVJESTAN MNOGIH RAZMIMOILAZENJA. DUZNOST VAM JE PRIDRZAVATI SE MOGA SUNNETA I PRAVEDNIH UPUCENIH HALIFA POSLIJE MENE. CVRSTO SE TOGA DRZITE. CUVAJTE SE NOVOTARIJA, JER SVAKA NOVOTARIJA JE SKRETANJE SA PRAVOG PUTA."


Ashabi, radijallahu anhu, brizno su prenijeli od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sve njegove pokrete, zadrzavanja i polozaje u namazu, i podrhtavanje njegove brade (prilikom ucenja), pa cak da je samo jednom dok je klanjao drzao u narucju svoju unuku Umamu. Sve su to prenijeli i nista nisu previdjeli niti zanemarili.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže.: „Klanjajte kako mene vidite da klanjam!“ (Sahihul-Buhari).



Enes ibn Malik prenosi od Allahova Poslanika sallallahu ‘alejhi we sellem da je rekao:
„Uspostavite safove ! Jer ja vas doista vidim iza leđa svojih!“
Tako da bi jedan bi od nas pripojio rame uz rame druga svoga kao i stopalo uz njegovo stopalo!

Beleži ga Buhari 2/176 kao i Ahmed 3/182, 263 potom i Muhallis u Fewaidima 1/10/2

Nu’man ibn Bešir je rekao:
“Okrenuo se Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem prema nama licem svojim rekavši nam:
„Uspostavite safove – tri puta!!!! Tako mi Allaha ili ćete uspostaviti safove vaše ili će vam u suprotnom Allah srca vaša razdvojiti. Potom je Rekao: (Numan) „Te bih ja video čovjeka kako spaja njegovo rame s ramenom svojega druga kao i njegovo koleno, kolenom svojeg prijatelja a i njegov članak sa člankom svoga druga!!!

Beleži ga Ebu Davud (662) ibn Hibban (396), Ahmed (4/276), Dulabi u dijelu El-Kunna (2/86).

Hadis je Albani ocenio sahihom.



Dali ti brate znas i jedan ajet,hadis ,znas li za ikakvu predaju koja ukazuje na to da zene i muskarci trebaju razlicito obavljati namaz ? Dali ovim zelis reci da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao kao zena zato sto je podizao svoje ruke u namazu ?

od Ibn-Omera, radijallahu anhu, prenosi da je rekao: “Kada bi stao da klanja, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, podigao bi ruke u visini ramena, a zatim izgovorio: Allahu ekber!

Kada bi htio sageti se na ruku‘, opet bi ih isto tako podigao. To bi ucinio i kada bi digao glavu sa ruku’a, izgovorivši: “Semi‘Allahu limen hamideh! Rabbena ve lekel-hamd!

Dizao bi ruke ispružene, (tj. nije spajao prste niti ih je puno razdvajao).

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponekad bi dizao ruke u visini ramena, ponekada u visini svojih ušiju, tako da bi mu dlanovi bili u pravcu kible, a prsti nisu sakupljeni, niti rašireni.

Islamski ucenjaci po pitanju vezanja ruku imaju cetiri misljenja.

Vezanje ruku na prsa: Od Vaila ibn Hudza se prenosi da je rekao: 'Klanjao sam sa Poslanikom, sallallahu alejhi we sellem, pa je stavio svoju desnu ruku preko lijeve na prasa.' Takodjer, poznati tab'in Tavus je rekao: 'Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je stavljao svoju desnu ruku po lijevoj stezuci ih na prsima.'
Dakle, sto se u jeziku smatra prsima dozvoljeno je vezanje ruku na tom mjestu. Medjutim, nije ispravno pretjerivati i stalvljati ruke iznad prsta (neposredno ispod vrata), jer je oprecno Poslanikovom, sallallahu alejhi we sellem, sunnetu.

Vezanje ruku ispod pupka: Misljenje o vezanju ruku ispod pupka zastupaju hanefijski i hanbelijski ucenjaci, i koriste sljedece dokaze: od Vaila ibn Hudzra se prenosi da je vidio Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da je stavio svoju desnu ruku po lijevoj ispod pupka.
U ovom hadisu je spomenut dodatak 'ispod pupka', a u osnovi nije dio hadisa.
Dokaz tome je sto u ranijim primjercima, u kome se nalazi ovaj hadis, nije bilo tog dodatka, vec je hadis glasio: 'Vidio sam Poslanika kako je stavio svoju desnu ruku po lijevoj u namazu.'
Drugi dokaz je predaja u kojoj se prenosi da je Enes ibn Malik, rekao: Od etike poslanstva je troje: pozurivanje sa iftarom, odgadjanje sehura i vezanje desne ruke po lijevoj ispod pupka.'
Ova predaja je zabiljezenje bez lanca prenosilaca i kao takva je nistavna i ne moze posluziti kao dokaz, po konsenzusu islamskih ucenjaka. Na slabost ove verzije ukazuje predaja u kojoj Ebu-Derda kaze: 'Odetike poslanika je troje: pozurivanje iftara, odgadjanje sehura i vezanje desne ruke po lijevoj u namazu.' Vidimo da u ovoj predaji nije spomenut dodatak 'ispod pupka'.

Treci dokaz je predaja u kojoj Alija ibn Ebi Talib kaze: 'Sunnet je u namazu staviti desnu ruku po lijevoj ispod pupka.' U nekim nistavnim verzijama ove rijeci se pripisuju Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem.
Imam Nevevi kaze: 'Ova predaja je slaba po misljenju svih ucenjaka, jer je prenosi Aburrahman ibn Ishak koji je nepouzdan po konsenzusu hadiskih strucnjaka.

Spustanje ruku niz tijelo: Ova skupina ucenjaka za dokaz koristi potpuno nistavnu predaju, u kojoj stoji da je muaz ibn Dzebbel vidio Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, kako je spustio svoje ruke niza se nakon sto ih je digao u visini usiju, a ponekad bi stavio desnu preko lijeve.
Takodjer, spominje se predaja od imama Malika, preko Ibn-Kasima, da je klanjao spustenih ruku. Misljenje o spustanju ruku u namazu zastupa vecina malikijskih ucenjaka.
Sto se tice predaje ibn Kasima, njena autenticnost je s*!*!*!*!a. ije pojmljivo da imam Malik jedno prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, a radi suprotno tome. Imam Malik je u svome 'Muvettau', naslovio poglavlje: 'Stavljanje ruku jedne preko druge u namazu', a potom objasnio da se to odnosni na vezanje desne ruke po lijevoj. Neki navode da je jedan vladar tiranin mucio imama Malika i vjesao ga za njegove ruke, nakon cega ih nije mogao vezati. Ako pretpostavimo da imam Malik nije bio u stanju staviti desnu ruku po lijevoj, bio je u stanju pojasniti da ga ljudi ne slijede u tome, misleci da tako praktikuju sunnet.

Vezanje ruku iznad pupka a ispod prsa: Ovi ucenjaci kao argument koriste predaju Dzerira ibn Dabija u kojoj kaze: 'Vidio sam Aliju u namazu da preko zgloba drzi lijevu ruku desnom, iznad pupka.' Abdullah ibn Ahmed kaze: 'Vidio sam babu tj. imama Ahmeda, da je u namazu stavljao ruku preko ruke iznad pupka.' Ovo misljenje zastupaju ucenjaci safijske pravne skole.



Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim). Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja.
Temim ed-Darijj da je Allahov Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Prvo za što će čovjek odgovarati je namaz, pa ako bude potpun tako će se i primiti, a ukoliko bude manjkav, reći će Uzvišeni Allah melekima: 'Pogledajte da li Moj rob ima nafila, pa njima upotpunite farzove…''' (Ebu Davud).



Dali je Poslanik,s.a.v.s., koristio tespih ? Nije ,jer je tespih novotarija prema tome oni koji ga koriste nemaju nikavog prava niti dokaza kad se pozivaju na islam i njegovo koristenje a optuzuju one koji ga ne koriste.Meni licno ne smeta kad vidim starije nane i dede koji ga koriste ali nema niko pravo optuzivati one koji ga ne zele koristiti ,jer ga ni nas Poslanik,s.a.v.s., nije koristio a duznost i obaveza muslimana je da slijede njega a ne neke svoje obicaje i tradicije koje su se uvukle u ovu savrsenu Allahovu vjeru.


Dali je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem podizao na taj nacin ruke u dovi i zajednicki zikrio poslije namaza ? Nije eto ti koji to ne rade slijede samo Poslanika,s.a.v.s., i odbijaju slijediti ono sto nije bila njegova prksa vec je jos jedna novotarija uvedena u ovu savrsenu Allahovu vjeru.



Evo malo i o sufizmu:

http://www.studio-din.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=554



Evo brate temu sam ja otvorila umjesto tebe pa bujrum ,evo ja sam pokusala dati i odgovore na postavljena pitanja . Ti slobodno pitaj i dalje sve sto te interesuje a vezano je za islam i muslimane pa cemo pokusati dati odgovor ako budemo znali.

Ostaj u Allahovoj milosti!


Weselam!


salamu alaykum

mashAllah sestro, predivni odgovori. Da te ALlah subhannahu wet'ala nagradi.

weeselam
 

AAminAA

Amatullah
salamu alaykum

Sestro, vidim da spominjes da je sunnet drugcije od naawafil. Sunnet ili nawafil je ista stvar seko. Obadvoje su ista stvar. Neko zove sunnet a neko zove nawafil. Sve sto se cini mimo farzova upada u nawaafil. Interesujeme, gdje u hadisima ima da je poslanik :saw: nazivao extra namaze mimo farzova kao sunnet. Vecinom se navodi rijec nawaafil. Mi znamo sta znaci rijec sunnah. Sunnah je sve ono sa cim je poslanik :saw: dosao, sto je rekao, sto je cino, odobrio ili presutio.



Dali zelis reci da je ovo dokaz da se mogu koristiti stvarcice za zikr kao tesbih?
Moracu da vidim jacinu ovog hadisa a takoder ako ti znas kako je ocijenjen ovaj hadis u ebu davudu molim te da postiras.

Ok, ako mozes mi objasniti ili navesti gdje i u kojem hadisu poslanik :saw: zove extra namaze mimo farzova kao "suneti" i gdje razlikuje sunnet of nawafil (ili nafila na nasom).

Takoder, dosta ljudi misle da je terawih namaz drugcije od nocnog namaza. A terawih, tahajjud, kiyamul layl jeste vecinom jedna te ista stvar.

Jazakallahu khair sestro.

Wasalam


:salam2:

Reci su jedno :" Sunnet namazi su od nasheg voljenog Poslanika s.a.w.s., chak je i po broju odredjeno koliko koji namaz ima sunneta. Govorimo za sebe da slijedimo sunnet, zashto bi sunnete u namazima zapostavljali onda ? Farz od Allaha dz.sh. sunnet od Muhammeda a.s.w.s.,

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite..." ( Kur'an )

Insha'Allah sjutra imam malo vishe vremena pa cu navratiti .

Selam
 

muharram23

New Member
Staff member
:salam2:

Reci su jedno :" Sunnet namazi su od nasheg voljenog Poslanika s.a.w.s., chak je i po broju odredjeno koliko koji namaz ima sunneta. Govorimo za sebe da slijedimo sunnet, zashto bi sunnete u namazima zapostavljali onda ? Farz od Allaha dz.sh. sunnet od Muhammeda a.s.w.s.,

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite..." ( Kur'an )

Insha'Allah sjutra imam malo vishe vremena pa cu navratiti .

Selam

salamu alaykum

inshAllah, khair moracu malo i satobom osaburati :). Nemoj ti sestro zapostavljati sunnete, samo ih klanjaj. Neznam ko je to reko da ih zapostavljas :).

wasalam
 

Lejlla

muslima
Staff member
:salam2:

Reci su jedno :" Sunnet namazi su od nasheg voljenog Poslanika s.a.w.s., chak je i po broju odredjeno koliko koji namaz ima sunneta. Govorimo za sebe da slijedimo sunnet, zashto bi sunnete u namazima zapostavljali onda ? Farz od Allaha dz.sh. sunnet od Muhammeda a.s.w.s.,

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite..." ( Kur'an )

Insha'Allah sjutra imam malo vishe vremena pa cu navratiti .

Selam


Selam alejkum!

Seki ti si brata pogresno svatila kad je rakao za sunete da su to nafile, nije rekao da ih ne trebamo klanjati .

Nafila je mila sve ono sto se radi dobrovoljno ono za sta cemo biti nagradjeni ali ako ih propustimo necemo biti kaznjeni .

Farzovi su ono sto ne smijemo ni u kom slucaju propustiti ,jer je naredjeno od naseg Gospodara ako ih propustimo slijedi kazna izuzev ako nam se Allah ne smilije te nam oprosti nase grijehe i propuste koje smo svjesno pocinili.

Sve sto je mimo farza i za sta slijedi nagrada,ali ne i kazna ako ga propustimo je zapravo nafila.

Sto vise nafila izvrsavamo to se vise Allahovoj nagradi i milosti problizavamo . Tako sto se tice suneta prije i poslije namaza sto ih vise klanjamo tim bolje ali ako nismo u mogucnosti da ih klanjamo trabamo se potruditi da klanjamo farzove to jest ono sto je obavezno a ne da da i farzove zapostavimo zato sto nismo u mogucnosti klanjati sve zajedno i sunete i farzove.

Za one koji tek pocinju da klanjaju i nisu jos stekli naviku redovnog obavljanja namaza bolje da klanjaju bar ono sto je obavezno nego da nista ne klanjaju.

Neki kazu ne idu na teravije ,jer ne mogu hodzu da prate ,zato sto prebrzo klanja a sta mislite zasto je to tako ? Jer se sve klanja dzematile 4 suneta jacijska,4 farza jacijska,2 potvrdjena suneta jacijska,3 vitra,20 rekata teravih namaza . Uglavnom i mi mladi se slomimo trceci za hodzom pa tako cesto ni Fatihu ne stignes prouciti a hodza vec na ruku. Pitam se kako li je tek onim starim i nemocniim sto dodju na namaz ?Zato ja lijepo idem kod brace Arapa gdje se sve mashAllah klanja po sunetu sve polako i bez zurbe . Tamo sunete klanja svako za sebe pojedinacno . Sve u svemu farzovi,vitr i 8 rekata teravih namaza traju duze nego sve ovo gore navedeno zajedno ,prosto osjetis ljepotu namaza .:salah:

Weselam!
 

muharram23

New Member
Staff member
Selam alejkum!

Seki ti si brata pogresno svatila kad je rakao za sunete da su to nafile, nije rekao da ih ne trebamo klanjati .

Nafila je mila sve ono sto se radi dobrovoljno ono za sta cemo biti nagradjeni ali ako ih propustimo necemo biti kaznjeni .

Farzovi su ono sto ne smijemo ni u kom slucaju propustiti ,jer je naredjeno od naseg Gospodara ako ih propustimo slijedi kazna izuzev ako nam se Allah ne smilije te nam oprosti nase grijehe i propuste koje smo svjesno pocinili.

Sve sto je mimo farza i za sta slijedi nagrada,ali ne i kazna ako ga propustimo je zapravo nafila.

Sto vise nafila izvrsavamo to se vise Allahovoj nagradi i milosti problizavamo . Tako sto se tice suneta prije i poslije namaza sto ih vise klanjamo tim bolje ali ako nismo u mogucnosti da ih klanjamo trabamo se potruditi da klanjamo farzove to jest ono sto je obavezno a ne da da i farzove zapostavimo zato sto nismo u mogucnosti klanjati sve zajedno i sunete i farzove.

Za one koji tek pocinju da klanjaju i nisu jos stekli naviku redovnog obavljanja namaza bolje da klanjaju bar ono sto je obavezno nego da nista ne klanjaju.

Neki kazu ne idu na teravije ,jer ne mogu hodzu da prate ,zato sto prebrzo klanja a sta mislite zasto je to tako ? Jer se sve klanja dzematile 4 suneta jacijska,4 farza jacijska,2 potvrdjena suneta jacijska,3 vitra,20 rekata teravih namaza . Uglavnom i mi mladi se slomimo trceci za hodzom pa tako cesto ni Fatihu ne stignes prouciti a hodza vec na ruku. Pitam se kako li je tek onim starim i nemocniim sto dodju na namaz ?Zato ja lijepo idem kod brace Arapa gdje se sve mashAllah klanja po sunetu sve polako i bez zurbe . Tamo sunete klanja svako za sebe pojedinacno . Sve u svemu farzovi,vitr i 8 rekata teravih namaza traju duze nego sve ovo gore navedeno zajedno ,prosto osjetis ljepotu namaza .:salah:

Weselam!

salamu alaykum

jazakallahu khair. Uvjek bolji odgovori odmene :). Ja kad odgovaram uvjek izgleda da napadam nekog.

wasalam
 

AjnBoNj

New Member
Selam

selamun 'alejkum braco sestre!
Amina sestro ja sam uz tebe.
Za farz i sunnet ne treba voditi pricu i diskusiju nikako.
Za nas muslimane to treba da bude vazduh koji disemo,znaci da se ne razmisja da smo nesto postigli vise ako klanjamo sunnete.
Jer farzovi su stroga Allahova Dz.S zapovijed,a sunnet zapovijed naseg Poslanika Muhammeda s.a.w.s., dok su nafile namazi dobrovoljni koji se nemogu svrstati u ove dvije navedene kategorije.
Tako da ne smijemo dozvoliti da pomijesamo naredbu naseg miljenika Muhammeda s.a.w.s. sa nafilama.
Sestra Amina je potpuno upravu (moje misljenje).
Allah Silni,Sveznajuci,Mudri zna najbolje,On ce nam presuditi ondje gdje smo se razilazili.
A ja bih nam braco i sestre jedino nagovijestio,da se cuvamo DUNJALUKA!!!
Allah nam se smilovao,Amin ya rabbi
Allah emanet!
 

muharram23

New Member
Staff member
selamun 'alejkum braco sestre!
Amina sestro ja sam uz tebe.
Za farz i sunnet ne treba voditi pricu i diskusiju nikako.
Za nas muslimane to treba da bude vazduh koji disemo,znaci da se ne razmisja da smo nesto postigli vise ako klanjamo sunnete.
Jer farzovi su stroga Allahova Dz.S zapovijed,a sunnet zapovijed naseg Poslanika Muhammeda s.a.w.s., dok su nafile namazi dobrovoljni koji se nemogu svrstati u ove dvije navedene kategorije.
Tako da ne smijemo dozvoliti da pomijesamo naredbu naseg miljenika Muhammeda s.a.w.s. sa nafilama.
Sestra Amina je potpuno upravu (moje misljenje).
Allah Silni,Sveznajuci,Mudri zna najbolje,On ce nam presuditi ondje gdje smo se razilazili.
A ja bih nam braco i sestre jedino nagovijestio,da se cuvamo DUNJALUKA!!!
Allah nam se smilovao,Amin ya rabbi
Allah emanet!

salamu alejkum

ja stvarno nerazumjem. Ako procitate pazljivo, nigdje necete naci dasmo ja i sestra lejla rekli da neklanjate sunnete. ALi trebate znati da 99% bosnjaka niti klanja farzove niti sunnete a vi se bunite kad se kaze da klanjaju pocetni farzove prvo. Allah vam se smilovao. Bas na jednostavni bosanski jezik pricamo. Ako mi nadete negdje dokaz, da se sunnet klanjati odnosi na nesto mimo nafila onda cu ja to prihavtiti.
Sestro aminah i ajnboy, molim was da mi pojasnite sta to znaci sunnet jezicki a sta znaci serijatski.

Raspravljamo se bezveze o malim stvarima bezveze. Jednostavno pitanje, sta znaci farz?

Dali iko odvas prica arapski?

Veselam

wasalam
 
Top