Raspunsuri la intrebarile puse in mod frecvent de nemusulmani

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

In sha Allah, inauguram un nou thread care va contine intrebari care ne sint puse deseori de nemusulmani, precum si raspunsurile la acestea. Asteptam sugestii din partea tuturor, postati intrebarile cu care va confruntati in mod frecvent si vom incerca sa gasim modalitatile corecte de a raspunde la acestea, In sha Allah.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3laykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Incep eu cu o intrebare care mi-a fost pusa de mai multe ori: "Daca Islamul este impotriva venerarii idolilor, de ce musulmanii venereaza si se inchina in fata idolului Ka’abah atunci cind implinesc rugaciunea?"

Raspuns:

Ka'abah reprezinta Qiblah, adica directia spre care se indreapta musulmanii atunci cind implinesc rugaciunea. Este foarte important de subliniat faptul ca musulmanii doar se indreapta catre Ka'abah in timpul rugaciunii, NU venereaza Ka'abah. Musulmanii se roaga NUMAI la Allaah Subhanu Wa Ta’ala.

In Soorah Al-Baqarah ni se spune: "Noi vedem deseori indreptarea fetei tale catre cer. Sa te indreptam catre o Qibla care-ti va placea. Asadar, indreapta-ti fata spre Moscheea cea Sfinta! Si oriunde ati fi, indreptati fetele voastre catre ea! Iar cei carora le-a fost data Cartea, stiu ca indreptarea [spre Moschee] este adevarul de la Domnul lor. Si Allah nu este nebagator de seama la ceea ce fac ei." [Qur'ân, traducerea sensurilor, Soorah Al-Baqarah, aya 144 - 2:144]

1. Unitatea este importanta in Islam
De exemplu, atunci cind musulmanii implinesc rugaciunea faptul ca ei isi indreapta fata spre un punct comun, si anume Ka'abah, reprezinta nu doar aducerea la indeplinire a poruncii date de Allaah Subhanu Wa Ta’ala, ci si un element de unitate intre ei. Daca nu ar proceda astfel, unii s-ar intoarce cu fata spre nord, altii cu fata spre sud. Pentru ca musulmanii sa fie uniti atunci cind il adora singura divinitate, pe Allaah Subhanu Wa Ta’ala, lor li se cere sa se indrepte cu fata spre Ka'abah, oriunde s-ar afla ei. Musulmanii care traiesc intr-o zona situata la vest fata de Ka'abah se intorc cu fata spre est cind implinesc rugaciunea, iar cei care traiesc pe un teritoriu ce se afla la est de Ka'abah se indreapta cu fata spre vest.

2. Ka'abah reprezinta centrul hartii lumii
Musulmanii au fost primii care au intocmit harta lumii. Ka’abah se afla in centrul acesteia.

3. Tawaf in jurul Ka'ab-ei pentru a indica existenta unei singure divinitati, Allaah Subhanu Wa Ta’ala
Atunci cind musulmanii merg la Masjid-e-Haram in Makkah, ei executa tawaf, inconjurarea Ka’ab-ei. Acest act simbolizeaza credinta intr-o singura divinitate si venerarea ce i se cuvine doar lui Allaah Subhanu Wa Ta’ala.

4. Hadeeth-ul lui Umar (radiallaahu 'anhu)
Cu privire la ‘piatra neagra’ - hajr-e-aswad – exista un hadeeth atribuit unui ilustru companion al Profetului Muhammad (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam), Umar (radiallaahu 'anhu). Potrivit unui hadeeth Saheeh Bukhari, din volumul 2, cartea Hajj-ului, capitolul 56, Hadeeth nr. 675. Umar (radiallaahu 'anhu) a spus: “Stiu ca tu esti doar piatra, sin u poti nici sa aduci beneficii, nici sa faci rau. Daca nu l-as fi vazut pe Profet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) atingindu-te (si sarutindu-te), niciodata nu te-as fi atins (si sarutat)".

5. Oamenii obisnuiau sa stea pe Ka'abah si sa rosteasca adhaan-ul
Pe vremea Profetului (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam), oamenii obisnuiau chioar sa stea pe Ka'abah sis a rosteasca de acolo adhaan-ul (chemarea la rugaciune).

Si in cele din urma, intrebati-i pe cei care vin cu astfel de aberatii la voi: daca musulmanii venereaza Ka'abah dupa cum sustin ei, ce idolatru si-ar permite sa se aseze chiar pe idolul pe care il venereaza?
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu

Intrebare: Cum puteti spune ca Islamul este religia pacii, cind a fost raspindit prin sabie?

Raspuns:

1. Islam = pace
Numeroase persoane sustin aceasta idee eronata, potrivit careia Islamul nu ar fi avut milioane de aderenti peste tot in lume daca nu ar fi fost raspindit prin utilizarea fortei. Cind insasi etimologia cuvintului Islam ne demonstreaza faptul ca acesta semnifica pace (provine din cuvintul ‘salaam’, care inseamna pace). De asemenea, mai semnifica si supunerea fata de Allaah Subhanu Wa Ta’ala. Deci Islamul este o religie a pacii, pace ce e obtinuta prin supunerea vointei noastre omenesti in fata vointei Creatorului Suprem, Allaah Subhana Wa Ta’ala.

2. Citeodata e necesara utilizarea fortei pentru mentinerea pacii
Nu toate fiintele umane cauta mentinerea climatului pacifist si a armoniei, fiind dispusi sa intrerupa linistea pentru a realiza anumite interese care le apartin lor. Deci uneori este necesara utilizarea fortei pentru mentinerea sau restabilirea pacii. Acesta este motivul pentru care exista si politia: ei utilizeaza forta impotriva delicventilor si a elementelor anti-sociale, pentru a mentine climatul de pace. Islamul promoveaza pacea, dar permite si lupta impotriva oprimarii, ceea ce necesita uneori folosirea fortei. Insa aceasta poate fi utilizata doar pentru obtinerea pacii si dreptatii.

3. Opinia istoricului De Lacy O’Leary.
Una dintre cele mai bune replici la prejudecata ca Islamul a fost propagat cu forta este opinia istoricului De Lacy O’Leary, care a scris in cartea sa "Islam at the cross road" (pagina 8): "Istoria dovedeste in mod clar faptul ca legenda musulmanilor fanatici colindind lumea si fortind revertirea la Islam a popoarelor invinse este unul dintre cele mai absurde mituri nascocite vreodata de istorici”.

4. Musulmanii au stapinit Spania vreme de 800 de ani
Musulmanii au fost suverani in Spania vreme de 800 de ani. In perioada califatului de la Cordoba nu s-a inregistrat nici o persecutie a creştinilor sau a evreilor de acolo. Musulmanii din Spania nu au folosit niciodata sabia pentru a-i convinge pe crestini sau evrei sa treaca la Islam. Ba chiar dupa La Reconquista (cind catolicii au preluat dominatia asupra teritoriului andaluz), majoritatea evreilor au preferat sa se indrepte catre tari islamice. Iar cei ramasi au fost nevoiti sa se supuna unui proces lent si brutal de asimilare. Dupa Reconquista, nici un musulman nu putea sa rosteasca in mod public adhan-ul in Spania, iar ceremoniile de casatorie de exemplu, se desfasurau intii la biserica si apoi in secret acasa la credinciosi, potrivit ritului islamic (toate acestea sint fapte dovedite, demonstrate de istorici).

5. 14 milioane de arabi sunt crestini copti
Musulmanii au fost suverani ai ţărilor arabe vreme de aproximativ 1400 de ani. Totusi, in ziua de azi exista mai mult de 14 milioane de crestini in tarile arabe (crestini copti, catolici, ortodocsi, maroniti, protestanti etc.), care isi pastreaza religia din generatie in generatie. Daca musulmanii ar fi folosit sabia pentru a-si raspindi credinta, nu ar mai fi ramas nici un crestin arab in tarile arabe, mai ales ca ar fi avut suficient timp pe cind erau stapini de necontestat.

6. Mai mult de 80% din populatia Indiei este non-islamica
Musulmanii au condus India timp de aproximativ 1000 de ani. Daca ar fi vrut, ar fi avut puterea sa converteasca fiecare non-musulman indian la Islam. Si in ziua de azi mai mult de 80% din populatia Indiei este non-islamica. Toti acesti hindusi aduc marturie pentru faptul ca Islamul nu a fost raspindit prin intermediul sabiei.

7. Indonezia si Malaezia
Indonezia este tara cu cei mai multi musulmani din intreaga lume. Majoritatea oamenilor din Malaezia sunt si ei musulmani. Se poate pune intrebarea: “Ce armata islamica a cucerit vreodata Indonezia si Malaezia?”

8. Coasta de est a Africii
In mod similar, Islamul s-a raspindit cu rapiditate pe Coasta de Est a Africii. Apare din nou intrebarea: “Ce armata musulmana a fost vreodata pe teritoriile din Coasta de Est a Africii?”

9. Nu exista silire la credinta in Islam
Prin intermediul carei sabii s-a raspindit Islamul? Chiar daca musulmanii ar fi vrut sa faca asa ceva, nu ar fi avut voie, pentru ca in Qur'ân ni se spune: "Nu este silire la credinta! Razvedita este deosebirea dintre calea cea dreapta si ratacire […]" (Qur'ân, traducerea sensurilor, Soorha Al-Baqarah, aya 256 - 2:256)

10. Sabia intelectului
Arma este reprezentata de intelect. Cea care cucereste inimile si mintile oamenilor. In Qu’ran, Soorah An-Nahl: "Cheama la calea Domnului tau cu intelepciune si buna indeminare si discuta cu ei cum e mai frumos! […]" (Qur'ân, traducerea sensurilor, Soorha An-Nahl, aya 125 - 16:125)

11. Cresterea procentuala a marilor religii ale lumii in perioada 1934 - 1986
Un articol din Reader’s Digest ‘Almanac’ furnizeaza o serie de statistici despre cresterea procentuala a marilor religii ale lumii in perioada 1934 - 1986. Pe primul loc se afla Islamul, cu o crestere de 235%, in timp ce crestinismul inregistreaza o crestere de 47%. Oricine se poate intreba: "Ce sabie a convertit la Islam in perioada 1934 - 1986?"

12. Islamul – religia cu cea mai mare crestere in America si Europa
In ziua de azi religia cu cea mai mare crestere in America si Europa este Islamul. Ce sabie a ‘fortat’ si continua sa ii ‘foirteze’ un numar atit de mare de cetateni din tarile occidentale sa accepte Islamul?


Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
De ce au barbatii musulmani mai multe sotii?

Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

De ce au barbatii musulmani mai multe sotii?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari cu care ne confruntam, din cauza ca majoritatea celor care cer lamuriri cu privire la islam pleaca de la premisa gresita ca toti musulmanii au mai multe sotii.

Qur'ân-ul este singurul text divin care contine indemnul ‘casatoriti-va doar cu una’: « Iar daca va temeti ca veti fi nedrepti cu orfanii, luati de sotii pe acelea care va plac dintre femei - doua, trei sau patru, dar daca va temeti ca nu veti fi drepti [cu ele], atunci [luati] una singura sau ce se afla in stapinirea miinilor voastre drepte. Aceasta [este situatia care] va da cea mai mica putinta de a purcede nedrept.” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah An-Nisa’, aya 3 – 4:3)

Nici o alta carte considerata sfinta nu ii indeamna pe barbati sa isi ia o singura sotie, indiferent ca e vorba despre Vede, Ramayan, Mahabharat, Talmud sau Biblie – in nici unul din aceste texte nu se va regasi o restricitie referitoare la numarul de sotii. Potrivit acestor scripturi, numarul sotiilor nu este limitat. Demult, crestinilor le era permis sa isi ia cite neveste voiau, si de-abia cu citeva secole in urma biserica a restrictionat numarul sotiilor la una. In Biblie scrie ca profetul David (pacea si binecuvantarea fie asupra lui) ar fi avut 100 de sotii, iar profetul Solomon (pacea si binecuvantarea fie asupra lui) ar fi avut 700 de sotii, deci cei care sustin ca poligamia este imorala ii considera in mod indirect si pe acesti profeti ca fiind imorali.

Si in iudaism este permisa poligamia, aceasta practica a continuat pina cind Rabbi Gershom ben Yehudah (960 - 1030) a emis un edict prin care a interzis-o.

Deci in Qu’ran ni se prezinta posibilitatea ca un musulman sa aiba patru sotii, dar exista si o serie de conditii care trebuie indeplinite:

- sotia nu poate avea copii, iar sotul doreste sa aiba urmasi. Prima sotie poate opta pentru separarea de sot, daca vrea;
- daca prima sotie este bolnava cronic si incapabila de a-si indeplini indatoririle matrimoniale si casnice;
- poligamia poate fi solutia problemelor unor societati in care numarul femeilor devine mult mare decat numarul barbatilor (de exemplu primii doi ani de dupa al doilea Razboi Mondial, cand populatia masculina a fost serios afectata).
- in majoritatea societatilor musulmane poligamia se intilneste destul de rar, din cauza ca implica mai multe obligatii, printre care se numara si cea de a trata sotiile in mod egal, echitabil.

Deci poligamia NU este o regula, ci o exceptie, NU este obligatorie, este doar permisa. Inainte de revelarea Qu’ran-ului – nu exista o limitare a numarului de sotii pe care si le putea lua un barbat. Qu’ran-ul ofera doar posibilitatea ca un barbat sa aiba una, doua, trei sau patru sotii – cu conditia sa se comporte just cu ele.

« Nu veti putea sa va purtati intocmai la fel cu [toate] soatele, chiar daca ati voi cu tot dinadinsul. Dar nu va intoarceti cu totul [catre vreuna dintre ele], lasind-o [pe cealalta] ca atirnata! Insa daca indreptati aceasta si va temeti, Allah este Iertator, Indurator [Ghafur,Rahim].” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah An-Nisa’, aya 129 – 4:129)

Pentru o incadrare mai corecta a notiunii de permisiune, prezentam urmatoarele categorii:

(1) ‘Fard’ = obligatoriu
(2) ‘Mustahab’ = recomandat, incurajat
(3) ‘Mubah’ = permis, permisibil
(4) ‘Makruh’ = nerecomandat, descurajat
(5) ‘Haraam’ = interzis


Poligamia se incadreaza la mijloc, este pur si simplu un aspect permis. Atit. Nu se poate spune ca un musulman care are doua sotii e mai bun decit un musulman care are o singura sotie, de exemplu. Dar se poate afirma ca are mai multe responsabilitati.
 

sa_ha_ra

New Member
Assalamu salaykum !Am si eu o intrebare la ce ai spus tu mai sus.Islamul e religia pacii.Cum explicam faptul ca populatia musulmana,nu toti ce-i drept,erau pe strazi si sunt pentru violenta, [...] IRA din Irlanda, dar ei fac acest lucru in numele lui Allah. Si referitor la statutul femeii musulmane,exista tari arabe ,nu stiu daca in toate,unde femeia isi pastreaza numele dinainte de casatorie,copilul e pe numele sotului,la divort copilul revine tatalui fara nici un drept .Recunosc ca sunt la inceput intr-ale islamului si poate unele lucruri le cunosc in mod eronat,de aceea as avea nevoie de explicatii.La fel si purtarea hijabului.In unele tari se poarta,in unele lui,in functie de legi si de faptul ca femeia este parte a unui islam traditionalist sau a unui modern.Aici poate ma vei contrazice,si imi vei spune ca islamul adevarat este cel traditional.Insa ,sa nu uitam,multe il poarta din obligatie sau de teama de a nu fi respinse de societatea in care traiesc,daca asta impune purtarea lui.Nu este un pacat sa il porti din obligatie?Sunt femei mai corecte si mai musulmance care nu il poarta,ma refer la tinuta acoperita din cap pana in picioare,decat altele care il poarta. Merci pentru raspunsuri,anticipat si imi cer scuze daca am afirmat ceva eronat.Incerc sa inteleg religia.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu, fii binevenita printre noi, iti multumim pentru intrebari si pentru interesul pe care il demonstrezi, Sa ha ra.

Sa luam pe rind nelamuririle tale:

1) Demonstratii ‘violente’ – nu stiu daca ai observat, dar demonstratiile de pe strazi au loc numai in anumite tari si numeroase posturi de televiziune se grabesc sa le transmita Live daca se poate, si apoi le comenteaza fara sa aiba habar despre contextul politic, despre Islam etc. si mai invita si ‘specialisti’ care au citit si ei vreo doua articole despre Islam sau despre istoria acelei tari si li se pare ca-s calificati sa-si dea cu parerea. I have news for them – majoritatea n-au nici o treaba. Acest lucru depinde intr-o foarte mare masura de regimul politic din acea tara. Sint tari in care nici nu le-ar trece prin cap sa se duca pe strada sa demonstreze, pentru ca nu li s-ar permite, de exemplu Arabia Saudita (si au ca optiune numai blog-urile, forumurile unde scriu, de exemplu, nu mai cumparati produse daneze, boicotati brinza nu stiu care – ceea ce nu e violent, la urma urmei, e optiunea fiecaruia - stiu fete de acolo care au renuntat la lactatele daneze, mai ales ca au si o fabrica acolo, o filiala daneza a cunoscutului producator, dar si fete care au zis ca vor continua sa cumpere), precum si tari in care populatia este instigata la anumite actiuni de grupuri politice – Liban de exemplu, demonstratiile cu caricaturile etc. La noi, daca vrei sa te duci pe strada sa demonstrezi impotriva poluarii, sa zicem, nu e necesar sa ai niste aprobari? Cei care manifesta prin tarile musulmane sint pur si simplu indemnati sa se duca, instigati de anumite grupari - si dupa aceea se generalizeaza - daca fac astia, clar ca toti fac asa, nu au respect pentru civilizatie, libertate de exprimare, valori bla bla...

Daca ai fi vorbitor de limba araba si ai avea acces la informatii din mass-media lor, ziare, TV, radio – ai putea observa cu usurinta ca aceste demonstratii de pe strazi, cu distrugeri de bannere, steaguri, cladiri, lupte de strada etc. sint aspru CONDAMNATE, in proportie de aproape 100%. Si nu pe ultima pagina a ziarului, nu, pe prima pagina. Frontal. Pentru ca aceia care preiau informatia vor generaliza si astfel le va fi afetcata imaginea in ansamblu. Iar generalizarile nu sint altceva decit generatoare de ura. Intotdeauna, in toate situatiile. Insa daca ai acces doar la traduceri selective din ziare arabe nu o sa gasesti niciodata aceste condamnari, pentru ca sint ‘omise’, se alege doar ceea ce prezinta si portretizeaza Islamul in mod negativ. IRA e alt lucru, nu ma intereseaza si nu ma bag in polemici legate de ei.

2) Statutul femeii musulmane – In Islam, femeia este protejata din momentul in care se naste pina cind inchide ochii definitiv (from the cradle to the grave – imi place expresia asta, nu pot sa ma abtin sa nu scriu). Este Fard ca femeia sa isi pastreze numele de familie, deci obligatoriu, acest lucru face parte din Sunnah (din traditia Profetului SallaAllahu alaihi wasallam), deci femeia sa isi pastreze numele tatalui ei, chiar dupa casatorie. Doar in ziua judecatii vom fi chemati dupa numele nostru, adica cel primit de la parinti. Copilul preia, in mod evident numele tatalui, nu e la fel si la noi, nu scrie in certificatul de nastere numele complet al tatalui, cind il recunoaste? Iar in caz de divort, copilul nu revine in mod automat tatalui, se ia in consideratie interesul copilului, se procedeaza astfel incit el sa fie aparat si sa ii fie repectate drepturile. Este o discutie foarte lunga pe acesta tema, dar sigur este ca nu revine automat tatalui dreptul de a lua copilul, ba dimpotriva.

3) Hijab – este obligatia oricarei femei musulmane sa poarte hijab. Nu exista Islam traditional sau Islam modern, islamul e unul singur, indiferent ce spun unii. Intr-adevar, sint tari cu populatie musulmana unde femeilor li se interzice sa poarte hijab in institutii publice (universitati, tribunale etc.) dar NU le interzice nimeni sa il poarte pe strada, si din moment ce femeia nu este obligata sa lucreze – sotul trebuie sa ii ofere casa, mincare etc. ei si copiilor – aceasta nu este o problema in sine. Si daca femeia vrea totusi sa lucreze, o poate face in afara institutiilor publice care interzic portul hijabului. Ideea asta ca femeia musulmana trebuie 'eliberata' - si in primul rind trebuie sa nu mai poarte hijab, ca sa fie libera si emancipata - este total eronata. Este o optiune personala, asa cum o femeie alege sa poarte o fusta scurta si o bluza decoltata, alta femeie alege sa isi acopere capul cu o esarfa, care este problema?

NIMENI nu poate obliga o femeie sa poarte hijab. Daca face acest lucru din obligatie, e pacatul celui care a fortat-o. Hijabul se poarta pentru a asculta de porunca lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, nu de capriciile sau dorintele vreunui om, oricine ar fi el. Este voie doar sa i se explice fetei sau femeii, in rest e alegerea ei. Iar notiune de hijab nu trebuie limitata la acea bucata de material de pe cap, si restul articolelor de vestimentatie trebuie sa fie potrivite, iar comportamentul trebuie sa fie modest, adecvat tinutei.

Stai linistita, intreaba tot ce ai de intrebat, noi sintem aici pentru a incerca sa oferim raspunsuri, In sha Allah. Orice alte nelamuriri – posteaza intrebarile

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allah iwa barakatuhu.

 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Avem o rugaminte: acesta este un forum despre Islam, postati doar intrebari legate de Islam, pentru ca exista o serie de reguli si trebuie sa le respectam, In sha Allah. Aici nu facem politica, nu dezbatem nici o controversa legata de altceva in afara de subiecte religioase. Daca aveti nelamuriri referitoare la religie, postati intrebarile si vom incerca sa raspundem, In sha Allah.

Multumim pentru intelegere.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
O serie de asemanari si deosebiri intre islam si crestinism

Islamul si crestinismul reprezinta primele doua religii mondiale ca numar de adepti si sunt foarte asemanatoare in anumite aspecte, precum si fundamental diferite in alte privinte. Ceea ce urmeaza reprezinta o scurta expunere pe care intentionez sa o prezint sub forma unui studiu comparativ Islam - crestinism, in care sa subliniez o serie de asemanari si deosebiri dintre aceste religii abrahamice, dupa cum mai sunt numite. Trebuie sa avem tot timpul in minte faptul ca in Qu’ran Kareem ni se spune ca noi musulmanii trebuie sa ii privim pe crestini ca fiind prietenii nostri apropiati.

Cele 10 porunci au echivalent si in Islam :

Sura Al-Baqara, aya 53 (2:53): „Si datu-i-am lui Moise Scriptura, Cartea Doveditoare [Al-Furqan], nadajduind ca veti fi calauziti.”

Sura Al-A’raf, aya 145 (7:145): ‚Si Noi i-am scris pe table îndemnare despre toate lucrurile si tilcuire despre toate lucrurile. “Tine-le, asadar, cu putere si porunceste neamului tau sa primeasca ce e mai bun în ele! Apoi va voi arata voua salasul celor abatuti din drum.’

In Biblie: Deuteronom, 4:13: „Atunci v-a descoperit el legamintul sau, cele 10 porunci, pe care v-a poruncit sa le impliniti si le-a scris pe doua lespezi de piatra.”

Monoteismul (unicitatea lui Dumnezeu):

In Biblie: prima porunca se gaseste in Iesirea, supranumita a doua carte a lui Moise: Iesirea - 20:03: „Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine».

In Qu’ran Kareem avem foarte multe fragmente care contin sintagma La illa ha illa Allah si ne prezinta monoteismul islamic, dar voi cita doar din Surat Al’Isra, aya 23 (17:23) – „Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El…”

Qur'an Kareem: 2:163; 2:255; 3:2; 3:6; 3:18; 3:62; 4:87; 5:73; 6:102; 6:106; 7:59; 7:65; 7:73; 7:85; 7:158; 9:31; 9:129; 10;90; 11:14; 11:40; 11:61; 11:84; 13:30; 16:02; 18:110; 20:8: 20:14; 20:98; 21:25; 21:87; 23:23; 23:32; 23:116; 27:26; 28:38; 28:70; 28:88; 35:3; 37:035; 38:65; 39:6; 40:3; 40:62; 40:65; 44:8; 47:19; 64:13; 73:9


Despre divinizarea altor zei

Biblie, Iesirea 20:04 : «Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt în cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt în apele de sub pamant!

Surat Al-Hajj, aya 12 (22:12): „Ei cheama în locul lui Allah ceea ce nu le pricinuieste nici un rau si nu le este nici de ajutor. Aceasta este ratacirea adanca!”

Despre respectarea numelui divinitatii

Biblie, Iesirea, 07: „Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. »

Qu’ran, Surat Al’-A’raf aya 180 (7:180): ”Ale lui Allah sunt numele cele mai frumoase! Chemati-L cu ele si departati-va de aceia care schimonosesc numele Lui! Ei vor fi rasplatiti dupa ceea ce fac!”

Surat Al’Isra, aya 23 (17:23): „Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El si sa va purtati frumos cu parintii vostri, iar daca batranetile îi ajung pe unul dintre ei sau pe amandoi langa tine, nu le ziceti lor „Of!” si nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviincioase.”

Respectarea zilei de Saabat

In Biblie avem versetele 8-11 din Iesirea: „8. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
9. Lucreaza sase zile si-ti fa în acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine,
11. Ca în sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o. »

Qu’ran, Surat An Nahl aya 124 (16 :124): „Iara Sabatul a fost oranduit pentru cei care nu s-au înteles asupra lui, iar Domnul tau va judeca între ei în Ziua Învierii în privinta celor asupra carora au fost cu neîntelegere.”

Qu’ran, Surat An-Nisa aya 154 (4:154): Si am ridicat Noi deasupra lor Muntele Tor, cand am încheiat legamant cu ei si le-am zis Noi: "Intrati prin poarta, prosternandu-va!". „Si le-am mai zis Noi: "Nu încalcati Sabatul!". Si am luat de la ei legamant strasnic”.

Si in ceea ce priveste comportamentul fata de parinti avem o comuniune de idei in cele doua religii:

Biblie, Iesirea, 12: „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie ».

Qu’ran Kareem, Surat Al’Isra, aya 23 (17:23): Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El si sa va purtati frumos cu parintii vostri, iar daca batranetile îi ajung pe unul dintre ei sau pe amandoi langa tine, nu le ziceti lor „Of!” si nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviincioase.”

Si interdictia de a ucide este reglementata atit in islam cit si in crestinism:

In Biblie: Iesirea, 13: „Sa nu ucizi! »

Qu’ran, Surat Al’Isra, aya 33 (17:33): „Si nu luati sufletul pe care Allah l-a socotit oprit, decat pe drept(48)! Daca cineva a fost omorat pe nedrept, atunci dam Noi putere celui mai înrudit cu el(49), însa acesta sa nu se întreaca în
omor(50), caci el este ajutat [de lege]!”

Adulterul este interzis in ambele religii

Biblie, Iesirea, 14: « Sa nu fii desfranat! »

Qu’ran: Surat Al’Isra, aya 32 (17:32): „Si nu va apropiati de preacurvie, caci ea este o josnicie! Si rau drum este ea!”

Furtul e interzis atit in Islam cit si in crestinism:

Biblie, Iesirea, 15: „Sa nu furi! »

Qu’ran - SURAT AL-MUMTAHANA aya 12 (60 :12): „O, Profetule! Daca vin la tine muieri credincioase si îti fac juramant de credinta, fagaduind ca nu vor pune nimic în rand cu Allah, nu vor fura, nu vor curvi, nu-i vor omorî pe copiii lor, nu vor savarsi nici o ticalosie cu mainile lor si cu picioarele lor, si nu ti se vor arata cu nesupunere fata de ceea ce se cuvine, atunci primeste juramantul lor de credinta si roaga-L pe Allah de iertare pentru ele, caci Allah este Iertator, Îndurator [Ghafur, Rahim]!”

Pedepse prevazute in Qu’ran Kareem pentru furt:

SURAT AL-MA’IDA, aya 41 (5:41): „O, Trimisule! Sa nu te întristeze cei care se grabesc spre necredinta, dintre aceia care zic cu gurile lor: “Noi credem!”, fara ca inimile lor sa creada, si nici dintre aceia care s-au iudaizat si care asculta numai de minciuna si care asculta de un alt neam, ce nu au venit niciodata la tine si care rastalmacesc cuvintele dupa ce ele au fost bine randuite. Ei spun: “De vi s-a dat acest lucru, luati-l, iar de nu vi s-a dat, fiti prevazatori [si feriti-va de el]!” Însa pentru acela pe care Allah voieste sa-l ispiteasca, tu nu-l vei putea apara. Aceia ale caror inimi Allah nu a voit sa le curateasca, vor avea parte, în aceasta lume, de rusine, iar în Lumea de Apoi, de chin nemasurat.

SURAT AL-MA’IDA, aya 42 (5:42): „Ei asculta numai de minciuna si sunt lacomi dupa tot ceea ce este oprit. Daca vor veni la tine, atunci ori judeca între ei ori îndeparteaza-te de ei! Daca te vei îndeparta de ei, nu-ti vor putea face ei un rau, iar de vei judeca între ei, atunci judeca dupa dreptate,
caci Allah îi iubeste pe cei drepti!”

Surat Al Baqara aya 188 (2:188): „Nu va luati unii altora averile pe nedrept si nu-i ademeniti cu ele pe judecatori, ca sa mancati o parte din averile oamenilor pe nedrept si cu buna stiinta.”

Cu privire la obligativitatea de a rosti adevarul:

Biblie, Iesirea, 16: « Sa nu marturisesti stramb împotriva aproapelui tau ! »

Surat Al Baqara aya 42 (2:42): „Si nu îmbracati adevarul cu minciuna si nu ascundeti adevarul, cand voi îl stiti!”

Si in Islam si in crestinism este interzis sa invidiezi aproapele:

In Biblie, Iesirea, 17: „Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau!"

Qu’ran Surat An-Nisa aya 32 (4 :32): « Nu ravniti la ceea ce Allah a daruit [cu harul Sau] unora dintre voi mai mult decat altora. Barbatii vor avea parte de ceea ce au agonisit si femeile vor avea parte de ceea ce au agonisit. Deci rugati-va lui
Allah pentru harul Sau, caci Allah pe toate le stie.”

Exista asemanari intre Islam si crestinism si atunci cind se face referire la gradele de afinitate si consangvinitate care interzic casatoria

Biblia, Levitic, 18 :6 – 18
« 6. Nimeni sa nu se apropie de nici o ruda dupa trup, cu gandul ca sa-i descopere goliciunea. Eu sunt Domnul!
7. Goliciunea tatalui tau si goliciunea mamei tale sa n-o descoperi! Ca este mama ta, sa nu-i descoperi goliciunea ei.
8. Goliciunea femeii tatalui tau sa n-o descoperi, ca este goliciunea tatalui tau!
9. Goliciunea surorii tale, goliciunea fiicei tatalui tau sau a fiicei mamei tale, care s-a nascut in casa sau afara din casa, sa n-o descoperi!
10. Goliciunea fiicei fiului tau sau a fiicei fiicei tale sa n-o descoperi, caci goliciunea ta este!
11. Goliciunea fiicei femeii tatalui tau; care s-a nascut din tatal tau, sa n-o descoperi, ca sora iti este dupa tata!
12. Goliciunea surorii tatalui tau sa n-o descoperi, ca este de un sange cu tatal tau!
13. Goliciunea surorii mamei tale sa n-o descoperi, ca este de un sange cu mama ta!
14. Goliciunea fratelui tatalui tau sa n-o descoperi si de femeia lui sa nu te apropii, ca sunt unchiul si matusa ta!
15. Goliciunea nurorii tale sa n-o descoperi, ca ea este femeia fiului tau; sa nu-i descoperi goliciunea!
16. Goliciunea femeii fratelui tau sa n-o descoperi, ca este goliciunea fratelui tau.
17. Goliciunea unei femei si a fiicei ei sa nu descoperi; pe fiica fiului ei si pe fiica fiicei ei sa nu le iei, ca sa le descoperi goliciunea; aceasta este nelegiuire, ca sunt rude de sange cu ea!
18. Sa nu iei concubina pe sora femeii tale, ca sa descoperi rusinea ei in vremea ei, vie fiind ea. »

Qu’ran Surat An-Nisa ayat 22-24 (4 :22 – 24):

22. „Nu va însurati cu muierile cu care au fost însurati parintii vostri - doar daca s-au petrecut mai înainte - caci aceasta este o josnicie si un pacat cumplit! Si ce cale rea este aceasta [casatorie]!”

23. „Va sunt oprite [pentru casatorie] mamele voastre, fiicele voastre,
surorile voastre, matusile voastre dupa tata, matusile voastre dupa
mama, fiicele fratelui, fiicele surorii, doicile voastre care v-au alaptat,
surorile voastre dupa doica, mamele nevestelor voastre, fiicele vitrege
de la muierile voastre, la care ati intrat - dar daca nu ati intrat înca
la ele, atunci nu este pacat pentru voi - nevestele fiilor vostri din
madularele voastre, precum si doua surori deodata, doar daca s-a
petrecut mai înainte - caci Allah este Iertator, Îndurator [Ghafur,
Rahim”

24. [Asemenea, va este oprit sa luati] femeile casatorite, afara de acelea
care se afla sub stapanirea dreptei voastre.(25) Aceasta este porunca
lui Allah pentru voi! Si va este îngaduit în afara de acestea, sa
cautati [de sotii], dupa averile voastre, prin casatorie, fara sa preacurviti.
Iar acelora cu care va bucurati, [casatorindu-va cu ele], dati-le
zestrea lor, ca o datorie. Si nu este nici un pacat pentru voi, daca ati
încheiat un legamant între voi, dupa stabilirea zestrei, caci Allah este
Atoatestiutor, Întelept [‘Alim, Hakim].

Asemanari prin prisma unor concepte de baza

Islamul este clar o religie monoteista, si crestinismul este considerat ca fiind o religie monoteista.

In Islam Allah Subhan Wa Ta’ala este recunoscut drept creator, la fel si in crestinism.

In ambele religii se considera ca Allah este omnipotent, omniscient si omniprezent, fiind si transcendent in acelasi timp.

In ambele religii relatia dintre Allah si supusii sai este cea dintre stapin si rob. Si in Islam si in crestinism intilnim pacturi intre Allah si oameni.

Escatologii asemanatoare – in ambele religii se considera ca va veni o zi in care lumea se va sfirsi, insa nimeni in afara de Alah nu stie aceasta zi.

Alte diferente intre Islam si crestinism

Musulmanii nu cred in trinitate, spre deosebire de crestini.

In Islam, Allah are o infinitate de nume sau atribute prin care ni se descriu diverse aspecte legate de divinitate, de la infatisare (de exemplu numele Jamal) pina la autoritatea, maretie (numele Jalal). In crestinism se incearca sublinierea unor aspecte frumoase care tin de divinintate (de exemplu, Dumnezeu este iubire).

In Islam, Isa (Pacea fie asupra lui) este Profet si rob al lui Allah, ca si Profetul Muhammed Salla Allahu aleihi wa salam. In crestinism Iisus (Pacea fie asupra lui) este considerat membru al trinitatii, fiind privit astfel ca fiind Dumnezeu insusi.

Referitor la crucificarea lui Iisus (Pacea fie supra lui), putem rezuma in citeva cuvinte ceea ce ne spune Qu’ran-ul: Isus(Pacea fie supra lui) nu a fost nici crucificat nici ucis de evrei, ci au existat o serie de circumstante care au produs aceasta impresie. Profetul Isa (Pacea fie asupra lui) a fost ridicat la ceruri de Allah Subhan Wa Ta’ala (Qu’ran 1:157, 158; 3:55; 4:157). Crestinii considera ca Iisus (Pacea fie asupra lui) a fost crucificat si a reinviat a treia zi, mintuindu-i astfel pe crestini de pacatele lor.

In ceea ce priveste escatologia, gasim o mare diferenta: potrivit Qu’ran-ului si Sunnei, la sfirsitul lumii, in ultima zi, va avea loc judecata, si fiecare om care a trait pe fata pamintului, incepind cu Adam si Eva, va fi judecat. Destinatia finala va fi fie Paradisul, fie Iadul, in functie de modul de viata ales de fiecare. Majoritatea crestinilor considera ca judecata are loc imediat dupa moarte, iar in Ziua Judecatii vor fi judecati doar cei care nu au murit inca si traiesc pe pamint in acel moment.

Pentru musulmani iadul este un loc de purificare si ‚rezidenta’ in acest loc este permanenta. Paradisul este o rasplata care va dura pentru totdeauna, iar iadul pedeapsa perpetua. Pentru a raspunde la intrebarea referitoare la eternitatea iadului pentru necredinciosi, trebuie prezentate parerile a doua grupuri:
1) majoritatea musulmanilor sint de parere ca Allah poate ierta ORICE pacat, in afara de cel de a-i aduce asociati lui Allah (Qu’ran – 4:48; 4:116): „Allah nu iarta sa I se faca vreun partas. Afara de aceasta, El iarta cui voieste. Iar acela care pune în rand cu Allah un partas, nascoceste un mare pacat!” Allah nu iarta sa I se faca semeni, dar iarta orice, în afara de aceasta, celui care voieste El. Acela care îi face lui Allah semeni, acela s-a ratacit departe!
2) altii sint de parere ca Allah poate ierta orice pacat, in nesfirsita sa bunatate (Surat Hud aya107 - Qu’ran 11:107): „În veci vor salaslui în el(181), cat vor dainui cerurile si pamantul, doar daca Domnul tau va voi altfel, caci Domnul tau face tot ceea ce El voieste.”

Crestinii sint de parere ca numai crestinii pot accede la Rai.

Pacatul originar

In Islam se considera ca intreaga umanitate se naste in stare pura, si fiecare este responsabil doar pentru propriile pacate.

Crestinii cred in existenta ‚pacatului originar’ (intreaga umanitate e considerata responsabila pentru pacatele lui Adam si ale Evei), care poate fi inlaturat numai prin botezul sacru in numele lui Iisus (Pacea fie asupra lui).

Originea Cartii Sfinte

Qu’ran Kareem a fost revelat prin intermediul celei mai inalte forme de revelatie, cuvintele acestei Carti Sfinte provenind de la Insusi Allah Subhan Wa ‚Ta’ala, prin ingerul Jibraeel catre Profetul Mohammed Salal Allahu aleihi wa salam. De aceea este perfect si nu exista nici o eroare in mesajul transmis de acesta. Qu’ran Kareem a fost revelat timp de 23 de ani.

Crestinii considera ca autorii scripturilor au scris sub influenta inspiratiei divine (‚afflatus’ – acest cuvint provine din limba latina si semnifica ‚vint divin’). Deci se considera ca, de exemplu, Evanghelia dupa Marcu, scrisa in mod clar de apostolul Marcu, sau ca scrisrile apostolului Pavel reprezinta „cuvintul lui Dumnezeu”.

Qu’ran-ul exista si in ziua de azi in exact aceeasi forma in care a fost revelat profetului Muhammed Salla Allahu alehi wa salam, in timp ce evangheliile crestine au fost supuse unor numeroase modificari in urma unuor consilii si intruniri care au standardizat credinta crestina si au retras statutul de scripturi ale unor evenghelii, trecindu-le in categoria celor apocrife.

Sursa primordiala a legilor islamice este reprezentata de Qu’ran kareem, acesta fiind completat de colectia de ahadith autentice si saheeh ca lant narativ. Nici un hadith nu contrazice Qu’ran-ul.
Sursa canoanelor crestine este scriptura, careia i se adauga diversele interpretari asupra acesteia.

Statutul Profetilor

In Islam, toti profetii, incepind de la Adam, sint considerati a fi persoane avansate din punct de vedere al cunoasterii spirituale, fiind in acelasi timp puri si fara de pacat. Profetii au fost trimisi de Allah pentru a ghida omenirea si pentru a o instrui. Profetul Muhammed Salla Allahu aleihi wa salam este ultimul dintre Profeti.

In crestinism, profetii nu au acelasi statut ca si in Islam, ba dimpotriva.

CODUL MORAL

Islamul nu face o demarcatie intre lege si moralitate. Ceea ce este legal, este si moral, respectiv ceea ce e imoral este ilegal. In consecinta, potrivit legii islamice, totul va fi guvernat, in mod automat, de moralitate, iar valorile morale nu pot fi modificate pe masura ce trece timpul si societatea evolueaza.

In crestinism legea seculara/laica este de cele mai multe ori diferita de moralitate. De exemplu, avortul este considerat legal de catre guvernele multor tari crestine, fara a se face diferenta daca avortul e necesar pentru a salva viata mamei, fiind chiar un ‚mijloc de contraceptie’ in multe tari.

ALIMENTATIA

Musulmanii, ca si evreii, nu consuma carne de porc. Crestinilor le era interzis acest lucru, potrivit Vechiului Testament, insa acum ei sint de parere ca le este permis, deoarece interdictia din Vechiul Testament a fost abolita.

De asemenea, in Islam sint complet interzise alcoolul si intoxicarea organismului prin ingerarea unor substante nocive, in timp ce in crestinism alcoolul este tolerat, cu conditia de a nu se ajunge la intoxicare.

Mediul social

La musulmani este descurajata imixtiunea barbatilor si femeilor care nu sint rude, in timp ce in crestinism aceasta valoare s-a pierdut, desi era o regula pe vremuri.

DIFERENTE DOCTRINARE

Musulmanii nu cred in separarea puterii religioase de cea statala, adica in laicizare. Totusi este permisa separarea functiilor politice de cele religioase, astfel incit acestea sa fie preluate de indivizi diferiti, dar politica va fi in continuare subordonata religiei.
Spre deosebire de aceasta stare de fapt din lumea musulmana, aproape toate tarile crestine au guverne laice.

O alta diferenta este reprezentata de faptul ca in Islam practicile si ritualurile zilnice sint clare si detaliate (de exemplu ritualul purificarii inainte de rugaciune, detaliile despre oferirea Zakat-ului etc.). Astfel de informatii ce se gasesc si se respecta in Islam lipsesc in crestinism.

Rugaciunea este specifica, fiind la fel indiferent in ce tara traiesc musulmanii. In crestinism, in afara de citeva rugaciuni foarte des intinite, cum ar fi ‚Tatal nostru’, restul rugaciunilor reprezinta doar o conversatie improvizata cu Dumnezeu.

In Islam actiunile se clasifica in 7aram, 7alah, fard, Sunnah etc. In crestinism nu intilnim o astfel de clasificare.

In Islam anumite momente din viata, cum ar fi nasterea unui copil sau inmormintarile, donatiile etc. sint supuse unor reguli specifice si comune, indiferent de tara in care rezida musulmanii. In crestinism traditia locala si-a pus amprenta asupra acestora si nu mai exista o unitate, desi unele sint efectuate in cadrul unor slujbe religioase, cum ar fi botezul, impartasania etc.

In Islam nu exista o ierarhie religioasa. De asemena, nu exista monahism, iar liderii religiosi nu sint obligati sa ramina celibatari. In crestinism, in anumite culte exista monahism, iar preotii catolici trebuie sa ramina celibatari.

O alta diferenta foarte importanta se refera la faptul ca musulmanilor le este interzis sa exercite presiuni, directe sau indirecte, asupra vreunei persoane pentru a o converti la Islam. Eforturile care converg in aceasta directie trebuie sa fie facute doar prin simpla expunere a religiei, fara sa includa vreun tip de presiune. Din Qu’ran Kareem rezulta foarte clar faptul ca datoria profetilor si a musulmanilor se rezuma la transmiterea mesajului lui Allah.
In crestinism exista obligatia de a face acte de prozelitism si activitatea misionara este considerata foarte importanta.

Homosexualitatea este interzisa atit in Islam cit si in Crestinism, insa exista culte crestine care oficiaza casatorii intre persoane de acelasi sex, pe temeiul ca acest lucru era interzis doar in Vechiul Testament.

Dobinda (riba) este strict interzisa in Islam. Si in crestinsim era interzisa, insa interdictia s-a pierdut odata cu trecerea timpului.

In Islam doar femeile au voie sa poarte aur, in timp ce in cultele crestine atit barbatii cit si femeile au aceasta permisiune.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Daca toti musulmanii urmeaza acelasi Qur'an , de ce exista atitea secte si scoli, opinii?

1. Musulmanii ar trebui sa fie uniti

Intr-adevar, in ziua de azi exista diviziuni intre musulmani, insa aceste separari nu fac parte din religie, ba dimpotriva: "Si tineti-va cu totii strins de Franghia lui Allah si nu va scindati! […] " [Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-Imran, aya 103 - 3:103]

Prin sintagma ‘Franghia lui Allah’ Subhanu Wa Ta’ala se intelege, potrivit interpretarii majoritare – Qu’ran-ul. Deci prin acest verset li se cere musulmailor sa ramina uniti si sa nu se scindeze, sa nu se divizeze in grupuri.

Tot in Qur'in Kareem ni se spune: "O, voi cei care credeti! Fiti cu supunere fata de Allah si fiti cu supunere (ascultare) fata de Trimisul Sau […]" [Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah An-Nisa’, aya 59 - 4:59]

Deci toti musulmanii ar trebui sa urmeze ceea ce ni se spune in Qur'an si in Ahaadeeth autentice, fara a se diviza intre ei. Ummah este fragmentata, dar aceasta dezbinare este interzisa in Islam. Allah Subhaanahu wa ta'aala ne-a cerut sa ascultam de Qur'an si de Sunnah.

2. Este interzisa crearea de secte si diviziuni intre musulmani

In Qur'an Kareem, traducerea sensurilor, ni se mai spune: " Tu nu esti raspunzator cu nimic pentru aceia care si-au farimitat religia lor in secte. Soarta lor depinde numai de Allah. Si apoi El le va vesti ceea ce au facut". [Al-Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-‘An’am, aya 159 - 6:159]
Prin acest verset Allahu Subhan Wa Ta’ala ne spune ca trebuie sa ne disociem de cei care divizeaza religia si o impart in secte.

3. Profetul Muhammad SallaAllahu alayhi wasallam era MUSULMAN

Ultimul dintre Profeti, Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) era musulman, la fel ca si ceilalti Trimisi ai lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, Profetii in care noi credem (alayhi sallam).

„Apoi, cind Isus a simtit necredinta lor, le-a zis: “Cine sunt sprijinitorii mei [in chemarea] la Allah?” Apostolii au raspuns: “Noi suntem sprijinitorii [religiei] lui Allah! Noi credem in Allah si fa marturie ca noi [lui Allah] Ii suntem supusi [musulmani]!” [Al-Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-Imran, aya 52 – 3:52]

„Avraam nu a fost nici iudeu, nici crestin. El a fost credincios adevarat si intru totul supus lui Allah [musulman], si nu a fost dintre cei care-I fac semeni. [Al-Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-Imran, aya 67 – 3:67]

4. In Qur'an ni se spune ‘numiti-va musulmani’
Atunci cind sintem intrebati ‘ce esti?’ – trebuie sa rapsundem simplu, musulman/a.

„Si cine spune vorbe mai frumoase decit acela care cheama la Allah, savirseste fapta buna si zice: "Eu sunt dintre musulmani?” [Al-Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Fussilat, aya 33 – 41:33]

Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a dictate scrisori destinate regilor si conducatorilor nemusulmani, invitindu-I sa accepte islamul. In aceste scrisori, el mentiona urmatorul verset din Qu’ran Kareem: 'Spune: „O, voi oameni ai Scripturii, veniti la un cuvint comun intre noi si voi: sa nu-L adoram decit pe Allah, sa nu-L asociem cu nimic, sa nu ne luam unii pe altii drept dumnezei, in afara de Allah.' [Al-Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-Imran, aya 64 – 3:64]

5. Respectarea marilor invatati ai Islamului

Ca musulmani, trebuie sa ii respectam pe marii invatati ai Islamului, si in mod evident inclusiv pe cei patru imami, Imaam Abu Hanifa, Imaam Shafi, Imaam Hanbal si Imaam Malik (radiallahu anhum). Fie ca Allah Subnhanu Wa Ta’ala sa ii rasplateasca pentru eforturile pe care le-au depus si pentru toate cercetarile lor. Nimeni nu poate obiecta daca cineva afirma ca e de accord cu parerile Imam-ului Abu Hanifa sau ale Imam-ului As-Shafi etc. – insa atunci cind sintem intrebati despre religia careia ii apartinem trebuie sa raspundem ‘Sint musulma/a’.
Profetul Muhamamd (Sallallahu alayhi wa sallam) a spus ca evreii se vor diviza in 71 de secte, crestinii se vor diviza in 72 de secte si Ummah sa (comunitatea musulmana) se va diviza in 73 de secte. Deci Profetul Muhamamd (Sallallahu alayhi wa sallam) stia ca se va diviza Ummah in 73 de secte. Cei care urmaresc respectarea Qu’ran-ului si a Sunnei vor fi pe calea cea dreapta.
 
Salam aleikum Mada ,Allah sa fie multumit de tine ,multumesc mult pt aceste informatii,mi-au fost foarte utile la fel ca si cele postate pe acest site :tti_sister::hijabi:
 

gigel61

New Member
O nedumerire

Pace !
Intradevar nu toti cei ce isi zic crestini se saluta cu Pace dar sunt crestini care se saluta cu Pace .
O singura intrebare am,deoarece vad ca incercati sa-i faceti pe alti sa inteleaga ca Noul Testament nici la inceput nu a avut surse "sanatoase" si dealungul timpului aceasta Carte deja "bolnava " a mai suferit si alte "imbolnaviri".Binenteles ca daca as spune ca exista manuscrise crestine din secolele 2,3,4.......,nu ma-ti crede,dar haideti sa vedem ce spune Quranul:

In Surat Al-Baqara 89 scrie :
Cand le-a venit Cartea de la Allah ,intarind-o pe cea pe cea pe care o aveau ei..........
In SuratAl-Imram 3 scrie:El ti-a pogorat Cartea cu Adevarul(Coranul),intarindu-le pe cele dinaintea ei.El a pogorat Tora si Evanghelia.
In Surat Al Ma'ida 48 scrie:Iar,tie(Muhammad) ti-am trimis Cartea de la Allah,intarind-o pe cea pe care o aveau ei.

Eu cred ca este destul de clar aici( si chiar as putea sa spun ca din prea mult zel NU CREDETI Coranul in acest domeniu "sensibil",BIBLIA),Tora si Evanghelia nu sunt de la oameni ci de la Dumnezeu.
Spuneti ca Biblia a fost modificata dar Coranul aparut in secolul 7 crestin (secolul 1 musulman),intareste Scriptura pe care o aveau ei in acel timp.
Sunteti de acord cu mine ?
Dumnezeu sa va binecuvanteze !
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Pace si tie Gigel fie ca Dumnezeu sa te ajute sa intelegi mesajul islamului
Am trimis intrebarea ta fratelui Jibril si alhamdulilah ne-a raspuns foarte promt.Allah sa fie multumit de el


Uite raspunsul lui:



Iti multumim pentru intrebare, si ne rugam la Dumnezeu sa ne arate adevarul .
As vrea in primul rand sa spun ca nu exista nici un manuscris din secolele 2,3 si 4 care sa fie original. Exista numai copi. Dar nu are rost sa vorbim despre manuscrise aici, desi am putea usor sa dovedim ca istoria e contra prezervarii manuscriselor. Dar as vrea sa-ti atrag atentia aici ca manuscrisele nu sunt biblii complete sunt parti din scrisorile lui Paul si alte parti.. multe au fost contestate, si arse la consiliul din Nisaeea in anul 326 AD. Nu a existat nici odata decat dupa consiliul din niseeah BIBLIA. Biblia inseamna o compilatie de carti. Dar asta nu este problema noastra la punctul nostru. Problema noastra este ca Koranul vorbeste despre INJEEL in limba Araba care este la modul singular. Deci nici unde in Koran nu vei gasi evangheliii la plural. Deci in Koran se refera la mesajul original al lui Isus nu la evanghelia lui Mark, Luca ect. Intelegi ce zic? Cand Koranul vorbeste despre evangheli si despre Taurat vrobeste despre mesajul original a lui Isus si a lui Moise. Vechiul testament Nu este Tauratul, si noul Testament nu este Injeelul.
Din pacate traducerea din Araba in Romaneste si chiar si in Engleza este imposibil.
In versele care le-ai pus Allah se refera la mesajul original. Daca citesti in surah Bakarah versul 89 si citesti tot, vei vedea ca Allah vorbeste despre Crestinii si Jidanii care au negat mesajul lui Allah, desi au avut cu ei mesajul. Te rog citeste de la versul 87 pana la versul 92 si vei vedea ca nici unde nu vorbeste despre evanghelii ci vorbeste despre mesajul original. Care este acest mesaj?
La ilalah ill Allah - nu este decat un Dumnezeu. Toti profeti au adus acest mesaj, si oameni l-au schimbat.

As mai vrea sa fac o corectie. Cuvantul Musaddika nu inseamna a intarii, ci inseamna a fii martor asupra sau a veghea peste, a tine adevar. - in context inseamna ca va preserva adevarul in scripturile dinainte. Deci daca analizam biblia si vechiul testeament vedem ca NU ESTE DECAT UN DUMNEZEU, TOTI PROFETII AU CREZUT ACEST LUCRU, ISUS SE RUGA LA DUMNEZEU, ERA UN OM CARE MANCA, SI DORMEA (DUMNEZEU NU MANANCA SI NU DOARME), DECI DACA ANALIZEZI BIBLIA SI QURANUL VEI VEDEA CA CELE MAI MULTE LUCRURI SUNT LA FEL. SI DRAGOSTEA DE ISUS ESTE LA FEL, DAR IN ISLAM NU spunem si nu credem ca Isus este Dumnezeu sau fiul Lui. Isus este profetul Lui.

Ma rog ca raspunsul meu sa te fi ajutat.
Doamne Ajuta
 

niko

New Member
ma intrebam de ce un barbat musulman poate sa se casatoreasca cu o femeie de alta religie si de ce o femeie musulmana nu poate sa faca acelasi lucru.
gasisem pe net:"Islam permits Muslim men to marry non-Muslim women who are Christians and Jews, but a Jewish or Christian man may not marry a Muslim woman"
va rog sa ma corectati daca este o informatie gresita...si daca nu.. care este motivul?
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Niko buna,\


In islam religia copiilor se ia dupa cea a tatalui...si barbatul musulman are niste reguli pe care trebuie sa le respecte in casa..afara ..in familie..etc....si numai Islamul l-a invatat aceste reguli..

DECI daca o femeie muslim s-ar fi casatorit cu un barb de alta religie toate aceste fundamente ar fi disparut odata ce "stapanul casei" nu are responsabilitati clare.

Prin urmare in islam este interzis ca o femeie muslim sa sa casatoreasca cu altul decat un muslim

o zi buna
 

niko

New Member
In islam religia copiilor se ia dupa cea a tatalui...

Inca o intrebare...acum cateva zile am cunoscut o fata din Albania care are parintii de religii diferite si ea a pastrat amandoua religiile...cand am intrebat-o ce religie are ea mi-a raspuns "musulmano-crestino" sau ceva de genul asta si mi-a raspuns ca in familia ei fac sarbatorile din ambele religii ...
se poate ca copilul nostru sa pastreze ambele religii?
 

niko

New Member
okay...thanks a lot ;)
cand voi mai avea intrebari o sa stiu la cine sa apelez...
sa aveti o zi buna
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum.

Niko, fii binevenita pe Turn To Islam. As vrea sa subliniez un aspect legat de prima intrebare pe care ai postat-o - dupa cum ti-a spus si surioara Iman, copiii vor avea religia tatalui, intr-adevar, iar prin interzicerea casatoriei dintre o femeie musulmana si un barbat de alta religie se urmareste si protejarea femeii, pentru ca sotul ar putea sa o forteze sa treaca la religia lui si in urma refuzului femeii se poate ajunge si la 'argumente' mai dure, care o expun pe femeie in mod inutil unor pericole, riscuri la care nu ar fi fost supusa in cazul unei casatorii cu un musulman. Acesta este raspunsul pe care l-a dat un Shaykh (imi pare rau, dar nu imi amintesc numele lui, eram si eu 'incepatoare' pe atunci) in momentul in care i-a fost adresata acesta intrebare. Pe de alta parte, in cazul casatoriei unui musulman cu o femeie de religie mozaica sau crestina - musulmanului i se cere sa respecte religia sotiei, deci ea are libertatea de a-si pastra religia. Musulmanul are permisiunea de a se casatori cu o femeie care are o religie monoteista, dar nu i se permite sa faca vreo presiune asupra ei cu privire la schimbarea religiei.

Iar in ceea ce priveste cea de-a doua intrebare postata de tine - dupa cum ti-a spus si sora noastra Iman - din punct de vedere islamic nu este permis 'cumulul' acesta de religii - gindeste-te cit de confuz ar putea deveni un copil intr-o astfel de situatie... ar mai face diferenta dintre ceea ce este prescris din punct de vedere religios si tot felul de traditii si obiceiuri care nu origineaza intr-o religie monoteista, ci sint pur si simplu inventate si instituite drept acte religioase de-a lungul timpului?

Te asteptam cu drag daca mai ai alte intrebari.

Wa 3alaykum assalam.
 

gigel61

New Member
intrebare

Pace tuturor !
Spuneti ca Scripturile (Biblia )au fost modificate dar uitati ce scrie in tafsir 70 din Al-Imram:Care cred in Scripturile lor si in Cartea trimisa noua
Este vorba aici de crestini.Ce Scriptura citeau crestini in vremea lui Mahommed ? Dumnezeu sa va binecuvanteze !
 
Top