De vruchten van nederigheid

Discussion in 'Algemene discussies' started by Shishani, Feb 5, 2012.

 1. Shishani
  Offline

  Shishani moderator Staff Member

  Joined:
  May 10, 2007
  Messages:
  3,047
  Likes Received:
  26
  Trophy Points:
  58
  Gender:
  Male
  Ratings Received:
  +55 / 3
  De vruchten van nederigheid
  http://sincerehearts.nl/lessen/52.html
  Ibn al Qayyim al Jawziyyah
  (Al-Waabilus-Sayyib minal-Kalimit-Tayyib ( p. 15))
  Vertaalde stuk: Fruits of humility

  Ibn al-Qayyim (rahimahullaah) heeft gezegd:

  Een van de Salaf (vrome voorgangers) zei:
  "Waarlijk, een dienaar begaat een zonde waarmee hij het Paradijs binnentreedt; en een ander doet een goede daad waarmee hij het Vuur binnentreedt."

  Er werd gevraagd: Hoe kan dat?

  Dus hij antwoordde: "Degene die de zonde heeft begaan, denkt er voortdurend aan; wat ervoor zorgt dat hij het vreest, er spijt van heeft, vanwege dat moet huilen, en zich schaamt tegenover zijn Heer – de Allerhoogste - vanwege dat(gene). Hij staat voor Allaah, met een gebroken hart en met zijn hoofd gebogen in nederigheid. Deze zonde is dus heilzamer (nuttiger) voor hem dan het doen van vele daden van gehoorzaamheid, aangezien het ervoor heeft gezorgd dat hij nederigheid en onderdanigheid heeft – wat leidt tot het geluk en succes van de dienaar – tot op de hoogte, dat deze zonde er de oorzaak van wordt, dat hij het Paradijs binnentreedt.

  Wat degene betreft die goed doet; hij beschouwt dit goede niet als een gunst van zijn Heer aan hem. In plaats daarvan wordt hij arrogant en staat hij versteld van zichzelf, zeggende: Ik heb dit en dat bereikt en zus en zo. Dit vergroot bij hem dus de zelfophemeling, trots en arrogantie – zodanig, dat dit de oorzaak wordt van zijn verwoesting."
  Last edited: Aug 16, 2015
  • Alhamdulillah Alhamdulillah x 1

Share This Page