Calatoria sufletului dupa moarte

Discussion in 'Purificarea sufletelor, educatie, eticheta islamic' started by Um Abdur Rahman, Apr 6, 2009.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Toata Lauda I se cuvine lui Allah,Stapanul Lumilor si pacea si binecuvantarea aupra profetului Muhammad.

  In numele lui Allah Cel Milostiv,

  Calatoria sufletului dupa moarte
  Extras din cartea “Kitabar-Rooh de Ibn Qayim

  Comentariu: Layla Mabrouk


  Si fiecare suflet va gusta moartea(Traducerea sensurilor 2:185)  Dintr-o lume in alta

  Si cum va fi când [sufletul] va ajunge la gât?
  Si voi veti privi în vremea aceea,
  Fiind Noi mai aproape de el decât voi, însã nu Ne veti zãri.”

  (56;83-85)


  Cand cineva moare,ingerul mortii vine si ii ia sufletul din locul unde acea persoana se afla.El il vede pe Inger, il aude, vorbeste cu el,dar nu cu privirea sa,cu urechile sau cu limba. Atunci cum?Nu stim exact, ceea ce stim este ca atunci cand incepe mutarea din lumea aceasta in Lumea Cealalta, el vede, aude si vorbeste dar noi cei care traim nu percepem aceasta.

  Avem cateva relatari :
  Ibn Abi'd-Duniya a relatat ca in ziua in care Umar b.Abdul-Aziz a murit el le-a spus celor care erau in prejma lui in acel moment.”Ramaneti cu mine!”Cand s-au asezat langa el a spus:”Sunt acela caruia i-ai comandat si am fost slab,Tu mi-ai interzis si eu m-am rasculat”Apoi a zis: “Dar nu exista alta divinitate inafara de Allah.” A spus aceste cuvinte de 3 ori.Apoi si-a intors capul si s-a uitat fix . Noi i-am spus:” Tu privesti foarte atent amir al Muminin.” El a raspuns: “Vad prezenta cuiva care nu este nici om nici djin ,dupa care a murit.”

  Fadala b Dinar a spus:” Eram cu Muhammad b.Wasr cand acesta era foarte aproape de a muri, a inceput sa spuna: “Bine ati venit ingeri Domnului meu!Nu exista putere decat la Allah”

  Am simtit atunci cel mai minunat parfum pe care vreodata l-am mirosit.Atunci cand ochii lui s-au inchis.”

  De ce este nevoie sa ne uitam atat de departe in perioada primilor musulmani? Am fost prezent la moartea cuiva. Eram cu bunica mea cand era pe moarte. In mari dureri si lipsa de aer,gemand din cauza suferintei, dar cu toate acestea repeta cu atata satisfactie cuvintele: “Allah!Moartea este dulce!” Dupa care spunea shahada minute la rand.Apoi totul s-a terminat.
  Dupa ce sufletul este luat, daca este un suflet bun si daca acesta are neamuri in viata de apoi care sunt dintre locuitorii Raiului, ei vin sa intampine sufletul cu bucurie si mare fericire si il intreaba despre cei care au mai ramas in viata.

  Ingerii poarta acel suflet dintr-un cer in altul pana cand sunt in prezenta lui Allah Preainaltul,Toata lauda ii se cuvine lui Allah Cel Milostiv!Dupa care se intoarce pe cand ii se face spalarea si pregatirea pentru inmormantare .Sufletul spune: “Duceti-ma repede, duceti-ma repede” , sau poate spune, audhu bilahi:” Unde ma duceti? Unde ma duceti?” (daca a fost un suflet necredincios). Dar oamenii nu pot auzi toate acestea…
  Cand corpul a fost pus in groapa, sufletul este introdus in corpul invelit dupa care vine vremea intrebarilor pe cand sufletul aude pasi companionilor lui ca se indeparteaza, si pamantul deasupra lui este nivelat.

  Pamantul oricum nu impiedica ingerii sa ajunga la el,Chiar daca se pune o piatra imensa asupra lui, ei nici macar nu se opresc sa bata din aripi, toata gloria se afla la Allah .
  Mormantul se largeste pentru suflet si pentru corp.Corpul se afla intr-un mormat de dimensiune mica dar cu toate acestea el se largeste atat cat vede cu ochii.
  Pentru detalii si confirmare voi relata un hadith sahih de la profetul
  Muhammad sallallahu alahi wa sallam care a zis:
  “Atunci cand un credinicos moare si este pe punctul de a pleca din aceasta lume si sa paseasca in lumea Cealalta, ingeri cu fete de lumina coboara din Ceruri, se aseaza in jurul sau si ii extind groapa atat cat poate ochiul sa vada. Apoi ingerul mortii vine si sta la capul sau spunand: “Suflet bun,vin-o afara la iertarea si multumirea lui Allah!Apoi sufletul iese ca si o picatura de apa, dupa care ingerul il ia. Cand el este apucat ingerii ceilalti nu-l lasa in mana sa ( a ingerului mortii) nici cat o clipire.Ei il iau si il pun intr-un giulgiu parfumat cu ce mai dulce mireasma de musk simtita pe fata pamantului.
  Apoi il iau si ingeri care trec pe langa el intreaba: “Cine este acest suflet bun? Iar cei care il poarta raspund: “El este fiul lui cutare si cutare” folosind cele mai frumoase nume cu care oamenii obisnuiau sa-l cheme in viata lumeasca.

  Ei il duc in cel mai de jos cer si cer ca poarta sa se deschida pentru el. Poarta se deschide si ingerii care sunt langa Allah din fiecare cer il insotesc in cerul care urmeaza pana cand ajunge la cerul in care se afla Allah.
  Allah Preainaltul si Maretul: “Inregistrati cartea robului meu in Illiyun si duceti-l inapoi in pamant”.
  “ Din pamant l-am creat in pamat l-am intors si din pamant il voi re-invia”.
  Sufletul este intors in corp si 2 ingeri apar. Il fac sa stea in picioare si il intreaba:
  Cine este Domnul Tau?
  El raspunde: Domnul meu este Allah!
  Il intreaba: Care este religia ta?
  El raspunde: Religia mea este Islam!
  Cine este omul trimis pentru voi?
  El raspunde: Mesagerul lui Allah sallallahu alahi wa sallam
  Ei il intreaba de unde ai stiut toate acestea?
  El raspunde:Am citit cartea lui Allah si am crezut in ea.
  Apoi o voce din inatimi se aude: “Sclavul meu a spus adevarul, deci intindeti pentru el covoare din Gradina si deschideti o poarta din Paradis. Dupa care cel mai minunat miros il impresoara si mormantul sau se va extinde, se va largi cat vezi cu ochii si un om cu vesminte frumoase se apropie de el si ii spune: “Bucura-te cu ceea ce te incanta pentru ca aceasta este Ziua promisa.”
  Il va intreba: “Cine esti tu? Fata ta imi prevesteste bine.” El raspunde: “Sunt faptele tale bune!”Apoi cel care a murit va spune: “O Doamne,grabeste ceasul!”

  Pe cealalta parte cand un necredincios este pe punctul de a parasi aceasta lume ingeri cu fete negre coboara din Ceruri avand cu ei giulgiu aspru. Apoi ingerul mortii vin si se aseaza la capul sau si ii spune: “Suflet murdar iesi afara la mania lui Allah”. Sufletul, la auzul acestor cuvinte se impotriveste, nu vrea sa iasa si incearca sa se prinda de orice in corp, dar sufletul este prins si tras afara ca si cum ai scoate un cui bine batut din perete. Apoi ingerul mortii ia sufletul, dupa care imediat ingerii ceilalti il iau (nu il lasa nici cat o clipire). Il iau, il infasoara, si o duhoare iese din acel suflet, ca cel mai scarbos miros simtit pe fata pamantului.
  Apoi il iau cu ei si de cate ori trec pe langa un grup de ingeri,ei intreaba: “Cine este acest suflet murdar?” Apoi ingeri care il duc raspund: “El este cutare fiul lui cutare si cutare.”, folosind cele mai urate nume cu care oamenii obisnuiau sa-l numeasca pe pamant.
  Ei il duc in cerul cel mai de jos,si cer permisiunea sa intre,dar acestea nu se vor deschide.”
  Mesagerul lui Allah(sallallahu alahi wa sallam)apoi a recitat:
  “ Pentru aceia care iau semnele noastre drept mincinoase si se
  întorc de la ele cu semetie, portile cerului nu li se vor deschide lor si nu vor intra ei în Rai decât atunci când va intra cãmila prin urechile acului(69). Astfel îi rãsplãtim Noi pe marii pãcãtosi!”
  (7.40)

  Apoi Allah Preainaltul va spune: “Inregistrati cartea lui in Sijiin”,cel mai jos loc din pamnat, dupa care sufletul este aruncat jos. “

  Apoi Profetul, sallallahu alahi wa sallam, a mai recitat:
  “ [Fiti] drepti în credinta fatã de Allah, fãrã sã-i faceti Lui asociati,
  cãci acela care-I face lui Allah asociati este ca si cum ar cãdea din cer
  si l-ar însfãca pãsãrile(53) sau l-ar arunca vântul într-un hãu adânc.”
  (22-31)

  Apoi sufletul este reaintors in corp si 2 ingeri vin la el intrebandu-l
  “Cine este Domnul tau?”
  El va raspunde: “Ah ,Ah nu stiu!”..si asa mai departe( la toate intrebarile va raspunde ca nu stie)
  Apoi o voce se aude din Inaltimi: “Sclavul meu minte!!!!!!!!”
  Intindeti pentru el covoare din Foc si deschideti o usa din Iad,de unde un vant fierbinte il ajunge, iar mormantul lui devine ingust si oasele lui sunt presate dupa care un om cu o fata hidoasa si haine urat mirositoare apare si ii spune: “Intristeaza-te cu socotaeala care iti audce nemultumire pentru ca aceasta este ziua promisa tie.” El intreaba: “Cine esti tu? Fata ta imi prezice raul.” Si barbatul raspunde: “Sunt faptele tale rele!” Apoi cel mort spune: “O, Doamne, nu lasa ca ora sa vina!!
  Allah Preainaltul spune in Sfantul Quran in legatura cu vorbele celor 2 ingeri care ii intreaba pe oameni in morminte.

  Allah îi întãreste pe cei care cred cu vorbe hotãrâte atât în
  viata aceasta, cât si în Viata de Apoi. Allah îi duce în rãtãcire pe cei nelegiuiti si Allah face ceea ce voieste.”
  (14:27)

  Insemnatatea si adevarul despre moarte  Si fiecare suflet va gusta moartea
  Ce este moartea? Este o totala anhilare? Sau este o simpla separare a sufletului de corp? Atunci cand sufletul este separat de corp,ce se intampla cu acestea?
  Ce se intampla cu persoana accea,cu propietarul acelui suflet, propietar al unui corp efemer si al unui suflet vesnic.
  Este constient cand corpul lui moare? Simt mortii durere sau fericire asa cum simt cei care traiesc? Sufletul unui om care traieste si care este blocat in corpul sau este la fel cu cel al unei persoane moarte a carui suflet s-a eliberat?
  In mod normal raspunsul la ultima intrebare este Nu! Cei care traiesc sunt constienti si cei care mor sunt constienti. Dar exista diferenta si in nici un mod nu pot fi comparate. Moartea nu este pura anhilare. ESTE MAI DEGRABA O MISCARE DINTR-O LUME IN ALTA.

  Cand mortul simte fericirea sau pedeaspsa din mormant nu inseamna ca el este viu acolo,avand nevoie de hrana, haine etc..Sufletul se intorce in corp intr-un mod care nu are asemanare cu viata de pe pamant.

  Putem sa luam ca si idee somnul adica “Moartea minora” chiar daca este o diferenta intre cele doua. In somn,sufletul iese afara prin nari si calatoreste pana cand ajunge in prezenta Stapanului Tronului. Daca cel care doarme este in stare de ablutiune, sufletul se prosterneaza inaintea Creatorului

  Apoi poate intalni lumea viselor sau chiar sa intalneasca suflete a oamenilor care au murit, dar ceea ce intr-adevar se intampla tine de Cunostiinta lui Allah, a lucrurilor nevazute care contin rau sau bine.

  Daca cel care doarme este un mincinos (nu este o persoana dreapta) sufletul sau se ridica in ceruri (pe perioada somnului) miscandu-se cu libertate in acea lume, intalnindu-se cu alte suflete si invatand lucruri noi despre cele Nevazute. Dar cand sufletul este intors in corp la jumatatea drumului se intalneste cu Sheitan care ii amesteca adevarul cu minciuna (asa cum face de altfel cu o persoana care este treaza) iar cand se trezeste persoana este confuza si incurcata despre ceea ce Allah Preainaltul si Maretul l-a lasat sa inteleaga si amintindu-si doar ceea ce sheitan i-a aratat. Acestea sunt visele confuze.

  “Allah ia la Sine sufletele, la moartea lor, si pe cele care nu mor
  [le ia], în timpul somnului lor. El le tine la Sine pe acelea asupra
  cãrora a hotãrât moartea, iar pe celelalte le trimite [în trupurile lor] pânã la un timp hotãrât. În aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.”
  (39-42)


  In starea de somn , sufletul nu paraseste in totalitate corpul, nu este ca si in moarte, dar ramanand inauntrul corpului il va impiedica sa se miste in libertate in ceruri; aceasta stare o putem compara cu o “raza” sau un fir al carui capat este conectat cu corpul.
  Raza acelui suflet se intinde pana in ceruri dupa care se intoarce inapoi in corp atunci cand persoana se trezeste. Putem lua de exemplu soarele (nu este la fel, doar ca putem sa ne facem o imagine ptr a intelege mai bine). Orbita soarelui este pe cer dar razele lui se intind pana in pamant.
  In cazul mortii, corpul ramane in pamant pe cand sufletul se inalta in intervalul dintre cele doua lumi. Intervalul este ceva ceea ce separa pamantul si cerul, sau aceasta lume cu lumea cealalta.
  Cu alte cuvinte este perioada dintre moarte si reinviere. Fericirea sau pedeapsa Lumii de Apoi este ceva ce se intampla intre lumea de pe pamant si lumea cealalta. In ciuda faptului ca corpul este in pamant si sufletul in acel interval, totusi cele doua sunt conectate, iar fericirea sau pedeapsa sunt resimtite de amandoua.

  In moarte,sufletul traieste in acel interval si nu in corp. Atunci cand Allah Preainaltul doreste o pedeapsa sau fericire pentru suflet, il conecteaza cu corpul. Este in ceruri dar in acelasi timp este conectat cu corpul din pamant.
  Sufletul este raspandit in mai mult de un loc in acelasi timp,iar dovada este la profetul Muhammad salallahu alahi wa ali wa sallam care l-a vazut pe Musa alehi sallam in noaptea Miraj al Isra,stand in rugaciune in mormantul sau deasemenea l-a vazut in al 6-lea si al 7-lea cer.
  Prin urmare fericirea sau pedeapsa este simtita de ambele si de corp si de suflet si cateodata poate fi simtita doar de suflet. Totul depinde de ceea ce Allah Preailatul hotaraste.

  Un om din timpurile vechi a crezut ca daca corpul lui va fi ars si cenusa aruncata in mare va fi salvat de chinul mormantului. Le-a spus copiilor lui acest lucru. Si Allah Subhana w Taala a comandat marii sa stranga cenusa care a fost aruncata in ea deasemenea i-a spus: “Ridica-te si omul s-a aflat ca statea in fata lui Allah.Allah
  l-a intrebat: “De ce ai facut asta? “ El a raspuns: “Mi-a fost teama de Tine, O, Domnul meu, dar tu le sti pe toate! ” Si pentru aceasta el a fost iertat.
  Facand toate acesta nu a putut elimina fericirea sau pedeapsa din mormant. Daca un om drept este cufundat in foc, portia lui de fericire il va ajunge si Allah va racii acel Foc pentru el dandu-i satisfactie si liniste. Dar pentru un raufacator si aerul rece devine fierbinte .
  Tot ceea ce ne inconjoara se supune Creatorului si se transforma in ceea ce Allah doreste. Nimeni si nimic nu are putere sa devina ceva fara voia Lui Allah.  Fericirea din intervalul celor doua lumi


  “O tu,suflet linistit
  Intoarce-te la Domnul Tau multumit si impacat
  Si intra intre robii Mei
  Si intra in Gradina Mea”

  Quran-Traducerea sensurilor Surah Al-Fajr 27-30

  Mormantul..este cuvantul care inspira teama.Ramanem fara cuvinte cand e vorba de el si nu suntem constienti de fericirea pe care acea lume ne-o va oferi.Mesagerul lui Allah,sallallahu alahi wa sallam a spus:”Cand un credincios este aproape de a muri,ingeri vin la el si dupa ce sufletul e luat ei il infasoara intr-un giulgiu de matase si il poarta la Usa Pradisului.Ei spun..nu am simtit asa miros placut ca si acesta...Sufletul este intrebat..Cum e cutare si cutare..li se va spune: Lasati-l sa se odineasca,a venit de la suferinta..din acea lume..!

  Mormantul sau intervalul este al 3-lea nivel al existentei umane.Primul este in uterul mamei cu tot ceea ce contine..Al doilea este in lumea in care a crescut...si al treilea este intervalul.Ultima statie este Paradisul si Iadul.Nu exista nimic dupa aceasta... ultimul nivel este pentru vesnicie.


  Despre ceea ce vom vorbi noi este al treile domeniu intervalul dintre cele doua lumi.Este prima oprire din viata Cealalta,iar sufletele sunt impartite in 2 tipuri:

  1.Cele care vor fi pedepsite si prizionere(Allah sa ne fereasca)
  2.Cele in stare de fericire (Allah sa ne faca sa fim dintre ele)


  Sulfetul eliberat al acelora care sunt in stare de fericire se viziteaza unii pe altii si discuta ceea ce s-a intamplat pe pamant .Fiecare suflet va fi in compania celor care au actionat la fel ca si el pe pamant.Multi oameni au vise care le arata acest lucru.


  Un asemenea vis a fost relatat de Salih B Bashir care a spus: L-am vazut pe Ata as-Sulami intr-un vis dupa ce acesta a murit si i-am spus: Fie ca Allah sa aiba mila de tine!Care este situatia ta acolo?El a raspuns: Sunt cu aceia pe care Allah i-a binecuvantat dintre profeti,martiri si cei dreptcredinciosi”

  Allah Preainaltul a spus:
  Cei care se supun lui Allah si Trimisului aceia vor fi impreuna cu cei pe care i-a binecuvantat Allah cu harul Sau,ca si profetii,adevaratii evlaviosi martirii si cei piosi.Si ce buni tovarasi vor fi acestia!
  Quran Traducerea sensurilor Surah An -Nisa verset 69


  Sufletele care sunt in stare bucurie ei simt fericire din momentul mortii.Si asta am discutat-o mai devreme despre ceea ce se intampla cu sufletul unui dreptcredincios
  Lumina ,spatiul si verdeata in care un dreptctedincios ramane din momentul mortii pana la Inviere nu este asemenea cu ceea ce cunoastem noi.Daca de exemplu cineva dezgroapa un mort nu va gasi acolo nici o lumina nici verdeata nici spatiu.Si nici nu va vedea daca mortul este in stare de fericire sau chin.
  Dovada este aratata prin faptul ca exista si alte creaturi care traiesc intr-o lume paralela cu a noastra ,adica djinii.Ei vorbesc, altadata isi ridica vocile lor dar noi nu ii vedem si nu ii auzim!Au fost ingeri care au luptat in batalia de la Badr si i-au rapus pe necredinicosi si cu toate acestea musulmani nu i-au vazut si nici nu i-au auzit.Jibril ,Alehi sallam , a venit la profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam in mijlocul oamenilor si ei nu l-au vazut sau simtit.
  Cand o persoana este pe punctul de a muri ingerul apuca sulfetul cu mainile lui si ii vorbeste dupa care il scoate..dupa care este luat de ingeri si il parfumeaza.. nici un om dintre cei vi nu simte acel miros,Apoi dupa ce este intrebat de Munkar si Nakir daca a fost un om rau este pedepsit,batut cauzand tipete si lacrimi .Toate acestea se intampla si familia lui sta langa el.Ca de exemplu unul care doarme viseza ca este batut sau chinuit si cu toate acestea cel care se afla langa el treaz..nu-si da seama de ceea ce ii se intampla celui care doarme.
  Allah Preainaltul si Maretul a facut ca obiectele neansufletite sa-l preamareasca.Pietrele cad de frica lui Allah.Muntii si pomii se presterneaza .Toate acestea se intampla si noi nu le vedem sau auzim

  Allah spune in Santul Quran:

  “Il preamaresc cele 7 ceruri si cei care se afla in ele si nu este nimic care sa nu-L preamareasca si sa nu-i aduca laude insa voi nu pricepeti preamarirea lor.Dar El este Bland si Iertator!
  (Traducerea sensurilor surah 17 verset 44)”


  Companionii Allah sa fie multumit de ei,au auzit mancarea pe care ei o mestecau ca aducea laude lui Allah.Acest lucru a fost pentru ca ei aveau inimi pure ,inimi care nu exista in Zilele noastre.Toate acestea se intampla in Lumea noastra si noi suntem in ignoranta fata de ele.
  O ilustrare a fericirii dintre cele doua lumi este gasita in spusele profetului sallalahu alahi wa salam atunci cand el sallallahu alahi wa sallam a mentionat despre martiri.

  Martirii primesc 6 lucruri de la Allah subhana w Taala:

  1.Ei sunt iertati imediat ce sangele lor este varsat
  2.Le este aratat locul lor in Rai
  3.Sunt protejati de chinul mormantului si Vor fi protejati de teroarea zilei de apoi
  4.Le este pusa pe cap o coroana a onoarei a carui pietre pretioase valoreaza mai mult decat toata bogatia din aceasta lume
  5.Sunt casatoriti cu 72 neveste
  6.Au posibilitatea sa intervina pentru 70 dintre neamurile lui.


  El,sallallahu alahi wa sallam a spus: Cand fratii tai sunt doborati intr-o batalie ,Allah pune sufletele lor in corpurile unor pasari din Paradis care zboara in libertate,mananca din fructele din Gradina si au adapost in lampi de aur la umbra Tronului Celui Milostiv.Dupa ce ei simt experimenteaza dulceata mancarii lor si bauturii lor ei spun:”Daca fratii nostri ar sti ceea ce Allah a facut pentru noi niciodata nu ar abandona jihadul”
  Apoi Allah Preailatul a revelat mesagerului sau sallallahu alahi wa sallam

  Allah preainaltul a spus:
  “Sa nu credeti ca cei care au fost ucisi pe calea lui Allah sunt morti!Dimpotriva,ei sunt vii la Domnul lor si sunt bine hraniti(din Roadele Raiului)”
  Quran Traducerea sensurilor surah Al-Imran verset 169)
 2. Hamza_Abdullah99
  Offline

  Hamza_Abdullah99 New Member

  Joined:
  Apr 22, 2009
  Messages:
  1
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Occupation:
  student
  Location:
  Romania
  Ratings Received:
  +0 / 0
  As-Selam Aleykum wa rahmatullah wa barakatu!

  As-Selam Aleykum wa rahmatullah wa barakatu! alhamdulilah surioara iman frumoasa postare, jazak Allahu Khairan.
 3. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Wa 3aliekom salam

  Barak Allah fik

  Inshaa'Allah va avea continuare..
 4. MOONASDM
  Offline

  MOONASDM New Member

  Joined:
  Mar 11, 2008
  Messages:
  4
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0
  MASHALLAH ALEKI SCUMPA NOASTRA IMAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ALLAH YBAREKFIKI DAYMAN........

  Intervalul pe care -l mentiona Iman sau bariera....obstacolul intre viata pe pamint si viata de apoi ,al treilea stadiu al sufletului in existenta sa se numese in araba : AL BARZAKH
 5. MOONASDM
  Offline

  MOONASDM New Member

  Joined:
  Mar 11, 2008
  Messages:
  4
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Si pentru ca s-a discutat de sufletul omului dupa moarte voi adauga Tipurile sau Denumirile acestuia "al ruh" mentionate in Quran in limba araba :

  "ellem a'had illeykum ya beni adamen la taabudu Sheytan,innahu lekumaduun mubin wa inni buduni, hazasiratun mustakem" 36/60,61
  "Oare nu am facut legatura cu voi, O fii a lui Adam, sa nu-l adorati pe Sheitan, caci el va este voua dusman invederat…

  1)NEFS AMARA BI SU( sufletul comandat de PACATE)-dusmanul ascuns al omului-3duu gher mubin
  "wa ma uberu nefsi,inna nefsi le'emaratu bi'suu illa ma rhme rabi.inne rabi Ghafur Rahim"…cu adevarat sufletul comanda pacatele..slabiciunea cu exceptia acelui asupra caruia Atotsustinatorul nostru manifesta mila sa asupra lui…El trimite mila sa asupra celora care aduc binecuvintari si virtuti
  2)NEFS ' LAWAME (spiritul de ACUZARE personala)
  "wa la oqsimu bi nefsi'lawameh"75/2
  "Si nu!..Jur pe sufletul care singur se invinuieste!
  Ce inseamna aceasta?...ca persoana se acuza pe sine. El nu doreste sa comita pacate…el preseaza atunci cind omul greseste din nou impins si se intristeaza.El cenzureaza propriul ego, acest spirit al lawame este in stare de a regreta in continuu.
  3) NAFS MULHEME (spiritul de INSPIRATIE)
  "fa elhameha fujuraha wa taqwa'ha 91/8
  izbibdeste cel care-l curateste"
  si pierdut e cel care-l strica"(Allah jura pe suflet si pe cel care l-a plasmuit, in sura as-shems)
  4)NEFS AL MUTMAINNE(spiritul SATISFACUT cu ceea ce Allah i-a prescris)
  "ya ayyetuhe nefsu'l mutmaineh"89/27
  "O tu suflet linistit !
  5)NEFS AL RADYE (spiritul MULTUMITOR lui Allah)
  "radyaten…89/28
  " Intoarce-te la Domnul tau multumit si impacat"

  6)NEFS AL MARDYYEH(spiritul care obtine MULTUMIREA lui Allah)
  7)NEFS TEZKIYE (spiritul de PURIFICARE)
  "wa min tazakka fa'innama yetazaka li' nefsih, wa Illahi'l maser
  Oricine isi purifica sufletul o face pentru sine, spiritual sau incepind calatoria spre Allah
 6. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  As'salamu 3aleikom
  Bismi-llahi Rahman Ar-Rahim
  Inalhamdulillah wa salat wa salamu ala rasoolillah, wa 'ala alihe wa sahbihe ajma'een, wa ba'ad

  Ma sha Allah..surioara ALlah sa fie multumit de tine chiar m-a bucurat prezenta ta ..ALlah sa te binecuvanteze.

  Multumim pentru informatii inshaa'Allah,Allah sa ne faca dintre acele suflete linistite,mulltumite,fericite..Amen amen Amen

  wa 3aliekom salam

Share This Page