Ubjedjenje u Allahovo obecanje

Discussion in 'Ispravno Vjerovanje' started by GAZIJA, May 7, 2008.

 1. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Da bi covjek bio spreman da nesto radi, da se zrtvuje za nesto, da se trudi, mora prije svega da zna za sta da se trudi, za sta da se zrtvuje i za sta da toliko radi. Primjer covjeka, koji ima posao. On bez poteskoca, ujutro, ustaje rano da bi stigao na posao i odradio svoj dio posla, i tako covjek radi citav mjesec, citavu godinu. Zasto to? Zato sto on zna da radi za pare i da ce sigurno dobiti platu za to na kraju mjeseca i nimalo ne sumnja u to. I jos ako radi "preko vremena", onda i vise zaradi, pa tako mnogi rado ostaju da rade preko vremena jer prvo na sta pomisle kada im se ponudi da rade, jeste zarada, veca zarada...

  E, to je to ubjedjenje! Subhanallah, kada ljudi imaju toliko ubjedjenje, da nikako ne sumnjaju u to, da ce na kraju mjeseca dobiti platu za odradjeni posao, pa kako bismo tek onda trebali da imamo ubjedjenje kada je u pitanju nagrada za dobra djela koju nam Allah obecava. A Allah ispunjava svoja obecanja. Ashabi su to dobro znali i nisu nimalo sumnjali u to. Zato su se i trudili i radili za Dzennet sa takvom lahkocom i ubjedjenjem. Jedan od njih je izjavio: "Kada bih vidio Dzennet i njegove ljepote, moj iman se ne bi nimalo povecao." Sto ukazuje na to da je njegov iman i ubjedjenje bilo tako kao da je i vidio Dzennet.

  Zato bismo i mi trebali povecati nase ubjedjenje u Allahovu nagradu i kaznu. Moramo biti cvrsto ubjedjeni u ono sto nam Allah obecava i cime nam prijeti, jer je to istina. Moramo biti ubjedjeni da je Dzennet mjesto vjecnog uzivanja, vjecne radosti i srece, da su njegove vrijednosti neopisive. I za to je samo vrijedno se zrtvovati, jer ovaj zivot je prolazan, mi cemo svakako morati umrijeti, bili Allahu pokorni ili nepokorni, svejedno je, smrt ce nam doci.

  Pa zato bismo trebali da maksimalno cinimo djela kojima je Allah zadovoljan kako bismo zasluzili Allahovo zadovoljstvo i Dzennet za kojim nase duse zude a ne kaznu kojom nam Allah prijeti. A put koji vodi do Dzenneta nam je jasan, Allah s.w.t. nas je uputio na taj put, hvala Allahu. I kada nam ubjedjenje bude jako, onda ce se i nasa djela zasigurno povecati. Hrlit cemo da cinimo sto vise hajra do te mjere da cemo se nadmetati u tome. A istovremeno bjezat cemo od grijeha i svakog vida nepokornosti Uzvisenom Allahu. Tada cemo dobro znati da nas svako dobro djelo, priblizava Dzennetu za kojim nase duse zude i jedva cekaju da u njega udju. Dobro cemo tada znati da je u grijehu samo zlo po nas i nikako mu se necemo prepustiti.

  Jos jedan primjer. Kada bi nam bilo receno: Ucite zikr (spominjite Allaha) i za svaki zikr kojeg proucite imat cete 1 euro. Zamislite koliko bi se tada zikrilo? A ono sto nam Allah daje za nagradu je vrednije od svih eura i svih blaga na dunjaluku. Pa koliko bi onda trebali zikriti?

  ***********************

  "Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla - vidjeće ga." (Kur'an, 99:7-8)

  ***********************

  "Ko kaze: La ilahe illallahu wahdehu la šerike lehu, lehul mulku we lehul hamdu, we hu we 'ala kulli šej in kadir, (Nema boga, osim Allaha, On nema sudruga, Njemu pripada sva vlast. Njemu pripada sva hvala i On je Svemocan) svakoga dana 100 puta, vrijedi mu kao da je
  - oslobodio deset robova,
  - bit ce mu upisano sto dobrih djela,
  - izbrisano sto grijeha i
  - bit ce mu štit od šejtana toga dana sve do noci i niko nije nešto bolje uradio, osim covjeka koji je uradio više od njega." (Muteffekun 'alejhi)

  ************************

  "Kada god musliman moli Allaha za svog brata muslimana u njegovom odsustvu, melek mu odgovori: - I tebi isto!" (Muslim)

  ************************

  Kada god musliman uputi dovu, Allah mu je primi ili ga u velicini dove zastiti zla, ukoliko ne moli grijehom, ili prekidanjem rodbinskih veza.
  - Znaci da ucimo dove sto vise!? - rece neko od prisutnih.
  - Allah jos vise dovu prima - odgovori mu Allahov Poslanik s.a.w.s. (tirmizi, hasen - sahih)

  ************************

  "Rob je najbliži svome Gospodaru dok je na sedždi, s toga uvećajte svoje dove." (Muslim)

  ************************

  "Ko napravi mesdžid (džamiju), u ime Allaha dželle še'nuhu, Allah će mu sagraditi sličnu u džennetu." (Muslim)

  ************************

  "Post tri dana svakog mjeseca, je poput posta cijeloga života." (Buhari, Muslim)

  ************************

  "Čovjeku, kada umre, prestaju teći sevapi za njegova djela, osim u tri slučaja:
  - trajne sadake (vakuf, česma, džamija ...),
  - korisna znanja ili
  - dobro odgojena dijeteta, koje će se moliti za njega." (Muslim)

  ************************

  "Ko donese na mene salevat, Allah će mu, zbog toga, deset puta donijeti salevat na njega." (Muslim)

  ************************

  "Ja, i skrbnik siročeta, ćemo biti u Džennetu ovako blizu – pa pokaza svojim srednjim prstom i kažiprstom." (Buhari)

  ************************

  "LA HAWLE WE LA KUWETE ILLA BILLAH – NEMA SNAGE NITI MOĆI, OSIM U ALLAHA - je jedna od džennetskih riznica." (Buhari, Muslim)

  ************************

Share This Page