Cum sa dam sfaturi

Discussion in 'Aspecte introductive' started by Um Abdur Rahman, Dec 18, 2007.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Maniere de a da sfaturi
  Daca ii este spus unui om in fata ceea ce uraste sa auda si daca cel care ii spune o spune cu sinceritate pentru al averitza atunci e bine.Unul dintre companioni obisnuia sa spuna fratilor lui: Nu imi dati sfat pana nu imi spuneti in fata ceea ce urasc sa aud.Deci cand un frate doreste sa-l informeze pe fratele sau de un defect al acestuia cu conditia ca doreste sa evite in viitor aceasta greseala este un lucru f bun pentru ca cel din urma sa isi spuna scuza daca acesta exista.
  Dar daca aceasta recomandare are ca intentie sa il blameze pe fratele sau atunci este de condamnat.Un companion a zis:Ti-ar place ca cineva sa te infromeze despre greselile tale? Iar celalalt a raspuns : Daca ar face-o cu intentia sa ma mustre .....nu!!
  Deci blamand si condamnand o persoana ptr gresala lui este un lucru detestat.Profetul Mohammad sallAllaahu 'alayhi wa sallam, a spus: Daca iti condamni fratele ca a facut o greseala nu vei muri pana nu o vei face si tu
  (At-Tirmidhi)

  Companioni profetului Mohammad salallahu alehi w salam iubeau sa sfatuiasca o persoana in privat doar intre 4 ochi si acesta este un semn ca sfatul este sincer.

  Iar in legatura cu raspandirea unei greseli face parte din lucrurile interzise de Allah Subhana w Taala si de mesagerul Sau salallahu alehi w salam.
  Allah Preainaltul spune in Sfantul Quran Trducerea sensurilor surat an nur verset 19.
  "Aceia care vor ca printre dreptcredinciosi sa se raspandeasca ticalosia vor avea parte de osanda dureroasa atat in aceata lume cat si in lumea de apoi.Allah stie in vreme ce voi nu stiti"

  Hadisuri in care ne este recomandat sa pastram in secret greselile altora sunt f multe
  Putem vedea in Fath-ul -Baree si saheh muslim(1996)

  Multi invatati spun ca dezvaluirea greselilor altora da semne de slabiciune in islam...da semne de un iman slab(o credinta slaba).Ar trebui sa ne uitam la greselile noastre.

  Allah spune in Sfatul Quran Traducerea sensurilor surat al-tawba verset 128.
  "A venit la voi un Trimis chiar dintre voi caruia ii sunt grele necazurile care va lovesc si care este plin de grija pentru voi iar cu dreptcredinciosi el este milos si indurator"

  Apoi Allah a descris si companioni profetului salallahu alehi w salam:
  Quran Traducerea sensurilor surat al-Fath verset 29:
  Mohammad este trimisul lui Allah.Iar aceia care stau alaturi de el sunt aspri fata de necredinciosi si sunt induratori intre ei(cu dreptcredinciosi)II vezi pe ei aplecati si prosternandu-se cautand mila lui

  Allah si multumirea Lui.Semnele prostrenari se vad pe chipurile lor....../

  Si Allah a descris dreptcredinciosi ca fiind rabdatori,si sfatuitori de bine si milosi.

  Quran Trducerea sensurilor surat-al balad verset 17
  Apoi au fost dintre aceia care cred si indemna la rabdare si indeamna la indurare(unii fata de altii)

  Unul care arata greselile celorlalti are calitatile lui sheitan.
  Allah spune in Sfantul Quran Traducerea sensurilor surat al Fatir verset 6:
  "Sheitan este pentru voi un dusman.Tineti-l asadar ca pe un dusman!El nu face decat sa-i cheme pe susutinatori lui ca sa fie oaspeti ai flacarilor"Apoi Allah Subhana w Taala ne spune cum a fost amagit Adam de catre Diavol.

  Quran Traducerea sensurilor surat Al-Araaf verset 27
  "O fii a lui Adam !!!Sa nu va amageasca Sheitan asa cum i-a scos pe parinti vostri din Rai dezbracandu-i de vesmintele lor ca sa le arate goliciunile lor..../"
  Deci care este diferenta dintre unul care are intentia de a indrepta o greseala prin sfatul lui si acela care vrea sa raspandeasca o greseala!!!Si nimeni nu rusineaza pe fratele sau doar cei care nu poseda o minte sanatoasa.
  Recompensa unuia care vrea sa fie descoperite greselile
  fratelui sau este ca Allah va cauta dupa greselile lui si va
  face ca ele sa fie descoperite pentru al dezonora chiar
  daca el le comite in intimitatea casei lui.
  Profetul Mohammad sallalahu alehi w salam a relatat
  acestea in foarte multe istorisiri vezi Imam Ahmad,Abu Dawood si at-Tirmidhy care au transmis in numeroase relatari.
  Waa'ilah Ibn Asqa a spus ca profetul Mohammad salallahu alehi w salam w spus:Nu aratati buucrie pentru fratele nenorocit sau Allah il va ierta pe el si va va incerca pe voi cu acea nenorocire.
  (At-Tirmidhy hasan ghareeb hadeeth.)

  In general daca mentionam un lucru pe are fratele nostru uraste sa fie mentionat despre el este interzis daca obiectivul ascuns este doar sa-l dezonoram si sa-i aratam defectele.
  Dar daca exista un bun in acesta relatare pentru musulmani si obiectivul este ca sa perfectionam (indreptam) atunci nu este nici un rau in a spune ci chiar este recomandat.  walhamdulilahy rabia alamin
  waleikom salam w rahmatulah barakatu

Share This Page