Pitanja i Odgovori

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Pocinila sam blud

Pitanje:

Selam alejkum! Moja prica je najgora sto moze biti. Pre skoro godinu dana imala sam jedan odnos sa jednim covekom. Znaci jedan.Nisam htela, ali se desilo. Pokajala sam se zbog toga i dan danas me grize savest. Molim Allaha uzvisenog da mi oprosti i da mi pomogne jer ne mogu da nadjem put. Moja sestra se ranije pokrila i meni je toliko bilo drago, kao da sam se ja pokrila, a onda sam shvatila da ja nikad to necu moci. A i kako da nosim hidzab? Iskreno se bojim jer...

znam da me niko nece prihvatiti ovakvu. Upoznala sam jednog momka koji kaze da mu ne smeta to sto nisam nevina. On je musliman, ali ne klanja. Htela bih da pitam kakav je pogled na moju pricu? Znam da je strpljenje bitno, ali ja bih se udala, u ime Allaha, da bih se sacuvala nekih istih, vecih i gorih grijeha.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Hvala Allahu na svim blagodatima i hvala Allahu koji ti je dao priliku da se pokaješ. Nadamo se da si se iskreno pokajala jer iskreno pokajanje navodi prijestupnika na udaljavanje od grijeha, sve vezano za taj grijeh i ne vraćanje činjenju tog istog grijeha.

Savjetujemo te da činiš mnogo dobrih djela a da umanjiš loša djela. Povećaj učenje Kur'ana, dobrovoljni post... sve kako bi svoj iman učvrstila. Znaj da dobra djela brišu loša djela i da iskreno pokajanje briše ono što je bilo prije toga. Ukoliko ne uspostaviš pet dnevnih propisanih namaza, onda znaj da si se oprostila od vjere islama, jer namaz je temelj, pa ako nema temelja onda je samo ruševina. Pokaj se za grijeh kojeg si učinila jer je doista to veliki grijeh i zločin a isto tako, pokaj se za ostavljanje namaza i počni iste sekunde da klanjaš. Pazi na Allahov hator i budi Njemu pokorna. Ti si obavezna da nosiš mahramu i grijeh ti je da izlaziš vani propisno neodjevena. Tvoj izlazak bez propisane odjeće je isto kao i da nemaš na sebi odjeće.

Ukoliko se iskreno pokaješ i uspostaviš namaz dozvoljeno ti je da se udaš za vjernika koji klanja namaz, bez obzira ko je. Zbog učinjenog bluda ne trebaš da sebe kažnjavaš i da se udaš za bilo koga, tj. samo da bi se udala jer ne zaslužuješ bolje. To je pogrešno razmišljanje.Svakako ti savjetujemo da se udaš i da se sačuvaš bluda jer je to doista razvrat. Udaj se za bogobojaznu osobu. Nemoj da gradiš svoj život na pogreškama, već ispravljaj sebe i popravljaj svoj život. Traži osobu koja je bogobojazna i koja ima lijep ahlak pa ćeš, inšaAllah, biti prezadovoljna u braku.

Nemoj se udati za tog momka dok ne proklanja. Pozovi ga da klanja pet dnevnih namaza i ako počne da klanja i pokaže se iskren u tome, onda reci ocu da te uda za njega, uz uslov da ima lijep ahlak. Ovdje zastani, znaj da lahko možeš ponovo pogriješiti, zato zatvori vrata bludu tako što ćeš se kloniti svega onoga što vodi bludu.

Molim Allaha da te uputi, učini iskrenom muslimankom i podari ti bogobojaznog muža i potomstvo koje će biti smiraj očima tvojim. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Da li da naklanjavam namaze?

Pitanje:

Selam Alejkum! Kao prvo zelim pohvaliti vasu stranicu, jer sam mnogo naucila, a hvala dragom Allahu da me uputio na nju. Trudicu se da budem sto kraca, jer imam nedoumicu. Rodjena sam u porodici gdje roditelji nisu specijalno drzali do vjere. Ipak, Allah je dao da izadjem na pravi put, da se sretno udam i rodim zdravu djecu. Onda su nastupili manji problemi sa sihrima, kazem manji jer su uoceni na pocetku. Lijecila sam se kod sejha kojeg ste mi preporucili i hvala Allahu sad je sve u redu. Pocela sam sve vise i vise citati i istrazivati o nasoj vjeri, pa sam onda postala svjesna svih svojih grijeha za koje...

nisam ni znala da su tako veliki, pa molim Allaha da mi ih oprosti. Najveca sreca u svemu tome je da sam pocela redovno izvrsavati namaz. Medjutim, obzirom da sam trenutno na bolovanju i da se uskoro trebam vratiti na posao, bojim se sta ce biti s mojim namazima pogotovo sto cu u ljetnom periodu stizati samo da sabah i jaciju klanjam redovno. Imam namjeru da naklanjavam ostale namaze, ali znam da naklanjati nije kao klanjati namaz u svom vremenu sto sam naucila na vasoj stranici. Trazim od Allaha da me uputi na pravi put, cak sam razmisljala i da prestanem raditi, jer mi se vjera stvarno omilila i usla mi u srce. Na mom poslu zaista nikako nemam mogucnosti ni javno ni tajno da obavljam namaz. Molim za vas savjet!

Odgovor:

Ve alejkuus-selam!

Uzvišeni Allah je rekao: "Uistinu, namaz je propisan vjernicima da ga obavljaju u određeno vrijeme." (En-Nisa', 103.) Tako da se namaz ne može obaviti prije vremena niti je dozvoljeno da se odgađaju (osim kod spajanja kada ima opravdan razlog, kao n.pr. prilikom putovanja)) niti je dozvoljeno ostaviti namaz. Cilj ti je da sačuvaš vjeru, a posla nikad nije nestalo. Ukoliko ne možeš slobodno prakticirati svoju vjeru onda potraži sebi drugi posao koji je sa islamskog stanovištva dozvoljen i gdje možeš slobodno prakticirati svoju vjeru. Ukoliko ne možeš da nađeš takav posao onda ostani kući i pozabavi se porodicom.

Uzvišeni Allah kaže: ''Kada čovjeka snađe nevolja, on Nam se moli: ili ležeći, ili sjedeći, ili stojeći. A čim mu nevolju otklonima, on nastavlja, kao da Nam se nije ni obraćao molbom zbog nevolje koja ga je bila zadesila...'' (Junus, 12.) Pa zar želiš Allahu da zahvališ što ti je olakšao tvoju nevolju tako što ćeš se vratiti starim stopama, kao da ništa se nije desilo, kao da nikakvu pouku nisi uzela!? Ima ljudi koji Allaha obožavaju površno i onoliko koliko im se ne remeti njihov dunjalučki cilj, usput prakticiraju vjeru, onoliko koliko stignu i kad stignu, pa zar bi i ti bila među takvima?

Znaj da to nisu Allahovi iskreni robovi već interesdžije, kad im treba nešto tad se sjete Allaha, kad im je teško sjete se da Allah daje olakšanje, kad ih svi napuste sjete se da ima Allah i onda čim se malo bolje osjete i zabave zaborave na Onoga koji sve pomno bilježi. Sačuvaj svoju vezu sa Allahom Uzvišenim a ostalo će se lahko nadomjestiti. Molim Allaha da te učvrsti. A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Zelim se okrenuti vjeri - nerazumjevanje roditelja

Pitanje:

Es-Selamu alejkum,

nisam znala kome da se obratim, a da mi se ne pocne smijati. Naime, ja sam ucenica osmog razreda i ove godine odlazim u srednju skolu na dalje skolovanje, ako Bog da, odlucila sam da vas pitam za savjet u nadi da ce te mi pomoci. Ja bih zaista voljela da ovaj dunjalucki zivot provedem u pokornosti Allahu i da upisem medresu kako bih mogla sto vise da naucim o islamu, ali moja porodica nije posebno okrenuta vjeri i ne znam kako bi oni reagirali na to. Problem je u tome sto ne znam kako da im reknem da zelim da upisem medresu, a ne neku drugu skolu. Mene je srce uviek vodilo ka Allahu i Njegovom Poslaniku, s.a.v.s., i odavno mi je vec zelja da klanjam svih pet dnevnih namaza i da postim tokom mjeseca Ramazana, medjutim mama mi nedozvoljava da postim jer strahuje da necu moci izdrzati, a sto se tice namaza sada sam pocela klanjati samo sabah.

Molim vas da me posavjetujete kako da im kazem za svoju odluku, ne znam kako bi mogli reagirati i strah me je da mi nedopuste isto kao sto mi nedopustaju da postim... Molim vas da mi ubrzo odgovorite kako bih znala sta cu uraditi. I samo bih jos zahvalila Allahu sto je dao vama da mozete ljude pozivati na pravi put. Hvala pripada samo Allahu.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Drago nam je da želiš da se okreneš islamu i da budeš Allahu zahvalna, tj. pokorna. U islamu ima zlatno pravilo koje glasi: nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju. Trenutno u Bosni medresa ti je najbolja srednja škola kad je usporedimo sa ostalim školama koje imamo. Lijepo je što želiš da upišeš medresu, ali moraš da imaš na umu, da u medresama te podučavaju islamu kroz tradicionalno shvatanje vjere, tj. učićeš neke stvari koje nisu od vjere kao da je vjera, npr: mevludi, tehvidi, salla... Moraš da naučiš da se ova vjera bazira na Kur'anu i Sunnetu a ne na adetu (običaj u nekoj sredini) i mišljenju nekog čovjeka. Pa ako se upišeš u medresu, onda na osnovu toga radi i prihvataj ono što naučiš.

Drugo, ti imaš veliki problem što neklanjaš namaz. Ukoliko bi u takvom halu umrijela, nikad se ne bi spasila, a Allah zna najbolje. Moraš početi klanjati svih pet namaza. Nemoj da te dočeka slijedeći namaski vakat a da si ga propustila, jer šejtan je samo jednu sedždu odbio pa vidi kako će završiti.

Reci roditeljima da želiš da se upišeš u medresu i objasni zašto, i reci im da ako te ne pošalju u medresu da nećeš ići u neku drugu srednju školu. Medresa ili ništa! Potajno opet predaj papire i čekaj da ti se roditelji razmekšaju. Ukoliko bi otišla u neku drugu školu, znaj da bi bila gotova. Tvoja volja za islamom bi ostala samo san i pusta želja. Drugovi i drugarice bi te brzo preveli žednu preko vode, i malo po malo ti bi počea ići od kafića do kafića, momci, dim, cigare, alkohol... Ja ne znam budućnost, ali koliko se divnih djevojaka upropastilo u ''našim'' srednjim školama.

Prvo, uspostavi svih pet namaza, pokrij se propisno i sedmicu dana prije nego što im želiš da saopštiš vijest, da se želiš upisati u medresu, ustani i klanaj noćni namaz u zadnjoj trećini i dok si na sedždi traži od Allaha da ti olakša, da te sačuva i da otvori srca tvojih roditalja prema tvojoj odluci. Do tad, slušaj na mp3 predavanja od šejha Safeta Kuduzovića i Hafiza Muhameda Porče, kako bi imala neku osnovu za medresu.

Pogledaj ovaj film sa svojim roditeljima: "Čuvajte sebe i porodice svoje od vatre" i reci da ćeš isto i ti tražiti od Allaha, ako ti ne omoguće da praktikuješ vjeru.

Na kraju molim Allaha da te sačuva. Javi nam se šta si uradila i kako je sve prošlo, jer si nas ostavila u brigama i ovo tvoje pitanje nije nikako smiješno. Dovićemo Allahu da te uputi i sačuva i olakša.

A Allah zna najbolje.

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić prof.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Gusim se u grjesima - kako da se iskreno pokajem?

Pitanje:

Selam alejkum!

Ovako, ja griješim, normalno, kao svako na ovoj zemlji. Ali sad sam počeo da prakticiram islam i opet radim mnogo grijeha, ali problem je ja bi se pokajao i sve, medjutim ne mogu i ne osjećam nikakav bol ili da me je kakav strah ili šta od tih stvari. Ja kažem da se kajem i obećam Allahu da se neću vraćati tome grijehu, ali se opet vratim. To je sad postala svakodnevnica. Ne mogu da se iskreno pokajem n.pr. za cigare, za zinaluk, za pogledima drugih žena, mada klanjam sve namaze od unazad 2 mjeseca samo sam jedan propustio sa razlogom i bio presto pušiti i opet počeo, mada čitam i Kur'an.

Ali mi je gore što ne osjećam ništa što se tiče grijeha, mene to ne peče u prsima, a kamoli da bi još zaplako. Nisam još nikad. Znam da će temi reći ne gubi nadu u Allaha, ali se ništa nemjenja, ja samo grješim i dalje, ali bez savjesti šta da radim???

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Drago nam je što si se okrenuo vjeri i postao musliman. Oslabio ti je imanski imunološki sistem i lahko ga napadaju prohtjevi i strasti, a iza prohtjeva i strasti se krije prokleti šejtan, pa mu nemoj biti pokoran. Sjeti se ko ti je dao sve blagodati, pa zar ćeš Allahu uzvratiti nepokornošću. U tvom slučaju savjetujem ti da sebi promjeniš zajednicu i društvo. Nađi sebi društvo koje je u vjeri, koji paze na Allahove granice i kloni se grijeha i nastavi sa pokajanjem, pa ukoliko tako nastaviš, vidjećeš promjenu. Ti se trudi što više možeš. Radi tako dok ti srce ne smekša. Griješi onoliko koliko možeš da podneseš vatru Džehennemsku i gledaj prema kome se griješiš i neka te bude stid Allaha Uzvišenog.

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s. rekao: "Uistinu kada čovjek pogriješi, na srcu mu se upiše crna tačka (mrlja), pa kada učini istigfar (zatraži oprost) i pokaje se, njegovo srce se očisti. A kada se ponovo vrati grijehu onda se mrlja uveća, dok ne obuhvati cijelo srce i to je prekrivanje koje Allah spominje: `A nije tako! Ono što su radili,prekrilo je srca njihova.`" (Bilježi Tirizmija)

Obilazi bolesnike i posjećaj se na Allahove blagodati prema tebi, klanjaj dženaze i prisustvuj njihovom ukopu, i sijeti se da ćeš i ti jednog dana tamo biti sam.

Pogledaj slijedeće video filmove: "Allahova milost"
"Nastup smaka svijeta"

I uči svakodnevno: "O Ti koji prevrćeš ljudska srca,učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri."

Molim Allaha da te učvrsti u pokornosti. A Allah zna najbolje.

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Kako zivjeti danas bez kamate

Pitanje:

Es-Selamu alejkum! Imam pitanje vezano za kamatu i kakav je stav islama prema kamatama. Na vašoj web stranici sam pročitala članak vezan za moje pitanje, ali me zanima na koji način da se borimo protiv kamata kada živimo u svijetu čije su finansije zasnovane isključivo na kamatama? Bila sam u prilica da sam i u banci koja je zasnovana na islamskom bankarstvu trebala da platim kamatu, pa sam iz principa odbila poslovanje s njima. Je li moj korak bio pogrešan? Molim vas, uzmite u obzir da mi živimo u vremenu koje je naziva modernim...

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Allaha da vas nagradi za trud koji ulažete kako bi ste se obrazovali o onome što nam je svima nama Uzvišeni propisao.

Pošto ste čitali o zabrani kamate i njenoj štetnosti onda bih volio samo da spomenem nekoliko načina kako musliman treba da postupi prema ovom izazovu:

1. Muslimanima je stroga dužnost da se ostave kamate, bilo da je daju ili da je primaju. Neka se dobro pripaze oni koji ulaze u kamatu jer takvima je Allah i Njegov Poslanik, s.a.w.s., propisao rat. Treba raditi da se osvijeste muslimanske mase i da jasno uvide štetnost u kamati a korist u islamu koji je to zabranio.

2. Muslimani treba da nastoje da uspostave banke koje potpuno posluju po principima koje je uspostavio islam.

3. Haram je muslimanu da posluje sa bankama čije poslovanje se bazira na kamati sve dok ima alternativu da posluje sa islamskim bankama. Musliman treba da zamjene loše sa dobrim i da bude zadovoljan sa onim što mu je dozvoljeno i da se kloni zabranjenog.

4. Ne držati imetak u banci.

To što ste upozorili ''islamsku'' banku je pohvalan čin. Prvo trebate njih nasavjetovati da se poprave a ukoliko odbiju onda upozorite druge na njih. Činjenica da živimo u takvom okruženju, ne znači da se moramo povinovati njihovim normama i ne mjenja islamski propis. Sigurno neće se biti lahko oduprijeti, ali cilj nam je da sačuvamo vjeru a ne na uštrob vjere da sačuvamo dunjaluk. Pogledajte Pakistan koji je na nacionalnom nivou uspostavio islamsko bankarstvo gdje nacionalne banke posluju po islamskim principima. Treba se potruditi a Allah daje uspjeh. Allah Vas nagradio i olakšao vam put do Allahovog zadovoljstva. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Propis o psovanju Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Pitanje: Da li psovač Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, postaje nevjernik samim činom psovanja ili se uvjetuje da to ohalali?

Odgovor: Ashabi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tabiini i oni koji su došli nakon njih iz reda ehli-sunneta, složni su da onaj koji kaže ili uradi nešto što je jasni i nedvosmisleni kufr – nevjerstvo postaje nevjernikom bez uvjetovanja toga sa ohalaljivanjem.

Također, učenjaci su složni da nevjerstvo može biti poricanjem nečega od vjere, ili utjerivanjem u laž, ili okretanjem i nepridavanjem pažnje vjeri i šerijatskim propisima, a može da bude i izgovaranjem, kao psovanjem Allaha i psovanjem Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili ismijavanjem sa vjerom i njenim propisima, i može da bude sa djelom, kao činjenjem sedžde kipovima, ili činjenjem tevafa oko kabura, ili prinošenjem žrtvi džinnima ili kipovima.

Također, može da bude i ostavljanjem nečega; kao ostavljanjem djela u potpunosti, a Ishak ibn Rahujje i drugi spomenuli su konsenzus ashaba po pitanju nevjerstva onoga koji namjerno ostavlja namaz. Navodi se u Sahihu imama Muslima putem Ibn Džurejdža od Ebu Zubejra el-Mekkija, a on od Džabira, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Između čovjeka i između širka ili kufra je ostavljanje namaza." Riječ ''el-kufr'' (koja je došla u arapskom tekstu hadisa) kada dođe u određenom članu sa elifom i lamom (tj. el) upućuje na veliki kufr. Ali je po pitanju nevjerstva ostavljača namaza došlo do razilaženja među imamima mezheba, tako da je određena skupina smatrala da ne biva nevjernikom sve dok ne porekne njegovu obaveznost, dok je druga skupina smatrala da onaj koji ostavlja namaz čini veliki kufr radi konsenzusa ashaba po tom pitanju, ali razilaze se po pitanju značenja ostavljanja namaza, pa jedni kažu da biva nevjernikom ostavljajući jedan namaz do isteka njegovog vremena, a drugi kažu da ne biva nevjernikom dok namaz ne ostavi u potpunosti.

Ukratko, sljedbenici ehli-sunneta ne proglašavaju druge nevjernicima samim tim što čine grijehe, niti za bilo koji grijeh, kao što to rade haridžije i mu'tezile tako što muslimane proglašavaju nevjernicima radi velikih grijeha i smatraju grijehom ono što nije grijeh i za to vežu propise onih koji upadnu u kufr, a nekada ljudima sude po onome što oni vide da proizlazi iz njihovih riječi, i to je često prisutno među njima u zadnjim generacijama. Ne prave razliku u spuštanju propisa između djela i pojedinca, niti između jednog pitanja i drugog, a nekada proglašavaju nevjernicima i one koji se sa njima ne slažu u tim njihovim devijacijama. Ovakve je opisao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Ubijaju sljedbenike islama, a ostavljaju sljedbenike evsana –kipova." Hadis bilježe El-Buhari i Muslim od Ebu Seida, radijallahu anhu.

Ehli-sunnet je sredina između haridžija i murdžija: ne tekfire velike grješnike sve dok ne ohalale te grijehe, niti govore kao murdžije da grijesi ne škode imanu, ili da ne biva nevjernikom onaj ko učini djelo nevjerstva sve dok ga ne ohalali, jer je to batil – neispravno po Kur'anu, sunnetu i konsenzusu islamskih učenjaka. Tako da onaj koji opsuje Uzvišenog Allaha, ili opsuje Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, biva nevjernikom bez uvjetovanja da to ohalali, i po pitanju toga postoji konsenzus islamskih učenjaka. Kaže Ishak ibnu Rahujje, rahimehullah: "Islamski učenjaci su složni da onaj koji opsuje Allaha, azze ve dželle, ili opsuje Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili odbije i porekne nešto od onoga što je Allah objavio, ili ubije poslanika od Allahovih poslanika – a pri svemu tome prihvata ono što Allah objavljuje – biva nevjernikom."


Sulejman b. Nasir el-'Ulvan
Burejda, 3.6.1421. h.g.

Preveo: Amir Smajić, hfz.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
O nošenju obuće s visokim petama (štiklama)?

Pitanje: Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, prenio je da je Allahov Poslanik, sallallahu
alejhi ve sellem, rekao: ”Među Izraelćanima bila je jedna niska žena. Ona je napravila dvije drvene noge i hodala među niskim ženama. Također,nosila je zlatni prsten čiji je kamen punila najljepšim miskom. Kada bi prošla pokraj jedne skupine, ona bi doticala prsten tako da bi se miris širio.”
(Prenosi Ahmed u "El-Musnedu", 3/40)

Odgovor:
U ovom hadisu postoji očigledna primjedba da je nošenje štikli osobina grješnih žena koje oblače ono što izaziva pažnju, u ovom slučaju to su štikle.
Ovo posebno važi ukoliko je đon od željeza tako da se čuju još više prilikom hodanja. Vjerovatno je to izum židova, na što ukazuje ovaj hadis.

Prema tome, muslimanke su dužne da to izbjegavaju.


Autor: Imam Muhammed Nasiruddin el-Albani
Izvor: Silsiletu El-hadisu es-Sahiha,1/877-878.


Je li dozvoljeno nositi čizme koje imaju deblji đon, ali i nekoliko centimetara visinu i koje ne zveckaju? Smatra li se to mijenjanjem izgleda, tj. je li zabranjeno ili nema smetnje?

Da li nijjet ima ulogu u tome, tj. ako nosimo s namjerom da izgledamo visočije ili s namjerom da nam npr. zimi ne bude hladno stopalima (što nam takva obuća olakšava jer su stopala odignuta od zemlje)?

Odgovor:
Ako se radi o nečemu što ne potpada pod pojam štikle i ako se radi o obući koja ne zvecka prilikom nošenja, smatram da ne postoji nikakva smetnja da se takva vrsta obuće nosi, ne s ciljem zavaravanja drugih, već s ciljem zaštite od hladnoće.

A Allah najbolje zna!
Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
O ropstvu i robinjama?

Pitanje: Kako objašnjavate slučaj kada je jednom prilikom skupina ashaba pobila neko mušričko pleme i onda su sa ženama ubijenih mušrika spolno općili?! Nemoguće da su one svojom voljom to htjele nakon što su vidjele kako im ubijaju porodicu, što znači da je to silovanje. Zar to nije malo izvan učenja plemenite vjere islama koja strogo propagira brak? I ako su robinje bile dozvoljene u tom vremenu, koji propis važi za nas u današnjem vremenu? Možemo li onda i mi tako uzeti služavku i imati intimni odnos sa njom kada poželimo, bez stupanja u brak? To dođe isto, je li tako?

Odgovor:Poštovani, prije nego što odgovorimo na vaše pitanje, treba spomenuti činjenicu da je islam vjera koja svojim savršenim principima pokušava umanjiti ropstvo i učiniti da ljudi budu slobodni. Tako ćete naći u više kur'ansko-hadiskih tekstova da se preporučuje pažnja prema onima koje čovjek posjeduje –robovima. Islam je toliko preporučivao dobročinstvo da su slobodni i izuzetno ugledni ljudi poželjeli da su robovi u želji da uživaju ta prava i nagrade koje su obećane pokornim robovima. Kada je Ebu Hurejre, r.a., čuo riječi Allahovog Poslanika: ''Dobrom i čestitom robu pripada dupla nagrada'', kazao je: ''Tako mi Onoga u čijoj je ruci Ebu Hurejrina duša, da nije borbe na Allahovom putu – džihada, hadža, dobročinstva prema majci, ja bih poželio da preselim kao rob.“ (Buharija i Muslim)
Islam je za iskupljenje od mnogih prekršaja odredio iskupljenje oslobađanjem roba.

Čovjeku vjerniku, ako na validan način dođe do robinje, dozvoljeno je da sa njom spolno opći, po jednoglasnom stavu islamskih učenjaka.

Onome ko na validan način dođe do robinje obaveza je, po islamskom učenju, da sačeka period od mjesec dana (ar. istibra') prije nego što spolno opći sa robinjom, ako je u pitanju žena koja redovno dobija mjesečnicu, a ako je trudna, treba sačekati dok rodi.

Ako je služavka slobodna osoba (suprotno robinji), čovjeku nije dozvoljeno da se osami sa njom, a kamoli da sa njom spolno opći. Razlika je više nego očigledna u tome da neka žena bude služavka i da bude robinja.

A Allah najbolje zna!
Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Propis razgovora prilikom obavljanja nužde?

Pitanje: Da li je pokuđen govor u nužniku prilikom obavljanja nužde?

Odgovor: Da, skupina islamskih učenjaka zastupa stav o pokuđenosti govora u nužniku, i to dokazuju hadisom koji je zabilježio imam Muslim, rahimehullah, sa lancem prenosilaca od Dahhaka ibn Usmana, on od Nafije, a on od Ibnu Umera, radijallahu anhu, da je neki čovjek prošao pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, dok je obavljao nuždu pa mu je nazvao selam i nije mu odgovorio. Na ovom stavu je džumhur – većina islamskih učenjaka, dok jedan dio kaže da nema smetnje u tome, a Allah najbolje zna.


Odgovorio: Šejh dr. Halih b. Abdullah el-Muslih
27. 3. 1425. g.h., El-Unejza
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Ucenje fatihe umrlim

Pitanje:

Selam alejkum! Kod nekih ljudi sam čuo da se fatiha ne smije umrlom učiti dok ga ne zakopaju. Je li to tačno?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam! Običaj učenja fatihe umrlima je pogrešna praksa i nije tako radio Poslanik Muhammed, s.a.w.s.. Uzvišeni Allah kaže:''Vi u Allahovom Poslaniku imate najbolji uzor.'' (El-Ahzab, 21.) Nisu je ni učili ashabi, niti prve generacije muslimana umrlim muslimanima.

Tako da vas odvraćamo od učenja fatihe za umrle, a savjetujemo da je učite za sebe jer u prevodu glasi: "Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo. Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!'' Ovaj tekst ukazuje da ovo što se uči je potrebno živom a ne mrtvom. Mrtvom možete učiti utemeljene dove koje se uče za dženazu, poput: ''Oni koji poslije njih dolaze - govore: 'Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla...'' (El-Hašr, 10.)

Zatim sljedece dove:

"Allahu, oprosti mu i smiluj se, grijehe mu pobriši i sačuvaj ga, počasnim ga mjestom blagodari i širokim učini ulazak u kabur, očisti ga vodom, snijegom i hladnim zrakom, očisti ga od grijeha kao što bijelu odjeću čistiš od prljavštine! Udijeli mu kuću (ahiretsku) bolju od njegove dunjalučke i drugu bolju od njegove dunjalučke! U Džennet ga uvedi i zaštiti ga kazne zagrobne ( i od vatre džehenemske)!"

- "Allahu, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživi mešu nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu! Allahu, ne uskrati nas Tvojih nagrada njemu i ne skreni nas s pravoga puta poslije njega!"

- "Allahu, dotični je u Tvojoj zaštiti i u dosegu Tvoje brzine - zato, zaštiti ga od stradanja u kaburu i od džehenemske kazne! Ti si Posjedovatelj iskrenosti i Istine - te zbog toga oprosti mu i smiluj mu Se, jer, doista, Ti si Oprostitelj Milosrdni."

- "Allahu, rob Tvoj, sin robinje Tvoje potrebuje milost Tvoju, a Tebi ne treba kazna njegova. Ako bude dobročinitelj, povećaj broj njegovih djela, a ako bude grješnik, ne obaziri se na grijehe njegove!"

Pogledajte zbirku dova Hisnul muslim. Tamo imate ove dove i još dova koje ja nisam spomenuo. A Allah zna najbolje. Odgovorio prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Mogu li klanjati samo dva namaza

Pitanje:

Selam moja braćo i sestre!

Ovako želio bih klanjati namaz. Znam sve kako i šta već ide al problem je u tome:
Ja sam drugi razred veoma teške škole - Medicinske. Eh sada , ujutro mogu klanjat sabah namaz, a podne i ponekad ikindiju propustim jer sam u školi. Ja bih to sve naklanjao al evo dođem iz škole u 3 sata onako umoran gladan dok malo jedem i donesem roditeljima ugalj u kuću i drva dok malo ono se odmorim predahnem prođe mi vakat.

Zatim odmah moram učiti jer stvarno imam puno gradiva da učim a dok naklanjam sve to pa još uz to i akšam to mi uzme vremena a bude mi na neki način briga. Jaciju bih mogao klanjati al onako posle učenja umoran jer učim do ponoći čak nekad i do pola jedan oči mi se same sklapaju i jedva čekam da legnem jer moram ustat u 5:30 ujutro. I tako mi dani prolaze i prolaze.

Ja nešto razmišljam a to da samo klanjam sabah radnim danima a vikendom sve namaze! Molio bih veoma veoma stručan savjet. Napominjem pošto tek krećem s vjerom da li da naglim u početku ili da pomalo klanjam pa dok ne budem imao vremena! DA LI ĆE ME ALLAH DŽ.Š. KAŽNJAVAT ZBOG OVOG ILI ŠTA VEĆ !!??

Poslanik, s.a.v.s., je rekao da ce biti jedan od spasenih onaj ko obavlja sabah i ikindiju namaz, pa jel mogu samo ova 2 namaza klanjat!? Ja znam da je vjerniku propisano 5 dnevnih namaza ali mi je veoma teško! Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Dragi brate, iz tvog pisanja smo dobili dojam da ti je jako teško obavljati namaz, ali u stvarnosti nije tako. Ti si sam sebe opteretio školom i predmetima tako da ti je to postalo prioritet. Moraš malo zastati i shvatiti, da li je vrijedna najveća dunjalučka diploma u Allahovoj srdžbi? Nije vrijedna. Da imaš sav dunja i deset puta toliko, ništa ne vrijedi ako izgubiš vjeru, a vjeru gubiš ostavljanjem namaza. Znaj da možeš u cijelom danu da odvojiš, za svaki namaz, po deset minuta, neće ti puno prekinuti u tvom učenju. Kako stigneš da odvojiš vrijeme za objed i fiziološku potrebu?!

Klanjaj jaciju na početku njenog vremena a ne kad si umoran i iscrpljen. Namaz je propisan da se obavlja i neizostavlja pa ni u borbi kada čovjeku prijeti smrt, a kamo li kad uči i nema uvijek ispite. Što se tiče berdejni i hadisa kojeg si spomenuo u drugom pitanju, znaj da se tu ne govori klanjaj samo ta dva namaza, već se govori o tome kolika je vrijednost ta dva namaza, kao što je vrijednost jacije u džematu kao da je čovjek sproveo pola noći u namazu a ko klanja sabah u džematu, kao da je klanjao cijelu noć, ili ko klanja namaz u džematu da mu je vrijedniji od 25 pet puta od obavljenog namaza bez džemata... to su sve vrijednosti i odlike, a ne nikako, da ako klanjaš u džematu jedan dan da 25 dana ne trebaš, ili ko klanja sabah i ikindiju da ne treba više.

Berdejn- sabah i ikindija- su u hadisu kojeg si spomenuo naglašena jer se nalaze u vremenima kada je ljudima otežano da ih obavljaju, sabah zbog sna i hladnoće a ikindija zbog obaveza oko posla... Ukoliko bi izostavio namaze bio bi griješan a vjera bi ti bila upitna. Traži da ti Allah olakša i potrudi se i moli Allaha da ti da snage. Tvojim odabirom ćeš pokazati ko ti je priječi, ili Gospodar svih svijetova ili škola. A Allah zna najbolje.

Molim Allaha da ti otvori srce ka islamu i učvrsti te u obavljanju namaz i olakša ti tvoj put u sticanju nauke!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

» 728 reads
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Čupanje obrva

Pitanje:

Esselamu alejkum!!!

Znam da je čupanje obrva haram,ali sam nekoliko puta pročitala da je ako se to radi samo zbog muža dozvoljeno.Ja i moj muž smo mladi i moj muž puno obraća pažnju na to kako ja izgledam.Često mi prebacuje zbog nepočupanih obrva. Oboje smo vjernici,ja sam pokrivena i nastojim ispunjavati sve islamske obaveze.

Zanima me još da li žena može klanjati bosa kada je sama u kući. Da Vas Allah dragi nagradi najboljom nagradom...

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Nije ti dozvoljeno da čupaš obrve zbog muža kako bi mu se tako uljepšala. Neka on bude zadovoljnaš što želiš biti Allahu pokorna i neka te takvu još više zavoli. Treba da bude presretan a ne da te odvodi u Allahovo proklestvo. Nije mala stvar i nisi obavezna da se u ovom pokoriš svome mužu.

Možeš klanjati bosa ukoliko ti je haljina doliko duga da ti se noge ne vide od haljine a ako nije tako onda si obavezna da obuješ čarape kako bi prikrila svoje tijelo. Samo ruke i lice može biti otkriveno za vrijeme namaza, a ostalo ne. A Allah zna najbolje.

Na pitanje odgovorio prof. Abdullah Mujic!
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Da li je dozvoljeno aplaudirati (pljeskati rukama) prilikom proslava i drugih prigoda

ODGOVOR:
Aplauz je neislamski džahilijjetski običaj i čin. U najmanju ruku možemo reći da je mekruh (pokuđeno djelo), dok svi dokazi upućuju na njegovu zabranjenost. Muslimanima je zabranjeno oponašati nevjernike. Allah, subhanehu ve te’ala, opisujući nevjernike kaže:
”Molitva njihova pored Hrama svodi se samo na zviždanje ili pljeskanje rukama ."
Riječ ‘mukaun’ označava zviždanje, a riječ ‘tasdije’ pljeskanje rukama. Kada se vjernik oduševi nečim, što je čuo ili vidio, sunnet je da kaže ‘SubhanAllah’, ili ‘Allahu ekber’, kako se prenosi u velikom broju hadisa od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Jedini vid pljeskanja, koji je dozvoljen, je onaj kada žene klanjaju za muškarcima, pa se desi da imam pogriješi. Tada je propisano da žena udari rukom o ruku, tj. dlanom desne ruke po nadlanici lijeve ruke. Muškarci to čine upozoravanjem imama riječima ‘Subhanallah’, kako se prenosi od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Vidimo, da ako bi muškarci aplaudirali, to bi bilo oponašanje nevjernika i žena, što je u svakom slučaju zabranjeno.
ŠEJH IBN BAZ
(Fetve učenjaka dvaju harema – 251 str.)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Žene će u Džennetu imati muževe

PITANJE:

Znamo kako će muškarci u Džennetu imati hurije, međutim šta će biti sa ženama, hoće li one imati muževe u Džennetu?

ODGOVOR:

Uzvišeni Allah o užicima stanovnika Dženneta kaže: ”…u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite - imat ćete, bit ćete počašćeni od Onoga Koji prašta i Koji je Milostiv.” (Fussilet, 32, 33)
I kaže: ”…u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.” (Ez-Zuhruf, 71)
Poznato je da brak spada u nešto najvrednije i najbolje što duše žele i on će biti i u Džennetu među stanovnicima Dženneta: muškarcima i ženama. Tako će Uzvišeni Allah u Džennetu ženi dati muža koji joj je bio muž na dunjaluku, kao što kaže Uzvišeni: ”Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo.” (El-Mu’minun, 8.)
Ako je žena na dunjaluku bila dva puta udavana, ona će odabrati jednog od njih koga hoće. A ako nije bila udavana, Uzvišeni Allah, dž.š., dat će joj muža kojim će biti zadovoljna. Užici u Džennetu nisu privilegija samo muškaraca, već i žena i muškaraca, a jedan od tih užitaka jeste i brak. Međutim, neko će možda reći da je Uzvišeni Allah, dž.š., spomenuo hurije, a one su supruge, a nije spomenuo da će žene imati muževe. Njemu kažemo da su spomenute supruge - žene, zato što je muž, uglavnom, taj koji traži i koji želi.

Šejh Ibn-’Usejmin

Fetve o ženskim pitanjima- sakupio Muhammed el-Musnid 172 str.
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Ženin izlazak iz kuće u hlačama preko kojih nosi dužu košulju-tuniku

Pitanje:

Da li muslimanka može nositi pantalone sa dugom tunikom i da li može u
tome klanjati? - Da li postoje hadisi u kojima Poslanik Muhamed s.a.w.s.
proklinje žene koje cupaju obrve?

Odgovor:

Jedan od uvjeta ispravnosti hidžaba jeste da bude dovoljno širok, dugačak i
neproziran. Ukoliko se pantalone pokriju dovoljno debelom, širokom i dovoljno
dugačkom tunikom dozvoljeno je ženi da u takvoj odjeći klanja i da izlazi van
kuće. Tunika, dakle, treba pokrivati čitavo tijelo od ramena do nožnih članaka.

Da, postoji hadis u kome Poslanik s.a.v.s. proklinje žene koje namjerno i bez
opravdanog razloga čupaju svoje obrve. Hadis prenosi Ebu Davud. Kod nekih
žena obrve su sastavljene što nije prirodno i što se smatra deformacijom. U tom
slučaju dozvoljeno im je počupati dio koji sastavlja obrve. Sve ostalo nije. Također,
dozvoljeno je uklanjati i dlačice sa lica koje inače nisu odlika ženskog lica. Žena
Ebu Ishaka je došla Aiši r.a. i upitala je: „ Da li je dozvoljeno da žena, radi svoga
muža, odstranjuje dlaćice sa lica? " Aiša r.a. je odgovorila: „Odstrani od sebe
neprijatnosti koliko god možeš". (Fethul-Bari, komentar hadisa Ibn Mes'uda iz knjige
El-Libas, poglavlje El-mutenamisat).

Odgovorio: hfz. Mr. Senaid Zajimovic
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
alkohol i namaz

Pitanje:

Kakav je propis u islamu za osobu koja noću pije alkohol, a na sabah ustane i klanja namaz, jer namaz bi trebao da odvrati čovjeka od loših djela? Je li takav namaz ispravan ili ne?

Odgovor:

Čovjek koji klanja namaz upotpunjavajući namaske ruknove i uvjete, njegov namaz je validan i imat će nagradu za njega, a također i grijeh za konzumiranje alkohola. On je jedan od onih koji su pomiješali činjenje dobrih i loših djela. Kazao je Uzvišeni Allah: ''Onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjet će ga. (Zemljotres, 7-8.)

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 11293, 6 tom, str. 24)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
ispravnost namaza koji konzumira alkohol

Pitanje:

Je li ispravan namaz osobe koja konzumira alkohol?

Odgovor:

Konzumiranje alkohola je zabranjeno, u bilo kojem vremenu. Rekao je Uzvišeni Allah: ''O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.'' (Trpeza, 90.)
Ako bi čovjek klanjao u stanju mahmurluka, ne znajući šta govori, njegov namaz je neispravan i obaveza mu je ponoviti taj namaz, međutim, ako razumije šta govori, njegov namaz je validan.


(Fetve Stalne komisije: fetva broj 11082, 6 tom, str. 24)
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Da li se namazi propusteni zbog posla mogu naklanjavati?

Pitanje: Da li se namazi propusteni zbog posla mogu naklanjavati? Da li ih covjek moze naklanjavati na bilo kojem mjestu i u bilo kojem polozaju: sjedeci, lezeci, u mislima i sl.?

Odgovor:
Namazi se moraju klanjati u propisanim vremenima, i nije nije dopusteno zbog posla izostavljati namaze pa ih naklanjavati; to je veliki grijeh. Propisani (farz) namazi moraju se klanjati u stojecem polozaju cineci ruku' i sedzdu; nije dopusteno klanjati u sjedecem polozaju, osim ako covjek nije u mogucnosti da stoji, a Allah najbolje zna.

Mr. Safet Kuduzovic
 

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Kako da zena pokrije svoje tijelo u namazu

Pitanje: Da li je dopusteno da se zeni u namazu vide stopala? Odnosno, je li dovoljno da obuje carape? Allah vas nagradio*

Odgovor: Zena u namazu treba pokriti svoja stopala odjecom u kojoj klanja, bez obzira imala carape ili ne imala. Pitanje smo razmatrali na audio -kasetama na kojima smo govorili o propustima i greskama zena.
 
Top