Sufi

Status
Not open for further replies.

Andreevici

Member
Ma poate informa si pe mine un pic despre sufism, am citit un articol despre Cecenia, din care am aflat ca tipul de islam imbratisat de ceceni a fost sufismul...

Imi cer scuze daca am postat in rubrica gresita..
Multumesc
 

moraru

New Member
IN NUMELE LUI ALLAH, MILOSTIVUL, INDURATORUL.

ASSALAM ALEIKUM!

Sufismul este misticismul musulman - in araba," tasawwuf", cuvant format de la "suf", "lana" - , cu referire la imbracamintea pe care o purtau aderentii, din umilinta.Sufismul este putin incurajat de catre islam, caci el isi propune drept ultim scop sa ajunga la "prezenta" si la cunoasterea divine direct, si nu numai prin intermediul revelatiei lui Allah cuprinsa in Qoran.*!*!*!*!ind din Iraq, in secolul al VIII-lea, apoi la Bagdad si de la Cairo in secolul al IX-lea, sufismul se extinde in intreaga lume a islamului, din Iran in India si din Magreb si Andaluzia in Anatolia.

Si Allah stie mai bine.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Buna
As'salamu aaleikom

Inshaa'Allah(cu voia lui Allah) vei gasi mai multe informatii in curand si despre aceasta secta.Pana acum poti citi inshaa'ALlah despre s-au format aceste secte
wa aaleikom salam
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Ma poate informa si pe mine un pic despre sufism, am citit un articol despre Cecenia, din care am aflat ca tipul de islam imbratisat de ceceni a fost sufismul...
Imi cer scuze daca am postat in rubrica gresita..
Multumesc

Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Acest articol reprezinta traducerea unui fragment din Devil's Deception: The History of the Sects of Islam de Sheikh Waleed Al-Basyouni.


Cuvintul ‘sufi’ ii desemneaza in primul rind pe acei oameni care pretind ca sunt adoratori, ca au parasit aceasta viata lumeasca, nu sunt atasati de dunya (viata pamanteasca) si nu le pasa de aceasta (zuhd). Aceste cuvinte au fost utilizate pentru a desemna diferite terminologii. Shaykh-ul Waleed Al Basyouni afirma apoi ca Sufi sunt foarte asemanatori cu Shi’a, numindu-i ‘verisorii acestora’, iar apoi afirma ca daca privim aceasta chestiune din punct de vedere istoric vom observa ca de fiecare data cind Shi’a au disparut dintr-un anumit loc au fost inlocuiti de Sufi, de fiecare data cind Shi’a au disparut dintr-o regiune, acolo au aparut ulterior Sufi – cind Shi’a au disparut din Siria, Egipt si Africa de nord – aceste tari au inceput sa se numere printre principalii aparatori ai Sufismului. Iar acest lucru se intimpla foarte des. Exista foarte multe asemanari intre Shi’a si Sufi, insa inainte de a discuta acest aspect trebuie sa cunoastem contextele in care este utilizat termenul de ‘Sufi’. In istoria islamului, primul care a folosit termenul de Sufi este Jaber Ibn Hayan, era Shi’a Rafidih. El este primul care a folosit termenul de sufi. Primul grup de musulmani care au fost numiti Sufi provine dintre Shi’a, nu din Ahlul Sunna. Acest aspect ne arata ca relatia dintre aceste ideologii a inceput foarte devreme.
Exista mai multe nivele in cadrul sufismului, diferite intre ele. Cel mai important aspect este modul in care s-au stabilizat aceste nivele. De exemplu Shia’, exista mai multe nivele. Care este cel din urma nivel, care este madhab-ul din ziua de azi? In cadrul oricarei secte exista etape de dezvoltare, merg pina intr-un anumit secol si apoi se opresc. Ideologia este clara, ideile pe care le promoveaza sunt clare acum si ne dam seama ca este vorba despre o secta. De exemplu, dupa secolul al III-lea sau al IV-lea nimeni nu a venit sa adauge ceva la metodologia Shi’a.
Sufismul s-a stabilit in secolul al VIII-lea al in islam, in anul 700 si ceva, sau chiar mai devreme, spre sfirsitul secolului al VII-lea (anul 690) - atunci cind au aparut ideile extremiste ale lui Hallaaj – deci avem, la baza, un grup de sufi care se numesc Sufi deoarece urmeaza Sunnah, calea Profetului (SallaAllahu alayhi wasallam) si a companionilor sai (Radiallahu anhum) nu sunt atasati de dunya, deci nu sunt atasati de viata lumeasca si urmeaza Sunna, isi practica credinta, fara atasamente fata de viata lumeasca. Acest grup nu mai exista in ziua de azi. Erau localizati in Basra (Iraq). Unii oameni incearca sa demonstreze faptul ca Shaykh-ul Islam Ibn Taymiah a fost de acord cu idea ca exista Sufism pozitiv, dar ei nu inteleg ca el se referea la un aspect istoric, din trecut, la Sufiatul Basra – Sufiatul Al Fuqara si a mai mentionat spre sfarsit Sufia al Rusul, precum si bazele sufismului.
Urmatorul nivel – se refera la oamenii care au adaugat elemente noi in religie, modalitati de venerare care nu exista in Qu’ran si in Sunnah. De exemplu dhikr in grup – SubhanAllah, Alhamdu lillah… Sau suplicatii care nu au existat niciodata in Sunnah. Apoi au adaugat acte de venerare care nu au existat niciodata, toate sunt in plus. Apoi au devenit mai mult decit simple chestiuni practice, s-au transformat in ideologii. Cum s-au dezvoltat aceste secte? S-a inceput cu actiuni, aspecte practice, care apoi au devenit ideologii. S-a ajuns la ideologii potrivit carora ca exista oameni care detin o pozitie speciala in Islam, dar de data asta nu ii mai numesc imami, ci awlyah.Ei cred in acesti awalyah, la fel cum unii Shi’a cred in imamii lor, dar la sufi este mai grav decit in cazul Shi’a, pentru ca in ultimul caz este vorba despre numele unor buni musulmani, care nu sunt Shi’a. Insa Sufi scot la inaintare nume din Ahlul Sunnah, buni musulmani, dar le dau unor oameni care sunt kuffar, raufacatori, fusar, fujar si i-au transformat in awalyah. In credinta lor exista si ceva foarte asemanator cu tuqyah – trebuie sa faci lucruri in care nu crezi, pentru a vedea reactia oamenilor si pentru a te umili. De exemplu sa iti scoti hainele si sa mergi dezbracat pe strada, exista multe astfel de relatari. Mai fac si adulter, desfranare, se dedau la homosexualitate sau fac sex cu animale – fac astfel de lucruri pentru a se umili si a vedea modul in care reactioneaza oamenii vis-à-vis de Shaykh. Daca gindesc rau despre ei sunt scosi in afara, pentru ca daca vrei sa devii Sufi, acesta este cel mai inalt nivel – trebuie sa oferi un juramant de devotement. Toate aceste bayah provin din Sufism si daca cercetam originile, vom vedea ca provin in primul rand din sufism. Iar aceste juraminte ce exista in ziua de azi in Jamaat Islamia si provin din sufims – trebuie sa fie urmate, nu poti sa ridici obiectii cu privire la aceste reguli ale shaykh-ului, nici sa le respingi, altfel vei fi scos in afara cercului. Trebuie sa te supui shaykh-ului ca si cum ai fi mort, nu poti sa il respingi. Nici macar in inima ta nu poti sa obiectezi sau sa respingi, pentru ca ei il considera Shirk si nu se poate ca omul sa se caiasca pentru asta (Astagfirullah). Deci daca spui in inima ta ‘nu’, ei cred ca e shirk.
Al Ghazaly a spus in : cunoasterea grupului nostru (sufismul) nu provine din invatarea ahadeeth-urilor sau din citirea Quran-ului, tafseer-ului, nu, este ceva ce coboara direct in inima omului, ca o lumina de la Allah SUbhanu Wa Ta’ala. Iar uneori unii oameni pretend ca vad lucruri in vise sau le simt. Ei soun ‘Daca vrei sa ajungi sa vezi atfel de lucruri, inchide-te intr-o camera intunecata, fara nici o raza de lumina. Nu te osteni sa citesti din Qu’ran sau ahadeeth, nu te stradui sa citesti carti despre Fiqh sau altceva de genul asta, nu, stai in camera intunecata si rosteste SubhanAllah, Alhamdu lillah si apoi opreste-te si poate vei simti aceasta lumina care iti patrunde in suflet’… (Astagfirullah).
Aceste este un alt nivel din cadrul sufismului. Al Ghazali (Abu Hamed Al Ghazali) a devenit Sufi si a condus aceasta secta spre alta directie – si mai rea decit cea anterioara - el este unul dintre cei care au afirmat ca prin astfel de practici se pot primi revelatii de la Allah Subhanu Wa Ta’ala. A deschis astfel o cale periculoasa, filosofii l-au atacat si au intrebat care este diferenta intre ei si el, din moment ce filosofii nu cred in profeti. El afirma ca se poate ajunge la profetie prin practica. De aceea au existat atit de multe divergente intre el si filosofi, din care au rezultat o serie de carti care ne arata cat de confuz era el insusi, Al Ghazali.
Apoi sufismul ajunge la un alt nivel – si mai grav – ei au ajuns sa afirme (Al Hellaj, Ibn Arabi) ca Allah Subhanu Wa Ta’ala este in tot ceea ce exista, iar tot ceea ce exista este Allah Subhanu Wa Ta’ala (Astagfirullah). Creatorul este creatia. Creatorul este rob. Robul este divin. Daca creatia este creatorul, cum poti sa ii spui ce este haraam si ce este halaal?! Acesta este cel mai josnic nivel, la care s-a ajuns in secolul al VII-lea.

(Va urma, In sha Allah)
 
Status
Not open for further replies.
Top