Za nove clanove -Esselamu alejkum!

s-haris

New Member
Esselamu Aleikum

Evo sestro odgovora nisam moro puno kopati:jumpclap:

Pitanje: Recite mi nešto o ceteresnicama koje nas narod uci svojim umrlim?



Odgovor: Osnova u poglavlju ibadeta je da je zabranjeno izmisljanje bilo kojeg ibadeta koji nema potvrde u praksi Allahova poslanika alejhis-salatu wes-selam, i to na osnovu predaje koju nam prenosi Aisa radijellahu anha gdje kaze Poslanik sallallahu alejhi we sellem: “ Ko uvede neku novu stvar u ovu nasu vjeru to se odbija”.(Muslim). Na osnovu navedenog islamski ucenjaci su izvukli spomenuto pravilo. Zato nije dozvoljeno izmisljanje bilo kakvog ibadeta koji nema potvrde u serijatu. Takozvana "Ceteresnice" se cine nakon cetrdeset dana od smrti odredjene osobe s ciljem velicanja Uzvisenog Allaha i poklanjanja tih dobrih djela umrlom. Uglavnom taj zikr koji se cini uglavnom nije sporan tj. same rijeci, ali nacin na koji se to cini i odredeni period koji se precizira su s*!*!*!*!i i nemaju utemeljenja u serijatu. Na osnovu svega kazanog dolazimo do zakljucka da je ceteresnica novotarija i da nije dozvoljeno njeno praktikovanje. A zabranu povecava i cinjenica da su to adeti uzeti od nemuslimana. Znamo da su prvo pocele sedmine pa ceteresnice pa godisnjice, a u zadnje vrijeme neki praktikuju i nakon sezdeset dana da to isto cine. Olahko shvatanje ovih stvari sve sire otvara vrata novotarijama u vjeri tako da sve vise vidimo razlicitosti medu muslimanima razlicitih podrucja. Molim Uzvisenog Allaha da nas uputi na put na kojem je bio Allahov Poslanika sallallahu alejhi we sellem i da popravi stanje muslimana. A Allah dž.š. najbolje zna Odgovorio: Muhamed Ikanović prof.

nadam se da je ovaj odgovor dovoljan, da te Allah uputi na pravi put.

Weselam
Selam brate profesore.Tek sam se uclanio i prvo sto mi zapelo za oko je tvoj odgovor sestri Nadini u kojoj joj objasnjavas kako zikr i dove za vrijeme ceteresnice nisu problem ali da nacin na koji se to cini i odredjeni period koji se precizira je s*!*!*!*!.To su tvoje rijeci!Samo bih te zamolio da mi odgovoris,nemoras na forum,mozes i na moj mail,sta ti znaci ona zadnja rijec jer ja ne razumijem.Ali zelim da mi objasnis konkretno za tu rijec,koja ima 5 slova!
Selam!!!!!
 

**Souri**

New Member
Esselamu alejkum wr wb

Evo tek sam se uclanila, nista ne razumijem ovdje, nadam se da cu brzo uci u fazon, zanima me kako ima li jos kakvih sadrzaja osim foruma ??
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
i sta god podjem da otvorim ili uradim, pojavi mi se nekakva zabrana kako nemam dopustenja ??????? :girl3:

Esselamu aleikum i dobro nam dosla sestro.
Neznam kako mislis osim foruma? hmm treba se javiti adminu ili pokusaj promjeniti nick.

weselam
 

Lejlla

muslima
Staff member
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu braco i sestre!

Nije me bilo neko vrijeme pa vidim ve se mashAllah pravo raspisali ,ima i novih clanova elhamdulillah!

:wasalam:
 

Rejjan

New Member
sellam

Upravo sam se registrirala. Trazila sam po netu i google u vezi ucenja i dova. Pa sam tako naisla na @Gazijinu predivnu temu gdje su Dove na jedno 55 strana. I evo upravo sam ih isprintala i izvukla . Posto sam tek dosla i registrirala ne mogu ponovo da nadjem tu temu. A u stvari sam htjela zamotili nekoga ili Gaziju , da li bi imao sve te dove da se cuje na mp3 ili slicno jer me zanima kako se izgovara. Posto zelim da naucim a samoj mi je vrlo tesko. Ne bi bilo lose na samoj temi ako neko ima da ostavi taj snimak .
Unaprijed hvala i sve vas selamim iz Bosne.
 

Emina_bih

New Member
Asalamu Alaikum!

:salam2:

Novi sam clan i nemam sta pitati trenutno,samo sam htjela poselamiti dobre ljude na ovoj stranici,BISMILLAH!
Idem sada da uzivam pregledajuci stranicu...

:SMILY259:
 

Lejlla

muslima
Staff member
Ve alejkumu selam ve rahmetullah ve berekatuhu!

Dobro dosle seke .Nadam se da cete se okoristiti o ovaj forum.

:SMILY206::ma::SMILY206:


:wasalam: :SMILY259:
 

Al Bosni

New Member
Brat Insh'Allah "Al Bosni"

Esselamu Alejkum We Rahmetullahi We Barekatuhu,

Postovana Braco i Sestre, pridruziva vam se ovaj brat koji je bio u potrazi za jednom ilahijom i prijatno iznenadjen kada je vidio da na ovom forumu ima brace i sestara istog maternog (=bosanskog) jezika, takodze nas Gospodar Allah s.w.t. nas obavezuje da budemo stalno u kontaktu sa sestrama i bracom po Tevhidu koji nas spaja.
 

Belajbeg

New Member
Esselamu Aleikum

Sestro to je praznovjerje i nema nikakve veze sa islamom. ja znam o cemu pricas alo to je kod krscana tako, a mi smo na to nasjeli pa ih imitiramo u tome.znaci 40resnice, negledanje tv, muzika(mislim nebi je trebali slusati i bez toga) nema nikakve veze sa islamom.
pokusacu naci dokaze za ovo amozda me neko pretekne pa andje prije mene.

Selam alejk !!!
Gledano sa današnjeg aspekta mislim da u islamu nebi trebalo biti protivno obilježavanje četeresnica, godišnjica i sl. jer se na taj dan (bolje ikako nego nikako) živi sjete svojih mrtvih.(Ograđujem se od TV i muzike, o tome nema nikakve diskusije) Recimo, neki se stalno sjećaju, neki na godišnjicu, neki nikako. Ne vidim šta ima loše u učenju i poklanjanju hatmi ili evt. jasina, ili ko bi bio taj koji će pokušati zabraniti Ajvatovicu, Kariće, Igman, Solunsku dovu...na kraju krajeva i mevlud, jer se i mevlud obilježava al, doduše svake godine. Onda možda nije dobro ni obilježavanje mubarek noći, jer se i one obilježavaju svake godine na svoj, poseban način.

Ovo je samo moje razmišljanje a ono može i ne mora biti ispravno.
 

Al Bosni

New Member
Odgovor Belajbegu

:salam2: we Rahmetullahi we Baraktuhu,

Allah s.w.t. je svoju posljednju objavu poslao cijelom covjecanstvu preko jedne, jedine osobe, koja je sama dobivala objavu, radi se o'Muhammedu s.a.w.s. I prenosim sto od prilike Uzviseni Allah kaze Zaista divan uzor imate u Poslaniku. Dakle nije pojasnjeno u cemu uzor, tako da zakljucujemo da je opceniti uzor!

U Kur'anu obracajuci se nevjernicima u vise navrata se pojavljiva jedna recenica koja je obracena nevjernicima u smislu zasto nedokazu ono sto iznose / tvrde odnosno gdje su im dokazi za ono sto oni tvrde?. Pa dali je Poslanik s.a.w.s. pravio nekome ceteresnice? godisnjice? Dali je poslanik s.a.w.s. isao na ajvatovicu, karice, igman, solunsku dovu itd? Dali negdje u Objavi pise da se to cini? Estagfirullah! Nigdje... zbog toga brate, nesmijemo izmisljati, jer Muhammed s.a.w.s. nije izmisljao vec po Bozijoj odredbi cinio, slijedimo najboljeg Muslimana, pa koji je to ako nije Rasul s.a.w.s? I neprisvajajmo u Allahovo paganske obicaje kao hriscani, jer LAKUM DINUKUM WE LIJE DIN VAMA VASA A MENI MOJA VJERA. Insh'Allah sa Allahovom milosti neka njegova bude i moja i tvoja.
 

Lejlla

muslima
Staff member
Selam alejkum !

Posto imamo temu namijenju za diskusiju mislim da je bolje da se tamo nastavi dalja diskusija na zapocetu temu inshAlla: http://www.turntoislam.com/forum/showthread.php?t=36450&page=6

Ovo je ipak tema za dobrodoslice pa da nove clanove koji dodju na forum ne isprepadamo ovim nasim komentarima .Zato sam ja i citirala post od brata Belajbeg i tamo napisala ono sa cime se ne slazem u napisanom postu.

Selam alejkum i svako dobro vam zelim inshAllah.
 

mo22

New Member
nedavno sam bila kod vračare.molila sam spas za sestru.ona je na osnovu imena i prezimena i ostalih podataka izračunala da nosi broj "9".kaže da taj broj označava zlu osobu što sam se uvjerila na svojoj koži.ona toliko širi negativnu energiju da mi treba nekoliko mjeseci uz tablete za smirenje smiraj.inače već 10 godina nismo u vezi,pa vas molim da mi neko ko zna odgovoriti šta znači broj 9.unaprijed hvala.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
nedavno sam bila kod vračare.molila sam spas za sestru.ona je na osnovu imena i prezimena i ostalih podataka izračunala da nosi broj "9".kaže da taj broj označava zlu osobu što sam se uvjerila na svojoj koži.ona toliko širi negativnu energiju da mi treba nekoliko mjeseci uz tablete za smirenje smiraj.inače već 10 godina nismo u vezi,pa vas molim da mi neko ko zna odgovoriti šta znači broj 9.unaprijed hvala.

Dobro nam dosla Gospodjo/ice na nasu stranicu. Kao prvo treba da znate da vam "vracar" nemoze pomoci sa vasim problemima, vec vam moze te probleme samo ublaziti na kratko vrijeme. Vracari su ti koji prave te probleme vama i mnogim drugim osobama, koje nisu ni svjesne toga.

Druga stvar je da broj "9" nema nikakve veze ni sacim osim sa iluzijom(ovo je moje misljenje) i sta treba da vam znaci ; "nosi broj 9"?. Vracari pricaju bajke samo da bi vas namamili da im ostavite sto vise para od kojih oni zive.

Treca stvar je da koliko vidim vi niste Muslimanka(ili mozda se varam), pa nisam siguran da li se vama moze pomoci sa Islamske strane. Ako hocete otidjite ovdje; www.lijecenje-kuranom.com i pitajte tamo one koji vam vise mogu pomoci.

Da vas Allah uputi na pravi put i pomogne vam da se spasite od onih koji vam zele zlo ucinit. Amin!
 

Lejlla

muslima
Staff member
Da vas Allah uputi na pravi put i pomogne vam da se spasite od onih koji vam zele zlo ucinit. Amin!
AMIIIIIIIIIIIIIIIIIIN!


Allah nije podario ni jednu bolest a da za nju nije dao lijeka.

A lijek za sve tegobe nase duse i smiraj naseg srca naci cemo u istinskom povratku vjeri i pokornosti Allahu i Njegovim savrsenim propisima. Lijek i spas je u islamu pa ko zeli zaista naci lijek nek ga trazi unutar islama .Nek savako zna da je sve ostalo samo zavaravanje koje koje mu moze ponuditi samo trenutni smiraj i olaksanje ali ne i stalni za cim cezne dusa svakog iskrenog insana.:SMILY139:
 
Top