assalamu aleycum am o intrebare!!!

Discussion in 'Aspecte introductive' started by rahmankeba, Sep 27, 2009.

 1. rahmankeba
  Offline

  rahmankeba New Member

  Joined:
  Aug 30, 2009
  Messages:
  24
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Ratings Received:
  +0 / 0
  este adevarat ca dumnezeu a facut omul dupa chipul si infatisarea sa?inshallah sa imi puteti da un raspuns care sa ne fie de folos la toti!!!!!:salah::salah::salah:inshallah
 2. Alessia
  Offline

  Alessia La ilaha illAllah!

  Joined:
  May 25, 2008
  Messages:
  65
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  student + housewife
  Location:
  Sheffield, UK
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Comentariu asupra hadithului “Allah l-a creat pe om dupa asemanarea Sa”

  Cand Profetul (saws) spune When Prophet says “Allah l-a creat pe om dupa asemanarea Sa”, la ce se refera asta si cum trebuie sa intelegem?

  Lauda lui Allah.
  Al-Bukhaari (6227) si Muslim (2841) au relatat de la Abu Hurayrah ca Profetul (saws) a spus: “Allah l-a creat pe Adam dupa asemanarea Sa si el masura 30 de metri cubi inaltime.Cand l-a creat i-a spus, “Du-te si salute acel grup de ingeri care stau si asculta cum iti vor raspunde la salut pentru ca acesta va fi salutul tau si al urmasilor tai.Asa ca el a spus “As-salaamu alaykum si ei au raspuns “Al-salaamu alayka wa rahmat-Allah”.Deci ingerii au adaugat cuvintele “wa rahmat-Allah”.Oricine va intra in Paradis va arata ca Adam insa oamenii au devenit mai scunzi pana acum.
  Muslim (2612) a relatat ca Abu Hurayrah a spus: Mesagerul lui Allah(saws) a spus: “Cand cineva se lupta cu fratele sau, sa evite fata deoarece Allah l-a creat pe Adam dupa asemanarea Sa.
  Ibn Abi ‘Aasim a relatat in al-Sunnah (517) ca Ibn ‘Umar a spus: Messagerul lui Allah(saws) a spus: “Nu spuneti “Fie ca Allah sa-ti deformeze fata”[un fel de blestem in araba], pentru ca fiul lui Adam a fost creat dupa asemanarea Celui Milostiv. Shaykh ‘Abd-Allaah ibn al-Ghunaymaan a spus: “Acest hadith este saheeh[autentic] si a fost clasat ca authentic de imam Ahmad.Cei care l-au clasat ca si hadith da’eef[slab] nu au nicio dovada iar cei care l-au clasificat ca si authentic sunt mai invatati decat ei.
  Acest hadith demonstreaza faptul ca termenul de “asemanarea Sa” se refera la chipul lui Allah.
  Al-Tirmidhi (3234) a relatat de la Ibn ‘Abbaas ca Profetul (saws) a spus: “Domnul meu a venit la mine in cea mai frumoasa infatisare si a spus, “O Muhammad”, Eu am spus “Sunt aici la dispozitia Ta, Domnul meu”.El a spus “Asupra carui lucru disputa ingerii in inaltimi...” Casat ca si hadith authentic de Shaikh Albani in al-Tirmidhi
  Dupa lungul hadith despre interventia din ziua de apoi “....apoi al-Jabbar va veni intr-o infatsare diferita de infatisarea dupa care L-au vazut ei pentru prima oara...” Narat de al-Bukhaari, 7440; Muslim, 182.
  Din aceste hadithuri stim ca este dovedit faptul ca Allah are o infatisare, intr –o maniera folositoare Lui, fie El glorficat!Infatisarea Sa este unul dintre Atributele lui Allah care nu pot fi asemuite atributelor fiintelor omenesti , intocmai ca si esenta Sa care nu poate fi asemuita cu esenta noastra.
  Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus: “Cuvantul “infatisare” in acest hadith este ca si celelalte attribute si nume mentionate in alte texte, unde cuvintele folosite pentru a descrie aceste atribute pot fi aplicate si fiintelor omenesti, intr-o maniera limitata.Cand aceste cuvinte sunt atribuite lui Allah , ele au un inteles unic, ca de exemplu al-‘Aleem (Atotstiutorul), al-Qadir(Atotputernicul), al-Raheem(Cel Indurator) etc... “ Naqd al-Ta’sees, 3/396

  Tot ceea ce exista trebuie sa aiba o forma sau o infatisare in mod inevitabil . Shaykh al-Islam a spus: “Exact asa cum tot ceea ce exista are attribute, asa si ceea xe exista de la sine trebuie sa aiba infatisare sau forma.Este imposibil ca ceva sa existe de la sine si sa nu aiba o forma sau o infatisare..”
  Si a mai spus: “ Nu exista nicio neintelegere intre salafii celor 3 generatii (predecesorii piosi) ca prenumele in hadith se refera la Allah, si este relatat prin multe isnaduri(landuri de naratori) de la multi dintre Sahaba.Contextele hadithurilor, toate indica acest lucru...dar cand al-Jahamiyyah a de venit raspandita in secolul 3 dupa Hijrah, un grup a inceput sa spuna ca pronumele se refera la ceva diferit decat Allah, si asta a fost transmis de la un grup de invatati care erau cunoscuti ca avand cunostiinte si de a urma Sunnah in marea parte a aspectelor vietii , precum Abu Thawr, Ibn Khuzaymah, Abu’l-Shaykh al-Asfahaani si altii.Deci ei au fost denuntati de imamii Islamului si de alti invatati Sunni.”
  Naqd al-Ta’sees, 3/202

  Ibn Qutaybah a spus: “ Faptul ca Allah ar trebui sa aiba o infatisare nu este mai puternic decat decat faptul ca El are 2 maini, degete sau ochi.Mai degraba acestea sunt deja acceptate deoarece ele sunt mentionate in Quran, dar aceasta idee (de forma sau infatisare) este privita ca ciudata deoarece nu este mentionata in Quran.Noi trebuie sa credem in toate atributele lui Allah, fara a ne gandi cum sunt ele sau a discuta despre cum sunt ele.
  Ta’weel Mukhtalif al-Hadeeth, p. 221
  Shaykh al-Ghunaymaan a spus: “Deci este clar ca forma sau infatisarea sunt ca si celelalte attribute ale lui Allah.Orice atribut pe care Allah l-a mentionat in Quran, trebuie luat ca atare si trebuie sa credem in el.”
  Sharh Kitaab al-Tawheed min Saheeh al-Bukhaari, 2/41
 3. umm aisha
  Offline

  umm aisha Junior Member

  Joined:
  Feb 9, 2009
  Messages:
  140
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Teacher
  Location:
  Kuwait
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

  Asalamu aleikom wa rahmatullah wa barakatuh


  Sheikh Bin Baaz (Allah sa fie multumit de el) a fost intrebat: “Este un Hadeeth narat de la Profet (pacea si binecuvantarile fie asupra lui) prin care el (Saws) interzicea sa spunem: “Fie ca Allah sa iti deformeze fata”, si spune ca Allah l-a creat pe Adam dupa Chipul si Asemanarea Sa. Care este parerea corecta in legatura cu acest Hadeeth?


  El a raspuns:

  “Acest Hadeeth este dovedit a fi de la Profet (saws) in care spune: “Daca unul dintre voi loveste pe altul, sa evite fata, pentru ca Allah l-a creat pe Adam dupa Imaginea Sa.” Si potrivit altei versiuni: “Dupa Imaginea Celui Mai Milostiv.” Dar asta nu implica in nici un fel similitudine sau acelasi chip sau forma.

  Ceea ce inseamna de fapt, potrivit celor mai mari invatati, este ca Allah l-a creat pe Adam cu abilitatea de a auzi si a vedea, si sa vorbeasca atunci cand vrea. Si acestea sunt attribute ale Lui Allah (subhana wa ta’ala), pentru ca El este Atoatestiutor, si Atoatevazator, si vorbeste atunci cand El Doreste, si EL are o Fata, Fie El Preamarit si Slavit.


  Dar inca o data: Asta nu inseamna ca ar fi vreo aseamanare la chip sau forma. Ci mai degraba imaginea Lui Allah este una diferita fata de cea a fiintelor create. Ceea ce inseamna este ca El este Atoatestiutor, si Atoatevazator si vorbeste cand Voieste. Si l-a creat pe Adam cu abilitatea de a auzi si a vedea, cu fata, cu maini si picioare. Dar auzul omului este diferit de Auzul Lui Allah (subhana wa Ta’ala), vazul omului nu este ca Vazul Lui Allah (subhana wa Ta’ala), iar vorba omului nu este ca Vorba Lui Allah (subhana wa Ta’ala). Allah are atribute care I se potrivesc Maretiei Sale si Puterii Sale, si omul are atribute care i folosesc lui, si se potrivesc, ele sunt limitate, marginite si imperfect, in timp ce Artibutele Lui Allah sunt perfecte, fara nici un fel de cusur si imperfectiuni, si de asemenea infinite, fara limite.
  Allah (swt) spune:  “El este Cel care Aude Totul si Cel care Vede Totul [As-Sami', Al-Basir].”

  [Surah As-Sura, 42, Ayah 11]​

  “Si El nu are pe nimeni egal!"

  [Surah Al Ikhlas, 112, Ayah 4]

  Asadar nu este permis sa lovesti peste fata sau sa spui: “Fie ca Allah sa iti deformeze fata.”

  Sfarsitul citatului. Majmoo’ Fataawa al-Shaykh, 4/226​


  Un alt lucru care ar ajuta sa aexplicam acest Hadeeth sunt cuvintele Profetului (saws): “Primul grup care vor intra in Paradis vor fi cei imaginea lunii.” (relatat de al-Bukhaari, 3245; Muslim, 2834). ​


  Ce a vrut sa spuna Profetul (saws) prin aceasta? Ca cei care vor intra primii in Paradis vor avea forma umana, dar datorita puritatii lor, frumusetii lor si stralucirii lor vor arata ca si luna de pe cer, asadar ei sunt asemanati cu luna dar fara a fi similari cu aceasta. Deci doar pentru ca un lucru se spune a fi asemanator cu un alt lucru nu inseamna neaparat ca sunt similar in toate aspectele. ​  Cuvintele Profetului (saws) “Adam a fost creat dupa imaginea Sa” inseamna ca Allah L-a creat pe Adam dupa Imaginea Sa, pentru ca El are Fata, are Ochi, are Mana, are Picior, si Adam (pacea fie asupra lui) avea fata, mana, ochi, picior…dar la fel asta nu inseamna ca toate aceste lucruri sunt exact la fel. Sunt oarecare asemanari dar nu sunt identice. La fel cum spuneam si mai devreme, primul grup care va intra in Rai sunt asemanati cu Luna, dar asta nu ii face indentici cu Luna. Aceasta confirma parerea celor din Ahl al-Sunnah wa'l-Jamaa'ah, care spun ca nici unul dintre atributele Lui Allah nu se compara cu atributele fiintelor create, fara a distorsiona sau interpreta gresit, sau a discuta despre cum sau daca se compara El (subhana wa Ta’ala) creatiile Lui (swt).


  Vezi Sharh al-‘Aqeedah al-Waasitah by Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen, 1/107, 293.

  Pentru mai multe informatii vezi Sharh Kitaab al-Tawheed min Saheeh al-Bukhaari by Shaykh al-Ghunaymaan, 2/33-98, in care citeaza in detaliu din Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (Allah sa aiba mila de el) unde combate toate interpretarile gresite ale acestui Hadeeth de ahl al-kalaam si toti cei care sunt de acord cu ei.

  Si Allah stie cel mai bine.
 4. umm aisha
  Offline

  umm aisha Junior Member

  Joined:
  Feb 9, 2009
  Messages:
  140
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Teacher
  Location:
  Kuwait
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

  Asalamu aleikom wa rahmatullah wa barakatuh

  Aceasta inaltime se estimeaza a fi avut Adam (pacea fie asupra lui).

  Attached Files:

 5. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  As'salamu aaleikom

  Allah sa fie multumit de voi..M asha Allah


  wa aaleikom salam
  :ma:
 6. rahmankeba
  Offline

  rahmankeba New Member

  Joined:
  Aug 30, 2009
  Messages:
  24
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Ratings Received:
  +0 / 0
  wa 3aleikoum salam

  :salah::salah::salah::salah:fie ca allah sa va rasplateasca inshallah

Share This Page