"Sotiile Profetului (saws)"

umm aisha

Junior Member
Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Sotiile Profetului (sallallahu alehi wa salam)


De ce este important sa invatam despre sotiile Profetului (saws)?Astazi noi musulmanii, suntem intr-o criza de indentitate. Copiii nostri cauta sa imite tot mai mult celebritati fabricate, false care apar pe sticla si pe totate copertile revistelor. Am uitat care ne sunt intr-adevar valorile si ca Alhamdulillah Allah ne-a lasat multi oameni care sa ne serveasca ca exemplu in religia noastra.


Profetul (saws) ne ordona intr-unul din Hadeeth-urile sale care a fost relatat de Anas (r.a):

“Iubiti-l pe Allah pentru bunurile, cadourile care vi le da; iubiti-ma pe mine de Dragul Lui Allah; si iubiti oamenii din casa mea (familia mea) pentru ca eu ii iubesc.”Asa cum ne invatam baietii sa urmeze exemplul Companionilor la fel ar trebui sa ne invatam si fetele sa urmeze exemplul sotiilor Profetului (saws).
As vrea sa stabilesc de la inceput cateva chestiuni care ne vor face sa intelegem mai bine toata povestea sotiilor Profetului (saws).Intrebare:

La ce varsta s-a casatorit pentru prima oara Profetul Mohammed (saws)?


Raspuns:

La varsta de 25 de ani.
Intrebare:

“Cine a fost prima sa sotie? Si cati ani avea ea?

Raspuns:


Prima sotie a fost Khadeejah bint Khuwailid (r.a). Avea 40 de ani. Mai fusese casatorita de doua ori inainte. Era vaduva si avea si copii.A fost relatat de Anas ca Profetul (saws) a spus:


“Din toate femeile lumii urmatoarele 4 sunt de ajuns pentru voi (adica ele au fost cele mai bune): Maryam , fata lui Imran (mama Profetului Isus<pacea fie asupra lor>); si Khadeejah fata lui Khuwailid (prima sotie a Profetului<saws>) pacea fie asupra ei; Fatimah fata Profetului Mohammed (saws) si a Khadeejei (Allah sa fie multumit de ele); si Assiya, sotia Faraonului (ea este cea care l-a salvat pe Moise din raul Nilului cand era inca un bebelus, si l-a crescut ca si cum ar fi fost copilul ei <pacea sa fie asupra lor>).”Din postul urmator vom incepe cu prima sotie a Profetului (saws), Khadeejah bint Khuwailid (r.a).
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Khadeejah bint Khuwailid (radiallahu anha)Cea Pura:

Ea a fost lidera femeilor din timpul ei.

Khadeejah bint Khuwailid bin Asad bin Abdul-‘Uzza bin Qusai bin Kilab Al-Quraishiyyah.

Tatal ei a fost unul din liderii tribului Quraish, unul din proeminentii lideri, de fapt. Ca dovada pentru asta avem faptul ca el a fost un membru al delegatiei care a fost trimisa de Quraish in Yemen, pentru a-l felicita pe regele arabilor, Saif bin Dhee Yazin, cand a obtinut victoria asupra abisinienilor, si i-a alungat de pe pamanturile lor.
Cat despre mama sa, ea a fost Fatimah bint Zaid bin Al-Asamm,
a carui genealogie se leaga de cea a Profetului (saws) prin Lu’ayy bin Ghalib.
Khadeejah (radiallahu anha) a fost nascut cu 68 de ani inainte de Hijrah si cu aproximativ 15 ani inainte de anul Elefantului(anul in care s-a nascut Profetul <saws>). In acest an Abrahah, conducatorul Abisiniei, a atacat Ka’bah si Allah (swt) a trimis impotriva lui, armata Sa – formata din stoluri de pasari si i-a nimicit pe toti. Khadeejah (radiallahu anha) a fost nascuta intr-o familie de nobili, o familie cu putere si cu functie de conducere. Ea a crescut dupa mediul in care a fost nascuta, un mediu cu moralitate, cu etica si principii.

Era o femeie hotarata si decisa, foarte inteligenta si inteleapta, fiind cunoscuta de cei din acea perioada ca si At-Tahirah (Cea Pura).
Khadeejah (radiallahu anha) era o femeie de afaceri care era si foarte bogata, si obisnuia sa angajeze barbate care lucrau pentru ea; caravanele ei – ca si restul caravanelor celor din Quraish – calatoreau spre Ash-Sham (Siria) si Yemen si se intorceau cu mare profituri, deci afacerea ei era foarte profitabila si averea ei se afla mereu in crestere.

Khadeejah (radiallahu anha) inainte sa fie casatorita cu Profetul (saws) a mai fost casatorita de doua ori si de fiecare data a ramas vaduva.Prima casatorie a Khadeejei (radiallahu anha):

Khadeejah s-a casatorit cu Abu Halah bin Zurarah At-Taimi. Abu Halah a murit in timpul Jahiliyyei, dar inainte sa moara, sotia lui, Khadeejah (radiallahu anha) i-a nascut un fiu pe nume Hind, care mai tarziu a imbratisat Islamul si a fost un bun musulman. A fost un Companion al Profetului (saws) care a participat la batalia de la Badr si era de asemenea om cu carte (stia sa scrie si sa citeasca, sa nu uitam ca in acea perioada erau cativa cei care stiau sa faca asta), elocvent. Khadeejah (radiallahu anha) i-a mai nascut un fiu Halah, care a fost si el un Companion al Profetului (saws).A doua casatorie a Khadeejei (radiallahu anha):

Dupa ce Abu Halah a murit, s-a casatorit cu ‘Ateeq bin ‘A’iz, liderul tribului Makhzum si i-a nascut si lui o fat ape nume Hind, care a imbratisat si ea Islamul. Asadar toti fii si fiicele Khadeejei (radiallahu anha) au trecut la Islam – fie ca Allah sa fie multumit de ei.
Dupa moartea lui ‘Ateeq multi barbati dintre liderii de marca ai Quraishilor au cerut-o in casatorie pe Khadeejah (radiallahu anha), drept urmare a moralitatii ei, inteligentei ei, dar a preferat sa isi ocupe tot timpul ei cu cresterea celor trei copii pe care ii avea si sa se ocupe de afacerea pe care o conducea.

Profetul (saws) *!*!*!*!este intr-o calatorie de afaceri in numele Khadeejei (radiallahu anha):

Khadeejah (radiallahu anha) auzise despre inalta moralitate a Profetului (saws) si multi o informasera despre loialitatea, corectitudinea si caracterul sau nobil. Asadar ea a trimis un mesaj la Profet (saws), cerandu-i mearga cu caravana sa si sa vanda ceva marfa in Ash-Sham si i-a oferit un castig material mult mai mare decat oferea altor vanzatori.
Mohammed (saws) a acceptat propunerea Khadeejei (radiallahu anha) si s-a pregatit pentru plecarea catre Ash-Sham (Siria) luand bunurile care erau pentru vanzare si i s-a mai dat si un sclav cu numele Maisarah, sclavul Khadeejei (radiallahu anha). Pe cand se apropiau de Ash-Sham, Profetul (saws) s-a oprit si s-a asezat la umbra unui copac care era in apropierea unui locuinte izolate a unui calugar care iesise din locuinta sa si l-a intrebat pe Maisarah: “Cine este acest om care a sta sub acel copac?”
Maisarah a raspuns: “Este un om din tribul Quraish, dintre oamenii care locuiesc in locul sfant.”
Atunci calugarul i-a spus: “Nimeni nu s-a asezat sub acel copac decat un Profet.”
Maisarah a mai observat ca pe undeva pe la mijlocul miezul zilei atunci cand caldura era mai mare , un nor aparea si ii facea umbra Profetului (saws).
Trimisul Lui Allah (saws) se casatoreste cu Khadeejah (radiallahu anha):

La intoarcerea din Ash-Sham Profetul (saws) a adus de acolo bunurile pe care Khadeejah le ceruse sic and le-a vandut in Mekkah a vazut ca profitul a fost dublu decat de obicei. Maisarah a mai informat-o pe Khadeejah (radiallahu anha) despre caracterul nobil pe care l-a observat la Profet (saws) plus si ceea ce spusese acel calugar, precum si despre norul care se afla deasupra Profetului (saws) in miezul zilei cand caldura era mai mare.
Imediat dupa ce ea auzi toate acestea a trimis un mesaj la Profet (saws) in care isi exprima dorinta de casatorie impresionata fiind de caracterul sau, de corectitudinea si loialitatea sa. La momentul la care Khadeejah (radiallahu anha) a facut aceasta propunere ea era cea mai bogata si cu cel mai inalt rang in Quraish. Si toti cei cu functii mari si cu avere multa ar fi dorit sa o aiba sotie.

Dupa ce a primit aceasta propunere din partea Khadeejei (radiallahu anha), Profetul (saws) a spus unchiului sau Hamza si au fost incantati de aceasta casatorie. Unchiul Profetului (saws), Hamza a mers la casa tatalui ei Khuwailid bin Asad si a facut propunerea de casatorie din partea Profetului (saws). S-au casatorit iar Maharul platit de Profet (saws) a fost de 20 de camile. A fost prima femeie cu care Profetul (saws) s-a casatorit si cat timp a fost impreuna cu ea nu a mai avut alta sotie. S-a recasatorit abia la 2 ani dupa moartea ei.


Cand s-a casatorit cu Khadeejah (radiallahu anha) Profetul (saws) avea 25 de ani si ea avea 40 de ani.
Mohammed a devenit Profet dupa 15 ani de casatorie cu Khadeejah (radiallahu anha).

Casatoria lor a fost una binecuvantata si Trimisul Lui Allah (saws) a fost un sot exemplar, loial si bun, care si-a tratat sotia in cel mai bun mod cu putinta. Niciodata nu au s-au contrazis cu ea cu privire la ceea ce ea iubea sa faca. Dar si ea a fost o sotie exemplara, loiala si dornica sa faca usoara situatia sotului ei si sa il multumeasca. Era devotata si ascultatoare si incerca pe cat posibil sa ii asigure fericirea.
Ea obisnuia sa il servesca chiar ea in persoana pe Profet (saws) si nu sa trimita servitor. Evidenta pentru asta avem intr-un Hadeeth relatat de Abu Hurairah (radiallahu anhu) in care spune: “Ingerul Gabriel a venit la Profet (saws) si i-a spus: <<O, Trimis al Lui Allah! Khadeejah a venit si ti-a adus o tava pe care este fie mancare, fie ceva de baut. Atunci cand o vezi sa ii oferi salutul Islamic din partea Domnului ei si din partea mea si sa ii dai vestea buna a unei case pe care o are in Jennah, facuta dintr-o perla (goala inauntru), in care nu este nici zgomot si nici oboseala.”

(Sahih Bukhari 3820, Sahih Muslim, At Tirmidhi, Ibn Majah si Ahmad)Si-a demostrat cel mai mult iubirea pe care o avea fata de Profet (saws) atunci cand a observat ca Profetul (saws) avea o afectiune mai aparte pentru un sclav al Khadeejei (radiallahu anha), Zaid bin Harithah, pe care l-a oferit Profetului (saws) sa fie slujitorul lui. De asemenea atunci cand a sesizat ca Profetul (saws) si-ar fi dorit sa il aduca sa locuiasca in casa lui pe nepotul sau – Ali bin Abu Talib (radiallahu anhu) – ea a sustinut ideea lui si i-a amenajat un loc pentru el in asa fel incat sa fie aproape de Profet (saws).


Cine era Zaid bin Harithah?

Zaid bin Harithah (radiallahu anhu) era un sclav al Khadeejei (radiallahu anha). Profetul (saws) avea o afectiune mai speciala pentru acest copil, iar Khadeejah observase asta asa ca ea l-a oferit ca un cadou Profetului (saws). Toata lumea stie povestea lui Zaid (radiallahu anhu), este relatata povestea lui in cartile de Seerah.
Zaid (radiallahu anhu) era din triburile arabe din nord. A fost luat de la mama sa, cand erau in drum sa viziteze unchii din partea mamei care erau din tribul Tayy. Dupa ce a fost luat in captivitate, a fost vandut ca si sclav si a fost cumparat de Hakeem bin Hizam (nepotul Khadeejei) care i l-a daruit ei ca si cadou. Tatal lui Zaid, cand a auzit ca fiul sau fusese rapit, i s-a rupt inima de tristete, si l-a cautat timp indelungat, pana cand l-a gasit la Trimisul Lui Allah (saws). Toata aceasta intamplare s-a petrecut mai inainte ca Profetul (saws) sa primeasca reveleatia, adica inainte de venirea Islamului. Cand tatal sau a venit sa isi ceara fiul, Profetul (saws) l-a chemat pe baiat si l-a lasat sa aleaga daca vrea sa mearga cu tatal sau ori prefera sa ramana cu el Profetul (saws) care de fapt il si adoptase caci acum il strigau Zaid bin Muhammed (asta pana cand a fost revelata ayah in Coran interzicand ca o persoana sa fie strigata dupa alt nume decat cel al tatalui biologic. Dupa acea Ayah el a fost Zaid bin Harithah (radiallahu anhu).

‘Ali (radiallahu anhu) in casa Profetului (saws):


O mare binecuvantare pe care Allah i-a dat-o lui ‘Ali a fost aceea ca facea parte dintr-o familie foarte numeroasa, iar tatal sau Abu Talib avea de hranit multe persoane, iar cei din Quraish era loviti de o seceta cumplita. Asadar Profetul (saws) i-a spus unchiului sau, Al-‘Abbas (radiallahu anhu) care era considerat a fi unul dintre cei mai bogati membri ai tribului Banu Hashim:
“O, Abbas! Fratele tau Abu Talib are multi membri in familie si oamenii au fost loviti de aceasta calamitate dupa cum vezi, deci vino cu mine la el, ca sa ii usuram povara familiei lui.” Abbas a fost de accord si au mers impreuna la Abu Talib. Au ajuns la el si i-au spus: “Vrem sa iti usuram din povara familiei, pana cand trece aceasta calamitate.” Abu Talib a raspuns: “Daca il lasati pe ‘Aqeel (fiul sau cel mai mare care a si imbratisat Islamul si a murit in anul 60 dupa Hijrah) apoi faceti cum doriti.” Prin urmare, Profetul (saws) l-a luat pe Ali (radiallahu anhu) sa stea cu el, in timp ce Al-‘Abbas l-a luat pe Ja’far (radiallahu anhu) sa locuiasca cu el.​


Khadeejah (radiallahu anha) l-a primit cu bratele deschise si l-a crescut si educat intr-un mediu cu foarte bune maniere. Personalitatea ei si-a pus foarte mult asupra personalitatii lui Ali bin Abu Talib (radiallahu anhu). Apoi cand a venit Islamul el a fost primul copil care a imbratisat Islamul si mai tarziu cand a crescut, Profetul (saws) l-a casatorit cu fiica sa Fatimah (radiallahu anha).


Copiii pe care Khadeejah (radiallahu anha) i-a nascut Profetului (saws):

Au avut o familie foarte fericita, intr-un mediu plin de respect si afectiune. Dar fericirea lor a fost complete in momentul in care Allah (swt) i-a binecuvantat cu mai multi copii, proprii lor copii.

Ea a nascut Profetului (saws) si fete si baieti, si toti copiii au fost ai lui cu exceptia lui Ibrahim care a fost fiul Mariei.


Copiii Profetului (saws):


Al-Qasim bin Muhammed – primul fiu, care a fost nascut inainte ca Profetul (saws) sa primeasca profetia si care a murit tot inainte de profetie;


Abdullah bin Muhammed – al doilea fiu, care a fost nascut dupa ce Profetul (saws) a primit profetia si care a murit tot la varsta de 2 ani precum Al-Qasim bin Muhammed;


Ruqayyah bint Muhammed – prima fiica, care a fost nascuta inainte ca Profetul (saws) sa primeasca profetia.


Zainab bint Muhammed – a doua fiica, care a fost nascuta tot inainate ca Profetul (saws) sa primeasca profetia.


Umm Khultum bint Muhammed – a treia fiica, a fost nascuta tot inainte ca Profetul (saws) sa primeasca profetia.


Fatimah bint Muhammed – a patra fiica, care a fost nascuta tot inainte ca Profetul (saws) sa primeasca profetia.Ambii baieti nascuti de Khadeejah (radiallahu anha) au murit inainte de Islam. Cat despre fete, toate am apucat sa prinda venirea Islamului, si toate au crezut si facut Hijrah cu Profetul (saws) in Medina.


Uthman bin ‘Affan (radiallahu anhu) s-a casatorit cu Ruqqayyah si dupa moartea ei s-a casatorit cu sora ei Umm Khultum (radiallahu anha), dar dupa un timp s-a stins si ea. Fatimah (radiallahu anha) s-a casatorit cu ‘Ali bin Abu Talib (radiallahu anhu) si i-a nascut doi fii: Al-Hassan si Al-Hussain (radiallahu anhum).​

Inshallah vom continua cu povestea Khadeejei (radiallahu anha).
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Prima care a crezut:


Revelatia care a venit Profetului (saws) a inceput prin vise care deveneau adevarate, dupa care a simtit nevoia sa se izoleze. Este relatat prin autoritatea lui ‘Urwah bin Az-Zubair de la Aisha (radiallahu anha) ca:


Inceputul Revelatiei Divine a inceput sa apara Profetului (saws) sub forma de vise care deveneau adevarate precum lumina zilei, si apoi a inceput sa iubeasca izolarea. Obisnuia sa stea singur in pestera Hira’ unde il adora pe Allah (swt) pentru cateva zile la rand fara intrerupere si abia mai apoi dorea sa isi vada familia. Obisnuia sa ia mancare pentru cateva zile. Pana intr-o zi cand adevarul a coborat deasupra lui in pestera Hira’. Ingerul Gabriel (alleihi salam) a venit la el si i-a ordonat sa citeasca. Profetul (saws) a spus: “Nu stiu sa citesc.” Si a mai adaugat Profetul (saws) m-a prins cu putere si m-a strans atat de tare incat nu mai puteam suporta. Dupa care mi-a dat drumul si mi-a spus din nou sa citesc si eu am raspuns: “Nu stiu sa citesc.” Dupa care m-a apucat iar si m-a strans pana la fel nu mai puteam suporta. Apoi el m-a eliberat si din nou ni-a ordonat sa citesc, si eu am raspuns: “Nu stiu sa citesc.” La care ingerul m-a apucat pentru a treia oara si m-a strans apoi cand mi-a dat drumul a spus:​

“Citeste! În numele Domnului tãu care a creat, Care l-a creat pe om din sânge închegat! Citeste! Domnul tãu este cel mai Nobil...”

[Surah Al-‘Alaq, Ayah 1-3]

(aceasta relatare se gaseste si in Bukhari si Muslim)​


Apoi Trimisul Lui Allah (saws) a fugit din pestera , dar cand ajunsese la jumatatea muntelui a auzit o voce spunand: “O Muhammed! Tu esti Trimisul Lui Allah si eu sunt Gabriel!” Atunci Profetul (saws) si-a ridicat privirea in sus si l-a vazut pe Gabriel (aleihi salam) in forma unui om , punandu-si picioarele pe linia orizontului. El a spus: “O Muhammed! Tu esti Trimisul Lui Allah si eu sunt Gabriel!” Profetul (saws) s-a oprit si s-a uitat la el dar Gabriel nici nu s-a apropiat nici nu s-a retras. Profetul (saws) si-a intors privirea de la orizont dar oriunde isi intorcea fata il vedea pe Ingerul Gabriel (aleihi salam).


S-a intors la sotia sa Khadeejah (radiallahu anha), intr-o stare de soc, inima lui era zdruncinata de frica si i-a spus: “Acopera-ma! Acopera-ma! Asadar ea l-a invelit si a asteptat ca teroare pe care o traia in acel moment sa dispara. Dupa ce s-a linistit a informat-o pe Khadeejah (radiallahu anha) despre ceea ce i se intamplase si i-a mai spus: “Mi-a fost teama pentru mine”.

La care Khadeejah (radiallahu anha) i-a raspuns: “Nu! Jur pe Allah, Allah niciodata nu te-ar arunca in dizgratie pe tine. Tu tii relatii bune cu cei cunoscuti si cu rudele tale, ajuti pe cei saraci si nevoiasi, iti ospatezi musafirii cu generozitate si ajuti pe cei care sunt loviti de calamitati si merita sa fie ajutati.”


Dupa ce a auzit toata intamplarea Profetului (saws), Khadeejah (radiallahu anha) a mers impreuna cu Profetul (saws) la varul ei Waraqah bin Nawafal bin Asad bin Abdul-‘Uzza, care in perioada pre-islamica devenise crestin si stia sa scrie in limba ebraica. El scria din cartile evreilor atat de mult cat Allah (swt) i-a permis. Era foarte batran si aproape ca isi pierduse complet vederea. Khadeejah (radiallahu anha) i-a spus lui Waraqah: “Asculta povestea nepotului tau, o verisorul meu!” Waraqah a intrebat: “O, nepotul meu! Ce ai vazut?” Trimisul Lui Allah (saws) a descries lui Waraqah tot ceea ce i se intamplase. Atunci varul Khadeejei a spus: “Jur pe Cel in a Carui Mana se afla sufletul meu, An-Namus Al-Akbar (cel care aduce revelatia, adica Ingerul Gabriel) care obisnuia sa vina la Moise a venit si la tine. Mi-as dori sa fiu tanar si sa pot trai pana in vremea in care poporul tau te va alunga din pamantul tau natal.” Trimisul Lui Allah (saws) a intrebat uimit: “Ma vor scoate afara?” Atunci Waraqah a raspuns afirmativ si a mai adaugat: “Toti cei care au adus ceva similar cu ceea ce tu ai adus, a fost primit cu ostilitate, si daca ar fi traiesc pana in ziua in care neamul tau te va da afara, eu te-as sustine cu tarie si convingere.” Dar numai dupa cateva zile Waraqah bin Nawfal a murit si revelatia a fost si ea oprita pentru o perioada.”

(aceasta relatare se gaseste si in Sahih Bukhari)​


Cum este o casa in Islam:


Stim ca Profetul (saws) a avut doua mame: Amina (care este cea care i-a dat nastere) si Halima (care este mama ce l-a alaptat, asa era obiceiul la arabi). Halima era foarte saraca si cand a vizitat casa Profetului (saws) dupa casatoria cu Khadeejah (radiallahu anha) ea a plecat acasa cu multe cadouri din partea Khadeejei (radiallahu anha). Iata un exemplu cum o casnicie ar trebui sa functioneze: ceea ce sotul tau iubeste si tu trebuie sa iubesti sis a tratezi rudele sale cu respect si sa ii iubesti ca si sum ar fi familia ta.


Testul:

Khadeejah (radiallahu anha) – o femeie inzestrata cu o judecata si o inteligenta aparte – a crezut de la inceput in Mesajul pe care Profetul (saws) l-a adus. Asadar Allah, i-a usurat povara Profetului (saws); oricand auzea ceva de la cei necredinciosi care il facea trist sau il supara, el se intorcea la Khadeejah (radiallahu anha) care ii dadea forta si ii alina suferinta.


Jihadul Khadeejei (radiallahu anha):

La inceputul misiunii profetice, Trimisul Lui Allah (saws) a facut Dawah celor din familia lui, celor de incredere dintre oameni, dar dupa trei ani de Dawah in secret, Allah (swt) i-a ordonat sa faca Dawah in public si sa invite pe toti la Islam.


Allah (swt) a spus:

“Vesteste, darã, limpede ceea ce ti se porunceste si nu-i bãga în seamã pe politeisti!”

[Surah Al-Hijr, Ayah 94]


Ceea ce insemna sa fiu deschis in chemarea la Allah (swt). Profetul (saws) a ascultat de ordinul Lui Allah (swt) si sa ii cheme pe cei care adorau idolii ca acestia nu ii pot ajuta si nici rani in vreun fel. Si sa le faca cat se poate de clar ca acesti idoli nu sunt decat niste pietre modelate de mainile lor. Politeistii s-au simtit jigniti de mesajul pe care Profetul (saws) il predica si drept urmare l-au respins si au aratat si dusmanie fata de Profet (saws), incitandu-i pe cei mai necugetati dintre ei impotriva lui, l-au calomniat, l-au ranit, l-au acuzat ca ar fi poet, apoi ca ar fi magician, ca ar fi prezicator si pana la urma au indraznit sa spuna ca ar fi fost si nebun. De asemenea au aruncat si miezerie asupra lui in timp ce facea sujood.


Atunci cand Quraish au realizat ca se opuna Profetului (saws) nu era de nici un folos si ca numarul musulmanilor crestea, au inceput sa aplice o serie de pedepse asupra musulmanilor slabi, precum ar fi fost: Bilal, ‘Ammar si tatal sau, Yasir si mama sa, Sumayyah, Suhaib Ar-Rumi si multi altii (Allah sa fie multumit de ei toti).Fiecare trib a atacat pe cei care erau dintre ai lor si trecusera la Islam, tinandu-i prizonieri si torturandu-i si batandu-i, privandu-i de mancare si de apa si expunandu-i pe nisipurile fierbinti din Mekkah atunci cand soarele era mai puternic. Intr-adevar, acestia au si omorat cativa dintre ei, cum ar fi Sumayyah – care a fost ucisa de Abu Jahl, inamicul Lui Allah.In aceste circumstante dificile , Khadeejah (radiallahu anha) a fost cel mai bun sustinator pe care Profetul (saws) l-a avut dintre toti ceilalti sustinatori, intarindu-l, incurajandu-l, sprijinindu-l cu toate ideile ei, cu averea ei si cu sincera ei afectiune. Cand Profetul (saws) a vazut cat rau era pricinuit Companionilor sai, atunci el le-a spus: “Daca plecati spre Abisinia veti gasi acolo un rege in a carui tara nimeni nu este tratat nedrept si este un pamant al sinceritatii. Puteti sta acolo pana cand Allah (swt) va face o cale de iesire pentru voi de aceasta opresiune la care sunteti supusi aici.”


Asadar un numar de musulmani au plecat spre Abisinia, si acolo au gasit siguranta si linistea de care nu aveau parte in Mekkah. Cand cei din Quraish au vazut ca Sahabah au gasit acolo siguranta si ca numarul musulmanilor crestea, au decis sa inceapa un boicot la nivel politic, social si economic in ceea ce ii privea pe musulmani. Khadeejah (radiallahu anha) a inceput un Jihad de o alta natura.


Documentul si Boicotul:


Cand cei din Quraish au vazut ca musulmanii plecati in Abisinia aveau un trai linistita si ca Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu) a imbratisat Islamul, ca el si Hamza bin Abdul-Muttalib (radiallahu anhu) erau acum cu Trimisul Lui Allah (saws) si ca Islamul se raspandea tot mai multe in triburi, s-au adunat si au decis sa semneze un document imptriva triburilor Banu Hashim si Banu ‘Abdul-Muttalib in care au afirmat ca nu se vor casatori cu cei din aceste triburi, ca nu vor vinde si nu vor cumpara nimic de la ei, ca nu vor accepta nici un fel de tratat care vine din partea lor, si ca nu vor arata nici o urma de mila fata de ei, pana cand nu il vor inmana pe Muhammed (saws) celor din Quraish pentru a-l ucide. Dupa ce s-au hotarat asupra acestor lucruri au facut un document pe care l-au semnat si pe care l-au atarnat in interiorul la Ka’bah.


Asadar au oprit pe cei din Banu Hashim si pe cei din Banu ‘Abdul-Muttalib de la a putea face comert, lasandu-i astfel fara mancare si fara bautura de cumparat, cumparau ei tot ce prindeau numai ca sa nu lase si musulmanilor provizii. Abu Talib s-a retras intr-un defileu in Mekkah asupra caruia era proprietar si Banu Hashim si Banu ‘Abdul-Muttalib s-au retras cu el pentru a sta departe de fratele lor Abu Lahab. Musulmanii au suferit enorm in timpul acestui boicot, gustand amaraciunea foametei si setei, pana la asa o limita cand ajunsesera sa manance frunze din copaci si unii dintre ei chiar au murit din cauza foametei.Khadeejah (radiallahu anha) a avut un rol foarte important in usurarea suferintei sotului ei (saws), si a celorlalti musulmani. Ea si-a parasit casa in care avea tot comfortul si a mers sa se alature musulmanilor in acea vale care apartinea lui Abu Talib, impartind cu ei suferintele la care au fost supusi si suportand dificultatile, durerile si foametea precum si cheltuind toata averea ei pentru a procura cat de multa mancare putea pentru musulmani pe parcursul acelor ani de boicot, ajutata de nepotul ei, Hakeem bin Hizam (radiallahu anhu) – care pe vremea aceea era inca politesteist, nu acceptase inca Islamul. Chiar si necredincios, el cumpara mancare si o trimitea Khadeejei (radiallahu anha) spre seara, iar ea o impartea musulmanilor. Khadeejah (radiallahu anha) a stat ferm alaturi de Profet (saws) in acea vale pana cand boicotul a fost ridicat, aratnd astfel cel mai mare exemplu sacrificiu de sine, putere de credinta si loialitate fata de sotul ei iubit.Laudele Profetului (saws) cu privire la sotia sa Khadeejah (radiallahu anha):


Khadeejah (radiallahu anha) a avut un loc special in inima Profetului (saws) si el a respectat-o si iubit-o asa cum ea a meritat, in mod frecvent vorbea foarte frumos despre ea amintindu-si cat de mult l-a sprijinit si incurajat la inceputul Mesajului. Pe deplin ea merita toate acele laude pe care Profetul (saws) i le aducea necontenit. Ea a crezut in el de cand revelatia a inceput, l-a sprijint atunci cand cei din Quraish incepusera sa ii tortureze pe toti cei care treceau la Islam.
Profetul (saws) nu a mentionat-o numai in timpul vietii ei ci chiar si dupa ce ea s-a stins din viata si niciodata nu a obosit mentionand-o. Loialitatea trimisului Lui Allah (saws) fata de Khadeejah (radiallahu anha) a fost incomparabila.


Aisha (radiallahu anha) a spus: “Nu am simtit gelozie fata de nici una dintre sotiile Profetului (saws) asa cum am simtit fata de Khadeejah (radiallahu anha). Nu am vazut-o, dar Profetul (saws) o mentiona foarte des, si cateodata, sacrifica o oaie, o taia in portii si o trimitea prietenelor Khadeejei, iar eu ii spuneam: “Este ca si cum nu ar mai fi nimeni in lume precum Khadeejah” la care el (saws) imi raspundea: “Ea era asa si asa, si asa si asa” si ii enumera toate virtutile si la sfarsit adauga: “si mi-a nascut copiii.”

(Sahih Bukhari)​


Aisha (radiallahu anha) a mai spus:
"Trimisul Lui Allah (saws) aproape ca niciodata nu parasea casa fara sa mentioneze despre Khadeejah si fara aminteasca virtutile ei. Intr-o zi a mentionat-o si eu coplesita de gelozie am spus: “Era ea altceva mai mult decat o femeie batrana? Allah ti-a dat in locul ei una mai buna ca ea.” La auzul acestor vorbe Profetul (saws) a devenit extrem de suparat si a raspuns: “Nu, jur pe Allah, Allah nu mi-a dat mai bun ca ea! Ea a crezut in mine cand oamenii nu au crezut, ea m-a crezut pe mine atunci cand alti oameni m-au acuzat ca mint, ea si-a impartit averea cu mine atunci cand oamenii mi-au interzis, si Allah m-a binecuvantat cu copii de la ea cand celelalte femei nu mi-au oferit copii.”
Atunci Aisha (radiallahu anha) si-a spus siesi: “Nu voi mai spune niciodata nimic rau despre ea.”


Inalta stima pe care Profetul (saws) o avea pentru Khadeejah (radiallahu anha) este confirmata de faptul ca el (saws) o considera alaturi de Mary bint Imran, cea mai buna femeie din lume.Profetul (saws) a mai spus:

“Din toate femeile lumii urmatoarele 4 sunt de ajuns pentru voi (adica ele au fost cele mai bune): Maryam , fata lui Imran (mama Profetului Isus<pacea fie asupra lor>); si Khadeejah fata lui Khuwailid (prima sotie a Profetului<saws>) pacea fie asupra ei; Fatimah fata Profetului Mohammed (saws) si a Khadeejei (Allah sa fie multumit de ele); si Assiya, sotia Faraonului.”

(Sahih Bukhari)

Khadeejah (radiallahu anha) nu fost foarte mult stimata numai de Profet (saws) ci are un loc special si in fata Lui Allah (swt) si a lui Gabriel (aleihi salam).


Este relatat de Abu Hurairah (radiallahu anhu):

“O, Trimis al Lui Allah! Khadeejah a venit si ti-a adus o tava pe care este fie mancare, fie ceva de baut. Atunci cand o vezi sa ii oferi salutul Islamic din partea Domnului ei si din partea mea is a ii dai vestea buna a unei case pe care o are in Jennah, facuta dintr-o perla (goala inauntru), in care nu este nici zgomot si nici oboseala.”

(Sahih Bukhari, Sahih Muslim, At Tirmidhi, Ibn Majah si Ahmad)


Cand a ajuns la Profet (saws) si a aflat despre ce i-a transmis ingerul Gabriel ea raspuns: “Intr-adevar, Allah este Pacea si asupra lui Gabriel sa fie Pacea Lui si asupra ta (saws) sa fie Pacea Lui, Mila si Binecuvantarile.”


Moartea ei:


Profetul (saws) si toti acei musulmani care erau cu el in timpul biocotului au parasit acea vale care apartinea lui Ab Talib, si au mers spre casele lor. Insa Profetul (saws) si Khadeejah (radiallahu anha) care sperau sa se bucure dupa perioada de greutati pe care tocmai o traversasera, au avut un alt obstacol si anume faptul ca Khadeejah (radiallahu anha) s-a imbolnavit si boala s-a tot agravat; trimisul Lui Allah (saws) i-a simtit durerea si a ramas alaturi de ea, alinandu-i durerea sprijinind-o si reamintindu-i permanent de binecuvantarile pe care Allah (swt) i le-a promis in Paradis, despre casa din perla si despre faptul ca nu va fi acolo nici zgomot nici oboseala.

Mereu a incurajat-o sa fie rabdatoare pana cand sufletul ei a parasit corpul. Atunci cand a murit a fost spalata si infasurata intr-o panza si ingropata chiar de Profet (saws), el a coborat in groapa si a asezat-o in mormant cu mainile sale. Khadeejah (radiallahu anha) – prima persoana care a vrezut in Profet (saws) a mers in mormant lasand inima Profetului (saws) plina de tristete, pentru ca ea a fost mama copiilor sai, o sotie afectuoasa, cu o inima buna, si o mana deschisa, care i-a diminuat tristetile produse de catre necredinciosi.

Inshallah sa o luam drept exemplu de urmat si sa incercam sa ne purtam cu sotii nostri asa cum ea s-a purtat cu sotul ei (saws).
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha)Genealogia ei:

Ea este Sawdah bint Zam’ah bin Qais bin Abd Shams bin Abd Wadd bin Nasr bin Malik bin Hisl bin ‘Amir bin Lu’ayy Al-Quraishiyah.

Iar mama ei a fost Ash-Shamus bint Qais bin Zaid bin Amr Al-Ansariyyah.


Plecarea ei catre Abisinia:

Atunci cand Allah Prea Inaltul i-a comandat trimisului Sau (saws) sa predice mesajul Islamului deschis tuturor oamenilor, precum ca Allah (swt) este Unicul si Singurul Dumnezeu atunci Profetul (saws) s-a supus poruncii Creatorului Sau si a facut intocmai. Cand Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha) a auzit de aceasta noua religie, inima ei s-a deschis si a crezut in mesajul adus de Profet (saws). Pentru o femeie ca Sawdah (radiallahu anha) nu era absolut deloc ciudat pentru ca ea era o femeie cu inima curate care iubea binele si cineva care are asemenea dispozitii cu siguranta va fi atras de Islam, pentru ca este o religie a binelui si a puritatii.Dupa ce Profetul (saws) a inceput sa predice deschis cei din Quraish au luat o atitudine foarte dura in ceea ce il privea pe Profet (saws) dar si pe cei care il urmau. Iar pe cei mai slabi dintre ei care nu aveau nici un sprijin de nicaieri au fost cel mai mult torturati si batuti. Atunci cand Profetul (saws) a dat voie musulmanilor sa migreze catre Abisinia Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha) a fost printre cei care au plecat impreuna cu sotul ei As-Sakran bin ‘Amr (radiallahu anhu). Si-au lasat rudele, casele, proprietatile si s-au imbarcat pe un vas infruntand pericolele de pe mare si chiar si moartea numai pentru Numele Lui Allah (swt), numai sa isi poata practica religia fara sa fie asupriti si sa il adore numai pe Allah Unicul Creator.


As-Sakran si Sawdah (radiallahu anhum) s-au stabilit in Abisinia si Allah Prea Inaltul i-a binecuvantat sa aiba copii. As-Sakran (radiallahu anhu) – desi se afla intr-o tara straina a muncit din greu si si-a hranit familia avand mare grija de ei si nu a cersit niciodata ajutorul nimanui.

Ea a mai facut o data Hijrah in timp ce era casatorita cu Profetul (saws) atunci cand au mers in Medina.Moartea sotului ei:


In timp ce se aflau in Abisinia As-Sakran (radiallahu anhu) s-a imblonavit si cand s-au intors in Mekkah boala lui s-a agravat si in scurt timp dupa aceea a si murit. Sawdah (radiallahu anha) acum suferea de chinul vaduviei si de faptul ca pierduse barbatul care avusese grija de ea si de copiii ei. Dupa atata timp de suferit prin tinuturi straine, departe de casa, acum se vedea singura. Inainte de casatoria cu As-Sakran ea fusese o fata saraca, a carei familie nu aveau bani ca sa faca comert – asa cum aveau cei din Mekkah – si nici turme de oi sau capre de pe urma carora sa aiba lapte, carne, sau lana. Si acum avea si patru copii de care trebuia sa aiba grija sa manance si sa le ofere conditiile necesare pentru a avea o viata normala. In ciuda acestor circumstante Sawdah (radiallahu anha) a ramas o femeie cu frica de Allah, pura, casta, si cu mare grija pentru reputatia si onoarea ei.
Anul supararilor:


Cand Trimisul Lui Allah (saws) a inceput sa predice deschis oamenilor mesajul Islamului, cei din Qurasih si-au declarat opozitia ferma fata de Profet (saws) si de mesajul adus. L-au ridiculizat si i-au adus acuzatii false cum ca ar fi un mincinos, alteori ca ar fi poet, si au mers pana la a spune ca era vrajitor. Unchiul Profetului (saws), Abu Talib l-a protejat cat a putut de opresiunile celor din Quraish. Daca nu ar fi fost Abu Talib acestia si-ar fi inmultit numeroasele feluri de tortura a musulmanilor, dar se temeau de unchiul Profetului (saws) asa ca s-au abtinut sa ii faca rau.

Cand lucrurile au devenit tot mai dificile si Profetul era tot mai trist pentru ceea ce se intampla el gasea refugiu la sotia sa Khadeejah (radiallahu anha) care reusea sa ii mai aline durerea. Dar dupa cum stim ea s-a imbolnavit si a murit. Tot in aceste timpuri grele si unchiul Profetului (saws) a murit, care era cel mai inversunat protector al sau in fata tuturor relelor facute de Quraish. Foarte mult a resimtit moartea unchiului sau, Abu Talib si a spus:

“Cei din Quraish nu mi-au pricinuit nimic ce sa detest pana la moartea lui Abu Talib.”

(Al Bidayah wan-Nihayah)

Foarte multe s-au intamplat Profetului (saws) in acea perioada dar ceea ce l-a intristat cel mai tare a fost moartea sotiei lui, Khadeejah (radiallahu anha) si moartea unchiului sau, Abu Talib.Casatoria Profetului (saws) cu Sawdah (radiallahu anha):

Musulmanii toti au simtit durerea Profetului (saws) in urma pirderii sotiei sale si toti au sperat ca se va casatori cu o femeie virtuoasa care il va ajuta sa treaca prin valurile vietii, dar vazandu-l cat de trist era nimeni nu a indraznit sa vorbeasca cu el despre o alta casatorie. Pana intr-o zi cand Khawlah bint Hakeem, sotia lui ‘Uthman bin Maz’un (radiallahu anhum) a venit la Profet (saws) si a deschis acest subiect despre casatorie. Trimisul Lui Allah (saws) a ramas tacut pentru o vreme, apoi s-a intors catre ea si a spus: “Cine poate fi dupa Khadeejah?” ar fi fost ca si cum ar fi zis: nu este nici o femeie in lume care poate umple golul lasat de Khadeejah.” Khawlah (radiallahu anha) a raspuns: “Daca doresti o fecioara sau daca doresti o femeie care a mai fost casatorita inainte.” Profetul (saws) a spus: “Cine este fecioara?” Ea a raspuns: “Fata celui mai iubit de tine dintre creatiile Lui Allah (swt), Aisha bin Abu Bakr.” El a spus: “Si cine este cea care a mai fost casatorita inainte?” Ea a raspuns: “Este Sawdah bint Zam’ah; ea crede si urmeaza ceea ce tu spui si este o virtuoasa musulmana.”


Dupa ce s-a gandit pentru o perioada mai indelungata, Trimisul Lui Allah (saws) a spus: “Dar Aisha este inca un mic copil.” Khawlah (radiallahu anha) a spus: “Atunci poti face propunerea parintilor ei si sa o lasi in casa lor pana creste si ajunge la varsta propice casatoriei.” Profetul (saws) a fost de accord si a cerut in casatorie pe Aisha bint Abu Bakr As Saddiq (radiallahu anhu). Apoi Khawlah l-a intrebat pe Profet: “Dar nu te vei casatori cu Sawdah (radiallahu anha) acum, o trimis al Lui Allah?”

Profetul (saws) s-a gandit la cuvintele Khawlei si a considerat ca ar fi foarte sensibil fata de Sawdah care trecuse prin atatea si era o musulmana care isi practica cu strictete religia sa aiba un sot care sa o protejeze pe ea si cei patru copii ai ei. Si fiind o femeie care deja avea patru copii ar fi putut sa fie de mare ajutor si copiilor Profetului (saws) care nici ei nu avea mama. Tinand cont ca Aisha (radiallahu anha) era mult prea mica pentru a putea face fata responsabilitatilor de sotie si mama atunci Profetul (saws) s-a decis sa se casatoreasca cu Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha). Asadar a spus Khawlei: “Mergi si informeaza familia ei ca doresc sa ma casatoresc cu ea.”Khawlah bin Hakeem (radiallahu anha) a mers la casa Sawdei si a gasit-o chiar pe ea si i-a spus: “Ce mare bine si ce binecuvantare a lasat Allah asupra ta.” Ea a intrebat: “Despre ce este vorba Khawlah?” Ea a raspuns: “Trimisul Lui Allah (saws), m-a trimis sa iti fac o propunere de casatorie.” Sawdah a fost extreme de incantata si desi ea si-ar dorit aceasta casatorie a raspuns Khawlei: “Mergi mai intai si spune tatalui meu despre asta.” Khawlah a mers la tatal ei – care era un om foarte batran, dupa care a prezentat propunerea din partea Profetului (saws). Tatal ei a acceptat fara sa mai stea pe ganduri si era foarte multumit, dar a intrebat-o pe Khawlah daca a vorbit cu Sawdah, fiica lui, si ce parere are ea si daca este de acord sa se casatoresca cu Profetul (saws). A chemat-o pe fiica lui si a intrebat-o daca este de acord cu aceasta casatorie la care ea a raspuns afirmativ. Dupa toate acestea Zam’ah bin Qais a spus ca Profetul (saws) poate veni.

Asadar Profetul (saws) a mers acasa la Sawdah bint Zam’ah si casatoria a avut loc in luna Ramadan in anul al zecelea de la inceputul Misiunii Profetice. A platit un Mahr de 400 de dirham, suma asupra careia s-a inteles cu sotia sa.Cand s-a casatorit cu Profetul (saws) Sawdah (radiallahu anha) a avea aproximativ 55 de ani. Profetul (saws) a sta casatorit numai cu Sawdah (radiallahu anha) timp de 3 ani iar apoi s-a casatorit si cu Aisha (radiallahu anha).Sawdah in casa Profetului (saws):


Astfel ea a intrat in casa Profetului si a devenit una dintre “Mamele credinciosilor” (Mother of the Believers), pentru ca fiecare femeie care s-a casatorit cu Profetul (saws) devenea “Mama a credinciosilor” conform unei Ayah revelata de Allah (swt):

“Profetul este mai milostiv fatã de dreptcredinciosi decât îsi sunt ei însisi, iar sotiile sale sunt mamele lor.”

[Surah Al-Ahzab, ayah 6]​


Sawdah (radiallahu anha) a obtinut aceasta inalta onoare si a trait in casa Profetului (saws) foarte fericita si multumita, facand tot ceea ce ii statea in putinta pentru a-si multumi sotul si a-i oferit tot comfortul sis a ii usureze din grijile vietii.

Sawdah (radiallahu anha) era o persoana foarte placuta, careia ii placea sa glumeasca incercand astfel sa mai indeparteze grijile de zi cu zi si tristetea care rezulta in urma confruntarilor cu politeistii. Intr-o zi s-a asezat la rugaciune in spatele Profetului (saws) si fiind o femeie greoaie a oboist foarte tare datorita statului indelungat in picioare, si datorita sujoodului , iar cand Profetul (saws) a terminat de facut rugaciunea i-a spus in gluma: “M-am rugat in spatele tau in aceasta seara, O mesager al Lui Allah, si de la sujoodul prelungit a trebuit sa ma tin de nas de frica sa nu imi curga sange.”


O alta intamplare este inregistrata chiar, Aisha si Hafsa au mers intr-o zi la Sawdah (radiallahu anha) si i-au spus sa se ascunda ca vine Dajjal. Sawdah a crezut si a mers sa se ascunda, in momentul acela cele doua fete au inceput sa rada si sa se amuze. Cand Profetul (saws) a venit acasa si a gasit-o ascunsa a intrebat-o ce s-a intamplat. Ea a povestit ce facusera fetele, la care Profetul (saws) i-a explicat ca ele doar au glumit. Dar le-a si certat pe cele doua spunandu-le chiar si atunci cand faci o gluma nu trebuie sa minti.
Caracterul ei:

Sawdah (radiallahu anha) era o femeie cu un caracter demn de lauda, cu o inima buna si un suflet pur, care iubea binele si era plina de compasiune fata de cei in nevoie. Datorita acestui lucru ea era foarte iubita de oameni care spuneau despre comportamentul ei si vorbeau numai de bine despre ea.

Aisha (radiallahu anha) a spus:
“Nu am vazut o alta femeie care eu sa imi doresc sa fiu ca ea alta decat Sawdah bint Zam’ah – desi avea un temperament iute.”

(Sahih Muslim)

Sawdah (radiallahu anha) era foarte cunoscuta pentru generozitatea ei; ea obisnuia sa cheltuie toti banii ei pentru cei saraci si nevoiasi. In ziua bataliei de la Khaibar, partea revenita ei a fost de 80 de Mudds (aproape jumatate de kilogram) de curmale si 20 de Mudds de faina si ea a impartit totul intre cei saraci.

In timpul Califatului lui Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu) el i-a trimis o suma mare de bani la care ea a spus: “Ce este asta?” I s-a raspuns: “Asta a fost trimis pentru tine din partea Califului.” Nu la mult timp dupa ce masagerul care adusese banii din partea Califului a plecat din casa ei, ea si-a chemat servitoarea sa si i-a dat instructiuni cui si cum sa imparta toti acei bani. Imediat dervitoarea ei a plecat si a impartit banii celor nevoiasi si saraci.Ayah despre Hijab:


Aceasta Ayah a venit cu privire la Sawdah (radiallahu anha). Umar (radiallahu anhu) intr-o seara a recunoscut-o pe Sawdah care iesise afara la timpul rugaciunii de Isha. Deja Umar bin AL Khattab spusese Profetului (saws) ca ar fi mai bine ca femeile credincioase sa se acopere. Dar dupa acest incident o Ayah a fost revelata:

“Sedeti în casele voastre si nu vã arãtati [nurii], asa cum se arãtau în vremea Jahiliyyei de mai înainte.”

[Surah Al-Ahzab, ayah 33]​

Si tot cu privire la Sawdah a fost coborata o alta Ayah despre divort.Sawdah (radiallahu anha) cedeaza noaptea ei Aishei (radiallahu anha):


In legatura cu aceasta deciziei a Sawdei au fost mai multe opinii dar eu o voi reda numai pe cea mai autentica si cu dovezi puternice.

Sawdah (radiallahu anha) a avut o viata fericita si binecuvantata in casa Profetului (saws) care a inconjurat-o cu bunatatea lui, compasiunea lui si a tratat-o in modul cel mai bun posibil. Cand Sawdah a simtit ca imbatranea tot mai mult si ca nu prea mai putea sa onoreze datoriile ei de sotie, de teama ca Profetul (saws) sa nu o divorteze ea a cerut Profetului (saws) ca seara ei sa fie data Aishei (radiallahu anha). Cert este ca nu exista nici o dovada care sa indice faptul ca Profetul (saws) ar fi avut intentia sa o divorteze pe Sawdah (radiallahu anha). Profetul (saws) nu si-ar fi divortat niciodata una dintre sotii numai pentru ca aceasta era batrana si nu mai era atractiva, sa nu uitam ca atunci cand s-a casatorit cu Sawdah ea avea peste 50 de ani ai avea si 4 copii. Ibn Kathir spune in lucrarea sa “Sotiile Profetului Mohammed (saws)”: “A fost o mare surpriza in Mekkah atunci cand Profetul (saws) a hotarat sa se casatoreasca cu o vaduva care nu era nici tanara si nici extraordinary de frumoasa.” Sawdah (radiallahu anha) a vrut doar sa fie sigura ca in Ziua Judecatii ea va fi inviata printre sotiile Profetului (saws). Profetul (saws) a fost de accord cu cererea ei si desi ea a renuntat la noaptea ei in favoarea Aishei, Profetul (saws) mergea sa o vada, avea griija de ea, era in continuare sotia lui. Dupa care o Ayah a fost revelata de Allah (swt) in Sfantul Coran:

“Dacã o femeie se teme de nepãsarea sau îndepãrtarea bãrbatului ei, atunci nici o vinã nu va fi asupra lor dacã ajung la o împãcare, cãci împãcarea este mai bunã…”


[Surah An-Nisa, ayah 128]​

Sawdah (radiallahu anha) a contiunat sa traisca deci in casa Profetului (saws) si nu a avut copii cu el.Moartea Sawdei (radiallahu anha):

Dupa moartea Profetului (saws) ea a stat numai in casa. Casa pe care nu a parasit-o cu nici un motiv. Nu a mers nici macar sa mai faca Hajj si obisnuia sa spuna: “Am facut Hajj si Umrah in timpul vietii Profetului (saws), asadar voi ramane in casa mea asa cum este Porunca Lui Allah AtotPuternicul.”

Si-a practicat religia cu strictete pana in ultimile zile ale vietii ei. A murit in timpul Califatului lui Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu). Iar Sawdah si Aisha au ramas mereu apropiate.


Aceasta este povestea celei de-a doua sotii a Profetului (saws) Allah sa aiba Mila si sa fie Multumit de ea.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Aisha bint Abu Bakr As Saddiq (radiallahu anha)


Genealogia ei si cateva chestiuni introductive:

Ea este Aisha bint Abdullah bin Uthman bin ‘Amir bin ‘Amr bin Ka’b. Tatal ei mai era cunoscut si sub numele de Abu Bakr As Saddiq iar bunicul ei era cunoscut sub numele de Abu Quhafah, asadar ea este Aisha bint Abu Bakr bin Abu Quhafah.


Ea a fost nascuta in Mekkah cu numai cativa ani inainte de Hijrah (inainte de migrarea Profetului in Medina), mai exact cu 5 ani dupa inceputul misiunii Profetice, adica dupa venirea reveleatiei. Asadar ea s-a nascut in Islam si nu a trait nici macar o singura zi in Jahiliyyah.


A fost cea mai tanara dintre sotiile Profetului (saws)
A fost singura virgina cu care s-a casatorit
A fost cea mai iubita
A fost foarte invatata in Islam si foarte elocventa
Era alintata Al-Humaira (cea alba, deschisa la piele)
Cele mai multe hadeeth-uri narate de o femeie ii apartin si sunt in numar de 2210Tatal ei:


El era Abdullah bin Uthman bin ‘Amir si genealogia lui era legata de cea a Profetului (saws) prin stramosul lor comun Murrah.

Era cel mai apropiat prieten al Profetului (saws)
Era unul dintre cei mai bogati barbate din Mekkah
Era cunoscut si ca As-Saddiq
Era alintat cu numele de ‘Ateeq (eliberatorul de sclavi) el este cel care l-a eliberat pe Bilal
A fost primul Calif dupa moartea Profetului (saws)
Este unul dintre cei 10 care au primit vestea ca vor intra in Jannah
Marea majoritate a averii lui a cheltuit-o pentru beneficiul Islamului
A calatorit cu Profetul (saws) spre Medina
El este cel care a strans impreuna toate surah si a compilat Coranul
A fost nascut la 2 ani si cateva luni dupa Profet (saws)
Dintre barbati el a fost primul care a crezut in Mesajul adus de Profet (saws)


Profetul (saws) a spus:

“Oricine vrea sa priveasca o persoana care a fost eliberata din Foc, sa se uite la Abu Bakr.”

Mai multi Companioni au imbratsat Islamul in urma la Dawah facuta de Abu Bakr (radiallahu anhu). Si toti cei ii voi enumera toti au primit vestea ca vor intra in Paradis si printre ei se numara insusi Abu Bakr. Si sunt mai multe hadeeth care vorbesc despre acest lucru.

1. Uthman bin Affan (radiallahu anhu)
2. Al Zubair bin al Awam (radiallah anhu)
3. Talha bin Ubaydullah (radiallahu anhu)
4. Abdurrahman bin Awf (radiallahu anhu)
5. Sa’ad bin Abi Waqqas (radiallahu anhu)
6. Abu Ubaydah bin Al-Jarrah (radiallahu anhu)

Unul dintre hadeeth-urile ce mentioneaza aceasta este: “Abu Bakr va fi in Paradis, Umar va fi in Paradis, Uthman va fi in Paradis, Ali va fi in Paradis, Talhah va fi in Paradis, Az-Zubair va fi in Paradis, Abdurrahman bin Awf va fi in Paradis, Sa’d bin Abu Waqqas va fi in Paradis, Sa’eed bin Zaid va fi in Paradis si Ubaidah bin Al-Jarrah va fi in Paradis.”

(At Tirmidhi si An Nasai)​

El este diferentiat de restul oamenilor fiind mentionat de Allah (swt) in cuvintele Sale:

“Dacã voi nu-i veniti în ajutor, [sã stiti cã] l-a ajutat Allah [mai înainte], când cei care nu credeau l-au alungat, ca unul dintre cei doi. Când ei doi se aflau în pesterã si când el i-a zis însotitorului sãu…”

[Surah At Tawbah, ayah 40]​Abu Bakr a fost cel care a fost ales de Profet (saws) sa il insoteasca in drumul de la la Mekkah la Medina. Profetul (saws) a avut incredere in Abu Bakr (radiallahu anhu) in ambele privinte si cu respect la religie si cu respect la problemele lumii acestea. Sa nu uitam ca in ultimile sale momente Profetul (saws) l-a numit pe Abu Bakr sa fie Calif.

Aisha (radiallahu anha) a spus:
“Profetul (saws) a spus <<nu se cuvine ca un grup de oameni intre care se afla si Abu Bakr sa fie condusi in rugaciune de altcineva decat de el. >>”

(At Tirmidhi)​


Iar dupa ce Profetul (saws) a murit toti ceilalti Sahabah au fost de acord ca Abu Bakr sa le fie lider.


Stim ca dupa moartea Profetului (saws) musulmanii au apostat si era doua grupuri:


1. Care au apostat si au inceput sa creada in altii care au pretins ca ar fi profeti, precum Musailamah Mincinosul
2. Cei care nu au parasit Islamul dar refuzau sa plateasca Zakat.


Ei bine Abu Bakr a *!*!*!*!it razboi impotriva lor si i-a invins pe toti, mentinand astfel Islamul in forma corecta lasata de Profet (saws).

Spuneam mai devreme ca tot lui Abu Bakr ii apartine meritul de a fi strans Coranul intr-o singur Volum. El a fost cel care i-a ordonat lui Zaid bin Thabit (radiallahu anhu) sa adune toate si sa scrie toate Surele intr-un singur volum. Dupa ce aceasta Coranul a ramas in posesia lui Abu Bakr (radiallahu anhu) pana acesta a murit dupa care a mers la Umar (radiallahu anhu) pana si el a murit si asa a ajuns la Hafsah (radiallahu anha).Mama ei:

Mama ei a fost Umm Ruman bint ‘Amir bin Uwaimir si tot ea era si mama lui Abdurrahman bin Abu Bakr. Era o femeie foarte credincioasa si a murit in timpul vietii Profetului (saws) in anul 6 dupa Hijrah. Cand a fost ingropata Profetul (saws) a coborat in mormantul ei si a cerut iertare de la Allah (swt) pentru ea, spunand:

“O, Allah! Nu este ascuns fata de Tine cate greutati Umm Ruman a intampinat de dragul Tau si pentru Trimisul Tau.”


Stim exact cum au decurs lucrurile in perioada imediat dupa ce Khadeejah (radiallahu anha) a murit si la putin timp a murit si unchiul Profetului (saws), Abu Talib. Si cum Khawlah bint Hakeem a fost cea care a indraznit sa vorbeasca cu Profetul (saws) sa se recasatoreasca. Ei bine dupa casatoria cu Sawdah bint Zam’ah la trei ani dupa acea casatorie Aisha (radiallahu anha) s-a mutat si ea in casa Profetului (saws) ea fiind cea de-a treia sotie a sa (saws).

Inshallah aceasta a fost numai o introducere despre Aisha (radiallahu anha) si parintii ei. De postul viitor vom incepe inshallah sa vorbim despre casatoria in sine si cum a fost viata ei cu Profetul (saws).
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Continuare...Ea s-a logodit cu Profetul (saws) la varsta de 6 ani dar a parasit casa parintilor ei cand avea 9 ani. Atunci cand musulmanii au inceput sa plece spre Medina si micuta Aisha (radiallahu anha) a plecat impreuna cu familia ei. Nu mult dupa ce au ajuns in Medina ea a implinit 9 ani si s-a mutat in casa Profetului (saws).

Asa dupa cum stim mai intai Profetul (saws) a propus in casatorie pe Aisha (radiallahu anha) dar pentru ca era inca un copil el a lasat-o in casa parintilor ei si s-a casatorit mai intai cu Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha). Asadar Khawlah bint Hakeem (radiallahu anha) a mers la casa lui Abu Bakr si a facut propunerea din partea Profetului (saws). Acolo a gasit-o numai pe mama Aishei , Umm Ruman, care l-a auzul celor spuse a zis ca mai bine este sa il astepte pe Abu Bakr si sa il intrebe pe el. La putin timp Abu Bakr a venit acasa si i-a spus Khawlei sa ii spuna Profetului: “Este permisibil asta daca el este fratele lui?”
Khawlah a mers la Profet (saws) si i-a transmis intrebarea lui Abu Bakr (radillahu anhu) la care Profetul (saws) a raspuns: “Spune-i ca el este fratele meu in Islam si ca fata lui este permisa pentru mine.”
Khawlah a mers la casa lui Abu Bakr (radiallahu anhu) si i-a dus raspunsul Profetului (saws). Atunci Abu Bakr l-a chemat pe Profet (saws) ca sa faca actul de casatorie pentru a se casatori cu Aisha. I-a dat un Mahr de 400 de Dirhams si asta s-a intamplat cu 3 ani inainte de Hijrah.


Aisha (radiallahu anha) a spus ca dupa un timp de la casatorie Profetul (saws) i-a spus:

“Te-am vazut in vis trei nopti la rand; erai adusa de un inger infasurata intr-o bucata de matase si ingerul mi-a spus: “Aceasta este sotia ta.” Asa ca am descoperit fata ta si te-am vazut. Am spus: “Daca visul acesta este de la Allah (swt), cu siguranta El il va implini.”


Despre nunta ei cu Profetul (saws) sunt niste relatari facute de ea insasi. Spune ca in ziua aceea au imbracat-o intr-o rochie foarte fina si frumoasa si mama ei a dus-o la noua casa pe care Profetul (saws) o construise pentru ea, iar cateva femei din Al-Ansar o asteptau afara sa o felicite. Apoi in prezenta Profetului (saws) s-a adus intr-un recipient niste lapte din care a baut Profetul (saws) si i-a oferit si ei, dar ea timida a refuzat la care Profetul (saws) a insistat si ea a baut.


Casa care era construita pentru ea era la fel cum aveau sa fie si celelalte case ale celorlalte sotii ale Profetului (saws). Adica era o singura camera – una dintre camerele care construita exact langa moschee – si contructia era facuta din chirpici (material de constructie în forma de caramida, facut dintr-un amestec de lut, paie, apa si uscat la soare.) si din frunze de palmier. Casa era mobilata cu saltea de piele ce era umpluta cu fibre de palmier; si in aceasta simpla casa Aisha (radiallahu anha) a fost cea mai buna sotie, incojurandu-si sotul cu grija si cu dragoste sincera; a infruntat alaturi de Profet (saws) foamea si saracia pana la asa o limita ca multe zile treceau si in casa Profetului (saws) nu se vedea iesind fum implicit nu se facea foc pentru a coace niste paine macar sau a face macar o supa. Traiau numai din curmale si apa, si chiar si in aceste conditii ea nu s-a plans niciodata si nici nu a fost nefericita desi provenea dintr-o casa unde tatal ei era unul dintre cei mai bogati oameni din Quraish.​


Iar Profetul (saws) i-a intors dragostea ei prin afectiunea si iubirea pe care el i-o purta, stiind ca nu a fost usor pentru ea sa indure in tacere dificultatile care surveneau in urma propagarii Islamului.


Desi era casatorita cu Profetul (saws) stilul ei de viata nu s-a schimbat foarte mult. Profetul (saws) ii permitea sa isi aduca prietenele si sa se joace impreuna cu ele cat timp el nu era acasa. Sunt cateva naratii in care se vorbeste despre aceste situatii cand insusi Profetul (saws) intreba ce fel de jocuri se juca cu prietenele ei. Ba la un moment dat ea se juca cu papusile ei si Profetul (saws) a venit acasa, si-a intrebat-o: “Aisha, ce fel de joc e acesta? La care Aisha a raspuns: “Sunt caii lui Solomon (aleihi salam).” La care Profetul (saws) a inceput sa zambeasca.


Urmatorii noua ani din viata ei, Aisha (radiallahu anha) i-a petrecut alaturi de Profet (saws), timp in care a asimilat foarte multe cunostinte, devenid astfel una dintre persoanele cele mai invatate in Islam, ea este sursa de referinta pentru Hedeeth si Sunnah cat si pentru Jurisprudenta Islamica; chiar si unii dintre cei mai distinsi Companioni veneau la Aisha (radiallahu anha) sa o intrebe despre actele obligatorii de adorare. Ea a crescut langa Profet (saws) amintindu-si totul cu o claritate incredibila. A fost martora la atatea evenimente, Coranul era revelat Ayat cu Ayat, inimile oamenilor erau schimbate si transformate iar ea a fost una dintre persoanele care a fost de fata la toate schimbarile majore petrecute in urma venirii si implementarii Islamului. Este multumita acestei exceptionale casatorii, intre un barbat aproape de sfarsitul vietii lui si o femeie aproape la inceputul vietii ei, ca noi sa stim atat de mult despre amandoi. Daca khadeejah (radiallahu anha) era deja o femeie inteleapta atunci cand s-a casatorit cu Profetul (saws), o femeie in plina maturitate, Aisha (radiallahu anha) era inca o tanara fata care inca avea foarte mult de invatat atunci cand s-a casatorit cu Profetul (saws).
Invata foarte repede, avea o memorie clara si nu ii era frica sa raspunda si sa intrebe pentru a afla adevarul, ori de cate ori castiga o discutie in urma argumentelor pe care le aducea Profetul (saws) zambea si spunea: “Este fiica lui Abu Bakr.”​


Musa bin Talha a spus o data
:

“Nu am vazut pe nimeni mai elocvent decat Aisha.”


Ganditi-va cum o persoana care a trait in aceeasi perioada cu ea a ajuns sa spuna ca daca cunostintele Aishei ar fi asezate pe o parte a unui cantar sip e cealalta parte a lui ar fi asezate cunostintele tuturor celorlalte femei, partea Aishei ar intrece pe toate celelalte. Obisnuia sa viziteze si alte femei si sa stea de vorba cu ele dand astfel mai departe cunostintele pe care ea le avea de la Profet (saws). Si dupa ce Profetul (saws) a murit Aisha (radiallahu anha) a reprezentat o sursa de cunoastere atat pentru femei cat si pentru barbati.


Ei bine Aisha (radiallahu anha) a avut o relatie foarte speciala cu a doua sotie a Profetului (saws), Sawdah bint Zam’ah. Daca va amintiti din posturile anterioare am spus ca atunci cand Aisha (radiallahu anha) s-a mutat in casa Profetului (saws) era inca o copila, iar Sawdah a fost cea care a avut grija de ea. Aisha mai apoi a primit cadou din partea Sawdei noaptea pe care Profetul (saws) ar fi trebuit sa o petreaca cu Sawdah sa o petreaca in casa Aishei (radiallahu anha).


Dragostea Profetului (saws) pentru Aisha (radiallahu anha):


Aisha (radiallahu anha) a fost cea mai iubita dintre sotii. Si pentru asta erau mai multe motive. Si pentru asta sunt mai multe motive. Aici se include rabdarea pe care ea avut-o cu Profetul (saws), sinceritatea ei fata de el, rationalitatea ei superioara, intelectul ei foarte ascutit si iute, stima pe care Profetul (saws) o avea pentru tatal ei , Abu Bakr (radiallahu anhu), si mai mult de atat pentru ca aceasta casatorie a fost o Porunca de la Allah (swt). Iar ceea ce iubeste Allah (swt) iubeste si Profetul (saws).


Avem un Hadeeth care ne spune ca ’Amr bin Al-‘As (radiallahu anhu) l-a intrebat pe Profet (saws):

“Care dintre oameni iti este cel mai drag tie, O Trimis al Lui Allah?” El a raspuns: “Aisha.” Apoi ‘Amr a intrebat: “Si dintre barbati?” El a raspuns: “Tatal ei.”

(acest Hadeeth il gasim in Bukhari, Muslim si At Tirmidhi)​


Oamenii stiau de dragostea Profetului (saws) pentru Aisha (radiallahu anha) si ii ducea cadouri in zilele in care Profetul (saws) se afla in casa Aishei; din aceasta cauza sotiile Profetului (saws) s-au adunat in casa sotiei Profetului (saws), Umm Salamah (radiallahu anha) si i-au spus:

“Oamenii fac cadouri atunci cand este ziua Aishei, si noi vrem sa impartasim aceste lucruri bune asa cum face si Aisha, asadar spune Trimisului Lui Allah (saws) sa spuna oamenilor sa aduca cadourile lor indiferent in casa cui se afla Profetul (saws).” Umm Salamah a spus Profetului (saws) ceea ce zisesera celelalte sotii, dar el a ramas tacut. Umm Salamah a mai spus o data, dar Profetul (saws) tot nu a raspuns. Iar cand Umm Salamah a repetat a treia oara atunci Profetul (saws) a replicat: “O Umm Salamah! Nu ma rani in ceea ce o priveste pe Aisha, jur pe Allah, revelatia nu a venit la mine atunci cand ma aflam in patura ei si nu a vreuneia dintre voi.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Anas (radiallahu anhu) a spus ca Trimisul Lui Allah (saws) a spus:

“Superioritatea Aishei asupra celorlalte femei este ca superioritatea Thareed-ului (care este un fel de mancare) asupra celorlalte mancaruri.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Iubirea pe care Profetul (saws) o avea pentru Aisha (radiallahu anha) era evidenta din tandretea pe care o afisa fata de ea. Aisha (radiallahu anha) a spus: “L-am vazut pe Trimisul Lui Allah (saws) stand in dreptul usii camerei mele in timp ce abisinienii prezentau spectacolul cu sulite in moschee si el (saws) el ma acoperea ca un scut cu Rida’ lui (o imbracaminte ce se purta pe partea superioara a corpului), ca eu sa le pot urmari prezentarea, apoi s-a ridicat in picioare pentru a vedea mai bine, pana cand eu am fost cea care a cerut sa nu ma mai uit.”

(Sahih Muslim si Ahmad)​Si vedem aici ca in ciudat faptului ca Profetul (saws) era atat de ocupat cu munca de a propaga Islamul, a stat cu Aisha (radiallahu anha) si a acoperit-o cu haina lui pentru ca ea sa poata vedea acel spectacol al abisinienilor si nu a plecat – desi a durat foarte mult timp – pana cand Aisha a fost cea care a spus ca nu mai vrea sa ii vada.

Asa cum spuneam si mai devreme in acei 9 ani in care Aisha (radiallahu anha) a fost casatorita cu Profetul (saws) a fost martora la marile evenimente care au dat forma destinului comunitatii musulmanilor din Madina. Si o sa va enumar numai cateva dintre ele. In timpul casatoriei sale cu Profetul (saws) a fost schimbata directia de rugaciune (Qibla) de la Ierusalim catre Mekkah, acesta a fost un test de la Allah (swt) care a destins foarte bine musulmanii de crestini si de evrei, a fost tot in timpul casatoriei ei timpul in care foarte multi evrei si crestini veneau la Profet (saws) dar nu ca sa il asculte ci sa se contrazica cu el sperand astfel ca vor justifica neacceptarea Islamului si implicit faptul ca nu vroiau sa il considere Profet, tocmai in aceasta perioada Aisha (radiallahu anha) a invatat cel mai bine cum sa diferentieze adevarul de minciuna. Pe parcurs ce revelatia venea Profetului Mohammed (saws) viata Aishei si a musulmanilor incepea sa reorganizeze, sa se remodeleze conform Comenzilor Lui Allah (swt) – in timpul casatoriei sale cu Profetul (saws) a fost alcoolul interzis, a fost facut clar ce mancaruri sunt Halal si ce mancaruri si Haram, a devenit obligatoriu pentru femei sa poarte hijab in public si la rugaciune, despre Siam (post), despre platirea Zakatului si obligativitatea acestuia precum si toate despre Hajj. Ei bina acestea sunt cateva din evenimentele importante la care Aisha (radiallahu anha) a fost martora.
De fapt orice aspect al vietii acestei, de la nastere pana la moarte si tot ce se intampla intre a fost lamurit de modul in care Profetul (saws) s-a comportat – si asta noi numim Sunnah – iar Aisha (radiallahu anha) este cea care a ajutat la pastrarea si protejarea ei nu numai prin faptul ca a invatat totul de la Profet (saws) dar si prin faptul ca a invatat si pe altii tot ceea ce ea stia.Ea a fost o data intrebata sa il descrie pe Profet (saws) la care ea a raspuns ca: “El era Coranul mergand.” Adica comportamentul lui (saws) era Coranul tradus in actiune, miscare.


Iar ea la randul ei a facut tot ce a putut ca sa ii urmeze pasii. Ea nu numai ca a practicat Sunnah asa cum facuse Profetul (Saws) dar ea a invatat pe de rost si Coranul in intregime si l-a inteles. In timpul casatoriei ei cu Profetul (saws) au fost bataliile cele mari de la Badr, de la Uhud, de la Al-Khandaq. Acestea au fost cele 3 batalii importante impotriva celor din Quraish, care a schimbat puterea din mainile Kafarilor in mainile Musulmanilor. Desi era inca micuta Aisha (radiallahu anha) a participat la toate aceste batalii, aducand apa mujahideenilor (luptatorilor) si ajutatand la ingrijirea celor ce erau raniti.Tot in timpul casatoriei sale cu Profetul (saws) evreii au incercat sa il ucida pe Profet (saws) de mai multe ori si de fiecare data fara success si toti au fost pedepsiti pentru asta. Mai intai Banu Qayunqa si apoi Banu Nadir au fost exilati din Medina; si apoi Banu Qurayza – care si-au incalcat intelegerea cu muslmanii in timpul bataliei de la Al-Khandaq si au conspirat sa extermine pe toti musulmanii – si au fost subjugate la o pedeapsa care a fost decias chiar de omul pe care ei insisi il alesesera sa le judece faptele, Sa’id bin Mu’adh. In deplina concordanta cu ceea ce scria in cartea lor, Torah, toti barbatii au fost ucisi (cu exceptia a 4 dintre ei care au acceptat Islamul) iar femeile si copiii au fost luati sclavi. Dupa acest eveniment a fost un alt trib Banu Al-Mustaliq au inceput sa se pregateasca de lupta impotriva musulmanilor si prin urmare Profetul insusi (saws) a condus armata impotriva lor. Deseori cand insusi Profetul (saws) mergea la lupta obisnuia sa ia cu el una dintre sotiile lui. Nu alegea pe nimeni in particular ci trageau la sorti si numele carei sotii pica aceea mergea cu el (saws). Cand a mers la aceasta batalie impotriva celor din Banu Mustaliq l-a insotit Aisha (radiallahu anha).Din postul urmator vom vorbi despre o intamplare din viata Aishei (radiallahu anha) care a ranit0o foarte mult atat pe ea cat si pe Profet (saws). Si asta numai din cauza celor ipocriti si a celor Kufarilor. Insa vom vedea cum Allah (swt) protejeza sclavii Lui care I se supun cu ascultare indiferent de incercarile grele prin care sunt pusi sa treaca. Din intamplarea care o vom discuta vom avea si noi multe de invatat si o sa va rog sa fiti cu mare bagare de seama pentru ca unii oameni s-au folosit de acele imprejurari ca sa aduca cele mai grave si neadevarate acuzatii numai pentru a termina cu Islamul si pentru a ne rani Profetul (saws). Chiar si pana azi sunt persoane care invoca acest incident numai pentru a o discredita pe una dintre “Mamele Credinciosilor” pe Aisha (radiallahu anha).
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Acuzatiile calomniatoare la adreasa Aishei (radiallahu anha):

Aisha (radiallahu anha) a trait in casa Profetului (saws) unde era respectata si onorata si nimic nu i-a nelinistit existenta asa cum a facut-o povestea inventata despre ea si calomniile care i-au fost aduse de Kufari, un incident in care ipocritii au acuzat in mod fals pe nobila Aisha (radiallahu anha) ca ar fi comis adulter.
Ce au incercat ipocritii sa faca a fost ca au vrut sa atace pe Profetul Mohammed (saws) si o data cu el si Islamul, si astfel au nascocit aceasta mizerie in legatura cu cea mai iubita dintre sotiile lui (saws). Iar musulmanii in mod neintentionat au fost amestecati in aceasta poveste.


Asadar dupa ce s-a tras la sorti si Aisha (radiallahu anha) a fost cea care l-a insotit pe Profet (saws) cand au mers sa infunte Banu Mustaliq, la intoarcere dupa infrangerea acestui trib, pe drum s-a intamplat incidentul. Trebuie sa aveti in minte imaginea complete a celor intamplate. Aisha (radiallahu anha) era o fata de 13 ani, micuta, slabuta si supla iar pentru barbatii care fusesera desemnati sa poarte targa acoperita pe care ea statea era foarte greu sa is idea seama daca ea era inauntru sau nu atunci cand au ridicat lectica (Un fel de pat sau de scaun, purtat de cai sau de oameni, întrebuințat ca mijloc de locomoție în antichitatea romană, în evul mediu și în unele țări orientale) de la pamant. In drum spre Medina armata musulamilor s-a oprit sa se odihneasca dar pe neasteptate Profetul (saws) a dat ordin ca armata sa inainteze. Numai ca Aisha (radiallahu anha) fara sa spuna la nimeni a iesit din adapostul ei si s-a indepartat de tabara pentru cateva minute pentru nevoile fizilogice. Cand se intorcea spre tabara muslmanilor ea a observat ca ii lipseste colierul din onix (o piatra semipretioasa). Asa ca s-a intors pe urmele ei in speranta ca refacand drumul pe care a mers isi va gasi colierul pierdut. Cand l-a gasit a plecat imediat catre tabara musulmanilor, dar cand a ajuns acolo toti erau deja plecati. Barbatii care erau responsabili pentru ridicatul si coboratul lecticii s-au gandit ca ea este inauntru, asa ca au ridicat-o si au prins-o de camila si au plecat la drum.


Aisha (radiallahu anha) care avea incredere deplina in Allah (swt) s-a infasurat in haina ei, s-a asezat jos, sperand ca cineva va observa ca ea lipseste si atunci Profetul (saws) si Companionii sai se vor intoarce dupa ea. Asa ca a decis ca cel mai intelept lucru pe care il poate face este ramana acolo unde era, caci ei vor reface drumul si o vor gasi.

In cele din urma Aisha (radiallahu anha) a adormit. Nu la mult timp in acel loc a ajuns un tanar musulman, Safwan bin Al-Mu’attal As-Sulami (radiallahu anhu). Ramasese in urma convoiului de musulmani datorita unor probleme personale, si cand a vazut-o acolo jos a recunoscut-o. S-a apropiat de ea si a zis: “Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un” (Sigur de la Allah venim si cu siguranta la El ne intoarcem!) Dupa care nu a mai spus nimic ci si-a adus camila pe care a pus-o sa ingenungheze aproape de Aisha ca ea sa se poata urca pe ea in timp ce el statea mai la distanta.

Asa ca Aisha (radiallahu anha) s-a urcat pe camila, Safwan (radiallahu anhu) a venit aproape si a apucat camila de funie si a inceput sa mearga grabit pentru a ii ajunge din urma pe ceilalti muslmani. Dar nu i-au ajuns din urma decat abia in ziua urmatoare cand armata a facut popas. Din nefericire cativa ipocriti i-au vazut pe Aisha si pe Safwan (radiallahu anhu) ajungand in urma singuri asa ca au inceput sa barfeasca si sa imprastie tot felul de zvonuri jignitoare la adresa Aishei (radiallahu anha).

In cele din urma povestea a ajuns si la urechile Profetului (saws) dar deja toata comunitatea vorbea despre ce s-a intamplat sau nu s-a intamplat intre cei doi tineri musulmani. Credinciosii nu s-au indoit nici un moment de Aisha (radiallahu anha) dar inamicii islamului acum gasisera momentul oportun sa atace. Cel care a *!*!*!*!it toata aceasta scandaloasa poveste a fost Abdullah bin Ubayy, unul din inamicii cei mai mari ai Islamului si ai Profetului (saws).

In urma acestei intamplari sau format 4 grupuri:

1. Primul grup – cei care nu au zis nimic
2. Al doilea grup – care au negat cu desavarsire
3. Al treilea grup – care au negat dar au ajutat la raspandirea scandalului (asadar doar buna intentie nu este de ajuns)
4. Al patrulea grup – care erau ipocritiiCand Aisha (radiallahu anha) a ajuns in Medina s-a imbolnavit, si din cauza aceasta nu a stiut ce ziceau ipocritii despre ea dar ea suferea mult din cauza faptului ca Profetul (saws) parea sa nu ii mai pese atat de mult de ea asa cum ii pasa inainte de campania impotriva celor din Banu Al Mustaliq. Asa ca a cerut permisiunea Profetului (saws) sa mearga in casa parintilor ei ca mama ei sa poata avea grija de ea ma bine. Pana la urma cineva i-a spus ce zvonuri se raspandisera in comunitate. Asta nu a facut decat sa agraveze starea Aishei (radiallahu anha) care a plans zi si noapte fara oprire. In cele din urma s-a linistit si a lasat totul in Mana Lui Allah (swt), asteptant ca inocenta ei sa fie confirmata mai devreme sau mai tarziu.


Intre timp Safwan (radiallahu anhu) a fost confruntat in legatura cu ceea ce se intamplase, si el a raspuns: “Toata cinstea ii apartine Lui Allah! Pe Allah niciodata nu am dat la o parte valul niciunei femei.”

Din pricina faptului ca nici o revelatie de la Allah nu venise Profetul (saws) a inceput sa intrebe pe cei apropiati Aishei daca au vazut ceva la ea care sa fie indoielnic.

Asadar a intrebat-o pe Barira, care era servitoarea Aishei (radiallahu anha) daca a observant ceva: “Pe Cel care te-a trimis cu Adevarul, nu am vazut nimic in neregula cu ea, decat in afara faptului ca este o tanara fata, care adoarme in timp ce framanta aluatul si un miel vine si il mananca!” Cativa dintre companionii care erau prezenti acolo i-au zis sa spuna clar ce are de zis, si ea a raspuns: “Stiu atat despre ea cat stie un bijutier despre o bucata pura de aur.”

Profetul (saws) a mai intrebat sip e Zaynab bint Jahsh ce opinie are din moment ce pretuia foarte mult parerea ei. Desi ea si Aisha (radiallahu anha) erau cam majoritatea timpului in dezacord si desi sora ei, Hamna bin Jahsh era una dintre persoanele care contribuiau la raspandirea zvonului, ea a raspuns totusi fara nici o urma de ezitare: “O Trimis al Lui Allah, nu voi spune nimic din ceea ce nu am auzit cu urechile mele si nu am vazut cu ochii mei. Pe Allah, tot ce gasesc in ea este bun.”

Dar din cauza ca Profetul (saws) nu avea dovada nu ii putea lua apararea in fata ipocritilor. A venit apoi la casa lui Abu Bakr (radiallahu anhu) si acolo in prezenta parintilor ei a spus Shahadah, dupa care a continuat spunand:
“Daca esti nevinovata, atunci Allah Insusi iti va apara onoarea, dar daca din greaseala a fost o eroare din partea ta atunci cauta iertare la Allah si El (swt) te va ierta, caci atunci cand un sclav isi recunoaste greseala si se intoarce la El cu cainta, cu regret, atunci Allah (swt) ii accepta cainta.”Aisha (radiallahu anha) a spus: “Cand Profetul (saws) a terminat de spus aceste cuvinte, lacrimile mele s-au oprit. Apoi ea l-a rugat pe tatal ei sa ii raspunda Profetului (saws) din partea ei. Dar Abu Bakr a spus: “Pe Allah nu stiu ce sa ii raspund Profetului (saws).” Atunci Aisha (radiallahu anha) i-a spus mamei ei sa raspunda Profetului (saws) din partea ei. Dar mama ei a zis: “Pe Allah nu stiu ce sa ii raspund Profetului (saws).”

Atunci Aisha (radiallahu anha) a spus: “Sunt inca o tanara fata care nu stie sa recite mult din Coran. Pe Allah stiu ca ai auzit aceasta poveste pe care oamenii o spun, si stiu ca ti s-a fixat in minte si ai crezut-o. Daca ar fi sa spun ca sunt nevinovata nu m-ai crede. Daca ar fi sa marturisesc ceva ce nu am facut si Allah stie de nevinovatia mea, m-ai crede. Pe Allah, tot ce pot spune este ceea ce a spus tatal lui Iosif (pacea fie asupra lui): “…Deci [nu-mi rãmâne decât] rãbdarea cuminte! Si Allah este Cel la care se cere ajutor pentru cele pe care voi le povestiti…”

[Surah Yusuf, ayah 18]​

Aisha (radiallahu anha) a zis:
“Si apoi m-am intors in pat, Allah stiind ca sunt nevinovata si eu sperand ca Allah imi va demostra nevinovatia. Dar niciodata nu m-am gandit ca o revelatie va fi trimisa in legatura cu mine, nu ma credeam asa de importanta incat sa se mentioneze ceva si despre mine in Coran.”
Nici nu a terminat ea de vorbit caci i-a fost trimisa revelatie Profetului (saws) dovedind nevinovatia ei. Asa ca Profetul (saws) a spus: “Nu te ingrijora Aisha, caci Allah a trimis dovada nevinovatiei tale.”

(Sahih Al Bukhari si At Tirmidhi)​

Mama sa care se afla de fata i-a zis Aishei sa se ridice si sa ii multumeasca Profetului (saws). Dar ea a zis: “Il Preaslavesc si Ii multumesc Lui Allah (swt) Cel care mi-a protejat onoarea si mi-a demonstrate nevinovatia.”

(Sahih Al Bikhari si Ahmad)​


Si Profetul (saws) s-a grabit catre moschee sa recite urmatoarele ayah:
“Cei care au venit cu minciuna sunt un grup dintre voi. Nu o socotiti a fi un rãu pentru voi, ci mai degrabã ea este un bine pentru voi! Fiecare om dintre ei are pãcatul ce si l-a agonisit, iar aceluia cãruia îi revine cea mai mare parte din ea va avea parte de mare Chin.De ce, atunci când ati auzit-o [aceastã calomnie], nu au avut credinciosii si credincioasele o bãnuialã bunã în sinea lor si de ce nu au zis “Aceasta este o minciunã învederatã”? De ce nu au adus ei întru aceasta patru martori? Iar dacã nu au adus ei martori, înseamnã cã acestia sunt la Allah mincinosi. Si de n-ar fi gratia lui Allah asupra voastrã si îndurarea Lui, atât în aceastã lume, cât si în Lumea de Apoi, v-ar fi ajuns pe voi un chin mare pentru ceea ce ati vorbit voi. Cãci l-ati rostit cu limbile voastre si ati spus cu gurile voastre lucrul despre care nu aveti nici o stiintã si l-ati þinut drept [lucru] usor, când – de fapt – el este la Allah [un lucru] greu.

Si de ce, când ati auzit-o, n-ati zis voi: “Nu se cuvine sã vorbim despre aceasta! Mãrire Tie! Aceasta este o mare clevetire! Allah vã îndeamnã sã nu vã mai întoarceti la una ca asta niciodatã, dacã sunteti dreptcredinciosi. Si Allah vã desluseste vouã versetele, iar Allah este Binestiutor [si] Întelept ['Alim, Hakim]. Aceia care vor ca printre dreptcredinciosi sã se rãspândeascã ticãlosia vor avea parte de osândã dureroasã atât în aceastã lume, cât
si în Lumea de Apoi. Allah stie, în vreme ce voi nu stiti.”

[Surah An-Nur, Ayah 11-19]​

Cand ayah care a demonstrat nevinovatia Aisha a fost revelata, Abu Bakr (radiallahu anhu) a fost cel care il ajuta foarte mult financiar pe Mistah bin Uthathah, acesta din urma a fost unul din musulmanii care au raspandit zvonul in legatura cu Aisha (radiallahu anha). Si atunci Abu Bakr suparat fiind de atitudinea acestuia s-a jurat ca ii va mai da Sadakah acestui musulman. Si imediat alta ayah a fost revelata vorbind tocmai despre acest lucru: “Sã nu jure cei înzestrati cu belsug si cu bogãtie dintre voi cã ei nu vor mai da [nimic] rudelor, sãrmanilor si celor care purced pe calea lui Allah! Ci sã ierte si sã miluiascã. Oare nu voiti voi ca Allah sã vã ierte vouã? Iar Allah este Iertãtor, Îndurãtor.”

[Surah An-Nur, Ayah 22]

La auzul acestei ayah Abu Bakr (radiallahu anhu) a zis: “Da, jur pe Allah, caci mi-as dori ca Allah sa ma ierte” si a inceput sa il ajute din nou pe Mistah bin Uthathah.
Aisha (radiallahu anha) i-a iertat pe toti cei care au fost implicati in acesta poveste calomniatoare.

Cunostintele Aishei (radiallahu anha):

Aisha a fost unul din cei mai mari invatati in Shariah Islamica, avand cunostinte foarte vaste in ceea ce priveste Hadeeth.

1. ‘Urwah bin Az-Zubair a spus despre Aisha: “Nu am vazut pe nimeni cu mai multe cunostinte despre Coran sau despre indatoririle acestuia, despre ce este permis si despre ce este interzis, sau despre poezie si despre spusele Arabilor, sau despre genealogie decat Aisha.”

2. Abu Burdah bin Abu Musa Al-Ash’aree a relatat de la tatal sau: “Daca a fost o chestiune pe care noi – companionii Profetului (saws) – sa nu fim capabili sa o rezolvam, Aisha avea Solutia.”


3. Abu ‘Umar bin Abdul-Barr a spus: “Aisha a fost unica in timpul ei in trei stiinte: In stiinta Shariei Islamice, In stiinta Medicinei si In stiinta poeziei.”

4. Az-Zuhri a spus: “Daca ar fi sa comparam cunostintele Aishei cu intregul cunostintelor celorlalte sotii ale Profetului (saws) impreuna cu toate celelale femei, cunostintele Aishei tot ar fi mult mai mari.”


5. Mu’awiyah binAbu Sufyan (radiallahu anhu) a spus:
“O Ziyad! Cine este persoana cea mai invatata? Ziyad a rspuns: “Tu, O Comandant al celor credinciosi!” El a zis: “Insist sa imi raspunzi sincer si sa nu ma flatezi.” Atunci Ziyad a raspuns: “Daca ma presezi, eu voi spune ca este Aisha.”

Si multi altii care au spus cuvinte asemanatoare cu cele de mai sus. Atat de multe cunostinte avea incat ‘Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu) si ‘Ali bin Abu Talib (radiallahu anhu) mergeau sa o consulte in multe chestiuni care tineau da legislatia Islamica.​

A relatat 2.210 Hadeeth, dintre care 297 le gasim in Sahih Bukahri si Sahih Muslim. O singura persoana a relatat mai multe hadeeth ca ea si acela este Abu Hurairah (radiallahu anhu).

Toate casatoriile Profetului (saws) au avut in spatele lor o intelepciune cunoscuta noua mai devreme sau mai tarziu, sau poate nu inca. Dar fiecare casatorie a avut o seminificatie.

Casatoria cu Aisha (radiallahu anha) este foarte controversata pana in zilele noastre pentru cei care nu sunt musulmani. Pentru noi insa care stim de ce a ceasta casatorie a fost din Ordinul Lui Allah (swt) nu avem motive de indoiala.

Aisha (radiallahu anha) se afla la o varsta la care era dornica sa afle, sa stie, sa cunoasca. Sa nu uitam ca dintre toate sotiile ea era singura care avea curajul sa puna intrebari Profetului (saws) si sa il provoace la discutii. Daca nu ar fi fost aceasta casatorie multa informative poate nu ar fi ajuns la noi.

In Fathul – Bari (care este o explicatie a hadeethurilor din Sahih Bukhari, explicatie facuta de marele invatat musulman, Ibn Hajar Al-‘Asqalani) se spune ca Aisha (radiallahu anha) era atat de invatata in Legislatia Islamica incat un sfert din toate legile islamice sunt transmise prin intermediul Aishei (radiallahu anha).
 
Top