Pripadnost islamu

Discussion in 'Generalne Diskusije' started by GAZIJA, Feb 13, 2008.

 1. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Biti musliman i muslimanka znaci ispunjavati sljedece duznosti i obaveze:  1. Islamsko vjerovanje  Svoju pripadnost islamu iskazujemo rijecima "kelimei-sehadetom" koji glasi:

  "Eš-hedu en la-ilahe illellah ve eš-hedu enne Muhammeden 'abduhu ve resuluhu"


  sto u prevodu na nas jezik glasi:

  "Ja srcem vjerujem i jezikom izjavljujem da ima samo Jedan Bog-Allah i da je Muhammed Boziji rob i Boziji poslanik".  Da bi ova pripadnost islamu bila javno obznanjena i potvrdena - ovo vazi za ne muslimane koji zele primiti islam - potrebno je po mogucnosti, izgovaranje gore spomenuti rijeci, izvrsiti u dzamiji ispred hodze (imama) i drugih vjernika.

  Svakodnevno izgovaranje i ponavljanje 'kelimei-sehadeta' od strane vjernika je pohvalno i fino, jer se to takode racuna 'zikrom' - nasim potvrdivanjem i slavljenjem Allaha kao naseg Gospodara i Muhammeda a.s. kao naseg poslanika.  2. Islamske duznosti  Muslimanu i muslimanki nije dovoljno samo vjerovati u Allaha dz.s. nego treba i izvrsavati islamske duznosti. Glavne islamske duznosti, kojih ima pet, naredene su nam u Kur'anu i to kao stroge Bozije zapovjedi (farzovi).

  Glavne islamske duznosti zovu se islamski obredi ili sarti, to su vidljivi znaci da je neko musliman i muslimanka, a oni su sljedeci:


  izjaviti kelimei-sehadet (pogledaj na pocetak)
  namaz klanjati
  mjesec Ramazan postiti
  zekat - vjerski doprinos davati i
  hadz obaviti - jedanput u zivotu , kome je moguce
  3. Islamsko vladanje  Znacaj lijepog vladanja odreduje njegov cilj. A ako imamo u vidu da je cilj islamskog ahlaka da pouci ljude kako ce, saglasno islamskom ucenju, podesiti svoj zivot da bi bili sretni. Zato su svi Boziji poslanici, a posebno posljednji Boziji poslanik, Muhammed a.s. naglasavali vaznost ljuskog morala. Muhammed a.s je u svom poducavanju, ahlaku dao jedno od prvih mjesta i zadataka svog poslanstva. Poslanik a.s. je takode rekao:

  "Poslan sam da usavrsim plemenite cudi."

  Allah dz.s. opisuje svoga Poslanika kao uzor na koji treba da se ugledaju ljudi, za njega kaze u Kur'anu:

  "Ti si (Muhammede) na najvisem stupnju morala." (El-Kalem - 4)  Ko postajano i istinski vjeruje u Allaha dz.s., mora ciniti dobra djela. Istinsko vjerovanje je nerazdvojivo od dobra djela. Islamsko vladanje, ahlak, je nuzan kao normativ i mjeropakazitelj za ljudske odnose.

Share This Page