Visele si interpretarea acestora

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Visele si interpretarea acestora

Visele reale reprezinta o componenta a profetiei, dupa cum ne-a fost relatat de catre Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam): „Visele adevarate sint una dintre cele 46 de parti ale profetiei”. (Al-Bukhaari, 6472; Muslim, 4201)

In alte ahadeeth mai putem gasi urmatoarele relatari legate de acest subiect: „Visele au marcat aparitia revelatiei” (al-Bukhaari, 3; Muslim, 231).
„Adevarul din vise este influentat de sinceritatea celui viseaza. Cei care au parte de cele mai reale vise sint cei care graiesc adevarul in cea mai mare masura”. (Muslim, 4200)

Catre sfirsitul vremurilor, majoritatea viselor vor fi adevarate. Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus: “Aceasta se va intimpla din cauza ca Profetia si tot ceea ce a decurs din aceasta va fi atit de indepartata in timp, incit credinciosilor li se va oferi o compensatie sub forma viselor, care le vor aduce vesti bune sau ii vor ajuta sa fie rabdatori si statornici in credinta”. (al-Bukhaari, 6499; Muslim, 4200)

Se poate afirma acelasi lucru si despre miracolele care au aparut dupa vremea companionilor (Sahaabah). Acestea nu s-au petrecut in vremurile lor, deoarece ei nu aveau nevoie de ele, datorita puternicei lor credinte, insa generatiile urmatoare au avut nevoie de astfel de miracole, astfel incit credinta lor sa nu se diminueze.

Visele se pot imparti in trei categorii principale:

Rahmaani (acele vise care vin de la Allaah Subhanu Wa Ta’ala),
Nafsaani (o a doua categorie, ce poate fi numita psihologica, visele isi au originea in subconstientul persoanei) si cea din urma categorie poarta denumirea de shaytaani (si aici se incadreaza visele ce provin de la Shaytaan).

Profetul (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus: “Visele sint de trei feluri: un vis care vine de la Allaah, apoi acela care provine de la Shaytaan si provoaca neliniste, si un vis care origineaza in lucrurile la care se gindeste cineva pe cind este treaz si le vede atunci cind doarme.” (al-Bukhaari, 6499; Muslim, 4200)

Visele Profetilor sint wahy (revelatii) pentru ca ei sint aparati de Shaytaan. Ummah a ajuns la un acord cu privire la aceasta afirmatie. De aceea Ibraaheem a inceput sa indeplineasca ceea ce i s-a poruncit in vis de catre Allaah Subhanu Wa ta’ala, si anume sa il sacrifice pe fiul sau, Ismaa’eel, pacea fie asupra ambilor profeti mai sus mentionati.

Visele pe care le au oamenii obisnuiti trebuie sa fie examinate in lumina clarei revelatii, adica a Qur’aan-ului si a Sunnei. Daca acestea sint in concordanta cu Qu’ran-ul si cu Sunnah, nu este nimic in neregula; in alte cazuri, nu trebuie urmate respectivele vise sub nici o forma. Aceasta este o chestiune foarte importanta si trebuie privita cu toata seriozitatea, pentru ca exista persoane care se indeparteaza de adevarata credinta din cauza lor, de exemplu sufitii, dar si alte grupuri de inovatori.

Cu totii, ca musulmani, ar trebui sa ne straduim sa vorbim numai despre lucruri adevarate si folositoare, sa nu mintim, sa ne hranim doar cu alimente halaal, sa ascultam de poruncile ce ne sunt date prin intermediul sharee’ah, sa evitam ceea ce Allah Sunbhanu Wa Ta’ala si Mesagerul sau, Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) ne-au interzis, sa incercam pe cit posibil sa nu adormim cita vreme sintem inca intr-o stare de impuritate, cu fata indreptata catre Qiblah, si sa ne amintim de Allah Subhanu Wa Ta’ala cit mai des inainte de a adormi. Astfel, si visele nostre vor fi linistite si nu ne vor produce ingrijorari sau stari de conuzie.

Cele mai reale vise sunt cele pe care le avem la ora de suhoor, chiar inainte de zorii zilei, pentru ca este ora la care Allah descende iar mila si iertarea sint mai aproape de noi. De asemenea, este si ora la care shaitanii sint tacuti, spre deosebire de intervalul inserarii imediat dupa apusul soarelui, cind ei sint in plina actiune (Madaarij al-Saalikeen, 1/50-52)

Al-Haafiz ibn Hajar a spus: „Toate visele fac parte dintr-o anumita categorie.
Intr-una din aceste categorii intra visele profetilor si a drept-credinciosilor care i-au urmat. Aceste vise le pot avea si restul oamenilor, insa acest lucru se intimpla foarte rar, de exemplu visul regelui kaafir, care i-a fost interpretat acestuia de catre Yoosuf (pacea fie asupra lui).

Visele adevarate sint acelea care se indeplinesc in viata reala, asa cum au fost vazute in somn. Se intilnesc de multe ori si vise false, care parca vor sa il fereasca pe cel care viseaza de ceva. Acestea sint de mai multe feluri: fie sint jocuri ale lui Shaytaan, care vrea sa nelinisteasca pe cineva, de exemplu un vis in care o persoana vede cum ii este taiat capul, sau se vede intrind intr-o situatie dificila si nu gaseste pe nimeni care sa i ofere ajutor etc.

Atunci cind cineva viseaza ca ingerii ii spun sa intreprinda o anumita actiune, despre care stim ca este interzisa, sau alte astfel de lucruri care nu au nici un sens. Sau cind viseaza ceva ce i se intimpla in viata reala, sau un lucru pe care si-l doreste sa i se intimple, si il vede intr-un mod foarte real in visul sau. Sau vede ceva ce i se intimpla in decursul perioadei cind este treaz, ceav ce ii reflecta starea. Aceste vise vorbesc de obicei despre prezent, rareori despre trecut. Fath al-Baari, 12/352-354

Abu Sa’eed al-Khudri a spus: Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus: “Daca oricare dintre voi are un vis care ii place, acesta vine de la Allaah, asa ca ar trebui sa il preamareasca pe Allaah pentru el si sa il impartaseasca cu cei din jur. Daca vede altceva in visul sau, unul care nu ii place, acesta vine de la Shaytaan, asa ca sa caute adapost la Allaah de raul ce provine din vis si sa nu vorbeasca nimanui despre acesta, si nu ii va face rau in nici un fel.” (Relatat de al- Bukhaari, 6584, si Muslim, 5862).

Abu Qutaadah a spus : Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a zis: “Visele bune vin de la Alaah, iar cele rele de la Shaytaan. Oricine vede in vis ceva ce ii displace, sa scuipe in partea stinga de trei ori si sa caute adapost la Allaah fata de Shaytaan, si nu i se va intimpla nimic rau.” (Relatat de al-Bukhaari, 6594, si Muslim,5862). “A scuipa” se refera la gest mai mult, fara a arunca si saliva in directia respectiva.

Se relateaza de la Jaabir ca Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus: “daca oricare dintre voi vede un vis care il deranjeaza, sa scuipe in partea stinga de trei ori si sa caute adapost la Allaah de Shaytaan trei ori si sa se intoarca pe cealalta parte.” (Relatat de Muslim, 5864)

Ibn Hajar a spus: pentru a face un rezumat cu privire la ceea ce se poate
spune in legatura cu un vis bun, putem afirma urmatoarele trei lucruri:
1] Fiecare ar trebui sa Ii aduca lauda lui Allaah Subhanu Wa Ta’ala pentru visul bun pe care l-a avut
2] Ar trebui sa se simta fericit in legatura cu acesta
3] Ar trebui sa vorbeasca despre vis cu cei care ii sunt dragi, dar nu cu cei pe care nu ii simpatizeaza persoana respectiva.

Iar pentru a rezuma din aceasi perspectiva, insa de aceasta data in legatura cu visele rele, putem afirma patru aspecte:

1] Cel care a avut un vis rau ar trebui sa caute adapost la Allah Subhanu Wa Ta’ala de raul acelui vis
2] Sa caute adapost la Allaah fata de raul lui Shaytaan
3] Sa scuipe de trei ori in partea stinga, atunci cind se trezeste
4] Sa nu vorbeasca nimanui despre visul pe care l-a avut.

In al-Bukhaari, Baab al-Qayd fi’l-Manaam, Abu Hurayrah mai mentioneaza un al cincilea aspect, si anume ca acea persoana care a avut un vis urit sa se roage. Cuvintele acestei relatari sint urmatoarele: „oricine vede ceva ce nu ii este pe plac in visul sau nu trebuie sa pomeneasca nimanui despre acesta; ci mai degraba sa se ridice si sa implineasca rugaciunea” (relata de Imaam Muslim in Saheeh).

Muslim a mai adaugat inca un lucru, si anume ca acela care a vista urit, cind se intoarce pentru a dormi, sa se aseze pe cealalta parte, diferita de cea pe care era intins pe cind a avut respectivul vis.
In concluzie, se pot face aceste patru lucruri mai sus-mentionate, si in plus pot fi efectuate doua rak’ah de rugaciune, si intoarcerea pe cealalata parte atunci cind cel care a visat urit vrea sa isi continue somnul. (Fath al-Baari, 12/370)

Potrivit unui hadeeth relatat de Abu Razeen si colectat de al- Tirmidhi, el nu ar trebui sa vorbeasca nimanui despre acel vis, facind exceptie, de exemplu, un prieten foarte drag si apropiat, sau o persoana foarte inteleapta. Potrivit unei alte relatari, care exprima o alta idee, cel care a visat urit ar trebui sa vorbeasca despre respectivul vis numai unui invatat sau unei persoane intelepte, care sa aiba capacitatea de a-i oferi un sfat bun.

Al-Qaadi Abu Bakr ibn al-‘Arabi a spus: cit despre invatat, el va interpreta visul intr-o maniera cit mai benefica posibil, iar cel care va oferi un sfat va face acest lucru pentru a-l invata ceva bun, care va aduce beneficii in viitor si il va ajuta pe mai departe. Cel intelept este acela care poate sa interpreteze visul si va dezvalui doar acele aspecte care il pot ajuta pe cel care a visat, in alte privinte pastrind tacerea. Cel care tine la persoana care ii povesteste un vis, va vorbi doar in cazul in care are ceva bun si pozitiv de spus, iar daca nu stie sau se afla intr-o stare de indoiala va tacea. Fath al-Baari, 12/369

Imaam al-Baghawi a spus: „Sa stiti ca interpretarea viselor se imparte in mai multe domenii. Visele pot fi interpretate in lumina Qu’ran-ului sau in lumina Sunnei, sau prin intermediul unor zicale care sint intilnite printre oameni, sau prin nume ori metafore, fie prin opozitii. (Sharh al-Sunnah, 12/220) Imaam al-Baghawi a oferit si exemple, cum ar fi: interpretarea in lumina Qu’ran-ului: de exemplu o fringhie, care semnifica un pact, pentru ca Allah Subhaun Wa ta’ala ne spune in Qu’ran Kareem: “Si tineti-va cu totii strins de fringhia lui Allaah …” [Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Aal ‘Imraan, aya 103 - 3:103]

Interpretarea in lumina Sunnei: asa cum o cioara poate reprezenta o persoana imorala (un faasiq), pentru ca Profetul SallaAllahu alayhi wasallim a facut aceasta analogie.
Interpretarea prin intermediul proverbelor: de exemplu a sapa o groapa poate avea semnificatia unui complot, pentru ca oamenii au proverbul “Cine sapa o groapa cade singur in ea.”
Interpretarea prin intermediul numelor: de exemplu a vedea un barbat numit Raashid poate semnifica intelepciune.
Interpretarea prin opozitie: de exemplu teama, ce poate avea semnificatia de siguranta, pentru ca Allaah Subhanu Wa Ta’ala ne spune: “[…] si sa le schimbe teama lor cu siguranta” [Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah al-Noor, aya 55 - 24:55]
Cit despre cartea “Interpretarea viselor” care ii este atribuita lui Ibn Seereen, multi cercetatori se indoiesc de faptul ca a fost scrisa chiar de el.
 
Top