Osjetljiva pitanja: udaranje zene u Islamu

Lejlla

muslima
Staff member
Pitanje:

Imala sam dugo prijateljicu, koja je imala vjeru katoličku, jedan dan mi je rekla da je učila u vjeronauki da se u Islamu smije tući žena, ako ne ispuni dužnost prema čovjeku? Ako ga ne sluša? Ne radi ono što on kaže i želi ... Kao da nema nikakvog prava? Dugo tražim odg. Ako je moguće da mi odgovorite?

Hvala unaprijed!

Odgovor:

Ovo je jedno od najosjetljivijih pitanja u islamu. Islam je vjera po mjeri čovjeka. Svi njegovi propisi i zakoni su u korist i za dobro čovjeka. On jednako poštuje i muškarca i ženu. Jednakost spolova je u potpunosti zastupljena.

Vaša prijateljica je najvjerovatnije mislila na kur'anski ajet u kome Allah kaže: „A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!...“ (En-Nisa, 34) Međutim ovaj ajet se tumači na slijedeći način:

Pojam “nušuz” spomenut u ajetu u prijevodu kao neposlušnost, doslovno “protivljenje”, obuhvaća zlonamjerno ponašanje žene prema svome mužu ili muža prema svojoj ženi, uključujući i ono što danas obilježavamo s “duševnom okrutnošću”; u odnosu na muškarca znači i “zlostavljanje” – u tjelesnom smislu – žene.

Radi se o specifičnoj vrsti neposlušnosti gdje supruga namjerno i bez razloga provocira, izaziva i otkazuje poslušnost mužu u stvarima u kojima je dužna zbog funkcionalnosti braka biti poslušna. Tada je mužu prema ajetu dozvoljeno da postupi prema sljedećem redoslijedu: 1) opominjanje, 2) seksualna suzdržljivost (dakle, u pravilu najmanje jednu noć) a potom tek 3) kazna. Udaranje u afektu je u svakom slučaju zabranjeno.

Muž je glava i gospodar kuće i porodice – zbog svoje prirodne sposobnosti i odgovornosti za opskrbu porodice. On ima pravo da od svoje supruge traži poslušnost i saradnju, pa, prema tome, njoj nije dozvoljeno da se pobuni protiv njegova autoriteta, čime prouzrokuje razdor. Bez kormilara, lađa domaćinstva će posrtati i potonuti.

Ako muž primijeti da njegova supruga sve više pokazuje znakove neposlušnosti i pobune protiv njega, on treba da je na jabolji način popravi lijepim riječima, ljubaznim savjetovanjem i mudrim upućivanjem. Ako ovakav način ne pomogne, on treba da spava odvojeno od nje nastojeći da probudi njezin ženski nagon – kako bi mogla biti povraćena vedrina i mir i ona mu uzvratila na harmoničan način.
Ako, pak, ni na ovaj način ne bi uspio, njemu je dozvoljeno (ali ne i naređeno) da je blago udari rukom izbjegavajući njezino lice i druge osjetljive dijelove i to je lijek za neke žene u nekim situacijama i u nekoj mjeri. Udariti ženu u lice je zabranjeno zato što je to uvreda za njen ljudski dignitet, a osim toga, to je opasno po najljepši dio njezina tijela. Ali ni u kom slučaju on ne smije pribjeći šibi ili nekom drugom sredstvu koje bi prouzrokovalo bol ili ranjavanje.

Kao što je vidljivo iz autentičnih predaja, sam je Poslanik odlučno prezirao pomisao da se udara žena i više nego jednom je rekao: “Zar je nekom od vas zaista moguće udarati ženu kao da je robinja, a navečer ići k njoj?” (El-Buhari i Muslim) Slijedom jedne druge predaje zabranio je uopće tući žene: “Nikad ne udarajte sluškinje (robinje) Božije!” (Ebu Davud, En-Nesai, Ahmed ibn Hanbel)

Uvijek je bolje upozoriti, ili učiniti nešto slično upozorenju: i dokle god je moguće postići cilj upozoravanjem, nikakva upotreba sile nije dozvoljena zato što sila proizvodi mržnju, i mržnja šteti skladnom životu koji se traži u braku. Sila se primjenjuje samo kada se boji grijeha prema Allahu.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Pitanje: Zašto ženi nije dozvoljeno da se istovremeno uda za trojicu ili četvericu muškaraca, dok je muškarcu dozvoljeno da ima tri ili četiri supruge?

Odgovor: Ovo pitanje prvenstveno se vezuje za vjerovanje u Allaha. Sve vjere imaju jednoglasan stav da ženi nije dozvoljeno da istovremeno bude udata za više muškaraca – da ima spolni odnos sa nekim ko nije njen muž. Među tim vjerama su i nebeske vjere bez imalo sumnje, kao islam, i osnova kršćanstva i židovstva. Vjerovanje u Allaha iziskuje pokoravanje – zadovoljstvo onim što Allah naredi i propiše, jer je On Mudri i Sveznajući, koji zna šta odgovara čovjeku. Nekada se desi da dokučimo mudrost propisivanja određenog propisa, a nekada ne.
Kada je u pitanju dozvola da muškarci ožene više žena, dok je to zabranjeno ženama, mudrosti toga su shvatljive svakom razumnom insanu. Uzvišeni Allah učinio je ženu posudom – ona koja rađa, dok to nije slučaj sa muškarcima. Kada bi žena imala više muževa i zatrudnjela, ne bi se znalo ko je otac tog djeteta, što bi svakako dovelo do miješanja ljudskog porijekla, kršenja porodica i mnoga djeca bi postala skitnice i beskućnici. Žena bi bila opterećena teretom potomstva, njegovog odgoja i izdržavanja, koje ona ne može nositi, što bi primoralo ženu da se odluči na korak neplodnosti. To bi opet uzrokovalo nestanak –iskorjenjivanje ljudskoga roda.
Također, u današnjem vremenu je dokazano i medicinski potvrđeno da su najopasnije bolesti današnjice – poput side, uzrokovane time što žena spolno opći sa više muškaraca. Miješanje različitih spermi u ženinoj rodnici uzrokuje pojavu ove opasne bolesti. Zbog toga je Uzvišeni Allah propisao priček ženi koja je puštena – razvedena kao i onoj čiji je muž preselio, kao bi se njena maternica i unutrašnjost očistili od tečnosti (sperme) njenog muža.
Nadam se da su ove riječi – smjernice dovoljne kao odgovor na pitanje, bez opširnog detaljiziranja, dok ako neko želi da se detaljnije informiše o ovoj tematici, treba da se vrati na knjige – studije koje su napisane na temu višeženstva i mudrosti njegovog propisivanja.
(Odgovorio: S'ad El-Humejd, izvor fetve islam-qa.com)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Šerijatski stav po pitanju udaranja supruge?

Pitanje:

Selam alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Molila bih vas da mi pojasnite kakv je šerijatski stav po pitanju udaranja supruge. Naime, ja sam već dugo udata i imam petero djece, i ja i muž se držimo vjere, medjutim on kada se naljuti, kao da izgubi razuim. Psuje mi i udara me, u tolikoj mjeri da to ostavlja tragove na licu ili tijelu. Neznam šta da radim. Počela sam da ga mrzim i ponekad u sebi poželim da on ili ja umre kako bi se sve to završilo... Jesam li griješna zbog tog?
Neželim da tražim rastavu zbog djece, a isto tako neznam šta da radim sa mojim osjećanjima nasprarm njega. Unaprijed hvala. Selam alejkum

Odgovor:

Način liječenja bračnih poblema je definisao naš Gospodar u prevedenom značenju riječi: "A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik! A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njene porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten! ( Nisa 33-35).

Mužu je dozvoljeno da udari ženu u slučaju da mu je nepokorna poslije savjetovanja i izbjegavanja u postelji. Stim da taj udarac ne smije biti jak u tolikoj mjeri da ostavlja tragove ili joj pričinjava štetu. Jer je to udarac sa ciljem odgoja a ne sa ciljem činjena štete. Islamska ulema je navela primjer za to da je udari misvakom – drvce sa kojima se čiste zubi.

Kao što nije dozvoljeno mužu da vrijeđa svoju suprugu ružnim riječima i da je udara po licu jer je to zabranio Kur`an i Sunnet.

Tebi nije dozvoljeno da želiš smrt sebi ili njemu uopšteno a naročito kao izlaz iz date situacije. Moraš saburiti u svome iskušenju i moliti Allaha da izmijeni tvoje stanje.

Moj savjet tebi je da se kloniš stvari koji izazivaju srdžbu kod tvoga muža čak i "na svoj račun" kako bi se izbjegle radnje koje dolaze poslije toga. Sjedi i razgovaraj sa svojim mužem u normalnoj atmosferi i pojasni mu šerijatski propis po pitanju liječenja bračnih problema i udaranja žene, mijenjanje tvojih osjećaja naspram njega, opasnosti toga postupka jer na kraju može možda doći do rastave braka I podjele djece i da to ružno utječe na djecu jer je on njihov uzor i da se prdržava šerijatskog liječenja srdžbe utjecanjem Allahu od šejtana, uzimanjem abdesta, mijenjanjem položaja tijela. Kao što se trebaš u liječenju svoje situacije potpomoći se prvo sa dovom Allahu a zatim sa ljudima koji imaju ugleda kod tvoga muža kako bi izmijenili njegove postupke sa Allahovom dozvolom.

Molim Allaha da ti olakša i da izmijeni tvoju situaciju.

A Allah najbolje zna.

Prof. Smajlović Osman (fakultet Umul-qura Mekka)
 
Top