Patru Reguli fundamentale ale Monoteismului Pur

Discussion in 'Manhaj' started by ummraschid, Jan 22, 2008.

 1. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0  Patru Reguli de Baza ale Monoteismului Pur
  bazat pe un eseu al Shaykhului Muhammad ibn 'Abd al-Wahab

  Atotputernicul Dumnezeu, Stapan al Tronului celui Glorios, ma rog ca El sa te calauzeasca in aceasta lume si in cea urmatoare; ca El sa te binecuvinteze mereu; ca El sa te faca sa fii unul dintre cei care recunosc marinimia Sa, care raman fermi in fata greutatilor, si care se caiesc si cauta iertarea Sa pentru nesupunere si pacate. Aceste trei caracteristici sant indicii fericirii si ai binecuvantarii.
  Afla ca pura adorare si monoteismul pur ,care este religia lui Abraham, se constituie din adorarea lui Allah, Unicul , si dedicarea ta sincera in a-I servi Lui. Allah spune: "Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decat pentru ca ei sa Ma adore"(1) Odata ce stii ca Allah te-a creat pentru a-I servi Lui, vei intelege ca nu poate exista slujire decat cu Monoteism Pur ( Tawheed). Asa cum nu exista rugaciune fara puritate, si nu exista puritate cu necuratie, tot astfel nu exista adorare a lui Allah in acelasi timp cu adorarea altora impreuna cu El. (Shirk)
  Prin asocierea altora cu Atotputernicul Dumenezeu, adorarea omului este distrusa, faptele sale sant in zadar si el este condamnat la Focul cel vesnic. Daca esti in cunostinta de toate acestea, vei realiza ca cea mai importanta grija a ta, ar trebui sa fie a capeti toata cunoasterea adecvata, pentru ca Allah sa te salveze de abisul infricosator al Iadului. Atotputernicul Allah spune: "Allah nu iarta sa I se faca semeni, dar iarta orice in afara de aceasta celui care voieste El.(2) Aceasta cunoastere consta in patru reguli fundamentale, elaborate minutios in Cartea cea Sfanta a lui Allah.

  Prima Regula:

  Prima regula este cunoasterea faptului ca paganii necredinciosi carora li s-a opus Profetul Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, recunosteau ca Atotputernicul Allah - toata Gloria I se cuvine Lui - este intr-adevar Creatorul , Daruitorul acestei lumi. Totusi, aceasta nu ii facea musulmani. Si dovada este in versetul:Spune:"Cine va da voua hrana indestulatoare din cer si de pe pamant si cine este stapan peste auz si peste vaz si-l scoate pe cel cu viata din cel fara de viata si Cel care oranduieste toate lucrurile?" Vor raspunde ei:"Allah!" Atunci spune:"Oare nu va este voua frica?"(3)

  A doua Regula:

  Cea de-a doua regula este de a cunoaste faptul ca necredinciosii sustin ca ei nu se roaga la obiectele cultului lor si nu le cheama in ajutor, ci ca scopul acestora este doar de a intermedia in numele lor, la Allah, asa cum spune vresetul:"Iar aceia care si-au luat ocrotitor in locul Lui [zicand]:"Noi nu-i adoram pe ei decat pentru ca ei sa ne apropie de Allah", Allah va judeca intre ei in cele in care ei nu se inteleg. Allah nu-l calauzeste pe cel care este mincinos si nemultumitor".(4) Dovada privitoare la intermediere se afla in versetul: "Ei adora in locul lui Allah ceea ce nu le face lor nici rau si nu le aduce lor nici folos si zic ei:"Acestia sunt mijlocitorii nostri la Allah!"(5) Exista doua feluri de intermediere , una ilegitima, cealalta legitima.
  Prima este cea care este ceruta de la alte surse decat Allah, in privinte care sant numai si numai in puterea lui Allah. Si evidenta pentru aceasta se afla in versetul:"O, voi,cei care credeti! Dati [milostenie] din ceea ce Noi v-am daruit inainte de a veni o Zi in care nu va fi nici negot, nici legatura si nici mijlocire! Necredinciosii sant nelegiuiti!"(6) Intermedierea legitima este cea ceruta de la Atotputernicul Allah, astfel incat intermediatorul primeste puterea lui de la El, iar cel pentru care se intermediaza , Allah este multumit a-i accepta aceasta, pentru cuvantul si fapta lui. Atotputernicul spune: "Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui?"(7)

  A treia Regula


  Cea de-a treia regula este cunosterea ca Profetul Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a aparut intre oameni cu multe traditii religioase. Unii adorau ingeri, altii adorau profeti si sfinti ai lui Allah, altii adorau copaci si pietre, soarele si luna. Toti acesti oameni au fost infruntati de el, asa cum trebuia ,neabatut, fara deosebire. Evidenta cu privire la aceasta,este versetul Qur'anic:"Luptati-va cu ei pana ce nu va mai fi necredinta si credinta va fi numai in Allah!"(8) "Si printre semnele Sale sunt noaptea si ziua si soarele si luna.Insa nu va prosternati nici dinaintea soarelui, nici dinaintea lunii, ci prosternati-va dinaintea lui Allah care le-a creat pe ele, daca pe El Il adorati voi!"(9), "Si el nu va putea porunci sa-i luati pe ingeri si pe profeti drept Domni."(10) "Si daca va zice Allah :"O, Isus, fiu al Mariei! Le-ai spus tu oamenilor: "Luati-ma pe mine si pe mama mea drept dumnezei in locul lui Allah?",el Ii va raspunde:"Marire Tie! Eu nu as fi putut sa spun ceea ce nu aveam dreptul sa spun! Daca as fi spus, ai sti, caci Tu doara stii ce este in sufletul meu, pe cand eu nu stiu ce este in sufletul Tau ! Doara Tu esti Stiutorul celor nestiute!" Eu nu le-am spus decat ceea ce mi-ai poruncit: "Adorati-L pe Allah, Domnul meu si Domnul vostru!" Si am fost martor impotriva lor atata vreme cat m-am aflat printre ei. Si dupa ce m-ai luat la Tine, ai fost doar Tu Priveghetor peste ei, caci Tu esti Martor tuturor lucrurilor!"(11)
  "Aceia pe care ii cheama ei cauta si ei mijlocul [care sa-i conduca pe ei] cat mai aproape de Domnul lor,nadajduiesc in indurarea Sa si se tem de pedeapsa Lui , caci pedeapsa Domnului tau este cu adevarat de temut"(12) "Ati vazut voi pe Al-Lat si pe Al-'Uzza Si pe Manat, cea de-a treia?(13) Oare voi aveti baiat si El are o copila?Aceasta este,asadar,o impartire nedreapta! Ele nu sant dect nicte nume pe care le-ati dat voi si parintii vostri. Allah nu a trimis asupra lor nici o putere. Ei nu urmeaza decat banuiala si ceea ce poftesc sufletele,in vreme ce de la Domnul lor le-a venit calauzirea."(14)

  A patra Regula:

  Oamenii care asociaza parteneri lui Allah Atotputernicul, in amandoua, credinta si adorare, in zilele tale, sant mai rai si mai vinovati decat aceia din timpurile pre-islamice. Caci, cei de atunci, obisnuiau doar sa adore altele pe langa Allah,in vremuri de prosperitate si sa se intoarca la credinta adevarata, la suferinta , pe cand in ziua de astazi, asociatorii sant constanti in necredinta lor, indiferent de prosperitate sau calamitati.
  Dovada pentru aceasta sta in versetul Qur'anic: [Aminteste-le lor],daca ei urca pe corabie si Il invoca numai pe Allah,fara sa-I faca Lui nici un partas, insa dupa ce ii izbaveste [readucandu-i] pe uscat, iata-i pe ei cum Ii fac asociati." (15)

  Fie ca Pacea si binecuvantarea lui Allah Cel Preaputernic sa fie asupra lui Muhammad,a companionilor sai si asupra tuturor celor care ii urmeaza lui, pana in Ultima Zi.


  1 Qur'an 51:56.
  2 Qur'an 4:116. Trebuie mentionat ca Allah Atotputernicul ii va ierta pe cei care I-au facut Lui asociati sau au adorat pe altii impreuna cu El,daca acestia se caiesc pentru ceea ce au facut,inainte sa moara.
  3 Qur'an 10:31.
  4 Qur'an 39:3.
  5 Qur'an 10:18.
  6 Qur'an 2:254.
  7 Qur'an 2:255
  8 Qur'an 2:193.
  9 Qur'an 41:37.
  10 Qur'an 3:80.
  11 Qur'an 5:116-118.
  12 Qur'an 17:57.
  13 Numele falsilor zei care erau adorati in Arabia pre-islamica.
  14 Qur'an 53:19-23.
  15 Qur'an 29:65.

Share This Page