Timpul liber

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Timpul liber



Cu totii ne-am dori sa avem mai mult timp liber la dispozitie. Spunem de multe ori: « Daca as avea timp, as face…” – Ce am face? Adevarul universal cu privire la timpul liber este urmatorul: poate fi valorificat sau poate fi risipit.


Sintem de acord cu ideea ca daca intreprindem o serie de actiuni care tin de Ibadath (venerare, adorare) ne valorificam la maximum timpul liber. Totusi, de multe ori scapam din vedere faptul ca Ibadah este chiar motivul existentei noastre lumesti:

Allah Subhanu Wa Ta’ala ne spune in Qur’an Kareem: “Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decit pentru ca ei sa ma adore.” [Qu’ran, Traducerea sensurilor, Soorah 51, aya 56]

Allah Subhanu Wa Ta’ala nu ne-a daruit existenta fara motiv. Nu ne-a creat nici cu scopul ca noi sa ne irosim vietile prin intrepriderea unor activitati care nu aduc nici un folos.

Allah Subhanu Wa Ta’ala I-a creat pe oameni pentru ca ei sa Il venereze pe Satapinitorul Lumilor. Prin termentul Ibadah nu trebuie sa intelegem doar acte rituale, fizice si mentale – cum ar fi Salah, Saum, Zakah si Hajj. Acestea sint Arkani ai Ibadah-ului.

Insa intelesul adevarat si complet al termenului Ibadah include mult mai multe aspecte. Dupa cum a spus si Ibn Taymiyyah, Ibadah este “un cuvint usor de inteles, care se refera la tot ceea ce Allah Subhanu Wa Ta’ala iubeste si la tot ceea ce Il multumeste pe El.”

Deci ce legatura are aceasta cu timpul liber pe care il avem la dispozitie noi, femeile? Daca analizam cu atentie aceasta chestiune si ne dam seama de rolul pe care il joaca Ibadah in viata noastra, vom ajunge la concluzia ca notiunea de ‘timp liber’ capata un cu totul alt inteles.

Adh-Dhahabee a relatat in Sayr A'laam An-Nubalaa de la Asma bint Yazeed Ibn As-Sakan ca ea a mers la Profet (SallaAllahu alayhi wasallam) si a spus: “O, Mesager al lui Allah […] vin la tine din partea femeilor. Intr-adevar Allah te-a trimis si pentru barbati si pentru femei. Noi am crezut in tine. Nu iesim si stam in casele noastre. Le aducem placere sotilor nostri. Le purtam copiii. Un barbat poate iesi din casa ca sa faca rugaciunea din ziua de vineri, Jamah, si Janazah. Iar cind barbatii pleaca la Hajj sau Umrah, ori Jihad, avem grija de averile lor. Le spalam hainele. Le crestem copiii. Nu vom avea si noi partea noastra de rasplata pentru acestea?”

Profetul (SallaAllahu alayhi wasallam) s-a intors catre companionii sai si a zis: “Ati mai auzit vreo femeie rostind vreun lucru la fel de adevarat ca acesta pe care tocmai l-a zis aceasta femeie?” Apoi i-a spus ei : “Sa intelegi, o, femeie, si sa le spui si celorlalte femei: intr-adevar, perfectiunea relatiei dintre femeie si sotul ei, efortul ei de a-l multumi si de a face lucruri cu care el e de accord este echivalentul a toate acestea”. Asma a plecat exclamind “Laa ilaaha illallaah.”

Prin aceste cuvinte Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhy wasallam) explica un aspect foarte important din cadrul Ibadah, care se aplica doar femeilor: prin pastrarea unui climat sanatos si benefic in cadrul caminului, ele obtin ceea ce barbatul primeste ca rasplata pentru Jihad, rugaciunea de Jum’ah la moschee si Jamah. In aceeasi masura se refera si la participarea la Janazah, efectuarea Hajj-ului si a Umraei.

Ibadah reprezinta perfectiunea relatiei dintre sot si sotie. Se poate spune ca toate femeile participa zilnic la astfel de activitati. Totusi, ne dam seama ca atunci cind femeia este constienta de importanta responsabilitatilor ei acestea se transforma intr-o expresie a adorarii lui Allah Subhanu Wa Ta’ala.

Ce le face pe femei sa isi doreasca sa aiba mai mult timp liber? De obicei este vorba despre o perioada de timp folosita exclusiv in mod personal, pentru a-si folosi energia intr-o activitate care sa ii faca placere si de care sa beneficieze.

Nu exista nimic rau in astfel de dorinte si actiuni. In plus, atunci cind atfel de actiuni sint practicate cu o intentie buna si corecta, ele sint incluse in categoria Ibadah.

Risipirea timpului liber este un rau care ne atinge pe multi dintre noi. Aceasta viata lumeasca este intesata de oportunitati prin care ne pierdem timpul; sint suficiente citeva soapte de-ale lui Shaytan – si chiar inainte sa ne dam seama am facut un lucru rau, desi *!*!*!*!isem cu o intentie buna. Cu totii sintem predispusi la irosirea timpului sau la ignorarea oportunitatilor de a-l folosi asa cum ar trebui.

De exemplu - aminarea lucrurilor ‘pentru mai tirziu’. Este foarte usor sa aspiram catre a face un lucru bun, condusi de bune intentii, si la fel de usor cadem prada unor capcane si nu mai depunem eforturi sincere pentru a intreprinde acel lucru.

Se poate face o analogie intre a face fapte bune si cainta. Cainta este sincera daca doar ne gindim la ea, ne exprimam dorinta de a ne cai si apoi spunem: “Eh, poate o sa ma caiesc luna care vine?”. Nu, in nici un caz.

In mod asemanator, daca intentionam sa invatam ceva din Qur’an, sau sa ne sporim cunostintele despre Islam, insa privim acest lucru ca fiind ceva dificil, cadem in Tasweef.

Pentru a reusi ceva trebuie in primul rind sa ne indreptam si sa ne clarificam intentia, apoi sa ne asiguram ca lucrul la care aspiram este in conformitate cu Qur’an-ul si Sunnah, iar in cele din urma trebuie sa pasim cu fermitate inainte si sa incepem sa intreprindem acel lucru bun. Trebuie sa fim serioase atunci cind ne luam un angajament.

Escapadele la cumparaturi

V-ati fi gindit vreodata ca daca mergeti la cumparaturi pur si simplu pentru a casca ochii prin vitrine si a vedea ce a mai aparut nu este un lucru bun?

Daca femeia merge in mod constant pentru a cumpara ceea ce ii trebuie pentru casa, cu un scop precis, nu este nimic in neregula cu acest lucru. Insa sint si femei care ies pur si simplu, fara intentia de a cumpara ceva. Vor doar sa se plimbe si sa vada ce a mai aparut, ceea ce nu este bine, pentru ca se expun inutil.

Telefonul

Ah, telefonul. O inventie minunata, fara nici o indoiala. Insa si ocazia perfecta pentru ca noi sa ne irosim timpul sau sa comitem pacate, cum ar fi sa ne amestecam in lucruri care nu ne privesc. Ne ofera ocazia de a ne ‘vizita’ prietenele, de exemplu, fara a ne deplasa de acasa. Putem sa bem un ceai cit vorbim la telefon despre ceea ce am facut in ziua respectiva, sa ne relaxam dupa ce am facut treburile zilnice. Insa trebuie sa fim atente si sa ne folosim de telefon cu moderatie, pentru ca altfel ne putem trezi in situatia in care telefonul este cel care ne foloseste, nu noi pe el.

Birfa

Majoritatea oamenilor cad prada acestui pacat macar o data in viata. Poate fi vorba despre birfa directionata catre un dusman sau un prieten, o cunostinta, cineva care este intr-o pozitie de superioritate fata de noi, sau chiar sotul ori copilul nostru etc.

Actiunea de a birfi este foarte neplacuta si urita, dar din pacate se poate transforma intr-o obisnuinta. Aceasta nu este restrictionata doar la femei, si barbatii pot cadea in acest pacat. Insa noi sintem mai predispuse sa cadem in acest pacat din cauza ca linia generala a discutiilor isi poate schimba directia foarte usor.

Atunci cind sunam o prietena doar pentru a ne conversa cu ea, nu se intimpla de multe ori sa ne trezim ca vorbim despre aspecte care ii privesc pe ceilalti? Cind se intimpla acest lucru ne dam seama ca facem ceva gresit si ca ar trebui sa ne oprim? Se intimpla citeodata sa discutam despre lucruri intime legate de noi si de familia noastra, folosind drept pretext faptul ca nu facem mai mult decit sa ‘cautam sfaturi’.

Atunci cind dam un telefon sau mergem in vizita *!*!*!*!im de multe ori cu o intentie buna, insa trebui sa fim atente sa nu cadem in capcana deschisa de cuvintele ‘Ai auzit ca…’, ‘Iti vine sa cerzi ce mi-a spus…’ etc.

De multe ori discutia poate fi canalizata fara sa ne dam seama spre subiecte care sint Haraam, ceea ce ne face sa ne folosim timpul liber intr-o maniera deloc potrivita. Chiar daca tacem in momentul in care auzim astfel de discutii nu facem altceva decit sa abuzam de timpul nostru liber si va trebui sa dam socoteala pentru asta.

Filmele si televiziunea

Acestea pot reprezenta instrumente periculoase atunci cind este vorba despre invatare si schimbare. Orice fisier audio/video este inzestrat cu capacitatea de a crea impresii care ramin imprimate in minte si in suflet. Atunci cind sint folosite intr-o modalitate potrivita, pentru educatie, sint foarte folositoare.

Sa nu va ginditi sa sintem oameni maturi si suficient de puternici si copiii sint singurii care pot fi influentati de aceste instrumente. Si adultii pot cadea prada acestor capcane.
De aceea trebuie sa va supravegheati si sa va puneti intrebarea la ce va foloseste ceea ce ascultati sau vedeti, daca e ceva bun sau doar o pierdere de timp.

Responsabilizati-va

Pentru femei responsabilitatile variaza pe parcursul vietii: intii avem grija doar de sot, dupa aceea apar copiii etc. Insa in primul rind sintem responsabile in fata lui Allah Subhana Wa Ta’ala. Toate celelalte obligatii din viata lumeasca se subordoneaza acesteia.

Insa citeodata ne complacem in satisfacerea propriilor noastre dorinte personale si acest lucru ne conduce catre negiljarea unor responsabilitati, in asa masura incit ajungem sa trecem de granita care desparte binele de rau.

Materialul din care este facuta viata noastra, a femeilor, este atit de divers si variabil: unele se casatoresc mai devreme, altele mai tirziu, unele au unul sau doi copii, alte femei au mai multi copii etc. Prin urmare, fiecare dintre noi are propriile sale responsabilitati si timpul liber variaza in functie de acestea. Daca ar fi sa facem o lista cu responsabilitatile pe care le are femeia, unii s-ar putea simti coplesiti.

Alegeti-va prietenele cu atentie

Multe dintre noi avem o “cea mai buna prietena”. Ea este cea pe care o sunam pentru a vorbi despre lucruri care ne framinta, ne bucura etc. Cea mai buna companie este oferita de acea prietena care asculta si te opreste atunci cind discutia ar putea lua o turnura catre birfa.

Identificati-va slabiciunile si dorintele

Cu totii avem slabiciuni si dorinte. Unii dintre noi reusim sa le controlam. Multi dintre noi ne complacem in ele. Astfel de slabciuni pot fi vorbitul la telefon fara nici un scop precis, trimiterea de e-mail-uri prin care nu spunem mare lucru, sa mergem la cumparaturi doar asa, sa vedem ce am putea gasi, participarea la intruniri sociale – toate acestea se pot transforma intr-o utilizare eronata a timpului nostru liber, precum si intr-un aspect capabil sa favorizeze neglijarea responsabilitatilor.

In masura in care putem sa pastram un echilibru, nu este nimic rau in a participa la activitati cum sint cele enumerate mai sus. Trebuie sa examinam cu atentie modul in care ne petrecem timpul liber si sa nu ne uitam prioritatile.

Timpul liber este un lux pe care multi dintre noi il apreciem, insa nu trebuie sa uitam faptul ca fiecare ora care se scurge ne apropie de sfirsitul vietii lumesti.
 
Top