Atentie!!!La predica de vineri

Discussion in 'Aspecte introductive' started by Um Abdur Rahman, Apr 10, 2008.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Cum sa raspundem cind cineva ne da mina salutindu-ne in timpul khuthbei ([predicii de vineri)

  Daca in timp ce imaamul predica, cineva ne intinde mina pentru a ne saluta,cum sa ne comportam?

  Raspuns:
  Lauda lui Allah.

  In acest caz il salutati dindu-i mina ,miscind buzele fara a vorbi, deoarece Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvintarea fie asupra sa) ne-a spus sa ascultam khutbah.El a spus,"Daca tu ii spui companionului tau in ziua de vineri, "Ascultama" in timp ce imaamul predica,atunci tu te-ai angajat intr-o vorba (cuvintare,discutie) nefolositoare " relatata de Bukhaari,al-Jumu'ah,882; Muslim,al-Jumu'ah,1404.Autentic.

  El a descris "a se bucura de o urare de bine" in timpul khutbei, precum ceva nefolositor si zadarnic , atunci ce sa spunem despre alte tipuri de discutii?
  Si Profetul (pacea si binecuvintarea fie asupra sa) a spus,potrivit unui hadish saheeh,"Oricine se joaca cu pietricele s-a implicat intr-o fapta zadarnica" relatat de Muslim,al -Jumu'ah,1419.

  La rugaciunile de Jumu'ah,credinciosul trebuie sa asculte khutbah cu seriozitate si supunere,el trebuie sa se fereasca de a-si irosi timpul cu activitati precum jucatul cu pietricele sau altele.Daca cineva il saluta el trebuie doar sa gesticuleze fara a vorbi.Poate sa dea mina daca noul venit i-a intins-o intii,dar fara sa vorbeasca, precum am spus mai sus.El ar trebui sa-i spuna dupa khutbah ca nu trebuie sa mai faca asa in caz ca intra in timp ce imamul predica,ci trebuie sa se roage 2 rakat-uri pentru a saluta casa sfinta a lui Allah-moscheea.si sa se aseze in liniste ptr a asculta predica.
  Dupa terminarea khutbei poate saluta si persoanele presente.
  Daca cineva stranuta,trebuie sa-i multumeasca lui Allah,spunind "al-hamdu Lillah" in sinea sa fara sa o spuna cu voce tare.
  Majmoo’ Fataawa wa Maqaalaat Mutanawwi’ah li Samaahat al-Shaykh al-‘Allaamah ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allaah ibn Baaz (may Allaah have mercy on him), part 12, p. 410
  musltumesc ptr traducere surioarei Aya

  WA ALEIKOM SALAM

Share This Page