OSOBINE UZORITOG SUPRUGA I UZORITE SUPRUGE

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Preveo i prilagodio: Ajdin Kovač

Neke osobine uzoritog supruga: -Da se odlikuje poštenjem i iskrenošću od samog početka, tako da ne krije od svoje zaručnice one osobine koje nisu pohvalne da se nađu kod čovjeka. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Kada neko od vas bude prosio ženu, a svoju kosu farba u crnu boju, neka je o tome obavijesti." (Bilježe ga Ebu Davud, En-Nesai i Ibn Madže)


-Da se lijepo ophodi prema svojoj supruzi, da bude blag i plemenit prema njoj i njenoj porodici. Kaže Uzvišeni: "S njima lijepo živite"! (En-Nisa', 19)
A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim porodicama, a ja sam najbolji prema svojoj porodici. Prema suprugama se plemenito ophode samo plemeniti, a prema njima prezrivo postupaju samo nevaljali." (Bilježi ga Ibn Asakir. Hadis je vjerodostojan)
-Da se sa svojom suprugom šali, ljubazno postupa i da joj da njeno pravo u zabavi i razonodi, pomoću raznih sredstava koja je u stanju priuštiti, poput noćnih druženja, izleta, zijareta ili prisustvovanja raznim svečanostima koja su u skladu sa islamskim propisima.
-Treba da bude umjerene ljubomore, da ne daje sumnji previše prostora i da ne uhodi kako bi potvrdio neke sumnje, jer treba da zna da to vodi ka kidanju veze ljubavi između njih, zamućuje bistrinu života i čini ga nesretnim. Zbog toga treba uvijek da daje ženi do znanja da ima povjerenje u nju i da se kloni svega onoga što kalja njenu čast. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Zaista, ljubomora koju Allah, azze ve dželle, ne voli jeste ljubomora muža prema svojoj ženi zbog bezrazložne sumnje." (Bilježe ga Ebu Davud, En-Nesai i Ibn Madže)
-Da sa svojom suprugom lijepo razgovara i da joj se obraća učtivim i blagim tonom, jer lijepa riječ ostavlja velikog traga u dušama ljudi.
-Da umjereno troši na svoju suprugu, bez rasipanja i škrtarenja pri tome. Kaže Allah, dželle šanuhu: "Neka imućan prema bogatstvu svome troši, a onaj koji je u oskudici – prema tome koliko mu je Allah dao, jer Allah nikog ne zadužuje više nego što mu je dao; Allah će, sigurno, poslije tegobe, slast dati." (Et-Talak, 7)
-Da je pred svojom suprugom uvijek lijepog izgleda, tako da ona na njemu vidi samo ono što je lijepo i da joj od njega dolazi samo lijep i ugodan miris.
-Treba da čuva tajne u bračnom životu, i da o njima nikoga ne obavještava, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista će na najgorem položaju na Sudnjem danu biti onaj koji bude imao intimni odnos sa svojom suprugom, a zatim o tome drugima pričao." (Bilježi ga Muslim)
-Da pazi na osobine muškosti, te da pri tome ne pretjeruje niti u jednoj od odlika muškosti, bez obzira bile one spoljašnje ili duševne, a također da ne popušta do te mjere da sruši svoj ugled i dostojanstvo. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Allah je prokleo muškarca koji oblači žensku odjeću.". (Bilježe ga Ebu Davud, a šejh Albani kaže da je hadis vjerodostojan – sahih)


OSOBINE UZORITE SUPRUGE

Neke osobine uzorite supruge:

-Da se svome suprugu sređuje i uljepšava na najbolji način.
-Da nastoji da uvijek bude čista, kako ona tako i mjesto njenog boravka, jer treba da zna da je čistoća dugotrajnija od njene ljepote.
-Da se svome mužu u svemu pokorava, osim u griješenju prema Allahu, azze ve dželle.
-Da ona lično na sebe preuzme brigu o odgoju svoje djece, a da se ne pouzda u neke druge osobe ili ustanove.
-Da svoju djecu odgaja poštenju, ustrajnosti na Pravom putu i lijepom ponašanju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Supruga je pastir u kući svoga muža i bit će pitana za svoje stado...". (Bilježe ga Buharija i Muslim)
-Da bude zadovoljna sa onim što joj se udijeli, bilo malo ili veliko.
-Da kućne poslove na najbolji način planira i obavlja, i da novac koji posjeduje upotrijebi u najbolju svrhu.
-Da je krasi lijepo ponašanje i da svi njeni pokreti i radnje budu ljupke.
-Da se lijepo ophodi sa roditeljima svoga muža, a pogotovo sa njegovom majkom, jer je ona njemu najbliža osoba.
-Da cijeni i uvažava osjećaje svoga muža i da u svim situacijama suosjeća sa njim.
-Da se svome mužu zahvaljuje na lijepoj opskrbi i dobročinstvu, jer to povećava ljubav među njima, kao što je to i dodatni podsticaj mužu da joj još više udjeljuje i čini dobročinstvo. Davno je rečeno: "Najbolja supruga je ona koja se zahvali kada joj se nešto udijeli, a strpi se kada joj se uskrati; a kada je pogledaš – razveseli te, i kada joj šta narediš – pokorava se. "
-Da čuva tajne svoga muža i da ih nikome ne kazuje.
-Da se ni u kom slučaju ne raduje tuzi i potištenosti svoga muža, niti da tuguje zbog njegove radosti.
-Da daje prednost zadovoljstvu svoga muža nad svojim ličnim zadovoljstvom.
-Da njen muž nađe kod nje ono što ne može naći kod nekog mimo nje.

Nakon što smo upoznali neke osobine koje treba da krase supružnike u njihovom bračnom životu, molimo Allaha, azze ve dželle, da nam oprosti naše greške i međusobno nerazumijevanje, da nam podari snage i moći da to zaboravimo i jedni drugima oprostimo, te da nas okiti ovim lijepim osobinama i da naš bračni život učini sretnijim i milijim. Amin!

minber.ba
 

Belajbeg

New Member
Tako mi Gospodara K'abe ti si prava žena za mene !!!!!! - Zejnul-Abidin r.a., je htjeo da testira jednu ženu (prije ženidbe s njom) pa joj priđe i reče: ,,Ja sam ti ružne naravi, jako zahtjevan, brzo zahatorim, brzo se naljutim, a sporo odljutim, pa ako misliš da možeš osaburiti sa mnom, odmah reci, ako ne, onda te neću siliti. "Žena pogleda nezainteresovano u njega i (mudro) odgovori: ,,Lošije naravi od tebe je onaj koji to ne priznaje nego radi loše, ne zeleći se promjeniti. "Kada je čuo njen odgovor, Zejnul -Abidin, r.a. joj reče : "Tako mi Gospodara K'abe, ti si prava žena za mene! ''Nakon deset godina provedenih zajedno, malo se posvađaše pa joj on reče: ''Tvoja sudbina je u tvojoj ruci, ako hoćeš (ako si nezadovoljna), traži razvod braka : ''a onda se pokaja za svoje riječi. Žena mu odgovori: ''Tako mi Allaha, moja sudbina je bila u tvojoj ruci deset godina pa si to odlično čuvao i pazio me. Ne ne želim to zloupotrjebiti i time odgovoriti na to tvoje dobrocinstvo.....''Zejnul-Abidin, r.a., joj reče: Zaista si ti ,bez ikakve sumnje ,najveća Allahova blagodat kojom me obdario!!!"

IZ RIZNICE MUDROSTI MUSLIMANSKIH VELIKANA
 
Top