In cautarea sinceritatii...

ummraschid

Active Member
Staff member
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

inshaAllah, fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa rasplateasca celor care prin lucrul lor fi sabilillah ne sporesc stiinta si ne trezesc inimile si fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa ne ingaduie cel mai mare folos din cuvintele lor!...






In cautarea sinceritatii
dupa Muhammad Alshareef​



Intr-una din bataliile pe care musulmanii le-au dat impotriva romanilor, musulmanii, sub comanda lui Maslamah rahimahullah, asediau un oras care era inconjurat de un zid inalt si fortificat. Asediul a durat luni de zile.

Apoi intr-o noapte, unul dintre soldatii musulmani veni la Generalul Maslamah si ii spuse ca reusise sa faca o deschizatura in zid. "Este suficient de mare pentru a lasa loc doar pentru un soldat slab." El ingenunche. "Repede, trimite cu mine pe cineva care sa se poata strecura prin ea si care sa se lupte cu inamicul inlautrul orasului, pana ne va putea deschide portile."

Maslamah trimise vestea si in acea noapte, un soldat se oferi voluntar. Intr-un asalt rapid, portile fura deschise si musulmanii devenira invingatori.

Maslamah, coplesit de fericire, trimise dupa soldatul care intrase prin acea deschizatura. Nimeni nu se prezenta insa la el. Trecu o zi, si cererea fu repetata. O alta zi trecu, si apoi o alta. Nimeni nu veni.

In a patra zi, un soldat se apropie de Maslamah; chipul sau era infasurat intr-o esarfa. El spuse: " Am vesti de la soldatul care a trecut prin deschizatura.

Maslamah sari : "Spune-mi cine este ?"

"Mai intai ", spuse soldatul, "el are trei conditii inainte sa se arate. Incuviintezi la aceasta?"

"Sigur," spuse Maslamah.

"Prima este ca tu sa nu incerci sa-l recompensezi pentru ceea ce el a facut. A doua este ca tu sa nu spui nimanui cine este el. A treia este ca tu sa nu-i ceri prezenta niciodata de acum incolo. Accepti aceste conditii?"

"Sunt de acord." spuse Maslamah.

Soldatul, descoperindu-si chipul, spuse, "Eu sunt acela. Eu am trecut prin deschizatura, pentru cauza lui Allah." Apoi, intorcandu-se, pleca.

Dupa acea zi, Maslamah fu deseori auzit rugandu-se lui Allah, "O, Allah, (in Ziua Judecatii), daruieste-mi compania soldatului deschizaturii."

Cateodata, la scoala islamica, sunt copii care se roaga in ultimul rand, insa actiunile lor ar putea fi descrise ca o "joaca". Apoi, cand profesorul sau o alta autoritate se apropie, ei se ridica in devotiune desavarsita.
Ei sunt copii si Allah nu le va cere socoteala. Si totusi, exista multi adulti care fac acelasi lucru, insa la o scara mult mai serioasa. Instrumentul prin care ar trebui ca noi toti sa lucram in vietile noastre de musulmani, este ikhlaas (sinceritatea); in sha Allah, aceasta este tema noastra de azi.





Sinceritate in tot ceea ce facem, este o porunca de la Allah


Spune: "Intr-adevar, Rugaciunea mea, actele mele de devotiune, viata mea si moartea mea ii apartin lui Allah, Stapanul lumilor! El nu are nici un asociat! Astfel mi s-a poruncit si eu sunt primul dintre musulmani!" (An‘aam 6/162-163).

In alta parte, Allah spune:

Si nu li s-a poruncit decat sa-L adore pe Allah, cu credinta curata si statornica in religia Lui, sa implineasca Rugaciunea si sa achite Dania.Si aceasta este credinta [comunitatii] celei drepte.(Al-Bayyinah 98/5).
Definind ikhlaas, Al-Jurjaani rahimahullah spunea ca aceasta inseamna a nu cauta nici o alta audienta pentru faptele noastre decat pe Allah.

Privind la textul Qur'anului si Sunnei, ajungem la concluzia ca Alklah subhanahu wa ta'ala si Trimisul Sau sal Allaahu alayhi wa sallam vorbesc despre sinceritate sub diferite aspecte:

Sinceritate in Tawheed (Unicitatea) lui Allah

Sinceritate in intentiile noastre

Sinceritate in adorarea noastra (rugaciune, sujud, post, Ramadan, Noaptea Qadr)

Sincera dragoste pentru moschee, zakah, sadaqah, Hajj, jihad, cainta, rugi, recitarea Qur’anului, si multe altele.

Qur'anul si Sunnah vorbesc despre:

Sinceritate in toate afirmatiile noastre verbale

Sinceritate in definirea si corectitudinea caracterului nostru

Sinceritate in punerea increderii noastre in Allah

Sinceritate in toate actiunile noastre

Allah subhaanahu wa ta’aala spune:

"Acela care a facut moartea si viata, ca sa va incerce pe voi, [pentru a vedea] care dintre voi este mai bun intru fapta.."(Al-Mulk 67/2).
Comentand acest verset Al-Fudayl ibn ‘Iyaadh, rahimahullah, spunea: "Acestea sunt faptele care sunt cele mai corecte si cele mai sincere."

Elevii sai intrebara, "O, Abu Ali, care sunt faptele corecte si sincere?"

El spuse: "Daca o fapta este facuta cu sinceritate, insa nu este facuta cu corectitudine, ea nu va fi acceptata. Si daca o fapta este facuta cu corectitudine insa fara sinceritate fata de Allah, ea nu va fi acceptata. Ea trebuie sa fie sincera si corecta. Sincera, adica doar pentru Allah; corecta, adica in conformitate cu Sunnah."

El recita apoi acest verset:

"...Acela care nadajduieste sa-L intalneasca pe Domnul Sau sa savarseasca fapte bune sis a nu asocieze pe nimeni altcineva la adorarea Domnului sau!"(Al-Kahf 18/110).

Prin sinceritate noi putem fi salvati de ratacire asa cum fu salvat Profetul Yusuf alayhis salaam. Ascultati cuvintele lui Allah:

"...Astfel [am facut Noi] ca sa indepartam raul si fapta rusinoasa de el, caci el era unul dintre robii Nostri alesi."(Yusuf 12/24).
Prin sinceritate, cartile pot fi intoarse in favoarea noastra in ultima clipa a vietii noastre, asa cum s-a intamplat cu barbatul care ucisese 99 de oameni. Allah ta’ala l-a salvat in ultima sa clipa, datorita sinceritatii sale in cainta.

Prin sinceritate putem fi salvati de Focul iadului si putem atinge o treapta inalta in Jannah.

"Si-l hranesc cu mancare, in ciuda dragostei pentru ea, pe cel sarman si pe orfan si pe prizonier/ [Zicand]: "Noi va hranim pentru a dobandi indurarea lui Allah si nu voim de la voi nici rasplata nici multumire!/ Noi nu ne temem de o Zi posomorata si trista de la Domnul nostru!/ Allah ii va apara pe ei de raul acelei Zile si-I va face pe ei sa aiba parte de lumina si bucurie;/ Si ii va rasplati pe ei pentru ca au rabdat cu o Gradina si cu [vestminte] de matase.." (Al- Insan 76/8-12).

Dragi frati si surori, trebuie sa intelegem ca exista anumite lucuri care contrazic sinceritatea noastra catre Allah. Dintre acestea, fac parte trei: riyaa', sum'ah, si 'ujb.

Riyaa' inseamna a efectua un act de adorare cu intentia de a-l arata oamenilor, cautand lauda lor sau oricare alta vanitate. Astfel aceasta persoana cauta gloria, lauda, punerea sperantei in sine sau infricosarea prin aceasta actiune. Un exemplu ar fi donarea unei mari sume de bani pentru ca oamenii sa creada ca acela este un marinimos.

Sum'ah este similara cu riyaa', insa invatatii au spus ca este vorba de acea afirmatie verbal pe care o persoana o face de dragul oamenilor. Este exemplul celui care ameninta exagerat pe evreii din Palestina, doar pentru ca oamenii sa creada ca este curajos.

Ibnul Mubaarak rahimahullah spunea: "Este posibil ca o fapta mareata sa fie micsorata prin intentie. Si se poate ca o fapta mica, prin intentie sincera, sa fie inaltata."

'Ujb este inrudit cu riyaa'. Este atunci cand o persoana devine incantata de sine insasi datorita faptelor sale marete. Aceasta, ca si ceilalti virusi, poate distruge faptele noastre si le poate intoarce impotriva noastra in Ziua Judecatii.

Ya’qoob Al-Makfoof, rahimahullah, obisnuia sa spuna: "Sincer este cel care ascunde faptele sale bune, la fel cum le ascunde pe cele rele."

Din Seerah, Sa’ad ibn Waqqaas povesteste:

"... cat despre Ikrimah ibn Abi Jahl (dupa cucerirea Meccai) gasindu-si scaparea pe mare, o puternica furtuna ii apuca. Proprietarii barcii strigara la el: "Roaga-te imediat la singurul Dumenzeu si roaga-te sincer, caci averea ta nu ne poate scapa in nici un fel de aceasta furtuna." Ikrimah spuse: "Pe Allah, daca doar ikhlaas ma poate salva pe mare, atunci pe pamant nimic altceva nu ma poate scapa." (El ridica atunci mainile sale si spuse) "O Allah, daca ma vei salva iti jur ca nu ma voi odihni pana cand nu ajung la Muhammad sal Allaahu alayhi wa sallam si imi pun mana mea intr-a lui."

El veni apoi la RasulAllah sal Allaahu alayhi wa sallam, deveni musulman si mai apoi, martir in Jihad.

************************************************** ************************************************** **

Ibnul Qayyim rahimahullah spunea , "Faptele fara sinceritate sunt ca un drumet care duce murdarie in ulciorul sau pentru apa. Caratul lui il ingreuneaza si nu-i aduce nici un beneficiu."

Fie ca Allah sa ne faca dintre cei ale caror fapte sunt facute in conformitate cu Sunnah si sunt facute cu sinceritate, pentru cauza lui Allah.

sursa:khutbah.com
 
Top