Sarbatorile musulmanilor

Discussion in 'Aspecte introductive' started by Made Sarah, Nov 30, 2007.

 1. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu Aleikom w rahmatullah w barakatu
  Bismillahi ar rahman ar rahim

  Lauda lui Allah, Stapanul lumilor fie ca binecuvintarile si pacea sa fie asupra Profetului nostru Muhammad salalahu alehi w salam si asupra intregii sale familii si a companionilor.Amen

  Aidul fitr sau id ul fitr deserori se prescurteaza ca aid simplu,este sarbatoarea muslumaniilor care marcheaza sfarsitul ramadanului, luna postului.Aid in termeni arabi inseamna celebrare sau festivitate in timp ce fitr inseaamna rupere a postului deasemenea mai poate insemna natura de la cuvantul fitrat dar in contextul nostru simbolizeaza ruperea perioadei de post.In aceasta zi este tipic pentru familile musulmane sa se trezeasca devreme iar dupa rugaciunea al fajr este recomandat sa manance intr-o cantitate f mica ca simbol a sfarsitului ramadanului.In aceasta zi este interzis ca cineva sa posteasca.Apoi se alatura adunarii si se efectueaza o rugaciune speciala in mosqee. Rugaciunea in general este scurta urmata apoi de o ceremonie (kutba). Credincisosii se felicita si se imbratiseaza unii pe alti iar totul este sub o atmosfera de iubire,pace,prietenie,fratie si unitatte.
  Dupa ceremonie credinciosi se viziteaza la casele lor,isi viziteaza rudele,prietenii si multumesc lui Allah pentru toate binecuvantarile.

  Pentru musumani aiud l fitr este o ocazie speciala cu o importanta seminificatie religioasa ,este ziua iertari.Musulmani nu sarbatoresc numai sfarsitul postului ci si multumesc lui Allah pentru ajutorul dat in auto-controlul lor.
  Primul aid a fost sarbatorit in anul 624 de profetul Mohammad (salalahu akehi w salam)) impreuna cu comapnioni si rudele sale dupa castigarea batalilei de la Badr.

  Ziua de aid depinede de luna ,acest reper se poate lua numai dupa apus.Cei mai multi dintre musulmani verifica acest lucru la mosqeile din oras sau de la comunitatea musulmana.


  Capitolul unu.Aidul

  Este o zi in care musulmani se aduna.Cuvantul aid deriva de la aada-ya'oodu ceea ce inseamna a se reaintoarce.Deasemenea se mai spune ca cuvantul ar deriva din aadah care inseamna …traditie. Ibn-ul- 'Arabee a spus: Aidul s-a numit asa deoarece se reaintoarce in fiecare an cu o fericire inoita.
  Renumitul invatat Ibn Aabideen a spus: Aid a fost numit asa datorita beneficiului pe care Allah Preainaltul il coboara asupra robilor Lui in diferite forme de bunatate.

  Capitolul 2.Mila lui Allah in aceste 2 aiduri
  :

  ANAS(Allah Sa fie multumit de el) a spus: Profetul Mohamamd(salahu alehi w salam)a venit in Medina cand oameni din Medina aveau 2 zile ptr jocuri si distractie.Si profetul (salahau alehi w salam) a spus: Am venit la voi iar voi aveti aceste 2 zile pentru amuzament. Intr-adevar Allahu le-a ales pentru voi prin ceea ce este mai bun: Ziua de Nahr (Sacrificiu) si ziua de Fitr (rupere a postului)

  (Saheeh. relatat de Ahmad Aboo Daawood an Nasaa'ee and al-Baghawee )

  Sheik Ahmad abdur –Rahman al banaa a spus: este asa pentru ca aceste 2 zile sunt din legistaltia lui Allah Preainaltul,alegerea Lui pentru creatile Sale pentru ca ei au urmat indeplinirea a celor doi stalpi ai islamului.hajul si postul.In ele Allah iarta pelerinii si pe cei care au tinut post raspandind mila Sa peste cei care i-au fost ascultatori. Cit despre zilele de Niarooz si Mahrajaan, in momentul acela fusesera alese de oamenii intelepti ai acelei epoci, fie datorita blindetii climei si anotimpului, fie datorita virtutilor tranzitorii. Astfel diferenta dintre ele este clara pentru cel care contempla
  Fath-ur-Rabaanee (6/119).

  Capitolul trei: Ingaduirea de a ascutla Dafful folosit de fetele tinere

  Odata profetul (sallahu aleihi w salam) era cu aisha si abu bakr la un moment dat au vazut 2 fete tinere cantand .Dupa ce s-au indepartat de ele Abu Bakr a spus:
  Muzica lui Sheitan in prezenta mesagerului?profetul a zis: Lasa-le, fiecare are o sarbatoare si asta este sarbatoarea lor
  (al-Bukhaaree )
  Imaam al-Baghawee a spus in Sharh-us-Sunnah (4/322): Data respectiva era cunoscuta ca
  sarbatoare a arabilor
  ,s-a inamplat sa fie o mare batalie intre aws si khazraj acest razboi a fost cu 120 de ani inainte de islam.Deci acel poem recitat de fete
  descrierea acelei batalii.

  Capitolul 4: Frumusetea aidului


  ibn Umar (Allah sa fie multumit de el) a spus: Umar (Alah sa fie mulumit de el) a adus o haina de matase care era cumparata din piata.
  A venit la mesagerul lui Allah(sallahu alehi w salam) si a spus: ia aceasta haina ca si infrumusetare de aid sa primesti delegatile cu ea.Mesagerul lui Allah
  (salalahu alehi w salam) i-a raspuns:Adevarat acesta este o infrumusetare a careia nu i se va arata lumea de apoi.Omar a mai ramas putin si apoi a plecat.Mesagerul lui Allah in aceasi zi i-a trimis o haina
  de matase la fel de frumoasa.
  Omar a fost foarte uimit de gestul profetului (salalahu alehi w salam) si imediat a mers la el..de indata ce a ajuns i-a spus: O mesagerule tu ai spus ca aceste haine sunt ptr cei care nu vor vedea
  lumea de apoi si acum imi trimiti mie una la fel de frumoasa?
  Iar profetul(salahu alehi w salam) i-a raspuns: Vinde-o si implineste-ti nevoile din profitul ei.
  Relatat de al-Bukhaaree. Muslim (2068), Aboo Daawood (1076). an-Nasaa'ee (3/181) and (8/196-197) and Ahmad (2/20.39,49).


  De asemenea este spus: Ca rationamentul acestei ideii este ca profetul a permis lui omar pe baza principiului de infrumusetare pentru ziua de vineri iar restrictia lui pentru a purta acel veesmant a fost din cauza ca era de matase.
  Fath-ul-Baaree (2/439).

  Ibn Qudaamah a spus in al -Maughne (2/228).Acesta arata ca infrumusetarea in aceste circumstante era cunoscuta de catre ei.Maalik a spus:Am auzit pe cei daruiti cu cunoastere recomandand oamenilor sa foloseasca parfum si sa se infrumuseteze de aid.

  Ibn al-Qayyim a spus in Zaad ul maad(1/441) Profetul Mohammad (salalahu alehi w salam) purta cele mai frumoase haine la aceste doua sarbatori si vinerea.Cu o ocazie el a purtat o burdah verde si altadata una rosie

  Cand s-a spus ca este recomandat sa purtam cele mai frumoase haine in aaid si vinerea s-a facut referire doar la barbati.Deci femeile trebuie sa poarte haine decente haine normale asa fel incat sa nu iasa in evidenta ca in fiecare zi si este haram pentru ele sa iasa parfumate sau machiate.

  Capitolul 5: Locul de rugaciune

  Aboo Sa'ed al-Khudree(Allah sa-l aiba in mila sa)a spus: Mesagerul lui Allah(salallahu alehi w salam) in ziua de aid ul fitr si adhaa obisnuia sa mearga la locul de rugaciune si pimul lucru cu care incepea era o rugaciune
  Relatat al-Bukhaaree (957), Muslim (889) and an-Nasaa'ee (3/187

  Celebrul invatat ibn Haajee al Maalike a spus: Traditia profetului in legatura cu rugaciunea de aid este ca trebuie efectuata la mosqee.Aceasta pentru ca mesagerul lui Allah(salalahu aleihi w salam)a spus: Rugaciunea in mosqeea mea este de 1000 de ori mai buna decat in oricare alta mosqee exceptie fancand Masjid al Haram.
  Relatat al-Bukhaaree (957), Muslim (889) and an-Nasaa'ee (3/187)

  Imam Ibn Qudamah al Maqdasee a spus: Sunna este sa se faca rugaciunea de aid la locul de rugaciune din mosqee.

  Capitolul 6: Reinatoarcerea de la mosqee


  Jabir bin Abdullah (Allah sa-l aiba in mila Sa) a spus: Cand a fost ziua aidului profetul Mohammad (salalahu alehi w salam)obisnuia sa schimbe calea de intoarcere de la mosqee.

  Imam Ibn Qayyim al -Jawzeeyah a spus: Profetul Mohammad (sallahu alahi w salam) in ziua de aid obisnuia sa schimbe drumul,venea pe un drum la mosqhee si se intorcea pe altul .Spunea el ca trebuie sa salute si pe oameni de pe celalat drum.Sau poate cineva are nevoie de ajutor si el sa il ofere.Sau sa faca cunoscute ritualurilile islamice.  Takbeer in aid.

  Allah spune in Sfantul Quran: Traducerea sensurilor: 2:185

  Aceste zile sunt luna Ramadan,in care a fost trimis Quranul drept calauza pentru oameni,dovezi limpezi pentru drumul cel drept,Indreptar.Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna,sa o tina ca post iar cel care este bolnav ori in calatorie sa posteasca un numar egal de zile.Allah va voieste usurarea nu va voieste impovararea si sa impliniti acest numar si sa-l Preamariti pe Allah pentru ca va calauzeste pe calea cea buna,poate ca veti fi multumitori.

  Desigur este confirmat de catre profetul Mohammad saws ca obisnuia in ziua de aid fitr sa spuna takber pana ajungea la locul de rugaciune si pana incepea rugaciunea .Deci cand incepea rugaciunea se oprea din takbeer.(35)

  Al-albanee a spus: acest hadith contine o evidenta referitor la felul cum musulmani interpreteaza spunand takbeer cu glas in drum spre locul de rugaciune,chiar foarte multi musulmani au devenit neglijenti la suna profetului.

  .Deci a spune takber cu voce nu inseamna ca este permis sa se spuna in grup pe drum cum o fac unii oameni.De altfel ca si celelelte rugi cu voce tare nu sunt permise.Deci fiti precauti si lasati la o parte valul de pe ochi pentru ca cea mai buna calauzire este sa urmam suna profetului(salalahu alehi w salam)

  Shaikh-ul-Islaam Ibn Taymeeyah a fost intrebat in legatura cu timpul in care se face takber in aid.El a raspuns: Toata lauda se cuvine lui Allah.Cea mai corecta opinie in legatura cu recitarea takberului este ceea ce majoritatea invvatatilor spun :Ca takber sa se spuna dupa fiecare rugaciune fajr in ziua de arafah pana in ultima zi de Tashreed.Este permis ptr oricine sa spuna takber cu voce cand se indreapta spre locul de rugaciune ..si acesta opinie este a celor 4 imami.
  Al-Bukhare a mentionat in cartea sa in capitolul :Takber in zilele de la Mina si inaintarea la arahaf.  Omar (Allah sa fie multumit de el) era obisnuiat sa faca takber in cortul sau din Mina astefel incat oameni de la mosqee sa-l poata auzi si sa faca si ei takber si oameni din piete sa faca takber si astfel toata Mina rasuna cu takber.
  Ibn Umar (Allah sa fie multumit de el) obisnuia sa faca takber in Mina in aceste zile,dupa fiecare rugaciune intins pe o parte in cortul sau,pe recolta sa,sau in timp ce mergea.

  Maymonah(Allah sa fie multumit de ea) facea takber in ziua de Nahr.Femeile obisnuiau sa faca takber alaturi de Abaan Ibn Uthman si Amr Abdul Aziz in noptile de Thasreg cu barbati in mosqee.
  Cand iBN Umar(Allah sa fie multumit de el)isi parasea casa in dimineata de aid fitr si adhaa el spunea takber pana cand ajungea la locul de rugaciune si apoi facea takber pana cand imamul venea.
  Manierele de a face takber nu avem ca si relatari a profetului (salalahu alahi w salam) dar avem relatari ale companionilor(Allah sa fie multumit de ei toti)
  Ibn Mas'ood obisnuia sa spuna: Allah akbar Allah wakbar la ilaha illa lah wa Alahu akbar wa lillahil hamd.
  Ibn Abbas (Allah sa fie multumit de el) spunea la fel.
  Salaman al khair(Allah sa fie multumit de el) facea takber ptr Allah spunand: Alahu akbar allahu akbar allahu akbar kabeera.
  Oricum foarte multe situatii cand musulmani se opun acestui fel de dikr care a fost stabilit de companioni ,inovand alte feluri care nu au nici o baza .Astfel Haafid ibn Hajr(Allah sa fie multumit de el) a spus in Fath ul Baare(2/536) intr-adevar adaugirile au fost inventate pentru aceasta zi fara nici o baza.

  Capitolul 8. Mancarea de aid.

  Anas relateaza ca :Mesagerul lui Allah saws Nu iesea afara in dimineata de aid fitr pana nu manca cateva curmale.

  Buraidah a spus: Profetul Mohammad (salalahu alhi w salam) nu isi parasea casa pana nu manca iar de aidul Adha nu manca pana nu se intorcea de la mosqee pentru a manca din animalul sacrificat.

  Celebrul invatat Ibn al-Qayyim a spus despre aid adha ca profetul Mohammad saws nu manca pana nu se intorcea de la locul de rugaciune si manca din ceea ce a sacrificat.
  Relatat de at-Tirmidhee

  Capitolul noua: Baia inainte de rugaciunea de aid.

  Naaf;i relateaza ca ABDULLAH Bin Umar obisnuia sa faca o baie inainte de a merge la locul de rugaciune.

  Imam Saaed ibn -ul Musayyib a spus:Traditia actiuilor de aid fitr sunt 3:
  1 sa mergem la locul de rugaciune
  2.sa mancam inainte de a ne parasi casele
  3.baia

  Imam Ibn Qudamah a spus: Este recdomandat sa ne spalam printr-o baie de aid.Ibn Umar obisnuia sa faca acest lucru de aid fitr. Acelasi lucru il avem relatat de la Ali(Allah sa fie multumit de el)si aceasta este opinia mai multor invatati..
  Despre aceasta nu avem nimic autentic de la Porfetul Mohammad (salalahu alehi w salam) pentru ca cea ce a spus Ibn Maajah despre ceea ce facea profetul saws este o relatare f slaba,Deasemenea relatarea de la Ibn Majah care a relatat de la usuf bin Khalid as-Samtee multe din declaratii s-au dovedit a fi minciuni.

  Se face vreo rugaciune inainte sau dupa rugaciunea de Eid?
  Ibn 'Abbaas relateaza: "Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) se ruga doua rak'ahs in ziua de Fitr si nu mai facea vreo rugaciune inainte sau dupa acestea..."
  Ibn al-Qayyim a spus: "Nici el (este vorba despre Profet, Salla Allahu aleihi wa salam) nici companionii sai nu obisnuiau sa se roage inainte sau dupa rugaciunea de 'Eid atunci cind ajungeau la moschee".
  Haafidh Ibn Hajr a spus: "In concluzie, nu s-a statornicit faptul ca rugaciunea de 'Eid sa fie precedata sau urmata de vreo rugaciune Sunnah; aceasta opinie contrasteaza cu parerea celor care trag o astfel de concluzie prin analogie cu rugaciunea de vineri".
  Regulile islamice referitoare la rugaciunea de 'Eid
  Shaikh-ul-Islaam Ibn Taymeeyah a spus: "... si in consecinta am considerat ca parerea majoritara este cea conform careia rugaciunea de 'Eid este obligatorie pentru toti, potrivit parerii emise de Aboo Haneefah precum si alti invatati. Aceasta este si pozitia scolii Shaafi' precum si una dintre cele doua opinii exprimate de Ahmad. Concluzia celor care sustin ca „nu e obligatorie” este foarte departe de adevar. Pentru ca, intr-adevar, rugaciunea de 'Eid reprezinta unul dintre simbolurile Islamului. Numarul celor care se aduna pentru a sarbatori 'Eid –ul este mai mare decit al celor care se intrunesc in ziua de Jum'ah, iar pronuntarea takbeer-ului a fost permisa in cadrul 'Eid-ului. Opinia celor care spun ca nu e obligatorie pentru toti (considerind-o Fard-ul-Kifayah) nu prezinta valabilitate.. "
  Renumitul invatat ash-Shawkanee a spus in as-Sail al-Jaraar: "Sa stiti acest lucru! Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) a practicat in mod continuu efectuarea acestei rugaciuni, cu ocazia fiecarui 'Eid. El (Salla Allahu aleihi wa salam) nu a abandonat-o niciodata, in vreuna dintre sarbatorile de 'Eid. (…)” Deci se poate afirma ca rugaciunea de 'Eid este obligatorie pentru toti.
  Tot ash-Shawkanee a spus: "Si printre dovezile care sustin obligativitatea de a face rugaciunea de 'Eid se numara si faptul ca in situatia in care rugaciunea de vineri si cea de 'Eid coincid, atunci rugaciunea de Eid va avea prioritate (in sensul ca anuleaza obligativitatea rugaciunii de vineri). De asemenea, s-a stabilit faptul ca Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) facea rugaciunea de 'Eid in cadrul unei congregatii, din momentul in care aceasta a fost legiferata, si acest lucru s-a intimplat constant pe intreg parcursul vietii sale. In concluzie, aceasta e o rugaciune obligatorie, nu este Sunnah.
  Intervalul de timp in care se poate face rugaciunea de 'Eid
  'Abdullaah bin Busr, companion al Profetului (Salla Allahu aleihi wa salam) mergea impreuna cu alti credinciosi spre moschee, in zilele de 'Eid-ul-Fitr sau 'Adhaa si admonesta intirzierea imamului in drumul spre moschee, spunind: "Intr-adevar pina la acel moment noi terminasem deja rugaciunea si acela era momentul Tasbeeh-ului."
  Acest hadith (relatat de al-Bukhaaree, Aboo Daawood, Ibn Maajah, al-Haakim, al-Baihaqee, iar lantul narativ este saheeh) e cel mai autentic dintre toate hadith-urile cu aceasta tema. Alte ahaadeeth relatate sunt slabe, daca ar fi sa ne referim la lantul narativ.
  Ibn al-Qayyim a afirmat: "Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa intirzie rugaciunea de 'Eid-ul-Fitr si o grabea pe cea de 'Eid-ul-'Adhaa. Ibn 'Umar (Allah sa fie multumit de el) in pofida faptului ca urma indeaproape Sunnah – nu iesea pina cind nu rasarea soarele."
  Siddeeq Hasan Khan a spus: "Intervalul temporar pentru rugaciunea de 'Eid este dupa ce soarele s-a ridicat de o sulita pe cer pina la miezul zilei (zawaal). Exista un consens potrivit caruia rugaciunea se poate face pina la zawaal (miezul zilei)."
  Shaikh Aboo Bakr al-Jazaa'iree a spus: "E cel mai bine (…) sa se amine putin rugaciunea de 'Eid-ul-Fitr, astfel incit oamenii sa aiba timp sa ofere sadaqah."
  Daca nu exista siguranta deplina cu privire la momentul cind este ziua de 'Eid, rugaciunea de 'Eid se va face in dimineata urmatoare. Aboo Dawood, an-Nasaa'ee si Ibn Majah transmit printr-un lant narativ autentic de la Abee Umair Ibn Anas, de la un unchi de-al sau care facea parte dintre companioni, ca acesta a marturisit ca a vazut luna crescind ieri, asa ca li s-a spus sa rupa postul si in ziua urmatoare au mers la moschee.
  Fara Addhan si Iqaamah la rugaciunea de 'Eid
  Astfel, Jaabir ibn Samurah (Allah sa fie multumit de el) a spus: "Am facut rugaciunea de 'Eid cu Trimisul lui Allah de multe ori, fara Adhaan sau Iqaamah."
  Ibn 'Abbaas si Jaabir (Allaah sa fie multmit de ei) au spus: "Nu s-a auzit Adhaan-ul in ziua de Fitr, nici in cea de 'Adhaa."
  Ibn al-Qayyim said: "... si atunci cind Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) ajungea la moschee incepea rugaciunea fara Adhaan, fara Iqaamah, precum si fara sa pronunte cuvintele 'rugaciune colectiva'. Sunnah dicteaza sa nu facem nici unul dintre aceste lucruri."
  Imaam as-San'aanee spunea, explicand afirmatiile invatatilor cu privire la acest subiect: "Nu sunt permise Adhaan-ul si Iqaamah-ul in cadrul rugaciunilor de 'Eid. Daca se procedeaza contrar, acest lucru va reprezenta o inovatie (la 'Eid)."
  Descrierea rugaciunii de 'Eid
  Rugaciunea de 'Eid este constituita din doua rak'ahs, iar acest aspect este dedus din relatarea lui 'Umar (Allaah sa fie multumit de el) care a spus: "Rugaciunea celui care calatoreste are doua rak'ahs, rugaciunea de 'Adhaa are doua rak'ahs si rugaciunea de Fitr are doua rak'ahs. Sint complete, nu scurtate, si acest lucru este preluat din cuvintele Profetului Salla Allahu aleihi wa salam.”
  Prima unitate de rugaciune incepe, ca si la celelalte rugaciuni, cu Takbeerat-ul-Ihraam, apoi se fac mai multe takbeer, iar la cea de-a doua rak'ah – se fac cinci takbeer-uri, fara a-l numara si pe cel din momentul ridicarii.
  '
  Aaishah (Allaah sa fie multumit de ea) a spus: "Mesagerul lui Allaah (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa faca takbeer la rugaciunile de Fitr si 'Adhaa – la prima rak'ah sapte takbeer-uri iar la cea de-a doua cinci takbeer-uri, in afara de cele doua takbeer-uri de la ruku".
  Nu exista vreo relatare autentica potrivit careia Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa isi ridice miinile atunci cind facea takbeer-urile de 'Eid, iar cea mai buna cale de urmat este cea lasata de Profetul Muhammad (Salla Allahu aleihi wa salam). De asemenea, nu exista nici o suplicatie specifica ce ar trebui rostita intre takbeer-urile de Eid. Ibn al-Qayyim (Mila lui Allah asupra lui) a spus: "El (Profetul Mohammad Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa se opreasca putin intre fiecare doua takbeer-uri; insa nu exista nici o dovada cu privire la existenta vreunei suplicatii specifice.
  Atunci cind Profetul Salla Allahu aleihi wa salam termina de pronuntat Takbeer-urile, incepea sa recite Al-Faatiha, iar apoi din sura Qaaf in unul dintre cele doua rak'ahs precum si in celalalt rak'ah.
  Restul rugaciunii de 'Eid se va practica conform modalitatii rugaciunilor obisnuite – nu exista nici un element care sa il diferentieze de acestea.
  Cel care nu reuseste sa faca rugaciunea de 'Eid in congregatie va trebui sa faca o rugaciune de doua rak'ahs. Imaam al-Bukhaaree (Mila lui Allah sa fie asupra lui), a spus: "Daca cineva nu reuseste sa faca rugaciunea de 'Eid va trebui sa se roage doua rak'ahs".Aceasta este opinia celor de la scoala Shaafi', care sustin ca daca un om nu face rugaciunea de 'Eid la moschee impreuna cu imamul, ar trebui sa se roage doua rak'ahs, astfel incit sa primeasca, fie si partial, meritele rugaciunii 'Eid, cu toate ca le va pierde pe cele oferite de efectuarea rugaciunii in cadrul unei congregatii.
  Iar in ceea ce priveste opinia scolii Hanafee, ei considera ca nu exista posibilitatea de a recupera rugaciunea de 'Eid.
  Cel care intirzie la rugaciunea de 'Eid se va ruga pentru partea la care nu a participat in acelasi mod in care recupereaza alte rugaciuni Fard la care nu a asistat de la inceput.
  Takbeer-ul este sunnah. Nu exista nici o diferenta de opinie in ceea ce priveste faptul ca rugaciunea nu se anuleza din cauza uitarii intentionate sau neintentionate a takbeer-ului. Oricum, cei care abandoneaza takbeer-ul se opun Sunnei Profetului Salla Allahu aleihi wa salam.
  Este Sunnah sa se tina Kudba de 'Eid dupa ce se face rugaciunea. Al-Bukhaaree a intitulat unul din capitolele cartii sale, Saheeh, astfel: "Kudba dupa rugaciunea 'Eid''
  Ibn 'Abbaas a spus: "Eram de 'Eid alaturi de Trimisul lui Allah, Salla Allahu aleihi wa salam, Aboo Bakr, 'Umar si 'Uthmaan (Allah sa fie multumit de ei) si cu totii obisnuiau sa se roage inainte de Kudba”.
  Aboo Sa'eed al-Khudree (Allaah sa fie multumit de el) a spus: "Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam)obisnuiau sa mearga spre moschee in zilele de 'Eidul-Fitr si 'Adhaa si primul lucru cu care incepea era rugaciunea. Dupa rugaciune el se aseza in fata oamenilor si ii admonesta, ii sfatuia si le spunea cum sa procedeze... "
  Kudba de 'Eid este la fel ca si celelalte predici – fiind deschise prin laudarea si preamarirea lui Allaah Subhanu Wa Ta’ala.
  A asista la Kudba de 'Eid nu este obligatoriu, spre deosebire de participarea la rugaciunea Eid, care e obligatorie.

  Cum se procedeaza in situatia in care sarbatoarea de 'Eid si Jum'ah coincid
  Aboo Dawood (1070) an-Nasaa'ee (3/194) Ibn Majah (1310) Ibn Khuzaimah (1474) ad-Daarimee ( 1620) Ahmad (4/372) transmit de la Iyaas ibn Abee Ramlah as-Shaamee care a spus: "Am fost martor cind Mu'aaweeyah ibn Abee a fost intrebat: „Ai fost de fata alaturi de Profet Salla Allahu aleihi wa salam cind una din cele doua sarbatori de Eid a coincis cu vinerea?” – „Da, a raspuns el.” – „Si cum s-a procedat?” El a raspuns: „Profetul Salla Allahu aleihi wa salam a facut rugaciunea de 'Eid si apoi le-a dat permisiunea de a nu face rugaciunea de Jum'ah, si a spus: 'Cei dintre voi care doresc sa se roage, sa se roage".
  Daca Jumu’ah si Eid sunt in aceeasi zi, rugaciunea de Eid ar trebui sa fie cea care va avea loc.
  Salutarile si felicitarile prilejuite de 'Eid
  Shaikh-ul-Islaam Ibn Taymeeyah a fost intrebat despre felicitarile facute cu ocazia 'Eid-ului si a raspuns: "Referitor la modalitatea de salutare ocazionata de ziua de 'Eid, aceasta este urmatoare - fiecare ii spune celuilalt, atunci cind se intilnesc dupa rugaciune: Fie ca Allaah sa accepte de la tine si de la noi si fie ca Allah sa iti intoarca rasplata, precum si alte lucruri asemanatoare.” Se relateaza ca un grup de companioni obisnuia sa faca acest lucru.
  Ahmad a spus: „Nu preiau initiativa de a saluta pe cineva, insa daca cineva ma saluta ii raspund, si asta deoarece este obligatoriu sa raspunzi la un salut. Cit despre initierea salutului (de 'Eid) aceasta nu este din Sunnah ceruta, si nici din cea care a fost interzisa. In conluzie, oricine face acest lucru, are un precedent, si oricine il omite, are de asemenea un precedent – si Allah stie cel mai bine".
  Companionii lui Mesagerului lui Allaah (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuiau ca atunci cind se intilneau in ziua de 'Eid sa isi spuna unul altuia:
  <<Taqabbala Allaaha minnaa wa minkum>>
  'Fie ca Allaah sa accepte rugaciunea ta si a noastra'

  Ibn Qudaamah a mentionat in al-Mughnee (2/259) ca Muhammed ibn Ziyaad a spus: "Eram impreuna cu Abee Umaamah al-Baahilee si alti companioni ai Profetului (Salla Allahu aleihi wa salam) iar atunci cind se intorceau de la 'Eid isi spuneau unul celuilalt:
  <<Taqabbala Allaaha minnaa wa minkum>>
  „Fie ca Allaah sa accepte rugaciunea ta si a noastra"

  Ahmad este de parere ca lantul narativ al hadith-ului relatat de Aboo Umaamah este bun.
  Oamenii ar trebui sa se salute unul pe altul, insa trebuie evitat ca acest lucru sa aiba ca rezultat actiuni 7aram, cum ar fi ca barbatii sa intre in diferite case si sa dea miinile cu femeile.

  Lista actelor condamnabile ce trebuie evitate la sarbatoarea de 'Eid

  In mod regretabil, in momentul sarbatorii 'Eid multi uita sau neglijeaza indatoririle lor de musulmani, precum si reglementarile islamice cu privire la acest eveniment. Astfel intilnim situatii in care oamenii pacatuiesc prin savirsirea unor actiuni care nu sint permise, insa ei au credinta gresita ca fac fapte bune.
  Printre actele condamnabile se numara:
  1. Actiunea de a se infrumuseta a barbatului care isi rade barba. Este practicat de multi musulmani, desi acest lucru este 7aram. Aceasta regula este reglementata printr-o serie de hadith-uri autentice, care contin obligatia ca barbatii sa poarte barba. Aceasta "porunca” este dictata cu scopul de a evita imitarea idolatrilor, demarcindu-se implicit de acestia. De asemenea, a purta barba este o derivatie a Fitrei, si nu este permisa modificarea Fitrei.
  2. Nu este permis ca barbatii sa dea mina cu femei pentru care ei nu sunt mahram. Aceasta actiune este interzisa deoarece Profetul Salla Allahu aleihi wa salam a spus: "A infige un pieptene de metal in capul unui barbat este mai benefic pentru el decit sa atinga o femeie careia nu ii este mahram”. Aceasta regula se regaseste si in textul celor patru madhhabs.
  3. Este interzisa imitarea stilului vestimentar al necredinciosilor si occidentalilor, precum si actiunea de a asculta muzica. Intr-adevar, Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) a spus: "Oricine practica imitarea unui popor face parte dintre ei (cei pe care ii imita)".
  4. Cautarea de catre barbati a prezentei femeilor care nu le sunt mahram.
  5. Afisarea ostentativa a frumusetii de catre femei (Tabarruj), care se plimba demonstrativ prin piete sau alte locuri publice. Acest lucru este strict interzis de legile lui Allah Subhan Wa Ta’ala.
  6. Este interzis ca ziua de 'Eid sa fie particularizata pentru a vizita morminte. De asemenea, nu e permis sa se distribuie dulciuri sau alte produse alimentare stind linga un mormint, precum si a sta asezat pe mormint sau interactiunea dintre femei si barbati intr-un astfel de loc. Este interzisa si deplingerea celui decedat.
  7. Sunt interzise actele extravagante.
  8. Un alt act condamnabil este reprezentat de abandonarea rugaciunii de la moschee, atunci cind nu exista un motiv valid din punct de vedere islamic. De asemenea este interzis ca oamenii sa nu se roage deloc si sa practice numai rugaciunea de 'Eid, in ziua de sarbatoare.
  9. Este interzis ca musulmanii sa se indrepte spre cimitire dupa Fajr, abandonind rugaciunea de 'Eid, pentru a urma inovatia care instituie ziua sarbatorii 'Eid ca fiind un moment special pentru vizitarea mormintelor. De asemenea, nu este permisa asezarea de frunze de palmier sau alte ramuri de arbori peste morminte, pentru ca nici una din aceste actiuni nu are vreo baza in Sunnah.
  10. Este interzisa afisarea bucuriei si a fericirii, manifestata prin consumarea de mincaruri scumpe in fata celor nevoiasi, pentru ca ar insemna ca nu exista compasiune pentru cei saraci si aflati la nevoie. Trimisul lui Allah Salla Allahu aleihi wa salam a spus: "Nici unul dintre voi nu crede cu adevarat pina cind nu ajunge sa ii doreasca fratelui sau ceea ce isi doreste pentru el".
  11. Sunt strict interzise inovatiile promovate de cei care pretind ca sunt invatati care cauta apropierea de Allah Subhan Wa Ta’ala. In pofida scopului nobil, aceste inovatii nu au nici o baza. De exemplu, multi incerca sa se apropie de Allah Subhan Wa Ta’ala raminind treji si practicind acte de adorare pe parcursul noptii de 'Eid. Si nu se opresc aici, pentru ca ii atribuie Profetului Salla Allahu aleihi wa salam urmatoarele cuvinte: "Celui care sta treaz si petrece in adorare nopatea de 'Eid, inima sa nu va muri, in ziua in care inimile mor”.

Share This Page