Konjanik
Hic Rhodus Hic Salta
بسم الله الرحمن الرحيم
Poslanikovi, sallallahu alejhi we sellem, savjeti Ebu Zerru, radij Allah anh
Poslanikovi, sallallahu alejhi we sellem, savjeti Ebu Zerru, radij Allah anh
Ebu Zerr, r.a. jednom upita Allahovog Poslanika s.a.v.s.: „A kakve su bile Sahife Musa’ove, a.s.?“
Allahov Poslanik, s.a.v.s. mu odgovori: „Sve su to bili savjeti iz kojih se uzimaju pouke. …(Od tih pouka su): 'Čudim se onome ko sigurno zna da će umrijeti, a i dalje se veseli. Čudim se onome ko je potpuno ubijeđen da postoji džehennemska vatra, a i dalje se smije. Čudim se onome ko vjeruje u Allahovo određenje (kader), a tome se protivi. Čudim se onome ko vidi dunjaluk i njegovu promjenljivost sa ljudima, pa i pored toga u tome nalazi smiraj. Čudim se onome ko je čvrsto ubijeđen da će sutra polagati račun, a za to se ne priprema.'”
Ebu Zerr, r.a., reče: „Allahov Poslaniče, posavjetuj me!”
Poslanik mu reče: “Savjetujem ti da budeš bogobojazan, jer to je kruna svih stvari“.
Tada Ebu Zerr, r.a. reče: “Reci mi još koji savjet!”
Poslanik mu reče: “Uči Kur'an i spominji Allaha, dž.š. (čini zikir), jer ti je to svjetlost na zemlji, a tvoje blago i zaliha na nebesima“.
Tada Ebu Zerr, r.a. reče: “Reci mi još koji savjet!“
Poslanik mu reče: “Čuvaj se pretjeranog smijanja, jer to umrtvljuje srce i uklanja svjetlost (nur) s lica“.
Ebu Zerr, r.a. opet reče: “Reci mi još koji savjet, Allahov Poslaniče“.
Poslanik, s.a.v.s. nastavi: „Učestvuj u džihadu, jer to je asketizam mog ummeta“.
Ebu Zerr, r.a. opet reče: „Reci mi još koji savjet, Allahov Poslaniče“.
Poslanik, s.a.v.s. nastavi: „Voli siromašne i druži se s njima“.
„Reci mi još nešto, Allahov Poslaniče“, reče Ebu Zerr.
Poslanik, s.a.v.s. mu reče: „Gledaj u onoga ko je u težoj situaciji od tebe, a nemoj gledati u onoga ko je u boljoj situaciji, tako ćeš više cijeniti Allahovu blagodat prema tebi“.
Poslanik, s.a.v.s. mu reče: „Govori istinu, pa makar bila i gorka“.
Poslanik, s.a.v.s. mu još ovo reče: „Ono što znaš od svojih mahana neka te odvrati od istraživanja mahana kod drugih ljudi i njima ne zamjeraj zbog onoga što i ti sam činiš! Ružna li je osobina istraživati tuđe mahane, a sebe zapostavljati“.
Zatim je Poslanik, s.a.v.s. potapšao Ebu Zerra po njegovim plećima i rekao:
„O Ebu Zerre, nema ništa pametnije od razmišljanja, niti ima veće bogobojaznosti od neuznemiravanja ljudi, niti ima vrjednijeg plemenskog porijekla od lijepog ponašanja”.
Ibn Hibban u Sahihu i Hakim u Mustedreku