Ce se intelege prin ‘a sulfa in trambita?’

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi.
Ce se intelege prin ‘a sulfa in trambita?’

Ce este ‘trambita’ mentionata in versetul in care Allah spune: “Si atunci cand se va sufla in trambita, vor fi trasniti toti cei care se afla in ceruri si pre pamant, afara de cei care va voi Allah” (traducerea sensurilor, al-Zumar 39:68). Cum se va sulfa?

Lauda Lui Allah.

Cuvantul “soor” (tradus in articolul de fata prin trambita) are intelesul de instrument de suflat, cum ar fi o goarna sau o trompeta. Trimisul lui Allah (sallaallahu alayhi wasallam) a fost intrebat despre aceasta trambita, iar el a explicat utilizind cuvinte familiare din limba araba, dupa cum se mentioneaza in Sunan al-Tirmidhi (3244), precum si in alta sursa de la ‘Abd-Allaah ibn ‘Umar (radiallahu anhu), care a spus: ‘Un beduin a zis: “O Trimis al lui Allaah, ce este trambita?’ El a spus: “O goarna in care se sufla.”’ Clasificat drept saheeh de al-Albaani in al-Saheehah, 1080.

Referitor la cel care va sulfa in goarna, este bine cunoscut faptul ca acesta este Israafeel (alayhi sallam). Unii invatati au relatat faptul ca exista un consens cu privire la aceasta chestiune, iar acest lucru este clar afirmat in unele hadith-uri. Vezi Fath al-Baari, 11/368.

Mesagerul lui Allah (sallallahu alayhi wasallam) ne-a spus ca acela care va sulfa in trambita este pregatit sa faca acest lucru inca din clipa in care a fost creat de Allah, dupa cum ni se relateaza in al-Mustadrak de la Abu Hurayrah (radiAllahu anhu), care a spus: “Trimisul lui Allah (sallaallahu alayhi wasallam) a zis: “Privirea celui care va sulfa in trambita a fost fixata din momentul in care i s-a incredintat aceasta misiune, fiind indreptata catre tron, (iar el) pregatit (sa sufle), in cazul in care i se va cere acest lucru inainte sa clipeasca, iar ochii lui sunt asemenea a doua stele stralucitoare.” Clasificat drept saheeh de al-Albaani in al-Silsilah al-Saheehah, 1078.

Majoritatea invatatilor sunt de parere ca se va sulfa de doua ori in trambita: prima data toata creatia isi va pierde cunostinta (va lesina) iar a doua oara va avea loc invierea. Aceasta interpretare se bazeaza pe versetul in care Allah spune (traducerea sensurilor):
“Si atunci cand se va sufla in trambita, vor fi trasniti toti cei care se afla in ceruri si pre pamant, afara de cei care va voi Allah. Apoi se va sufla in ea a doua oara si iata-i pe ei in picioare, asteptand” (traducerea sensurilor, al-Zumar 39:68)

Se bazeaza si pe hadith-urile saheeh care mentioneaza ca se va sufla de doua ori, si ceea ce se va intampla dupa aceea. Al-Bukhaari (4651) si Muslim (2955) au relatat ca Abu Hurayrah a spus: Trimisul lui Allah (sallaAllahu alayhi wasallam) a zis: “Intre cele doua suflari in trambita va trece un interval de 40.” Oamenii au zis, “O Abu Hurayrah! 40 de zile?” Am raspuns: “Nu sunt sigur.” Ei au spus, “40 de ani?” Am zis: “Nu sunt sigur.” Ei au spus, “40 de luni?” Am zis: “Nu sunt sigur. Apoi Allah va cobori ploaie din cer si vor creste precum iarba. Toate partile corpului omenesc vor putrezi, cu exceptia unui singur os de la baza coccisului, din care va fi recreat in ziua invierii.”
Al-Nawawi spus: ceea ce se intelege din cuvintele lui Abu Hurayrah, “Nu sunt sigur” este ca nu putea fi sigur daca era vorba despre 40 de zile, sau luni ori ani; nu era sigur decat de faptul ca vor fi 40 de astfel de unitati temporare.

In Saheeh Muslim (2940) se relateaza ca ‘Abd-Allaah ibn ‘Amr (radiallahu anhu) a spus: Trimisul lui Allah (sallaAllahu alayhi wasallam) a spus: “… apoi se va sulfa in trambita si oricine va auzi isi va intoarce gatul intr-o parte si apoi isi vor indrepta capul in sus (ca si cum ar vrea sa se asigure ca aud bine). Primul care o va auzi va fi un barbat ocupat cu asezarea rezervorului de apa din care se adapa camilele. El isi va pierde cunostinta, la fel si ceilalti oameni. Apoi Allah va cobori o ploaie ca roua si din ea vor creste corpurile oamenilor. Apoi se va sulfa din nou in trambita, iar ei se vor ridica si vor incepe sa priveasca in jur.”

Unii invatati au spus ca se va sulfa de trei ori in trambita, inclusiv atunci cand toti oamenii vor fi inspaimantati, ceea ce se va intampla inainte ca oamenii sa cada inconstienti. Ei s-au bazat pe versetul in care Alah spune (traducerea sensurilor):
“Si in Ziua cand se va suna in trambita si se vor inspaimanta cei care sunt in ceruri si cei care sunt pe pamant - afara de cei care va voi Allah - vor veni toti la El umiliti” (traducerea sensurilor, al-Naml 27:87)

Insa faptul ca lesinul este mentionat intr-un verset si spaima in alt verset nu inseamna ca acestea nu se vor intampla in acelasi timp, atunci cand se va sulfa pemtru prima oara in trambita. Mai degraba vor avea loc in acelasi timp, deci atunci cand se va sulfa in trambita oamenii vor fi inspaimantati, vor lesina si apoi vor muri.

De asemenea, ei au mai citat cateva hadith-uri drept dovezi, in care se mentioneaza ca se va sufla de trei ori in goarna.
Insa acel hadith pe care ei il citeaza drept dovada este hadith-ul lung despre goarna, iar acesta este un hadith da’eef (slab), dupa cum a spus si al-Haafiz ibn Hajar (Allah sa aiba mila de el). Si Allah stie cel mai bine. Vezi al- Tadhkirah de al-Qurtubi (184); Fath al-Baari, 11/369.

Din cele de mai sus se poate intelege ca atunci cand Allah va decreata ca toate creaturile sa moara, El ii va porunci ingerului sa sufle in trambita, iar aceasta va scoate un sunet puternic care va inspaimanta toate creaturile, iar ca rezultat cu toatele vor cadea inconstiente si vor muri. Ele vor sta astfel pana cand va hotari Allah, termen descris prin cuvantul 40, insa fara a specifica daca este vorba despre ani, luni sau zile - Allah stie cel mai bine cit va dura. Corpurile lor se vor descompune in aceasta perioada pina cind nu va mai ramine nimic din ele, in afara de osul de la baza coccisului, un os rotunjit de la capatul coloanei vertebrale. Apoi Allah va trimite un nor din care va cobori ploaia, iar atunci cind apa va atinge acel os, corpul va creste din el, asa cum creste si o planta, si va arata ca atunci cind Allah l-a creat prima data, pentru ca El poate face orice. Apoi va sulfa in trambita pentru a da semnalul invierii, iar sufletele se vor intoarce in corpurile lor, vor iesi din morminte si se vor grabi catre locul adunarii. Cerem ca Allah sa ne binecuvinteze cu mila si bunatatea Sa.

Musulmanul trebuie sa se pregateasca pentru aceste momente decisive grabindu-se sa faca fapte bune si raminind departe de lucruri si fapte rele.
Daca acela care se temea cel mai tare de Allah a spus: “Cum sa fiu linistit cand acela care va sulfa in trambita a dus deja goarna la gura, si-a plecat fruntea, si-a inclinat urechea, asteptind sa vada cand i se va ordona sa sufle in trambita?” – dupa cum a fost relatat de al-Tirmidhi in al-Sunan, 243, si altii - clasificat drept saheeh de al-Albaani in al-Silsilah, 1079 – atunci ce sa mai spunem despre noi, care suntem slabi si gresim? Ii cerem lui Allah sa ne faca dintre cei care nu vor fi afectati de cea mai mare spaima atunci cand ingerii li se vor arata spunind: “Aceasta este Ziua voastra, care vi s-a promis.” (traducerea sensurilor, al-Anbiya’ 21:103).

Si Allah stie cel mai bine.
Vezi al-Qiyaamah al-Kubra by Shaykh ‘Umar al-Ashqar, 33-42; A’laam al-Sunnah al-Manshoorah, 122.
Islam Q&A


Wa 3alaykum assalam.
 
Top