Intrebari si raspunsuri

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Rahmankebal intreaba:

1.daca te certi de ex cu un prieten si el te injura te jigneste sau cu tatal tau e pacat sa comentezsau ce ar trebui sa fac va rog?

Raspuns:

As'salamu aleikom
Bineinteles un musulman bun trebuie sa ierte iar exemplul cel mai bun de urmat este profetul nostru sallallahu lahi wa sallam.- ptr situatia care ai descris-o avem multe relatari de cum a suferit profetul sallallahu alehi wa sallam si cum el a fost bland cu ei si iertator dar Allah este cel care nu va JUDECA in final

Ne putem apara cu vorbele Celui Preainalt din Quran si din sunnah profetului sallallahu alahi wa sallam..dar in nici un caz sa blestemam sau sa jignim

Legat de parinti..ei te pot face in toate felurile..tu (noi) trebuie sa tacem si sa nu spunem nici macar oF ...Atata timp cat ei nu ne cer sa facem un lucru haram trebuie sa le dam ascultare si sa le vorbim cu blandete si sa le aratam multa rabdare

wa aleikom salam
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Rahmankebal intreaba:

2.cum sa ma comport cu prietenii?

Raspuns:
As'salamu aleikom

In primul rand trebuie sa-ti alegi niste prieteni care sa te ajute in religia ta..si de preferat ar fi sa fie mult mai "cu stiinta " decat tine ca sa ai ce invata de la ei.Daca nu sunt inshaAllah tu trebuie sa-i sfatuiesti de cate ori gresesc si sa incerci sa-i indrepti cu voia Celui Preainalt.

Sa stati departe de "lucrurile interzise " atunci cand sunteti impreuna.
Iar prieteni care sunt "adevarati" se vad atunci cand ai nevoie de ei..sau atunci cand te sfatuiesc cum trebuie de dragul Lui Allah.

wa aleikom salam
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Rahmankebal intreaba:

3.asalamu alecu as vrea sa mi spuna cineva ce sa pun cand ma trezesc cand dorm cand intru la baie et.........va rog

Raspuns: Umm Rashid

assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

...traducerea in limba romana a Hisnul Muslim - Rugile si pomenirile musulmanului - aici gasesti Du'a (rugi) de care ai intrebat si inca multe altele...

http://www.islam.ro/pdf/32878874Rugi-si-pomeniri.pdf

inshaAllah sa fie de folos...
 

moraru

New Member
Am nevoie de un sfat

Assalam aleikum!

Astazi am avut o discutie cu o cunostinta , iar aceasta cunostinta imi spunea ca ea nu crede in judecata lui Allah, nu crede in iad si rai ,nu crede in ceea ce generic se cheama "viata de apoi".Sigur ca eu cred in toate astea , insa vreau sa ma sfatuiti cum sa abordez cat mai eficient subiectul si cu ce argumente. Mentionez ca persoana nu este musulmana deci argumentele din Quran si Sunna nu cred ca vor avea mare succes.:SMILY209:
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Ai dreptate, nu este usor sa porti un dialog si sa convingi o astfel de persoana, insa nu este nici imposibil. I-ai putea cere sa aduca argumente pentru a demonstra ca nu exista viata dupa moarte sau divinitate, judecata - deci sa inversezi rolurile, pentru ca nu va avea cum sa iti aduca vreo dovada clara in acest sens. Am observat si eu ca apar din ce in ce mai multe persoane care pretind ca nu cred in divinitate, insa afirma acest lucru in mod fals, ca si cum ar cauta o scuza pentru comportamentul lor. De curind a avut loc o campanie in Marea Britanie - au pus reclame si afise pina si pe autobuze - spunind ca nu exista judecata si oamenii sint liberi sa faca orice vor, pentru ca nu vor fi trasi la raspundere, iar reactiile nu au fost chiar cele asteptate de initiatorii proiectului, pentru ca oamenii au nevoie sa creada ca existenta lor paminteasca se va prelungi in viata de dupa. In realitate, cu totii speram ca moartea corpului nostru lumesc nu va fi sfirsitul.

In plus, intreaba persoana respectiva de ce toti Profetii lui Allah Subhanu Wa Ta'ala au adus cu ei chemarea la credinta intr-un singur dumnezeu. Intreaba si de ce societatea construita pe baza credintei existentei judecatii este mult mai buna si pacifista (este chiar ideala) decit o societate a carei oameni cred ca orice ar face nu vor fi trasi la raspundere. In plus istoria este martor ca de fiecare data cind un grup de oameni au respins ideea judecatii si a existentei lui Allah - acestia au fost distrusi chiar in timpul vietii lor lumesti, deci ce garantie ar avea un ateu ca nu va fi tras la raspundere pentru ce a facut?! Toate capacitatile si facultatile omului sprijina ideea existentei unei vieti vesnice, nimeni nu poate nega acest aspect.

Daca imi mai vine vreo idee, completez, In sha Allah. Ar fi fost excelent daca ai fi putut sa prezinti ca argumente versete din Qu'ran, dar... In sha Allah!

Wa 3alaykum assalam w ara7matu Allahi wa barakatuhu.
 

moraru

New Member
Assalam aleikum!


Multumesc pentru sfaturi ! Am totusi o mica precizare , persoana respectiva crede in Allah (sau ma rog in varianta crestina) dar nu crede in ziua judecatii si in viata vesnica.Oricum , inca o data , multumesc mult pentru sfaturi.:shake:
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Ca de fiecare data fratele Gabriel ne este alaturi Allah sa fie multumit de el..si a trimis un raspuns fratelui Moraru...

salamo aleikum wrb

Subiectul de viata cea de apoi este un subiect foarte dificil de discutat cu necredinciosi. Cei din Mekkah multi nu creadeau in viata de apoi. Spuneau ..cum o sa ne faca Dumnezeu inapoi dupa ce suntem praf si oase.

Deci este foarte greu, dar un lucru care poti sa le spui este cum de inainte de viata asta avem o alta viata, viata in pantecele mamelor noastre. Daca existam intr-o lume diferita inainte de viata asta ce ne opreste sa fie viata dupa viata asta?

Bineinteles ca vor gasi ceva raspuns la ce am spus, dar intrebatii lucrul acesta:
Daca eu ca si un musulman am gresit si nu exista viata de apoi, atunci ce am de pierdut? Nimic .. in cel mai rau caz nu va fii nimic dupa ce moare.

Dar pentru el, un necredincios, in cel mai bun caz nu este nimic, dar cel mai rau caz, el va intra in iad.

Deci cine are de pierdut mai mult, noi sau ei?

Nu sunt de acord cu faptul ca nu poti sa folosesti quranul, chiar daca el nu crede?
Intrebatil, daca nu este Dumnezeu, cum de am fost creati, cum de suntem asa de perfecti in compozitie, universul este dispus spre desordine, dar cumva intr-un mod misterios sta in cea mai perfecta ordine?

Cine la pus asa? Daca ceva este in ordine, ....trebuie sa fie Cineva care la pus in ordine.

Imi cer scuze dar subiectul acesta este greu de discutat pe FORUM , cel mai bine pot sa discut subiectul acesta cand sunt fata in fata cu omul acela si ii aud argumentele.

Sper ca ce v-am scris sa va ajute insh Allah
salamo aleikum
 

Leila87muslimah

New Member
Salam Aleikom,
Recent am purtat si eu o astfel de discutie, cu o persoana care la fel spunea ca nu exista viata de apoi, rai sau iad. L-am rugat sa imi aduca argumentele, dar tot ce mi-a putut spune este teoria lui Darwin, care s-a dovedit a fi falsa.
Cand eu i-am pus intrebarea: "Cine putea sa creeze atunci universul acesta perfect in care fiecare suflet isi are scopul si rostul sau cum se pot elementele naturii sa lucreaze impreuna intr-o armonie atat de perfecta?nimic nu este aleatoriu", atunci persoana respectiva nu a mai putut spune nimic.
O persoana care se indoieste de viata de apoi va fi mereu in pierdere daca indoiala lui se va dovedi falsa.
Fe Aman Allah!
 

moraru

New Member
Assalam aleikum!

Multumesc tuturor fratilor si surorilor care m-au ajutat in disputa pe care am avut-o. Si eu am gasit un argument, si anume, ajungand la concluzia ca Allah nu poate fii nedrept, am adus in discutie cazul oamenilor care fac mari pacate,si cu toate acestea nu platesc nimic in aceasta lume.Logic si ei trebuie sa plateasca undeva.Unde?In viata de apoi, credem noi.


:salah:
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aliekom

Ma sha Allah frate Moraru..

Chiar acum cateva zile un imam drag a spus intr-o emisiune despre unii oameni care sunt "criminali" sau "nedrepti cu ei insisi" si totusi vedem ca Allah nu ii pedepseste pentru nelegiurea lor.Chiar au de toate,copii,bani,faima,sanatate,..si atunci stau unii si se intreaba..Unde este Dumnezeul acela drept..Astakfir Allah:astag:

Allah le da lor in lumea aceasta pentru ca in viata de apoi sa fie si mai chinuiti...deoarece fiecarui om nenorocirile din aceasta viata ii sterge din pacate.Iar cei care nu sunt incercati..ar trebui sa-si puna semne de intrebare...

wa 3aleikom salam
 

cynthia

New Member
Assalam aleikum!

Multumesc tuturor fratilor si surorilor care m-au ajutat in disputa pe care am avut-o. Si eu am gasit un argument, si anume, ajungand la concluzia ca Allah nu poate fii nedrept, am adus in discutie cazul oamenilor care fac mari pacate,si cu toate acestea nu platesc nimic in aceasta lume.Logic si ei trebuie sa plateasca undeva.Unde?In viata de apoi, credem noi.


:salah:


salam aleikom
concentreazate pe monotesm
ce inseamna un singur dumnezeu si ce inseamna a venera un singur dumnezeu
acestea implica acceptarea milei lui,adica profetii care au adus scripturi si indrumari
luand de exemplu un prof de matematica(sa nu uitam ca profu asta putand fi geniu Allah l-a creat si a creat toata stiinta si tot universul,pamantul daca e un Km mai aproape de soare arde,iar daca 1Km mai departe -ingheata.spunei sa mediteze un pic asupra acestui fapt)
deci ziceam proful de mate iti arata cum se rezolva problema de algebra sau geometrie,insa tu nu asculti de el si faci cum crezi tu ca e mai bine,crezi ca vei reusi sa treci examenul?concluzia e ca de nu asculti de el iti va da un 2 mai mare ca tine !!!:astag: caci mintea omului nu e conceputa sa faca reguli si sa se autoghideze
uite Democratia= demos kratos - legea omului e foarte relativa
ceea ce imi convine mie poate nu iti convine tie ,dar cui ii pasa astazi ca democratia a fost facuta doar pe placul unora,omul isi autoimplementeaza ca acele reguli is corecte,insa singurele reguli corect vin doar de la Allah
si aici nu tu tre sa aduci dovezi
ci cel care zice ca nu exista judecata in ziua de apoi si nu e nici ziua de apoi
ce e cu aceasta certitudine?e mai usor asa pt el ,nu?iar democratia asta

ei Acum Allah iti arata calea si iti da posibilitatea sa asculti de El si e aspru la pedeapa insa milostiv cu cei ce merita
Allah e drept,si nu isi incalca promisiunea,va judeca pe fiecare dupa fapta sa

El ne-a creat ,El nu are nevoie de noi ,El nu e ca noi,El e total diferit de orice ne-am inchipuii despre El
Dar noi avem nevoie de El
Allah poate sa ne omoare chiar acum,El nu are nevoie de Noi
noi insa avem mare nevoie de EL
omul crede ca viata asta e o joaca ,asta e scris si in Qur'an
se joaca se joaca insa e ceva mai grav decat o simpla joaca
pt fiecare lucru va plati
si viata rozbombon va fi defapt cel mai mare cosmar al sau
se va ruga sa se intoarca in viata ca sa aiba parte de chinuri ca sa isi stearga pacatele
insa pt el va fi prea tarziu
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aleikom

SubhanAllah..La ilaha illa Allah Muhammadan rasulul Allah.
Ca bine ai spus surioara Cyntia Allah sa fie multumit de tine.InshaAllah cat mai multi crestini sa se trezeasca si sa urmeze Calea Adevarului...religia Adevarului .Deen-ul Haq


Sa ne rugam si pentru ei inshaAllah ca Allah sa le deschide inimile in a primi credinta.Asa ca frate Moraru..cu acest lucru poti incepe dawah ta...roaga-te ptr acea persoana ca Allah sa il ajute sa inteleleaga mesajul.

wa 3aleikom salam
 

Suraya

New Member
Asalam Aleikum!

Am si eu o intrebare.Sambata este ziua mortilor la crestini...Ar avea ceva daca ma duc si eu cu mama mea la cimitir(ea este crestina)?
Asalam:)
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aleikom wa rahmtullahi wa barakatuhu

Sheikh Assim al Hakeem ti-a raspuns la intrebare surioara.Allah sa te ajute si sa te calauzeasca

Uite mesajul dansului:
As'salamu aalaykom
Este interzis sa participam la sarbatorile nemusulmanilor.
Profetul Muhammad sallallahu alahi wa ali wa sallam a spus: Oricine imita niste oameni este dintre ei(Relatat de Abu Dawood si Ahmad)

Surioara tu acum alegi..ALLAH sa te indrume si sa-ti dea putere..Nu ne-ai spus daca mama ta stie ca esti musulmana sau nu.Dar oricum poate poti gasi o scuza sa nu mergi cu ea ...Allah sa te ajute si ne rugam ptr tine.

wa 3aliekom salam
 

cynthia

New Member
salam aleikom
surioara din cate stiu noi femeile nu mergem la cimitir si mai ales sa nu ne manifestam acolo,nu plangem,nu urlam/bocim ca atragem atentia
plus e cimitir de nonmusulmani > este hadith de la Sa’d ibn Abi Waqqaas care spunea:
"Un beduin veni la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si spuse, "Tatal meu obisnuia sa intretina legaturile de rudenie si asa mai departe - unde este el acum?" El raspunse: "In Iad." Beduinul se intrista si spuse, "O, Mesager al lui Allah, unhde este tatal tau?" El spuse: "Ori de cate ori treci pe langa mormantul unui necredincios, da-i veste despre Iad." Beduinul deveni mai tarziu musulman, si spunea, "Mesagerul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, mi-a dat o insarcinare dificila. Oricand trec pe langa mormantul unui necredincios, ii dau vesti despre Iad."
(relatat al-Tabaraani in al-Mu’jam al-Kabeer, 1/191; Ibn al-Sunni in ‘Aml al-Yawm wa’l-Laylah, 588; al-Diyaa’ al-Maqdisi in al-Ahaadeet)


si in cimitir putem doar merge cu scopul sa ne amintim de moarte , dar nu sunt sigura daca si femeile au voie
 

nurhan

New Member
Salam alekum.....dar daca un membru al familiei mele moare (nu sunt musulmani) ce o sa fac eu?? nu am voie sa merg la cimitir sau...sai plang???
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aleikom

Profetul Muhamamd sallalalhu alahi wa sallam a cerut lui Allah permsiunea de a se ruga de iertare pentru mama sa...si Allah nu i-a permis,,,apoi profetul sallallahu alahi wa sallam a cerut permisiunea sa viziteze mormantul ei si Allah a acceptat.


invatatii si-au impartit opinile spunand:
Aceasta a fost o favoare facuta profetului sallalahu alahi wa sallam si se aplica numai lui,si o alta opinie spun ca putem sa mergem dar nu avem voie sa ne rugam ptr ei..

Gasim si in Quran versetul in care Allah ii spune profetului sallalhualahi wa sallam sa nu ceara iertare pentru necredinciosi si si daca va cere de 70 de ori tot nu-i va ierta...(traducerea sensurilor)

Si cum a zis surioara cintya...avem hadith sahih in care profetul saws a spus ca atunci cand trecem pe langa cimitirele necredinciosilor sa le dam vesti din Iad..

Deci scumpa surioara...Allah sa ne calauzeasca...sheikh Assim a spus ca cea mai autentica opinie este cea ca e mai bine sa nu mergem..
Dar daca se intampla sa moara o ruda de a ta..si nu are pe nimeni tu poti sa te ocupi de inmoramnaterea ei dar cu niste coditii sa nu se cheltuie f mult si sa nu fi prezenta la ceremonia de inmormantare
Si Allah stie mai bine
wa 3aleikom salam
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aliekom

trebuie sa realizam cat de important e sa ne tragem de maneca parintii(si nu numai) sa le explicam cat putem de frumos ,sa fim un exemplu pentru ei..sa ii facem sa iubeasca islamul inshaAllah.
Allah sa ne ajute familile sa accepte islamul

Wa 3aleikom salam
 

rahmankeba

New Member
assalamu3aleikoum ue rahmatullah ue barakatuh!!!!am o mica intrebare!

as vrea sa stiu cum a fost gasit sfantul quran,de unde au fost extrase versetele,cum a fost gasite hadithurile?cine le a gasit?inshallah sa fie un raspuns care sa ne invete pe toti!amin:salah::salah::tti_sister::tti_sister:
 
Top