De Tauwhied van de Profeten en Boodschappers

Discussion in 'De geloofsleer ('aqiedah).' started by Aboeyunus, Apr 23, 2007.

 1. Aboeyunus
  Offline

  Aboeyunus Super Moderator

  Joined:
  Jan 30, 2007
  Messages:
  140
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Occupation:
  ICT
  Location:
  The Netherlands
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  [​IMG]

  De Tauwhied van de Profeten en Boodschappers


  Door Shaych Mohammed Ibn Saalih al-`Uthaymien (Rahiemehoellaah)

  :salam2:

  We willen graag uitleggen dat de boodschap van de Boodschappers, vanaf de eerste van hen (Noeh (`alayhis-salaam)), tot aan de laatste van hen (Mohammed (sal Allaahoe `alayhi wa sellem)); ieder van hen nodigde uit naar Tauwhied. Allaah de Verhevene zegt:


  "En Wij hebben geen Boodschapper voor u gezonden, behalve dat Wij aan hem openbaarden dat er geen godheid waardig is om aanbeden te worden behalve Mij, dus aanbidt Mij."
  [Soeratoel-Anbiyaa' 21:25]


  En Allaah de Verhevene zegt:


  "En voorzeker, Wij zonden naar elk volk een boodschapper zeggende: Aanbidt Allaah en vermijdt de valse godheden."


  [Soeratoen-Nahl 16:36-37]


  Dat is te zeggen dat de schepping werd geschapen door de Ene, en Hij is Allaah de Almachtigste en Verhevenste. Hij schiep hen voor Zijn aanbidding, en om hun harten hieraan te verbinden, en voor Zijn vergoddelijking (ta'aaliha) en verheerlijking (ta'dthiem) en vrees (chawf) en hoop (radjaa') en vertrouwen (tawakkoel) en fervente verlangen (raghbah), en angst (rahbah); totdat iemand zich terugtrekt van alles gerelateerd aan het wereldse leven, niets boven de tauwhied van Allaah de Almachtigste en Verhevenste verlangende, in een van deze zaken. Dus omdat jij een deel van de schepping bent, dan is het onvermijdelijk dat jij refereert naar jouw Schepper, in hart en ziel, en in alles. Vanwege dit was de uitnodiging (da`wah) van de Boodschappers (`alayhimoes-salaam) naar de uitstekende belangrijke zaak van aanbidding van Allaah alleen, zonder enige deelgenoten.


  Het is niet mogelijk dat Allaah de Almachtigste en Verhevenste de Boodschappers zond naar de mensheid om uit te nodigen naar Tauwhiedoer-Roeboebiyyah alleen, maar ook naar Tauwhied al-Oeloehiyyah. Dat is omdat degenen die Tauwhied oer-Roeboebiyyah ontkennen erg weinig waren; tot aan een hoogte dat degenen die het ontkendenniet deze ontkenning als mogelijk achtten in de diepte van hun harten, behalve dat hun verstand ervan op de hoogte was, en het erkenden, maar zij wezen het af vanwege hun trots.


  Voorzeker, de geleerden hebben de Tauwhied opgedeeld in drie categorieen:


  DE EERSTE CATEGORIE: TAUWHIED AR-ROEBOEBIYYAH:


  Dit is het uitzonderen van Allaah in drie zaken: in schepping (khalq), en koningschap (malak), en organiseren (tadbier).


  DE TWEEDE CATEGORIE: TAUWHIED AL-OELOEHIYYAH:


  Dit is het uitzonderen van Allaah de Almachtigste en Verhevenste in aanbidding, dat betekent om geen dienaar te zijn van een ander dan Allaah. Geen koning heeft het recht om aaneden te worden, noch een Profeet, noch een heilige, noch een geleerden, noch een moeder, noch een vadres, niemand heeft het recht om aanbeden te worden behalve Allaah alleen. Dus Allaah de Almachtigste en Verhevenste alleen zou uitgezonderd moeten worden in vergoddelijking en aanbidding, en vanwege dit wordt het genoemd, tauwhied al-oeloehiyyah (de eenheid van Allaah in de vergoddelijking), of het wordt genoemd, tauwhied al-`ibaadah (de eenheid van Allaah in aanbidding). Dus door dit uit te drukken in verband met Allaah, dan wordt het tauwhied al-oeloehiyyah, en door dit uit te drukken in verband met de aanbidder, dan wordt dit tauwhied al-`ibaadah.


  TAUWHIED AL-ASMAA' WAS-SIFAAT


  Dit is een zaak betreffende datgene waarin menigen in oorlog zijn getreden. Dus de mensen kunnen verdeeld worden in drie categorieen met betrekking tot dit. Dus de mensen kunnen verdeeld worden in drie categorieen, en zij zijn: moemaththal (iemand die Allaah vergelijkt met iets van Zijn schepping_, moe`attil (iemand die de Eigenschappen van Allaah ontkent) en de moe`tadah (iemand die gematigd is).

  :wasalam:
 2. shady
  Offline

  shady New Member

  Joined:
  Sep 6, 2007
  Messages:
  2
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0
  :mashallah: :mashallah: :mashallah:


  BEDANKT
 3. Zahra Muhamad
  Offline

  Zahra Muhamad New Member

  Joined:
  Jan 23, 2008
  Messages:
  3
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0
  jazakallah khaiyr brother
 4. Deen_Al_Islaam
  Offline

  Deen_Al_Islaam Junior Member

  Joined:
  Dec 4, 2008
  Messages:
  251
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Assalamu alaykoum wa rahmatullahi ta3ala wa barakatoehoe
  BarakAllahu fiek om dit te plaatsen
  Wa salamu alaykoum wa rahmatullahi ta3ala wa barakatoehoe

Share This Page