Regulile ce ar trebui respectate de cei care cauta cunoasterea

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Regulile ce ar trebui respectate de cei care cauta cunoasterea

Shaykh Bakr Abu Zayd
Sursa: Hilyatu Taalib il-‘Ilm

1 – Rabdarea

Cautarea cunoasterii este una dintre cele mai inalte precupari, iar culmile acesteia pot fi atinse doar prin multa munca si straduinta.

Rabdarea si perseverenta reprezinta doua conditii de baza care trebuie indeplinite: cel care cauta cunoasterea trebuie sa aiba rabdare pina in ultima clipa a vietii sale. Allah Subhanu Wa Ta’ala ne spune in Qu’ran Kareem:

“O, voi cei care credeti! Fiti rabdatori si indemnati la rabdare, luptati statornic si fiti cu frica de Allah, pentru ca sa aveti parte de izbanda!.” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Al-‘Imran, 3:200)

2 – Puritatea intentiilor in cadrul actiunii de a invata

Sa aveti intentii pure in tot ceea ce faceti. Principalul vostru tel ar trebui sa fie cautarea multumirii lui Allah Subhanu Wa Ta’ala si intrarea in Jannah. Feriti-va de actele demonstrative, precum si de tentatia de a va prezenta ca fiind superiori celor din jur. Trimisul lui Allah (sallallaahu 'alayhe wa sallam) a spus: “Pe oricine cauta sa adune cunostinte pentru a se intrece cu invatatii sau pentru a arata ca este superior celor nestiutori ori pentru a-i face pe oameni sa il priveasca cu admiratie, Allah il va trimite in iad.” (Relatat de al-Nasaa’ee, 2654; clasificat ca Saheeh de al-Albaanee in Saheeh al-Nasaa’ee).

Pentru a rezuma acestea, putem spune ca este necesar sa fiti puri atit in exterior, cit si in interior, si sa va feriti de pacatele mari si mici.

3 – Actionati in conformitate cu ceea ce stiti

Aflati ca a te comporta conform cu ceea ce cunosti reprezinta insusi fructul cunoasterii. Oricine a invatat, insa nu se comporta in concordanta cu ceea ce stie, se aseamana cu evreii despre care Allah ne spune: “Pilda acelora care au fost incarcati cu Tora si apoi nu au purtat-o pe ea este ca pilda magarului ce cara carti. Rea este pilda neamului [de oameni] care au socotit versetele lui Allah mincinoase, iar Allah nu calauzeste neamul de nelegiuiti!.” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Al-Jumu’ah 62:5)

Si oricine se poarta ca si cum nu ar avea cunostinte se aseamana cu crestinii, care sint “daalleen (cei care s-au ratacit calea cea dreapta)” – dupa cum se mentioneaza in Soorah Al-Faatihah.

4 – Fiti intotdeauna constienti de faptul ca Allah vede tot ceea ce faceti

Este necesar sa fiti constienti in orice moment de faptul ca Allah Subhanu Wa Ta’ala vede tot ceea ce faceti, fie ca intreprindeti o actiune la vedere sau in secret.

Atitudinea pe care trebuie sa o adoptam fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala trebuie sa reprezinte un echilibru intre teama si speranta, pentru ca acest balans este pentru un musulman ceea ce sint aripile pentru o pasare. Intorceti-va catre Allah Subhanu Wa Ta’ala cu inima deschisa, astfel incit aceasta sa fie cuprinsa de iubire fata de El, si pomeniti-L cit mai des posibil prin dhikr. Fiti fericiti si respectati din placere regulile impus de El in imensa Sa intelepciune.

Faceti du’aa’ in cadrul fiecarui sujood, cerindu-I lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sa va binecuvinteze si sa va ajute in calatoria spre dobindirea de cunostinte benefice, pentru ca daca sinteti sinceri in rugile indreptate de voi catre Allah Subhanu Wa Ta’ala, El va va sprijini si va va ajuta pentru a ajunge la nivelul invatatilor dreptcredinciosi.

5 – Valorificati la maximum timpul pe care il aveti la dispozitie

Profitati de intreaga exitenta din aceasta viata lumeasca pentru a invata, dar in special de perioada tineretii. Nu faceti greseala de a cadea victime ale senzatiei de lene si nu aminati acumularea de cunostinte pentru viitor. Fiecare ora pierduta din viata noastra nu mai poate fi recuperata. Incercati sa va eliberati de ceea ce ar putea sa va distraga, de obstacolele care va impiedica sa invatati si concentrati-va pentru a fi capabili sa intelegeti chestiunile subtile.

6 – Fiti precauti

La inceput trebuie sa va feriti sa fiti preocupati de disputele dintre invatati, sau cele care se ivesc intre oameni in general, deoarece acestea fac mintea sa devina confuza. De asemenea, stati departe de
mai multe musannafaat (surse), petru ca va vor face sa va irositi timpul si vor creea dezordine in minte. Recomandabil ar fi sa va concentrati intreaga atentie asupra cartii pe care o cititi sau a subiectului pe care il studiati, pina cind veti deveni competenti in acestea. Nu cititi din mai multe carti concomitent, si nici nu sariti de la o carte la alta, pentru ca acesta reprezinta un semnal ca va plictisiti si poate conduce la esec in cele din urma. Trebuie sa fiti atenti la fiecare ramura de cunostinte, in ordinea importantei lor.

7 – Precizia si concentrarea

Incercati sa vorbiti cu un Shykh sau cu o alta persoana care va poate ajuta, spunindu-i ce anume intentionati sa memorati. Apoi invatati fragmentul respectiv si recapitulati ceea ce ati invatat in fiecare zi, la ore stabilite, pentru a nu uita ceea ce ati memorat.

8 – Studiul cartilor

Dupa ce ati memorat in mod correct rezumatele cartilor, impreuna cu comentariile lor, si dupa ce v-ati asigurat ca ati inteles si fragmentele dificile precum si punctele importante, continuati sa studiati versiunile detaliate, recapitulind intotdeauna ceea ce ati invatat deja si luind notite atunci cind ajungeti la aspectele importante, la chestiunile subtile, cele care vi se par bizare, solutiile propuse pentru anumite probleme, diferentele dintre solutiile asemanatoare etc. Nu minimalizati importanta vreunui aspect pe care trebuie sa il invatati, sau a vreunei chestiuni care vi se pare pentru incepatori, ci luati notite asupra acestora si memorati-le.

Nu va declarati multumiti pentru ca ati invatat putin, atunci cind sinteti capabili sa invatati mai mult si nu aminati mometul in care ati putea acumula cunostinte, nu va lasati distrasi de aspectele lumesti. Intirzierea chiar reprezinta o problema, pentru ca daca invatati la momentul potrivit ceea ce v-ati planificat, mai tirziu veti putea studia altceva.

Valorificati-va timpul la maximum, nu doar aunci cind sinteti ocupati, ci si atunci cind sinteti liberi. Profitati de perioada tineretii, cind mintea voastra este proaspata si nu va lasati distrasi de placerile lumesti.

Incercati sa colectionati cit mai multe carti, deoarece acestea reprezinta instrumentele invataturii, dar asta nu inseamna sa faceti rost de carti si sa nu le utilizati.

9 – Alegerea prietenilor

Faceti efortul de a va alege ca prieteni persoane preocupate de invatatura, care va pot sustine si ajuta pentru a va indeplini obiectivele si sa va incurajeze sa invatati mai mult. Printre prietenii vostri sa se numere acele persoane care se dedica religiei, in care puteti avea incredere si sa aiba o buna reputatie.

Feriti-va de prietenii care ar putea sa va influeteze in mod negativ, pentru ca prevenirea este mai usoara decit vindecarea.

10 – Purtati-va frumos cu Shaykh-ul

Cunoasterea nu poate fi acumulata numai din carti, trebuie sa aveti si un Shaykh in care sa aveti incredere pentru a va deschide portile invataturii si care sa va impiedice de la comiterea greselilor. Trebuie sa aveti un comportament frumos fata de el, pentru ca Shaykh-ul va poate ghida catre cunoastere: respectati-l si fiti politicosi cu el.

Puneti intrebarile intr-o maniera potrivita si ascultati cu atentie raspunsurile. Fiti politicosi atunci cind studiati o carte impreuna cu el, nu incercati sa intrati in competitie cu Shaykh-ul sau sa va certati cu el. Nu initiati voi conversatiile, nu pasiti inintea lui, nu il intrerupeti atunci cind vorbeste sau atunci cind va invata ceva. Nu il presati pentru a va oferi un raspuns si evitati sa puneti prea multe intrebari, mai ales cind sint de fata si alte persoane, deoarece acest lucru va fi perceput ca un act demonstrativ din partea voastra.
Daca sinteti de parere ca Shaykh-ul a facut vreo greseala, nu lasati acest lucru sa va influenteze imaginea pe care o aveti despre el, pentru ca e posibil ca acest sentiment sa va lipseasca in cele din urma de cunostintele sale. Si puneti-va intrebarea: ce fiinta umana este infailibila (incapabila sa faca vreo greseala)?
 
Top