KRATKA BRAČNA ABECEDA - I dio

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
ZAVRŠNO POGLAVLJE IZ KNJIGE: VODIČ ZA MUSLIMANSKI BRAK, Izdavač: Selsebil, Živinice, 2005. god.)


Traženje znanja je obaveza svakog muslimana. (Ibn-Madže)
Nećete biti pravi vjernici dok se ne budete voljeli. (Muslim)

ABORTUS. Poslanik, a.s., je vjerovao da svako začeto dijete ima pravo na život, a u Kur'anu postoje izričiti ajeti protiv ubijanja diece. "I djecu svoju zbog siromaštva ne ubijajte! Pa Mi i vas i njih hranimo! " (6: 151)
Svako ljudsko biće ima živu dušu i treba biti voljeno, poštovano i imati svoje odgovarajuće mjesto u porodici. Muslimanski pravnici su jedinstvenoga stava da nakon što Allah udahne dušu u fetus, nije dozvolleno ubijati ga. Nerođeno dijete ima zakonska prava, zavisno od toga da li je bilo formirano i pokazivalo znake neovisnog života. Ako jeste i neko povrijedi trudnu ženu zbog čega ona potom pobaci to dijete, osoba koja ju je napala morat će platiti punu krvarinu (dija) kao da je riječ o odrasloj osobi. Fetus također može naslijediti. 'Formiranom' fetusu se klanja dženaza i nadijeva mu se ime. Ako fetus nije 'formiran', zabranjeno mu je klanjati dženazu. Većina pravnika smatraju da duša ne ulazi u nerođenu bebu dok ne bude 'udahnuta' (nefhu 'r-ruh) u 16. sedmici trudnoće, a ako je abortus apsolutno nužan, on mora biti izveden prije tog vremena. Hanefije dozvoljavaju abortus do kraja četvrtog mjeseca. Drugi, posebno malikijski pravnici, smatraju da je nemoguće dokazati kada duša ulazi u fetus i zato u potpunosti zabranjuju abortus. Nakon 'udahnjivanja duše', abortus je dozvoljen samo ako trudnoća ugrožava majčin život zbog principa da postojeći život majke ima prednost nad potencijalnim životom nerođenog djeteta.
Ležeran odnos prema abortusu razvijen je u nekoliko zemalja gdje se on koristi rutinski kad god kontracepcija ne uspije zaustaviti začeće. Sada se, međutim, sve više shvata da mnoge žene koje abortiraju kako bi riješile problem, kasnije završe sa brojnim psihološkim problemima kao rezultat osjećaja krivice i tuge zbog uništavanja svoga nerođenog djeteta.

AIDS. Ova užasna bolest se prenosi seksom ili upotrebom zaraženih šprica. Većina žrtava su homoseksualci, ali se ona danas sve više širi i među heteroseksualnom populacijom, a neka nesretna djeca se rađaju sa njom. Jedina zaštita je da u brak uđete bez ranijeg nedozvoljenog seksualnog kontakta i da ostanete vjerni svome partneru. Plemeniti Poslanik je primijetio:
“Nikada se nemoral u jednom narodu javno ne raširi a da se među njim ne pojave bolesti nepoznate njihovim precima.”

A jednom ga je neoženjeni mladić pitao: "Šta da izaberem: Brak ih potpunu predanost Bogu?" Odgovorio mu je: "Oboje."
Bilježi se da se pobožni neženja Bišr El-Hafi nakon smrti pojavio nekome u snu, pa ga je ovaj pitao: "Kako te Gospodar dočekao?" Odgovorio je: "Dat mi je visok stepen u džennetskim baščama i dozvoljeno mi je da vidim stepene poslanika, ali nikada nisam dostigao redove oženjenih." Kada je upitan šta se desilo sa Ebu-Nasrom et-Temmarom, rekao je: "On je uzdignut sedamdeset stepeni iznad mene." Ljudi su bili iznenađeni, pa su pitali kako je to moguće a on je objasnio: "To je postigao svojom strpljivošću sa svojim malim kćerima i porodičnim obavezama."
Celibat neoženjenih i neudavanih treba riješiti sklapanjem braka sa nekim pogodnim čim prije, u ovisnosti od finansijskih mogućnosti, a razvedeni i udovice treba opet da pokušaju sklopiti brak.

COITUS INTERRUPTUS. Neke osobe koriste prekidanje snošaja tik prije nego muž ejakulira ili 'coitus interruptus' kao oblik kontrole rađanja. To je vrlo nepouzdan metod. Plemeniti Poslanik je to dozvolio kao oblik kontracepcije ali samo uz pristanak supruge.
Neki muškarci su to prakticirali kada su njihove supruge dojile djecu kako ne bi rizikovali trudnoću i tako naškodili bebi. Drugi su ga koristili kada su njihove supruge bile trudne zbog sujevjerja da će u suprotnom povrijediti nerođeno dijete. (Ustvari, ne postoji dokaz da je seks u trudnoći opasan po plod). Usama prenosi da je neki čovjek jednom došao Poslaniku, a.s., i rekao: "Božiji Poslaniče, ja se povlačim iz svoje žene tokom seksualnog odnosa." Poslanik, a.s., je upitao za razlog a on je kazao da se boji da će naškoditi djetetu koje je žena nosila. Poslanik, a.s., tada odgovori: "Da u tome ima ikakve istine i Perzijanci i Bizantinci bi osjetili posljedice." (Muslim)
Halifa Omer je smatrao da to nikada ne treba činiti bez ženinog pristanka, a muslimanski učenjaci drže da se to odnosi na sve oblike kontracepcije.

ČISTOĆA. Ovo je jedan od osnovnih aspekata islama i poredi se sa polovinom vjere. (Hadis prenosi Ibn-Hanbel). Ona je zasigurno od velikog značaja u braku, kao što smo vidjeli u 10. poglavlju. Plemeniti Poslanik je preporučio deset stvari kao prirodne (fitra):
Potkresivanje brkova, puštanje brade, upotreba misvaka za čišćenje zuba, čišćenje nosa, podrezivanje nokata, pranje prostora između prstiju, uklanjanje dlačica ispod pazuha i sa stidnih mjesta, pranje uprljanih mjesta nakon obavljene nužde i ispiranje usta. (Muslim)
Neke osobe treba podsjetiti na jedan očit princip lijepog odgoja (edeba), da sve ovo ne treba raditi u javnosti. Oni koji su uklonili veliku količinu dlaka u kadi, treba da imaju na umu da bi to moglo začepiti odvod. Poslaniku najdraži metod odlaganja uklonjenih dlaka i odsječenih nokata je bilo spaljivanje ili zakopavanje s obzirom da su to dijelovi ljudskog tijela i ne bi trebalo da budu odloženi sa ostalim smećem i prljavštinom. Vidi i 'Pranje'.

DJECA. Djeca uvijek treba da su dobrodošla i poželjna. Neodgovorno je na svijet donijeti djecu koja će biti povrijeđena jer nisu željena. To je jedna od stvari o kojoj treba najpažljivije razmisliti čak i prije stupanja u brak jer je vrlo lahko zatrudnjeti, čak i u prvoj bračnoj noći, a i porodice oba bračna druga mogu insistirati da imate djecu čim prije. Vidi 'Kontracepcija' kao i tekstove Silme Buckley i dr. Alia Schleifer navedene na kraju ove knjige.

DOMAĆICA. Nikada ne recite da je neka žena 'samo' domaćica. To razdražuje svaku ženu. To je ogroman, zahtjevan posao od po šesnaest sati na dan, ponekad bez pauze, za koji nema penzionerskog doba! On zahtijeva inteligenciju, planiranje, ljubav i vještinu, i o njemu nikada ne treba razmišljati kao o inferiornom poslu u odnosu na 'stvarne' poslove izvan kuće. Ustvari, on je obično teži! Ako je muž toliko sretan da ima domaćicu, on je treba cijeniti kao jednu od najvećih životnih riznica. Sunnet plemenitog Poslanika je bio da s radošću pomaže svojim suprugama. Pomagao im je oko 'najdosadnijih' kućnih poslova i duboko cijenio i poštivao svoje žene. (Vidi strane 24 i 63).

DOMINIRAJUĆI MUŠKARCI U KREVETU.
Većina žena u principu voli da su njihovi muževi dominantni sve dok znaju da neće biti prisiljene učiniti nešto što ne žele. Mnoge supruge uživaju u pomalo 'gruboj' seksualnoj igri, da budu 'prisiljene' (u situaciji pretendiranja) da udovolje muževim željama. Nekima to godi! Neke čak uživaju i da budu blago udarene ako se opiru. Međutim, imajte na umu da druge žene to uopće ne vole. Uopće nije mudro pretpostavljati da kada vaša supruga kaže NE, misli DA. Svaki muškarac ima pravo da bude vodeći partner u braku, i jako je malo žena koje stvarno cijene 'mehke' muškarce, iako to možda nikada ne bi priznale! Međutim, muškarci uvijek treba da su oprezni i pažljivi gdje da povuku crtu kako ne bi povrijedili svoje supruge. Uvijek postoji razlika između zabave i okrutnosti, a islam ne ostavlja nimalo prostora torturi i zlostavljanju.

DŽUNUPLUK (dženabet). Stanje između ejakulacije ili seksualnog odnosa (penetracije) i gusla, kupanja. Dozvoljeno je spavati, jesti i raditi većinu običnih stvari u takvom stanju, ali nije dozvoljeno doticati Kur'an niti spominjati svete riječi i fraze više nego je apsolutno potrebno.

EGO (nefs). To je najveći problem uopće! Ništa u islamu nije lahko ako niske i sebične strasti nefsa nisu pod kontrolom. Sreća i ispunjenje u braku su rezultat žrtava koje činimo zarad supružnika i djece, a takve žrtve će biti bolne i možda nemoguće ako nečiji ego redovno odnosi pobjedu u borbi sa razumom ('akl) i duhom (ruh).
Brojni su načini za kontroliranje i slabljenje nefsa. Prvi korak je praćenje njegovih aktivnosti i uskraćivanje onih stvari za koje je jako vezan kao što su lijenost, sumnjičavost, pa čak i neke vrste hrane i televizijskih programa. Post može biti od velike pomoći u toj borbi. Također je važno da na kraju dana razmislite o svojim postupcima toga dana i vidite kako možete ispraviti očite greške i sebično ponašanje. Obavljanje namaza na početku njegovog vremena i redovno učenje časnog Kur'ana i zikra (vird ili vazife) također de pomoći u sputavanju ega i zamjenjivanju njegove tame svjetlom i olakšanjem u srcu.
“A što se tiče onoga ko se bude pred Gospodarom svojim bojao stajanja, i dušu (nefs) od strasti uzdržao, zbilja, džennet bit će prebivalište njegovo!” (Kur'an, 79: 40-41)


FANTAZIJE. Gotovo svako ima fantazije. Seksualne fantazije u snu nisu grješne, već samo one koje su posljedica svjesne, namjerne imaginacije. Niko neće biti pozvan na odgovornost zbog sadržaja svojih snova jer je to izvan ljudske kontrole. Fantazije su štetne samo ako postanu glavni dio vašeg budnog života tako da nanose štetu vašem partneru ili se pretvore u opsesiju koja normalne odnose čini teškim.
Dobar musliman de svakako pokušati da živi u stvarnosti a ne u fantazijama. On ili ona će pokušati da izbjegnu svjesno fantaziranje o onome što je zabranjeno u islamu, makar razmišljanje o nečemu bez izvršenja ne bilo smatrano grijehom. Fantazije ponekad mogu biti korisne kao mentalni stimulansi kada brak počinje da bude dosadan. Ali nije uvijek dobra ideja svoje fantazije otkrivati vašim partnerima jer vam se mogu dobro ismijati ili, još gore, osjetiti se ugroženim zbog njih ako pomisle da supružniku postaje dosadno ili da se razorčarao.

FRIGIDNOST. Žene se čine frigidnim kada ne žele voditi ljubav sa svojim muževima. To se obično ne dešava zato što su frigidne, već zato što zbog nečega nisu zadovoljne svojim partnerom. Razlog tome može biti to što muž uvijek čeka dok žena bude dobro umorna, ili joj se zadrijema, ili zato što nije posebno čist, ili zato što mu zadah iz usta zaudara, ili zato što ne pazi da svoju suprugu pripremi za vođenje ljubavi, ili to što je seks postao bolan za suprugu ili rutina. Obaveza je muža muslimana da bude osjetljiv za potrebe svoje supruge i da reaguje blagovremeno. (Prisjetite se, kada vaša supruga ne želi s vama razgovarati, ona vam pokušava nešto kazati!). Kada bi muškarci razgovarali sa svojim suprugama i saslušali ono što im one imaju kazati, mnogo ženske frigidnosti bi vjerovatno bilo poraženo jednom zauvijek! Vidi 10. poglavlje i Čištijev The Traditional Healer, 285-93.

GAZANJE. Gazanje je jedan oblik masaže veoma uobičajen na Potkontinentu, pri kojoj jedan partner legne licem okrenutim nadolje a drugi 'hoda' po njemu gore-dolje. To je vrlo ugodno i korisno, ali budite oprezni jer tu vještinu valja savladati. Obično se uspješno može gazati po ramenima, donjem dijelu leđa, debelom mesu i bedrima. Uzmite nekoga da vas nauči, ili ako nemate nikoga, kupite knjigu o masaži. Osoba koja'gazi' obično se oslanja o sto ili ima motku (a može i metla sa drškom) pomoću koje održava ravnotežu.

GLJIVIČNA INFEKCIJA VAGINE
(Thrush). U slučaju gljivične infekcije ženskog spolnog organa Canesten HC krema, koja se može nabaviti u svakoj apoteci, brzo de riješiti problem. I muž treba biti tretiran jer je moguće da je i on zaražen, u kom slučaju može imati simptome nalik simptomima prehlade.

GOVOR O INTIMNIM STVARIMA. Nikada ne govorite o vašem intimnom životu drugoj osobi osim ako ne tražite medicinsku pomoć. Neodgovorna priča o intimnim stvarima je krajnje štetna i nikada ne znate kome će te tajne biti proslijedene i da li će vam se vratiti i dovesti vas u nepriliku.
“Na Sudnjem danu najniža osoba u Božijim očima bit će čovjek koji irna odnos sa svojom suprugom a onda širi njene tajne.” (Muslim)
Muškarac nikad ne treba razgovarati o seksualnirn pitanjima sa bilo kim od ženine rodbine. (Imam En-Nevevi, Šerhu 'l-erbe'in)

GRUDI. Važna erogena zona. (Vidi 10. poglavlje). Ako postanu osjetljive, natrljajte ih nekom kremom za masiranje koju ćete naći u svakoj apoteci.

G-TAČKA. Vidi stranu 113.

HOMOSEKSUALNOST. Homoseksualnost nije dozvoljena ni u jednoj objavljenoj religiji. Treba, međutim, znati da neke osobe imaju mentalnu sklonost ka istom spolu i sve je više dokaza da je čest razlog tome neki defekt u hromozomima. Svako ljudsko biće je mješavina muških i ženskih osobina i ponekad se osoba rađa sa unutarnjim omjerom koji ne odgovara njenim ili njegovim fizičkim karakteristikama. Danas, kada razlika između muškog i ženskog karaktera sve više iščezava u ukupnoj populaciji, homoseksualnost postaje društveno prihvatljivija sekularnom umu. To, svakako, nije opravdanje za činjenje najneprirodnijeg od svih ljudskih akata, ali muslimani treba da shvate da osoba koja se nastoji samokontrolirati, zaslužuje podršku. Sve potvrđenije saznanje da je ova tendencija prije genetski nego čisto moralni poremećaj, bude nadu da će se jednoga dana, kako tehnologija napreduje, moći medicinski liječiti, i nadati se da nije daleko dan kada će sva ljudska bića biti u prilici uživati u ljepotama i odgovornostima roditeljstva. (Pravdanje svega genetikom postala je moda zadnjih godina čijem iskušenju mnogi ne odolijevaju. Da se ipak radi o pretjerivanju ukazuje nedavna žalba američkog ubice osuđenog na smrt u Pensilvaniji Landona Maya Vrhovnom sudu SAD. Kao sin zloglasnog ubice, također osuđenog na smrt, Landon traži milost od suda na osnovu toga što je, kako kaže: "... genetski sklon nasilju s obzirom na porodičnu historiju". Primjedba: A. A.)
“Zar vi, mimo svijet ostali, muškarcima pristupate a žene svoje, koje vam Gospodar vaš stvorio je, napuštate! Doista ste vi narod koji granicu prelazi!” (Kur'an, 26: 165-66)
“Zar razvrat činite a vi to vidite? Zar muškarcima strasno pristupate, a ne ženama? Zbilja ste vi narod neznalački!” (Kur'an, 27: 54-55)

IMPOTENCIJA. Da bi se penis podigao, krvni sudovi u njemu moraju se opustiti da dozvole krvi da se u njih nalije. Ako se ne mogu opustiti, bilo zbog napetosti ili bolesti, erekcija će biti nemoguća. Gotovo svi ljudi to iskuse ovom ili onom prilikom i to se smatra posebno izraženim problemom u stresnim modernim društvima. Razlog može biti da je muškarac mnogo umoran, ili napet, ili je njegov um zaokupljen nečim drugim, ili je jednostavno bolestan. Obaveza je supruge muslimanke da bude veoma strpljiva i da se ne ponaša na način koji će naljutiti muža ili ga natjerati da se osjeća neuspjelim, jer će to samo pogoršati problem. Supruge ne bi trebalo da prave dodatni pritisak na svoje muževe tražeći od njih da vode ljubav u takvo vrijeme, već treba da pokažu da ih još uvijek cijene i poštuju, možda nekom nježnošću koja ne završava odnosom. U većini slučajeva, muž se brzo oporavi. Dobra muslimanka ima obavezu da učini sve da njen muž ima odgovarajuću hranu i da generalno bude zdrav. Ona će ga također poticati da redovno vježba. Za neke islamske biljne lijekove vidi Čištijev The Traditional Healer, 276-8.
Muževi kod kojih se ovaj problem učestalo javlja treba da skupe hrabrosti i posjete doktora, a uzrok je često bolest arterija, a danas se takvi problemi tretiraju 'konvencionalnim' sredstvima, kao što je Prostaglandid E1, koja su često veoma učinkovita.

ISKUŠENJE. Stupanjem u brak osoba ne postaje slijepa niti nesposobna da osjeti iznenadni nagon za nekim drugim izvan braka. Jako je važno da se takav nagon odmah zadovolji kako bračni drug ne bi bio povrijeđen, brak oslabljen i kako bi bila izbjegnuta opasnost velikog grijeha.
Hadis nam kaže da oko može počiniti zinaluk. A imam El*!-Gazali upozorava:
Blud oka je jedan od velikih grijeha i vrlo brzo dovodi do smrtnog i sramotnog grijeha, tj. do tjelesnog bluda. Čovjek koji nije u stanju skrenuti svoje oči, neće biti u stanju zaštititi se od nemorala. (Gazali, Disciplining the Soul - Disciplinniranje duše)

U Časnom Kur'anu (24: 30-31) čitamo: «Ti reci vjernicima da obore svoje poglede, i da čuvaju stidna mjesta svoja, to im je čednije! Allah zbilja zna sve šta oni čine! I reci vjernicama da obore poglede svoje, i da čuvaju stidna mjesta svoja...”Ž
A Poslanik, a.s., je kazao: “Pogled je otrovna strijela šejtanova. Ko god se suzdrži od pogleda iz straha od Allaha, Allah će mu povećati vjeru njegovu, čiju će slast osjetiti u svome srcu." (Ibn-Hanbel)
Poslanik Jahja je jednom bio upitan: "Kako počinje preljuba?", a on je odgovorio: "Pogledom i željom."
Niko nikada ne bi smio biti odveć siguran u svoju sposobnost da kontroliše svoj seksualni nagon. El-Fejjad ibn Nadžih je rekao: "Kada se muškarčev penis digne, dvije trećine njegove pameti ga napusti." Upravo iz tog razloga nije dozvoljen halvet - osamljivanje sa osobom drugog spola koja nam nije mahrem. Često je takvaluk, bogobojaznost jedina sila dovoljno snažna da spasi ljudska bića od ponora bluda, a vrlo je lahko precijeniti stepen svoje pobožnosti!
Jedan od najuglednijih ljudi Basre izašao je jednoga dana u svoju baštu. Slučajno mu je oko palo na prelijepu ženu njegova baštovana. Njega je poslao nekamo nekim poslom a ženi rekao: "Zatvori vrata!" Ona je odgovorila: "Zatvorila sam sva osim jednih koja ne mogu zatvoriti." "Koja su to vrata?", upita on, a ona odgovori: "Vrata koja su između nas i Allaha." Čuvši takav odgovor čovjek se pokaje i zamoli Allaha za oprost. (Gazali, Disciplining the Soul, *!*!*!ix)

IZAZIVANJE I MENTALNA OKRUTNOST. Ovo nije dozvoljeno. Mnoge žene budu jako povrijeden žudnjom njihovih muževa za lijepim ženama sa televizije, video kaseta ili iz časopisa. Muževi treba da nauče i poštuju islamske vrijednosti mjere, lijepog ponašanja i zadovoljstva s onim što im je dato, i da shvate da supruga nije model niti filmska zvijezda te da može imati svakovrsne fizičke nedostatke, ali da je ona ta koja ga mnogo voli i jako je ružno i pogrešno vrijeđati njena osjećanja ili je namjerno činiti ljubomornom. Sjetite se da su filmske zvijezde i modeli vječno mlade i spremne da zadovolje svoje muškarce, dok stvarne, ljudske žene stare, imaju glavobolje, bolove, umaraju se i ne moraju biti pune entuzijazma za vas. Imajte na umu da se ni vi ne podmlađujete! I imajte na umu da, u svakom slučaju, ne bi trebalo da gledate na te druge žene... (Vidi ajete 24: 30-31).
“Čuvajte se zavisti, jer zavist prži dobra djela kao što vatra guta drvo.” (Ibn-Madže)

KĆERI. U nekim muslimanskim društvima, a pod uticajem neislamskih tradicija, kćerkama se manje raduje nego sinovima. Allah osuđuje takvo razmišljanje. Islam kritizira predislamske Arape riječima:
“A kad nekom od njih glas dode da mu se žensko rodilo, lice mu potamni žestoko a on očajan bude, i od ljudi se krije zbog nesreće koja mu dojavljena bi: da li da, tako ponižen, žensko prihvati, ili da ga u zemlju zarovi?! O, kako samo loše rasuđuju oni!” (Kur'an, 16: 58-59)
A u hadisu Muhammed, a.s., kaže:
“Čovjeku koji ima tri kćerke, koje hrani i lijepo odgaja dok ne postanu samostalne, Bog će nepovratno darovati Džennet, osim ako počini neoprostiv grijeh.” (Hadis bilježi Hara'iti)
El-Gazali sa svoje strane veli: Čovjek ne treba biti previše radostan kada dobije sina niti odveć tužan kada dobije kćerku, jer nikada ne zna koje od njih dvoje će se pokazati kao veći blagoslov za njega. Koliko je mnogo očeva koji bi željeli da uopće nemaju sinove, ili da umjesto njih imaju kćerke! Ustvari, djevojčice donose više mira a i nagrada koju Bog za njih daruje je veća.

KONDOM. Ako koristite kondom kao jedini kontraceptivni metod, imajte na umu da lahko napukne, pukne ili spadne i postoll relativno visok stepen takvih incidenata. Ako zaista ne želite zanijeti, koristite i spermicid ili neku drugu šerijatski*! dozvoljenu kontracepciju.

KONTRACEPCIJA
. Ovo je jako važno ako ne želite imati dvadesetero djece! Postoje brojni metodi i za savjet treba da se obratite svome doktoru. Islam nije protiv nijedne kontraceptivne metode koja sprečava začeće djeteta, ali je protiv uništavanja fetusa jednom kada oživi. Odaberite metod koji odgovara objema stranama, a ne samo vama. Kontracepciju uvijek treba primjenjivati nakon konsultovanja. Ako supruga odluči da koristi pilule, imajte na umu da ponekad postoje neželjeni efekti i da nije uvijek preporučivo uzimati pilule dugi vremenski period. Uzimanje pilula se obično preporučuje novim suprugama jer je relativno sigurna i pouzdana metoda kontracepcije, ali doktori obično preporučuju pauzu nakon nekoliko godina.
One vrste pilula koje uzrokuju odbacivanje oplodenog jajašceta nisu dozvoljene prema mišljenju onih pravnih škola koje svaki abortus smatraju grijehom, jer je to neka vrsta ranog abortusa. Pilule koje se uzimaju ujutro nakon odnosa spadaju u ovu skupinu jer ubijaju embrio nakon oplodnje.
Redovno mjerenje tjelesne temperature može ukazati na vrijeme kada je ovulacija najvjerovatnija, a izbjegavanje tih perioda je najprirodniji metod kontracepcije. Međutim, ovaj 'ritam' metod je notorno nepouzdan, a zbog popularnosti među katolicima, nazvan je 'vatikanskim ruletom'! Imajte na umu, također, da većina žena najjači seksualni nagon osjećaju upravo kada imaju ovulaciju pa moraju biti upotrijebljena druga sredstva ako se želi da žena ima zadovoljavajući seksualni život.

KONTRACEPCIJSKI ULOŽAK ZA MATERNICU
("Spirala"). To je plastična omča koju ljekar postavlja u maternicu i koja tamo ostaje duži vremenski period. Ona ponekad može biti izbačena ili bolna i treba je obnoviti svake dvije godine. Obično se ne preporučuje prije rađanja prvog djeteta. U islamu nije preporučena jer omogućava začeće a zatim sprječava embrio da se zakači za zid maternice.

KUPANJE. Allah je naredio gusul, kupanje nakon: a) seksualnog odnosa (preciznije kada više od glavića penisa uđe u vaginu), i kad god muškarac ili žena dožive orgazam, b) nakon menstruacije, i c) nakon postporodiljskog krvarenja (Kur'an, 2: 222, 4: 43 i 5: 7). Gusul se sastoji od nijeta, pranja nečistoća, čišćenja intimnih dijelova, i zatim posipanja vode po cijelom tijelu i njegovog trljanja makar jednom. Što se daminih frizura tiče, dovoljno je proliti tri pregršti vode po glavi i nije potrebno rasplitati pletenice. Dozvoljeno je koristiti toplu vodu, a lijepo je klanjati dva rekata nakon kupanja.
U hadiskim zbirkama se bilježi da ako muškarac želi voditi ljubav drugi put prije nego je uzeo gusul, treba oprati svoje genitalije. Ako je imao poluciju u snu ih je mokrio, također ih treba oprati prije odnosa. Postoje i neke predaje od Aiše koje sugeriraju da je Poslanik, a.s., ponekad spavao u stanju dženabeta (džunupluka) a da uopće nije doticao vodu.

LJUBLJENJE.
Neke kulture izgleda ljubljenje ne uvrštavaju u svoj seksualni repertoar, mada većina ljudi nalazi da je ono važan dio vođenja ljubavi, posebno u početnim fazama. Plemeniti Poslanik je jednom ukorio muškarca koji je ustvrdio da nikada nije poljubio svoju djecu, i pretpostaviti je da bi isto učinio sa muškarcem koji nikada nije poljubio svoju suprugu! Postoje različite vrste poljubaca, a sve one zahtijevaju čista usta i zube, i svjež dah. (Sjetite se svoga misvaka!). Muslimani ne treba da ljube supružnike na način koji oni ne vole, a oba partnera treba da znaju da je ljubljenje vještina koju treba savladati. Ljubljenje koje vide na filmovima im se može gaditi, a seksualno ljubljenje i grljenje (za razliku od ljubljenja rodbine koje je dio pozdrava ne treba raditi u javnosti.

MAJKA.
Muškarci treba da znaju da supruga nije majka. Mlada žena koja tek počinje život žene vjerovatno neće imati sve društvene vještine starije žene. Dobra majka muslimanka će posaditi svoju snahu i dati joj nekoliko savjeta i uputa koje će joj pomoći da udovolji svome suprugu - ali njeno nije da se 'miješa' i 'petlja u brak svoje snahe i sina i tako postane izvor stresa i rivaliteta. Muškarac musliman će poštovati svoju majku, ali neće dopustiti da je njegova supruga mrzi, već će joj pomoći da stekne vještine kako bi i sama sutra postala majka.
“Božiji Poslaniče, prema kome ću biti dobar i odan?" "Prema svojoj majci." "A onda?" "Prema svojoj majci." "A onda?" "Prema svojoj majci." "A onda?" "Prema svome ocu." (Et*!-Tirmizi)

MASAŽA
(tedlik). Ovo je divan dio braka, vrlo važan u tradicionalnom islamskom svijetu, i svi bi parovi trebalo da kupe u ili odu na kurs iz masaže. Očito, to bi trebalo biti obostrano iskazivanje ljubavi. Nije uredu da muž zahtijeva ili prihvata trud supruge na njemu, a da nema volje da uzvrati istom mjerom. Vidi 'Masiranje glave', 'Masiranje stopala.' i 'Gazanje'.

MASIRANJE GLAVE. Još jedan izvanredan način da izrazite svoju ljubav i pažnju.

MASIRANJE STOPALA. Ovo je istinsko zadovoljstvo za neke osobe dok je prava tortura za druge. To također može biti vrlo korisno za zdravlje. Nabavite knjigu o masaži i refleksologiji ili se upišite na kurs.

MASTURBIRANJE (istimna). lako je Poslanik, a.s., preporučivao post neoženjenima i neudatima za razvijanje snage volje i slabljenje seksualnog nagona, masturbiranje je uobičajena (premda skrivena) praksa među mladim ljudima koji još nisu stupili u brak. Čini se da je ova praksa posebno raširena u društvima u kojima se brak odgađa za kasnije godine. Većina muslimanskih učenjaka dopušta to u odsustvu legitimnog partnera za zadovoljavanje nagona. Naprimjer, imami Ahmed ibn Hanbel i Ibn-Hazm dozvoljavaju onima koji se boje da bi bez seksualnog pražnjenja možda počinili zinaluk ih blud, kao što je slučaj sa onima koji nemaju finansijskih uvjeta za brak, zatvorenicima, putnicima i drugim (muškarcima i ženama) koji nemaju pristupa legitimnom partneru.
Jednom kada osoba stupi u brak, ne bi trebalo da postoji potreba za masturbiranjem, osim u određenim okolnostima. Ponekad kada sredstva za kontrolu rađanja nisu dostupna muškarci se mogu naviknuti na neku vrstu masturbiranja umjesto vođenja ljubavi kako im supruge ne bi zatrudnjele. Mnogi muškarci ne razumiju da ako svjesno izaberu da orgazam doživljavaju izvan supruge, da je to, ustvari, vrsta masturbiranja. Poslanik, a.s., je preporučio da se to čini samo uz dozvolu supruge jer takva praksa ostavlja suprugu izloženu iskušenju zinaluka ako je suprug ne zadovoljava. A neke žene dobijaju tako malo satisfakcije od svojih muževa da radije potajno upražnjavaju ovu žalosnu praksu nego da o svome problemu progovore sa mužem i možda povrijede njihova osjećanja i riskiraju da budu odbijene.

MAZOHIZAM. Mnogo je žena i muškaraca, posebno, čini se, u anglosaksonskim i protestantskim kulturama, koji ne mogu dostići orgazam bez fantazije da udaraju ili budu udarani. (Vidi The Role of Muslim Women in Society, Afzalur Rahman, Seerah Foundation, 1986, str. 416 i dalje gdje je citiran dr. Norman Halte lz Encyclopedia of Sexual Knowledge, str. 315). Tamo gdje je ovo samo 'simbolične' naravi a ne stvarna želja da se bude zlostavljano ili kažnjavano (što zahtijeva duhovnu i medicinsku pomoć), to može u rijetkim priikama ojačati brak, kada je partner razumljiv i pažljiv spram fantazija drugog partnera.

MENSTRUACIJA. Vidi 'Mjesečni ciklus'.

MIRISI TIJELA. Održavajte urednim svoje pazuhe, donji veš i stopala. Vidi 'Čistoća'.

MIRISI. Upotreba mirisa je sunnet, ali ih supruga očito ne treba koristiti nekontrolisano izvan kuće! Neke osobe, međutim, pretjerana upotreba mirisa od strane partnera iritira, pa o tome treba voditi računa.

MJESEČNI CIKLUS (hajz). Mladoženje obično nemaju pojma o ovome. Stvar im treba biti objašnjena, u protivnom znaju postati zabrinuti i nervozni i ne znaju kako da se postave prema simptomima koje supruga ima. Muževi treba da znaju da supruga može krvariti 3-7 dana u periodu koji približno odgovara lunarnom mjesecu te da ona može biti dodatno umorna i emocionalna tokom tog perioda. Žene često pate od PMS (predmenstrualnog sindroma) i na sedam dana prije početka ciklusa. Ako pate od toga, one su često neraspoložene, depresivne, nerazumne te pate od psiholoških poremećaja, a kod nekih postoji rizik i od tako ozbiljnih stvari kao što su izazivanje saobraćajne nesreće ili moralni poremećaji kao što je izazov krađe isl. Simpatija je najbolja stvar koju suprug može ponuditi, a provjerite i da li je supruga konsultovala ljekara. Ljekari često preporučuju smanjivanje unosa soli u organizam (radi olakšavanja izbacivanja tečnosti i naduvenosti).
Neke žene imaju dosta jake fizičke bolove u ovom periodu, pa se razbole i oslabe. Nemojte patiti u tišini, posjetite ljekara.
Žena nije 'prljava' tokom ciklusa, osim ako se ne pere. Poslanik, a.s., je preporučivao održavanje bliskih kontakata sa suprugom koja ima menstruaciju kako se ne bi osjećala povrijeđenom ili odbačenom. On je preporučivao da se žena dobro pokrije izmedu pupka i koljena i da je se miluje i s njom uživa bez ulaženja.
Neki je čovjek pitao Allahovog poslanika, a.s.: 'Šta mi je dozvoljeno od moje supruge kada ima menstruaciju?' On je odgovorio: 'Neka čvrsto oko struka omota svoj ogrtač i što ostane izvan njega tvoje je.” (Malik, Muvetta)
Jednom je Aiša spavala pod istim pokrivačem sa Poslanikom kada je iznenada skočila i napustila postelju. Poslanik, a.s., ju je upitao: Šta je? Da nisi počela krvariti?' Kada je potvrdila, on joj je rekao: 'Ogrni čvrsto svoj ogrtač oko struka i vrati se na svoje mjesto gdje si spavala.' (Malik, Muvetta)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Kratka bračna abeceda - II dio

MUŠKARCI NENAVIKNUTI NA ŽENE. Ako muškarac nije imao priliku živjeti sa sestrama, on će često biti zatečen ženskim 'klopkama' kao što su štrikovi u kupatilu ih ženski veš na radijatorima. Najvažnija žena mu je bila njegova majka i on možda očekuje da njegova supruga ima iste navike, stavove i mišljenja o izlasku iz kuće radi posla, brizi za muža itd., u tom slučaju život sa modernom mladom ženom može izazvati šok! Još gore, ako ga je njegova majka mazila, on možda ne zna ništa sam uraditi i možda je svoju majku tretirao kao slugu i sada očekuje od svoje supruge da trči za njim i kupi njegove stvari koje on baca gdje stigne. Dobar musliman brak smatra novim oblikom življenja i treba biti razumljiv, od pomoći i pripravan da se prilagodi na novu situaciju. Supruga muslimanka shvata da danas muškarci na neki način zauvijek ostaju momci, ali njena je obaveza da ga privikne da bude odgovoran za sebe i svoju djecu, jer ona nije njegova robinja!
“Olakšavajte, a ne otežavajte! Obveselite ih i nemojte ih tjerati!” (Muslim)

MUŠKI EGO. Muž treba imati na pameti da on ne vodi ljubav sa svojim egom već sa svojom suprugom. On ima nesvjesnu potrebu da impresionira sebe, ali biće mnogo impresivniji ako bude slušao svoju suprugu i s njom bude radio u timu.

NAGRADA ZA SEKS. Poslanik, a.s., je govorio o nagradi za muževo nesebično seksualno zadovoljavanje potreba svoje supruge kao vidu sadake:
“Svako izgovoreno 'subhanallah' je sadaka, i svaki tekbir, i svako 'el*!hamdu lillah', i svako 'la ilahe illallah', i svako naređivanje dobra i odvraćanje od zla je sadaka. I u seksualnom odnosu muža sa njegovom suprugom je sadaka.” (Muslim)

NAMAZ (salat). Za dobru vezu je važno da se molite zajedno što je više moguće. Jedan od ciljeva namaza je da zbliži ljude kroz duhovnu i fizičku bliskost, a to može imati poseban terapeutski učinak u braku. To također privlači meleke u kuću.

NAPUŠTANJE. Veliki grijeh. Imam El-Gazali bilježi: "Prenosi se da ako čovjek napusti svoju porodicu, Allah neće prihvatiti njegov namaz ili njegov post dok se ne vrati kući'."

OBREZIVANJE (hitan, sunnećenje). Prema mišljenju nekih mezheba obrezivanje nije stroga obaveza za odrasle konvertite u islam iako je to veoma preporučen sunnet. Neobrezani penis brzo akumulira smrdljiv materijal ispod kožice na vrhu, a medicinske studije pokazuju da postoji veza između neobrezivanja i raka ovoga organa.
'Obrezivanje žena' kakvo prakticiraju neki ljudi u Somaliji, Egiptu i nekim drugim afričkim zemljama je sakaćenje koje islam zabranjuje.

OČINSTVO
. Dolazak prvog djeteta na svijet obično izaziva šok. Parovi često nisu dobro pripremljeni za zamorne poslove oko novorodenčeta ako ne žive u široj porodici koja može donekle olakšati situaciju. Bebe plaču mnogo, noću trebaju hranu itd. Stvari nikada neće više biti iste kao prije - sat više ne možete vratiti unazad. Da sve bude još gore, bebe obično dođu na svijet baš u vrijeme kad suprug pokušava nešto napraviti na poslu. lako danas postoje različita pomagala zauzetim majkama (kao što su pelene za jednokratnu upotrebu), iščeznuće tradicionalnog porodičnog života znači da često više nema nene ili tetke koja bi pomogla oko bebe, pa pritisak na majke može biti zaista veliki. Mnoge nove majke se osjećaju umorno i ponekad depresivno zbog toga i to u vrijeme kada svi očekuju da ona cvjeta od entuzijazma. Stvarna fizička pomoć i mnogo razumijevanja i ljubavi su dužnosti muža muslimana. Također, muškarci treba da znaju da je iskustvo porođaja tako okupirajuće za ženu da njena osjećanja za njega mogu biti potisnuta u pozadinu, i mada je smiješno da muškarac bude ljubomoran na svoje vlastito dijete, to se često dešava. Muslimanka će pokušati sve da se njen muž ne osjeti zapostavljeno i da i on dijeli njenu ljubav prema bebi. Vrlo je važno da muž uzme i zavoli dijete, pomogne u njegovom njegovanju kada je bolesno i generalno se veže za njega. Od supruge ne treba očekivati da nastavi vođenje ljubavi sa mužem najmanje šest sedmica, a i onda, ako su oboje vrlo umorni, vrlo je važno da se ponovo uspostavi ljubavna i privatna veza koja je nježna i utješna.

ODBIJANJE SEKSA. U islamu je zabranjeno odbijati partnerov poziv na odnos, osim u slučajevima kada za to postoji istinski legitimni razlog. Takvo odbijanje vrijeđa. Muškarci i žene treba da znaju da ponekad partner ima veoma jak nagon, koji može izazvati i nesanicu, i zato treba da budu pažljivi.
Tekstovi Šerijata potvrđuju da supruga, također, ima pravo na seks. Ako neki od partnera nije raspoložen, ili je u dubokom snu kada drugi partner osjeti snažnu strast, neislamski je i neljubazno da ga grubo odbije. Muškarci, zbog jasne fizičke naravi njihove uzbuđenosti, često ne mogu da shvate ženske potrebe, koje se ne pokazuju na tako očit način. Oni treba da imaju na pameti da nagon kod žene može biti podjednako snažan, i frustrirajući ako nije zadovoljen.

OSIP. Osip nalik onome od pelena može se tretirati bebinom cinkovom kremom ih kremom od ricinusova ulja, ili Drapoleneom. Vidi 'Gljivična infekcija vagine'.

OSJEĆAJ ZA HUMOR. Osjećaj za humor je bitan sadržaj u braku. Prema hadisu, "Božiji Poslanik je bio od onih koji su se mnogo voljeli šaliti" (Bezzar i Taberani). Imajte na umu, uvijek se bolje šaliti na svoj nego na tuđi račun. Također, imajte na umu da je suprotno sunnetu ljude nasmijavati lažima.

OVULACIJA. Od početka puberteta (obično u 12. ili 13. godini) žene ispuštaju jedno 'jajašce' (buvejda, jajčana ćelija) svaki mjesec i to traje do 45. ih 50. godine (do 'menopauze'). Ako jajašce ne bude oplođeno muškom spermom, ono zajedno sa zidom maternice biva izbačeno vani kao krv (Mjesečni ciklus'). Većina žena ima ovulaciju svakih 28 dana, dok neke imaju cikluse od svega 21 dana. Vidi 'Mjesečni ciklus'.

POKLON MLADOŽENJI. Na indopakistanskom potkon*!tinentu sve je učestalija pojava da djevojčina porodica daje poklon mladoženji ili njegovoj porodici, što je praksa koje gotovo da nema drugdje u islamskom svijetu (Raniji bosanski običaj slanja 'ruha' mladoj pomalo podsjeća na ovu praksu. Prim. prev.) i koja je gotovo sigurno preuzeta iz hinduizma. Prema Šerijatu muškarac je taj koji treba da daje bračne darove, a ne obratno. Cilj toga je da ga uozbilji i da mladoj osigura određenu finansijsku sigurnost. Praksa ashaba je bila da mehr predaju odmah u vrijeme sklapanja braka. Vidi i 'Svadba’.

POLIGAMIJA (te'addudu 'z-zevdžat). Islam nije uveo praksu poligamije, već je priznao da ponekad može biti od vrijednosti, ograničavajući maksimalni broj supruga na četiri:
“Ženite se vama dozvoljenim ženama koje vam se lijepe čine, uzmite po dvije, po tri, i po četiri! A ako se bojite da nećete pravedni biti, onda samo jednom...” (Kur'an, 4: 3)
Poligamija može biti koristan i pažljiv način za rješavanje ozbiljnih poteškoća. Ona, naprimjer, može biti rješenje kada supruga pati od bolesti kao što je paraliza koja onemogućava muža da ispuni svoje potrebe i svoje vrijeme provodi brinući o njoj. To može pomoći i u situacijama kada je supruga nerazumna ili se loše ponaša i ne da se promijeniti. A u društvenim okolnostima kada je mnogo veći broj žena nego muškaraca, kao što je obično slučaj nakon rata, poligamija može spasiti hiljade žena od toga da budu 'parkirane na rafu' jer je i pola muža bolje nego ništa.
Nekolicina, međutim, vjeruje da je Allah zabranio poligamne brakove, na temelju toga što je nemoguće mužu da bude pravedan prema više supruga.
“Vi nikako nećete moći prema ženama svojim pravedno postupati, makar vi to i od srca željeli.” (Kur'an, 4:129)
Ipak, činjenica da je poligamija bila dio Poslanikovog sunneta (prakse) isključuje mogućnost takvog razumijevanja ovog ajeta. On je, međutim, preporučivao pravednost u potrošnji, finansijama i vremenu odvojenom za svaku suprugu:
“Kada muškarac ima dvije supruge i prema njima ne postupa jednako i nije pravedan prema njima, pred Sud Pravde će biti izveden sa samo pola svoga tijela.” (Et-Tirmizi i Ebu-Davud)
Šerijat nas uči da žene treba da dobiju jednaku finansijsku podršku i da budu smještene u odvojenim ali sličnim domovima. Jasno, nedopustivo je da više od jedne žene bude u jednom krevetu istovremeno.
Sretna poligamna veza, neka vrsta života u troje - menage a trois - u kojoj jedna žena brine o kući dok je druga slobodna da radi bez osjećaja krivice, može biti izvor velike snage za žene. Međutim, s obzirom na ljudsku narav, zamke su brojne i raznorodne, i niko ne bi trebalo da se upušta u ovu vrstu braka ako za to ne postoji veliki moralni a ne samo sebični razlog, i ako ne postoji obaviješten i potpuni pristanak svih strana. Sve ostalo ima velike šanse da završi kao katastrofa.

POLUCIJA U SNU (ihtilam). Ovo se obično dešava kod osoba koje su seksualno frustrirane, i to je mehanizam putem kojeg tijelo nastoji osloboditi višak seksualne energije ili sperme. To se može desiti i muškom i ženskom spolu. I Aiša i Ummu*! Selema su pitale Poslanika, a.s., o ovoj temi i rečeno im je da je to prirodno. Gusul je, svakako, obavezan nakon polucije u snu.

POMIRENJE.
Okončavanje svađe može biti najslađi trenutak u braku.
“Ako žena, kada je njen muž nezadovoljan, kaže da neće zaspati dok se on ne smiri i njena ruka bude u njegovoj, ona zaslužuje Džennet.” (Taberani)

PREDIGRA. Seks bez predigre može dobro doći u nekim prilikama, ali su velike šanse da će suprugu učiniti frustriranom i nesretnom ako bude često prakticiran.

PRIVATNOST. Pogubno je da seks prekidaju telefonski pozivi ili djeca. Isključite telefon iz utičnice (i nemojte zaboraviti da ga poslije uključite!) i zaključajte vrata.

RATNE IGRE. Nijednom muslimanu, muškarcu ili ženi, nije dozvoljeno da koristi ili uskraćuje seks radi ostvarenja nekih svojih osobnih ciljeva; ni kao mito ni kao trgovačku robu.
“Nježnost oplemenjuje sve stvari, a njeno odsustvo sve kvari.” (Muslim)
“Ako muž pozove svoju suprugu da spava sa njim a ona ga odbije, meleki će je proklinjati do jutra.” (El-Buhari) Vidi i 'Odbijanje seksa.

SEKSUALNI PRIRUČNICI.
Mnogo priručnika ove vrste sada je moguće naći u običnim knjižarama. Nažalost, gotovo svi noviji su ilustrirani i sadrže pretpostavke i praksu koja je neprihvatljiva u islamu. Većina stvari objavljenih prije 1970. god. će vjerovatno biti korisna, naglašavajući mnoga temeljna pitanja higijene i morala s kojima se muslimani slažu.
Ima na desetine odličnih seksualnih priručnika na arapskom. Neki od njih su jako napredni; čak, ustvari, mnogo napredniji negoli većina nemuslimanskih djela ove vrste na Zapadu. Mnogi veliki alimi su napisali takve knjige, kao što su Ibn-Džema'a i Ibn *!Kemal. Imam Es-Sujuti je napisao ništa manje već osam knjiga o seksualnim tehnikama! Nažalost, ova djela još nisu dostupna na engleskom (niti bosanskom).

NEPLODNI DANI. Neke osobe pokušavaju izbjeći trudnoću bez upotrebe kontraceptivnih sredstava vođenjem ljubavi samo u tzv. 'sigurnom periodu' ili 'neplodnim danima', što su obično srednji dani menstrualnog ciklusa. To je nepouzdan metod jer je nesiguran u oko 30% slučajeva. Vidi i 'Kontracepcija.

SPORT. Sunnet je biti u dobroj tjelesnoj formi, a nekoliko vrata sporta je posebno preporučeno. Bavljenje sportom se, svakako, ne smije pretvoriti u opsesiju. Ako muž treba da ide na sport svake subote ili nedjelje, supruga se treba navići da živi sa tim i vrijeme iskoristiti da uradi stvari koje bolje može uraditi kad joj on ne smeta. Muževi, sjetite se ljubaznosti vaših supruga i nagradite ih!
Muževi treba da imaju na pameti da supruge ne žele stalno gledati sport na televiziji, i da i one imaju pravo da gledaju programe po svom izboru. Supruge treba da znaju da je stvarnog fudbalskog fanatika nemoguće odvojiti od 'kutije' kada igra određena utakmica, i da će se takav oduprijeti svim pritiscima i iskušenjima. Besmisleno je da supruga nastoji sebi dokazati da je on voli tako što će ga pokušati zavesti dok on pokušava gledati svjetsko prvenstvo jer će ga to samo dodatno iziritirati. Ona ne treba 'ići glavom kroz zid', već učiniti da se njen muž osjeća udobno, ispuniti njegove želje a kasnije primiti njegovu zahvalnost!

STAROST. Generalno je najbolje kada je muž stariji od mlade, jer se čini da žene sazrijevaju mnogo brže i jer će on tada biti sposobniji da je finansijski izdržava.
Što se seksualnog nagona tiče, on se sa godinama gubi mnogo sporije nego se obično misli. Seksualna aktivnost obično traje do kasnih šezdesetih pa i do sedamdesetih, pod uvjetom da je bračni par razvio aktivan i raznovrstan seksualni život od ranih godina braka, te da je poduzeo neophodne korake da izbjegne dosadu.

STID (haja ). Većina muslimanki su jako stidljive. Poslanik, a.s., je izjavio da "stid donosi samo dobro" i zato one ne vole da ih se vidi neodjevene. Imajte poštovanja prema osjećanjima svoje supruge i dozvoli joj da ostavi nešto od odjeće na sebi ili da ugasi svjetla ako se tako osjeća komotnije. U protivnom, ona se može osjećati vrlo sputanom i nesretnom. Isto tako, neki muslimani muškarci preferiraju da na sebi imaju nešto od odjeće kada su u spavaćoj sobi. U tome nema ništa loše. Drugi uživaju u potpunoj nagosti, što je također uredu. Ulema smatra da je dozvoljeno gledati u sve dijelove svoga bračnog para. (Vidi stranu 98 za više detalja).
“Kada neko od vas želi imati seksualni odnos sa svojom suprugom, neka se pokrije prekrivačem i neka ne budu nagi kao dva magarca.” (Slab hadis kod Ibn Madže)

SUHE GENITALIJE. Suhe genitalije su čest uzrok bolnog odnosa kod žena i time bračnog stresa. Uzrok tome može biti nervoza, bolest ili neadekvatna predigra. Od pomoći u takvim slučajevima mogu biti lubrikanti koji se mogu lahko nabaviti u apotekama.

SVADBA. Sunnet je za svadbu organizirati gozbu i slavlje (velime). Ovo je dio obaveze da se brak obznani. Poslanik, a.s., je rekao: "Obznanite brak; proslavite ga u džamiji i udarite u defove da ga obilježite!" (Et-Tirmizi) Er-Rubejji'u kći Muavvizova kazuje:
“Ujutro nakon prve bračne noći posjetio me Božiji Poslanik, a.s. On je sjedio na mom ležaju kad su neke naše sluškinje počele udarati u defove i pjevati hvalospjeve na ime mojih predaka koji su poginuli u Bici na Bedru. Onda je jedna od njih rekla: 'A među nama je Poslanik koji zna šta će sutra donijeti.' Poslanik joj tada reče: 'Nemoj to, već nastavi govoriti ono što si govorila ranije.” (El-Buhari)
Amir ibn Sa’d prenosi:
“Kada sam došao na jednu svadbu i našao Karaza sina Ka'bova i Ebu Mes'uda el-Ensarija kako slušaju sluškinje koje su pjevale, rekao sam: 'Zar se ovo radi u prisustvu vas dvojice koji ste drugovi Božijeg Poslanika i učesnici Bedra?' Oni su mi odgovorili: 'Sjedi ako hoćeš i slušaj sa nama, ili idi ako hoćeš, jer nama je dozvoljeno da se veselimo na svadbi.” (En-Nesai)
Stvarni izgled svadbe uveliko zavisi od kulturne pozadine mladenaca, a one su danas često neislamske zbog insistiranja na ekstravaganciji i pokazivanju. Dobra muslimanska praksa je uvijek protiv rasipanja i razmetanja u bilo kojoj formi, i istinski muslimanske svadbe su veseli ali jednostavni događaji. Često se dešava da mladi moraju odložiti brak jer ne mogu priuštiti proslavu, a ponekad se traži i previsok mehr za mladu. Obje ove prakse potkopavaju društvo i nisu islamske. Očito je važno da mlada dobije velikodušan mehr, kao osiguravajuću policu u slučaju razvoda i radi osiguranja njene finansijske neovisnosti. Ali, to je ustupak ljudskoj slabosti. Hadisi koje su zabilježili Ebu Davud i Et-Tirmizi pokazuju da je Poslanik, a.s., zabranio davanje pretjerano visokih mehrova.

TJELESNO KAŽNJAVANJE. Poslanik, a.s., nije zabranio mužu da izdaje upute svojoj supruzi sve dok su one u skladu sa islamom, niti je zabranio mužu da u slučaju potrebe fizički disciplinira svoju suprugu, iako sam nikada nije udario nijednu od svojih žena. Međutim, to ne znači da je mužu dozvoljeno da tuče svoju suprugu zbog sitnica kao što su izgorjela večera, ili zaboravljanje nečega što je trebalo da uradi, ili jednostavno zato što nije raspoložen!
Kur'an jednim svojim ajetom muževima daje pravo na tjelesno kažnjavanje, all samo u slučaju kada istinski strahuju od nušuza, tj. 'pobune', što u ovom kontekstu znači arogantan odnos prema mužu i stalno odbijanje bračnog kreveta, osim u rijetkim slučajevima kada je žena bolesna.
“Muškarci su zaštitnici žena, jer Allah je jedne iznad drugih odlikovao, i zato jer muškarci troše svoje imetke! A čestite žene su poslušne, i prema onome što je Allah naredio da se pazi čuvarne i tad kad je muž odsutan od kuće! A one žene, čijeg se neposluha pribojavate, vi savjetujte, pa se potom i u postelji od njih rastavite, pa ih i udarite! A kad vam poslušne budu, tada protiv njih koraka nikakva ne poduzimajte.” (Kur'an, 4: 34)
Poslanik se u svom Oproštajnom obraćanju na Arefatu osvrnuo na ovaj ajet kada je rekao:
“Ljudi počujte! Postupajte lijepo sa vašim ženama jer one su, ustvari, vaše zatočenice... Ako kakvu nevjeru počine, dozvoljeno vam je da svoje postelje od njih odvojite i da ih udarite, ali ne prejako! Ukoliko se poprave i budu opet poslušne, nemojte ih više kažnjavati. Čujte me dobro! Vi imate pravo na njih i one na vas!”
Ideja udaranja i premlaćivanja žene je bila potpuno neprihvatljiva plemenitom Poslaniku i pripadala je džahilijetskom odnosu prema ženi i društvima u kojima je bilo rašireno konzumiranje alkohola. Hadisi nam kazuju da je Poslanik, a. s., u šali sugerirao da ako muž mora udariti svoju suprugu, to učini koristeći misvak, nježni štapić koji muslimani koriste za čišćenje zuba (Taberi i Begavi) ili čak maramicu (Razi).
Treba težiti ravnoteži između muškarčeve odgovornosti za suprugin ovozemaljski i vječni život (u pokušaju da je navede da čini dobro) i davanja slobode ženi da bude sama svoja, jer na kraju krajeva, ona je ta koja odlučuje o sebi i svojoj sudbini. Jasno je da je Poslanik bio uvijek spreman saslušati supruge čiji su nasilni muževi zloupotrijebili ovo pravo i propisno ih ukoriti.
Ibn-Sa'd, naprimjer, kaže da je Poslanik, a.s., uvijek bio protiv udaranja žena. A kada bi mu muškarci konstantno dolazili žaliti se na svoje žene, on im je dao dozvolu rekavši: "Ne mogu podnijeti da gledam temperamentnog muškarca koji udara svoju ženu u navali najmanjeg bijesa." (Ibn-Sa'd)
Poslanik, a. s., je također kazao: "Kako neko od vas može udarati svoju ženu kao što udara kamilu, a onda očekivati da je zagrli naveče?" (El-Buhari i Muslim)
Prema drugim hadisima čini se da je on u potpunost zabranio udaranje žena. "Ne udarajte Božije sluškinje!" (Ebu*!Davud, En-Nesai, Ibn-Madže i El-Hakim)
Kad se sve sabere, svi ovi izvori sugeriraju da udaranje, ako do njega uopće mora doći, mora biti posljednja mjera u kažnjavanju žene za neki veliki grijeh, kao što je preljuba. To je krajnja manifestacija muževljevog autoriteta, a ne prva, i odvraćajuća mjera čiji je cilj da brak očuva, a ne da ga uništi.

TOLERANCIJA (tesamuh). Sjetite se da su muž i supruga, ma koliko bili jedno za drugo, dvije različite osobe. Živite i pustite druge da žive, i ne pokušavajte prisiljavati druge da budu ono što stvarno nisu. To nikada ne prolazi i samo izaziva ogorčenost.
Prihvatite ljude onakvima kakvi jesu i volite ih 'bez obzira na sve'. Budite tolerantni, opraštajte i imajte razumijevanja koliko god možete.
“O vjernici, zbilja među vašim ženama i djecom vašom ima vaših neprijatelja, pa na oprezu spram njih budite! A ako preko toga prijeđete, i ispriku prihvatite, i oprostite, pa, doista i Allah prašta i samilostan je!” (Kur'an, 64: 14)
“Nastoj se pomiriti sa onim ko te izbjegava, i daj onome ko ti ne daje, i oprosti onima koji su prema tebi nepravedni!” (Haraiti)
“Poslan sam da usavršim plemenite ćudi kod ljudi.” (Malik, Muvetta’)
“Svim ljudima ne možeš udovoljiti svojim bogatstvom, zato im udovolji svojim veselim licem i lijepim ponašanjem.” (Hakim, Mustedrek)
“Koji god muškarac bude strpl)iv u odnosu na ružnu ćud svoje supruge, bit će mu data nagrada kakva će biti data Ejjubu; a koja god žena bude saburli u odnosu na loš karakter svoga muža, bit će nagrađena nagradom Asije, faraonove žene (vjernice).” (El-Gazali)
 
Top