Riyaa’ – semnificatie si modalitati de evitare

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Riyaa’ – semnificatie si modalitati de evitare

Riyaa’ si diviziunile sale

Semnficatie: cuvintul riyaa’ origineaza in ar-ru’yah (vedere, observatie).

Riyaa’ este fundamentata pe fapte bune si acte de pietate intreprinse doar ‘de ochii’ celorlalti, astfel incit cei din jur sa le vada sau sa auda despre ele, pentru a primi laudele lor si a dobindi o pozitie sau un statut mai bun, ori pentru a obtine scopuri si obiective ce tin de viata lumeasca.

Riyaa’ este considerata a fi haraam, avem numeroase dovezi in Qu’ran si Sunnah pentru a o califica astfel.

« Si nu li s-a poruncit decit sa-L adore pe Allah, cu credinta curata si statornica in religia Lui, sa implineasca rugaciunea As-Salat si sa achite dania Az-Zakat […] ». (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Al-Bayyina, aya 5 – 98:5)

« Spune: ‘De veti tine ascuns ceea ce se afla in piepturile voastre sau de veti da pe fata acestea, Allah le stie. El stie tot ce se afla in ceruri si tot ceea ce se afla pe pamint. Si Allah asupra tuturor lucrurilor are putere » (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah ‘Al ‘Imran, aya 29 – 3 :29)

Allah Subhanu Wa Ta’ala ne-a avertizat sa ne ferim de riyaa’ atunci cind ne-a spus:

“Vi s-a revelat tie si acelora de dinaintea ta: ‘De vei face asociati lui Allah, vor fi in zadar faptele tale si vei fi tu printre aceia care pierd.’ » (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Az-Zumar, aya 65 – 39 :65)

Categorii de Riyaa’:

1. Riyaa’ corpului

Se practica prin transmiterea impresiei ca persoana respectiva este slabita din cauza eforturilor, a fricii de ziua de apoi – de exemplu scaderea tonului vocii cu acest scop, pentru a arata celorlalti ca este slabit din cauza ca tine post etc.

2. Riyaa’ aspectului exterior

Cum ar fi sublinierea efectelor prosternarii asupra fetei sau adoptarea unei vestimentatii specifice (de exemplu cea purtata de obicei de invatati) – astfel incit atunci cind acela care comite Riyaa’ sa dea celorlalti impresia ca este de fapt un invatat.

3. Riyaa’ vorbirii

Semnifica admonestarea celor din jur, memorarea unor detalii si ahadeeth doar de dragul argumentarii, afisarea unei atitudini care sa le transmita celorlalti ca respectivul este foarte bogat in cunostinte, miscarea buzelor cu scopul pomenirii lui Allah Subhanu Wa Ta’ala numai atunci cind ceilalti sint prezenti, coborirea vocii atunci cind se recita Qu’ran-ul doar cu scopul de a demonstra celorlalti ca respectivul se teme, simte tristete, respect si alte lucruri asemanatoare.

4. Riyaa’ actiunilor personale

Prelungirea timpului in care sta in rukoo’ si sujood pentru a arata devotamentul religios in fata celorlalti, mindria atunci cind povesteste despre cum tine post, oferirea de acte de caritate etc.

5. Riyaa’ bazata pe vizitarea anumitor personae

Acest act e comis de cel care face eforturi pentru a vizita un invatat sau un om pios doar cu scopul de a se spune in jur ‘Cutare a mers in vizita la cutare’. Se mai face si prin invitarea unor oameni deosebiti cu scopul ca aceia din jur sa spuna ‘Oamenii credinciosi il viziteaza pe cutare'.

Ar trebui ca musulmanii sa renunte la o actiune din teama de a nu comite un act de Riyaa’ ?

Renuntarea la o actiune din teama de a nu comite Riyaa’ prin intermediul ei este una dintre cele mai mestesuguite capcane ale lui Shaytan.

Daca motivul si intentia de a face ceva sint corecte si drepte, si daca sint legale, respectiva actiune nu ar trebui abandonata de teama sa nu se ajunga la Riyaa’. Este obligatoriu ca musulmanul sa se straduiasca sa invinga acest pericol, aceasta amentintare. Putem face acest lucru daca inima noastra este plina de modestie si de teama fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala.
 
Top