Cum ne comportam unii cu altii - principii

Discussion in 'Manhaj' started by maryam_dyn, Apr 3, 2008.

 1. maryam_dyn
  Offline

  maryam_dyn New Member

  Joined:
  Aug 20, 2006
  Messages:
  10
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  voluntary in islamic league
  Location:
  bucharest/romania
  Ratings Received:
  +0 / 0

  :bismillah:
  CUM SA NE COMPORTAM UNII CU ALTII

  Sheikh Khalid al-Saq`abi

  Islamul ne invata cum ar trebui sa fie relatiile dintre noi oamenii. Cel mai important principiu pe care ar trebui sa ni-l insusim in acest sens este:

  "a iubi si a detesta de dragul lui ALLAH"

  Profetul :saw: a spus:
  "Acela care iubeste de dragul lui ALLAH, uraste de dragul lui ALLAH, da (nt pomana) de dragul lui ALLAH si opreste (nt de la ceea ce este interzis) de dragul lui ALLAH, intr-adevar credinta lui este perfecta."

  Acesta este cel mai important principiu care ar trebui sa ne conduca relatiile interpersonale; inseamna ca relatiile cu ceilalti oameni nu sunt bazate pe interese proprii si nu sunt nici motivate de ele. Musulmanul nu gandeste doar "ce obtin?" ca si cum relatiile sale ar dura doar atat timp cat ar avea un beneficiu de obtinut si s-ar sfarsi cand interesele sale sunt satisfacute.
  Pe de alata parte, o relatie bazata pe dragoste, de dragul lui ALLAH, reprezinta o relatie care nu se va termina niciodata, nici chiar dupa moarte; ea va continua etern.

  Profetul :saw: a spus:
  "Sunt sapte cei pe care ALLAH ii va umbri cu umbra Sa, intr-o zi cand nu va fi nicio umbra decat umbra Sa…" si el a mentionat printre acestia: "…doi oameni care se iubesc de dragul lui ALLAH, se intalnesc si-si petrec timpul doar pentru acest motiv".
  [Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim]

  Ibn Hajr, in comentariile sale asupra acestui acest hadis a spus ca, in mod clar se refera la barbati si la femei deopotriva, cu toate ca, referirea este la barbati.
  Sunt o serie de drepturi pe care oamenii le au unii asupra altora. Aceste drepturi ne
  ajuta sa ne calauzim relatiile. As dori sa mentionez pe scurt opt dintre aceste drepturi pe care noi, ca si musulmani ar trebui sa ne straduim sa le aplicam in modul in care ne tratam unul pe celalalt. Am sa intaresc ceea ce afirm cu exemple concrete din vietile predecesorilor nostri drept-credinciosi.

  1. Dreptul financiar pe care il avem unula supra altuia; fiecare dintre noi are obligatia de a intretine din punct de vedere material pe cineva care are nevoie de acest lucru. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne facem rau noua insine procedand astfel.
  Profetul :saw:, ne-a vestit ca ALLAH a spus:

  "Li se cuvine dragostea Mea acelora care isi daruiesc unul altuia de dragul Meu."


  Yazid bin `Abd al-Malik a spus: “Imi e rusine in fata lui ALLAH sa-I cer Lui intrarea in paradis pentru unul dintre fratii mei si pe urma sa ma zgarcesc sa-i dau lui (nt acestui om) o moneda de aur sau de argint."

  2. De asemenea noi trebuie sa le asiguram hrana si imbracaminte acelora care au nevoie de ele. ALLAH sa-l binecuvanteze pe Abu Sulayman al-Darani, care a spus:
  "Daca toata viata acestei lumi s-ar strange intr-o imbucatura de hrana care a fost in mana mea si un frate s-ar apropia de mine pentru ea, i-as da cu drag lui acea imbucatura." El a spus de asemenea: "Pot sa pun o bucata de mancare in gura fratelui meu si simt gustul ei in propria mea gura."

  3. De asemenea trebuie sa ne sprijinim unii pe altii, fizic si moral. Trebuie intotdeauna sa fim pregatiti sa dam o mana de ajutor si sa facem ceva personal de dragul altcuiva.
  Muhammad bin Ja`far a spus: "Imediat fac ceea ce doresc dusmanii mei sa fac, pentru ca detest ca ei sa fie dezamagiti de mine." Daca este asa in ceea ce-i priveste pe dusmani, atunci cum ar trebui sa ne comportam fata de prietenii nostri?

  4. Trebuie sa le aratam celorlalti sentimente pozitive.

  Profetul :saw:a spus:
  "Daca unul dintre voi iubeste pe cineva, lasati-l sa-I spuna acestuia."
  Este de asemenea corect pentru noi sa aparam onoarea altcuiva atunci cand cineva vorbeste acea persoana de rau.

  Profetul :saw: a spus:
  "Oricine apara reputatia fratelui sau musulman, va avea dreptul de la ALLAH sa-l apere pe el de foc in ziua judecatii."

  5. Trebuie sa ne iertam unii altora greselile si defectele; aceste greseli pot fi carente in religia (credinta) persoanei respective, iar altele in modul in care suntem tratati.
  In primul caz, ceea ce este nevoie de la noi este un sfat sincer. Trebuie ca dorinta de a incerca sa il calauzim pe fratele sau sora noastra inapoi la calea cea dreapta sa fie puternica. S-a relatat din vietile predecesorilor nostri drept-credinciosi ca doi frati in credinta au fost foarte apropiati, apoi unul dintre ei a pacatuit. Oamenii l-au sfatuit pe omul credincios sa-l abandoneze pe prietenul sau pacatos. Acesta a refuzat spunand: "El are nevoie de mine in aceasta incercare mai mult decat a avut vreodata inainte. Trebuie sa-l ajut si sa ma rog la ALLAH sa-l aduca inapoi asa cum era el."
  Asa cum, in ciuda unui comportament gresit avem alaturi pe cineva, ar trebui sa trecem cu vederea si sa ne amintim ca nimeni nu este perfect si ca nu putem astepta de la altul ca vreodata, intr-o buna zi sa nu manifeste un rau comportament.

  6. Trebuie sa ne rugam pentru ceilalti atat in timpul vietii lor, cat si dupa cei ei mor.

  Profetul :saw:a spus:
  "Rugii pe care musulmanul o face in taina pentru fratele i se va raspunde. Este un inger pe capul sau si de cate ori se roaga pentru fratele sau, ingerul spune: "Amiin, la fel si pentru tine." [Sahih Muslim]
  Companionul Abu al-Darda`, ALLAH sa fie multumit de el a spus: "Ma rog pentru saptezeci dintre fratii mei in timp ce ma prosternez in rugaciune."

  7. Trebuie sa fim fideli in relatiile noastre. Corectitudinea unul fata de altul este ceva ce trebuie sa continue chiar si dupa ce o persoana a murit, pastrand relatia cu copiii decedatului si cu cei dragi lui. Dragostea ta fata de acea persoana este destinata vietii de apoi si daca aceasta dragoste a incetat cand persoana respective a murit, atunci inseamna ca ea nu a existat niciodata. Se spune ca putina credinta devotata dupa moarte este mult mai pretioasa decat o cantitate mare in timpul vietii.

  8. Trebuie sa le usuram oamenilor treburile si sa nu asteptam prea mult de la ei. Nu este bine sa ii impovaram pe oameni cu ceea ce ar fi greu sau costisitor pentru ei.
  Imam al-Fudayl a spus: "Cateodata, cand oamenii se abandoneaza unul pe altul, este din cauza impovararii pe care ei si-au impus-o unul altuia."
  Cand oamenii isi usureaza unul altuia, dragostea care exista intre ei se va intari.

  Inshaa ALLAH sa ne ajute ALLAH Subhannahu wa Ta`ala sa aplicam aceste principii in vietile noastre si Inshaa ALLAH, EL, Marire Lui sa intareasca dragostea pe care o avem unii fata de altii, de dragul lui ALLAH.
 2. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  As salamu aleikom wa rahmatu llahi wa barakatuhu

  Ma sha Allah,Allah sa-ti ofere Paradisul surioara si tie si familiei tale.
  Intr-adevar cum a enumerat sheikul ,trebuie sa ne tinem de aceste conditii pentru a beneficia din aceasta viata..a beneficia la Allah Subhan w Taala...acolo este castigul nostru si nu trebiue sa cautam un altul decat la Allah.

  wa aleikom salam wa rahmtu llahi wa barakatuhu

Share This Page