Principiile AHL-US-SUNNAH referitoare la 'aqeedah

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Principiile AHL-US-SUNNAH referitoare la 'aqeedah

De Naasir al-'Aql

Sursele Aqeedei

Aqeedah are doua surse principale:

1. Cartea lui Allah Preainaltul, Qu’ran Kareem

2. Relatarile autentice provenind de la Trimisul lui Allah, Profetul Muhammad (sallaallahu 'alayhi wasallam) – deoarece cuvintele Profetului (sallaallahu 'alayhi wasallam) reprezinta revelatii care ne-au fost trimise. Si Ijmaa (consensul) la care au ajuns Salafus-Saalih (piosii predecesori):

(1) surse bazate pe Qu’ran Kareem si Sunnah

(2) in ceea ce priveste fitrah (starea naturala a omului) si intelectul (aql) normal si corect, sanatos – acestea se gasesc in acord cu Qu’ran-ul si Sunnah. Ambele afirma existenta lui Allah Subhana Wa Ta’ala si stiu ca este esential sa ne supunem lui Allah Preainaltul si Sa Il veneram.

Tot Firah si Aql inteleg, in mod natural, necesitatea pentru care au fost trimisi Mesagerii lui Allah si faptul ca va exista o zi a invierii, in care vom da socoteala pentru faptele noastre. Astfel de aspecte generale pot fi intelese in mod natural, insa lipseste aprofundarea data de detaliile particulare. Deci pentru restul chestiunilor, inclusiv cele legate de Ghayb (nevazut) este necesar studiul Qu’ran-ului si a Sunnei. Daca apare vreo contradictie aparenta intre intelect si ce ni se transmite prin Qu’ran si Sunnah, aceste revelatii divine vor avea intiietate.

(3) Intelectul uman nu este infailibil, spre deosebire de Profetul Muhammad (sallaAllahu 'alayhi wasallam). Intelectul este deficitar, in sensul ca este deschis catre conceptii eronate, uitare, dorinte, uitare, ignoranta sau incapacitate.


Principiile si metodologia

1. Sursele 'aqeedei sint Qu’ran-ul, Sunnah Profetului (sallaallahu 'alayhi wasallam) si Ijmaa (consensul piosilor predecesori).

2. Tot ceea ce reprezinta relatare autentica de la Profetul Muhammad (sallaallahu 'alayhi wasallam) trebuie acceptat, indiferent ca a fost relatat sub forma de mutaawatir sau ahaad. (Nota: 1. mutaawatir: ceea ce a fost relatat de un foarte mare numar de oameni, astfel incit ar fi imposibil sa fi fost inventat, sa se fi pus cu totii de acord pentru a spune o minciuna; 2. aahad hadeeth: acele ahadeeth care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a fi considerate mutaawatir; aahad hadeeth reprezinta majoritatea relatarilor, fiind reunite in colectiile Bukhareee, Muslim si altele).

3. Alte texte explicative, pe care le citim pentru a intelege mai bine Qu’ran-ul si Sunnah – concluzia la care au ajuns Salafus-Saalih si ceilalti invatati care au urmat metodologia piosilor predecesori.

4. Toate principiile fundamentale care tin de Deen (deen - credinta, cale dreapta, corecta) au fost explicate de Profetul Muhammad (sallaallahu 'alayhi wasallam). Ceea ce nu era considerat ca facind parte din Deen la vremea aceea, nu poate capata aceasta valoare odata cu trecerea timpului.

5. Supunere fata de Allah Subhanu Wa Ta’al si Trimisul Sau, Profetul Muhammad (sallaallahu 'alayhi wasallam) – atit in adincul sufletului nostru, cit si in mod exterior. Deci nu ne opunem vreunui aspect prezentat in Qu’ran, dar nici din Sunnah autentica. Opozitia nu poate fi reprezentata de vreo analogie, parere personala, kashf (intuitie), nici de parerile emise de vreun Shaykh, Imaam etc.

6. Un 'aql (ratiune, intelect) corect si teafar este de acord cu textele autentice (naql) – iar ceea ce rezulta din acestea doua, aql si naql, si este qat'ee (definit) nu se va afla in contradictie. Daca se iveste vreun dezacord, textul va fi cel care va prevala.

7. Este imperativ si obligatoriu sa cercetam sursele aqeedei atunci cind vrem sa lamurim o chestiune ce tine de aceasta. De asemenea, este foarte important sa folosim pentru explicatii cuvinte ce se regasesc in Qu'ran si Sunnah, evitind termenii inovati. Cuvintele care au mai multe intelesuri trebuie clarificate, in sensul ca se va intelege intelesul cel mai potrivit si corect.

8. Infailibilitatea (infailibil – perfect, care nu se poate insela) Profetului Muhammad (sallallahu alayhi wasallam) a fost confirmata. Ummah (comunitatea musulmana), ca intreg, este de asemenea masoom (infailibila) si protejata de erori si de calauziri gresite. Totusi, atunci cind ne referim individual la cei care formeaza Ummah, adica musulmanii luati unul cite unul, acestia nu sint masoom (pentru ca ei comit greseli).

9. In cadrul acestei Ummah exista persoane care primesc ilhaam (inspiratie; ei sint inspirati fara a primi si revelatii, deoarece revelatiile divine nu mai au cum sa apara dupa Profetul Muhammad (sallallahu alayhi wasallam), ultimul Trimis al lui Allah Preainaltul. Visele frumoase, bune, sint adevarate, iar intuitia este considerata a fi una dintre karaamat (intimplari miraculoase), insa acestea nu reprezinta surse pentru a deriva chestiuni ce tin de aqeedah sau Sharee'ah.

10. Discutiile contradictorii pe tema Deen-ului sint dezaprobate, iar dezbaterea civilizata a unor chestiuni legate de deen este recomandata. Totusi exista o serie de aspecte asupra carora nu se permite sa se discute: este obligatoriu sa ne abtinem de la a vorbi despre acele chestiuni despre care nimeni nu stie nimic, ci numai Allah Subhan Wa Ta’ala.

11. Este obligatoriu sa aderam la aceeasi metodologie a Revelatiei cind dorim sa combatem un anumit aspect. De exemplu, o inovatie nu poate fi respinsa folosind o alta inovatie, delasarea nu trebuie combatuta cu masuri extreme, si nici extremismul cu delasare.

12. Orice chestiune noua care se introduce in Deen reprezinta o bid’ah (inovatie). Fiecare bida’h reprezinta o indepartare de la calea cea dreapta si orice bid’ah isi va gasi sfirsitul in foc.
 
Top