Ayat al-Kursi

Discussion in 'Aspecte introductive' started by Made Sarah, Jul 9, 2008.

 1. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Ayat Kursi كُرْسِيُّ

  أَعُوْذُ بِااللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّ جِيْمِ
  a’uuzu bi alllaahi mina alshshaytaani alrrajiimi

  بِسْمِ اللّهِ الرَّ حْمنِ الرَّ حِيْمِ
  bismi allaahi alrrahmaani alrrahiimi

  اللّهُ لاَ إَِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ
  1. Allaahu Laaaa 'Ilaaha 'Illaa huwa Al-Ĥayyu Al-Qaۚyyuumu ۚ

  لاَ تَأْخُذُهُ, سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ ۚ
  2. Laa Ta'khudhuhuu Sinatun Wa Laa Naw-mun ۚ

  لَّهُ, مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِۗ
  3. Lahuu Maa Fī Als-Samaawaati Wa Maa Fī Al-'Arđi ۗ

  مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ , إِلاَّ بِإِذْنِهِ
  4. Man Dhă Al-Ladhii Yashfa`u `Indahuuuu 'Illaa Bi'idhnihī ۚ

  يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۖ
  5. Ya`lamu Maa Bayna 'Aydiihim Wa Maa Khalfahum ۖ

  وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِۦ إِلاَّ بِمَا شَاءََ ۚ
  6. Wa Laa Yuĥiiţuuna Bishay'in Mmin `Ilmihiiii 'Illaa Bimaa Shaaaa'a ۚ

  وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَََْۖ
  7. Wasi`a Kursiyyuhu Als-Samaawaati Wa Al-'Arđa ۖ

  وَلاَ يَؤُودُهَ, حِفْظُهُمَاۚ
  8. Wa Laa Ya'uuduhuu Ĥifžuhumaa

  ۖ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
  9. Wa Huwa Al-`Alīyyu Al-`Ažiimu

  „Allah! Nu exista divinitate afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum]! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamint! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui? El le stie pe cele din fata lor si pe cele din urma lor. Si ei nu pricep nimic din stiinta Sa in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui se intinde peste ceruri si peste pamint si nu-I
  este grea pazirea lor. El este Preainaltul, Maretul [Al-Aliyy, Al’Azim]!” (Qu’raan, traducerea sensurilor, Soorah Al-Baqara, aya 255 – 2:255)

  Aya (versetul) 255 din Soorah Al-Baqara se numeste Versetul Tronului dupa cuvintul 'kursi', care inseamna tron, jilt.

  Se relateaza de la at-Tabarani ca Profetul (Sallaallahu alayhi wasallam) a spus: ‚Cel care recita Ayat-al kursi dupa incheierea unei rugaciuni obligatorii se afla in paza lui Allah pina cind incepe urmatoarea rugaciune’. [at-Tabaraani’s At Targheeb wat-Tarheeb (2:435)]

  ‚[…] Cind mergi la culcare sa reciti versetele Tronului (Ayat al-Kursi) de la inceput pina la sfirsit, de exemplu: El este Allah, Singurul, nu este alt Dumnezeu afara de Allah, Cel Viu si Nesfirsit... pina la capat. El a adaugat: Prin mijlocirea lor, linga tine va fi trimis un paznic de la Allah, care te va apara toata noaptea impotriva diavolului si acesta nu se va apropia de tine pina dimineata […]’. (Hadeeth saheeh Al-Bukhari)

  Abu Umamah Al-Bahili (radiallahu anhu) a relatat: Profetul (Sallaallahu alayhi wasallam) a spus: ‚Cel care recita Ayat al-Kursi dupa fiecare dintre rugaciunile obligatorii, moartea va fi singurul lucru care il impiedica de la a intra in Paradis". [ibn Sunni, at-Tabarani, ibn Hibban - Saheeh]

  Ubayy bin Ka'b (radiallahu anhu) a relatat: Trimisul lui Allah (Sallaallahu alayhi wasallam) a spus: "Abu Mundhir! Stii care Ayah din Cartea lui Allah este cea mai mareata? Am spus: ‚Allah si Trisisul Sau stiu cel mai bine'. Profetul (Sallaallahu alayhi wasallam) a spus din nou: ‚Care Ayah din Cartea lui Allah este cea mai mareata, dupa parerea ta?’ Eu (adica Abu Mundhir) am raspuns: ‘Este 'Allah la ilaha illa Huwal-Hayyul-Qayyum'.[2:255]. Atunci Profetul (Sallaallahu alayhi wasallam) […] a spus: 'Bucura-te de stiinta ta, o, Abu Mundhir! (adica i-a urat ca tot ceea ce cunoaste despre Islam sa ii aduca respect, onoare si beneficii)'." [Hadeeth Saheeh Muslim]

  Attached Files:

 2. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Tafseer Aayatul Kursi

  Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu. Incep prezentarea tafseer-ului pentru Ayatul Kursi, aceasta este prima parte, va urma, In sha Allah.

  Tafseer Aayatul Kursi

  De Shaykh Muhammad ibn Saalih Al-' Uthaymeen

  Acest articol reprezinta tafseer-ul pentru Aayatul kursi [Qur'aan, Soorah Al-Baqarah (2:255)] impreuna cu beneficiile ce rezulta din acest maret verset, in incercarea de a explica o serie de aspecte. Ii cerem lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sa ne ajute sa beneficiem de cunostintele pe care ni Le-a revelat, in imensa Sa bunatate, pentru ca intr-adevar El este Al-Kareem (Generosul / Cel Generos) si Al-Jawaad ( Cel care ofera cu generozitate si iubeste generozitatatea), Al- Barr (Cel mai bun, blind, generos), Ar-Raheem (Milostivul, Induratorul).

  بِسْمِ اللّهِ الرَّ حْمنِ الرَّ حِيْمِ
  bismi allaahi alrrahmaani alrrahiim

  [In numele Lui Allah(2), ar-Rahmaan (3) ar-Raheem (4)] (5)

  (2) Allah este 'alam (numele, titlul indicativ) al majestuoslui, unicului si adevaratului dumnezeu, ii apartine doar lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Insusi numele Allah indica toate celelelate nume perfecte precum si maretele atribute, in toate sensurile lor, din moment ce ne indica Divinitatea Sa, ce cuprinde toate caracteristicile divinitatii, impreuna cu negarea opozitiilor acestora. Atributele divinitatii sint atributele perfectiunii. Aceste nume nu au nici o imperfectiune, sunt perfecte. Cu privire la numele Allah – o scurta indicatie a intelesului – ar fi cea de ‘cel care este cu adevarat venerat, singurul caruia i se cuvine venerarea’, singurul care este unic in orice sens, singur in divinitatea sa – citat din Shaikh Uthaymeen (rahimullah).

  (3) Ar-Rahmaan (Cel mai milos, Cel care are foarte multa mila fata de dreptcredinciosi): acesta este unul dintre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, care ne indica atributul imensei mile pe care o revarsa asupra robilor Sai.

  (4) Ar-Raheem (Milostivul, Induratorul): acest nume denota faptul ca atributul este conectat cu ‘marhoom’ (de exemplu: cel pe care Allah Subhanu Wa Ta’ala il allege pentru a primi Rahmah Sa (mila Sa).

  Deci diferenta dintre Ar-Rahmaan si Ar-Raheem este ca in cazul primului nume mentionat, ar-Rahmah reprezinta atributul Sau, iar in cazul celui de-al doilea nume ar-Rahmah este actiunea Sa, semnificind faptul ca El este cel care acorda ar-Rahmah.

  Atunci cind aceste doua nume sint alaturate - ar-Rahmaan , ar-Raheem – intr-un astfel de context semnifica faptul ca mila lui Allah Subhanu Wa Ta’ala este imensa, iar mila Sa ajunge pina la creatia Sa. La acest aspect se refera cei care afirma ca Ar-Rahman este Cel a Carui mila cuprinde totul. Din moment ce mila lui Allah Subhanu Wa Ta’ala asupra Kaafir-ilor re un character special, doar in aceasta viata lumeasca, in viata de apoi, cind ei ii vor cere lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sa ii salveze de focul iadului si vor recunoaste ca au gresit, Allah Subhanu Wa Ta’ala va aplica dreptatea Sa, nu mila, spunind: “El zice: Ramineti in el umiliti si nu mai vorbiti cu mine!” (Qur’aan, traducerea sensurilor, Soorah Al- Mu’minoor, aya 108 - 23:108)

Share This Page