important

anonim

New Member
Salamu alaikum wa rahmatulahi wa barakatuhu
As dori sa intreb daca este permisa donarea de organe dupa moarte.Romania se confrunta cu o criza a donatorilor de organe.Vreau sa aflu mai multe in leg cu acest subiect. Va multumesc anticipat.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

O sa incerc sa iti raspund la intrebare, In sha Allah, insa de la inceput trebuie sa precizez faptul ca, din cite stiu eu, nu exista un consens intre invatati cu privire la aceasta chestiune.

In primul rind, atunci cind ne referim la donarea de organe exista o serie de nivele: donarea de organe de care depinde viata si donarea de organe de care viata nu depinde in mod necesar.

Astfel, donarea unui organ cum ar fi inima sau ficatul nu este permisa, deoarece acestea sint imperios necesare pentru functionarea organismului, si prelevarea unui astfel de organ de la o persoana pentru a fi donat ar semnifica uciderea respectivei persoane - si aici avem un consens intre invatati. Donarea inimii sau a ficatului inseamna uciderea sufletului.

Insa atunci cind ne referim la donarea unui organ de care viata nu depinde, cum ar fi un rinichi, de exemplu, exista diferente de pareri intre invatatii contemporani. Cele doua opinii referitoare la acest aspect:

1) Se permite efectuarea unui astfel de transplant.

2) Nu e permis transplantul organelor umane.

O serie de verdicte (fatwa = verdict) prin care se acorda permisiunea de a efectua astefel de transplanturi a fost emise in cadrul mai multor conferinte si seminarii. Dar exista si invatati care nu sint de acord cu transplantul organelor umane.

Voi reveni cu o prezentare mai detaliata, In sha Allah.

Si Allah stie mai bine.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

anonim

New Member
Asalamu alaikom

Multumesc pt raspuns, dar eu m-am referit la donarea de organe dupa moarte.Adica daca cineva se afla in moarte cerebrala, iar medicii sustin ca nu mai are sanse sa-si revina,familia respectivei persoane isi poate da acordul sa i se preleceze organele in vederea salvarii altor vieti?Sau persoana respectiva isi poate da acordul, in timpul vietii, ca in cazul in care ar ajunge in situatia mai sus amintita sa i se preleveze organele?
As mai avea inca o intrebare, de fapt intrebarile sunt multe....,cum as putea sa ma asigur ca atunci cand am sa mor voi fi inmormantata intr-un cimitir musulman?Tin sa precizez ca familia mea este crestina si nu stie ca sunt musulman.
Multumesc inca o data si astept cu nerabdare raspuns.
:jazaak:
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Referitor la prima intrebare, potrivit Sharia', este permis transplantul de organe de la o persoana aflata in moarte cerebrala, fara nici o sansa de supravietuire, catre o persoana care are nevoie de respectivul organ. Permisiunea trebuie acordata fie de potentialul donator, din timpul vietii, fie de rudele acestuia sau de un lider musulman (in cazul in care identitatea respectivei persoane nu este cunoscuta sau nu are rude).

Raspunsul meu are o linie generala pentru ca inca mai astept un raspuns de la un invatat musulman pentru a clarifica pe deplin aceasta chestiune, In sha Allah.

Iar in ceea ce priveste a doua intrebare, este ceva personal. Eu una cred ca tu esti singurul/a in masura sa decizi cind este momentul potrivit pentru a informa familia referitor la identitatea ta religioasa. Ideal ar fi sa ai un cerc de prieteni musulmani cu care sa pastrezi legatura si sa vorbesti despre chestiunile care te framinta.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 
Top