Din spusele salafilor...

ummraschid

Active Member
Staff member
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu


Din spusele salafilor - din intelepciunea piosilor predecesori ...

sursa:sayingsofthesalafs.blogspot.comDe unde vine gloria noastra?

Ibn Shihâb relateaza:
‘Umar pleca spre Sham (Transiordania) si Abû ‘Ubaydah b. Al-Jarrâh era cu noi. Ajunsera la un vad in timp ce 'Umar era calare pe camila sa. El descaleca de pe camila, isi scoase ciorapii de piele, ii arunca pe umar , lua haturile camilei sale si incepu sa coboare spre vad. Abû ‘Ubaydah spuse, "O, Emir al Credinciosilor! TU faci aceasta?! Tu iti scoti ciorapii de piele, ii pui pe umar, iei haturile camilei si cobori asa spre vad?! Nu mi-as dori ca locuitorii acestei tari sa te vada in aceasta stare!" ‘Umar spuse "Numai daca ar fi spus altcineva aceste cuvinte, o, Abû ‘Ubaydah. Ai dat o lectie Ummei lui Muhammad - pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui! Noi eram cei mai umili dintre oameni insa Allah ne-a daruit putere si glorie prin Islam. Daca vom cauta gloria prin altceva decat prin ceea ce Allah ne-a daruit-o, El ne va cobora (din nou)."

(Relatat de Al-Hâkim, Al-Mustadrak Vol.1 pp61, 62. Declarata ca sahih dupa criteriile lui Al-Bukhaârî and Muslim. Al-Dhahabî si Al-Albânî la fel, vezi Al-Albânî, Al-Sahîhah Vol.1 p50.)Nu voi fi afectat!?

Este relatat de la Sufyân Al-Thawrî - Allah sa aiba mila de el - ca spunea:
"O persoana care sta cu un eretic (un aderent la Bid'ah) nu va scapa de unul dintre trei lucruri:
Ori va deveni el insusi o incercare (fitna) pentru altii, ori va patrunde ratacirea in inima sa si va aluneca si va fi aruncat in Foc, ori isi va spune "Pe Allah, nu ma intereseaza ce spun ei, eu sunt increzator in mine insumi"; insa oricine se va simti in siguranta fata de Allah, in privinta religiei sale, fie si doar pentru o clipa, Allah va lua religia sa de la el."
(Ibn Waddâh, Al-Bida’ p125)Reputatia

Este relatat de la Al-Fudayl b. ‘Ayyâd ca spunea :
"Daca poti ramane necunoscut, atunci fa-o; nu conteaza daca nu esti cunoscut si nu conteaza daca nu esti laudat. Nu conteaza daca esti blamabil in fata oamenilor, daca esti laudabil in fata lui Allah."
(Al-Bayhaqî, Al-Zuhd Al-Kabîr p100.)Ii voi da tot ce-si doreste

Un barbat veni la Maymûn b. Mahrân - Allah sa fie multumit de el - sa o ceara pe fiica lui in casatorie. Maymûn spuse, "Nu sunt de acord cu ea , pentru tine." Barbatul intreba, "De ce?" El raspunse, "Pentru ca ea iubeste podoabele si straiele." La acestea, omul zise , " Eu am din toate acestea, atat de mult cat isi doreste ea." Maymûn spuse, "Acum nu mai sunt de acord cu tine, pentru ea!"
(Al-Dhahabî , Siyar A’lâm Al-Nubalâ` in biografia lui Maymûn b. Mahrân.)Sincera si corecta

Al-Fudayl b.‘Ayyâd [187 Hijra] - Allah sa aiba mila de el - spunea: "Allah ‘azza wa jall accepta doar acele fapte care sant corecte si sincere. Daca fapta este corecta, dar nu este sincera, nu va fi acceptata. Si daca este sincera, dar nu este corecta, nu va fi acceptata." El fu intrebat, "Abu 'Ali! Care este fapta sincera si corecta?" El raspunse, "Fapta sincera este cea facuta doar pentru Allah ‘azza wa jall. Si fapta corecta este cea facuta conform cu Sunnah." (Abû Nu’aym, Hilyah Al-Awliyâ` Vol.8 p95.)

Este relatat de la Al-Hasan Al-Basrî - Allâh sa aiba mila de el - ca el spunea:
"Viata in aceasta lume sunt trei zile: ziua de ieri s-a dus cu tot ce s-a facut: ziua de maine, nu se stie daca o vei apuca; insa ziua de azi este a ta, deci fa ceea ce trebuie sa faci azi."
(Al-Bayhaqî, Al-Zuhd Al-Kabîr p197.)


Este relatat de la Abû Qilâbah - Allâh sa aiba mila de el - ca el spunea:
"Nu sedeti cu Oamenii Poftelor (Bid'ah) caci ma tem ca ei va vor atrage in ratacirea lor sau vor amesteca si vor incurca ceea ce stiti deja."
(Ibn Battah, Al-Ibânah Al-Kubrâ Vol.1 p377.)


Este relatat de la Abû Idrîs Al-Khawlânî - Allah sa aiba mila de el - ca obisnuia sa spuna:
"As vrea mai bine sa aud de un foc intr-o moschee, decat sa aud de o bid'ah( inovatie) in ea, fara ca nimeni sa nu o fi distrus. Niciodata nu inventeaza oamenii o bid'ah in religia lor, fara ca Allah sa indeparteze o sunna de la ei. "
(Ibn Waddâh, Al-Bida’ p92.)


Este relatat de la Imâm Sufyân b. ‘Uyainah - Allâh sa aiba mila de el - ca el spunea:
"Pacatele oricui, facute din dorinta ( carnala), speranta pentru el; insa pacatele oricui , facute din mandrie, teama pentru el. Caci cu adevarat, Adam a pacatuit din simpla dorinta, si el a fost iertat. pe cand Iblis a pacatuit din mandrie, si el a fost blestemat."
(Al-Dhahabî , Siyar A’lâm Al-Nubalâ` in biografia lui Sufyân b. ‘Uyainah.)
Doar un mic pacat

Bilâl b. Sa’d - Allah sa aiba mila de el - spunea:
"Nu te gandi cat de mic este pacatul, ci gandeste-te Cui I-ai dovedit nesupunere."
(Ibn Al-Mubârak, Al-Zuhd wa Al-Raqâ`iq Vol.1 p150.)


O musca sau un munte

‘Abdullah b. Mas’ûd - Allah sa fie multumit de el - spunea:
"Credinciosul vede pacatele lui ca si cand ar sta la picioarele unui munte temandu-se ca s-ar putea prabusi peste el ,pe cand pacatosul vede pacatele sale ca pe o musca pe nasul lui, el doar o alunga."
(Al-Bukhârî, Al-Sahîh, The Book of Supplications, Chapter on Tawbah.)
Cunoasterea transforma

Al-Hasan Al-Basrî - Allah sa aiba mila de el - spunea:
"Cand un om cauta stiinta, nu va dura mult pana cand ea se va vedea in modestia sa, in infatisarea sa, in limbajul sau si pe mainile sale, in rugaciunea sa, in vorbirea sa si in dezinteresul sau pentru ispitele lumesti. Si omul ar acumula o parte de stiinta si ar pune-o in practica, si ar fi mai buna pentru el decat lumea intreaga, cu tot ce cuprinde ea - daca ar avea-o, el ar da-o in schimb, pentru viata de Apoi."
(Ibn Al-Mubârak, Al-Zuhd wa Al-Raqâ`iq Vol.1 p.156.)Imâm Mâlik si ereticii

Imâm Al-Shâfi’î spunea:
"De fiecare data cand Oamenii Poftelor (eretici) veneau la Malik, el le spunea, " Cat despre mine, eu sant in claritate in ceea ce priveste religia mea. Cat despre voi, voi sunteti indoielnici, duceti-va si certati-va cu altul la fel de indoielnic ca si voi."
(Al-Dhahbî in Siyar A’lâm Al-Nubalâ’ in Biografia Imamului Mâlik.)Imâm Ibrâhîm Al-Nakha’î spunea despre Salafi:
"Cand se adunau, nu le placea ca o persoana sa arate ce avea mai bun."
(Ibn Abî Al-Dunyâ, Al-Ikhlâs wa Al-Nîyah (Sincerity and Intentions) p50.)Samanta ipocriziei

‘Abdullah b. Mas’ûd - Allah fie multumit de el - spunea:
"Cantecul lasa sa rasara ipocrizia( nifaq) in inima asa cum apa lasa sa rasara ierburi si verdeata."
(Ibn Battah, Al-Ibânah Al-Kubrâ Vol.2 p469, and Al-Bayhaqî, Al-Sunan Al-Kubrâ Vol. 52 p231)

Ibn Qayyim Al-Jawzîyah - Allah sa aiba mila de el - spunea in Madârij Al-Sâlikîn, Vol.1 p487:
"Acestea sunt cuvintele unuia care a inteles deplin cantatul si efectele sale, caci nimeni nu canta sau asculta cantece in mod regulat fara ca inima lui sa nu cada in ipocrizie fara sa-si dea seama. Daca o astfel de persoana ar intelege realitatea ipocriziei ar vedea-o in propria sa inima. Niciodata dragostea pentru cantec si dragostea pentru Qur'an nu vin impreuna in inima unei persoane, doar daca una o scoate pe cealalta. Eu si altii am fost martori cat de greu le cade Qur'anul cantaretilor si ascultatorilor de cantece: cum se incovoaie atunci cand este recitat si cum se manie pe un recitator atunci cand acesta recita prea mult pentru ei (in Rugaciune,etc); si cum inimile lor nu trag folos din ceea ce el recita. ele nu sunt miscate sa-l urmeze. Insa cand vine cantecul lui Shaitaan, lâ ilâha illallâh! Cum isi coboara glasurile si se linistesc. Cum gasesc inimile lor pacea si cum incepe plansul si emotia, cat sunt de miscati interior si la exterior si cheltuiesc pe haine si parfum si spera la o noapte indelunga. Daca aceasta nu este ipocrizie, atunci este cu siguranta calea spre ea, si fundamentul ei."
Ce nu poate face un credincios

Sa’d b. Abî Waqqâs - Allâh sa fie multumit de el - spunea:
"Un credincios poate capata orice caracter (rau), cu exceptia inselaciunii si a minciunii."
(Ibn Abî Shaybah, Kitâb Al-Imân (Al-Albânî’s edition) no.81)
Sa manaci dintr-un magar mort

‘Amr b. Al-‘As mergea odata cu un grup de prieteni, cand trecura pe langa un cadavru umflat, putrezind, al unui magar. El spuse: "Pe Allah! Sa mananci din acest cadavru este mai bine decat sa mananci din carnea unui Musulman ( barfindu-l)".
(Al-Bukhârî, Al-Adab Al-Mufrad. Shaykh Al-Albânî (Sahîh Al-Adab Al-Mufrad p266) spunea ca lantul acestei relatari este sahih.)Respingerea Bid'ah

Se relateaza de la ‘Abdullah b. Mas’ûd - Allah sa fie multumit de el - ca el spunea:
"Pentru fiecare Bid'ah cu care se comploteaza impotriva Islamului, Allah are un adorator drag (wali), care o dezminte si o respinge si vorbeste impotriva semnelor ei, asa ca profitati de aceasta ocazie, sa atingeti astfel de teluri, si incredeti-va in Allah! "
(Ibn Waddâh, Al-Bid’ah p5).Vai celor ce studiaza

Se relateaza de la Al-Awzâ’î - Allâh sa aiba mila de el - ca spunea:
Mi s-a relatat ca se obisnuia sa se spuna, "Vai celor care studiaza [religia lor] pentru un alt scop decat adorarea, si celor care cauta, pentru a permite ceea ce este interzis prin indoieli si argumente amagitoare."
(Al-Khattîb Al-Baghdâdî, Iqtdâ Al-‘Ilm Al-‘Amal, p77).Faptele vorbesc mai tare

Al-Qâsim b. Muhammad, nepotul lui Abû Bakr - Allah sa aiba mila de el - spunea:
"In vremea mea oamenii nu erau impresionati de vorbe, ei erau impresionati de fapte. Oricine poate spune orice voieste. "
(Abû Dâwûd, Kitâb Al-Zuhd p354.)A vorbi e usor

‘Abdullah b. Mas’ûd - Allah sa fie multumit de el - spunea:
"Toti vorbesc lucruri bune. Doar aceia ale caror vorbe si fapte se potrivesc, au dobandit partea lor. Aceia ale caror vorbe si fapte nu se potrivesc, si-au facut doar rusine. "
(Ibn Al-Mubârak, Al-Zuhd wa Al-Raqâ`iq Vol.1 p.153.)Spre sfarsit, mai mult

Se relateaza ca inainte de moartea sa, Abû Mûsâ Al-Ash’arî - Allah sa fie multumit de el - obisnuia sa se straduiasca intens in adorare. I se spunea: " Daca ai putea sa incetinesti si sa o iei mai usor." El raspunse: "Atunci cand caii sunt lasati liberi si se apropie de telul cursei lor, ei sfarsesc prin a da tot ce au, iar ce mi-a mai ramas din viata, este mai putin de atat."
(Al-Dhahabî , Siyar A’lâm Al-Nubalâ` in his biography of Abû Mûsâ Al-Ash’arî).Celalalt Foc

Odata izbucni un foc intr-o casa in care ‘Alî b. Husayn - Allah sa aiba mila de el - se afla in sujud la rugaciune. El nu-si ridica capul pana cand focul fu stins. Fiind intrebat el spuse: "Mintea mea a fost preocupata de celalalt Foc."
(Al-Dhahabî in Siyar A’lâm Al-Nubalâ’ in Biografia lui ‘Alî b. Husayn Zayn Al-‘Âbidîn.)
‘Alî b. Husayn, cunoscut ca Zayn Al-‘Abidîn pentru adorarea lui devotata, era stranepotul Profetului - pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. El a fost singurul fiu supravietuitor al lui Husayn, fiul lui ‘Ali b. Abî Tâlib - Allah sa fie multumit de ei amandoi.


Credinta reala

Al-Hasan Al-Basrî - Allah sa aiba mila de el - spunea:
Credinta ( Iman) nu este infrumusetare sau ganduri pofticioase, ci este ceea ce este stabilit in inima si verificat prin fapte. Oricine vorbeste bine dar nu face bine, Allah va compara vorbele cu faptele sale. Oricine vorbeste bine si face bine, vorbele sale vor fi inaltate de faptele sale. Aceasta pentru ca Allah 'azza wa jall a spus: La El se inalta cuvantul cel bun si El inalta fapta cea buna [Sûrah Al-Fâtir: 10]
(Ibn Battah in Al-Ibânah Al-Kubrâ Vol. 3 p120, si Al-Khatîb Al-Baghdâdî in Iqtidâ' Al-'Ilm Al-'Amal no.56).Boala favorita

Abû Hurayrah - Allah sa fie multumit de el - spunea:
"Nu exista boala care sa ma chinuie si sa-mi fie mai draga decat febra: intra in fiecare parte din mine si [din aceasta cauza] Allah daruieste fiecarei parti din mine, partea ei de rasplata."
(Al-Bukhârî, Al-Adab Al-Mufrad. Vezi Shaykh Al-Albânî’s Sahîh Al-Adab Al-Mufrad Vol.1 p198.)'Ali, armura si crestinul

In timpul Califatului sau, ‘Alî b. Abî Tâlib - Allah sa fie multumit de el - vazu una din armurile sale la un crestin. El descise sa rezolve cazul legal, astfel ca se duse la Shurayh (Judecator). ‘Alî spuse, "Aceasta este armura mea si nu am vandut-o, nici nu am dat-o". Judecatorul spuse catre crestin, " Ce ai tu de zis despre ceea ce pretinde Emirul credinciosilor?" Crestinul raspunse,"Aceasta este armura mea, desi nu il consider pe Emirul credinciosilor mincinos." Judecatorul se intoarse atunci spre ‘Alî, " O, Emir al credinciosilor, ai dovezi ( de apartenenta )?" ‘Alî rase si spuse, "Shurayh este adevarat, nu am dovezi." Astfel ca Shurayh judeca ca acea armura apartinea crestinului. Crestinul lua armura si se indeparta, apoi se intoarse. El declara, " In ceea ce ma priveste, declar ca aceasta este judecata Profetilor - Emirul credinciosilor ma duce in fata judecatorului sau iar acesta judeca impotriva lui! Marturisesc ca nu exista alta divinitate care sa fie demna de adorare decat Allah si marturisesc ca Muhammad este Trimisul lui Allah. Pe Allah, armura este a ta, o , Emir al credinciosilor. Eram in urma armatei, pe drumul tau spre Batalia de la Siffîn si armura a cazut din echipamentul tau." ‘Alî spuse, " Daca ai acceptat Islamul, armura este a ta." Dupa care il urca pe calul sau. Al-Sha’bî (martor la acest incident) spunea: "Am fost informat mai tarziu de cei care l-au vazut pe acel om, ca a luptat impotriva Khawârij-ilor (langa ‘Alî) in Batalia de la Nahrawân."
(Ibn Kathîr, Al-Bidâyah wa Al-Nihâyah Vol.8 p5.)
Chipurile ipocriziei

Se relateaza de la Al-Hasan Al-Basrî – Allâh sa aiba mila de el - ca el spunea:
"Se obisnuia sa se spuna: face parte din al-nifâq (ipocrizie) a fii pe dinauntru diferit de cum esti pe dinafara, a spune un lucru si a face un altul si a diferi in modul in care intri, de cel in care iesi. Si radacina ipocriziei este minciuna.
(Abû Bakr Al-Kharâ`itî, Masâwî Al-Akhlâq wa Madhmûmihâ p62.)Remediul impotriva mortii

Un om il intreba odata pe Ka'b, "Care boala nu se poate vindeca?" "Moartea", raspunse acesta. Fiul lui Zayd b. Aslam [d136H] spuse: "Tatal meu spunea, "Exista un tratament impotriva mortii: castigarea placerii lui Allah 'azza wa jall".
(Ibn Abî Al-Dunyâ in Dhikr Al-Mawt no. 418.)Femeia este 'Awrah

‘Abdullâh b. Mas’ûd - Allâh sa fie multumit de el - spunea:
"Femeile sunt o singura 'awra. O femeie poate parasi caminul ei, fara sa fie nici o problema pentru ea, insa Shaytan o cauta si ii spune,"Tu nu vei trece pe langa nimeni, fara ca sa-l impresionezi/ sa-i placi." O femeie isi pune hainele ei si este intrebata unde se duce, iar ea raspunde, "Sa vizitez o persoana bolnava, " sau " La o inmormantare", sau " La rugaciune la moschee"; insa o femeie nu-L adora niciodata pe Allah in felul in care Il adora in casa ei.
(Al-Tabarânî. Sahîh dupa Shaykh Al-Albânî in Sahîh Al-Targhîbi wa Al-Tarhîb Vol. 1 p84).Cum traiau Salafii

Muhammad b. Ziyâd spunea: "Am intalnit [cativa dintre] Salafi. Ei traiau intr-o singura cladire, cu familiile lor. Daca unul dintre ei ar fi primit oaspeti, si vasul cu mancare al altuia ar fi fost pe foc ( cu mancare care fierbea): gazda ar fi luat vasul sa-si serveasca oaspetii, iar proprietarul acestuia observand lipsa, ar fi intrebat "Cine a luat oala?" Gazda ar fi raspuns, "Noi l-am luat pentru oaspetii nostri." Iar proprietarul ar fi zis: "Fie ca Allah sa o binecuvinteze pentru voi", sau ceva asemanator. Baqîyah (unul dintre povestitori) spunea: "Muhammad spunea, "Si era la fel, cand coceau painea; si nu ii separa decat un perete de trestie, in acele zile". Baqîyah adauga, "Si imi aduc aminte sa fi vazut astfel de timpuri, cu Muhammad b. Ziyâd si prietenii sai."
(Al-Bukhârî, Al-Adab Al-Mufrad. Shaykh Al-Albânî (Sahîh Al-Adab Al-Mufrad p268) spunea ca lantul acestei relatari este sahîh.)Fii un rege

Un om i-a cerut odata sfatul lui Muhammad b. Wâsi’. El raspunse "Te sfatuiesc sa fii un rege in aceasta lume si in cea de Apoi." Omul intreba, "Cum?" El raspunse, " Pierde interesul pentru lucrurile lumesti."
(Al-Dhahabî , Siyar A’lâm Al-Nubalâ` in Biografia lui Muhammad b. Wâsi’.)Pana cand inima este pecetluita

Explicatia versetului:
"Dar nu! Au pus stapanire pe inimile lor cele pe care le-au agonisit!" [Al-Mutaffifîn: 14]


Al-Hasan (Al-Basrî) spunea " Aceasta datorita pacatelor facute unul dupa altul pana cand inima devine oarba si moare."

Qatâdah spunea, "Aceasta din cauza pacatelor unul dupa altul, pana cand inima moare si se innegreste."

Ibn Zayd spunea, "Pacatele lor le coplesesc inimile, pana cand nici un bine nu mai poate ajunge pana la ele."

Mujâhid explica, "Ei obisnuiau sa considere inima ca o palma: cand o persoana pacatuieste, inima sa incepe sa se chirceasca " si indoi degetul sau cel mic, "si cand face un alt pacat" - el indoi urmatorul deget si continua pana cand avu pumnul inchis."Apoi este pusa peste ea o pecete, si ei obisnuiau sa spuna ca aceasta este "acoperirea" .
(Al-Tabarî in his Tafsîr, Sûrah Al-Mutaffifîn.)Postul si barfa

Se relateaza de la Abû Al-‘Aliyah - Allah sa aiba mila de el - ca el spunea:
"O persoana care posteste se afla in stare de adorare, atat timp cat nu barfeste, chiar daca doarme in patul sau."
(Al-Imâm Ahmad, Al-Zuhd Vol.4 p313.)
 

ummraschid

Active Member
Staff member
Riscul pierderii religiei prin disputa

Ma’n b. ‘Îsâ relateaza:
Mâlik b. Anas se intorcea odata de la moschee, sprijinindu-se de bratul meu, cand un om pe nume Abû Al-Juwayrîyah, cunoscut pentru Al-Irjâ` il opri. El spuse: “O Abû ‘Abdullâh, asculta ceea ce vreau sa spun si argumeteaza, si lasa-ma sa-ti cunosc opinia" Imâmul Mâlik spuse: "Si ce se va intampla daca ma invingi?" Omul raspunse: "Daca te inving, imi urmezi". Mâlik intreba, "Si daca vine un altul si ne invinge pe noi?" El raspunse, "Atunci il urmam noi pe el." La acestea, Mâlik – Allâh sa-l aiba in Mila sa - spuse: "O, rob al lui Allah, Allah l-a trimis pe Muhammad - pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui - cu o singura religie, insa vad ca tu te muti de la o religie la alta. ‘Umar b. ‘Abd Al-‘Azîz spuse: "Oricine face din religia sa un obiect de disputa, si-o va schimba adesea."
Al-Âjurrî, Ktâb Al-Sharî’ah Vol.1 p128.


Patru de la care sa nu luam stiinta

Imâm Mâlik – Allah sa aiba mila de el - spunea:
Stiinta nu trebuie luata de la patru tipuri de oameni: de la o persoana proasta care se comporta prosteste, chiar daca relateaza cele mai multe naratiuni; de la un adept al Bid'ah care cheama la placeri; de la o persoana care minte, chiar daca eu nu-l acuz de minciuna, in hadith; si de la dreptcredincios care nu retine cu acuratete ceea ce nareaza.
Al-Dhahabî , Siyar A’lâm Al-Nubalâ` in biografia sa a Imâmului Mâlik.Minunile ereticului

Se relateaza de la Imâm Layth b. Sa’d – Allâh sa aiba mila de el - ca spunea: "Chiar de as vedea un eretic ( adept al Bid'ah) mergand pe apa, nu l-as accepta." Acestea au fost relatate Imamului Al-Shâfi’î – Allâh sa aiba mila de el - si el raspunse, "El nu a mers indeajuns de departe. Mai degraba, daca as vedea unul mergand in aer, si nu l-as accepta.”
Al-Lâlakâ`î, Sharh Usûl ‘I’tiqâd Ahl Al-Sunnah Vol.1 p228; Ibn Battah, Al-Ibânah Al-Kubrâ Vol2. P175; Ibn Al-Jawzî, Talbîs Iblîs p14 – cu mici variatii.Daca tii la religia ta

Se relateaza ca Ibn Mas’ûd – Allâh sa fie multumit de el - spunea: "Oricine doreste sa-si onoreze religia si sa-i faca bine, ar trebui sa evite amestecul cu legiuitorul si statul alaturi de oamenii placerilor (eretici, oamenii bid'ah), pentru ca a sta cu ei, este mai contagios decat raia (scabie)".
Ibn Waddâh, Al-Bida’ p136.Creionul imprumutat


Se relateaza ca Abdullâh b. Al-Mubârak spunea, "Am imprumutat odata un creion in Al-Shâm (Transiordania) si m-am dus sa-l inapoiez. Insa cand m-am intors la Marwu ( Merv, in Asia Centrala), am vazut ca ijnca il aveam la mine, asa ca m-am intors in Al-Shâm pentru a-l reda proprietarului sau.”
Al-Dhahabî, Siyar A’lâm Al-Nubalâ`, Vol. 8 p395.
Absurditatea invidiei

Se relateaza ca Muhammad b. Sîrîn – Allâh sa aiba mila de el - spunea: " Nu am invidiat niciodata pe nimeni pentru nimic: daca o persoana va merge in Foc, cum as putea eu sa o invidiez pentru un lucru lumesc cand el este destinat Focului?! Si daca el va merge in Paradis, cum as putea eu sa fiu invidios pe un om al Paradisului, cu care Allah tabaraka wa ta'ala este multumit?!" Muslim spunea: "Nu am auzit niciodata ceva mai bun decat aceste cuvinte ale lui Ibn Sîrîn.”
Abû Bakr Al-Daynûrî, Al-Mujâlasah wa Jawâhir Al-‘Ilm articol 2931.
Reputatia


Se relateaza ca Al-Fudayl b. ‘Ayyâd spunea: Daca poti fi necunoscut, fii astfel; nu conteaza daca nu esti cunoscut si nu conteaza daca nu esti pretuit. Nu conteaza daca esti blamabil in fata oamenilor, daca esti laudabil in fata lui Allah Preainaltul.
Al-Bayhaqî, Al-Zuhd Al-Kabîr p100.Cere de la Allah o credinta durabila


Mu’âwiyah b. Qurrah relateaza ca Abû Al-Dardâ` obisnuia sa spuna, " Cerem de la Allah o credinta (iman) durabila, certitudine adevarata si stiinta benefica." Mu’âwiyah b. Qurrah spune apoi, "Aceasta indica faptul ca exista un fel de credinta care nu dureaza, un fel de certitudine care nu este adevarata si un fel de stiinta care nu este benefica.”
Ibn Battah, Al-Ibânah Al-Kubrâ Vol. 2 p498.
 
Top