Razlozi zeninog pokrivanja...

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
1. Zašto je Uzvišeni Allah (dz.š.) zenama propisao HIDZAB, propisno oblacenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela zene osim lica i šaka?

Uzvišeni Allah dz.š. je vjernicama propisao hidzab iz slijedecih razloga:
... See More
Allah dz.š. kaze: ‘O vjerovjesnice, reci zenama svojim, i kcerima svojim, i zenama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakše prepoznati pa nece nepostovane biti. A Allah prašta I samilostan je’

(al-Ahzab, 59)

Zato je odjeca muslimanke njeno odlicje i simbol, po cemu se raspoznaje medu svim drugim zenama, jer ako se ona izjednaci u razgolicavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala.

Dakle, hidzab nju odlikuje i štiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral.

Iz bojazni od fitneta (smutnje, nereda), jer zena svojim kindurenjem, šminkanjem i uljepšavanjem sebe dovodi u kušnju da skrene s puta krijeposti i cestitosti, što spada u najvece uzrocnike zla i fesada na zemlji;

Kako bi zena bila zašticena i kako ne bi išcezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Zena se oduvijek navodila kao uzor stida (stidnija od mlade u derdeku), a išcezavanje stida upucuje na manjkavost zeninog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, u kojoj je stvorena;

Kako ljude ne bi dovodila u iskušenje da skrenu sa staze morala i poštenja, osobito ako je zena lijepa;

Kako bi se razlikovala od muškaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponašanju i oblacenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, što vodi velikoj smutnji, fitnetu.

2. Sta je zeni dozvoljeno da otkrije od svoga tijela?

Znaj, draga sestro, da zeni nije dozvoljeno da otkrije išta više osim lica i šaka. Ostale dijelove tijela ona je obavezna pokriti, jer Uzvišeni Allah dz.š. veli:

‘’….i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je ocevidno (vanjsko)! ‘’

Ibn Abbas, jedan od Resulullahovih a.s. ashaba (drugova) protumacio je ovaj ajet rekavši da u ono što je vanjsko i ocevidno spada samo lice, šake i prstenje.

3. Koji su uvjeti islamskog Hidzaba, propisnog oblacenja?

Da pokriva cijelo tijelo zene osim lica i šaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao:

"Zena je avret", tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi (i predaja je vjerostojna)

Da sam hidzab, odjeca zene, ne bude ukrašena, nakindurena, izazovnih boja koje privlace poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dz.š. kaze: ‘’… I neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je ocevidno (vanjsko) ‘’.

‘’ I nemojte se razgolicavati (otkrivati) kao u prvo dzahilijjetsko (predislamsko) doba. ‘’

Da hidzab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;

Da hidzab bude širok i prostran kako ne bi ocrtao dijelove tijela;

Da hidzab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a.s. kaze: "Koja god se zena namiriše, pa prode pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris, postaje za njih kao ona koja je nemoral pocinila."(Tirmizi i En-Nesai'-sahih/vjerodostojan)

Da hidzab ne slici odjeci muškaraca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo covjeka koji oblaci zensku odjecu i zenu koja oblaci mušku odjecu. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i Ahmed sa vjerodostojnim lancem prenosioca. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao; "Tri osobe nece uci u Dzennet niti ce Allah dz.š. na Sudnjem danu u njih gledati: Dijete neposlušno prema roditeljima, razgolicena zena koja poistovjecuje s ljudima (tj. oblaci mušku odjecu) i covjek koji ne vodi racuna o moralu svoje porodice."(Nesai' i Ahmed vjerodostojnim lancem prenosioca)

Da hidzab ne slici odjeci nemuslimanke, jer Allahov Poslanik a.s. veli: ‘’Ko se poistovjeti s jednim narodom, on je od njih (tj. pripada njima). ‘’ Ovaj hadis prenosi Ahmed i Ebu Dawud a lanac ovog hadisa je hasen/dobar.

Da hidzab ne bude od odjece kojom se zeli isticanje medju ljudima, svejedno bila ta odjeca skupocjena pa se oblaci iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblaci radi isticanja zuhda, pokornosti odnosno poniznosti ili dvolicnjaštva.

4. Kome zena moze pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se moze otkriti?

Zena se moze otkriti samo pred osobama koje su navedene u slijedecem kur’anskom ajetu:

"To mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono sto zelite. Neka ukrase svoje ne pokazuje drugima!"

5. Kada je zene duzna da obuce hidzab?

Zena je duzna da nosi hidzab, tj. da se propisno obuce kada postane punoljetna tj. nakon prve menstruacije. Medjutim, duznost je roditeljima da svoju kcerku navikavaju na hidzab od malih nogu kako ga, kada joj postane obavezan, lakše prihvatila.

6. Da li su zene vjerovjesnika Muhammeda a.s. nosile hidzab?

Da, zene poslanika Muhammeda a.s. bile su pokrivene tj. nosile su hidzab. U dvijema vjerodostojnim hadiskim zbirkama, Buharijevoj I Muslimovoj, prenosi se da je Aiša radiallahu anha rekla - Allahov Poslanik Muhammed a.s. bi klanjao sabah (u dzamiji u dzematu) gdje bi bile prisutne i neke zene, vjernice, prekrivene i zamotane u svoje ogrtace. Potom bi se one vracale svojim kucama prije nego li se potpuno razdani tako da ih niko ne bih prepoznao od mraka".

Dakle, hidzab, pokrivanje je bio obicaj Poslanikovih zena, kao i zena njegovih ashaba, koji predstavljaju najodabraniji dio njegova Ummeta, najplemenitijeg naroda kod Uzvišenog Allaha dz.š. koji su bili najuzvisenijeg morala i odgoja, najpotpunijeg imana i djelovanja. Oni za nas predstavljaju najljepsi uzor. Jer Allah dz.s. je njima bio zadovoljan kao sto je zadovoljan onima koji ih na najljepsi nacin slijede I oponasaju.

7. Da li je nosenje hidzaba ibadet, pokornost Allahu?

Da, nosenje hidzaba je ibadet, jer se time odaziva naredba Uzvisenog Allaha dz.s. koji u Kur’anu kaze: "O, vjerovjesnice! Reci zenama i kcerkama svojim i zenama vjernika neka spuste niza se ogrtace (haljine) svoje".

8. Da li je razgolicavanje i nepropisno oblacenje muslimanke grijeh prema Allahu dz.s. i Njegovom Poslaniku?

Da, nepropisno oblacenje i razgolicavanje muslimanke je grijeh! Uzviseni Allah dz.s. kaze: "I reci vjernicama neka obaraju svoje poglede i neka cuvaju svoja stidna mjesta i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono sto je ocevidno (vanjsko). I neka spuste svoje ogrtace niza se… ‘’ (Nur, 31).

Zena koja se nepropisno odijeva, koja dakle otkriva svoj avret i razgolicuje se, nece Allahu dz.s. nista naskoditi. Ona ce nauditi samo sebi, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Svi sljedbenici moga Ummeta ce uci u Dzennet osim onoga koji odbije". - Ko je taj koji odbije? - upitase ashabi. "To je onaj ko mi se bude pokoravao (tj. moje upute slijedio); uci ce u Dzennet, a onaj ko me ne bude slijedio (tj. bude se o moje upute ogrijesio) on je odbio (tj. odbio je poslusnost meni i nece uci u Dzennet) - odgovori Allahov Poslanik.(Buhari i Muslim)

9. Koje su stete i ruzne posljedice razgolicavanja i nepropisnog odijevanja zene?

Stetne posljedice nepropisnog odijevanja muslimanke su velike i mnogobrojne! Spomenimo neke:

sirenje moralne anarhije u drustvu; omogucavanje spuštanja Allahove dz.s. srdzbe opcom kaznom; iskvarivanje morala ljudi, a osobito omladini i pubertetlija kao i njihovo navodjenje na put nemorala i zabranjenih dijela; rusenje porodicnih veza, gubljenje povjerenja i širenje razvoda braka; trgovanje zenom kao sredstvom za propagandu, uzivanje i razonodu.
Yesterday at 2:42pm
 
Top