Imaam ibn al-Qayyim al-Jawziyyah

ummraschid

Active Member
Staff member
Imaam ibn al-Qayyim al-Jawziyyah
din Introducere la cartea sa, al-Fawaa'id


Imamul salaf deveni binecunoscut sub numele de 'Ibn Qayyim al-Jawziyyah' pentru ca tatal sau era directorul scolii al-Jawziyyah' , in Damasc. Numele sau insa era Shamsud-Deen, Aboo 'Abdullaah, Muhammad the sond of Aboo Bakr the son of Ayoob az-Zura'ee ( ca o atribuire la Azra' care se afla in sudul Siriei), apoi Dimashqee, Hanbalee.
El s-a nascut in 7 Safar in anul 691 Hijra (1292 e.n.)si a crescut intr-o casa a stiintei si a desavarsirii. Aceasta i-a oferit sansa sa asimileze stiinta de la cei mai mari invatati ai vremii, o vreme in care cele mai diferite stiinte ale cunoasterii, infloreau. El studie pe langa ash-Shibaab an-Naabilisee, Aboo Bakr ibn 'Abdud-Daa'im, al-Qadee Taqeeyud-Deen Sulaiman, 'Eesa al-Mut'im, Faatimah bint Jawhar, Aboo Nasr al-Bahaa' ibn Asakir, 'Alaa'ud-Deen al-Kindee, Muhammad ibn Abdul-Fath al-Ba'labakkee, Ayyoob ibn al-Kamaal si al-Qaadee Badrud-Deen ibn Jamaa'ah.
Studie de asemenea legislatia mostenirii cu Ismaa'eel ibn Muhammad si Limba Araba cu Abdul-Fath al-Ba'labakkee si al-Majd al-Toonisee. Studie Fiqh cu un grup de invatati, printre care Ismaa'eel ibn Muhammad al-Harraanee, si isi insusi Usool al-Fiqh de la as-Safee al-Hindee. Cat despre cel mai mare invatator si Sheikh al lui , care l-a insotit saptesprezece ani din viata sa, si care si-a lasat amprenta asupra sa, acesta a fost Imâmul, Mujaddid, Taqeeyud-Deen Ibn Taymiyah. Ibn al-Qayyim prelua aceeasi metodologie ca si el si aceeasi cale a sa, in lupta impotriva oamenilor Inovatiei si ai Dorintelor si a celor care deviasera de la religie.

Cat despre studentii sai, ei sant multi. Printre ei era fiul sau, 'Abdullaah; Ibn Katheer - autorul scrierii Al-Bidaayah wan-Nihaayah; Imâm si Haafidh, 'Abdur-Rahmaan ibn Rajab al-Baghdaadee, al-Hanbalee - autorul Tabaqaatul-Hanaabilah; si deasemenea Shamsud-Deen Muhammad 'Abdul-Qaadir an-Naabilisee.
Ibn al-Qayyim trai intr-un timp de conflicte si confuzii interioare si haos , la fel ca si amenintare din exterior, a statului Islamic. Din aceste motive, el obisnuia sa indemne la urmarea stricta a Cartii lui Allah si a Sunnei Mesagerului lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si la respingerea separatismului si a dezbinarii.
Printre telurile sale se afla purificarea religiei de inovatii si dorinte si reintoarcerea la izvoarele sale pure, autentice. Asa ca el chema la distrugerea caii urmarii orbesti si la intoarcerea la calea Salafilor, prin metodologia acestora din urma. [.....]
Ca rezultat al acestei chemari el fu inchis impreuna cu Sheikhul lui, Ibn Taymiyah, in aceeasi inchisoare, insa izolati unul de celalalt . El nu a fost eliberat din inchisoare decat dupa moartea Sheikhului. [ Aceasta ne poate aparea ca o consecinta a faptului ca nu urmau un madhab, insa inchiderea lor avea de-a face mai mult cu aqeedah lor, care le parea a fi devianta, multor invatati ignoranti si puternici, in acea vreme, fie ca Allah sa aiba mila de ei]. El incepu sa predea si sa dea verdicte pentru un timp, si toti oamenii , fara exceptie, au beneficiat de la el.
Ibn Hajr spune despre el: "El avea o inima curajoasa, poseda vaste cunostinte si era bine informat cu privire la diferentele (de opinie) si madhhab a salafilor." Shaykhul-Islâm, Muhammad ibn 'Alee ash-Shawkaanee spunea: "El se restrictiona la cele mai autentice relatari si admira actionarea pe baza lor. El nu se baza pe opinii, invingea ( pe altii) cu adevarul, fara a fi dur cfu nimeni, din respect pentru acela. "
Ibn Katheer spunea: "El era preocupat cu stiinta, zi si noapte . El se ruga si recita din Qur'an mult si avea un caracter excelent, aratand multa afectiune si prietenie. Nu era invidios si gelos." Ibn Katheer spunea deasemenea: "Nu cunosc in timpurile noastre , pe nimeni in lume a carui adorare sa fie mai mare, el avea un respect deosebit pentru rugaciune. El o prelungea, prelungind plecaciunea si prosternarea . Multi dintre asociatii lui, il blamau , insa el nu ar fi renuntat la aceasta actiune a sa, fie ca Allah sa aiba mila de el."
Mulla 'Alee al-Qaaree spunea: "Si oricine cerceteaza cartea Madaarijus-Saalikeen, va intelege deplin si clar ca amandoi ( Ibn al-Qayyim si Ibn Taymiyah) erau printre cei superiori Ahlus-Sunnah wal-Jamaa'ah si printre Awliyaa' (la Allah) ai acestei Umma. " Al-Haafidh as-Suyootee spunea " Si el deveni unul dintre superiorii invatati in tafsir, hadith, usul, chestiuni subsidiare si limba araba. El scrise si compila in domeniul de fiqh, usul, biografie( sira) istorie, si stiintele hadithului. Era un lingvist, binecunoscut in gramatica. El scrise si multa poezie."

Ibn al-Qayyim se stinse din viata, din mila Domnului sau, in anul 751 Hijrah (1350 e.n.) la varsta de 60 de ani. Este mentionat ca rugaciunea funerala a fost facuta de multi oameni, in Moscheea Umayyad Mosque in Damasc. El a fost inmormantat in cimitirul Bab al-Saghîr, langa mormantul tatalui sau - Rahimahumallâh.
Fie ca Allah sa aiba mila de el si sa-l ridice teapta dupa treapta, in viata cea vesnica, amin.

sursa: islaam.org.uk
 
Top