Gdje je Allah, subhanehu ve te'ala 1. dio

Discussion in 'Ispravno Vjerovanje' started by GAZIJA, May 1, 2008.

 1. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Vjerodostojni dokazi koji govore da Allah, subhanehu ve te'ala nije "svugdje oko nas" kako to neke zalutale sekte kažu.


  NAPOMENA: Sva prenošenja su autentična prema istraživanju urađenom na ovom djelu od velikog učenjaka hadisa Badr al-Badr (rahimehullah) i dolaze od ashaba ili onih neposredno poslije njih


  ”6) Wahb bin Jareer je rekao, «Džehmijje su heretici (oni koji odstupaju od ispravnog vjerovanja), oni misle da se On nije uzdigao iznad Svog Arša (Prijestola).»


  13) Ibn al-Mubârak je rekao «mi ne kažemo kao što Džehmijje kažu da je Allâh na zemlji, već se uzdigao iznad Svog Arša.»


  14) I bilo mu je rečeno, «kako da poznajemo našeg Gospodara?» On je rekao, «iznad Nebesa, na Njegovom Aršu.»


  29) Sufjân es-Sevri je bio upitan o ajetu «… On je s vama gdje god bili…». On je rekao «Njegovim Znanjem».


  64) Sadqa je rekao, «Čuo sam da je Sulejman at-Taimî rekao , ‘ako bih bio upitan, «gdje je Allâh?» Ja bih rekao «iznad (fee) neba». Ako bih onda bio upitan «gdje je bio Arš prije Neba?» Ja bih rekao «iznad vode». Ako bih onda bio upitan «gdje je bio Arš prije vode?» Ja bih rekao «ne znam»».


  Ovo pokazuje da je pitanje «gdje je Allâh» smatrano dozvoljenim od Selefa, a kako bi i moglo biti drukčije kad je Poslanik, sal-Allâhu ‘alejhi we sellem, pitao robinju «gdje je Allâh», kako je čvrsto ustanovljeno u Muslimovom sahihu. Pa ne dozvolite da vas današnje Džehmijje odvedu u zabludu, Saqqâf i Habešije i njima slični koji pokušavaju izjaviti da je navedeni Muslimov hadis daif (slab) i da je navedeno pitanje bida’ imajući samo klasične Džehmijje za njihove prethodnike....  I imam Buhari je rekao «i to, (njegov odgovor) je bio zbog Allâhovog govora « …i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovog znanja osim koliko On želi!…» to jest osim što On objasni.»


  66) Muhammad bin Jusuf (jedan od učitelja Buharija) je rekao «Onaj koji kaže da Allâh nije na (‘ alaa ) Njegovom Aršu je kâfir. I onaj koji misli da Allâh nije pričao sa Musaom je kâfir.»


  103) Ibn Mas’ud (radijallâhu anhu) je rekao o Njegovom govoru « …a zatim se nad Aršom uzvisio» - «Arš je iznad vode, a Allâh je iznad ( fawqa ) Arša, i On zna na čemu ste.»


  104) Qatâda je rekao o Njegovom govoru « A On je Allâ h , na nebesima i na Zemlji » - ‘Onaj Koji se obožava i na nebesima i na zemlji.»


  Iz imam Buharijevog «Khalq Af’aal Ebaad’
 2. muharram23
  Offline

  muharram23 New Member Staff Member

  Joined:
  Jan 22, 2007
  Messages:
  1,285
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Occupation:
  nuclear medicine
  Location:
  usa
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Salamu alaykum

  Vrloooooooooooooooo lijep clanak o akidi mashAllah. Treba nam jos clanaka o akidi. InshAllah ko sazna tawhid i akeedu, inshAllah nece skrenuti u stranputicu niti otici u neke od pogresnih sekti elhamdulillah.

  samo nastavi gazija :)

  wasalam.
 3. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Reci nesto o Allahu bez znanja

  Slijedeca stvar po opasnosti jeste neosnovano govorenje o Allahovim atributima, postupcima i osobinama – sto je u suprotnosti sa onim kako je Allah opisoa Sebe i kako Ga je opisao Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ovo je najtezi oblik krsenja negiranja savrsenosti Onoga koji odredjuje i stvara i sknavljuje Njegova Bozanstva. Ako se to svjesno cini, onda je to buntovnost ruznija i gora od sirka. Jer, musrik koji priznaje osobine Gospodara je bolji od negatora Njegovih savrsenih svojstava. Covjek koji priznaje vlast vladaru i ne negira njegovu vladavinu niti osobine koje dolikuju takvoj osobi, ali mu smatra nekog ravnim u nekim stvarima kako bi mu se priblizio – bolji je od onoga ko negira svojstva koja vladara cine vladarom. Ovo je urodjeno svim prirodama i razumima.

  Zar ima veze izmedju poricanja i negiranja uzvisenih atributa i obozavanja istinskog Bozanstva i roba uz pomoc odredjenih posrednika kojima se ukazuje jedan dio tog obozavanja i postovanja?

  Bolest negiranja svojstava (Uzvisenog Allaha) je izljeciva i opasna bolest. Zbog toga nas Allah obavjestava o tome kako je vodja negatora (mu’attila) prkosio Musau da je njegov Gospodar iznad nebesa: “O,Hamane,” – rece faraon – “sagradi mi jedan toranj ne bih li stigao do staza, staza nebeskih, ne bih li se popeo do Musaova Boga, a ja smatram da je on, zaista, lazac” (Gafir, 36,37) Sejh Ebu-l-Hasan el-Es’ari u svojim knjigama se na ovaj ajet poziva protiv mu’attila.

  Njegov citat smo naveli u drugoj knjizi Skupljanje islamskih vojski u borbi protiv mu’attila i dzehmija – potvrdjivanje uzdignosti.

  Govor o Allahu bez znanja i sirk su nerazdvojni pojmovi.

  Posto zastranjene novotarija predstavljaju neznanje o Allahovim svojstvima i negiranje onoga sto Allah govori o Sebi e sto nam pripovijeda Njegov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, iz inata e neznanja – to su najveci grijesi, ukoliko imalo zaostaju za kufrom. Ovi grijesi su drazi Iblisu od svih ostalih velikih grijeha kao sto su rekli neki iz prvih generacija: “Bidat (novotarija u vjeri) je draza Iblisu od grijeha, zato sto se za grijeh moze traziti oprostaj, a za bidat ene moze”. Iblis, Allah ga prokleo, kaze: “Upropastio sam ljude grijesima, a oni mene upropastavaju rijecima 'La ilahe illallah' trazenjem oprosta. Vidjevsi to, poceo sam im unositi strasti tako da oni cine grijehe a ne kaju se, zato sto misled a rade lijepe stvari”.

  Zna se da grjesnik sam sebi nanosi stetu, ali novotar steti i drugima.

  Smutnja novotara se tice osnove vjere, a smutnja grjesnika se tice strasti.

  Novotar ljude odvraca i zavarava od Pravog Puta, a grjesnik to ne cini.
  Novotar iskrivljuje Uzvisene Allahove osobine, a grjesnik to ne cini.

  Novotar ljude odvodi sa Pravog Puta, dok grjesnik samo sporo napreduje zbog svojih grijeha.

  Bolest i lijek
  Ibn Kajjim el-Dzewzijje
 4. muharram23
  Offline

  muharram23 New Member Staff Member

  Joined:
  Jan 22, 2007
  Messages:
  1,285
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Occupation:
  nuclear medicine
  Location:
  usa
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  salamu alaykum

  greaaaaaaaattttttt.

  weselam
 5. Lejlla
  Offline

  Lejlla muslima Staff Member

  Joined:
  Feb 3, 2008
  Messages:
  435
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Location:
  NL
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Na jednoj od radio - stanica emitovan je razgovor između oca i sina, gdje je sin upitao oca: ”Gdje je Allah, dželle šanuhu?” Otac je odgovorio: ”Allah, dželle šanuhu, je prisutan na svakom mjestu.” Kakav je šerijatski stav o ovom odgovoru?

  Odgovor nije tačan, već je to vjerovanje džehmija, mu’tezila i još nekih frakcija koje se povode za njihovim mišljenjem. Ispravno vjerovanje o ovom pitanju je ono na čemu je ehli - sunnet vel - džema’at, a to je da je Allah, dželle šanuhu, iznad nebesa, Arša i svih svojih stvorenja. Njegovo znanje je prisutno na svakom mjestu. Da je to tako upućuju kur’anski ajeti, hadisi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i stav (idžma’) prvih generacija ovog ummeta. Kaže Uzvišeni Allah: : ”Doista Gospodar vaš je Allah koji je nebesa i zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, zatim se nad Aršom uzvisio.” llah, dželle šanuhu, je ovo spomenuo na još šest mjesta u Kur’anu. Značenje riječi “istiva”, koja je spomenuta kod ehli – sunneta, je “uzvišenje” i “uzdignuće iznad Arša”, na način koji dolikuje Allahu, dželle šanuhu. Kakvoću Njegovog uzvišenja iznad Arša ne zna niko osim Njega. Imam Malik, da mu se Allah, dželle šanuhu, smiluje je rekao: ”Istiva je poznato, kakvoća je nepoznata. Vjerovati da se Allah, dželle šanuhu, uzdigao iznad Arša je obaveza, a pitanje kako se uzdigao je novotarija.” Slično riječima imama Malika došlo je značenje govora njegovog šejha Rebia b. Ebi – ‘Abdur - Rahmana , a slično se prenosi i od Ummu Seleme, da je Allah, dželle šanuhu, njom zadovoljan. Inače, ovo je stav svih ashaba, neka je Allah, dželle šanuhu, njima zadovoljan; kao i mišljenje imama ovog ummeta. Allah, dželle šanuhu, je u Svojoj Knjizi na mnogo mjesta spomenuo da je On iznad nebesa i da je Uzvišen: ”Odluka pripada samo Allahu, Uzvišenom i Velikom.”** ”K Njemu se dižu lijepe riječi i dobra djela uzdižu.”*** “I Njemu ne dojadi održavanje njihovo i On je Uzvišen i Veličanstven.Jeste li sigurni da vas Onaj koji je iznad nebesa neće u zemlju utjerati, kad se ona iznenada trese? Ili jeste li sigurni da Onaj koji je iznad nebesaneće na vas vjetar s kamenjem poslati? Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja.”*** Vidimo da je Allah, dželle šanuhu, u mnogim ajetima jasno rekao da je On iznad nebesa i da je uzdignut, što se u potpunosti slaže s ajetima o “istiva - u”. Na osnovu ovoga može se vidjeti da su potpuno netačne riječi sljedbenika novotarija, koji kažu da je Allah, dželle šanuhu, na svakom mjestu. Ovo je vjerovanje panteista (onih koji vjeruju da se Allah, dželle šanuhu, Svojim bićem utjelovio i sjedinio u sve što postoji oko nas i u nama). Nema sumnje da je ovo vjerovanje jasni kufr i zabluda, te utjerivanje u laž Allaha i Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jer nas je Allah, dželle šanuhu, obavijestio da se On uzdigao iznad Arša, kako smo to i naveli. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, također nas je obavijestio u vjerodostojnim hadisima da je Allah, dželle šanuhu, iznad nebesa, kao npr.” Zar nemate povjerenja u mene, a ja sam povjerenik Onoga koji je iznad nebesa.

  O ovome također govore predaje o Isra’u i Mi’radžu, kao i mnoge druge.


  ŠEJH IBN BAZ
 6. AAminAA
  Offline

  AAminAA Amatullah

  Joined:
  May 6, 2008
  Messages:
  451
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  full time mother :)
  Location:
  Dunya
  Ratings Received:
  +2 / 0
  :salam2:

  Dzezzak Allah Khajren, korisno chitati.
 7. muharram23
  Offline

  muharram23 New Member Staff Member

  Joined:
  Jan 22, 2007
  Messages:
  1,285
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Occupation:
  nuclear medicine
  Location:
  usa
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Salamu alaykum

  jazakallahu khair. Da ALlah nagradi nasog sejha ibn baza r.a

  wasalam
 8. AAminAA
  Offline

  AAminAA Amatullah

  Joined:
  May 6, 2008
  Messages:
  451
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  full time mother :)
  Location:
  Dunya
  Ratings Received:
  +2 / 0
  :salam2:

  Amin ya Rabbi !

Share This Page