Kinderen meenemen naar moskee

Shishani

moderator
Staff member
Het meenemen van kinderen naar de moskee

door Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz

Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraag:
Weledele Shaych, wat is uw mening over degenen die hun kinderen meenemen naar de moskee om het gebed te verrichten? Wetende dat deze kinderen niet kunnen lezen noch iets van de Qor`aan hebben gememoriseerd, zelfs niet soerat al-Faatiha. Geef ons advies, moge Allah u belonen met het goede.

Antwoord:
Wanneer het gemakkelijk is om ze thuis te houden dan is dit goed zodat ze niemand lastig vallen. Echter wanneer dit niet gemakkelijk is omdat zij (i.e. de moeder) graag met de mensen het gebed wil verrichten, een lezing wil beluisteren of de vrijdag middag preek wil beluisteren dan is hier niets mis mee. Ook al heeft zij kleine kinderen bij zich.

Want de profeet (صلى الله عليه و سلم) heeft ons in een authentieke overlevering vermeld dat:
“hij het gebed binnen treedt en deze lang wilt maken, vervolgens hoort hij huilen van een kind waardoor hij het gebed verlicht zodat hij het niet te zwaar maakt voor de moeder.”

Dit duidt erop dat er kinderen aanwezig waren die mee baden en dat hij (صلى الله عليه و سلم) hen niet verbood om kleine kinderen mee te nemen.

Zo ook de authentieke overleveringen die vermelden dat toen hij (صلى الله عليه و سلم) in sommige nachten laat was voor het `ieshaa gebed, zei `Omar (رضي الله عنه) tegen hem:
“O boodschapper, de vrouwen en de kinderen slapen al.”

Ook dit duidt erop dat er kinderen aanwezig waren.

Kortom, er is niets mis mee als de moeders of vaders hun kinderen meenemen. En wanneer het kind nog niet onder degene valt die dienen te bidden dan neemt ze hem mee ter geruststelling om zodoende met de mensen mee te bidden, om de vrijdag middag preek te horen en ter (algemeen) profijt. Daar is niets mis mee.

Wanneer het gemakkelijk is om iemand op haar kinderen te laten passen in haar huis dan is dit beter zodat zij (i.e. de kinderen) haar en anderen niet lastig vallen.

Moge Allah jullie belonen met het goede.

door Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz

Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/16359 (officiële website van de Shaych)
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah
www.ahloelhadieth.com
 
Top