Intrebari si raspunsuri legate de islam

Discussion in 'Purificarea sufletelor, educatie, eticheta islamic' started by Um Abdur Rahman, Dec 1, 2007.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulha w barakatu aici putem posta intrebari legate de islam.
  :salah:
 2. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
  Intrebare: Care sunt regulile raderii barbii?

  Raspuns: Raderea barbii este haram,pentru acest lurcru avem ca si evidenta haditusuri saheh(autentice) care clarifica acest subiect
  De exemplu: Ibn Umar(Alah sa fie multumit de el)a spus ca profetul Mohammad (Pacea si binecuvantarea lui ALah fie asupra sa) a zis: Fiti diferiti de idolatri lasati-va berbile sa creasca si aranjati-va mustatile.
  Ibn Taimiah(Alah sa aiba mila de el)a spus: Quranul si Sunna si ijmaa(si aprobarea marilor invatati) cu toate indica acelasi lucru ca trebuie sa ne ferim sa aratam ca si necredinciosi in toate aspectele.
  Al -thirmidy relateaza ca profetul Mohammad (salallahu alehi w salam)a spus: Nu este dintre noi acela care imita alti oamenbi decat ai nostri(musulmani).Nu imitati evrei sau crestini.
  Imaam Ibn ‘Abd al-Barr a spus:Este interzis sa se rada barba,si nu fac asta doar cei afemeiati aceia care imita femeile.

  Profetul Mohammad salallahu alkehi w salam a avut barba deasa
  (muslim)
  Nu este permis sa ne radem orice parte din barba
 3. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Intrebare: Intentia pentru a postii trebuie spusa cu voce tare?
  Raspuns: Postul de ramadan sau orice act de venerare nu este valid doar daca este insotit de intentie deoarece Profetul Mohammad(salallahu alehi w salam)a spus: Actiunile sunt cu intentii,si fiecare va avea ceea ce a intentionat(Al bukhary si Muslim)
  Conditia ca postul sa fie valid este ca intentia sa se faca de cu seara pentru ca profetul Mohamamd sallalahu alehi w salam a spus: Daca cineva nu intentioneaza sa posteasca inainte de cu seara ..nu va fi nici un post pentru el(al-Tirmihy)clasificat de sheik Al-Albanee ca si hadith saheh autentic.

  Intentia este o actiune a inimii.Musulmanul trebuie sa intentioneze cu inima lui ca urmatoare zi sa posteasca.Nu este prescris pentru el sa spuna cu voce tare aceasta este o inovatie ..intentionez sa posetsc maine...sau am sa postesc maine..etc.Intentia corecta este cea cu inima.
  Alah stie cel mai bine
  Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 10/246
  waleikom salam w rahmatullah
 4. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Intrebare: Sunt singura fata la parinti.Sunt casatorita si am 2 fete.Sotul meu traieste in USA ..si toate rudele noastre sunt in orientul mijlociu.Deci singurul mahram penstru mine este sotul meu care nu poate calatori inafar de America pentru motive pe care nu le pot mentiona.Imi doresc foarte mult s amerg la haj in sha Allah.Puteti sa-mi spueti daca e halal sau haram sa merg cu un grup organizat de pelerini?


  Raspuns: O femeie nu trebuie sa mearg la haj doar daca este apta,si sa aiba mahram care sa o insoteasca.Daca este greu ptr ea sa gaseasca un mahram sa mearga la Haj cu ea,Atunci in legatura cu legile shariah(islamice) nu este capabila pentru ca in shariah este interzis ca o femeie sa calatoareasca singura fara mahram.PRIN URMARE HAJUL NU ESTE OBLIGATORIU PENTRU TINE PANA CAND GASESTI UN MAHRAM.Ai rabdare pana cand Allah va face pentru tine acest lucru posibil.Ai o scuza valida si nu este nici un pacat in asta.In legatura cu grupul de pelerini fara mahram, nu este permis si dovada avem hadithul Ibn Abaas (Alah sa aiba mila de el)a spus: Profetul Mohammad (sallallahu alehy w salam) a zis: Nici o femeie nu trebuie sa calatoreasca doar cu mahram si nici un barbat nu trebuie sa intre la o femeie doar daca mahramul ei e cu ea.Un om a intrebat: O mesagerule vreau s amerg la lupta dar sotia mea vrea s amearga la haj Iar profetul a spus: Du-te la haj cu ea
  (bukhary 1729)

  Pelerini obisnuiau sa mearga afara din Medinah intr-o caravana (ca un grup) dar profetul (SALLALLAHU ALEHI W SALAM)totusi nu a permis ca femeile sa mearga fara mahram.
  Allah stie mai bine  Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid
 5. saraH03
  Offline

  saraH03 New Member

  Joined:
  Dec 1, 2007
  Messages:
  21
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +0 / 0

  :salam2:
  :ma:
  Eu nu stiu ce sa mai cred , chiar acum cateva minute la o emisiune a fost o intrebare , o femeie a spus ca a facut Hajj fara mahram , a intrebat daca este valabil Hajj-ul ei , iar sheikul ia raspuns ca da .
  Mahram trebuie sa fie barbat , nu? O persoana cu care casatoria iti este interzisa { tata , frate , unchiu , etc } . Fam mea este crestina { din pacate } , eu locuiesc departe de ei , daca mi se va ivi sansa sa fac Hajj { inainte sa ma casatoresc } , sa nu fac ptr ca nu am mahram ? Dar daca nu se va ivi o alta sansa cu mahram ? Mentionez ca din Egypt este fff scump sa faci Hajj , nu oricine isi permite asta , si poti sa ai si ghinionul , chiar daca ai banii necesari , sa nu primesti viza , acum stiu , fiecare lucru este la Allah , si El hotareste timpul respectiv , dar nici noi nu putem sa stam si sa asteptam sa avem un mahram , daca nu , nu facem Hajj .
  Dar ma intreb eu , oare noi facem toate calatoriile noastre cu mahram ?
  Vb lui iman in alt forum , imi iau bunicul cu mine sa-mi iau o inghetata :shymuslima1:
  Si unde ar fi "pacatul " mai mare , acolo unde calatoreste pentru Allah , fara mahram , sau acolo unde te "plimbi " { nu am gasit alt cuv mai potrivit } ?
  Cum sa mai mentionat , fiecare va fi rasplatit ptr intentia sa .
  Allah sa ne calauzeasca pe calea cea dreapta .
 6. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Profetul Mohammad sallallahu alehi w salam nu apermis ca femeia sa calatoreasca singura.

  In legatura cu hajul in grup..Acel haj este primit de catre ALlah numai ca femeia a facut un pacat mare a mers fara mahram.Pe timpul profetului cum a spus si in postarea anterioara se organizau caravane(grupuri) si cine conducea acea caravana? Un companion a mesagerurlui..nu vreau sa gresec ori era vb de abu Bakr ori Omar deci..si totusi profetul Mohammad :saw: i-a spus acelui om sa mearga sa-si insoteasca sotia chiar daca nu va participa la batalia respectiva.
  Avem 2 puncte:
  1.Era mult mai important sa o insoteasca decat sa mearga la jihad..jihadul care este iubit de Allah...
  si 2. Ce insotitor mai bun ca si Abu Bkar sau Omar gasim in ziua de azi???No way...subhan Allah si totusi profetul :saw: a spus: du-te si insoteste-ti sotia..
  Parerea mea habibty e sa astepti sa ai rabdare Allah va vedea dorinta ta si intentia de a face hajul si te va ajuta in legatura cu mahram.Cel mai bun lucru este sa facem ceea ce Allah ne cere cu supunere totala..fara sa omitem lucruri care mai tarziu ne fac sa regretam..te-as sfatui sa intrebi fetele care au fost la haj in grup fara mahram ce apasare au????
  subhan Allah..de aceea cu rabdare in sha ALLAH LE VOM FACE PE TOATE

  waleikom salam w rahmatulah
 7. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Intrebare: Ce inseamna mahram in Islam?

  Raspuns: Orice barbat cu care o femeie are o legatura de singe (rudenie) sau adoptie care exclude posiblitatea de casatorie este considerat a fi mahram (se poate scrie si ma7ram; femeile pentru care un barbat e ma7ram se numesc maharim) pentru acea femeie.

  Un barbat este mahram pentru mama sa, bunica, fiica, nepoata (in raport cu bunicii), sora, matusa, sora bunicului sau (fie pe linie paterna sau materna), nepoata sau stranepoata (in raport cu unchi, matusi), sotia tatalui sau, fiica sotiei sale, soacra sa, mama sa adoptiva (cea care l-a hranit cu laptele ei), surorile sale adoptive, precum si orice alta ruda cu care se inrudeste prin adoptie si situatia e asemanatoare cu vreuna din cele descrise mai sus, pentru ca Profetul (Sallaalahu ‘aleihi wa sallam) a spus: “Ceea ce este interzis din motive de rudenie este interzis si in cazul alaptarii." (Al-Bukhari) – in acest hadith se face referire la legatura de rudenie ce se formeaza intre baiatul hranit cu laptele unei femei si cea care il alapteaza pe el, sau daca doica alapteaza si o fetita atunci baiatul nu se va putea casatori cu respectiva fata, ea devenind-i ‘sora de lapte’.

  Barbatii sint considerati a fi mahram pentru aceste femei deoarece Allah Subhanu Wa Ta’ala a mentionat acest lucru in Qu’ran Kareem: “Nu va insurati cu muierile cu care au fost insurati parintii vostri - doar daca s-au petrecut mai inainte - caci aceasta este o josnicie si un pacat cumplit! Si ce cale rea este aceasta [casatorie]! Va sunt oprite [pentru casatorie] mamele voastre, fiicele voastre, surorile voastre, matusile voastre dupa tata, matusile voastre dupa mama, fiicele fratelui, fiicele surorii, doicile voastre care v-au alaptat, surorile voastre dupa doica, mamele nevestelor voastre, fiicele vitrege de la muierile voastre, la care ati intrat - dar daca nu ati intrat inca la ele, atunci nu este pacat pentru voi - nevestele fiilor vostri din madularele voastre, precum si doua surori deodata, doar daca s-a petrecut mai inainte - caci Allah este Iertator, Indurator [Ghafur,Rahim]” (Qu’ran, Traducerea sensurilor, An-Nisa 4:22-23)

  Toate rudele de sex feminin mentionate in aceste doua versete pot avea ca ma7ram un barbat cu care se inrudesc pentru ca o casatorie intre cei doi e considerata haram. Exceptia de la aceasta regula e reprezentata de sora sotiei, careia nu ii poate fi ma7ram deoarece se poate casatori cu ea in cazul in care divorteaza de sotie, sau in situatia in care sotia decedeaza.

  In mod reciproc, daca o femeie este ma7ram pentru un barbat, de exemplu fratele sau, tatal ei, sau unchiul etc acel barbat este ma7ram pentru femeia respectiva.


  Sursa: www.turnotoislam.com
 8. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah

  Intrebare:Unii oameni spun ca este bine sa fie citita surat Yaseen inainte si dupa ce moare un om.Face aceasta parte din Sunna?

  Raspuns:Trebuie sa facem distinctie intre cele doua: a se citi surat inainte a muri cineva si a citi dupa ce acea persoana a murit.
  In legatura cu prima clasificare adica a se citi inainte de a muri omul respectiv aveam ca si evidenta cateva relatari ale companionilor.Imam Ahmad relateaza in Musnad de la Safwaan: Sheikul meu mi-a spus ca era cu Ghudayf ibn al-Haarith al-Thumaani cand acesta era pe moarte.El a spus:poate cineva dintre voi sa recite surat Yaseen?Atunci Saalih ibn Shurayh al-Sakooni a recitat-o iar in timpul acetsa Ghudayf a murit.Aceasta este opinia lui Safwan,Essa ibn al-Mutamir care a recitat pentru Ibn Mab'ad inainte de a muri(al Musnad)
  Sheik Alabani rahimahullah a spus( in Irwaa Al-Ghaleel 3/152) :Este permis a se citi surat Yasen inainte de a muri omul DAR NU DUPA
  Sheik Ibn Uthaymeen rahimahullaha spus( in al-Sharh al -Mumti fi Ahkraam al-Janaa'iz) : Surat Yaseen sa se citeasca asupra celui care ii vine moartea.De ce Yaseen? Pentru ca aceasta sura transmite informatii frumoase despre Paradis si ptr ca face ca sufletul sa iasa usor si multe alte motive..

  In legatura cu recitarea acestei sure unui om care deja a murit ,nu avem nici unn hadith care sa ne indice acest fapt.Un hadith ar fi fost reportat de catre Abu Dawood si alti : recitati sura yasen asupra mortilor vostri..dar acest hadith nu este autentic ptr ca lantul de naratori nu se cunosc si pe deasupra se si contrazic.
  Al-Albanee a spus ca citirea surei yasen ptr cei mori este BIdah((inovatie))Unii oameni fac copii ale unor sure sau chiar a intregului Quran si se imparte in adunari ptr a citi pentru mort,sau alti citesc sura yaseen de 40 de ori....Toate acestea nu au nici o evidenta in traditia profetului salallahu alehi w salam , sunt inovatii (bidah) si trebuie sa stam departe de ele..si cea mai buna cale de urmat este a profetului Mohammad salalahu ahehi w salam

  WALEIKOM SALAM W RAHMATULAH W BARAKATU
 9. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Intrebare: Care sunt regulile citirii surei al Fatiha pentru o persoana decedata ?

  Raspuns:Toata lauda revine lui Allah
  Nu exista nici o evidenta in Sfantul Quran sau in Sunna ca daca citim surat Al-Fatiha pentru un mort acesta beneficieaza si nu numai surat Al-Fatiha ,orice alta parte din Sfantul Quran..nu exista nici o evidenta,pentru ca nici profetul nostru Mohammad salallahu alehi w salam nu ne-a informat despre aceasta nici companionii Allah sa fie multumit de ei acestea sunt inovatii .Este prescris sa facem Dwa ptr morti sau sa facem acte de caritate,sa postim,sa facem haj....etc.
  Majmoo’ Fataawa wa Maqaalaat Mutanawwi’ah li Samaahat al-Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allaah ibn Baaz (may Allaah have mercy on him), vol. 9, p. 324
  waleikom salam w rahmatulah w barakatu
 10. maria_hajjaj
  Offline

  maria_hajjaj New Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  26
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Location:
  Europe
  Ratings Received:
  +0 / 0
  draga sora inteleg foarte bine ce vrei sa spui...Si chiar acum i-am citit si sotului meu despre <a face sau nu Hajj fara Mahram>
  nu vreau sa intru in topate detaliile discutiei pe care am avut-o...Dar sotul meu mi-a spus ceva ce cred ca ar trebui sa meditam putin..<oare toti sheicii din Arabia Saudita si din alte parti gresesc cu totii? daca n-ar fi permis, s-ar mai da permisiunea femeilor care nu au mahram sa mearga cu grupul organizat?oare chiar toti incalca islamul?ei ce au studiat?? sunt niste intrebari pe care ar trebui sa ni le punem..Eu in sha Allah voi merge cu sotul, dar cum spuneai si tu (si cum sunt alte mii de astfel de exemple) n-as fi dispusa sa renunt la Haj daca sotul meu ar fi in imposibilitate de a ma insoti sau- fereasca Allah- n-ar mai fi deloc!!
  fie ca Allah(swt) sa ne calauzeasca pe calea dreapta!! amen
 11. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  In sha Allah Allah sa va deschida inimile si sa intelegeti importanta mahramului.Si inca un lucru cum am mentionat mai sus: Ce insotitor mai bun ca si Abu Bkar sau Omar gasim in ziua de azi???No way...subhan Allah si totusi profetul :saw|: a spus: du-te si insoteste-ti sotia..

  Sunt niste conditii de indelinit pentru a face hajul si ca sa ajungi la haj...trebuie sa calatoresti...si ca sa faci un lucru pentru Allah trebuie sa-l faci cu intentii bune si cat se poate de perfect...deci de ce oare profetul Mohammad :saws: a tot repetat...femeia sa nu calatoreasca singura?????Fara sa precizeze anumite situatii .....mahram trebuie in toate situatile la distanta precizata de shariah Si islamul trebuie sa fie o cale usoara.In anumite situatii marii invatati permit femeii sa calatoreasca singura..de ex daca serviciul ei este departe ..si nu si-a gasit altul mai aprope ..este mijlocul ei de existenta.....

  Fie ca Allah sa ne calauzeasca

  ah si cei care au dat fatwa despre mahram sunt mari invatati (nu se compara cu nici unul din zilele noastre(nici un sheik din arabuia saudta) si asta o recunosc cu totii de accea se intorc intotdeauna la invataturile lor..
  Si exemplul cel mai bun este profetul Mohammad salallahu alehi w salam

  waleikom salam w rahmatukah w barakatu
 12. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

  ...mashaAllah si fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa o rasplateasca pe surioara noastra Iman pentru stradania ei si pentru statornicia cu care sustine adevarul...

  ...draga surioara maria, inshaAllah, sa nu uitam ca Islamul nu este o lege data de oameni, fie ei sheici, emiri sau intelepti... Islamul este Cuvantul lui Allah si Sunna Profetului Muhammad, sallahu alayhi wa sallam...nu vreau sa spun ca unul sau altul greseste, caci doar Allah ta'ala are acest drept.....insa este de datoria noastra sa aratam adevarul, odata ce santem convinsi de el...

  ... inshaAllah, sa nu facem niciodata un lucru doar pentru ca-l fac unii oameni, chiar de-ar fi ei sauditi sau mai stiu eu cine...

  ...inshaAllah, as vrea sa va aduc aminte de urmatorul hadith: relatat de Al-Bukhari - este relatat de catre Abu Idrees al-Khawlaani care a auzit pe Hudhayfah ibn al-Yamaan spunanad: "Oamenii obisnuiau sa-l intrebe pe Trimisul lui Allah sallahu alayhi wa sallam, despre lucrurile bune, insa eu obisnuiam sa-l intreb despre lucrurile rele, de frica ca voi trai sa vad asemenea lucruri. Am spus: "O, Profet al lui Allah, eram intr-o stare de ignoranta in Jahiliyyah, si de rau, apoi Allah ne-a trimis acest lucru bun, Islamul. Va veni rau dupa acest bine?" El raspunse:"Da" Eu intrebai:"Va veni vreun bine dupa acest rau?" El spuse: "Da insa va fi patat." Eu spusei:"Cum va fi patat?" El spuse: "Vor fi cativa oameni care ii vor conduce pe altii intr-un fel care nu este dupa Sunna mea. Vei aproba unele din faptele lor si le vei dezaproba pe altele." Eu spusei: "Va veni un rau dupa acel bine?" El spuse: "Da, vor fi oameni chemand la portile Iadului si oricine va raspunde chemarii lor, ei il vor arunca in el. " Eu spusei: "O, Trimis al lui Allah, descrie-i noua." El spuse: "Ei vor fi printre oamenii nostri, vorbind limba noastra." Eu spusei:"Ce imi poruncesti sa fac daca voi trai sa vad asemenea lucru?" El spuse: "Tine-te de comunitatea musulmanilor si de imamii lor." Eu spusei:"Si daca comunitatea nu are imami?" El spuse: "Atunci tine-te departe de toate acele grupuri, chiar daca ar trebui sa musti (mananci) din radacinile unnui copac, pana cand moartea te va gasi in aceasta stare."

  :tti_sister: fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa ne tina departe de tot ceea ce ne-ar putea indeparta de la El, caci la El se afla toata Puterea ,amin. 13. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Intrebare: Daca stranut in timp ce fac rugaciunea, ar trebui sa zic Al-hamdu Lillaah?

  Assalamu 3alaykum wa ra7matu Alahi wa barakatuhu

  Intrebare:
  Daca stranut in timp ce fac rugaciunea, ar trebui sa zic Al-hamdu Lillaah sau nu?

  Raspuns:
  Laudat fie Allah.
  Daca o persoana stranuta in timp ce face rugaciunea, se recomanda
  sa spuna Al-hamdu Lillaah, indiferent daca rugaciunea este obligatorie sau optionala (naafil). Aceasta e parerea exprimata de majoritatea invatatilor dintre companioni si Taabi’een, precum si opinia imamilor Maalik, al-Shaafa’i si Ahmad, insa exista divergente intre acestea cu referire la faptul daca ar trebui sa se spuna Al-hamdu Lillaah in gind sau cu voce tare. Parerea corecta, adoptata de Imam Ahmad este ca trebui sa se pronunte Al-hamdu Lillaah cu voce tare, insa se refera la faptul ca ar trebui sa se faca acest lucru in soapta, astfel incit numai cel care spune sa auda pe sine (pentru ca daca se roaga la moschee, de exemplu, sa nu ii deranjeze pe cei de linga el). Acest lucru se recomanda si intr-un hadith relatat de Abu Hurayrah (Allaah sa fie multumit de el): Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a spus: “Daca vreunul dintre voi stranuta, sa spuna ‘Al-hamdu Lillaah’…” Hadith-ul a fost relatat de Bukhaari.
  Acesta este sprijint si de relatarea narata de Rifaa’ah ibn Raafi’ (Allah sa fie multumit de el) care a spus: 'Faceam rugaciunea in spatele Mesagerului lui Allah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) si am stranutat si-am zis: Laudat fie Allah, […], caci Domnul nostru iubeste aceasta (lauda) si este multumit de ea.' Cind Trimisul lui Allah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a terminat de facut rugaciunea a spus: “Cine este cel care a vorbit in timpul rugaciunii?” si nimeni nu a spus nimic. Apoi a intrebat pentru a treia oara, iar Rifaa’ah ibn Raafi’ a spus: 'Eram eu, O Trimis al lui Allah. Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a spus: “Ce ai spus?” Rifaa’ah ibn Raafi’ a zis: “Am spus: “Laudat fie Allah, […], caci Domnul nostru iubeste aceasta (lauda) si este multumit de ea”. Mesagerul lui Allah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a spus: “Pe cel in Ale carui miini se afla sufletul meu, in jur de (aproximativ) 30 de ingeri s-au intrecut ca sa scrie asta.” Relatat de al-Tirmidhi, Abu Dawood si al-Nasaa’i. Al-Tirmidhi a spus: un hadeeth hadeeth.
  Al-Haafiz a relatat in al-Tahdheeb dela al-Tirmidhi ca este saheeh (autentic). A fost mentionat si de al-Bukhaari in ‘Saheeh’, insa nu a mentionat faptul ca ar fi spus acest lucru dupa ce a stranutat, ci dupa ce s-a ridicat din prosternare. E posibil ca el sa fi stranutat in timp ce se ridica din plecacune, si a zis Alhamdu lillah pentru ca a stranutat, iar Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) nu l-a mustrat pentru acest lucru. Aceasta indica faptul ca este recomandat in timpul rugaciunii, insa daca o persoana stranuta in timp ce se roaga si apoi il lauda pe Allah,
  nu este permis pentru cei care il aud spunind Al-hamdu Lillaah sa spuna Yarhamak Allaah (fie ca Allah sa aiba mila de tine), deoarece aceste cuvinte fac parte din vocabularul uman si nu este permis sa vorbim in timpul rugaciunii. S-a dovedit ca Profetul Muhammad (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a mustrat pe cel care a spus Yarhamak Allaah unui barbat care a stranutat in timp ce efectua rugaciunea, iar apoi i-a spus: “In aceasta rugaciune nu este permis nimic din ceea ce face parte din vorbirea omeneasca; (sint premise) doar tasbeeh, takbeer si recitarea Qur’an-ului.” Relatat de Imam Muslim, Abu Dawood si al-Nasaa’i.
  Sursa: Islam Questions and answers - http://www.islam-qa.com/index.php?ln=eng

  Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu
 14. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmtulah wbarakatu

  Intrebare:Care sunt greselile pe care oamenii le fac in momentul vizitarii Mosqeei profetului Mohammad salallahu alehi w salam?

  Raspuns:Unii pelerini cred ca vizitarea mosqeei profetului salalalahu alehi w salam are de a face cu hajul si ca hajul nu este valabil fara aceasta.Uni ignoranti cred deasemenea ca este mai esentiala aceasta vizita decat hajul.Aceasta este fals pentru ca nu are nici o legatura vizitarea mosqeei cu hajul.Hajul este complet fara aceasta vizita si este complet si cu aceasta vizita.
  In legatura cu relatarea in care proetul Mohammad salallahu alehi w salam a spus: Oricine face haj si nu ma viziteaza sa stie ca m-a umilit.Acestea sunt vorbe false care i s-au atribuit profetului salallahu alehi w salam si merg impotriva a ceea ce invatam noi in islam.

  Unii vizitatori inconjoara mormantul profetului sallallahu alehi w salam si ating grilajul acestuia si peretii.Unii chiar saruta acesti pereti si se aseaza cu brazul pe ei.Toate acestea sunt inovatii pentru inconjurarea oricarui alt obiect inafara de Kabah este inovatie.
  Unii vizitatori ating minbarul in care rasul saws tine kutba si peretii mosqeei cautand binecuvantare...Toate acestea sunt bidah

  Urmatoare greseala este una din cele mai mari-Unii vizitatori se roaga la profet salallahu aleihi w ssalam cerandu-i una si alta.Acesta este un shirk major care il indeparteaza pe om si il scoate din islam..caci Alah nu accepta acesta si nici mesagerul salallahu alehi ws salam
  islamqa Allah stie mai bine
  Waleikom salam w rahmtulah w barakatu
 15. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Intrebare: Haditul in care profetul salallahu aleihi wsalam spune: Fie ca Alah sa-i pedepseasca pe evrei pentru ca au facut mormintele profetilor loc de adorare.Atunci cum de mormantul profetului Mohammad salallahu alehi wsalam este in interiorul moseeii?

  Raspuns: Toata lauda se cuvine lui Allah
  Marii invatati au avut discutii pe tema asta in trecut si in prezent si i-au respins pe aceia care spuneau ca mormantul profetului sallallahu aleihi wsalam este in mosqee si se poate acesta adora si sa se faca loc de venerare sau ca este ok sa se ingroape in mosqei.
  Vom urmarii in continuare fatwa a celor mai faimosi invatati in legatura cu acest subicet:

  Sheik Abd al-Azez ibn Baaz(rahimmatullah)a spus:
  Exista un argument straniu al acelora care venereaza morminte chiar si al profetului sallallahu alehi wsalam in mosqeea sa.Raspunsul la aceasta este ca companonii(Allah sa fie multumit de ei) nu l-au ingropat in mosqee de fapt ei l-au ingropat in casa aishei(Allah sa fie multumit de ea).Cand al-Waleed ibn ‘Abd al-Malik a extins mosqeea profetului salallahu alehi wsalam la sfarsitul primului secol el a incorporat camera Aishei in interiorul mosqeei,dar el a facut un mare rau si cativa mari invatati au fost impotriva acestui lucru dar el a crezut ca nu e nimic in neregula cu aceasta gandindu-se la extinderea mosqeei.
  Nu este permis pentru un musulman sa ia ca si evidenta aceasta si sa incorporeze morminte in mosqeei sau sa ingroape oameni in mosqeei pentru ca aceasta este impotriva legilor din shariah.
  Sheik Mohammad ibn Saalih al-Utaimeen (Rahimatullah) a fost intrebat in legatura cu rugaciunea intr-o mosqee unde exista un mormant.
  El a raspuns: Chiar daca mormantul a fost inainte in moqsee si mosqeea a fost construita peste,este de pereferat sa evitam aceasta mosqee si sa nu ne rugam in ea.
  in legatura cu mormantul profetului Mohammad sallallahu alehi wsalam care a fost incorporat in mosqee se stie ca aceasta mosqee a fost construita inainte de a murii el sallallahu aleihi wsalam si nu a fost construita deasupra mormantului sau.De asemeena este cunoscut faptul ca profetul sallallahu alehi wsalam a fost ingropat in casa sa si nu in mosqee care era seaparata de casa lui.In timpul lui al-Waleed ibn ‘Abd al-Malik el a scris guvernatorului din Medina care era pe vremea aceea Umar ibn ‘Abd al-‘Azeez, in 88 AH.Acesta i-a strans pe mari invatati din timpul acela si le-a citit scrisoarea califului Al-Waleed.Aceasta a cauzat discutii intre ei si acestia au spus: Lasati asa cum a fost(mormantul) este mai bine.Aveam o relatare de la Saaed ibn al-Musayyb a acuzat aceasta incorporare a camerei aishei in mosqee ca se va teme ca mormantul sa nu fie luat ca si loc de adorare.
  Omar a scris o scrisoare despre aceasta lui Al-Waleed iar Al-Waleed sa aiba grija de instructiunile lui si Omar nu a avut alta posibilitate.Deci dupa cum vedem mormantul profetului sallallahu alehi wwsalam nu a fost pus in mosqee si nici moseea nu a fost construita deasupra mormantului..deci acesta nu este nici o evidenta ptr cei care vor sa ingroape in mosqei sau sa construiasca mosqei pe morminte.
  Este demonstrat ca profetul Mohammad sallallahu alehi wsalam a spus: Fie ca Allah sa-i pedepseasca pe evrei si pe crestini ca si-au facut mormintele locuri de adorare.A spus asta cand el a murit ca si avertizare pentru comunitate sa nu faca acelasi lucru
  islamqa
  Allah stie mai bine

  waleikom salam w rahmtulah w barakatu
 16. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Verdict cu privire la participarea unei femei in forumuri publice si discutii,
  laolalta cu barbatii

  Intrebare:

  Care este verdictul in cazul unei femei care ia parte la forumuri? Si in cazul femeilor ducand discutii cu barbati? Este permisa gluma cu acestia? Care este verdictul in folosirea diferitelor "icons" si "emoticons" cum ar fi "smileys"? Este permis mesajul privat intre un barbat si o femeie in cazul unei intrebari sau nevoii de ajutor? Este permis pentru o femeie sa scrie "hahahaha" (ras)?
  Fie ca Allah sa va rasplateasca, va rog sa-mi raspundeti cat mai acurat, pentru linistea inimii mele.


  Raspuns:

  Lauda lui Allah.

  Mai intai:
  Este permis ca o femeie sa ia parte la forumuri publice atata timp cat ea indeplineste urmatoarele conditii:

  1.- Ea trebuie sa ia parte doar atat cat este necesar, astfel, poate sa puna o intrebare sau sa spuna ce are de spus, apoi sa plece, sa nu comenteze decat daca este esential, pentru ca principiul de baza este evitarea discutiilor cu barbatii si amestecului cu ei.

  2. - Cuvintele ei nu trebuie sa includa nimic care ar putea provoca fitna, cum ar fi glume, cuvinte dragute sau rasete, cum ar fi sa scrie "hahahaha" asa cum se mentioneaza in intrebare, sau folosirea emoticonilor reprezentand zambete, pentru ca aceasta ar putea conduce pe cel care are in inima lui o boala, la a fi miscat de dorinta, asa cum Allah ta'ala spune in Surat Al-'Ahzab, aya 32,(interpretarea sensurilor):


  O, voi sotii ale Profetului! Voi nu sunteti ca nici una dintre femei.Daca sunteti pioase, nu va aratati binevoitoare [fata de barbati], cu vorba, pentru ca acela care are o boala in inima sa nu pofteasca la voi, si spuneti vorbe potrivite!

  3. - Ea trebuie sa evite sa dea adresa ei de e-mail sau sa corespondeze privat cu oricare dintre barbati, chiar daca este vorba de ajutor, pentru ca o asemenea corespondenta duce de obicei la atasament emotional si provoaca fitna.

  4. - Este mai bine pentru o femeie sa ia parte doar la forumuri pentru femei. Sant multe astfel de forumuri si au mult folos in ele. Daca trebuie sa ia parte la forumuri publice, atunci este mai bine pentru ea sa aleaga un nume de user care sa nu arate ca este femeie.

  Iar Allah stie cel mai bine.

  Islam Q&A
 17. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah w barakatu

  Ma sha Alah pentru stradania voastra fie ca Allah sa va bincuvanteze cu Paradisul.In legatura cu ultima intrebare cred ca fiecare isi stie intentia si in ssha Allah ca sa impedicam ca raul sa se dezvolte ....e bine sa evitam aceste discutii pentru ca omul este slab si sheitan abia asteapta un moment sa-i strice o fapta buna...schimbandu-i intentia omului.Ma sha Allah fie ca Alah sa ne tina pe calea cea dreapta si in sha Allah sa ne faca puternici in iman.
  dE MULTE ORI NU AVEM INCOTRO de ex avem nevoie de ajutor etc...e bine sa intrebam dar in sha Allah sa ne ajute Alah sa ne limitam doar la intrebare ....pentru ca ....sa nu uitam ca si femeile pe timul profetului:saw: il intrebau pe rasul :saw:si pe companioni.

  Dar e bine sa evitam prietenii, cu barbati aceasta este interzis..si nu ptr ca o spunem noi ...daca ne uitam in vest la grupurile de prieteni....gasim ca multi barbati sunt indragostiti in secret de amicele lor.....asta cu toti o recunoastem ,este un lucru cert si f des intalnit din pacate.

  Si calea cea mai buna de urmat este a profetului :saw: a companionilor (Alah sa fie multumit de ei) si a celor dreptcredinciosi care i=au urmat
  waleikom salam w rahmtulah w barakatu
 18. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Verdict cu privire la a felicita cu ocazia anului nou Hijri

  Intrebare:

  Care este verdictul in a felicita cu ocazia anului nou Hijri si a spune “Kull ‘aam wa antum bi khayr” sau a se ruga pentru binecuvantare sau a trimite carti postale cu felicitari si urari de binecuvantare in noul an.  Raspuns:

  Lauda lui Allah.

  Sheikh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen , fie ca Allah sa aiba mila de el, a fost intrebat: Care este verdictul in a felicita oamenii cu ocazia noului an Hijri, si cum ar trebui raspuns unei persoane care felicita?

  El raspunse:
  "Daca cineva te felicita, atunci trebuie sa raspunzi, insa nu initia astfel de felicitari. Acesta este corect in acesta privinta. Astfel ca daca i persoana iti spune: "An nou fericit!" atunci poti spune, "Fie ca Allah sa-ti faca acest an bun si binecuvantat." In sa nu ar trebui sa initiezi astfel de felicitari, pentru ca nu cunosc nici o relatare cum ca salafii( primele generatii de musulmani) se felicitau unii pe altii cu ocazia anului nou, mai degraba ei nu considerau prima zi de Muharram ca prima zi a anului, pana la califatul lui ‘Umar ibn al-Khattaab , fie ca Allah sa fie multumit de el."

  Sheikh ‘Abd al-Kareem al-Khudayr spunea cu privire la a oferi felicitari cu ocazia anului nou Hijri:
  "Este acceptabil a face rugi pentru un alt musulman, in termeni generali, cu cuvinte care nu au sensul de ritual, ca la ocazii speciale cum ar fi Eid, mai ales daca prin aceasta se are in vedere prietenia fata de un musulman."
  Imam Ahmad, fie ca Allah sa aiaba mila de el, a spus: " Eu nu initiez astfel de felicitari insa daca cineva ma felicita, raspund la urari, pentru ca a raspunde este obligatoriu. Insa a fi primul care felicita nu este nici Sunna, nici interzis.

  Islam Q&A
 19. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Femeile si barbatii implinesc rugaciunea in acelasi fel

  Intrebare:

  Puteti va rog sa-mi aratati modul corect in care femeile trebuie sa sada cand fac rugaciunea , deasemenea ati putea sa faceti diferenta intre acesta si modul de sedea al barbatilor.

  Raspuns:

  Lauda lui Allah.

  Felul in care femeile trebuie sa implineasca rugaciunea este acelasi fel in care barbatii o implinesc, in orice parte a rugaciunii, prosternare, asezare, si asa mai departe. Aceasta este bazata pe urmatoarea evidenta:
  1 - Trimisul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Rugati-va, cum m-ati vazut pe mine rugandu-ma." relatat de Al-Bukhari. Aceasta este adresata atat femeilor cat si barbatilor.

  Sheikh al-Albaani , Allah sa aiba mila de el, spunea:
  Tot ce am spus mai devreme despre felul in care Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, se ruga, se aplica atat barbatilor, cat si femeilor. Nu exista nici o relatare in Sunna care sa implice ca femeile sant exceptate de la oricare din acestea. Mai degraba, intelesul general al cuvintelor Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, "Rugati-va cum m-ati vazut pe mine rugandu-ma", include si femeile.(Sifat Salaat al-Nabi, p. 189)

  2 - Intelesul general al cuvintelor Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui : "Femeile sant jumatatile gemene ale barbatilor." Relatat la Abu Dawud, 204; al-Tirmidhi, 105; din hadith de la 'A'isha. Deasemenea relatat la al-Daarimi, 764, din hadith de la Anas.
  Al-‘Ajlooni spunea: Ibn Qattan spunea: lantul de relatari de la 'A'isha este da'if, slab, insa lantul de la Anas este sahih. (Kashf al-Khafa’, 1/248 )

  Al-Khattabi spunea: ceea ce intelegem din aceasta, este ca: daca ceva este adresat barbatilor, este adresat si femeilor, exceptand cazul in care exista o evidenta care sa indice ca se aplica numai femeilor.

  Unii dintre invatati spun ca femeia nu ar trebui sa seada cum sade barbatul ( in rugaciune) si mentioneaza doua hadith da'if, slabe, ca evidenta.

  Al-Bayhaqi spunea:
  Doua hadith da'if au fost relatate cu privire la aceasta, astfel ca nu pot fi luate ca evidente.

  Primul este hadithul de la ‘Ata’ ibn al-‘Ajlaan, de la Abu Nadrah al-‘Abdi, de la Abu Sa’eed al-Khudri, companionul Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, de la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, ca el obisnuia sa ceara barbatilor sa indeparteze bratele lor in timpul prosternarii si le spunea femeilor sa tina bratele lor apropiate de ele, in timpul prosternarii. El obisnuia sa le spuna barbatilor sa intinda piciorul stang pe pamant (si sa sada pe el) si piciorul drept ridicat, in timpul tashahhud, si obisnuia sa le spuna femeilor sa sada, in genunchi, asezate pe calcaie." Apoi al-Bayyhaqi spuse: Acesta este un hadith munkar.

  Celalalt hadith este de la Abu Mutee’ al-Hakam ibn ‘Abd-Allaah al-Balkhi, de la ‘Umar ibn Dharr from Mujaahid, de la ‘Abd-Allaah ibn ‘Umar care spunea ca Trimisul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Cand o femeie sade in timpul rugaciunii ar trebui sa tina o coaps langa cealalta si cand se prosterneaza ar trebui sa-si apropie stomacul de coapsele ei, ghemuindu-se in modul cel mai tainic, caci Allah o priveste pe ea si spune: "O ingerii mei, va chem pentru a depune marturie ca am iertat-o."" (Sunan al-Bayhaqi al-Kubra, 2/222)
  Acest hadith este da'if pentru ca a fost relatat de Abu Mutee’ al-Balkhi.
  Ibn Hajar spunea: Ibn Mu'een spunea: El este nimic. Cu alta ocazie spunea: El este da'if. Al-Nassaa'i spunea: El este da'if. (Lisaan al-Mizaan, 2/334.)

  Ibn ‘Adiyy spunea: Este clar ca Abu Mutee’ este da'if in relatarile sale si tot ceea ce a relatat si pentru majoritatea naratiunilor sale nu exista relatari care sa confirme.
  (Al-Kaamil fi Du’afa’ al-Rijaal, 2/214)

  Un al treilea hadith a fost relatat de la Yazeed ibn Abi Habeeb, spunand ca Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, trecu pe langa doua femei care se rugau. El spuse: "Cand va prosternati, apasati ceva din carnea voastra pe pamant, caci femeile nu sant asemenea barbatilor in aceasta." Aceasta a fost relatat la Abu-Dawud in al-Maraaseel (p. 118) si la al-Bayhaqi (2/223).
  Acest hadith este mursal, care este o categorie de da'if.
  In al-Musannaf (1/242), Ibn Abi Shaybah arata cateva relatari de la unii salafi care sugerau ca este o diferenta intre felul in care sade o femeie si cel in care sade un barbat, in rugaciune, insa singurele dovezi care conteaza sant cuvintele lui Allah si ale Profetului Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Apoi el arata cateva relatari de la salafi, in care felul in care se roaga barbatii si femeile este acelasi.

  Al-Bukhaari , Allah sa-l aiba in mila Sa, spunea: Umm al-Darda’ obisnuia sa sada in rugaciune asa cum sade un barbat si ea era o femeie invatata.

  Al-Haafiz arata in Fath al-Baari ca Abu’l-Darda’ avea doua sotii, amandoua cu numele de Umm al-Darda’. Cea mai in varsta era o sahaabiyah iar cea mai tanara era taabi'iyyah . El sugereaza ca cea la care se face referirea aici era cea mai tanara.

  Si Allah stie cel mai bine.

  Islam Q&A
 20. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmtulah w barakatu
  Fie ca Allah sa te rasplateasca surioara si sa-ti ridice rangul tau in sha Allah.
  Waleikom salam w rahmatulah w barakatu

Share This Page