Educatia copiilor in islam

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Ordinea si curatenia.

Imam At-Tirmidhi relateaza intr-un hadith sahih : profetul Mohammad(PACEA SI BIENCUVANTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA SA) a spus: Allah este bun curat si ii place curatenia,geneors si ii place generozitatea,nu e zgarcit ,,deci curatati-va casele curtile si nu fiti ca evreii..

Profetul Mohammad a mai spus: Daca mergeti sa va vizitati frati sau rudele asigurati-va ca hainele voastre sunt curate si arata frumos in ochi oamenilor si Allah nu-i iubeste pe cei care fac abuz.
(Abu dawood)
Profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a invatat copii de la varsta frageda aceasta etica.

Anas bin Malik a spusa:Am un frate mai mic care se numeste Abu Umyyer.Cand profetul a fost in vizita la noi a spus:Oh Abu Umyyer ce este cu pasarea acea mica?(fratele meu se juca cu ea)S-a intamplat sa fie chemarea la Rugaciune cand era profetul inca la noi si ne--a ordonat sa maturam si sa curatam carpeta pe care stateam si care il foloseam pentru rugaciune
(al-bukhary si muslim)

Cand profetul le-a ordonat sa faca curatenie aceasta a fost un antrenament pentru ei ca sa invete sa pe Anas bin Malik sa se purifice de imperfectiuni dimieata si searafie curati


Sa ceara permisiunea

O voi cei care credeti !Sa ceara ingaduinta sa intre cei pe care ii stapanesc mainile voastre drepte,precum si aceia dintre voi care nu au ajus varstnicia de trei ori,Inainte de rugaciunea

din zori,cand va scoateti vesmantele voastre de amiaza si dupa rugaciunea de seara -cele trei momente cand va dezbracati.In afara de acestea nu este nici un pacat pentru voi nici pentru ei de a pleca si de a veni unii la altii.Astfel va talcuieste Allah versetele Sale,iar Allah este Binestiutor si Intelept
(Traducerea sensurilor Quranului sfant 24:58)


A cere permisiunea este o datorie a oricarui copil sau adult.Este important pentru o familie musulmana sa pastreze decenta si bunele relatii.Aceste timpuri pe care Allah le-a evidentiat in sfantul Quran sunt de obicei timpurile in care parintii obisnuiesc sa doarma sau sa fie in relatii intime.

Unii oameni cred ca copii nu acorda atentie partilor intime ale parintilor Dar corpul trebuie acoperit chiar si in fata lor.

Anas a spus: Am fost unul dintre servitorii profetului Mohamamd odata am vrut sa intru fara ai cere permisunea iar el mi-a spus: Stai unde esti fiule,nu intra fara sa ceri permisiunea.
(al- bukhary)

Kaldah ibnul Hanbal a spus: Odata l-am vizitat pe profet si nu l-am salutat cand am intrat iar profetul Mohamad mi-a spus: Dute afara si intra din nou si spune salamu aleikom pot intra?
(Abu Dawood si Tirmidhi)

Salutul.

Familia trebuie sa-i invete pe copii cum sa-i salute pe ceilalti.Copii trebuie sa invete sa salute folosind salutul islamic..salamu aleikom si raspunderea la salut este si ea o datorie religioasa..
Mesagerul Lui Allah a fost foarte atent sa-i invete pe copii sa salute.

Profetul i-a spus odata lui Anas: O fiule.Daca mergi acasa salutati familia ....at tirmidhi
Ash-shayakhan raporteaza ca profetul MoHAMMAD cand trecea pe langa copii inotdeauna ii saluta.

Bukhary si muslim

Vecinii


Un copil are relatii cu vecini in concordanta cu etica profetului Mohamamd

de exemplu copilul nu trebuie sa iasa afara din casa lui avand in mana sa mancare sau fructe ,poate ca copii vecinilor nu isi permit sa cumpere acele produse.Copilul trebuie invatat sa manance in casa lui nu in strada.

Amro ibn Shu'ayb a spus ca tatal sau l-a auzit pe un vecin spunand ca profetul Mohamamd a spus: Daca cumperi fructe ofera si vecinilor cateva.Daca nu ,macar incearca sa nu le vada,si nu-ti lasa copii afara mancand fructele in fata altor copii sau a vecinilor.
(At-tabarani)

Urarile de bine

ABU MUSSA:Mesagerul lui Allah a spus: Credinciosi se sprijina unii pe altii ei sunt ca o constructie solida.
(Al-BuKHARY SI Muslim)

Profetul MOhammad a mai spus: Jur PE CEL in a carui maini este sufletul meu un om nu devine crerdincios inainte de a dorii pentru fratele sau ceea ce doreste pentru el insusi.
(Al-Bukhary si Muslim)


Sa dam sfaturi bune

Tameen AD-DARI : profetul Mohammad a spus:Sfatuirea buna este adavarata credinta.Companioni atunci au intrebat : cui? Profetul a spus: Musulmanilor conducatori si celor nepriceputi sa o faceti pentru dragostea fata de Allah Quranului si mesagerului Sau.
(muslim)

Jaber ibn Abdullah a spus I-am Promis mesagerului lui Allah sa-l ascult ,sa raspund ordinelor lui pe atat cat pot si sa dau sfaturi tuturor musulmanilor.Zilele au trecut si Jaberr si-a tinut promisiunea nu a uitat angajamentul care si l-a luat in legatura cu sfatuirea mulsulmanilor.El i-a sfatuit in toate conditile.Odata i-a ordoinat unui servitor sa-i cumpare un cal .servitorul i-a adus un cal de 300 dirham iar vanzatorul a venit cu servitorul la jaber pentru asi lua bani.Jber a spus vanzatorului: Calul rau valoreaza mai mult de 300 dirhami.Vrei sa-l vinzi la 400 dirhami?.Vanzatorul a spus: DA sigur abu aAbdullah.Jaber a spus ..chiar valoreaza mai mult...il vinzi pe 500 dirhami?jaber a crescut oferta pana la 800 dirhami..unii oameni se intrebau de ce jaber a procedat astfel iar el a spus ca i-a promis mesagerului lui Allah ca va da sfaturi bune fiecarui musulman.

(muslim)

Frumusetea spirituala

Abi Rafi (Alah sa aiba mila de el) a spus: L-am vazut pe trimisul lui Allah(pacea si binecuvatarea lui Allah fie asupra sa) spunand: Al-Adhan(chemarea la rugaciune) in urechile lui Husein bin Ali cand Fatima i-a dat nastere
(Abu Dawood si Termidhi )

Al-Shohab a spus despre Hussain bin Ali.Ca meseagerul lui Alah a spus: Cine adduce pe lume un copil si ii spune la urechea dreapta chemarea la rugaciune iar in urechea stanga iqama copilul va fi salvat de "om al-sabian"(o boala care loveste copii)
(Al- Baihaqie)

Imam Ibnul Qaim a spus: Scopul de a spune adhanul in urechea copilului numai Allah il cunoaste..sa faci chemarea la rugaciune exprima maretia lui Allah,marturiisrea de credinta si sLoganul islamului ca primul lucru care intra in urechile copilului sa fie monoteismul primul si ultimul lucru care ar trebui sa se pronunte la nasterea si la moartea omului.
Apoi el a adaugat…..Un beneficiu mare la spunerea adhanului este acela ca Satana abia asteapta sa vina la copil sa sufere in aceasta lume iar auzul acestor cuvinte il face mai slab..Sunt mai multe benefici dar pe care noi nu le realizam inca.

Frumusetea fizica.

Aisha(radia Alahu anha) a spus: Asma bin Abi Bakr a emigrat in medina in timp ce era insarcinata cu Abdullah bin Zobier.Cand a venit la Qib'a(un loc in medina) a dat nastere copilului,apoi l-a dus la mesagerul lui Allah care l-a asezat pe genunchi lui.Noi (spune aisha) am cauitat o curmala si i-am dat-o profetului(pacea si binecuvanterea lui Allah fie asupra sa).El a mestecat-o si apoi i-a pus-o copilului in gura..apoi a trecut cu mainile lui deasupra corpului copilului rugandu-se ptr el si l-a numit Abdullah
(Al- bUkhary si muslim)

Islamul celebreaza venirea noului nascut printr-o adunare in care rudele,vecini si prieteni sunt invitati.

Samra (Alah sa aiba mila de el)a spus: Mesagerul lui Allah(sallallahu alehi w salam) a zis: Un copil trebuie sa aiba Aqeeqa(jertfa) sa fie numit si parul sau sa se rada la 7 zile dupa nastere.
(At-Termidhi)


Amro Ibn Shoraiyh a relatat de la tatal sau si de la bunciul sau spunand: Mesagerul lui Allah(salallahu alahi w salam)a ordonat ca copilul sa fie numit, curatit,sa se aduca jertfa pentru el la 7 zile de la nasterea sa.
(At-Termidhi)

Prin urmare acesta cerebrare se face la 7 zile de la nastrea sa.Participanti dupa cum am mentionat mai sus sunt rudele,vecinii si prietenii si se pot invita oameni saraci si nevoiasi.
Traditia acestui act este urmatoarea:
-Curatarea copilului
-Ase da pomana de dragul lui sau ei
-numirea lui
-si taierea berbecului

Mancare se imparte intre ei asa incat sa ajuga tuturor si celor nevoiasi.


1.Curatarea copilului.

Al-Hakim a relatat in Mostadrak a spus: Cand noi eram binecuvantati cu nasterea unui copil in perioada pre-islamica pagana obisnuiam sa taiem un berbec ptr el,ii taiam din par si pictam pe capul sau cu sofran.
Abu Ya'la si Al-Bazar relateaza ca aisha (Allah sa fie multumit de ea)a spus: Mesagerul lui Allah a taiat 2 berbeci pentru HAsan si alti 2 pentru Husain cand aveau 7 zile de la nastere.

Scopul pentru care capul noului nascut este recomandat sa se rada este pentru faptul ca se spune ca aduci putere noului nascut..porii capului se deschid si intensifica simturile copilului.Vazul auzul si mirosul.(Se mai spune ca acest act se face in semn de adorare..cum e in haj,umrah la convertire sau la nastere..in alte conditii este interzis..numai in cazuri medicale sau la copii avand in vedere haditul (Abo Dawood) cand profetul Mohammad (salalahu alehi w salam) a vazut un copil cu capul jumatate ras si jumatate nu..iar mesagerul i-a spus "rade-l pe tot sau lasa-l pe tot" de unde se intelege clar ca copii au voie..daca pararinti acestora considera ca ptr igiena copilului e mai bine)
Un copil simte frumusetea cand parul sau este taiat,iar stiinta moderna a ---------------strat ca sunt foarte multe simturi in pielea omului,si primesc anumite tipuri de senzati,uni dintre ei simt racoare,alti usurare...etc

Curatirea.Taierea parului.:

Ibn Ishaq relateaza ca Abdullah bin Ali Bakr a spus ca Mohammad bin Ali Bin Al-Husain(Alah sa aiba mila de el) a zis:Mesagerul lui Allah (salallahu alehi w salam) a adus pentru Al-Hassan sacrificiu si apoi a rugat-o pe Fatima sa rada parul copilului sa-l cantareasca si sa transforme greutatea lui in argint apoi sa dea celor nevoiasi.

Imam Malik relateaza ca Ghaffar bin Mohammad spune ca tatal sau a zis:Fatima (Allah sa aiba mila de ea) a cantarit parul lui Hasan si Husain,Zeinab si Om Kolthoom si a dat din valoarea acestuia celor nevoiasi.

Sheikul Ad-Dahlawi (Allah sa aiba mila de el)a spus: Motivul ptr care se face acest lucru este pentru a multumi lui Allah pentru binecuvantearea care i-a fost acordata..tranformand un copil dintr-un embrion.Argintul este ales adeoarece este mai ieftin si nu aduce paguba parintilor daca acestia nu sunt bogati.
Acest lucru nu este obligatoriu este sunna si nu este nici un pacat ptr cei care nu il fac.

Numirea copilului:

Abo Dawood relateaza ca Abu Ad-Darda'a (Allah sa aiba mila de el) a spus: Mesagerul lui Allah (salallahu aleihi w salam) a spus: Veti fi chemati dupa numele voastre si dupa numele tatilor vostri in Ziua Judecati,deci alegeti nume frumoase ptr copii vostri.

Profetul Mohammad(salallahu aleihy w sala,) dispretuia numele urate si le schimba in nume frumoase Al-Bukhary relateaza de la Sa'eed bin Al- Mosaib ca bunicul sau a mers la mesagerul lui Allah(salallahu alehy w salam) iar profetul l-a intrebat: Cum te numesti? el a raspuns..eu sunt Hazan(dificil).Mesagerul lui Allah (salallahu alehi w salam) a spus: Nu,tu te vei numi Usor.
Imam Muslim relateaza ca ibn Umar a spus: Mesagerul lui Allah(salallahu aleihi w salam) a schimbat numele unei fate care se chema Aassia (femeie neascultatoare) in Jamila(Frumoasa).

Sheik al-Dahlawi Allah sa aiba mila de el a spus:Numiti-va copii cu nume musulmane care exprima monoteismul.
Copilul cand va creste trebuie sa fie mandru de numele lui ..si numindu-l dupa (profeti,companioni, urmasi dreptcredinciosi) citind el biografiile acestora poate sa le urmeze exemplul facand acte bune.4. Sacrificiul.

Solaiman bin Ammar Al- Dabbie relateaza ca profetul MOhamamd (salallahu alehi w salam) a spus: Ficeare nou nascut trebuie sa aiba aqiqa(jertfa).Deci aduceti sacrificiu pentru ei si curatatii.
(Al Buhkary)

Imam Ahmad si At -Termidhi relateaza ca Aisha (Allah sa fie multumit de ea) a spus ca profetul Mohammad(salallahu alehi w salam) a zis: 2 berbeci egali trebui sacrificati pentru un baiat si un berbec pentru fata.

Imam Al-Khatabi a spus: Imam Ahmad BIn Hanbel a zis: Daca copilul moare inainte ca parinti sa-l numeasca si inainte de a face aqiqa pentru el copilul acela nu se va ruga ptr parinti sai.
Imam Malik a spus..este un act care nu e obligatoriu in a se aduce jertfa.Este un act de devotiune si sacrificare.Animalul trebuie sa fie sanatos..blana lui sa nu se puna in vanzare si oasele lui sa nu fie rupte.Familia poate manca din acest sacrificiu si sa se dea o parte la cei nevoiasi.
Nu este permis sa se puna sange de pe sacrificiu pe copil .

Circumcizia

Este obligatoriu ca baiatul sa fie circumcis,si recomandat ca acest lucru sa fie in a 7-zi de la nastere ,dar este obligaoriu ca aceasta sa se faca inainte de a ajunge la pubertate.

Cresterea copilului in spirit islamic.


Cand copilul trebuie sa vada cat de frumos este sa fie printre musulmani ,cum ei se aduna de dragul lui Allah in mosqei,asa ca tatalui ii revine aceasta sarcina de a-i duce pe baieti sa se familiarizeze cu acea atmosfera.

Mesagerul lui Allah(salallahu aleihi w salam) a venit odata la rugaciunea magreb sau isha in timp ce il ducea pe hasan sau husain.El a intrat l-a lasat jos pe baiat si a inceput rugaciunea.In timp ce era in sujud copilul s-a urcat in spatele sau si a stat pozitia asta mult timp.Dupa ce a terminat rugaciunea oameni l-au intrebat ce s-a intamplat ..iar acesta raspuns: Nepotul meu era pe spatele meu si nu am vrut sa-i stric joaca.

(An Nasa;i, Ahmad)

Este de mentionat ca copilul trebuie dus la mosqee atunci cand poate sa-si faca nevoile si sa se curete singur,si cand invata ca mosqeea este un loc de pace si liniste.Sa nu alerge ,sa nu distruga lucruri, sa nu loveasca adulti...etcsfaturi practice

-Este bine sa invatam copilul sa intre cu piciorul stang la toaleta si sa iasa cu cel drept
-Sa spuna ruga inainte de a inta la toaleta
-A se evita sa urineze din picioare
-A se curata de impuritati dupa fiecare folosire a toaletei
-Asi spala mainile cu apa si sapun
-A nu vorbi in timp ce e la toaleta
-A se evita ca fata sau spatele sa fie spre Qibla
-A se evita trantirea usii
-A nu intra in baie daca are poarta ceva pe care este inscriptionat numele lui Allah
-A folosi apa cu moderatie
-Copilul trebuie invatat sa curete baia

Intrarea si iesirea din casa:

Copilul trebuie invatat sa bata la usa celorlalti de 3 ori.Daca nu va primi permisiunea de a intra trebuie sa plece dar nu inainte de a lasa un mesaj(daca e cazul).

Batutul la usa trebuie facut usurel

In cazul in care se bate la usa lui copilul trebuie invatat sa raspunda politicos

Cand intra in casa oaspeti trebuie salutati

Usa trebuie inchisa cu blandete

Copilul trebuie sa-si sarute parinti inainte de a parasi casa si cand se intoarce.
El nu trebuie sa intre in camera fratilor sau a surorilor lui fara sa aiba permisiunea de la acestia
Sa spuna dwa(ruga) inainte de a iesi afara si sa multumeasca la intoarcere


Vinerea
.

Copilul trebuie sa-si pregateasca hainele si sa doarma devreme joia.
Sa faca baia (gusl)
Sa puna hainele cele mai frumoase si sa se parfumeze
Sa-si taie unghile
Sa mearga la mosqee devreme
Sa nu treaca prin fata unei persoane care face rugaciunea
Sa trimita binecuvantari asupra profetului si companionilor si sotiilor mesagerului
Sa recite sura al Khaf
Dupa rugaciunea de vineri sa mearga sa viziteze un om bolnav,sa participe la o inmormantare,sa invete ceva,sau sa viziteze un confrate.
Sa ajute la curatirea casei

Moduri in care atelieru din casa indeplineste nevoile copilului

Cand iti privesti cu atentie copilul vei observa ca are o dorinta puternica de asi face un atelier in casa.Daca ii se da aceasta sansa el repede va trece la treaba.Cateodata el aduce in casa cutii goale,pietre deosebite,ca marime sau forma si colare,nasturi,benzi,nisip..etc si le pastreza intr-un loc privat.Cand il intrebi ce e cu ele iti raspunde ca sunt "jucariile " lui iar daca continui sa il observi vei vedea ca el pune mare pret pe ele.Au o valoare pentru el.Prin urmare dandui sansa si ajutandu-l sa-si faca acest atelier va fi capabil de asi indeplini o nevoie urgenta.

Anas a spus ca profetul Mohammad(sallallahu aleihy w salam)avea cea mai buna dispozitie pentru oameni.Mi-a dat o misiune intr-o zi si am spus: pe Allah ca nu voi merge,aveam aceasi idee in minte ca si cea care profetul mi-a comandat sa fac.Am iesit afara si m-am apropiat de niste copii care se jucau in strada,iar profetul Mohamamd(sallallahu aleihy w salam) a venit si s-a asezat langa mine.M-am uitat la el si el mi-a zambit spunandu-mi: O micutule Annas ai mers unde ti-am poruncit sa mergi?Am spus: da mesagerule am sa merg.
(muslim)

Anas(ALLAH sa aiba mila de el)a lasat misunea lui pentru a se juca cu alti copii.Deci era de asteptat ca el sa fie pedepsit,pe cand profetul Mohammad(salallahu alehi w salam) nu a fost suparat si nici nu l-a pedepsit.Aceasta ptr ca mesagerul lui Allah(sallallahu alehi w salam) a considerat nevoile copiilor prioritare si folosirea energiei lor intr-un mod cat mai bun.

Un atelier in casa satisface nevoia copiilor de a se juca,si de a avea libertate.Aceasta o vedem cand impiedicam un copilas sa mearga..el devine nervos si incearca din toate puterile sa se elibereze.
Participand cu copilul la experientele lui si ajutandu-l vom observa cum dezvoltarea lui este benefica.

Atelierul este important....dar!!!!

Ne asteptam ca o mama sa spuna: Da cred ca este necesar ca copilul meu sa aiba un atelier dar eu sunt extenuata si nu am timp pentru activitatile lui.
Femeile companioane de pe timpul profetului (sallallahu aleeihi w salam)erau femei ca si noi,mai mult erau dintr-o societate simpla unde nu exista frigider,masina de spalat,cuptor cu microunde,si totusi ele aveau grija si de animale si de copii,si mancare,spalau copii,hainele si nu s-au plans.Asta ptr ca erau protectoarele caselor lor in lipsa sotilor.
Draga mama,daca tu iti ignori copilul pentru ca esti obosita atunci cine il va ajuta pe el sa fie pe o cale buna?Cine altcineva decat o mama o poate face?
Deci ajutati-va copii sa mearga pe drumul drept.

Un tata ar putea spune: Mi-ar place ca copilul meu sa aiba un atelier si sa impart cu el experienta mea dar nu pot pentru ca sunt foarte ocupat.

Acestui tip de tata i-am spune: Stai un minut draga tata!!!Crezi tu ca esti mai ocupat decat mesagerul lui Alah(sallallahu alehi w salam)?Cu siguranta nu esti!
Profetul Mohammad(sallallahu alehi w salam) a fost insarcinat cu transmiterea mesajului de catre Allah Preainaltul, deci el a fost un exemplu,un ghid,tutore,un luptator,un profesor..etc In ciuda tuturor acestora el nu a ignorat copiii.El obisnuia sa se alature joacei lor innocente.Obisnuia sa faca competiti intre ei,ii lasa sa stea alaturi de cei mai in varsta si le dadea invataturi.Deci nu trebuie noi sa urmam exemplul profetului Mohammad(sallallahu alehi w salam)?
Draga tata tu sti ca atunci cand iti ignori copilul si nu dai importanta activitatii lui atunci ii lasi pe alti sa-l formeze(sa-l creasca).O alta parte a acestui caz este televizorul,prieteni,rudele,vecinii.Curand copilul va renunta sa creada despre tine ca vei participa la joaca lui.
 

Alessia

La ilaha illAllah!
Salam alaikum

ma:MASHALLAH surioara IMAN cat efort depui pentru a aduce in ochii nostri stiinta, Allah sa te raspateasca si sa te binecuvanteze inshallah!
:tti_sister:
 

Energy jobs

New Member
Abdullah bin Amir a spus: In timp ce proeftul Lui Allah era la noi in viizta,mama mea mi-a spus.Vin-o la mine si iti voi da ceva.Atunci profetul a spus:Ce ii vei da?A spus ea:Am sa-i dau niste curmale . El a spus: fii sigura ca daca nu-i dai nimic vorba ta va fi scrisa ca minciuna.Profetul Mohammad l-a sfatuit pe Anas bin Malik sa se purifice de imperfectiuni dimieata si seara sa-i ierte pe cei care i-au adus ofense si sa-si goleasca inima de banuielile care vin de la satana.
Anas a spus: Profetul Mohammad mi-a spus: Daca esti in stare sa te ridici si se te intorci in patul tau fara a avea nici o intentie rea impotriva cuiva atunci fa-o_O fiul meu aceasta este o parte a invataturii mele,si cine da viata invataturilor mele imi da viata mie si cine imi da viata mie, mi-i se va alatura in paradis
 
Top