Raspunde unui rau cu ce este mai bun

ummraschid

Active Member
Staff member


assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu



Raspunde unui rau cu ce este mai bun


Allah - Cel Preainalt - spune:
"Nu este fapta cea buna deopotriva cu fapta cea rea. Respinge [fapta cea rea] cu cea care este mai buna si iata-l pe acela care a fost intre tine si el dusmanie ca si cum ar fi un prieten apropiat."
(41:34 - traducerea sensurilor)



Imaam as-Sa'dee (d. 1376H) - rahimahullaah - spunea: "Nu sunt egale faptele bune si supunerea, care sunt facute pentru a castiga placerea lui Allah, cu faptele rele si nesupunerea care starnesc mania lui Allah. La fel, nu sunt egale acele fapte bune si blandetea indreptate catre creatia lui Allah - Cel Preainalt - si acele fapte rele facute impotriva acesteia - nici in natura lor, nici in caracteristicile lor, nici in rasplata lor. "Rasplata faptelor bune nu este bunatate." Deci, ne este poruncita o fapta speciala si importanta de ihsaan (bunatate si gentilete), si anume: a arata ihsaan celui care ti-a facut rau; caci Allah - Cel Preainalt - a poruncit sa raspundem raului cu ceva mai bun.
Aceasta inseamna ca oricand esti tratat rau de cineva - in mod particular de catre cei care au drepturi asupra ta, cum ar fi rudele, prietenii, etc - sa raspunzi raului lor cu bunatate si blandete.
Astfel, daca te-ai rupt de ei, cauta sa reinnoiesti relatiile cu ei; daca ai fost nedreptatit, iarta; daca ai fost vorbit de rau, in prezenta ta sau pe la spate, NU RASPUNDE CI FII IERTATOR SI VORBESTE-LE IN CUVINTE BLANDE; daca ai fost abandonat, continua sa vorbesti cu cei care te-au parasit, cu gentilete si continua sa le oferi salutul de salaam.
Caci daca vei raspunde raului cu acte de ihsaan, vei avea un castig extraordinar. (1)

Sa privim la urmatoarea intamplare.
'Aaishah radiallaahu'anhaa spunea:
"L-am intrebat pe Profet sallallaahu 'alayhi wa sallam: O Trimis al lui Allah, a existat o zi mai aspra pentru tine, in afara de ziua de la Uhud? El raspunse: Neamul tau m-a necajit mult si cea mai mare tristete pe care am avut-o de la ei a fost ziua de la 'Aqabah atunci cand m-am dus eu insumi la Ibn 'Abd Yaaleel ibn 'Abd Kulaal, si el nu a raspuns chemarii mele asa cum am sperat. Asa ca m-am intors coplestit de suparare si regret, si nu mi-am revenit pana am ajuns la Qarnuth-Tha'aalib. Am ridicat capul si am vazut un nor umbrindu-ma. Apoi am privit si am vazut pe (ingerul) Jibreel in el si el ma chema spunand. Allah a auzit cum ti-au vorbit ai tai si raspunsul lor. Si Allah a trimis pe ingerul muntilor la tine sa faca orice doresti tu. Si ingerul muntilor ma chema, ma saluta cu salaam si spuse: O Muhammad. Allah a auzit ce ti-au spus ai tai si eu sunt ingerul muntilor. Domnul meu m-a trimmis la tine, ca sa poruncesti ce doresti. Deci ce doresti? Daca ai vrea, ii voi strivi pe ei sub cei doi munti." Insa Trimsul lui Allah sallallaahu 'alayhi wa sallam spuse: "Nu, mai degraba sper ca din urmasii lor vor veni care il vor adora pe Allah Unicul, si nu vor adora pe nimeni in afara de El." (2)

Ibn Abee Haatim (d.328H) - rahimahullaah - spunea:
"Am intrat in Damasc si am intalnit studentii de hadeeth, si am trecut pe langa grupul lui Qaasim al-Joo'ee (d.248H). Am gasit acel grup stand pe jos in jurul lui si el le vorbea. Infatisarea lor m-a uluit; si l-am auzit spunanad: "Insusiti-va beneficiul a cinci lucruri de la contemporanii vostri: cand esti prezent, nu esti observat; cand esti absent, nu lipsesti; cand esti vazut, sfatul tau nu este cautat; cand spui ceva, spusele tale nu sunt acceptate; si cand ai ceva stiinta, nu ti se ofera nimic pentru ea. Deasemenea va sfatuiesc in cinci privinte: atunci cand esti nedreptatit, nu nedreptati; cand esti laudat, nu te bucura; cand esti criticat, nu te intrista; cand nu esti crezut, nu te supara; si cand oamenii te inseala, nu-i insela." Ibn Abee Haatim spunea: "Astfel am luat acestea ca beneficiu al meu, din Damasc." (3)

1. Tayseerul-Kareemur-Rahmaan (p.695).
2. Relatat de al-Bukhaaree (no.3231) si Muslim (no.1795).
3. Relatat de Ibn al-Jawzee in Sifatus-Safwaa (2/200).


sursa: abdurrahman.org
 
Top