Salafyyah si Salafi

Discussion in 'Manhaj' started by Um Abdur Rahman, Jan 23, 2008.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmtulah w barakatu
  Deseori sint raspindite indoieli in legatura cu denumirile Salafiyyah si "Salafi". Unele provin de la persoane sincere, si sint bazate pe experientele prin care ei au trecut, altele isi gasesc sursa in diavolii dintre oameni, care isi dorec sa emita pareri asupra dawa'h adevarului, si le-au inlocuit cu propriile lor inovatii si halucinatii ale mintii. Pentru a continua:

  1.Denumirea de salafiyah este o inovatie

  Cuvantul Salafyah nu s-a auzit pe timpul prfetului Mohammad salallahu alehi w salam si a companionilor .Aceasta fiind datorita ca musulmani aveau islamul adevarat si nu era nevoie pentru un cuvant cum ar fi salafi in acel timp.Oricum cand suferintele au inceput si sectele s-au inmultit si ummah s-a divizat ulama ummei a facut distinctie dintre cei care au depus marturie adevarata si cei care au depus marturie mincinoasa.. si de aici s-a enuntat Ahlul Hadeeth si as-Salaf

  Abu Hunaifah rahimahullah a spus: Aderati la relatarile si la caile salafilor(predecesorilor piosi)si stati departe de lucrurile inventate pentru ca toate sunt inovatii
  Reported by As-Suyootee in Sawn al Mantaq wal-Kalaam p.32

  Bazandu-ne pe acestea, "as-Salafiyyah" se disting dintre toate factiunile islamice datorita faptului ca isi subscriu comportamentul islamului adevarat si corect, adica adera la ceea ce au urmat Mesagerul (sallallaahu alaihi wasallam) si companionii sai Alah sa fie multumit de ei , dupa cum ni se relateaza si in ahadeeth autentice.
  In adaugire la aceasta cuvantul Salaf a fost folosit de catre profet salallahu alehi w salam.El i-a spus fatimei Ce excelent salaf sunt pentru tine(Muslim 2450)
  Imam Muslim a adus in Muqaddimah ,in sahehul sau spusele lui Abdullah ibn al-Mubaarak care a zis in fata tuturor oamenilor "Abandonati hadisurile lui Amr bin Thaabit pentru ca el obisnuia sa abuzeze de salaf.
  Sheik Saalih al-Fawzan a spus:Si cum poate cineva sa faca madahabul Salafilor ca o inovatie,o inovatie ratacitoare?Si cum ar putea fi inovatie cand de fapt este doar urmarea caii a Salafilor si urmarea acestei cai este obligatorie in Quran si Sunna adevar si calauzire.(Al-Bayyan p .156)


  Deci daca ii urmam pe Salafi, care sint de fapt Salafiyyah, nu o inovatie, respectam o obligatie care revine oricarui musulman - cea de a urma manhaj-ul (metodologia) si aqeedah Salafilor.Se poate spune: 'Daca punem asupra Salafiyyah eticheta de inovatie, e ca si cum am face acelasi lucru cu Ahl us-Sunnah wal-Jamaa'ah .Iar scopul aflat in spatele utilizarii termenului Ahl us-Sunnah wal-Jamaa'ah nu este ascuns sau necunoscut. Din pacate, Ahl us-Sunnah wal-Jamaa'ah nu mai este de ajuns pentru a face distinctia intre oamenii adevarului si ceilalti. Chiar si cuvantul Salafi nu se distinge de adevaratii salafi care sunt actualmente salafi in aqidah/(credinta lor).Aqidah unuia poate fi salafi dar modelul de gandire este alterat de diferite principii gresite .El va arata dusmanie salafilor sau va fi fals si va pretinde ca este dintre ei.

  2.Alah ne-a numit pe noi "Musulmani."..deci de ce atribuim noua acest cuvant de salafi

  La aceasta indoiala ne-a raspuns foarte frumos sheikul Al-ALBANEE RAHIMAHULLAH in discutia sa cu cineva pe acelasi subiect inregistrata pe caseta numita : "Sunt eu salafi" si iata o prezentare a importantelor parti din ea.

  Al-ALBANE: Cand esti intrebat..CARE este manhabul tau?Ce raspunzi?
  Q: Musulman!
  AL-ALBANE: Nu este suficient!
  Q: Alah ne-a numit pe noi musulmani "apoi el a recitat spusele lui Alah din Sfantul Quran"(al-Hajj 22:78)
  AL-ALBANE:Acesta ar fi fost cel mai bun raspuns daca traiam in vremea pe cand islamul nu era impartit in secte...pe vremea cand sectele nu si-au facut aparitia.Dar daca eu te intreb acum,fiecare musulman din sectele acestea diferite care au diferente in aqedah ..cu totii shiiti,rafidi,khaariji..etc..vor spune ..Suntem musulmani....aceasta nu este de ajuns in ziua de azi.
  Q: In cazul acesta cred ca e mai bine sa spun: Sunt musulman care urmez Quranul si Sunna
  Al-ALBANE: Acest lucru deasemenea nu este suficient
  Q: De ce?
  AL-ALBANE: Tu gasesti dintre cei pe care i-am mentionat ca ei spun:Suntem muuslmani si nu urmam Quranul si sunna?Care sunt cei care spun ..nu urmez acestea...?
  Atunci sheikul Al-ALBANE a explicat in detaliu importanta urmarii Quranului si Sunnei din punctul de vedere al Salaf-us -Saalih
  Q: In cazul acesta sunt un musulman care urmeaza Quranul si sunna din perspectiva componionilor si celor dreptcredinciosi care i-au urmat\
  AL-ALBANE: Cand cineva te intreba despre calea pe care o urmezi asta e ceea ce ii vei raspunde?
  Q: Da!
  AL-ALBANE: Daca am scurta toata propozitia ta intr-un cuvint vom spune " SALAFI"?

  Pe cand sa ne numim musulmani sau sunne nu este indeajuns pentru ca toata lumea spune asta!

  "Apoi imamm Al-Albane i-a explicat importanta de a ne distinge cu cei care urmeaza cu adevarat aceasta cale din toate pctele de vedere si cei care urmeaza marturisiri false.
  waleikom salam w rahmtulah w barakatu 2. umm aisha
  Offline

  umm aisha Junior Member

  Joined:
  Feb 9, 2009
  Messages:
  140
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Teacher
  Location:
  Kuwait
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikum

  Inshallah Allah sa ne tine pe calea dreapta.
  Toate denumirile astea ce la gasim astazi la tot pasul in mijlocul musulmanilor nu fac altceva decat sa aduca scindare.

  Mai nou acum exista o tendinta mai periculoasa unde unii musulmani sunt de opinie ca trebuie sa prezentam toate interpretarile tuturor celor care se cred scoliti in Islam. Nu conteaza daca ideile lor sunt gresite sau nu, ceea ce isi propun ei este sa afiseze totul indiferent cat de gresit ar fi numai ca sa fie corecti in prezentare informatiei.

  Sa dea sansa tuturor sa vorbeasca si nu pun prea multa importanta pe ce se discuta de fapt, si cu atat mai putin pe consecintele acestui tip de comportament. Inshallah sa fim indrumati si sa nu amestecam calea corecta cu deviatiile. Ameen
 3. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

  mashaAllah, jazakAllahu khairan, surioara Iman, Allah subhanahu wa ta'ala sa rasplateasca stradania ta in dunia si in akhira...Amin la Du'a surioara umm aisha...

  BarakAllahu fikum!


  "Al-salaf" (predecesorii) sau "ahl ul-sunnah wal-jamaa'ah" (urmatorii Sunnei si ai unitatii comunitatii islamice ), cuprind pe toti cei care urmeaza exemplul Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si al companionilor sai, Allah sa fie multumit de ei, si adera la principiile, credinta si la practicile lor. Acest fapt este dovedit de spusele Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, care, atunci cand fu intrebat de grupul care va fi salvat de la Focul Iadului, a spus: "Ei sant cei care sant cum sant eu si companionii mei, astazi."

  Ahl al-Sunnah wa’l-Jamaa’ah - trasaturi caracteristice

  Ahl al-Sunnah wa’l-Jamaa’ah sant cei care adera la Sunnah si care se unesc apoi in spiritul ei, neintorcandu-se spre nimic altceva, fie in materie de credinta (aqeeda) fie in materie de actiuni care au ca subiect legile Sharia'ah. Astfel ei se numesc Ahl al-Sunnah, pentru ca adevara la ea (Sunnah) si sant numiti Ahl al-Jamaa'a, pentru ca ei sant uniti in a-i urma acesteia. (Majmoo’ Fataawa wa Rasaa’il Fadeelat al-Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen, Allah sa aiba mila de el)

  Datoria unui musulman este de a urma adevarul si de a se alatura grupului victorios, al Ahl al-Sunnah wa’l-Jamaa’ah, care sant cei care urmeaza piosilor predecesori, al-salaf al-saalih, iubindu-i de dragul lui Allah, fie ca sant in tara lui, sau in alte parti, si cooperand cu ei in justete.
  Caracteristicile grupului celui victorios, sant relatate intr-un numar de ahadith sahih, cum ar fi: Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Umma mea este umma care implineste toate poruncile lui Allah; cei care ii parasesc sau difera de ei, nu le dauneaza si ei vor ramane pe aceasta cale pana in Ziua Judecatii."
  Mu‘aawiyah si ‘Umar ibn al-Khattaab , fie ca Allah sa fie multumit de ei, relatau ca Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea:
  "Un grup din umma mea va continua neabatut sa adere la adevar pana cand va incepe Ultimul Ceas."
  Al-Mugheerah ibn Shu‘bah, Allah sa fie multumit de el, spunea: "L-am auzit pe Trimisul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunand: "Cativa oameni din umma mea vor ramane victoriosi peste oameni, pana cand decretul lui Allah ii va ajunge."
  ‘Imraan ibn Husayn ,Allah sa fie multumit de el, spunea ca Profetul, pacea si biencuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Un grup din umma mea va continua sa lupte pentru adevar, si va izbandi asupra celor care li se vor opune, pana cand ultimul dintre ei il va ucide pe al-Maseekh al-Dajjaal (Mincinosul sau Anti-crist)."

  Din aceste ahadeeth reies urmatoarele:

  (1) Cuvintele Profetului, pacea si binecuvantare lui Allah fie asupra lui, "Un grup din umma mea va continua..." indica existenta unei parti din umma, nu umma intreaga. Aceasta indica de asemenea ca vor exista alte grupuri si secte.
  (2) Cuvintele sale "Cei care li se vor opune, nu le vor dauna" arata ca vor fi alte grupuri care se vor opune grupului victorios in felul in care-si practica religia. Aceasta coincide cu hadithul care descrie umma ca fiind divizata in saptezeci si doua de grupuri sau secte, care se opun singurului grup care urmeaza adevarului.
  (3) Amandoua ahadith ofera vesti de bucurie pentru oamenii care urmeaza adevarul. Hadithul care vorbeste depre grupul victorios, vorbeste despre victoria lor in aceasta lume.
  (4) Cuvintele " pana cand decretul lui Allah ii va ajunge" se refera la vantul sau briza care va veni si va lua sufletele fiecarui dreptcredincios si fiecarei dreptcredincioase. Aceasta nu contravine hadithului "Un grup din umma mea, va ramane victorios sustinand adevarul pana in Ziua Invierii" pentru ca hadithul inseamna ca ei vor continua sa urmeze adevarul , pana cand briza cea usoara le va lua sufletele cu putin timp inaintea Zilei Invierii, atunci cand multe alte semne ale Ultimului Ceas se vor fi aratat deja.

  Caracteristicile grupului victorios


  Din ahadithele citate mai sus, si din alte relatari, putem extrage urmatoarele caracteristici ale grupului victorios:

  (1) Ei urmeaza adevarul. Ei sant descrisi ca "urmand adevarului", "urmand poruncile lui Allah", "urmand religiei adevarate", etc.
  Toate aceste fraze indica faptul ca ei adera la religia adevarata cu care Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a fost trimis.
  (2) Ei se supun poruncilor lui Allah, care inseamna:
  (a) Ei difera de restul oamenilor, prin purtarea stindardului Da'wa
  (b) Ei iau asupra lor misiunea de a porunci ceea ce este bun si de a interzice ceea ce este rau.
  (3) Ei vor fi victoriosi pana in Ultimul Ceas.
  Hadithele spun ca "ei vor fi victoriosi pana cand decretul lui Allah va veni", "ei sustin victoriosi adevarul", sau "ei vor fi victoriosi asupra celor care li se vor opune".
  Aceasta victorie include: a fi deschis si a nu ascunde; ei sant binecunoscuti si renumiti si detin suprematia; aderenta la religia adevarata, dreapta, urmand poruncile lui Allah si luptand impotriva dusmanilor Sai in jihad; victorie prin infrangerea altora;
  (4) Ei sant rabdatori si le rezista altora prin rabdare.

  Abu Tha‘labah al-Khashani , Allah sa fie multumit de el, relata ca Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Dupa voi, vor veni zile de rabdare, in care rabdarea necesara va fi cum ar tine cineva un carbune incins, in mana."


  Cine sant oamenii grupului victorios?


  Al-Bukhaari spunea: "Ei sant oamenii stiintei ( invatatii).
  Multi dintre invatati spuneau ca grupul victorios sant invatatii in hadith.
  Al-Nawawi spunea: "Este posibil ca acest grup sa fie imprastiat prin toate tipurile de dreptcredinciosi. Unii pot fi bravi luptatori, sau fuqaha', sau invatati in hadith, sau asceti sau oameni care poruncesc binele si interzic raul si alte tipuri de oameni de bine."
  Al-Nawawi spunea de asemenea, "Ar putea fi un grup de diferite tipuri de dreptcredinciosi, incluzand pe cei bravi si priceputi in lupta, faqeeh, invatati in hadith, comentatori Qur'anici (mufasirin) , cei care poruncesc binele si interzic raul, asceti, si adoratori devotati.
  Ibn Hajar, Allah sa aiba mila de el, explica chestiunea dupa cum urmeaza: "Ei nu trebuie sa fie toti intr-un oras, ei pot fi raspanditi intr-o tara sau in lumea intreaga. Ei pot fi adunati intr-un oras sau intr-o parte a lui. Este posibil ca un grup sa existe, apoi sa dispara, apoi sa fie inlocuit de alt grup, si asa mai departe, pana in Ziua Judecatii, cand toti vor disparea cu exceptia unui singur grup, intr-un singur oras, care va disparea atunci cand briza trimisa de Allah va veni."

  Discutiile invatatilor cu privire la acest grup, nu specifica un anumit tip de oameni, sau un oras sau o tara, cu exceptia ultimului grup care va fi in al-Shaam (teritoriu cuprinzand Siria de azi, Liban, Jordania, si Palestina) si va lupta cu Dajjaal, asa cum spunea Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui.

  Fara indoiala cei care sant implicati in stiintele Shari'ah - aqeeda, fiqh, hadith si tafsir, studiind si predand - sant cei mai calificati a fi numiti grupul cel victorios , si ei ar trebui sa fie fruntea in daw'ah si jihad , sa porunceasca ce este bun si sa interzica ce este rau, sa infrunte oamenii inovatiilor (bid'ah), totul insotit de cunostintele bazate pe Revelatie (Wahy).

  Sa-l rugam pe Allah sa ne faca dintre acestia. Fie ca Allah sa-l binecuvinteze pe Profetul nostru Muhammad.

  (sursa: islamqa - Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid)  "Cei mai apropiati in ziua de astazi, de Sunnah, sant Salafi, pentru ca principiile lor se bazeaza pe ideea de a referi toate chestiunile de religie, teoretice si practice, la Cartea lui Allah si la Sunna Profetului Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si consensului primelor trei generatii (salafi) ai acestei Umma: generatia Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, generatia celor care le-au urmat lor, si apoi cei care le-au urmat acestora din urma; ca si respectarea Sunnei si a caii dreptcalauzitilor Califi; iubind pe cei care urmeaza Sunnah, evitand bid'ah, si inovatiile in religia lui Allah, teoretic si practic, si condamnand pe cei care urmeaza acestora; straduind in incercarea de a indeparta aceste inovatii din gandurile si actiunile oamenilor si readucandu-i la felul de viata al Profetului, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si a companionilor sai, urmand calauzirea lui si religia adevarata.

  Insa...aceasta nu inseamna ca toti invatatii evlaviosi sant Salafi sau ca toti Salafii sant evlaviosi si ca ceilalti nu sant evlaviosi. Nu, nu este asa.

  Evlavia (taqwa) inseamna sa faci ceea ce Allah si Profetul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, au poruncit si sa parasesti ceea ce Allah si Profetul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, au interzis. Oricine se supune lui Allah si evita sa I se impotriveasca, urmeaza lumina de la Allah si este evlavios. Oricine se impotriveste lui Allah, scade in evlavie pe masura nesupunerii sau pacatului sau.
  Daca aceasta este ceea ce inseamna evlavia, atunci ea nu poate fi atinsa prin simpla denumire de Salafi, sau orice altceva, sau prin apartenenta la un grup. Ci, cu cat cineva este preocupat mai mult de evlavie - prin invatatura despre Allah si Legile Sale si actionarea conform lor - cu atat va fi evlavia sa mai mare si starea sa mai inalta in Islam.

  Din aceasta cauza, trebuie sa diferentiem intre manhaj Salafi (cale sau metodologie) care este protejata de greseli, fiind bazata pe sursele Shari'ah, anume Qur'anul si Sunna si consensul invatatilor, si persoanele care pretind ca urmeaza aceasta cale. Acestea nu sant lipsite de greseli in privinta stiintei si actiunilor lor, fie aceasta un pacat sau chiar bid'ah (inovatie). Ci mai degraba persoana care face acest lucru este de vina; nu este permis sa invinuim manhaj-ul pentru aceasta greseala. Aceasta duce la calomnierea manhaj-ului (metodologiei) Salafi pe motiv ca cutare si cutare a facut cutare sau cutare lucru.
  Iata un exemplu, pentru a explica aceasta:
  Islamul este neindoielnic, Religia lui Allah, si El nu va accepta o alta. Allah spune, (interpretarea sensurilor):

  "Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti."
  ('Al-'Imran:85)

  "[Singura] religie acceptata de Allah este Islamul si nu au fost deosebiri intre cei carora le-a fost data Scriptura decat dupa ce a ajuns la ei Stiinta, din pricina pizmei lor. Iar cel care nu crede in semnele lui Allah [sa stie] ca Allah grabnic cere socoteala."
  ('Al-'Imran: 19)

  Aceasta insa nu inseamna ca toti musulmanii sant infailibili sau ca tot ceea ce fac musulmanii este corect. Cu adevarat, multi dintre musulmani - din nefericire - se impotrivesc Islamului si lui Allah, Atotputernicul, Atotcunoscatorul. Asa cum este esential a diferentia intre Islam si ceea ce fac musulmanii, la fel este esential a diferentia intre Manhaj Salafi (calea) si Salafi.

  Si Allah stie cel mai bine."

  sursa: islamqa
 4. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  As'salamu 3aliekom

  Allah sa ne tina pasii nostri pe acest manhaj si sa ne faca dintre cei care vor locuii in Paradis fara a trece prin Iad..Amen amen amen.
  Allah sa te rasplateasca surioara mea in viata aceasta si in viata de Apoi

  Invatatii ahku sunnah wal Jamah spun ca cel mai bun manhaj este manhajul profetului sallallahu alahi wa sallam mai exact salafi manhaj(adica calea profetului sallallahu alahi wa sallam dupa intelegerea companionilor Allah sa fie multumit de ei)

  [yt]6Vwb_r7eFZ8[/yt]

  wa 3aliekom salam

Share This Page