Fratia in islam

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
inalhamdulilah nahmadu wa nastain wa nastaghfiru wa naudo billahy min shoroore anfusina wa min seiati amaalana .men yahdyhi llah fa la mudil-la lahu wa man iudlil fala hadi lahu.wa ash hadu an la ilaha illa lah wahdahu la sharik a llahu wa ash hadu anna mohammadan abduho wa rasulu
Ama ba'ad , fa ena asdaq el hadith ketab allah ta'ala wa khair el hadi , hadi mohammadin sala allahu a'alyihi wa ali wa sallam , wa shar el omoori mohdasatoha ( wa kola mohdasatin be'edaa , we kol abe'edatin dalala , wa kola dalalatin fil nar

Ama bad


Traducerea Rugii din deschidere:

Intr-adevar toata lauda I se cuvine lui Allah si astfel ar trebui sa Il slavim, sa cautam ajutorul Sau, sa cautam la El adapost de raul care se gaseste in interiorul nostru precum si de raul care izvoraste din faptele noastre, , adevarat ca aceia pe care ii calauzeste Allah, nu pot fi abatuti de la drumul cel drept, precum si faptul ca toti cei carora Allah le-a permis sa o ia pe un drum gresit, nimeni nu ii poate calauzi.
Cele mai bune vorbe rostite vreodata sint cele ale lui Allah Subhanu Wa Ta'ala. cea mai buna calauzire si cele mai bune exemple sint cele ale Trimisului lui Allah, Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam), iar cele mai rele dintre toate lucrurile sint inovatiile. Fiecare chestiune inventata este o inovatie blestemata, iar fiecare inovatie este calauzire gresita, iar toate calauzirile gresite si cei care le urmeaza ajung in focul iadului

-Fratia In Islam-

Comunitatea noastra duce lipsa de fratie,de unitate pe cand noi stim cat de esentiala este aceasta unitate in religia noastra si in viata noastra.Fara a avea aceasta fratie ,fara a o simti , situatia noastra va ramane la fel..nu se va schimba.Din acest motiv profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam atunci cand a emigrat de la Meka la Medina primul lucru care le-a intiparit companionilor a fost sa fie uniti.
Va dati seama ca pe timpul acela erau atat de uniti ca si-ar fi oferit sotiile lor fratilor lor din islam ptr ca se casatori….va dati seama de acest lucru?
Iti poti imagina ca un om sa vina la tine si sa-ti spuna: Am doua sotii am sa divotez de una dintre ele pe care o alegi tu ca sa te casatoresti cu ea.Asa ceva niciodata nu se poate intampla..dar in trecut s-a intamplat.Atunci cand fratia era puternica intre companioni profetului Muhammad sallallahu alahi wa sallam.Cand emigranti au ajuns in Medina profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam le-a ordonat ansarilor ca fiecare dintre ei sa ia cate un emigrant in primire ptr a forma fratia intre ei si sa se numeasca Frati.Unul dintre ansari care era foarte generos i-a spus lui Abdul Rahman ibn Awf: Am doua sotii allege una dintre ele ptr ca te casatori cu ea si eu am sa-I dau divortul dar intai am sa-ti dau jumatate din averea mea.
Abdul Rahman ibn Awf a raspuns: Fie ca Allah sa binecuvanteze averea ta si sotiile tale dar nu pot accepta,doar arata-mi drumul spre piata, caci eu sunt un comerciant bun.Si la cateva zile dupa aceasta intamplare,dupa ce a fost dus la piata si a inceput afacerea vanzand si cumparand,s-a si casatorit.


Musulmanilor nu le lipseste suresle materiale deoarece pamantul Islamic este cel mai bogat,noi ca si comunitate musulmana avem de toate,nu avem nevoie de nimic,dar ceea ce ne lipseste este este fratia..unitatea.
Iar companioni au realizat importanta fratiei in islam.
In batalia de la Badr Mousa Ibn Omair a trecut si si-a vazut fratele sau adevarat(fratele de sange)care era impreuna cu politeistii si a fost capurat (arestat).Apoi Mousa Ibn Omair a trecut pe langa el in timpul in care era prizonier fratele sau si le-a spus celui care il legau: Frate,strange funia cat mai tare!!!!Lega-l bine!!
Iar fratele sau de sange i-a spus: Frate eu sunt fratele tau si tu ii spui astuia sa ma lege si mai tare??In loc sa-I spui sa fie mai binevoitor?Iar Mousa Ibn Omair a raspuns: TU nu esti fratele meu!!!El este fratele meu!!!
Fratia in islam se bazeaza pe credinta…aceasta este fratia adevarata.


Musulmanul care traieste in cele mai indepartate colturi ale lumi..el este fratele nostru ..si ar trebui sa simtim dragoste pentru el .Musulmani sufera,musulmani sunt injositi,musulmani sunt omorati,si foarte multi dintre noi nu plangem pentru ei.Deci unde este unitatea aici???exista unitate ?
Nu a spus profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam ca musulmani sunt ca si organelle din corp?..daca un organ este bolnav toate celelelte simt aceasta.Aceasta parabola minunata profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a creat-o pentru a zugravi imaginea de fratie printre musulmani.Indiferent unde sunt musulmani care sufera...palestina,pakistan,india,etc..oriunde s-ar afla ,noi trebuie sa simtim cu ei.Aceasta inseamna fratie.

Cand musulmani si-au pierdut principile si fratia nu mai exista printre ei..ce se intampla atunci???
Ce se intampla acum in zilele noastre..ceea ce ni-i se intampla noua in aceste vremuri si acesata este ceea ce profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a spus.
Profetul Mohammad sallallahu aleihy w salam a vorbit pentru trecut prezent si viitor.A vorbit acum o mie si ceva de ani despre cum comnunitatea musulmana va fi in degradare,a vorbit depre oameni care vor asista la distrugerea musulmanilor si a dat ca exemplu cum sunt animalele in grup daca le pui o farfurie de mancare ele navalesc asupra ei, iar farfuria de mancare reprezinta musulmani in viitor iar companioni au intrebat ... atunci inseamna ca musulmani vor fi din ce in ce mai putini si asa lumea va fi mai puternica si ii va distruge cu usurinta?Iar profetul Mohammad sallallahu aleihy w salam a spus Nu! Numarul lor va fi foarte mare vor fi ca ciupercile dupa ploaie dar vor fi slabi pentru ca vor avea dragoste pentru viata de pe pamant si se vor teme de moarte,aceasta frica de moarte va intra in inimile lor atat de adanc ca vor fi in stare sa faca orice pentru a supravietui,vor face orice pentru a beneficia de acesta viata si din cauza acesta natiunea ii va distruge.Si nu va exista unitate.
Foarte multi dintre noi cunoastem povestirea acelui om batran care pe patul de moarte si-a chemat copii si i-a dat celui mai mare un bat si i-a zis:

Rupe-l...acesta a luat batul si la rupt ,apoi i-a dat urmatorului si acela a facut la fel l-a rupt si al treile la fel cu usurinta a rupt batul..apoi batranul a pus toate betele impreuna si i-a spus primului Rupe-le...Dar acum era o problema..nu se mai rupeau se tot chinuia baiatul...al doilea la fel..al treilea la fel...atunci batranul le-a spus: Daca ramaneti uniti nimeni nu va putea sa va faca vreun rau..dar daca va veti separa atunci veti fi usor de distrus.Este logic si foarte simplu.


Asa ca profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam a spus ca Nu se va intampla acel lucru ptr ca musulmani ar fi putini la numar..Nu!!! Ei vor fi multi..foarte ,multi si Allah va inlatura din inimile necredinciosilor respctul ptr muslmani,frica pentru musulmani,consideratia pentru ei ,si El Suabhana w Taala va pune in inimile musulmanilor slabiciune(wahan) Ce e Wahan??Sa iubesti viata aceatsa mai mult ca viata de Apoi. Aya 103 surat Imran
103. Si Tineti-va cu totii strans de Franghia lui Allah(62) si nu va divizati! si aduceti-va aminte de indurarea lui Allah pentru voi, caci ati fost dusmani [inainte de Islam] si a facut pace intre inimile voastre [la primirea Islamului] si prin harul Lui ati devenit frati si ati fost pe marginea prapastiei Focului, iar El v-a salvat de la el. Asa va face
Allah semnele sale limpezi, pentru ca voi sa fiti bine calauziti.
Allah aminteste celor din ansar bincuvantarile pe care El Subhana w Taala le-a oferit pentru ei.Pentru ca ei erau impartiti in 2 triburi... sa se tina cu putere de franghia lui Allah si sa fie uniti ,sa nu se divizeze.Aceste doua triburi inainte de islam se luptau incontinuu si ei erau verisoari uni cu altii.Dar islamul a venit si a format fratie ,unitate intre ei..Allah i-a salvat de la focul Iadului.

Si in surat Imaran verset 105 Allah Subhana w Taala spune:
105. Nu fiti asemenea acelor care s-au divizat(s-au despartit) si au fost cu
neintelegere dupa ce le-au venit semnele limpezi, caci aceia vor avea parte de chin cumplit!

Deci Allah Subhana w Taala le spune ca trebuie sa ramana impreuna,uniti...dar uitati-va in timpul nostru..venim de la mosqee si nu zambim,treci pe langa mine nu ma saluti,si am fost in acelasi rand in rugaciune unul langa altul...

De ce se intampla asta??
Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a spus:
Daca nu stai pe aceasi linie in rugaciune,si nu stai umar la umar cu fratele tau Allah va intoarce inimele voastre unul impotriva celuilalt.


Si daca ne uitam la frati si surorile noastre...ce randuri sunt intre ei in timpul rugaciunii...Si daca incerci sa vi mai aprope de ei...se stramba...sau se trag din nou mai departe
De ce?Pentru ca nu exista dragoste intre ei

Imam.M. Ali Qary a spus: Inimile musulmanilor se vor schimba , se vor indrepta, atunci cand linia de salah se va indrepta.Allahu Akbar ce frumos....atunci cand musulmani nu vor sta in rand si nu vor fi umar la umar Allah va intoarce inimile lor unul impotriva celeiluilalt.Si nu numai...

Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a spus: Orice loc liber intre 2persoane care se roaga se gaseste cate un sheitan.Deci ..un muuslman..cine e langa el?IUn musulman..?Nu ..un sheitan e langa el

Imaginati-va ca sheitanii si-au gasit loc printre noi musulmanii...:(asa ca hadeti sa stragem randurile si sa nu dam posibilitatea sheitanilor sa se bage intre noi..


Intr-un alt haidth profetul Muhammad sallallahu alahi wa slalam explica ca atunci cand intri in casa ta sa spui Salamu aleikom...atunci sheitanul spune:Nu pot sta in seara asta in aceasta casa..apoi daca ti-i se aduce mancare tu spui Bismillah(in numele lui Allah)..sheitanul atunci zice: nu pot manca din aceatsa mancare...deci nu dormit ,nu mancat....asta spune sheitanul.
Dar daca intri in casa si trantesti usa..iar in absenta ta copii se jucau fericiti dar acum au auzit usa ca ai venit acasa..si spun:: ohh a venit, a venit...imagineza-ti copii tai sa le fie teama de tineee deci trantesti usa si intri fara salamu aleikom

Unde este mancare????Unde e cina..sotia iti spune: In cateva clipe e gata..Ahh deci nu e gata incaaa???si tipi

Dupa ce iti pune masa incepi sa mananci ca un animal infometat fara sa spui bismilah

deci sheitanul este super fericit are unde sa doarma si are si mancare in acea seara

Allah subhana w Taala ne-a avertizat sa nu ne divizam iar fratia in islam va ramane chiar daca ei se vor omora uni pe alti

Allah spune in Sfantul Quran “: Daca doua grupuri de credinciosi lupta unul impotriva celuilalt .. in ciuda acestui fapt ei raman tot frati( traducerea intelesurilor)Acest fapt nu ii va face pe ei necredinciosi pentru ca Quranul spune ca sunt “mumin” dreptcredincisi” deci fratia va ramane chiar daca ne omoram uni pe altii

Cum sa facem aceasta fratie sa fie mai puternica..de fapt ..cum sa o facem sa existe??

Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a spus: Nu veti gasi niciodata 2 frati sau 2 surori care sa se iubeasca unul pe celalalt de dragul lui Allah si la final sa se urasca unul pe altul...si asta nu se va intampla doar cand unul dintre ei va comite un pacat.

Iar noi cand citim acest hadith aratam cu degetul ...el este cel vinovat...ea e cea vinovata..ea a comis pacatul acela...dragi frati si surori in aceasta seara nu vom arata cu degetul spre nimeni ci doar spre noi insine!!!Si noi trebuie sa incepem sa ne analizam caracterul si faptele noastre.

Unul dintre companioni a avut aceasi problema cu un altul..si el a spus: O luna am stat in fiecare noapte rugadu-ma la Allah sa ne aduca din nou impreuna!!!Noi ne rugam pentru suroile si frati nostri asa ..o luna de zile???Ne ridicam in noapte sa plangem pentru ei???Nu!!Sau foarte putini dintre noi o fac...Majoritatea fac contrariul...Ei spun..el a fost cel care a gresit!!!a ales o cale gresita etc..Intotdeauna el el el
Deci noi il ajutam pe sheitan si il inlaturam din ce in ce mai mult pe fratele nostru

Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam intr-un hadith a spus: Un cal fuge de responsabilitatea lui iar oameni incearca sa-l prinda dar calul fuge speriat...iar proprietarul calului vine si spune: Eu stiu sa-mi aduc calul inapoi ..asa ca ia niste mancare si il cheama ....iar calul se intoarce inapoi,deci acum ce facem noi??Luam bicele sau mancarea ...il inlaturam sau il aducem inapoi??


Companioni cand au fost in Persia au treccut pe langa un om batran ,un persan si au vorbit cu el gasind ca acesta este intelept chiar foarte intelept ,atunci l-au intrebat... de ce nu devi musulman?El a raspuns cheia inimi mele nu este la mine!!Si atunci liderul musulmanilor imediat a spus: Am sa ma rog la Allah rugati-va si voi: Si a inceput sa se roage ptr el ca Allah sa-i deschida inima spre islam.Iar batranul a inceput sa planga si i-a spus liderului ...da,,,sheik continua..continua simt ca inima mea se deschide!!!Subhan Allah.Allah i-a deschis inima aceluia,Allah este cel care deschide inimile,Allah este cel care calauzeste!!
Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a spus sa nu ne uram unii pe alti!Un musulman niciodata nu poate ura un alt musulman
De ce sa ne uram..ar trebui sa plangem ptr frati si surorile noastre,ar trebui sa avem mila pentru ei.
Allah Subhana w Taala in surat Al Qaf i-a spus lui Muhammad sallallahu alahi wa salam.O muhammad de ce te omori ( de ce te chinui singur)...Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam se chinuia nopti intregi...intr-o noapte de exemplu a tot repetat in rugaciunea lui o singura aya si anume: Daca Tu ii pedepsesti ,Ei sunt robii tai,iar de Ii ierti..tu esti Cel Preainalt,Atoate stiutor.Si profetul salallallahu aklahi wa sallam repeta aceste versuri si plangea..Toata noaptea...
Profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam plangea ptr musulmani sau ptr nemusulmani???
Pentru nemusulmani el plangea!!!


Iar tu spui ca il iubesti pe profetul Muhammad sallallalhu alahi wa sallam si ca ii urmezi sunnah lui.?
Aceatsa este sunnah lui!!!
Sa plangi pentru politeisti!!!


Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a mai spus ca nu este permis pentru un musulman sa nu vorbeasca cu fratele sau mai mult de 3 zile!!!

Este haram sa tai legaturile cu musulmani,este haram sa nu vorbesti cu un musulman mai mult de 3 zile chiar daca el a fost cel care a gresit,,,,si haditul continua spunand ca cel mai bun dintre el este cel care da primul Salam.
El a gresit!!Da!! Ea a gresit!!! Dar eu voi spune Salamu aleikom..Aceasta ne invata Islamul
Allah subhana Taala ne spune in Sfantul Quran ca cei care sunt langa profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam sunt aspri cu necredinciosii( cu cei aroganti)aceia care refuza si resping adevarul,Allah i-a descris ca fiind surzi,muti si orbi.Ei nu vor sa vada adevarul..tu le spui..uite asta este adevarul dar ei nu vor sa vada sau sa auda.Ce putem face noi?Cheia este la Allah..El este Cel care deschide inimile!!

Noi doar ne rugam ca intr-o zi Allah sa le deschida inimile spre acceptarea adevarului.Si Aya in care Allah spune despre companioni profetului continua spunand ca acestia sunt binevoitori unii cu altii(intre ei intre musulmani)
Un alt hadit care il gasim in sahih Bukhary spune: Profetul Muhamamd salllallahu alahi wa sallam a zis: Am inceput rugaciunea cu intentia de a o prelungi (sa fie mai lunga)
apoi am auzit un copil plangand,(pentru ca femeile se rugau cu profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam in majed(in mosqee) profetul Muhamamd sallalahu alahi wa sallam a spus: nu opriti servitoarele lui Allah(roabele) sa vina la mosqee.Asa ca ele se rugau la mosqee cu profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam.Deci copilasul a fost auzit de catre profet iar acesta a facut rugaciunea mai scurta pentru ca mama micutului sa nu-si piarda concentrarea.Aceasta este milaRAHMA pe care o avea profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam.
Intr-o zi el sallallahu alahi wa salam el tinea slujba(kutbah) iar hasan sau husain a venit iar profetul a oprit Kutbah si s-a dus dupa copil sa-l ia in brate.Si l-a tinut in brate pe tot parcursul Kutbei.

Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a tinut-o in brate pe nepoata lui in timp ce el facea rugaciunea,iar cand trebuia sa faca ruku aseza copilul cand se ridica il lua din nou in brate.Si dupa acest hadit invatatii au dat permisiunea mamelor sa se roage in timp ce isi tin copii in brate.Daca copilul plangea ea poate sa-l ia in brate nu este nici o problema.

Omar bin Hatab ...cu totii il stim...daca el AlLah sa fie multumit de el mergea pe o parte a drumului ..Sheitan mergea pe cealalta ...de frica de el.

Unul dintre guvernatori trimisi de Omar a venit din Irak si l-a vizitat pe Omar acasa gasindu-l mergand in partu labe iar copii lui il calareau si sareau pe el.Acel om a spus: Ce e asta?Ce se intampla???
Omar fiind foarte inteligent i-a spus aceluia..Oh, spune-mi despre tine cum te porti acasa?Cum te joci cu copii tai?

El i-a raspuns: Cand intru in casa...oricine sta in picioare se aseaza,oricine are o conversatie se opreste,se face liniste.Omar i-a spus: Wow chiar asa???Asa te porti cu copii tai??Acela a raspuns: Da!!Atunci Omar i-a zis: Nu mai esti guvernator de astazi!!Daca asa te porti cu proprii tai copii..atunci inseamna ca cu cei care lucreaza pentru tine esti mai rau..Nu ai mila pentru copii tai..cum sa ai pentru altii??
Fratia intre musulmani este un lucru esential la care trebuie sa lucram.Si avem niste diferente intre musulmani iar marii invatati Allah sa aiba mila de ei au categorisit aceste diferente in 3 tipuri

Primul tip de diferenta este -Haram-
Nu trebuie sa existe printre noi musulmanii. Ceea ce inseamna Sa nu fim in acord asupra fundamentelor religiei
.
Al doilea tip este-Fard-Obligatoriu

Aici Trebuie sa existe diferente .
Cum?Simplu.Trebuie sa fim diferiti fata de necredinciosi. Musulmani trebui sa fie diferiti fata de necredinciosi.
Ce spune fiecare msusulmnan in fiecare rugaciune??

Ehdina seratal mustakim/Serata ladhina an amta alehim/Gahirail maghdubi alehim wa la daalin.Amen
Deci trebuie sa fim departe de calea necredinciosilor.Deci acest tip de diferenta este obligatoriu.

Al Treilea tip pentru care trebuie sa reflectam este permis
Acesta se numeste- diferente in intelegere

Si acest lucru se intampla intre invatati
Gasim ca invatati au opini diferite cateodata iar ei dau acest exemplu.:

Stiti in Medina erau 3 triburi de evrei
Banuqainuqa
BanuNadir
Banuquraida
De ce evrei au mers in Medina??Simplu!!pentru ca au citit in Tora, ca acela era timpul cand ultimul profet va veni si ei se asteptau sa fie dintre ei .De aceea evrei spuneau arabilor ca asteapta timpul cand profetul va veni, vor crede in el si il vor urma si va scoate toti arabi din tara..dar spre surprindereea lor profetul a venit dintre arabi.
Allah Subhana w Taala a spus ca evrei il cunosc pe profet asa cum isi cunosc proprii copii.Ai putea sa iti confunzi copii tai??Ai face greseala asta?Nu!!Deci ei il stiau pe el sallallahu alahi wa sallam foarte bine.Asa ca ei au emigrat si l-au asteptat.
Profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam a semnat tratatul de pace cu ei si ei nu s-au tinut de cuvant..asa ca profetul a decis sa ii scoata afara din Medina.Si le-a spus companionilor sa ii scoata afara din tara si sa se roage Asur cand ajung in localitatea acelui trib.
In timp ce mergeau ei..a venit timpul asur si cativa companioni au spus: este timpul de salah!!Alti au spus: ne rugam asur doar cand ajungem asa cum profetul sallallahu alahi wa sallam a spus.
Acum va intreb pe voi...Companioni au avut neintelegere asupra haditului?Sau asupra intelegerii acestuia??

Asupra intelegerii haditului.Deci un grup a spus: Ceea ce profetul sallallahu alahi wa sallamde fapt a zis: Adica sa ii scoata afara cat mai repede..sa se grabeasca..si sa se roage asur cand ajung ,Dar el nu a vrut sa spuna nu va rugati daca timpul de rugaciune intra.!!Si ceilalti au spus..facem rugaciunea deoarece a intrat timpul ei.
Asa ca s-au impartit in doua grupuri...Un grup a facut rugaciunea si celalalt grup i-au asteptat.Deci fiti atente!!I-au asteptat...pentru ca aveau o misiune de indeplinit.
Si stiti cand s-au rugat asur??In noapte!!!Deci timpul de asur trecuse..si i-au raportat profetului Muhammad sallallahu alahi wa sallam acest lucru ,iar profetul stiti ca a aceptat ceea ce au facut amandoua grupuri.Nu i-a blamat pe nici unul dintre ei deoarece exista posibilitatea ca sa inteleaga spusele lui in ambele moduri

Fie ca Allah sa ne intareasca credinta noastra,fie ca Allah sa ne uneasca inimile noastre asupra adevarului,fie ca Allah sa calauzeasca toti musulmani si fie ca Allah sa arate calea celor care o cauta.Amen
JazakaAllah hairanIntrebare: Cat de mult ar trebui sa ne ascultam parinti?

Ascultarea parintilor Allah ne-o cere in Sfantul Quran este fard.obligatoriu atata timp cat nu ne cer sa facem lucruri care sunt haram.
Deci daca nu iti cer lucruri haram esti obligat sa ii asculti.Si parinti trebuie sa se teama de Allah.
Un om a venit la profetul Muhamamd sallallahu alehi wa sallam si i-a spus:O.profetule, tatal meu vrea bani mei,intotdeauna imi spune..Da-mi Bani ,Da-mi bani,

Iar profetul Muhammad sallallahu alahi wa sallam i-a raspuns: Tu si bani tai apartineti tatalui tau.T u nu sti ca el te-a crescut?Ai uitat acest lucru?Acum tu spui..ohh astia sunt bani mei..nu vreau sa-i impart cu nimeni.Tatal tau poate veni si poate sa-ti ia bani fara sa-ti ceara permisiunea.
Sa-i rugam pe parinti care aud sa nu faca asa nu??:)


Dar sa nu uitam si ca parinti trebui sa se teama de Allah Subhana W Taala si intotdeauna trebuie sa caute ca copii lor sa fie fericiti
Din pacate este o boala printre tineri de azi..ei nu isi mai asculta parinti.Daca parinti vin si spun..Fiule, am gasit o posibila sotie ptr tine.Imediat refuza spunand ca el decide singur si isi cauta singur.Aceasta idee vine din alte parti ..in islam nu gasim asa ceva.Macar fa-le pe plac parintilor..si poate si tie iti va placea fata.Dar nu ,ei nu accepta..daca este aranjat de parinti nu accepta.Atunci cum se va casatori??
Ah....va dori sa vada fata..va dori sa vorbesca cu ea..va dori sa iasa cu ea in oras..etc

Deci da!In islam trebuie sa ascultam parinti atat timp cat nu ne cer un lucru care sa-l supere pe Allah Subhana wTaala.
Subhanaka Allahumma wabihamdika ashadu an La ilaha illa anta astagfiruka wa atubu ilaika
__________________
 
Top