Drepturile vecinilor in Islam

Discussion in 'Purificarea sufletelor, educatie, eticheta islamic' started by Um Abdur Rahman, Mar 29, 2009.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Drepturile vecinilor

  Vecinii in Sfantul Quran

  4:36 -Traducerea sensurilor

  Adorati-L pe Allah si nu-I asociati Lui nimic!Purtati-va bine cu parintii,cu rudele,cu orfanii,cu sarmanii cu vecinul apropiat si cu vecinul strain cu tovarasul de alaturi cu calatorul de pe drum si cu cei stapaniti de mainile voastre drepte caci Allah nu-i iubeste pe cel trufas si pe cel laudaros”


  In legatura cu vecinii,Allah ne-a ordonat in cartea Sa si prin profetul sau,sa-i protejam sa le respectam drepturile ,si sa ne pese de ei.

  Voi nu vedeti ca Allah Preainaltul i-a mentionat dupa parinti si rudele apropiate dupa care vecinii care sunt apropiati(Al-Jar Dhi'l-Qubra)si cei care sunt straini(Al- Jar al-Junub) cei care nu sunt apropiati si acestea sunt din spusele lui Ibn Abbas” In limba araba cuvantul “Junub” este definit ca”Fulan Ajnabi”(un strain) iar cuvantul Janabah (cel apropiat,i.e. In relatie)
  Al-Qurtubi a spus: In legatura cu respectarea vecinilor este o responsabilitate a tuturor indiferent daca vecinul este musulman sau kafir(necredincios)si aceasta este cea mai autentica opinie.

  Ihsan(a face bine) inseamna a ne sfatui vecini,a ne purta bine cu ei,a le asculta plangerile ,a nu-i deranja.

  Al-Hafidh ibn Hajar a spus:

  Al-Jar al Qarib sunt aceia cu care suntem in inruditi (de sange) si Al-Jar al Junub sunt aceia cu care nu suntem in relatii.Si aceasta este opinia majoritatii.Alti au spus ca Al Jar al Qairb se refera la musulmani su Al-Jar al Junub se refera la nemusulmani.

  Definitie:

  Cuvantul “Jar”ii curpinde si pe musulmani si pe nemusulmani,religiosi si nereligiosi,prieteni si dusmani,straini si compatrioti,cei care te-au tratat bine si cei care te-au ranit,rude sau straini,cei care sunt aproape de casa ta si cei mai indepartati.

  Invatatii au opinii diferite in legatura cu cei care ne sunt vecini...

  Al-Auza'i si Ibn Shihab au spus: 40 de case in fiecare directie.

  va urma

Share This Page