Al-Istighfaar - Cautarea Iertarii

Discussion in 'Aspecte introductive' started by ummraschid, Feb 19, 2008.

 1. ummraschid
  Offline

  ummraschid Active Member Staff Member

  Joined:
  Dec 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  28
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Al-Istighfaar - Cautarea Iertarii
  Imam Ibn Taymiyyah
  Majmoo Al Fatawa © Islaam.com


  Trimisul lui Allah, sallallahu `alaihi wa sallam, spunea: "Cel mai bun fel de a cere iertare, este atunci cand robul spune: 'Allãhumma 'anta rabbee, lã 'ilãha 'illã 'anta, khalaqtanee, wa 'anã `abduka, wa 'anã `alã `ahdika wa wa`dika mastata`tu, 'a`outhu bika min sharri ma sana`tu, 'aboo'u laka bini`matika 'alayya, wa 'aboo'u bithambee, faghfirlee fa'innahu lã yaghfiru 'aththunooba 'illã 'anta.
  Oh, Allah, tu esti Domnul meu, nu exista alta divinitate in afara de tine. Tu m-ai creat si eu sunt robul Tau si ma voi supune legamantului si promisiunilor (de credinta si sincera supunere) dupa putinta mea. Caut adapost la Tine de raul pe care l-am facut, recunosc Tie, Marinimia Ta asupra mea, si recunosc, Tie , pacatul meu. Asa ca, iarta-ma, caci nimeni nu iarta pacatele in afara de Tine.
  Oricine spune acestea seara, apoi moare in acea noapte, acela va intra in Paradis; si oricine spune acestea dimineata, apoi, moare in acea zi, acela va intra in Paradis."
  [Al-Bukhari: 5903]

  Robul este intotdeauna in binecuvantarea lui Allah, care necesita recunostinta, si in pacat , care necesita iertare. Amandoua aceste chestiunui sant cerute si esentiale pentru rob, in fiecare clipa, caci robul nu inceteaza sa alterneze intre binecuvantarile nenumarate ale lui Allah si nevoia de cainta si cautare a iertarii.
  Si pentru aceasta capetenia copiilor lui Adam, si conducatorul Piosilor , Muhammad, sallallahu `alaihi wa sallam isi cerea iertare in toate situatiile. El spuse intr-un hadith autentic relatat la Al-Bukhari, "O, oameni, caiti-va Domnului vostru , caci cu adevarat eu cer iertare de la Allah si ma caiesc Lui mai mult de saptezeci de ori intr-o zi."
  Se relateaza in Sahih Muslim ca el spunea: "Eu caut iertare de o suta de ori intr-o zi."[Muslim].
  `Abdullah ibn `Umar spunea: Am numarat intr-o singura data, alaturi de Trimisul lui Allah, sallallahu `alaihi wa sallam, cum el a spus de o suta de ori "Rabbi-ghfir-lee wa tub `alayya innaka anta-t-tawwabu-l-ghafoor." [Oh, Stapane al meu, iarta-ma si accepta cainta mea, cu adevarat Tu esti Cel care accepta cainta, Multiertator] [Ahmad, Abu Dawood, Ibn Maajah]
  De aceea, cautarea iertarii este legiferata la sfarsitul actiunilor.
  Allah Preainaltul spune:
  "[Acestia sant ] cei rabdatori, cei sinceri, cei smeriti, cei care dau milostenie, cei care cer iertare inainte de revarsatul zorilor."
  [Al `Imran (3):17]
  Unii dintre ei spuneau: "Da viata noptilor tale, implinind Rugaciunea, si cand vine timpul noptii tarzii, ocupa-te cu cautarea iertarii."
  Este relatat in Sahih ca Profetul, sallallahu `alaihi wa sallam, atunci cand termina Rugaciunea sa, cauta iertare de trei ori, spunand: "Allãhumma 'antas-salamu, wa minkas-salãmu, tabãrakta yã thaljalãli wal 'ikrãmi." [O, Allah, Tu esti 'As-Salãm [Pacea - Facatorul de pace si sursa pacii] si de la Tine vine toata pacea, slavit esti Tu, O, Posesor al Maretiei si al Cinstei][Muslim]
  Allah spune :
  "Si rugati-L pe Allah de iertare, caci Allah este Iertator si Indurator!"
  [al-Muzammil (73):20]
  Chiar dupa ce Profetul , sallallahu `alaihi wa sallam, a exprimat Mesajul , a luptat pe calea lui Allah cu jihad adevarat si a implinit ceea ce Allah a poruncit, mai mult decat oricine, Allah a poruncit Profetului Sau sa implineasca istighfar, spunand :
  "Cand vine biruinta lui Allah si cucerirea
  Si-i vezi pe oameni intrand in religia lui Allah in cete,
  Atunci slaveste-L cu lauda pe Domnul tau si roaga-L pe El de iertare, fiindca El este Iertator [cu cel care se caieste]!"

  [An-Nasr (110):1-3]
  Iata de ce Credinta este stabilita cu Tawhid si Istighfar, asa cum Allah Preainaltul spune:
  "Alif, Lam, Ra. Aceasta este o Carte ale carei versete sant bine intocmite, apoi talcuite de catre un Intelept Binestiutor.
  Nu-L adorati decat pe Allah! Iar eu sunt [trimis] pentru voi de la El, ca prevenitor si vestitor de bine.
  Rugati-va de iertare la Domnul vostru, apoi intorceti-va, caindu-va la El! El va va ajuta sa va bucurati de o placere frumoasa pana la un timp anumit si-i va da fiecaruia care merita rasplata cuvenita."

  [Hud (11):1-3]
  Si Allah spune :
  "Deci sa stii ca nu este nici un dumnezeu afara de Allah si cere iertare pentru pacatele tale si pentru dreptcredinciosi si dreptcredincioase!"
  [Muhammad (47):19]
  Si de aceea se spune intr-o relatare, ca " Shaitan spune: Oamenii se distrug pe ei cu pacate si ei ma distrug pe mine cu 'Laa ilaha ill Allah' si cu cautarea iertarii", de la Ibn Abi Asim si Abu Ya`la, insa lantul acesteia este o fabricatie.

  Iar Yunus, `alayhis salam, spunea:
  "Nu este alt Dumnezeu afara de Tine!Slava Tie! Eu am fost dintre cei nelegiuiti!"
  [al-Anbiyaa' (21):87]

  Ruga pentru ispasirea pacatelor, spusa la sfarsitul unei adunari ,este : Subhãnaka 'allãhumma wa bihamdika, 'ash-hadu 'an lã 'ilãha 'illa 'anta, 'astaghfiruka wa 'atoobu 'ilayka." [Glorie Tie O, Allah, si eu te slavesc pe Tine. Marturisesc ca nu exista alta divinitate in afara de Tine si ma intorc la Tine cu cainta. [Abu Dawood si At-Tirmidhee, hasan saheeh]

  Si Allah stie cel mai bine, si fie ca binecuvantarile Sale si pacea sa fie asupra Profetului Muhammad.  sursa: quraan.com

Share This Page