Al Ihsaan – de Shaykh Muhammad Ibn Saalih al-Uthaymeen

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Al Ihsaan – de Shaykh Muhammad Ibn Saalih al-Uthaymeen

Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Al-Ihsaan – acest termen reprezinta antonimul sintagmei "a se comporta gresit" si prin el intelegem ca o persoana se straduieste sa faca ceea ce este bine si sa evite faptele rele.

Rezulta ca respectiva persoana se straduieste sa le faca bine semenilor sai, ceilorlalti robi ai lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, prin averea sa, pozitia sa sociala, cunostintele acumulate de el, precum si propria sa persoana.

Cei care fac fapte bune prin intermediul averii lor sint aceia care fac acte de caritate, platesc zakat-ul etc. Aceasta este cea mai buna metoda de a face bine utilizind averea, deoarece plata zakat-ului reprezinta unul dintre stilpii Islamului. Este fapta de caritate cea mai iubita de Allah Subhanu Wa Ta’ala, si este urmata de cea reprezentat de cheltuielile efectuate pentru intretinerea sotiei, a mamei, a tatalui, copiilor, fratilor, surorilor, unchilor, matusilor etc. Urmeaza actele de caritate prin care sint ajutati saracii si cei care merita sa beneficieze de astfel de acte de caritate – cum ar fi cei care studiaza pentru a acumula cunostinte si a-i ajuta pe altii, la rindul lor.

A face bine prin intermediul pozitiei sociale inseamna a o folosi in mod drept si corect, ajutind-i pe cei care au nevoie.

Cit despre a face fapte bune prin intermediul cunostintelor acumulate – este vorba despre acela care se straduieste sa impartaseasca ceea ce stie si altora, folosindu-se de diverse prilejuri, cum ar fi adunarile cu participare libera sau cele particulare. Chiar si atunci cind oamenii iau parte la adunari sociale, de exemplu pentru a servi cafeaua, este de bun simt sa ii invatam lucruri bune. Totusi acest lucru trebuie facut cu intelepciune: nu trebuie sa ii obosim pe cei din jur adresindu-ne lor cu fiecare ocazie, pentru ca si Profetul Mohammad (sall-Allaahu ‘alayhi wa sallam) ii admonesta din cind in cind, nu in mod frecvent. Este cunoscut faptul ca oamenii pot obosi repede si se pot simti plictisiti, iar intr-o astfel de situatie ei se poate ajunge ca lor sa le displaca ceea ce este de fapt o actiune buna, tocmai din cauza frecventei cu care persoana care ii invata li se adreseaza.

A-i ajuta pe ceilalti prin intermediul propriei persoane – Profetul (sall-
Allaahu ‘alayhi wa sallam) a spus:

“... a ajuta pe cineva sa incalece, sau a-i ridica bagajul, este un act de caritate.” (Relatat de al-Bukhaaree si Muslim).

Deci daca ajutam pe cineva sa isi transporte bagajul sau daca ajutam pe cineva cu informatii pentru a ajunge unde doreste – acestea reprezinta actiuni care apartin ihsaan-ului.

Ihsaan-ul cu privire la adorarea lui Allaah Subhanu Wa Ta’ala inseamna sa il veneram pe Allaah Subhanu Wa Ta’ala ca si cum L-am vedea, dupa cum ne-a spus Profetul Mohammad (sall-Allaahu ‘alayhi wa sallam). Aceasta este o modalitate de adorare insotita de cautare si dor. Oricine poate constata ca sufletul sau il incurajeaza sa intreprinda in aceasta modalitate actele de venerare, pentru ca sufletul tinjeste, iar inima incearca sa se apropie de Allah Subhanu Wa Ta’ala.

“Chiar daca voi nu Il vedeti, El va vede, cu siguranta.”

Deci daca nu il adorati pe Allah Subhanu Wa Ta’ala ca si cum L-ati vedea si L-ati cauta, venerati-L gindindu-va la faptul ca El va vede.

Cel de-al doilea nivel al ihsaan-ului este actul de adorare facut cu teama fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala: dreptcredinciosul poarta in inima sa aceasta teama fata de pedeapsa lui Allah Preainaltul.

Actul de adorare fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala este, dupa cum a spus Ibn al-Qayyim: “Venerarea Lui Allah Cel Milostiv este forma suprema (de manifestare) a iubirii fata de El, alaturi de supunerea si smerenia celui care se roaga, acestia sint cei doi stilpi.”

Deci actul de venerare este construit pe aceste doua aspecte: iubire suprema, la care se adauga smerenie suprema si supunere. Iubirea ne face sa cautam si sa tinjim, iar smerenia ne face sa ne temem. Acesta este ihsaan-ul in cadrul adorarii lui Allah Preainaltul. Cel care il venereaza astfel pe Allah Subhanu Wa Ta’ala va deveni pur si sincer in actul sau de adorare, nu va intentiona sa fie vazut sau auzit de ceilalti, nici nu va vrea sa fie laudat de semenii sai. Ii va fi indiferent daca se roaga singur sau in compania altora. Actul sau de adorare va face parte din ihsaan oricare ar fi conditiile din jur.

Intr-adevar, una dintre cele mai importante componente ale puritatii si sinceritatii actului de venerare (al-ikhlaas) este ca persoana care face sa nu fie vazuta de altii in timpul actului de adorare, acesta raminind intre ea si Allah Subhanu Wa Ta’ala. Exista o exceptie: atunci cind intreprinderea acestui act in public ar aduce beneficii altor musulmani, sau islamului in general, pentru ca altii vor dori sa ii urmeze exemplul.

Sursa: tradus si adaptat dupa articolul „An Explanation of the Three Principles” de Shaykh Muhammad Ibn Saalih al-Uthaymeen

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 
Top