Adevarata religie

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Adevarata religie
De Abu Ameenah Bilal Philips
________________________________________


Islamul


Primul lucru care ar trebui stiut si inteles in mod clar despre Islam este semnificatia denumirii acestei religii. Islamul nu este numit dupa o persoana, cum este in cazul crestinismului, care si-a primit denumirea dupa Isus Christos, sau in cazul budismului - dupa Gotama Buddha, confucianismului - dupa Confucius, sau in situatia marxismului - dupa Karl Marx. Nu si-a primit numele nici potrivit denumirii vreunui trib, cum a fost in cazul iudaismului care a fost numit dupa tribul Judah ; sau al hinduismului, numit dupa Hindus. Islamul este adevarata religie a lui Allah si ca atare numele sau reprezinta principiul de baza al religiei divine; supunerea totala a vointei fata de singura divinitate demna de venerare. Deci nu avem de a face cu o noua religie adusa de Profetul Muhammad (sallallaahu 'alayhi wa sallam) in Arabia secolului al VII-lea, ci pur si simplu cu singura religie adevarata provenind de la Allaah si exprimata in forma sa finala.
Islamul este religia care i-a fost data lui Adam, primul om, si totodata primul Profet al lui Allaah. De asemenea, islamul este religia tuturor Profetilor trimisi de Allaah umanitatii. Numele religiei ceresti Islam nu a fost decis la ani de zile dupa aparitia acesteia, de catre alte generatii de oameni. A fost ales de Allaah Insusi si acest lucru a fost mentionat in mod clar in ultima revelatie facuta umanitatii. In cartea finala a revelatiei divine Allaah afirma urmatoarele:

"In aceasta zi am desavarsit religia voastra si am implinit harul meu asupra voastra si am incuvintat islamul ca religie pentru voi..(Traducerea sensurilor, Sura Ma'idah 5:3)

"Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata, si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti. " (Traducerea sensurilor, Sura Aal'imraan 3:85)

"Avraam nu a fost nici iudeu, nici crestin. El a fost credincios adevarat si intru totul supus lui Allah [musulman], si nu a fost dintre cei care-I fac semeni." (Traducerea sensurilor, Sura Aal'imraan 3:67)


Nicaieri in Biblie nu veti gasi ca Allah spune poporului profetului Moise sau descedentilor sai ca religia lor este iudaismul, sau crestinilor ca religia lor este crestinismul. De fapt, Christos nu a fost numele sau, si nici Isus! Numele Christos provine din cuvantul grecesc „Christos” care inseamana “cel uns”. Adica Hristos este o traducere in limba greaca a denumirii evreiesti “Messiah”. Pe de alta parte, numele Isus reprezinta o forma latinizata a numelui evreiesc Esau.

Pentru a pastra tonul simplu, voi continua sa fac referire la profetul Esau (Pacea lui Allaah fie asupra sa) cu numele de Isus. In ceea ce priveste religia sa, era reprezentata de ceea ce a cerut adeptilor sai sa faca. Ca si profetii de dinaintea sa, le-a cerut oamenilor sa se supuna vointei lui Allaah (aspect ce face parte din Islam) si i-a avertizat sa stea departe de zeitatile false plasmuite de imaginatia umana. Potrivit Noului Testament, el i-a invatat pe cei care l-au urmat sa se roage astfel: « Faca-se voia Ta atit in cer, cit si pe pamint. »

MESAJUL ISLAMULUI

Supunerea totala a vointei fata de Allah, reprezinta esenta venerarii, iar principalul mesaj transmis de religia divina a lui Allaah este cel de a-L venera numai pe Allaah si de a evita divinizarea oricui altcuiva, vreunui loc sau a altceva in afara de Allaah. Pentru ca tot ceea ce ne inconjoara este creat de Allaah, Creatorul tuturor lucrurilor, este creatia lui Allah. Se poate afirma ca, in esenta, Islamul ii cere omului sa se indeparteze de la venerarea creatiilor si il invita sa nu divinizeze pe nimeni altcineva in afara de Creator. El este singurul vrednic de venerarea omului, pentru ca doar prin vointa Sa raspunde la rugaciuni. Daca un om se roaga la un copac si se raspunde la rugaciunile sale, nu copacul este cel care raspunde, ci Allah, pentru ca permite sa se indeplineasca obiectul rugaciunii omului respectiv. S-ar putea afirma: “Este evident”, insa in ceea ce ii priveste pe cei care venereaza copaci s-ar putea sa nu fie clar acest aspect. In mod asemanator, cei care se roaga la Isus, Buddha, sau Krishna, la sfintul Christopher sau sfintul Jude ori chiar la Muhammad, la rugaciunile catre acestia nu raspund ei, ci Allah.
Isus nu a spus celor care l-au urmat sa il venereze pe el, ci sa il slaveasca pe Allaah. Dupa cum ni se spune si in Qu’ran:

"Si cand va zice Allah: "O, Isus, fiu al Mariei! Le-ai spus tu oamenilor: "Luati-ma pe mine si pe mama mea drept dumnezei in locul lui Allah?", el ii va raspunde: "Marire Tie! Eu nu as fi putut sa
spun ceea ce nu aveam dreptul sa spun! Daca as fi spus, ai sti, caci Tu doara stii ce este in sufletul meu, pe cind eu nu stiu ce este in sufletul Tau! Doara Tu esti Marele Stiutor al celor nestiute!".” (Traducerea sensurilor, Sura Al-Maa'idah- 5:116)


Nici pe sine nu s-a venerat, ci l-a venerat pe Allaah. Acest principiu de baza este prezentat la loc de cinste, in capitolul care deschide Qur'aan-ul, cunoscut drept Sura Al-Faatihah, versetul 5:
" Numai pe Tine Te adoram, numai la Tine cerem ajutor".

Intr-o alta sura din ultima Carte revelata, Qur'aan-ul, Allah a mai spus:

"Si Domnul vostru zice: "Chemati-Ma Si Eu va voi raspunde! Aceia care din prea multa trufie refuza sa Ma adore vor intra in Gheena umiliti". "( Traducerea sensurilor, Sura Mu'min 40:60)

Trebuie scos in evidenta faptul ca mesajul de baza al Islamului este ca Allaah si creatia Sa reprezinta in mod clar entitati diferite. Allah nu se regaseste in creatia Sa si nu face parte din aceasta si de asemenea Allaah nu este creatia Sa sau o parte din aceasta. Acest lucru ar putea parea clar, insa actiunea omului de a venera creatia in loc sa il slaveasca pe Creator este bazata, in mare parte, pe acest intelegerea eronata a acestui concept. Este vorba despre opinia potrivit careia esenta divinitatii se regaseste pretutindeni in creatia Sa, sau ca entitatea divina este sau a fost prezenta in anumite aspecte ale creatiei Sale, ceea ce a oferit justificare pentru venerarea creatiei, desi acest lucru ar putea fi numit si slavirea lui Allaah prin intermediul Creatiei sale. Totusi, mesajul Islamului, in forma in care a fost adus umanitatii de catre Profetii lui Allah, este cel de a-L venera doar pe Allaah si de a evita venerarea creatiei Sale, fie in mod direct sau indirect. In Qu’raan, Allaah spune clar:

" Noi am trimis la fiecare comunitate un trimis [ca sa le zica]: „Adorati-L pe Allah si tineti-va departe de Taghut!”" ( Traducerea sensurilor, Sura Al-Nahl 16:36)

Atunci cind cel care venereaza idoli este intrebat de ce se inchina unor idoli creati de om, raspunsul invariabil este ca nu venereaza de fapt acea statuie de piatra sau imagine, ci pe Allaah, care este prezent in ea. Ei sustin ca idolul din piatra nu reprezinta decit un punct focalizat al esentei lui Allaah, si nu pe Allaah insusi! Cei care au acceptat conceptul potrivit caruia prezenta lui Allaah se regaseste in creatia sa, in orice forma, vor fi obligati sa accepte acest argument al idolatriei. In timp ce o persoana care intelege mesajul de baza al Islamului si implicatiile acestuia nu ar cadea niciodata in idolatrie, indiferent cum ar fi explicata aceasta. De-a lungul timpului, cei care au pretins existenta divinitatii in ei insisi si-au bazat pretentiile pe credinta gresita ca Allaah se regaseste in fiinta umana. A fost necesar doar sa afirme ca desi Allah se regaseste in toti oamenii, potrivit conceptiei lor eronate, El se regaseste intr-o masura mai mare in ei decit in semenii lor. Deci ei pretind ca ar trebui sa ne supunem vointei lor si sa ii veneram, pentru ca ei sint fie insusi Dumnezeu personificat, fie Dumnezeu concentrat intr-o persoana.
In mod asemanator, cei care au sustinut sanctificarea altor oameni dupa ce acestia din urma au trecut in nefiinta, au gasit un teren fertil printre cei care accepta falsa credinta potrivit careia Dumnezeu este prezent in fiinta umana. O persoana care a reusit sa isi insuseasca mesajul primordial al Islamului si implicatiile acestuia nu ar fi niciodata de acord sa venereze o alta fiinta umana, indiferent de circumstante. Esenta religiei lui Allaah este un appel clar la venerarea Creatorului si la respingerea slavirii creatiei, in orice forma s-ar prezenta aceasta. Aceasta este semnificatia motto-ului Islamului : "Laa Elaaha lllallaah" (Nu exista alta divinitate in afara de Allaah).
Repetarea acesteia atrage in mod automat dupa sine includerea celui care il pronunta in Islam, iar credinta sincera in acest motto, garanteaza Paradisul.
Astfel, cel din urma Profet al Islamului a spus: "Oricine rosteste: Nu exista alta divinitate in afara de Allaah si moare crezind in acest crez va intra in Paradis".(Relatat de Abu Dharr si inclus in seria de ahadith de Al-Bukhaaree si Muslim).
Ea consta in supunerea fata de Allaah ca fiind singura divinitate, supunerea fata de El, prin respectarea poruncilor Sale, precum si renegarea politeismului si a politeistilor.

MESAJUL FALSEI RELIGII

Exista atit de multe secte, culte, religii, filozofii si miscari in intreaga lume, si toate pretind ca reprezinta calea cea dreapta sau singura cale spre Allaah. Cum se poate determina care dintre ele este cea corecta sau daca toate sint bune? Metoda prin care s-ar putea gasi raspunsul este cea prin care se inlatura diferentele superficiale dintre invataturile diversilor pretendenti la adevarul suprem si identificarea obiectului central al venerarii, la care acestia fac apel in mod direct sau indirect. Ei sustin fie ca toti oamenii sint zei, fie ca anumiti oameni au fost Allaah sau ca natura este de fapt Allaah, ori ca Allaah reprezinta o plasmuire a imaginatiei umane.
Deci se poate afirma ca mesajul de baza al falsei religii este cel ca Allaah poate fi venerat sub forma creatiei Sale. Falsele religii il imbie pe om sa venereze creatia numind-o pe aceasta sau pe unele aspecte din ea, Dumnezeu. De exemplu, Profetul Isus le-a spus celor care l-au urmat sa il venereze pe Allaah, insa cei care pretind a fi adeptii sai le cer in ziua de astazi oamenilor sa il venereze pe Isus, sustinind ca acesta a fost Allaah !
Buddha a fost un reformator care a introdus un numar de principii umanisme religiei din India. El nu a afirmat ca este Dumnezu, nici nu a sugerat adeptilor sai faptul ca el insusi ar reprezenta un obiect de venerare. Totusi, in ziua de azi, majoritatea budistilor din afara Indiei l-au adoptat ca fiind Dumnezeu si se inchina idolilor fauriti de ei potrivit perceptiei proprii, referitoare la modalitatea in care acesta ar arata.
Folosind principiul identificarii obiectului de venerare, religia falsa devine evidenta, iar natura inventata a originilor sale devine clara. Dupa cum Allaah a spus in Qu’raan: ceea ce venerati voi in afara de El reprezinta doar nume pe care voi si stramosii vostri le-ati inventat, pentru care Allaah nu a trimis nici o baza. Poruncile le poate da doar Allaah:

„Nu adorati afara de El decat niste nume pe care le-ati nascocit voi si parintii vostri si carora Allah nu le-a pogorat nici o dovada! Judecata nu este decat la Allah! El v-a poruncit sa nu-L adorati decat pe El! Aceasta este religia cea dreapta, insa cei mai multi oameni nu stiu." (Traducerea sensurilor, Sura Yusuf 12:40)

Se mai poate sustine faptul ca toate religiile promoveaza invataturi pozitive, asa ca de ce ar conta pe care dintre acestea le urmezi. Raspunsul este ca toate religiile false promoveaza cel mai mare rau, venerarea creatiei. Venerarea creatiei este cel mai mare pacat pe care l-ar putea comite omul, pentru ca acesta contrazice insusi scopul creatiei sale. Omul a fost creat doar pentru a-L venera pe Allaah, dupa cum Allaah a spus in mod clar in Qu’raan :

"Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decat pentru ca ei sa Ma adore."( Traducerea sensurilor, Sura Zaareeyaat 51:56)
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah


Universalitatea Quranului

Daca consecinta falsei religii este atat de grava, adevarata religie a lui Allah trebuie sa fie inteleasa la nivel universal si accesibila , nu delimitata pentru cineva anume, loc sau timp. Nu trebuie sa existe conditii pentru ca un credincios sa obtina Paradisul, cum sunt de pilda baptistii, care cred intr-un salvator, intr-un mantuitor, etc. Pe cand principiul de baza al islamului este in definitia lui (Singurul salvator este Dumnezeu), unde gasim radacinile universalitatii islamului. Oricine crede ca Allah este unul si este diferit de creatiile Sale, si se supune lui Allah, el devine musulman in trup, suflet si este eligibil pentru Paradis. Oricine, oricand, din cea mai indepartata regiune a lumii poate deveni musulman, un discipol al religiei lui Dumnezeu, Islam, numai respingand venerarea creatiilor lui Allah si intorcandu-se la Allah Unicul. Este de retinut ca identificarea in supunerea fata de Allah, il solicita pe acesta a alege intre bine si rau, iar acesta alegere implica resposabilitati. Omul va fi responsabil de alegerea sa si in acelasi timp el trebuie sa incerce pana la limite sa faca bine si sa evite raul. Cel mai bun lucru este sa-l adoram pe Allah singur, iar cel mai rau lucru este sa adoram creatiile lui Allah, in locul Sau.

De fapt acest lucru este exprimat in Sfantul Quran:

62. Cei care au crezut în [Islam], precum si aceia dintre cei care s-au iudaizat, dintre crestinii si sabeenii care au crezut în Allah si în Ziua de Apoi si au facut bine, vor avea rasplata lor de la Domnul lor. Ei n-au a se teme si nici nu se vor mâhni.
( Quran: Surat Al-Baqara verset 62, Traducerea sensurilor)


56. Iar cei care-i iau drept aliati pe Allah, pe Trimisul Lui si pe cei care cred [vor izbândi, caci aceasta este] tabara lui Allah care va fi biruitoare!
(Quran:Surat al Ma'idah verset 56, Traducerea sensurilor)Recunoasterea lui Allah

Intrebarea care se ridica aici este: Cum ne putem astepta ca toti oamenii sa creada in Allah, date fiind diversele lor medii de provenienta, societati si culturi? Pentru ca oamenii sa fie responsabili in actele de adorare fata de Allah; ei trebuie sa aiba acces la cunoasterea lui Allah. Revelatia finala ne invata ca toti oamenii au indentificarea lui Allah imprimata in sufletele lor, este o parte din firea lor cu care au fost creati.

172. Si când Domnul tau a scos urmasi din fiii lui Adam, din coastele lor si le-a cerut sa marturiseasca ei însisi, [zicându-le]: "Nu sunt Eu Domnul vostru?", au raspuns ei: "Ba da, facem marturie!", pentru ca voi sa nu spuneti în Ziua Invierii: Noi am fost fara grija de aceasta!".
173. Sau sa nu spuneti “Parintii nostri au fost politeisti mai înainte,iar noi suntem urmasi dupa ei. Vrei Tu sa ne pierzi pentru ceea ce au facut cei mincinosi?”.
(Quran Surat al Araf verset 172,173, Traducerea sensurilor)


Apoi Allah explica de ce El i-a pus pe oameni sa marturiseasca ca El este Creatorul ,singurul Dumnezeu adevarat, demn de venerat. El a spus: Aceasta in cazul in care vei spune la Ziua Judecatii " Intr-adevar noi nu stiam toate acestea” .... cu alte cuvinte, noi nu stiam ca Tu, Allah, esti Dumnezeul nostru, nimeni nu ne-a spus ca trebuie sa Te veneram pe Tine Singur.
Allah a explicat aceasta in cazul in care vei spune: Cu siguranta stramosii nostri sunt cei care i-au facut parteneri lui Allah, iar noi suntem urmasii lor, ne vei distruge pe noi pentru ceea ce ei au mintit?

Astfel, fiecare copil se naste cu o credinta naturala in Allah si cu o inclinatie innascuta a-L adora pe El Singur, inclinatie denumita in limba araba, “fitrah”.
Daca copilul ar fi lasat singur, el L-ar venera pe Allah in felul lui, dar toti copii sunt afectati de lucrurile care ii inconjoara, vazute sau nevazute.

Profetul salallahu aleihi wa salam a relatat ca Allah a spus „ Eu i-am creat pe robii Mei in religia adevarata insa diavolii ii fac pe ei sa rataceasca.“ Profetul Muhammad salallahu aleihiw salam a mai spus: “Fiecare copil este nascut intr-o stare de “fitrah”, apoi parintii lui il fac pe el evreu, crestin, zoroastru, la fel cum un animal da nastere unui progenituri normale. Ati vazut pe vreunul sa se fi nascut mutilat?"
(Bukhary si Muslim)


Astfel, intocmai cum copilul se supune legilor fizicale pe care Allah le-a pus in natura, sufletul sau se supune si el in mod natural faptului ca Allah este Stapanul si Creatorul sau. Insa parintii lui incearca sa-l faca sa urmeze calea lor si copilul nu este suficient de puternic in primele stagii ale vietii sale, pentru a rezista sau a se opune vointei parintilor sai. Religia pe care copilul o va urma la aceasta varsta este datorata obisnuintei si educatiei si Allah nu il face raspunzator si nu il pedepseste pentru aceasta.
De-a lungul vietilor oamenilor, din copilarie pana la moarte li se arata semne in toate religiile lumii si in propriile lor suflete, pana cand li se clarifica ca exista un singur dumnezeu adevarat, Allah. Daca oamenii sunt cinstiti cu ei insisi, vor respinge Dumnezeii cei falsi si il vor cauta pe Allah si calea care a fost facuta usoara pentru ei, dar daca ei continua sa-l respinga pe Allah, si continua sa venereze Creatia lui Allah, va fii mult mai dificil pentru ei sa gaseasca scapare. De exemplu, in regiunea de sud-est a junglei amazoniene din Brazilia (America de Sud) un trib primitiv a contruit o noua coliba pentru a-l adaposti pe cel mai important idol al lor, Skwatch (acesta reprezinta, in viziunea lor, zeul suprem al intregii creatii, Audhubillahi). Unul dintre oamenii aceia ii aducea un omagiu idolului lor si in timp ce se afla in prosternare in fata celui pe care il privea ca fiind creatorul si sustinatorul lor, un ciine batrin si plin de purici a intrat in coliba. Tinarul si-a inaltat privirea tocmai la timp, astfel incit sa vada cum ciinele si-a ridicat piciorul din spate si a inceput sa urineze peste idol. Infuriat, tinarul a gonit ciinele din templu, insa cind s-a calmat si-a dat seama ca idolul respectiv nu avea cum sa fie stapinul universului.
Allah Subhanu Wa Ta'ala trebuie sa fie altundeva... Acum avea de ales intre a se baza pe ceea ce stia si a-L cauta pe Allah sau a urma, fara convingere, credintele eronate ale tribului sau. Oricit ar parea de bizar, acela era un semn de la Allah Subhanu wa Ta'ala pentru tinarul respectiv. Cuprindea calauzirea divina cu privire la faptul ca venerarea lui era directionata spre ceva fals.

Profeti au fost trimisi, dupa cum am mentionat mai devreme, fiecarei natiuni si trib, pentru a sprijini credinta naturala a omului in Allah si inclinatia sa innascuta de a-L adora numai pe El, la fel ca si pentru a intari adevarul divin al semnelor zilnice, revelate de Allah. Desi in cele mai multe cazuri, o mare parte din invataturile profetilor au fost deformate, au ramas parti care evidentiaza binele si raul. De exemplu cele zece porunci din Torah, confirmate de Evanghelie si existenta legilor impotriva crimelor, furtului si adulterului in majoritatea societatilor. Prin urmare fiecare suflet va fi tras la raspundere pentru credinta sa in Allah, pentru aceptarea religiei Islamului, pentru supunerea absoluta fata de vointa lui Allah.

Ne rugam lui Allah Preainaltul sa ne tina pe calea cea dreapta, sa ne calauzeasca . El este cu siguranta Cel Iertator. Toata lauda si slava se cuvine Lui, Stapanul Lumilor, si pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra profetului Muhammad, salallahu alahi w salam, asupra familiei lui, a companionilor si a celor care le-au urmat..
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Surioara Iman, barak Allahu feeky pentru ca ai furnizat acest minunat articol si pentru ca mi-ai dat ocazia sa lucram in echipa la traducerea sa, In sha Allah sa ne foloseasca tuturor celor care il citim.
 
Top