Sahaba Rasulula sallahu aleihi wa salam(Povesti despre companionii Profetului)

gamada27

Slave of Allah
Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu

Bismillahi AlRAhmani AlRahiim

Umar (RA ) si batrana​



Intr-o noapte cand Umar Bin Al Khattab(radiAllahu anhu) facea turul sau obisnuit prin Madina, vazu o femeie ocupata cu gatitul in timp ce copii ei plangeau in continuu. Facandui-se mila de ei, Umar(radiAllahu anhu) intreba de ce plang si femeia ii raspunse trista ca nu aveau nimic de mancare in casa si ca pe foc aveau doar apa si pietre. Iar ea pretindea ca gateste ceva pana cand copii adormeau. Umar fu socat de saracia la care fu martor si deoarece, era Caliph, era responsabil de aceasta tragedie..

Umar (radiAllahu anhu) pleca in graba alaturi de servitorul sau la magazin si se intoarse cu faina,unt,haine si bani. Chiar refuza sa-I care servitorul cumparaturile spunand ca el este responsabil pt bunastarea poporului sau si ca servitorul sau nu va fi langa el in Ziua Judecatii ca sa-I care pacatele..
Umar ajunse la casa femeii si incepu el insusi sa-I gateasca.Dupa ce fiecare dintre ei a mancat, Umar (radiAllahu anhu)incepu sa se joaca cu copii si sa-I care ca si cand ar fi un cal facandu-I sa rada si sa chicoteasca. Apoi spuse “I-am vazut plangand si nu puteam sa plec pana cand nu-I vedeam razand“.
Femeia raspunse: "Fie ca Allah sa te binecuvanteze.Esti mai bun decat Umar Bin Al Khattab."
Iar el raspunse: "Si cum ar trebui Umar sa stie despre tine?"
Ea zise: "El ia bunastarea noastra pe umerii lui(ea se referea la faptul ca el a cceptat pozitia de Caliph) si uita de noi?”
Atunci Umar incepu sa planga si spuse: "Toti oamenii au mai multa stiinta decat Umar."

Sursa: "Glimpses From the Lives of the Sahaba and Tabi'een, Umar Ibn Al Khattab." By Dr. M. Jilani. Taiba Publishers, 2003.





Mu`aadh ibn Jabal(radiAllahu anhu)​





Profetul sallallaahu `alayhi wa sallam spunea despre Mu`aadh ibn Jabal: "Cu adevarat,cand oamenii se stiinta se vor prezenta in fata Domnului lor, Al Aziz Al Jabar ,Mu’aadh va fi cu un pas inaintea lor."

Saheeh, Ibn Sa`d, Aboo Nu`aim, at-Tabaraanee]

Ibn Ma`ood spunea, "Mu`aadh ibn Jabal, radiAllahu anhu, a fost cu adevarat un excelent model pt credinciosi,a fost un servitor devotat al lui Allah,si un sincer si drept credincios."

Mu`aadh ibn Jabal i-a spus odata fiului sau, "Dragul meu fiu,cand te ridici pt rugaciune, fa-o ca si cum o persoana ar construi un zid de foc in acesta lume,si nu presupune ca mai ai o sansa sa faci acesta rugaciune din nou. Dragul meu fiu,intelege ca un credincios moare intre doua fapte,una pe care o ofera pt ziua de azi,din care va culege imediat binecuvantarile,si a doua binecuvantare o va primi in Ziua Invierii, pt ca atunci va culege ultimile si cele mai mari beneficii.
Mu`aadh ibn Jabal(radiAllahu anhu) spunea, "Invata tot ceea ce doresti sa inveti,aduna toate cunostintele pe care vrei sa le aduni, dar Allah nu te va rasplati decat dupa ce vei practica ceea ce ai invatat. "

Abdullah ibn Ahmad ibn Hanbal, radiAllahu anhuma, povestea ca un om l-a intrebat pe Mu`aadh ibn Jabal, radiAllahu anhu: "Invata-ma ceva." Mu`aadh i-a raspuns: "Ma vei asculta?" Barbatul ii raspunse umil: "Sunt foarte nerabdator sa te ascult." Mu`aadh il instrui apoi pe barbat, "Posteste si fa rugaciuneae cu regularitate, castiga-ti traiul correct si nu gresi in aceasta privinta.Straduieste-te sa nu mori decat Islamic,si ai grija sa nu comiti vreo nedreptate cuiva de care va trebui sa raspunzi in fata Justitiei Divine."

Al-Aswad bin Hilal spunea, "Am mers sa vorbim cu Mu`aadh, may radiAllahu anhu, cand deodatas-a intors spre noi si a spus, 'Haideti sa ne asezam aici o ora sis a ne reinoim credinta."

Profetul sallallaahu `alayhi wa sallam, deasemenea a spus despre Mu`aadh: "…cei mai invatati dintre ei[ Ummah mea] despre lege si despre ceea ce e interzis este Mu`aadh bin Jabal…"

[At-Tirmidhee, Ibn Hibbaan, ibn Maajah, al-Baihaqee, al-Haakim, care l-a declarat Saheeh, iar adh-Dhahabee si al-Albaanee au fost de acord cu el.]

Ibn Taymeeyah scrie in al-Wasiyyah: "Unul dintre lucrurile care il face deosebit pe Mu`aadh este acela ca Profetul, sallallaahu `alayhi wa sallam, l-a trimis in Yemen ca ambasador al Islamului,ca profesor in Deen, ca expert in fatwa,si ca judecator."

Acesta este Mu`aadh, radhiallaahu ta`aalaa `anhu, caruia Profetul, sallallaahu `alayhi wa sallam, deasemenea i-a spus: "O Mu`aadh! Pe Allah,te iubesc cu adevarat."

[Aboo Daawood, an-Nasaa’ee, ibn Hibbaa, Aboo Nu`aim, Ibn Khuzaimah si al-Haakim, care au declarat ca este isnaad sa fie saheeh, si adh-Dhaabee a fost de acord]

Aboo Nu`aim nareaza cateva din spusele lui Mu`aadh despre excelentele sale cunostinte,printer care gasim urmatoarele:

"Stiinta este un prieten apropiat cand esti singur,este cel mai bun companion atunci cand calatoresti,si un prietenul din interiorul fiecaruia care iti vorbeste in particular. Stiinta iti aduce dovezi a ceea ce e corect si a ceea ce este gresit,si reprezinta o forta pozitiva care te va ajuta sa treci peste confortul vietii cat si peste greutatile sale.Stiinta este cea mai puternica arma impotriva inamicului tau,si in sfarsit,este cea mai demna haina pe care o poti purta in compania prietenilor apropiati."

"Prin cunoastere(stiinta), Allah, Subhanu wa Ta’ala, ridica in rang pe unii oameni, si El ii face lideri drepti si modele de moralitate. Sursa credintei lor este profund cercetata, faptele lor sunt sensibil imitate iar oamenii vor cauta sa actioneze strict dupa opiniile lor. Ingerii din Rai vor cauta compania lor si ii vor inconjura cu aripile lor ,pt orice clipa petrecuta in al implora pe Allah Atotputericul sa le ierte pacatele;chiar si pestii din oceane,cele mai bune pamanturi chiar si pasarile de prada si cele migratoare toate implora mila lui Allah Atotputernicul pe parcursul vietii lor. Asta deoarece stiinta invie inimile moarte si le aduce din intuneric la lumina, si deoarece stiinta este lumina ce vine din interior ochilor care il vindeca pe cel orb si le aduce lumina in ochi ."


:tti_sister:
 

gamada27

Slave of Allah
Abdullah Ibn Abbas(radiAllahu anhu)

Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu


Bismillahi AlRahmani AlRahiim


Abdullah Ibn Abbas(radiAllahu anhu)




Abdullah(radiAllahu anhu) era fiul lui Abbas, un unchi al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam). S-a nascut doar cu 3 ani inainte de Hijrah. Cand Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) a murit , Abdullah avea doar 13 ani. Cand s-a nascut, mama lui l-a dus l-a Profet(salla Allahu aleihi wa salam) pt ca acesta sa-l binecuvanteze iar acesta a mestecat o curmala si i-a pus-o in gura inainte ca acesta sa fie alaptat.

Este si un hadith despre aceasta intamplare:

44. Anas (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat: Unul dintre fiii lui Abu Talha era suferind. El a iesit afarã si în lipsa lui bãiatul a murit. Când s-a întors a întrebat: Cum se simte bãiatul? Umm Sullaim, mama bãiatului, a rãspuns: Mai bine ca înainte. Apoi i-a adus cina si el a mâncat, apoi s-a culcat cu ea. L-a sfârsit ea a zis: Fã pregãtirile pentru îngropãciunea bãiatului. Dimineaþa, Abu Talha a mers la Timisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) si i-a relatat întâmplarea. El a întrebat: Eraþi împreunã noaptea trecutã? Abu Talha a rãspuns cã da, la care Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) s-a rugat: Allah sã vã binecuvânteze pe amândoi. Mai târziu ea a nãscut un bãiat. Abu Talha i-a zis: Ia bãiatul în
brate sã-l ducem la Profet; iar el a luat cu el si niste curmale. Profetul a întrebat: Ati adus ceva cu el? Abu Talha a rãspuns: Da, niste curmale.Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) a luat o curmalã, si, dupã ce a mestecat-o, a pus-o în gura copilului si l-a numit 'Abdullah.
(Convenit)
Versiunea lui Bukhari completeazã: Ibn 'Uyaina relateazã cã un om din Ansar i-a spus cã a vãzut nouã fii ai acestui 'Abdullah si toti au devenit recitatori ai Sfântului Coran.
Versiunea lui Muslim adaugã: Anas (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat cã fiul lui Abu Talha, pe care l-a nãscut Umm Sulaim, a murit. Ea (Umm Sulaim) a spus membrilor familiei: Sã nu-I spuneti lui Abu Talha despre fiul lui pânã când nu-i spun eu. Abu Talha a venit (acasã); ea i-a pregãtit cina. El a mâncat si a bãut apã. Apoi ea s-a gãtit pentru el, ceea ce nu mai fãcuse înainte. El s-a culcat cu ea si dupã
ce a vãzut cã el a fost mulþumit de ea, femeia i-a spus: Abu Talha, dacã niste oameni împrumutã ceva de la altã familie si apoi (membrii familiei) cer acel lucru înapoi, vor fi refuzati? El a zis: Nu. Ea a spus: Te înstiintez cã fiul tãu a murit. El s-a supãrat si a zis: Nu m-ai înstiintat înainte de a mã culca cu tine, ci mi-ai spus despre fiul meu mai târziu. Apoi el s-a dus la Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) si i-a relatat ce se întâmplase. La care Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) a zis: Allah sã vã binecuvânteze pe amândoi pentru noaptea ce ati petrecut-o împreunã! El (povestitorul) a zis: Ea a rãmas gravidã. Trimisul lui Allah(salla Allahu Aleihi wa salam) se afla în cursul unei cãlãtorii, iar ea se afla cu el si când Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) s-a întors la Medina din cãlãtorie, nu a intrat (în casã, pe timpul noptii). Când lumea a ajuns în apropiere de Medina, ea a simtit durerile facerii. El (Abu Talha) a rãmas cu ea si Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) a mers mai departe. Abu Talha a zis: O, Doamne, stii cã-mi place sã merg împreunãcu Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam), când iese afarã si sã intru împreunã cu el, când intrã,dar am fost oprit, dupã cum vezi. Umm Sulaim a zis: Abu Talha, nu mai am dureri atât de mari ca si înainte, asa cã mai bine mergem mai departe.Atunci am plecat mai departe si ea a simtit durerile facerii când au ajuns la Medina si a nãscut un bãiat; iar mama mea mi-a zis: Anas, sã nu-l alãpteze nimeni pânã nu mergi la Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam), mâine dimineatã. Când s-a fãcut dimineatã am luat copilul si l-am dus la Trimisul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam) si i-am povestit întreaga întâmplare.


Acesta a fost inceputul apropierii dintre el si aceasta a fost o parte dintr-o lunga viata petrecuta in adorare si devotiune. Cand Abdullah a ajuns la maturitate ,a venit in serviciul Profetului(salla Allahu aleihi wa salam).El alerga sa-I aduca apa pt wudu. Cand facea Salat(rugaciunea),statea langa Profet(salla Allahu aleihi wa salam),iar cand Profetul mergea intr-o calatorie sau expeditie Abdullah ii era mereu alaturi.

Va urma insha’Allah

Baraka Allahu Feekum:hearts::hearts::hearts:
 

gamada27

Slave of Allah
continuare

Bismillahi AlRahmani AlRahiim


Abdullah devenise umbra Profetului(salla Allahu aleihi wa salam),deoarece era permanent in compania sa. In toate aceste situatii el era tot timpul atnet si in alerta la orice lucru il spunea sau il facea Profetul(salla Allahu aleihi wa salam).Inima sa era entuziasmata iar mintea sa tanara si pura memora toate cuvintele Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) cu precizia unui reportofon. In acest fel si datorita cautarilor(cercetarilor) sale de mai tarziu,cum vom putea vedea de altfel, Abdullah devine unul dintre cei mai invatati companioni ai Profetului(salla Allahu aleihi wa salam),pastrand si transmitand cuvintele nepretuite ale Mesagerului lui Allah generatiilor viitoare de musulmani. Se spune ca el a ajuns sa memoreze cca 1660 de hadithuri care sunt inregistrate si autentificate in colectiile de hadithuri ale lui al-Bukhari si Muslim. Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) il tinea deseori pe Abdullah langa el cand acesta era copil,il lua de umeri si se ruga: "O Allah,fa din el un mare intelegator al Islamului si invata-l intelesurile si interpretarea lucrurilor." Au fost multe ocaziile in care binecuvantatul Profet(salla Allahu aleihi wa salam) a repetat acesta ruga(du’a) ori s-a rugat pt varul sau si asta a fost cu mult inainte ca Abdullah ibn Abbas sa inteleaga ca viata sa va fi devotata invatatului si cunoasterii(stiintei). Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) de multe ori se ruga ca el(Abdullah) sa fie inzestrat nu doar cu cunostinte si intelegere dar mai ales cu intelepciune. Abdullah a relatat urmatorul incident in ceea cel priveste: "Odata Profetul(salla Allahu aleihi wa salam), era pe punctual de a face wuduul.M-am grabit sa-I aduc apa. Era multumit de ceea ce faceam. Cand era pe punctul de a incepe Salat(rugaciunea),mi-a aratat ca ar trebui sa stau langa el. Chiar si asa am stat in spatele sau. Cand Salatul s-a terminat,s-a intors catre mine si mi-a spus:” O Abdullah, ce te-a impiedicat sa stai langa mine?” Eu i-am raspus:” Esti prea mare si prea bun in ochii mei ca sa pot sta alaturi de tine”.Ridicandu-si mainile catre cer , Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) s-a rugat:”O Allah, da-I lui intelepciune.” Nediscutabil ca rugile Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) au fost ascultate deoarece timpul a demonstrat ca tanarul Abdullah poseda o indelepciune deosebita. Dar aceasta intelepciune a venit doar din devotement si cautarea permanenta a cunoasterii atat in timpul vietii Profetului (salla Allahu aleihi wa salam) cat si dupa moartea sa. In timpul vietii Profetului(salla Allahu aleihi wa sallam), Abdullah nu a lipsit de la nici o predica a sa si si-a propus sa memoreze orice cuvant al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam). Dupa moartea Profetului(salla Allahu aleihi wa salam), el a avut grija sa mearga la cat mai multi companioni ai Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) in special la cei care il cunoasteau de foarte mult timp pe Profet(salla Allahu aleihi wa salam) pt a invata de la ei ceea ce acesta le spusese cand traia. Oricand auzea de cineva care stia un hadith pe care el nu il stia mergea repede la acea persoana si il memora. Orice auzea verifica foarte strict daca acel lucru era adevarat sau nu. Obisnuia sa mearga la mai mult de 30 de companioni pt a verifica un singur lucru. Abdullah spunea ca odata a auzit ca un companion(sahaba) al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) stia un hadith pe care el nu il cunostea:”Am mers la el in timpul pauzei de dupa-amiaza si m-am asezat in fata usei sale.Vantul m-a acoperit de praf(cat am stat sa-l astept).daca as fi vrut as fi putut cere permisiunea de a intra ,iar el sigur mi-ar fi dat-o.dar am preferat sa astept ca el sa poata fi odihnit.Cand a iesit din casa si m-a vazut in conditiile in care eram mi-a spus: “O vere al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam)!Ce ai patit?daca ai fi trimis dupa mine as fi venit.” Eu i-am rasouns:” Eu sunt cel care trebuie sa vina la tine, 'I am the one who should come to you, pt ca cunoasterea(stiinta) nu vine singura”. L-am intrebat despre hadith si l-am invatat de la el."
In felul acesta, devotatul Abdullah intreba, si intreba,si intreba si continua sa intrebe. Si apoi analiza de multe ori informatia pe care o primea cu mintea sa pasionata si meticuloasa. Si Abdullah nu era doar specializat in a aduna hadithuri,ci isi dedica timpul in a achizitiona cunostinte si in multe alte domenii. Avea o admiratie speciala pt oameni ca Zayd ibn Thabit, cel care a notat revelatia, judecatorul si consultantul in probleme judidice din Madina, un expert in legile cu privire la mostenire si de asemenea un expert in citirea Qur’anului.


Va urma insha’Allah


:tti_sister::tti_sister::tti_sister:
 

gamada27

Slave of Allah
continuare

Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu


:bismillah:


:SMILY34: Cand Zayd intentiona sa calatoreasca, tanarul Abdullah statea cu umilinta langa el adoptand tinuta unui ucenic in prezenta maestrului sau. Zayd ii spunea: "Nu fa asta,O vere al Profetului." "Asa am fost invatati sa-I tratam pe invatatii nostri” raspundea Abdullah. "Iar Zayd i-ar fi raspuns: "Lasa-ma sa-ti vad mainile." Abdullah i-ar fi intins mana. Zayd, ar fi luat-o, ar fi sarutat-o si ar fi spus: " Asa am fost invatati sa-I tratam pe membrii ahl al-bayt din casa Profetului(salla Allahu aleihi wa salam)."Cu cat cunostintele lui Abdullah(radiAllahu anhu) cresteau cu atat crestea si reputatia sa.
Masruq ibn al Ajda spunea despre el: "Oricand il vedeam pe Ibn Abbas, obisnuiam sa spun:El este cel mai chips barbat.Cand vorbea,obisnuiam sa spun: El este cel mai elocvent barbat. Si cand el purta o conversatie,obisnuiam sa spun: Este cel mai intelept barbat.”
Kalphul Umar ibn al-Khattab il cauta deseori pt sfaturi cu privire la importante probleme de stat si il descria ca “un tanar matur”.
Sad ibn abi Waqqas il descria cu urmatoarele cuvinte: " Nu am vazut niciodata un om care sa inteleaga atat de repede ,care sa aiba atat de multe cunostinte si atat de multa intelepciune precum avea Ibn Abbas.L-am vazut pe Umar chemandu-l sa discute probleme dificile in prezenta batranilor din Badr din randul Muhajirinilor si Ansarilor. Ibn Abbas vorbea si Umar nu-l contrazicea."Acestea sunt calitatile cu care era cunoscut Abdullah ibn Abbas si anume "invatatul acestei Ummah".
Abdullah ibn Abbas nu era multumit doar sa acumuleze cunostinte. Simtea ca are o datorie fata de aceasta ummah si anume de a o instrui(educa) sa caute stiinta si rezolvarea la problemele generale ale comunitatii Musulmane. S-a ocupat cu predarea acestor lucruri iar casa sa a devenit o universitate – DA, o universitate in adevaratul sens al cuvantului,o universitate specializata in predare dar cu diferanta ca avea doar un singur profesor Abdullah ibn Abbas. Era un raspuns plin de entuziasm la cursurile lui Abdullah. Unui dintre companionii sai descria o secena obisnuita din casa sa : " Am vazut oameni venind pe toate drumurile care duceau la casa sa pana cand cu greu mai gaseai o camera libera in fata casei sale. Am fost sa-I zic despre multimeaa de oameni de la usa sa si el mi-a raspuns:”Adu-mi apa pt wudu.” A facut wuduul si,mi-a spus:” Mergi si spune-le: Orice vrea sa intrebe despre Qur’an si literele sale(pronuntie) lasa-l sa intre.” Asta am facut si casa s-a umplut pana cand nu mai era loc. Orice era intrebat Abdullah era capabil sa raspunda si chiar sa aduca informatii in plus. Apoi (catre stundentii sai) spuse:” Faceti loc fratilor vostri.” Apoi catre mine:” Mergi afara si spune: Cine vrea sa afle despre Qur’an si interpretarea sa,lasa-l sa intre.” Si iar casa se umplu si Abdullah rezolva si oferea mult mai multe informatii decat I se cerea.” Si asa continuau sa intre grupuri de oameni care cereau lamuriri despre fiqh (jurisprudenta), halal(permis) si haram(interzis) , legile mostenirii, limba araba,poezie si etimologie. Pt a evita ca prea multa lume sa se adune intr-o singura zi pt a discuta diferite probleme, Abdullah decise sa dedice cate o singura zi pt o anumite disciplina. Intr- zi se discuta doar interpretarea Qur’anului,in timp ce in alta zi se discuta doar despre fiqh (jurisprudenta).



Va urma insha’Allah


Fi Aman Allah
 

gamada27

Slave of Allah
continuare

Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu


Bismillahi AlRahmani AlRahiim




:SMILY34:
Maghazi sau companionilor Profetului(salla Allahu aleihi wa salam),poeziei,istoriei arabilor de dinaintea Islamuluii fiecaruia ii era alocata cate o zi. Abdullah ibn Abbas a adus modului sau de a preda in plus o memorie si o inteligenta extraordinara. Explicatiile sale erau exacte(precise),clare si logice. Argumentele sale erau insotite de hadithuri si fapte istorice.O data cand minunata sa putere de convingere a fost folosita in timpul caliphatului lui Ali.Un numar mare de sustinatori ai lui Ali care erau(stateau) impotriva lui Muawiyah tocmai dezertasera. Abdullah ibn Abbas a mers la Ali si i-a cerut perminiunea sa vorbeasca pt el.Ali a ezitat la inceput deoarece se temea pt viata lui Abdullah(radiAllahu anhum) dar a renuntat in fata optimismului de care dadea dovada Abdullah ca nimic neprevazut nu se va intampla. Abdullah a mers la acel grup.Erau absorbiti in adorare. Unii dintre ei nu vroiau sa-l lase sa vorbeasca in timp ce altii doareau sa auda ce avea de spus.”Spuneti-mi “ i-a intrebat Abdullah,” ce nemultumiri aveti impotriva varului Profetului(salla Allahu aleihi wa salam), sotul fiicei sale si primul care a crezut in el?”Oamenii au inceput sa-I spuna care erau cele 3 mari nemultumiri impotriva lui Ali.Prima, era legata de faptul ca el a desemnat un judecator pt probleme cu caracter religios (Islamic) – insemnand ca Ali(radiAllahu anhu) a fost de acord cu verdictele date de Abu Musa al-Asbari si Amr ibn al-As in disputa cu Muawiyah. A doua, era ca el a luptat dar nu a luat nici o prada sau prizonieri de razboi. A treia,era ca el nu a insistat asupra titlului de Amir al-Muminin in timpul derularii judecatii cu toate ca Musulmanii au promis sa I se supuna iar el era Amirul de drept al acestora. Pt ei acesta era clar un semn de slabiciune si un semn ca Ali urma sa aduca o proasta reputatie statutului sau deAmir al-Muminin.Ca raspuns, Abdullah i-a intrebat daca poate el sa recita versete din Qur’an si din spusele Profetului (salla Allahu aleihi wa salam) la care bineinteles nu aveau nimic de obiectat si care sa faca referire la remarcile(nemultumirile) lor,ar fi ei pregatiti sa-si schimbe parerea?Ei au raspuns ca da asa vor face si Abdullah incepu:”Referitor la nemultumirea voastra in care Ali a desemnat un judecator pt probleme religioase islamice,Allah Subhanu wa Ta’ala a spus: “O,voi cei care credeti !Nu ucideti vanatul cand sunteti in stare de sacralizare(ihram).Iar acela care omoara intr-adins este pedepsit sa dea din vite atata cat a omorat,dupa ce vor judeca fapta lui doi(barbati) drepti dintre voi,….[ Qur’an,Surat Al-Ma’ida,aya 95]


Va urma insha’Allah


Baraka Allahu Feekum
 

gamada27

Slave of Allah
Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu
Aceasta e ultima parte din Abdullah ibn Abbas(radiAllahu anhu).Scuzati de intarziere:biggrin:

Bismillahi Rahmani Rahiim


:SMILY34:Raspunsul lor fu desigur ca verdictul era mult mai important in acest caz decat salvarea vietilor unor Musulmani si sa faca pace intre ei decat sacrificarea vanatului in incinta sacra unde Allah(Subhanu wa Ta’ala) a interzis aces lucru. “Am lamurit aceasta problema?” intreba Abdullah(radiAllahu anhu), iar ei raspunsera: "Allahumma, naam – O Doamne,da!" Abdullah(radiAllahu anhu) continua: "Cat despre nemultumirea voastra cu privire la faptul ca Ali nu a luat prazi sau prizonieri de razboi asa cum Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) a facut, doriti sa o luati pe “mama” voastra Aishah ca prizonier de razboi si sa o tratati asa cum sunt tratati prizonierii de razboi ?Daca raspunsul vostru este “da”,atunci ati cazut in kufr (necredinta). Si daca spuneti ca nu este “mama” voastra,deasemenea ati cazut in kufr, pt ca Allah Subhanu wa Ta’ala a spus: ‘ Profetul este mai milostiv fata de credinciosi decat isi sunt ei insisi iar sotiile sale sunt mamele lor .' ( Qur’an, Surat al-Ahzab, 33:6). "Alegeti ceea ce doriti”,spuse Abdullah si apoi ii intreba:”AM lamurit si aceasta problema?” iar ei si de aceasta data au raspuns: "Allahumma, naam - O Doamne, da!" Abdullah continua : "Cat despre nemultumirea voastra cum ca Ali a renuntat la titlul de Amir al-Muminin, (amintiti-va) ca insusi Profetul(salla Allahu aleihi wa salam),in timpul Hudaybiyyah, a cerut ca mushrikin(necredinciosii) sa scrie in armistitiul incheiat cu ei: 'Si acesta este lucrul cu care Mesagerul lui Allah a fost de acord…..’ iar ei au raspuns:’Daca noi am fi crezut ca tu esti Mesagerul lui Allah ,crezi ca ti-am mai fi blocat accesul la Kabah sau ca ne-am fi luptat cu tine?scrie in loc:'Muhammad fiul lui Abdullah.'Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) aproba cererea lor spunand:’Pe Allah,eu sunt Mesagerul lui Allah chiar daca ei ma resping.”In acest moment Abdullah ibn Abbas(radiAllahu anhu) ii intreba pe dezertanti: "Am rezolvat aceasta problema? Iar ei toti raspunsera inca o data: "Allahumma, naam - O Allah, da!"Unul din roadele acestei confruntari verbale in care Abdullah si-a aratat cunosterea amanuntita a Qur’anului si Sirah(biografia) Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) precum si remarcabila sa putere de convingere si argumentele aduse, au facut ca majoritatea, aproape 20.000 de oameni , sa se intoarca sa lupte cu Ali. Aproape 4000 au ramas totusi insensibili, fiind cunoscuti sub numele de Kharijiti . In aceasta precum si in alte ocazii, curajosul Abdullah(radiAllahu anhu) a aratat ca prefera pacea in locul razboiului si logica in locul fortei si violentei. Cu toate acestea el nu a fost cunoscut numai pt curajul sau,ci si pt modul sau de a gandi cat si pt vastele sale cunostinte. A fost cunoscut deasemenea si pt marea sa generozitate si ospitalitate. Unii dintre cei care l-au cunoscut personal spuneau despre ospitalitatea sa:” Nu am vazut o casa care sa aiba mai multa mancare,bautura sau fructe sau intelepciune decat casa lui Ibn Abbas.” El a avut un mare respect fata de oameni.El era atent si grijuliu. O data a spus:”Cand mi-am dat seama de importanta unui verset din Cartea lui Allah,imi doream ca toata lumea sa stie ceea ce eu stiam”. "Cand am auzit de un conducator musulman care conducea drept si rezolva problemele cu intelepciune,sunt fericit pt el si ma rog pt el…” “Cand am auzit de ploi care au cazut pe pamanturile musulmanilor,acest lucru ma umple de fericire…” Abdullah ibn Abbas(radiAllahu anhu) era constant in devotiunea sa. Postea optional cu regularitate si adesea statea noaptea treaz in rugaciune. Pangea in timp ce se ruga si citea din Qur’an. IAr cand citea versete care vorbeau despre moarte, inviere si Viata de Apoi vocea sa devenea grea(grava) datorita hohotelor de plans. A murit la varsta de 71 ani in orasul muntos Taif.


Fi Aman Allah
 

gamada27

Slave of Allah
Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu


Bismillahi AlRahmani AlRahiim

Ali bin Abi Taalib(radiallahu anhu)


:SMILY34:Abdu-Rahman bin Jandab spunea ca Kamil bin Ziyad i-a povestit odata:
" Ali (radiAllahu anhu) mi-a tinut mana odata,si mergeam impreuna in directia cimitirului.Cand am ajuns la desert, a tras aer adanc in piept si mi-a spus :
'O Kamil fiul lui Ziyad, inimile sunt precum navele,cele mai bune sunt extrem de constiente si mari.Invata din ceea ce am de gand sa-ti spun.Exista 3 tipuri de oameni:

(1) Un savant pe calea lui Allah,
(2) un student care cauta mantuirea, si
(3) un adept feroce propriilor idei si a propriei gandiri.
Al treilea tip de oameni sunt oameni partinitori care se lasa purtati de curenti.Ei nu cauta nici iluminare prin cunoastere si nici nu se refugiaza intr-o nisa in timpul unei furtuni.Trebuie sa intelegi ca cunoasterea(intelepciunea) este mai buna decat banii, pt ca cunoasterea te va pazi pe tine, in timp ce tu vei fi paznicul banilor tai. Faptele tale bune sunt mai presus de cunoastere,in timp ce banii au nevoie de cineva care sa-i cheltuiasca pe calea cea buna pt a ramane puri.A iubi un intelept(un om cu stiinta) si a invata de la el e o datorie ce nu poate fi platita.Cunoasterea castiga respectul celui care o detine in timpul vietii sale si lauda dupa moartea sa ,in timp ce banii nu se mai intorc odata ce i-ai cheltuit. Pastratorul(gardianul) unui seif moare dar ceea ce pastreaza(averea din seif) ramane,totusi,un barbat intelept traieste de-a lungul anilor.
Ei nu mai sunt vazuti,dar rezultatele lor sunt pastrate in inimile oamenilor. Daca cunoasterea este pastrata in inimile lor,daca este aplicata , va ajuta pe cel care o aplica,dar daca e doar memorata ,va ramane vulnerabila. (Alta) persoana poate folosi cunostintele sale religioase pt castiguri lumesti...dar in felul acesta, cunostintele sale vor muri odata cu purtatorul sau.
Cu toate acestea,pamantul nu va ramane fara cineva care sa poarte dovada Suveranitatii lui Allah si marturia Mesagerului Sau, altfel revelatiile lui Allah si semnele sale clare vor disparea. Astfel de oameni adevarati sunt putini,dar ei sunt cei mai buni in ochii lui Allah(Subhanu wa Ta’alla). Prin ei,Allah Atotputernicul a pastrat mesajul Sau, si nu ii va lua la el decat dupa ce ei vor transmite mesajul Sau celor asemenea lor. Acesti oameni depun eforturi mari pt a planta aceste seminte in inimile irudite cu ale lor. Pri n urmare,cunoasterea capata putere in inimile lor,si din ea ei isi formeaza un sistem de judecata ....
Adevarul este ca oamenii lui Allah traiesc in aceasta lume cu corpuri in care sufletele lor sunt prizoniere de catre Supremul Observator. Astfel de oameni sunt pastratorii mesajului lui Allah pe pamant,si sunt cei care cheama la religia Sa(la Islam). Ah, ah!Imi doresc f mult sa-i intalnesc,si cer iertare de la Allah(Subhanu wa Ta’alla) pt mine is pt tine.Acum daca doresti ne putem intoarce."

Din "The Beauty of the Righteous And Ranks Of The Elite"
(Hilyat-ul Awliya Wa Tabaqat al-Asfiya)



va urma insha'Allah
 

gamada27

Slave of Allah
Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu

Baraka Allahu feekum


Abdullah Ibn Hudhafah As-Sahmi(RadiAllahu anhu)

Bismillahi AlRAhmani AlRahiim




"Companions of The Prophet", Vol.1, de: Abdul Wahid Hamid.
Istoria ar fi trecut peste acest om la fel cum a trecut peste alte sute de mii de arabi inaintea sa. El, ca si ei, nu urmareau faima sau captarea atentiei cuiva. Oricum,maretia Islamului,i-a dat lui Abdullah ibn Hudhafah(radiAllahu anhu) ocazia sa intalneasca 2 dintre cei mai importanti oameni ai timpului sau رKhusraw Parvez regele Persiei si Heraclius, imparatul Bizantului. Povesteaintalnirii sale cu Khusraw Parvez incepea in anul sase dupa hijrah cand Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) decise sa trimita cativa dintre Companionii sai cu scrisori catre conducatorii din afara Peninsulei Ababice pt ai invita la Islam. Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) a acordat o mare importanta acestei initiative. Acesti mesageri trebuiau sa mearga in locuri indepartate cu care nu aveau vreun tratat sau acord si fara sa stie limba, traditiile sau regulile conducatorilor acelor tinuturi. Ei mergeau sa invite conducatorii acelor tinuturi sa paraseasca reliagia lor si puterea si gloria lor si sa intre in religia unor oameni cu care nu mai intrasera in contact pana atunci.Misiunea lor era fara indoiala deosebit de periculoasa. Pt a face cunoscut planul sau Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) i-a chemat pe Companionii sai si li s-a adresat.A inceput prin a-L Preamari pe Allah si a-I aduce multumiri.Apoi a recitat Shahadah si a continuat zicand:” Vreau sa trimit cativa dintre voi pt a vorbi cu conducatorii tinuturilor indepartate(necunoscute,straine), dar sa nu va certati cu mine asa cum au facut-o islaelitii cu Isus fiul Mariei.” “O Profet al Lui Allah,vom face orice doresti” raspunsera ei.”Trimite-ne oriunde doresti” Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) a desemnat 6 dintre Companionii sai(Sahabah) pt a duce scrisori conducatorilor arabi si celor nearabi din tinuturile straine. Unul dintre acestia a fost Abdullah ibn Hudhafah(radiAllahu anhu). El a fost ales sa duca scrisoarea Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) imparatului Persiei Khusraw Parvez. Abdullah si-a pregatit camila si si-a luat ramas bun de la sotia si fiul sau. Apoi pleca singur,traversand munti si vai pana ajunse pe pamantul persan. Ceru permisiunea de a vorbi in prezenta regelui informand garzile despre scrisoarea pe care o detinea. Khusraw Parvez ordona sa-i fie pregatita camera de audiente si isi chema sfatuitorii sai apropiati. Cand terminara ii dadura lui Abdullah permisiune de a intra. Abdullah intra si-l vazu pe imparatul Persiei imbracat in haine fine si purtand un turban mare si frumos aranjat pe cap. In schimb Abdullah purta haine normale de beduin. Era un om inalt iar picioarele sale erau ferme.Onoarea Islamului ardea in pieptul lui iar puterea credintei sale pulsa in inima lui. Cand il vazu ca se apropie Khusraw Parvez desemna un om sa ia scrisoarea de la el. ”Nu," spuse Abdullah. " Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) mi-a ordonat sa va inmanez personal scrisoarea si nu voi incalca porunca Mesagerului lui Allah." " Lasati-l sa se apropie ," le spuse Khusraw garzilor sale si Abdullah se apropie si-i inmana personal scrisoarea.


Va urma insha’Allah
 

gamada27

Slave of Allah
continuare

Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu
baraka Allahu feekum

Bismillahi AlRahmani AlRahiim



:SMILY34:Khusraw a chemat apoi un mustasar care era originar din Hira si ii ordona sa deschida scrisoarea si sa-i citeasca continutul. El incepu sa citeasca: " In numele lui Allah, Cel Binefacator si Milostiv. De la Muhammad, Mesagerul Sau, pt Khusraw conducatorul Persiei. Pacea sa fie asupra oricui urmeaza calauzirea . . ." Khusraw auzi numai aceasta parte a scrisorii cand focul maniei incepu sa arda in inima sa. Fata sa deveni rosie si incepu sa transpire in jurul gatului.Smulse scrisoarea din mana mustasarului si incepu sa-o faca bucati fara sa stie ce altceva continea si tipa , " Indrazneste sa imi scrie in acest mod,el care este sclavul meu "? Era furios ca Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) nu i-a acordat importanta cuvenita in scrisoarea sa. Apoi porunci ca Abdullah sa fie dat afara. Abdullah fu deci dat afara,nestiind ce i se va intampla. Va fi omorat sau va fi lasat liber? Dar nu vroia sa astepte sa vada. Spuse , "Pe Allah,nu imi pasa ce mi se va intampla dupa ce am vazut modul in care a fost tratata scrisoarea Profetului(salla Allahu aleihi wa salam)." Reusi sa ajunga la camila sa si pleca. Cand furia lui Khusraw se domoli el ordona ca Abdullah sa fie adus inapoi.. Dar Abdullah nu era de gasit. Il cautara pe tot drumul pana la peninsula Arabica dar aflara ca plecase deja . Inapoi in Madinah, Abdullah ii spuse Profetului (salla Allahu aleihi wa salam) cum Khusraw ii facuse scrisoarea bucati iar raspunsul Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) fu doar , "Fie ca Allah sa rupa regatul sau". Intre timp , Khusraw ii scrie lui Badhan, delegatul sau din Yemen,ca sa trimita 2 oameni puternici sa-l aduca inapoi in Persia pe “acel om care a aparut in Hijaz”. Badhan trimise 2 dintre cei mai puternici oameni ai sai la Profet(salla Allahu aleihi wa salam) si le dadu o scrisoare in care ii cerea sa-i insoteasca cu scopul de al intalni pe Khusraw in cel mai scurt timp. Badhan deasemena ordona oamenilor sai sa afle orice informatie putea despre Profet(salla Allahu aleihi wa salam) si despre mesajul cu care venea.Barbatii plecara imediat. La Ta'if intalnira cativa negustori Quraysh si ii intrebara despre Muhammad(salla Allahu aleihi wa salam). "El este in Yathrib," spusera ei si plecara in drum spre Makkah foarte bucurosi. Asta era o veste buna pt ei si plecara sa le spuna si celorlalti din neamul Quraysh, "Vei fi multumit. Khusraw este pe cale sa-l ia pe Muhammad iar tu vei fi scapat de rau." Intre timp cei 2 barbati mersera direct in Madinah unde il intalnira pe Profet(salla Allahu aleihi wa salam),ii dadura scrisoarea lui Badhan si ii spusera , "Regele regilor, Khusraw, a scris conducatorului nostru Badhan sa trimita oameni dupa tine. Am venit sa te luam cu noi. Daca vii de buna voie, Khusraw a zis ca va fi bun cu tine si nu te va pedepsi. Dar daca refuzi, vei cunoaste puterea pedepsei sale. El are puterea de a te distruge pe tine si oamenii tai." Profetul(salla Allahu aleihi wa salam)zambi si le spuse, "Mergeti inapoi in muntii vostri si intoarceti-va maine." In ziua urmatoare, venira la Profet(salla Allahu aleihi wa salam) si ii spusera , " Esti pregatit sa mergi cu noi sa-l intalnesti pe Khusraw?" "Nu-l veti intalni pe Khusraw dupa ziua de azi," raspunse Profetul(salla Allahu aleihi wa salam).


Va urma insha’Allah
 

gamada27

Slave of Allah
continuare

Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu

Baraka Allahu feekum



Bismillahi AlRahmani AlRahiim

:SMILY34:‘’Allah l-a omorat iar fiul sau Shirwaih i-a luat locul in aceasta noapte din aceasta luna." Cei doi barbati se uitau uimiti la Profet(salla Allahu aleihi wa salam) .Erau complet stupefiati. " Stii ceea ce spui?"au intrebat."Sa-i scriem lui Badhan despre asta?" "da," raspunse Profetul(salla Allahu aleihi wa salam), "si spuneti-i ca religia mea m-a informat despre ceea ce s-a intamplat in regatul lui Khusraw si daca va deveni Musulman, il voi pune conducator peste ceea ce acum controleaza ".Cei doi barbati s-au intors in si i-au spus lui Badhan cele intamplate. Badhan spuse, "Daca ceea ce a spus Muhammad este adevarat,atunci el este Profet.Daca nu atunci vom vedea ce vom face cu el."La scurt timp dupa aceasta discutie,veni o scrisoare pt Badhan din partea lui Shirwaih in care acesta spunea, "L-am omorat pe Khusraw datorita tiraniei sale.El considera a fi legal sa omoare alti lideri,sa le captureze femeile si sa le confiste averile.Cand scrisoarea mea va ajunge la tine,poti sa faci alianta cu cine doresti in numele meu ." Imediat ce Badhan termina de citit,anunta ca a intrat in Islam.Persii din Yemen devenira si ei musulmani.Aceasta este povestea intalnirii dintre Abdullah ibn Hudhafah si regele Persan.


:SMILY34:Intalnirea sa cu imparatul Bizantului a avut loc in timpul caliphatului lui Umar ibn alKhattab. Aceasta este deasemenea o poveste uimitoare. In anul 19 dupa Hijrah, Umar trimite o armata sa lupte impotriva imperiului Bizantin. Din ea facea parte si Abdullah ibn Hudhafah.Vestea fortei Musulmane ajunse si la urechile imparatului Bizantului.El auzise despre sinceritatea credintei lor,cat si despre dorinta lor de a-si sacrifica viata de dragul lui Allah si al Profetului sau(salla Allahu aleihi wa salam).El le ordona oamenilor sai ,sa-i aduca orice prizonier Musulman pe care il prind in viata.Allah a vrut ca Abdullah ibn Hudhafah sa fie acel prizonier,si asa ajunse el in fata imparatului Bizantului. Imparatul il privi indelung pe Abdullah. Brusc spuse, "Iti voi propune ceva." "Ce anume?" intreba Abdullah. "Iti sugerez sa devii Crestin. Daca faci asta te voi elibera si iti voi asigura un loc sigur unde sa stai." Reactia prizonierului fu de furie : " Prefer sa mor de o mie de ori decat sa fac ceea ce imi ceri." "Vad ca esti un om indreznet.Totusi,daca accepti propunerea mea iti voi da o parte din autoritatea mea si te voi facedintre cei apropiati mie." Prizonierul in lanturi zambi si spuse, " Pe Allah, daca mi-ai da tot ceea ce ai(avere,putere) si tot ceea ce Arabii au in schimbul religiei lui Muhammad,tot nu am sa accept ." "Atunci te voi omori." "Fa ce vrei," raspunse Abdullah.Imparatul l-a pus pe o cruce si le-a ordonat soldatilor sai sa arunce cu sulite in el,prima data pe langa maini , apoi pe langa picioare iar in tot acest timp ii spunse sa accepte Crestinismul sau macar sa renunte la religia sa.Dar el refuza de fiecare data. Vazand asta imparatul ordona sa fie dat jos de pe cruce si de asemenea ordona sa-i fie adusa o oala mare, pe care o umplu cu ulei si o puse pe foc. Apoi ordona sa mai fie adusi 2 prizonieri musulmani, iar pe unul dintre ei il arunca in oala cu ulei incins.CArnea acestuia se desprinse de pe oasele lui si in curand acestea s-au putut vedea.Imparatul se intoarse spre Abdullah si il invita din nou la Crestinism.Acesta fu cel mai greu test pe care Abdullah a trebuit sa-l infrunte pana acum.Dar el ramase ferm iar imparatul continua sa incerce. Apoi a ordonat ca Abdullah sa fie aruncat in oala.Cand era luat a inceput sa planga.Imparatul crezu ca s-a razgandit in ultimul moment si il aduse inapoi la el.Inca o data sugera ca acesta sa devina Crestin,dar spre surprinderea sa Abdullah refuza.’’La naiba cu tine! De ce plangi atunci?"tipa imparatul. "Plang," spuse Abdullah, "deoarece mi-am spusر 'Acum vei fi aruncat in aceasta oala iar sufletul tau va parasi corpul'. Ceea ce imi doresc cu adevarat este sa am atatea suflete cate fire de par am pe corp pt ca toate sa fie aruncate in oala de dragul lui Allah."Apoi tiranul spuse, "Imi vei saruta fruntea?Apoi vei fi liber " "Si impreuna cu mine si ceilalti prizonieri musulmani?" intreba Abdullah.Imparatul fu de acord si Abdullah si-a zis, "Unul dintre dusmanii lui Allah!Il voi saruta pe frunte iar el ne va elibera pe toti. Nimeni nu ma va invinui pt ca am facut asta ." Apoi merse la imparat si-l saruta pe frunte. Toti prizonierii MUsulmani au fost eliberati si predati lui Abdullah. Abdullah ibn Hudhafah veni in cele din urma laUmar ibn alKhattab si-i povesti cele intamplate. Umar paru multumit , se uita la prizonieri si spuse , "Fiecare Musulman are datoria sa sarute frunte lui Abdullah ibn Khudhafah iar eu voi fi primul." Umar se ridica si saruta fruntea lui Abdullah ibn Hudhafah..
 

gamada27

Slave of Allah
Umar bin Al Khattab(radiAllahu anhu)

Bismillahi AlRahmani AlRahiim


Umar bin Al Khattab(radiAllahu anhu)​



Perioada Pre-Islamica


Familia


Data exacata a nasterii lui Umar(radiAllahu anhu)nu este cunoscuta.Opinia majoritatii ,este ca Umar(radiAllahu anhu) s-a nascut in Mecca in jurul anului 580 A.D.Era mai tanar cu cca 10 ani fata de Profetul lui Allah(salla Allahu aleihi wa salam).
Umar(radiAllahu anhu) a apartinut clanului Adi din tribul Quraish.Acesta era unul din cele 10 clanuri ale tribului Quraish care traiau in Mecca.
Lantul genealogic al lui Umar(radiAllahu anhu) era: Umar fiul lui Khattab; fiul lui Nufail; fiul lui Abul Uzza; fiul lui Riza; fiul lui Ribah; fiul lui Qurat; fiul lui Adi; fiul lui Katb.
Lantul genealogic al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) era: Muhammad (salla Allahu aleihi wa salam) fiul lui Abdullah; fiul lui Abdul Muttalib; fiul lui Hashim; fiul lui Abd Munaf; the son fiul lui Qussay; fiul lui Kulab; fiul lui Ka'b.
In cazul lui Abu Bakr(radiAllahu anhu) si al Profetului(salla Allahu aleihi wa salam), Murrah era stramosul lor comun(al 8-lea din lantul lor genealogic). In cazul Profetului(salla Allahu aleihi wa salam) si al lui Umar(radiaAllahu anhu), Ka'b era stramosul lor comun (al 9-lea din lantul lor genealogic).
Printre stramosii lui Umar(radiAllahu anhu) Adi s-a ramarcat ca diplomat la vremea sa,iar clanul a devenit cunoscut datorita lui.Oricand tribul Quraish avea de negociat vreu angajament cu un alt trib,Adi era reprezentantul intereselor tribului Quraish ca si ambasador.Chiar si in cazul disputelor din interiorul tribului Quraish, Adi jura rolul mediatorului. Dupa moartea lui Adi cele doua roluri cel de diplomatic si cel de mediator au devenit ereditare(mostenite de familia sa).
Bunicul lui Umar Nufail a mediat disputa dintre Abdul Muttalib,bunicul Profetului(salla Allahu aleihi wa salam), si Harab bin Umayyah privind custodia Ka'bei. Nufail a dat verdictul in favoarea lui Abdul Muttalib. Adresandu-se lui Harab bin Umayyah i-a spus:
"De ce ai alege sa te certi cu o persoana care este mai inalta decat tine;mai impunatoare decat tine;mai rafinata din punct de vedere intelectual decat tine;ai carui descendenti sunt mai numerosi decat ai tai si a carui generozitate o depasteste pe a ta? Cu toate acestea iti apreciez foarte mult calitatile si nu vreau sa te denigrez in vreun fel.Esti bland ca un miel, esti renumit in intrega Arabie pt tonul bland al vocii tale, si esti un atu pt tribul tau. "
Acasta discutie arata calitatile diplomatice ale lui Nufail si simtul foarte ridicat al dreptatii pe care il poseda.
Khattab tatal lui Umar(radiAllahu anhu) era unul dintre cei mai renumiti membri din Banu Adis(clanul Adis). Banu Adis a avut unele dispute cu Banu Abdul Shams. Banu Abdul Shams erau mai puternici si cu o pozitie mai buna in tribul Quaraish, Banu Adis pt a fi in siguranta a trebuit sa se alieze cu alt clan.Ei s-au aliat cu Banu Shams. In aceasta alianta, Khattab a compus urmatoarele versuri:
"Cum poate Abdul Shams sa ne ameninte in continuare,
Cand alti oameni s-au alaturat cauzei noastre?
In mijlocul Banu Shams exista razboini puternici,
De a caror ospitalitate si protectie ne bucuram."
Casa in care s-a nascut Umar(radiAllahu anhu) in Mecca se afla la mijlocul distantei dintre Safa si Marwah. In timpul caliphatului sau, Umar(radiAllahu anhu) a avut casa demolata iar locul a fost transformat intr-un camping.
Mama luiUmar se numea Khantamah si era fiica lui Hisham bin al-Mughirah. Al-Mughirah era o persoana importanta printre cei din tribul Quraish. In cazul unui razboi el ar fi adunat trupele Quraishilor si le-ar fi condus in lupta. Hisham bunicul de mama al lui Umar si al-Walid tatal renumitului General Khalid erau frati. Khalid era deci varul mamei lui Umar si uchiul sau din partea mamei.
Abu Jahl al carui nume era Amr bin Hisham bir al-Mughirah era fratele mamei lui Umar(radiAllahu anhu),si deci unchiul sau din partea mamei. Una dintre surorile mamei lui Umar, Umm Salma a fost sotia Profetului (salla Allahu aleihi wa salam).
Umar a avut multi frati si surori. Cei mai cunoscuti dintre ei au fost: Zaid si Fatima. Zaid si Umar erau frati vitregi, mamele lor fiind diferite. Cu toate acestea cei doi frati erau foarte devotati unul altuia. Cand Zaid a murit ca martir in bataliade la Yamama in timpul caliphatului lui Abu Bakr(radiAllahu anhu), Umar a fost foarte afectat(trist). El obisnuia sa spuna, "Oricand vantul sufla(bate) dinspre Yamama,imi aduce mireasma lui Zaid."
Fatima a fost sora buna a lui Umar. Ea s-a casatorit cu verisorul ei Saeed bin Zaid bin Amr. Ea a jucat un rol important in convertirea lui Umar la Islam.
Amr, un frate al lui Khattab era unchiul lui Umar din partea tatalui. Zaid fiul lui Amr,si verisorul lui Umarera printre cei mai distinsi oameni din tribul Quraish,inainte de a renunta la idolatrie si a se converti la Islam,si a crede in Unicitatea lui Allah. Zaid era poet. Una din poeziile pe care le-a scris:
"Cred intr-un singur Dumnezeu,
Nu pot crede intr-o mie de Dumnezei.
Nu cred in idolii Lat si Uzza,
Un om prudent is intelept nu poate face mai mult."
Khattab tatal lui Umar l-a persecutat pe Zaid din cauza convingerilor sale religioase. Zaid a murit inainte ca Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) sa faca publica misiunea sa profetica.Cand Profetul(salla Allahu aleihi wa salam) si-a facut publica profetia Saeed fiul lui Zaid care se casatorise cu sora lui Umar Fatima,a fost printre primii care s-au convertit la Islam.


Allahu 3allam



va urma insha'Allah




:tti_sister:


:wasalam:
 
Top