Iz dobrih starih vremena

Belajbeg

New Member
Skromnost

Za Abu Jusufa se priča: Kada neko zatraži od Imami Abu Jusufa, r.a. da mu razjasni neku fikhsku meselu (pravno pitanje), Abu Jusuf odgovori mu da na to pitanje nezna odgovor.
"Pa kako možeš uzimati tolike novce iz bejtu-l-mala (državne hazne)?" upitaga ga ovaj.
"Ovaj novac što ga uzimam, to je plaća za ono što znam. A kada bi naplaćivao sve ono što ne znam nebi u državnoj hazni ni jedna para ostala.
 

Belajbeg

New Member
Vizantijski poslanik i hazreti Omer

Jednom je prilikom vizantijski car poslao svog poklisara Omeru, sinu Hatahovu, da razvidi prilike i da se osvjedoči o njegovom radu u državi. Kada je poklisar prispjeo u Medinu, zapita sakupljene grđane: "Gdje vam je kralj?" Oni odgovore "Mi nemamo kralja, nego Emira koji je upravo izašao izvan grada. Vizantijski poklisar se zaputi u namjeri da pronađe hazreti Omera. Nakon kratkog puta nađe ga gdje spava na usijanom pijesku stavivši pod glavu bič umjesto jastuka. Krupne graške znoja padale su sa Omerova čela kvaseći usijani pustinjski pijesak. Pa kad poklisar vidio u takvom stanju, probudi se u njemu respekt i strahopoštovanje prema Omeru i reče:
"Ovo je čovjek koji nadmašuje sve vladare i na čijoj veličini mogu da zavide i najveći vladaoci, a on ipak pored svega toga provodi ovakav jednostavan život. Omere ti si pravedan , pa zato mozeš mirno da spavaš, kao nevino dijete, a moj vladar nepravdu čini svojim podanicima, pa mora uvijek da bdije na svojim životom i da ni u kome nama povjerenja za svoju sigurnost.

"Gajret",god. XIV 1930
 
Top