Ritualurile de Hajj si Umrah

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Ritualurile de Hajj si Umrah – dupa cum sint descrise in Qu’ran, in Sunnah si in relatarile piosilor predecesori

Autor: Shaikh Naasir ud-Deen al-Albaanee

Sfaturi pentru cei care merg sa efectueze Hajj-ul

Voi oferi o serie de sfaturi si informatii utile pentru cei care sint pe cale de a
merge in Hajj. In primul rind, pelerinul trebuie sa se teama de Domnul sau, sa Il asculte si sa fie atent astfel incit sa nu cada in ispita si sa nu incalce poruncile date noua de Allah Subhanu Wa Ta’ala.

„Pelerinajul are loc in lunile cunoscute. Aceluia care s-a decis sa faca Pelerinajul in aceste luni ii sunt oprite in timpul Pelerinajului impreunarea cu muierea, nesupunerea si cearta.” [Qu’ran, Surah-al-Baqarah, ayah 197]
Iar Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus: "Cel care efectueaza Hajj-ul si nu graieste cuvinte necuviincioase si nu face fapte rele, devine fara de pacate, ca si in ziua in care s-a nascut” – iar daca se comporta astfel, Hajj-ul sau va fi acceptat; Rasoolullaah a mai spus: "Hajj-ul acceptat – rasplata pentru acesta este nici mai mult, nici mai putin decit Paradisul” – deci fiecare pelerin trebuie sa fie atent sa nu greseasca nici macar din cauza ignorantei sau a unei calauziri eronate.
(A) Directionarea oricarui tip de venerare catre altcineva in afara de Allaah Subhanu Wa ta’ala (shirk).’ Si am vazut oameni piosi’ (spune Shaykh Albanee), ’care in loc sa se roage doar la Allah Subhanu Wa Ta’ala faceau juraminte catre ei in cadrul actelor lor de venerare’ – astfel de actiuni fac ca Hajj-ul sa devina nul.

Dupa cum Allah Subhanu Wa Ta’ala spune:

„Vi s-a revelat tie si acelora de dinaintea ta: “De vei face asociati lui Allah, vor fi in zadar faptele tale si vei fi tu printre aceia care pierd”. (Qu’ran, Soorat-ul-Zumar, ayah 65)
Cel care ii aduce parteneri lui Allaah pierde toate roadele pe care le-ar putea aduce viata sa lumeasca pentru viata vesnica.
(B) Unii barbati care se barbieresc – si acesta reprezinta un pacat.
(C) Acei barbati care poarta inele de aur comit de asemenea un pacat, pentru ca este Haraam, mai ales daca este vorba despre verighete din aur, pentru ca aceasta este doar o actiune de imitare a crestinilor.
In al doilea rind – toti cei care intentioneaza sa efectueze Hajj-ul dar nu au adus cu ei animalul pentru sacrificiu (Hadee), ar trebui sa exprime intentia de a face Hajj Tamattu' – dupa cum Profetul SallaAllahu alayhi wasallam le-a spus Companionilor (Radiallahu anhum) sa faca pina la urma - si s-a infuriat atunci cind unii dintre ei nu si-au schimbat imediat intentia. Cel care a ajuns in locul unde trebuie sa se imbrace ihram-ul in lunile pelerinajului poate sa implineasca pelerinajul in trei feluri:

1. Tamattu’, ceea ce implica declararea intentiei de a face ’Umra (dar numai in lunile Hajj-ului), apoi se imbraca cu ihram-ul, spunand: „Labaike Umraten” si se spune talbyiaha (intentia): labbaikallaahumma labbeika la sharika laka labaik. Innelhamdeuenniamate leke wa al-Mulk la sharika lak”, pina cind se ajunge la Makkah, dupa care se face inconjurul Ka’abei, apoi Sa’i (drumul pe care pelerinul trebuie sa-l parcurga de sapte ori, situat intre colinele Safa si Marwa). Pelerinul se rade apoi in cap sau isi scurteaza parul. Pe data de 8 a lunii Dhul-Hajj pelerinul imbraca ihram-ul in locul in care este cazat.
2. Qiran – Impreunarea dintre Hajj si ’Umra, iar pelerinul face acest lucru de la meeqat cu intentia de a face Hajj si ’Umra impreuna. Cand ajunge la Mecca, face Tawaf-ul Qudum (twuaf-ul de sosire), apoi Sa’i si nu isi va tunde sau rade parul, ramanand in starea de ihram pana in prima zi de sarbatoare.
3. Ifrad (pelerinajul simplu) – se face ihram-ul pentru Hajj, spunand: „Labbaika hajjan.”


O, voi cei care credeti! Raspundeti-I lui Allah si Trimisului [Sau], daca va cheama la ceea ce va da viata!” [Soorat-ul-Anfal ayah 24].
In al treilea rind – nu trebuie sa omita sa petreaca noaptea de dinainte de 'Arafah la Mina pentru ca este obligatoriu (waajib) – Profetul a facut acest lucru si a ordonat ca exemplu sau sa fie urmat, spunind: “La pelerinaj faceti ceea ce am facut eu”. De asemenea pelerinii trebuie sa stea la Muzdalifah pina ce au facut rugaciunea de Fajr, iar daca nu s-a putut sa stea acolo in timpul noptii trebuie macar sa faca rugaciunea de Fajr acolo, si acest lucru este obligatoriu, fiind unul dintre stilpii pelerinajului, potrivit mai multor relatari autentice, precum si in concordanta cu opinia invatatilor. Fac exceptie de la aceasta regula femeile si cei slabiti, pentru ca s-a permis ca ei sa plece de acolo odata ce a trecut jumatate din noapte.
In al patrulea rind – pelerinii trebuie sa fie atenti sa nu treaca direct prin fata cuiva care implineste rugaciunea in moscheea Haraam, precum si in alte moschei sau locuri in care se face rugaciunea, dupa cum ne-a spus Profetul SallaAllahu alayhi wasallam: „Daca acela care trece prin fata cuiva care se roaga ar sti ce se va abate asupra lui, ar face mai bine sa se abtina”. [Maalik, al-Bukhaaree, Muslim, cele 4 Sunan ale lui Abu Juhaim]. Acesta este un text general, care interzice trecerea prin fata unei persoane care implineste rugaciunea, si se aplica si in cazul in care rugaciunea se face in moscheaa Haraam, pentru ca nu exista nici un hadeeth autentic prin care sa ni se spuna ca ar exista vreo exceptie in aceasta situatie. Si la Haraam Masjid cei care se roaga trebuie sa aiba sutrah in fata lor.
In al cincilea rind – oamenii care au dobindit cunoastere trebuie sa ii invete pe pelerini ritualurile Hajj-ului, potrivit Qu’ran-ului si Sunnei, fara sa uite sa cheme la Tawheed, esenta islamului si mesajul cu care au venit toti Profetii si care este cuprins in toate cartile sfinte. Si ei trebuie sa aiba in vedere faptul ca orice indemn verbal sau orice gest facut pentru a schimba si reforma aspecte care tin de religie, fara a fi bazate pe Qu’ran sau pe Sunnah, nu reprezinta decit incercari de a-i dezbina si a-i slabi pe musulmani.
Nu exista nimic rau in a dezbate unle lucruri in cadrul unei discutii civilizate, cu argumete solide, cind acest lucru se impune – insa in Hajj este interzisa cearta nefolositoare, la fel cum e prohibita si in general, in toate situatiile – ca si a face rau cuiva, de exemplu, acest lucru este interzis. Pentru ca nu reprezinta o dezbatere recomandata, iar Allaah ta'ala ne spune prin Qu’ran Kareem: [Soorat-un-Nahi aya 125].



" Cheama la calea Domnului tau cu intelepciune si buna indemnare si discuta cu ei cum e mai frumos! Domnul tau este mai bine stiutor al acelora care s-au abatut de la calea Sa si El este mai bine stiutor al celor care sunt bine calauziti" (16:125)
Totusi trebuie subliniat faptul ca daca se pare ca nu va exista nici un beneficiu in discutie din cauza ca persoana pe care se incearca sa o indrumi urmeaza orbeste propria sa opinie sau opinia eronata a altcuiva – exista riscul de a intra pe un teren periculos daca are loc o cearta, si s-ar ajunge la lucruri care nu sint permise, asa ca este mai bine sa se renunte la acea cearta – dupa cum insusi profetul SallaAllahu alayhi wasallam a spus: „Sint cel care va cere o casa la marginea Paradisului pentru cel care renunta la o cearta, chiar daca el are dreptate”.
Nici o dificultate
Iar cei care ii cheama pe oameni la adevar ar trebui sa usureze lucrurile pentru oameni in general, si pentru pelerini in particular – pentru ca usurarea lucrurilor reprezinta unul dintre principiile pe care le regasim in Sharee'ah – dupa cum se stie – atita timp cit nu exista nici un text care sa contrazica acest aspect, pentru ca atunci cind exista un text specific care sa reglementeze aceste aspecte NU este permis sa usuram lucrurile prin prezentarea unei alte opinii. Si aceasta este calea de mijloc, cea dreapta, pe care trebuie sa mearga toti cei care cauta adevarul, nu ceea ce este mai usor. Si nu are nici un sens sa existe certuri cu oamenii care pretind ca anumite aspecte sint prea stricte.
Exista numeroase actiuni care sint permise pentru pelerini, insa acestea au inceput sa fie ignorate din cauza unor fatwa indreptate impotriva principiului mentionat mai sus. Shaykh Albani le enumera:
1. Imbaierea fara motiv
2. Scarpinarea capului, chiar daca e posibil sa cada si citeva fire de par
3. Transfuziile de singe.
4. Mirosirea plantelor cu aroma dulce sau inlaturarea unghiilor care s-au rupt – exista relatari cu referire la aceste aspecte.
5. Adapostirea la umbra unui cort sau a unui vestmint inut in sus – exista relatari de la Profetul Muhammad SallaAllahu alayhi wasallam care nu intezic astfel de lucruri. Se poate extrapola si ajunge la concluzia ca in vremurile vechi nu era interzis ca pelerinul sa stea intr-o litiera asezata pe spatele unei camile sau sa stea pur si simplu la umbra ei, pentru a se adaposti de soare, precum si adapostirea sub o umbrela sau intr-un vehicul – in timpurile moderne. Si obligatia de a se revansa pentru astfel de actiuni printr-un sacrificiu nu reprezinta decit o ingreunare a situatiei – pentru care nu exista nici o dovada. Iar ceea ce fac unii oameni care merg cu masinile la Hajj insa le inlatura acoperisul nu este altceva decit introducerea unei inovatii in religie.
6. Purtarea unei curele si legarea acesteia atunci cum este voie, precum si portul inelelor – dupa cum citim in unele relatari. Tot aici se incadreaza si purtarea unui ceas sau a ochelarilor, sau a unui saculet in care se tin banii si este legat cu un snur in jurul gitului.
Toate acestea cad sub incidenta principiului mai sus-mentionat, in plus unele dintre ele sint mentionate in ahadtteh relatate de profetul Muhammad SallaAllahu alayhi wasallam sau de companioni (radiallahu anhum). Iar Allaah ta'ala spune: [Soorat-ul-Baqarah ayah 185].



" Allah va voieste usurarea, nu va voieste impovararea"
Si toata lauda I se cuvine Lui Allaah Stapinitorul lumilor.
Asumarea Iharaam-ului
(Ihraam este starea in care se intra odata ajuns la Meeqat, in cadrul careia anumite comportamente sau stiluri vestimentare sint interzise).
1. Este mustaHabb pentru oricine ca atunci cind merge pentru a face Hajj sau 'Umrah sa faca ghusl pentru iHraam – chiar daca este vorba despre o femeie care este la menstruatie sau in perioada de dupa nastere.
2. Barbatii pot purta ce vestminte doresc ei, cu conditia sa nu urmeze contururile corpului, iar marii invatati le numesc "ghair al mukheet (fara cusaturi)". Deci barbatul trebuie sa poarte un vestmint pe deasupra, un ridaa, precum si izaar (un vestmint pe dedesupt) sau alta astfel de combinatie – iar incaltaminea, sandale sau pantofi, nu trebuie sa acopere oasele gleznei.
3. Barbatul nu trebuie sa poarte palarii sau turban – interdictia este valabila pentru orice acoperamint al capului – si se refera numai la barbati. Cit despre femei – ele nu trebuie sa inlature nimic din vestimntele care sint in general recomandate de Shari'ah, cu exceptia niqaab-ului, iar aici mai intra si burqa' sau lithaam-ul, manusile. Profetul SallaAllahu alayhi wasallam a spus: "O muHrim nu trebuie sa poarte o camasa sau o 'imaamah, sau o haina cu gluga, nici pantaloni sau vreun vestmint care a fost folosit la un razboi (patat de sofran); nici sosete din piele – doar daca nu gaseste sandale, in acest caz poate purta. Iar Profetul SallaAllahu alayhi wasallam a mai spus „Femeia Muhrim nu trebuie sa isi acopere fata cu un voal si nici manusi nu trebuie sa poarte. Si este permis pentru femeie sa isi acopere fata insa fara a lega materialul cu care se acopera, potrivit opiniei lui Ibn Taymiyyah.
4. Barbatul poate sa se imbrace cu vestmintul iHraam inainte de meeqat, chiar si din momentul in care se afla in propria lui casa, potrivit exemplului Profetului SallaAllahu alayhi wasallam si al companionilor (Radiallahu anhum). Si aceasta permisiune le usureaza situatia celor care vin spre Makkah cu avionul, pentru ca ei nu pot sa se imbrace cu iHramm-ul la meeqat – deci este permis ca ei sa se imbarce in avion purtind iHraam-ul, insa ei nu trebuie sa faca intentia pentru iHramm pina cind nu mai au decit putin de mers pina la meeqat – astfel incit sa nu treaca de meeqat fara iHraam.
5. Barbatii pot folosi ulei pentru corp si se pot parfuma cu orice parfum doresc, insa trebuie sa aiba miros si sa fie incolor, in timp ce femeile pot folosi uleiuri colorate, insa inodore – si toatea acestea se pot face NUMAI inaite de a face intentia de iHraam la meeqat – dupa aceea este Haraam.
Ihraam si Niyya (intentie)
6. Atunci cind pelerinul ajunge la meeqat devine obligatoriu - waajib – pentru el sa isi asume iHraam-ul – precum si simpla dorinta sau intentie de a face pelerinajul – Hajj – nu este suficienta, deoarece el a plecat cu aceasta intentie de cind si-a parasit tara natala. Asa ca intentia trebuie rostita si confirmata prin gest, si astfel va deveni muhrim. Deci atunci cind pelerinul recita `talbiyyah' intentionind sa intre in iHraam, atunci intra in starea de iHraam – dupa cum au cazut marii invatati de acord.
7. Si nu trebuie sa spuna nimic in plus in afara de talbiyyah, de exemplu: "O Allah, intentionez sa fac Hajj-ul sau `Umrah asa ca usureaza-mi si accepta de la mine...” – pentru ca nimic de acest gen nu ni s-a relatat de la Profetul Muhammad SallaAllahu alaihy wasallam. Este acelasi lucru ca si intentia rostita pentru wudu, rugaciune sau post – intentia rostita cu voce tare nu este altceva decit o inovatie, si dupa cum stim exista ahadeeth prin care ni se spune ca toate inovatiile isi au sfirsitul in focul iadului. [Tirmidhee - saHeeh]
Meeqaat-urile
8. Meeqaat-urile (locurile in fare se asuma starea de iHraam) sint in numar de cinci: Dhul Hulaifah, Al-Juhfah, Qarn-ul manaazil, Yalamlam si Dhaatu `Irq. Sint pentru cei care traiesc acolo, precum si pentru cei care trec pe acolo si au intentia de a efectua Hajj-ul sau 'Umrah. Iar cel a carui casa este mai apropiata de Makkah decit aceastea – el intra in iHraam din propria sa casa.
DHUL HULAIFAH – este locul pentru oamenii din Madinah, e un sat situat la sase-sapte mile de Makkah, si e cel mai indepartat meeqaat fata de Makkah. Se numeste waadi ul `Aqeeq, iar moscheea de acolo este numita Masjid-ush-shajarah, iar acolo se afla un izvor care poarta numele de `izvorul lui `Ali', denumit astfel de oameni ignoranti care aucrezut in povestea ca `Ali a ucis un djinn acolo, insa aceasta poveste nu este decit o inventie.
Iar AL-JUHFAH este un sat intre Madinah si Makkah, iar Ibn Taimiyyah a spus: "Este meeqaat-ul pentru cei care vin la hajj calatorind dinspre vest, cum ar fi cei din Shaam (parte a Siriei) si Egipt sau alte tari dinspre vest.
Si Qarn UL MANAAZIL – denumit si "Qarn-uth-Tha'aalib" este situat in apropierea Mekai, reprezinta meeqaat-ul pentru locuitorii din Najd.
Iar YALAMLAM este un loc situat la 30 de mile de Makkah si reprezinta meeqaat-ul pentru cei care vin dinspre Yemen.
Si in cele din urma DHAATU TRQ – aceasta este un loc situat in desert, marcind granita dintre Najd si Tihaamah, aflat la 42 de mile distanta de Makkah. Acesta este meeqaat-ul pentru locuitorii din Iraq.
9. Cind pelerinul vrea sa faca intentia pentru iHraam si intentioneaza sa fac Hajj-ul-Qirran, deci a adus un animal pentru sacrificiu cu el, ar trebuii sa spuna: labbaikallaahumma bi-hajjah wa umrah



(Aici sint, o Allah, facind Hajj si `Umraah). Iar daca nu a adus cu el animalul pentru sacrificiu, si asa este mai bine, atunci spune doar talbiyyah pentru `Umrah si spune acest lucru prin cuvintele labbaikallaahumma bi-`umrah.


Iar daca el a facut deja talbiyyah doar pentru Hajj, o anuleaza si o transforma in intentia pentru `Umrah - sa exprime intentia de a face Hajj Tamattu' – dupa cum Profetul SallaAllahu alayhi wasallam le-a spus Companionilor (Radiallahu anhum) sa procedeze. Profetul SallaAllahu alayhi wasallam a spus: „O, familie a lui Muammad – oricare dintre voi merge la Hajj, sa exprime talbyyah pentru 'Umrah in Hajj".
10. Si daca doreste, atunci cind face talbiyyah poate sa se roage la Allah sa il fereasca de boala sau de teama care l-ar putea impiedica sa finalizeze hajj-ul spunind, asa cum ne-a invatat Profetul: allaahumma mahillee haithu habastanee



Isi declara intentia, pelerinul
sa specifice si conditia, astfel incat, daca nu va
putea implini pelerinajul din cauza unui fapt care
a fost mentionat in timpul declararii intentiei,
sa nu ii revina anumite sarcini de indeplinit,
cum ar fi: sa dea milostenie, sa aduca jertfa,
sa hraneasca persoanele sarace sau sa
posteasca.

11. Nu exista nici o rugaciune specifica pentru iHraam, dar daca inainte de iHraam vine vremea implinirii rugaciunii – sa se roage si sa intre in ihraam, urmind exemplul lui Rasoolullah care a imbracat iHraam-ul dupa rugaciunea de Dhuhr.
Rugaciunea in waadee ul'aqeeq
12. Totusi cel al carui meeqaat este Dhul Hulaifah – este obligatoriu pentru el sa se roage acolo, nu pentru Hraam, ci din cauza ca acel loc este binecuvintat.
Talbiyyah si ridicarea vocii
13. Apoi ar trebui sa stea in picioare, cu fata indreptata catre Qiblah, si sa rosteasca talbyyah pentru `Umrah sau Hajj si sa spuna: allaahumma haadhihi hajjah, laariyaa'a feehaa wa laa sum'ah



(O Allah acesta este Hajj, unde nu e nici ostentatie nici ipocrizie).
14. Si ar trebui sa rosteasca talbiyyah asa cum o spunea si Profetul SallaAllahu alayhi wasallam:
(i) labbaikallaahumma labbaika labbaika laa shareeka laka labbaika-innal hamda wan na'mata laka wal mulka-la shareeka laka



“Iata-ma, o, Allah (raspunzand chemarii
Tale), iata-ma! Iata-ma, Tu esti Fara de seama,
iata-ma! Cu adevarat, a Ta este Slava, Maretia
si Gloria! Tu nu ai pe nimeni egal!”
(ii) Si el a mai spus de asemena: labbaika ilaahal haqq



(Aici sint, o, domn al adevarului)
15. Si este mai bine sa se rosteasca talbiyyah Profetului, dar este permis sa se spuna si in varianta „labbaika dhal ma'aarij, labbaika dhal fawaadil", pentru ca Profetul Sallaallahu alayhi wasallam nu l-e aspus nimic pentru a-i opri pe cei care o rosteau astfel.



Iar Ibn `Umar obisnuia sa mai spuna si "labbaika wa sa'daika wal khairu biyadaika war-raghabaa'u ilaika wal `amalu"



16. Iar celui care pronunta talbiyyah i se ORDONA sa isi ridice vocea rostind-o, asa cum a spus Profetul SallAllahu alayhi wasallam: Jibreel a venit la mine si mi-a poruncit sa le ordon companionilor si celorlati care se aflau cu mine sa isi ridice vocile in talbiyyah."
Prin urmare, dupa ce companionii Profetului intrau in iHraam, pina ajungeau la `arRauhaa' le pierea vocea.
17. Cu referire la talbiyyah – femeile se supun acelorasi reguli si conditii ca si barbatii, pentru ca aceste doua ahadeeth mentionate mai sus sint generale, deci ele isi pot ridica vocea atita timp cit nu exista nici o temere de a se ajunge la fitnah. Si `Aa'ishah (radiallahu anha) obisnuia sa isi ridice vocea pina in punctul in care aceasta putea si auzita de barbati. Abu `Atiyyah a relatat: "Am auzit-o pe Aa'ishah spunind: Intr-adevar stiu cum a fost talbiyyah lui Rasoolullah, apoi am auzit-o pe ea spunind dupa aceea: Labbaikallaahumma labbaika..."


Si Qaasim ibn Muhammad a spus: Mu'aawiyyah a iesit in timpul noptii si a auzit vocea cuiva facind talbiyyah, asa ca el a intrebat despre cine este vorba si i s-a raspuns ‚Este `Aa'ishah, mama dreptcredinciosilor, facind `Umrah de la at-Tan'eem." Asa ca acest fapt i-a fost adus la cunostinta `Aa'ishei si ea a spus: "Daca m-ar fi intrebat, eu i-as fi spus."
18. Si el repeta in continuu talbiyyah, pentru ca este "unul dintre semnele Hajj-ului" si pentru ca exista o relatare de la Profet prin care ni se spune ca atunvi cind pelerinii fac talbiyyah tot ceea ce se afla in jurul lor, si copacii si pietrele fac talbiyyah pina cind pamintul rasuna.
Mai ales cind se urca pe o suprafata inalta sau coboara o vale – potrivit unui hadeeth: „este ca si cum m-as uita la Musa (alayhi sallam) coborind de pe munte si recitind talbiyyah cu voce tare" iar intr-un alt hadeeth autentic ni se spune ca este vorba despre o vale.
19. Si pelerinul mai poate spune si "La ilaaha illallaah" pe linga talbiyyah, potrivit relatarii lui Ibn Mas'ood (radiallahu anhu) - "am iesit afara si Rasoolullah nu a incetat din a pronunta talbiyyah pina cind nu a aruncat cu pietre in Jamrat-ul' Aqabah – cu exceptia clipelor in care mai spunea si "La ilaaha illallaah" in afara de talbyaah.
20. Iar atunci cind ajunge la Makkah si vede casele din Makkah termina de rostit talbyyah si se concentreaza asupra a ceea ce are de facut in continuare.
Ghusl inainte de a intra in Makkah
21. Si oricine poate face ghusl inainte de a intra in Makkah – ar trebui sa faca acest lucru. Si ar trebui sa patrunda in Makkah in timpul zilei, urmind exemplul lui Rasoolullah.
22. Si ar trebui sa intre in Makkah dinspre partea mai inalta, cum ar fi Bab ul Mi'laah in ziua de azi, pentru ca Profetul a intrat dinspre (Kadaa') – deaspura nivelului solului cimitirului, atunci cind a intrat in moscheea Bab Bani Shaibah, pentru ca pe atunci aceea era cea mai scurta cale catre Al-Hajrul-Aswad.
23. Iar pelerinului i se permite sa intre pe oricare dintre cai, dupa cum a spus profetul „intreaga Makkah este o poteca, el intra pe aici si pleaca pe aici”.
24. Asa ca atunci cind pelerinul intra intr-o moschee nu trebuie sa uite sa intre pasind intii cu piciorul drept si sa spuna:



allallhumma salli `alaa muhammadin wa sallim - allaahumma aftah lee abwaaba rahmatika sau a'oodhu billaahil `azeemi wa biwajhihil kareem wa sultaanihil qadeemi minash shaitaanir rajeem.


25. Iar atunci cind zareste Ka'bah sa isi ridice miinile daca vrea – asa cum s-a relalat de la Ibn `Abbaas.
26. Si nu exista nici o relatare care sa contina vreo du'aa provenind de la Profet care sa fie rostita in acest moment. Asa ca pelerinul poate sa spuna orice du'aa doreste, iar daca vrea poate sa o rosteasca pe cea continuta in relatarea lui `Umar:



allaahumma anta salaamu wa minkas salaamu fahayyinaa rabbanaa bissalaam
Tawaaf-ul Quadoom (sosire)
27. Apoi sa mearga direct catre Hajar Aswad si sa faca takbeer stind cu fata catre ea. Poate sa spuna `Bismillah', dupa cum ni se relateaza de la Ibn `Umar, insa nu de la Profet SallaAllahu alayhi wasallam.
28. Dupa aceea atinge piatra neagra cu mina si o saruta, si face apoi sajda, dupa cum a facut Rassullah, precum si ‘Umar si Ibn `Abbaas.
29. Daca nu reuseste sau nu poate sa o sarute, o atinge cu mina sa si apoi isi saruta mina.
30. Daca nu poate nici sa o atinga, trebuie sa faca un semn catre ea cu mina sa.
31. Si sa procedeze stfel de fiecare data cind fac inconjurul.
32. Si nu ar trebui sa se impinga si sa ii inghesuie pe ceilalti pentru a ajunge la Hajar Aswad, pentru ca asa a spus Profetul nostru SallaAllahu alayhi wasallam: O, Umar, tu esti un barbat puternic, asa ca nu il rani pe cel slab, iar cind vrei sa atingi (piatra) asteapta pina cind nu este multa lume in jur si atinge-o, iar daca nu se intimpla acest lucru stai cu fata catre ea si spune takbeer.
33. Iar in atingerea pietrei se gasesc numeroase beneficii, pentru ca, dupa cum a spus Profetul Muhammad SallaAllahu alayhi wasallam: „Allaah va invia Piatra in Ziua Judecatii, si aceasta va avea doi ochi cu care va vedea, si o limba cu care va grai si va oferi marturie in favoarea tuturor celor care au atins-o intr-adevar cu sinceritate”. Si Profetul SallaAllahu alayhi wasallam a mai spus: „Atingerea pietrei si a coltului yemenit sterge pacatele”. Piatra neagra provine din Paradis si era mai alba decit zapada, insa pacatele idolatrilor i-au schimbat culoarea in negru.
34. Apoi ar trebui sa inceapa sa faca tawaaf in jurul Ka'bah – aceasta fiind in partea sa stinga – si sa inconjoare piatra de sapte ori – un circuit de la piatra pina cind se ajunge din nou la piatra in cadrul cercului format astfel este considerat unul dintre cele sapte inconjururi – purtind iHraam-ul sub subtioara dreapta si petrecut deasupra celei stingi (al-idtibaa') pe parcursul tawaaf-ului. Si mergind rapid, cu umerii indreptati in fata - in primele trei circuite de inconjurare - si mers normal in celelalte.
35. Si atinge cu mina sa de fiecare data cind trece, insa nu saruta mina, iar daca nu reuseste sa il atinga nu trebuie sa faca nici un semn catre acesta.
36. Si ar trebui sa spuna cind se afla intre cele doua colturi: "O Allaah da-ne bine in aceasta viata, precum si in viata vesnica si salveaza-ne de pedeapsa focului."
Rabbanaa aatinaa fid-dunyaa hasanatan wa feel aakhirati hasanatan wa qinaa 'adhaaban naar [Soorat-ul-Baqarah ayah 201]




37. Si nu atinge deloc cele doua colturi shaami, urmind Sunnah Profetului.
Iltizaam intre colt si poarta
38. Si se poate agata de locul dintre colt si usa, lipindu-si pieptul si antebratele pe acest loc.
39. Si nu exista nici un dhikr anumit in timpul tawaaf-ului, asa ca se poate recita din Qur'an si se poate pronunta orice dhikr, potrivit spuselor Profetului SallaAllahu alayhi wasallam: Tawaaf in jurul casei inseamna rugaciune – si de asemenea el a permis sa se vorbeasca in cadrul acesteia, asa ca acela care graieste sa nu spuna decit lucruri bune (sau, potrivit unei alte relatari – sa isi masoare cuvintele). "
40. Si este interzis ca o persoana dezbracata sau o femeie aflata la menstruatie sa faca tawaaf, dupa cum ne-a spus Profetul Muhammad SallaAllahu alayhi wasallam, precum si dupa cum i-a spus 'Aa'ishei cind ea a venit sa faca 'Umrah in timpul ultimului Hajj.
41. Iar atunci cind termina cel de-al saptelea inconjur, el isi acoperea umarul drept si se indrepta catre locului lui Ibrahim si recita:
Wattakhidhoo min-maqaami ibraaheema musalla [Soorat-ul-Baqarah ayah 125]



(„Tineti locul lui Avraam ca loc de rugaciune!")
42. Si din Maqaami Ibraheem aflat intre el si Ka'bah facea doua rak'ah de rugaciunea.
43. Apoi recita Surat-ul-Kaafiroon si Surat-Qul Huwallaahu Ahad.
44. Iar cel care se roaga nu trebuie sa treaca prin fata altcuiva care se roaga, nici sa lase pe cineva sa treaca prin fata sa in timp ce face rugaciunea, pentru ca acele ahadeeth care intrezic acest lucru sint generale, deci nu se face nici o exceptie pentru rugaciunea ce are loc in Haram Masjid, ce sa mai spunem de restul locurilor din Makkah.
45. Dupa ce a implinit rugaciunea, pelerinul ar trebui sa mearga catre Zamzam si sa bea apa de acolo, si sa toarne putina apa deasupra capului sau, pentru ca in aceasta apa se gaseste hrana si vindecare.
46. Apoi Profetul SallaAllahu alayhi wasallam se intorcea catre Piatra, spunea takbeer si o atingea – dupa cum procedase si inainte.
Sa'ee intre Safaa si Marwah
47. Apoi Profetul SallaAllahu alayhi wasallam se indrepta pentru sa'ee intre Safaa si Marwah (doua coline aflate in apropiere de moscheea sfinta din Makkah). Iar cind ajungea la poalele Safaei el recita din Qu’ran spunid:
Innas-safaa wal marwata min sha'aa'irillaahi faman hajjal baita 'awi`tamara falaa janaaha 'alaihi an yattawwafa bihimaa wa man tatawwa'a khiran fa'innallaaha shaakirun 'aleemun [Soorat-ul-Baqarah ayah 158]



“As-Safa si Al-Marwa sunt dintre randuielile lui Allah, iar cel care face pelerinajul la Casa sau Pelerinajul mic nu comite nici un pacat daca le inconjoara. Iar acela care de bunavoie face bine [sa stie ca] Allah este Multumitor [si] Atoatestiutor [Saker, ‘Alim]. Si spune: Nabda'u bimaa bada'allaahu bihi



48. Apoi pelerinul trebuie sa inceapa de la as-Safaa – urcind pina cind poate zari Ka'bah.
49. Apoi se indreapta cu fata catre Ka'bah – si rosteste tauheed-ul lui Allaah si takber spunind:



Allaahu akbar allaahu akbar allaahu akbar - laa illaaha illallahu wahdau laa shareekalahu - lahul mul ku wa lahul hamdu - yuheeu wa yumeetu wa huwa 'alaa kulli shai'in qadeer - laa ilaaha illallahu wahdahu laa shareekalahu - anjaza wa'dahu wa nasara ' abdahu wa hazamal ahzaaba wahdahu
Se rostesc toate acestea de cite trei ori si se face du'aa dupa fiecare rind de takbeer.
50. Apoi pelerinul trebuie sa coboare pentru sa'ee intre Safaa si Marwah, dupa cum a spus Rasoolullah: Faceti sa'ee asa cum Allah a prescris sa'ee pentru voi.
51. Asa ca el merge pina cind ajunge la reperul verde situat pe partea stinga si pe cea dreapta, apoi alearga pina cind ajunge la urmatorul reper. Iar in vremea Profetului Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) acest loc era albia unui riu secat, presarata cu pietre mici iar Profetul SallaAllahu alayhi wasallam a spus: Albia riului nu trebuie trecuta decit cu energie. Apoi pelerinul merge pina la colina Marwah si urca, la fel cum a procedat si la prima colina, la as-Safaa – cu fata intoarsa catre Qiblah, rostind takbeer si tahleel si facind du'aa si acesta reprezinta un circuit complet.
52. Apoi se intoarce pina cind urca din nou colina as-Safaa – cu mers lin acolo unde se merge incet, si alergind pe acele portiuni unde se alearga – iar acesta reprezinta un al doilea circuit.
53. Apoi se intoarce la Marwah – si tot asa pina completeaza cele sapte circuite si finalizeaza la Marwah.
54. Si este permis pentru pelerin sa mearga calare intre Safaa si Marwah, insa trebuie spbliniat faptul ca Profetul SallAllahu alayhi wasallam prefera sa mearga pe jos.
55. Si daca face du'aa in sa'ee, sa spuna : Rabbighfir warham innaka antal a'azzul akram



(O, Doamne, iarta si ai mila, intr-adevar tu esti cel mai puternic si cel mai drept) nu este nici un rau in asta, pentru ca exista relatari autentice provenite de la un grup de Salafi.
56. Apoi cind a terminat cel de-al saptelea circuit asupra al-Marwah pelerinul trebuie sa scurteze parul sau, finalizind astfel 'Umrah – si tot ceea ce i-a fost interzis pina atunci devine din nou permisibil. Si ramine in starea din afara de ihraam pina in Yaum ut-Tarwiyyah (ziua a opta a lunii Dhul-Hijjah).
57. Iar cel care a intrat in iHraam fara intentia de a face 'Umrah inainte de Hajj – si nu a adus animalul de sacrificiu impreuna cu el - hadi – trebuie s aplece tot in stare de iHraam. Cei care au adus cu ei hadi-ul ramin in stare de iHraam pina in ziua sacrificiului (Yaum-un-Nahr) (10th Dhul-Hijjah).
Ihlaal (pronuntarea Tal-Biyyah cu voce tare) pentru Hajj in Yaum Ut-Tarwiyyah
58. Deci in ziua de Yaum ut-Tarwiyyah - 8 Dhul Hijjah – el isi pune iHraam-ul si rosteste talbiyyah Hajj-ului, si procedeaza ca atunci cind a intrat in iHraam pentru 'Umrah de la meeqaat – cu privire la imbaiere si folosirea de parfumuri, purtind ridaa si izaar si recitind talbiyyah – si nu se opreste din aceasta decit atunci cind a lapidat Jamrat ul-Aqaha (pe 10 Dhul-Hijjah).
59. Si isi asuma iHraam-ul pentru locul in care se gaseste – cei care traiesc in Makkah fac acest lucru din Makkah.
60. Apoi merge spre Minaa si implineste acolo rugaciunea de Dhuhr, si sta acolo pe timpul noptii si implinind celelalte rugaciuni din timpul zilei, scurtindu-le – pina la doua ra'kah – insa fara a le uni.
Spre 'Arafah
61. Asa ca dupa ce rasare soarele in ziua de 'Arafah (10 Dhul-Hijjah) – merge catre 'Arafah (o cimpie larga din sud-estul Makkai), recitind talbiyyah, takbeer – asa cum au facut companionii in timp ce faceau Hajj cu Profetul, iar el nu i-a certat nici pe cei care spuneau tal-biyyah, nici pe cei cu takbeer.
62. Apoi se opreste la Namirah – un loc aflat in aopropiere de 'Arafah si sta acolo pina la prinz.
63. Cind soarele trece de zenit se indreapta catre Uranah si ramine acolo – este apropae de 'Arafah – iar Imaam-ul trebuie sa ii invete pe oameni cum sa procedeze in timpul khudbei.
64. Apoi se roaga impreuna cu ceilalti - Dhuhr si 'Asr scurtate si unite, la vremea rugaciunii de Dhuhr.
65. Si se aud un adhaan si doua iqaamahs.
66. Si nu se mai face nici o raka’ah intre aceste doua rugaciuni.
67. Iar cel care nu poate sa se roage odata cu Imaam-ul sa se roage asa cum stie pe cont propriu, sau alaturi de cei din jurul sau, aflati in aceeasi situatie.
Statul in picioare in 'Arafah
68. Apoi merge catre 'Arafah si daca este in stare sa stea pe pietrele de sub Jabal ur-Rahmah, iar daca nu se poate atunci 'Arafah este locul in care trebuie sa stea in picioare.
69. Si sa stea cu fata indreptata catre Qiblah, ridicindu-si miinile in du'aa si recintind talbiyyah.
70. Si recita de multe ori 'La ilaha illallaah' pentru ca aceasta este cea mai buna du'aa in ziua de 'Arafah, pentru ca Profetul a spus: Cel mai bun lucru rostit de mine si de profeti in seara de 'Arafah este Laa ilaha illallaahu wahdahu laa shareeka lahu lahul mulk wa lahul hamdu wa huwa 'alaa kulli shay'in qadeer.


71. Si adauga in cadrul talbiyyah ocazional .



Innamaal Khairu Khairul Aakhirati
72. Si este Sunnah pentru cel care sta la 'Arafah sa nu posteasca in acea zi.
73. Si ramine in acea stare, pomenindu-l pe Allaah si recitind talbiyyah, facind du'aa dupa cum doreste – sperind ca Allaah il va face unul dintre cei alesi si care vor fi elibarati de focul etern. Dupa cum ni se relateaza si in cadrul unui hadith :"Nu exista nici o zi in care Allaah sa elibereze mai multi dintre robii Sai de foc decit ziua de 'Arafah”.
Plecarea de la 'Arafah
74. Asa ca dupa ce soarele a apus pelerinul paraseste 'Arafah si se indreapta incet spre Muzdalifah.
75. Si cind ajunge la Muzdalifah spune adhaan-ul si apoi iqaamah si face rugaciunea de Maghrib, apoi se spune iqaamah si se roaga 'Ishaa – scurtind-o pentru ca ambele rugaciuni au fost reunite.
76. Iar daca dintr-o anumita necesitate separa cele doua rugaciuni, nu exista nici un rau in asta.
77. Si nu mai face nici o rugaciune intre ele sau dupa 'Ishaa.
78. Apoi doarme pina la Fajr.
79. Apoi cind se ivesc zorile face rugaciunea de Fajr in prima parte din timpul acesteia, cu adhaan si iqaamah.
Fajr Prayer in Muzdalifah
80. Si toti pelerinii fac rugaciunea de Fajr in Muzdalifah (un loc intre Arafah si Minaa) cu exceptia celor slabiti si a femeilor, pentru ca lor li se parmite sa plece dupa jumatatea noptii, din teama de a nu se produce aglomeratii in care sa fie raniti.
81. Apoi pelerinul ajunge la Mash'ar al-Haraam (un mmic munte din Muzdalifah) si urca pe acesta, avind fata indreptata catre Qiblah – apoi recita tahweed,takbeer, tahleel – si declara unicitatea lui Allaah si face du'aa pina cind cerul devine foarte luminos.
82. Si toata Muzdalifah este un loc in care se poate sta – oriunde si-ar gasi loc sa stea este permis sa sada.
83. Apoi plaeaca catre Minaa inaiinte ca saorele sa rasara, mergind incet si recitind talbyyah.
84. Asa ca atunci cind ajunge la valea riului Mu-Hassir se grabeste daca este posibil, si aceasta face tot parte din Minaa.
85. Apoi *!*!*!*!este pe drumul ce il va duce catre Jamrat ul Aqabah.
Lapidarea (Ar-Ramee)
86. Si alege din Minaa pietrele cu care intentioneaza sa faca lapidarea Jamrat-ul-'Aqabah – si aceasta este ultimul dintre Jamraat si cel mai apropiat de Makkah.
87. Si sta cu fata la stilp (Jamrah), avind Makkah in partea sa stinga si Minaa la dreapta.
88. Apoi il lapideaza cu sapte pietricele, putin mai mari decit boabele de naut.
89. Si recita takbeer la aruncarea fiecarei pietre.
90. Se opreste din recitarea talbiyyah atunci cind arunca ultima piatra.
91. Si lapidarea nu are loc decit dupa ce rasare soarele, chiar si in cazul femeilor si a celor slabiti, carora li s-a permis sa plece de la Muzdalifah dupa jumatatea noptii.
92. Si lapidarea poate avea loc dupa amiaza, chiar pina la lasarea noptii daca se ivesc dificultati si nu reueste sa faca acest lucru in vremea de dinaintea amiezii, dupa cum ni se spune prin ahadeeth.
93. Iar dupa ce a lapidat Jamrah totul devine permis, cu exceptia relatiilor intime, chiar daca nu a facut inca sacrificiul sau nu si-a ras inca parul de pe cap, deci se poate purta parfum.
94. Totusi ar trebui sa efectueza Tawaaf-ul-Ifaada in aceasi zi, inainte de Maghrib, daca vrea sa continue in starea sa de parasire a iHraam-ului, altfel daca nu a facut Tawaaf inainte de vremea serii se intoarce la starea de iHraam in care era inainte de lapidare, deci ar trebui sa se imbrace iar cu iHraam-ul.
Sacrificiul
95. Apoi vine la locul pentru sacrificiu din Minna si sacrifica animalul adus – aceasta face parte din Sunnah.
96. Toptusi este permis sa faca sacrificiul in oricare alta parte din Minna sau Makkah.
97. Si este sunnah sa faca dhabh (sa sacrifice printr-o taietura orizontala la nivelul gitului) sau prin Nahr (miscare verticala spre baza gitului), cu propria sa mina daca este posibil, si daca nu, sa incredinteze altcuiva aceasta sarcina.
98. Iar animalul pentru sacrificiu sa fie indreptat cu fata catre Qiblah, intins pe partea stinga iar pelerinul sa il tina cu piciorul sau drept.
99. Cot despre camila – aceasta trebuie sacrificata prin Nahr, in timp ce sta in picioare, cu piciorul sting legat si intoarsa cu fata catre Qiblah.
100. Iar in momentul sacrificarii sa spuna Bismillaahi Wallaahu Akbar Al-Laahumma Inna Hadha Minka Wa Laka Al Lahumma Taqabbal Minnee


“In numele lui Allah si Allah este Cel mai Mare! O, Allah, [acesta] este de la Tine si pentru Tine! O, Allah, accepta aceasta de la mine!”


Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
101. Iar timpul pentru sacrificare este in cele patru zile de 'Eid - Yaum-un-Nahr, si ceea ce se numeste 'Yaum ul-Jajj-ul-Akbar' si cele trei zile de Tashreeq, dupa cum ne-a spus Profetul SallaAllahu alayhi wasallam.
102. Si poate sa manince din carnea animalului sacrificat si sa ia o parte din ea inapoi la el acasa.
103. Si ar trebui sa dea o parte din ea pentru a hrani saracii si pe cei nevoiasi.



„Si [sacrificarea] camilelelor grase am hotarat-o Noi pentru a fi dintre randuielile lui Allah. In ele se afla bine pentru voi. Pomeniti numele lui Allah asupra lor, cand ele se afla cu piciorul legat [pregatite pentru a fi junghiate]. Apoi, cand ele cad pe o parte, mancati din ele si dati sa manance si celui nevoias [care nu cere] si celui care cere cu umilinta. Astfel vi le-am supus Noi, pentru ca sa fiti voi multumitori.[Soorat-ul-Hajj ayah 36]
104. Sapte oameni pot imparti ca animal pentru sacrificiu o camila sau o vita.
105. Iar cel care nu isi poate permite sa sacrifice un animal ar trebui sa posteasca trei zile in timpul Hajj-ului si inca sapte atunci cind se intoarce acasa la familia sa.
106. Si el poate posti cele trei zile din Tashreeq potrivit hadith-ului 'Aa'ishei si al lui Ibn 'Umar – radiallahu ahum – care au spus: "Nu ni s-a dat permiunea de a posti cele trei zile de Tashreeq, li s-a acordat doar celor care nu si-au putut permite un animal pentru sacrificiu”.
107. Apoi sa isi rada tot parul sau sa il scurteze, insa este mai bine sa il rada, pentru ca Profetul a spus: "O Allah ai mila de cei care si-au ras parul de pe cap” iar oamenii l-au intrebat „Iar cei care si-au scurtat parul, O Rasoolullah.' El a spus: O Allah ai mila de cei care s-au ras pe cap”. Ei au spus 'Si cei care si-au scurtat parul, O Rasoolullah' El a adaugat pentru a patra oara: Si de cei care si-au scurtat parul"
108. Si este Sunnah ca inlaturarea parului sa inceapa dinspre partea dreapta, dupa cum putem citi si in hadith-ul relatat de Anas.
109. Iar obligatia de a rade parul de pe cap incumba doar barbatilor, femeile trebuie doar sa isi scurteze parul, dupa cum a spus o data Profetul: „Nu exista raderea parului de pe cap in cazul femeilor, intr-adevar pentru femei este doar scurtarea acestuia”. Asa ca femeile ar trebui sa isi lege parul si sa il scurteze cam cu o falanga.
110. Si este Sunnah ca Imaam-ul sa tina khutbah in ziua Sacrificiului in Minaa in aproipierea amiezei, pentru a-i invata pe oameni ritualurile ce tin de Hajj.
Tawaaf Ul Ifaadah
111. Apoi el merge in acea zi catre casa si face Tawaaf – inconjoara de sapte ori – ca si inainte, la Tawaaf-ul de sosire – insa de data aceasta nu poarta ihraam-ul sub umarul sau drept, nici nu efectueaza raml in cadrul acestui Tawaaf.
112. Si tot din Sunnah face parte sa se roage doua ra'kahs in spatele locului unde a stat Ibrahim – dupa cum a spus Az-Zuhree, iar Ibn 'Umar a facut astfel si a spus: „Pentru fiecare din cele sapte dati cind se face inconjurul exista doua ra'kah de rugaciune"
113. Apoi merge si aleraga intre colinele Safaa si Marwah ca si inainte, cu exceptia celui care face hajj-ul Qiraan sau Ifraad – prima sa'ee fiind de ajuns pentru ei.
114. Si dupa acest tawaaf totul devine din nou permis pentru pelerin, tot ceea ce a fost interzis cit se afla in starea de iHraam – chiar si relatiile intre soti.
115. Apoi pelerinul face rugaciunea de Zuhr la Makkah, iar Ibn 'Umar spune: La Minaa.
116. Si vine la Zamzam si bea din apa lui.
Noaptea petrecuta la Minaa
117. Apoi se intoarce la Minaa si ramine acolo pentru zilele de Tashreeq, nopile respective inclusiv.
118. Si lapideaza cei trei Jamaraat cu sapte pietricele mici in fiecare din aceste zile, dupa ce trece amiaza.
119. Apoi incepe cu primul Jamrah, care este cel mai apropiat de moschee - al-Khaif, si dupa ce arunca cu pietricelele inainteaza si sta cu fata catre Qiblah pentru o vreme, facind du'aa in timp ce isi ridica miinile.
120. Apoi vine la cel de-al doilea Jamarah si il lapideaza cum a procedat si inainte, apoi se misca spre stinga si sta astfel entru o vreme in timp ce face du’aa cu fata indreptata catre Qiblah, ridicindu-si miinile.
121. Apoi ajunge la cel de-al treilea Jamarah - Jamrat al-Aqabah – si arunca cu pietre intr-o maniera identica, stind astfel incit Ka'bah sa fie situata in stinga sa iar Minaa in partea dreapta, si apoi nu mai sta acolo facind du'aa.
122. In cea de-a doua zi repeta lapidarile, la fel si in cea de-a treia zi.
123. Iar daca pleaca dupa a doua zi, deci nu ramine acolo in a treia zi, este permis, pentru ca Allaah ta'ala a spus:



Pomeniti-L pe Allah in cateva zile statornicite! Cel care se
grabeste [sa faca aceasta] in doua zile nu pacatuieste, iar cel care va
poposi Inca si mai mult, tot nu pacatuieste, daca este cu frica. Si fiti
cu frica de Allah si sa stiti ca la El va veti aduna!
124. Si potrivit Sunnei aceasta este ordinea actiunilor: lapidare, apoi sacrificiu, urmat de raderea parului de pe cap apoi Tawaaf-ul Ifaadah, Sa'ee pentru cel care face Hajj at-Tamattu'; totusi daca face inainte ceva care trebuia facut ulterior, sau intirzie vreuna dintre actiuni, este permis, pentru ca Profetul a spus: „nu exista rau in asta, nu exista rau”.
125. Iar cu privire la lapidare – urmatoarele sint permise pentru cei care au o scuza valabila:
(a) sa nu petreaza noaptea la Minaa, potrivit unui hadeeth relatat de Ibn 'Umar: "Al 'Abbaas a cerut permisiunea de la Rasoolullah sa petreaca noaptea la Makkah, nu la Minaa, pentru ca el era responsabil cu impartirea apei Zamzam acolo, asa ca Profetul i-a dat permisiunea”.
(b) Unirea a doua zile de lapidare intr-una singura, potrivit hadeeth-ului lui 'Aasim ibn 'Adiyy.
(c) Sa efectueze lapidarea in vreamea noptii, asa cum a spus Profetul: Pastorul poate lapida noaptea, pentru ca ziua sa isi poata pazi turma”.
126. Si este permis pentru el sa viziteze Ka’bah si sa faca Tawaaf in timpul fiecarei nopti de la Minaa, pentru ca Profetul a procedat astfel.
127. Si in timpul zilelor de la Minaa pelerinul trebuie sa implineasca cele cinci rugaciuni zilnice in congegatie, este mai bine pentru el, iar daca poate sa se roage in Masjid of Khaif, pentru ca Profetul ne-a spus ca 70 de Profeti s-au rugat acolo.
128. Deci dupa efectuarea lapidarii in cea de-a doua zi sau a treia zi din zilele de Tashreeq – s-au completat ritualurile de Hajj si se intoarce la Makkah.
129. Si trebuie sa se roage cit mai mult.
Tawaaf-ul de adio (Tawaaf Ul Wadaa)
130. Iar cind a terminat tot ceea ce avea de facut si trebuie sa se intoarca acasa, atunci pelerinul trebuie sa faca tawaful de adio, pentru ca, dupa cum a relatat Ibn 'Abbas: 'oamenii obisnuiau sa se indrepte in toate directiile, asa ca Profetul a spus: Nici unul dintre voi nu trebuie sa plece pina cind nu face un ultim tawaaf al casei"
Cum se face Tawaaf-ul de adio? Se face Inconjurul Ka’abei de sapte ori, dupa care se fac doua ra’ka la Makam Ibrahim, apoi se paraseste moscheea, spunandu-se rugaciunea de iesire din moschee; si fiecare pleaca spre tara natala.
131. Femeia aflata la menstruatie are voie sa plece fara sa astepte acest ultim Tawaaf ul Wadaa', potrivit relatarii lui Ibn 'Abbas: "Profetul le-a permis femeilor aflate la mentruatie sa plece inainte de Tawaaf-ul final, atita timp cit au facut deja Tawaaf Ifaadah."
132. Si pelerinul poate lua cu el cita apa Zamzam doreste, pentru ca se afla nenumarate binecuvintari in ea.
133. Asa ca dupa ce a terminat de efectuat si Tawaaf-ul, paraseste moscheea ca si restul celorlalti, fara sa mearga inapoi, si iese pasind cu piciorul sting, spunind: Allaahuma salli 'alla muhammadin wa sallim - allaahumma innee 'as'aluka min fadhlika


Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 

malik30

Member
As-Salamu 'alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuh
Foarte completa si folositore post sora.
Allah sa te rasplateasca
 
Top