Cum Sa Fim Multumitori In Fata Lui Allah (swt)

umm aisha

Junior Member
Cum sa ii multumim Lui Allah(swt)


Introducere:

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim, Toata slava ii apartine Lui Allah, pe El Il adoram si cautam ajutorul Lui si Iertarea Lui. La El cautam adapost de raul din interiorul nostru si de raul faptelor noastre. Pe cine Allah indruma , nimeni nu il poate rataci, si pe cine Allah il rataceste nimeni nu il poate indruma. Marturisesc ca nu este alt Dumnezeu in afara de Allah, care nu are parteneri, si marturisesc ca Mohammed (saws) este Sclavul si Mesagerul Sau.


Allah (swt) spune in Coran:

“O, voi cei care credeti! Fiti cu fricã de Allah, asa cum se cuvine sã fie frica de El si sã nu vã sãvârsiti din viatã decât fiind musulmani!"

[Surah Al Imran, ayah 102]​


Allah (swt) mai spune in Coran:

“O, voi, oameni! Fiti cu fricã de Domnul vostru care v-a fãcut dintr-o singurã fiintã si a fãcut din aceasta si pe perechea ei si care a rãspândit din cele douã [fiinte] multi bãrbati si femei! Fiti cu fricã de Allah în numele cãruia vã conjurati [unii pe altii] si [fiti cu fricã de ruperea] legãturilor de rudenie, cãci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”

[Surah An Nisa, ayah 1]

Allah (swt) mai spune:

“O, voi cei care credeti! Fiti cu fricã de Allah si spuneti vorbe
adevãrate, Pentru ca El sã vã îndrepte faptele voastre si sã vã ierte greselile
voastre! Acela care este cu supunere fatã de Allah si fatã de Trimisul Sãu va dobândi mare izbândã.”


[Surah Al Ahzab, ayah 70-71]

Cel mai adevarat cuvant este Cartea Lui Allah (swt) – Coranul – si cea mai buna indrumare este cea a Profetului Mohammed (saws). Cea mai rea dintre practice este cea de a introduce noi elemente in religie, si fiecare introducere de elemente noi este o inovatie (Bid’ah); si fiecare inovatie este o ratacire si fiecare ratacire duce catre Iad.

Toata slava si Gloria ii apartine Lui Allah, pacea si binecuvantarile fie asupra Profetului Mohammed, asupra familiei sale (saws), a Companionilor si a tuturor celor care i-au urmat corect.


Allah (swt) a spus:


“Si tineti-vã cu totii strâns de Frânghia lui Allah si nu vã scindati si aduceti-vã aminte de îndurarea lui Allah pentru voi, cãci ati fost dusmani [înainte de Islam] si a fãcut pace între inimile voastre [la primirea Islamului] si prin harul Lui ati devenit frati si ati fost pe marginea prãpastiei Focului, iar El v-a salvat de la el. Asa va face Allah semnele sale limpezi, pentru ca voi sã fiti bine cãlãuziti.”

[Surah Al Imran, ayah 103]

Allah (swt) a trimis pe Profetul Mohammed (saws) acestei natiuni pentru a intregi, a completa, bunul caracter si pentru a-l purifica. Sunt maniere sau caractere care sunt obligatorii pentru fiecare musulman, mai intai catre Domnul lor (Allah-swt-) apoi cu privire catre alti musulmani, mai apoi cu privire la restul oamenilor si in cele din urma cu privire la universul inconjurator.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care Allah (swt) le-a ordonat sclavilor Sai si l-a facut si obligatoriu pentru ei este ca trebuie sa Ii arate Multumire Lui Allah(swt). A arata multumire Lui Allah si a fi recunoscator pentru tot ce El ne-a dat este o datorie pentru noi, o datorie pe care suntem obligati sa o onoram.​Ce inseamna a fi multumitor?

Sa fii multumitor fata de Allah (swt) este sa Il Slavesti pe Allah (swt) sau sa Il amintesti pe Allah atunci cand El lasa binecuvantarea Lui aspura ta. Inseamna sa fii multumitor pentru binecuvantrile care ni le da, sau pe care ni le-a dat.Diferenta dintre Al-Hamd si Al-Shukr

A oferi multumiri Lui Allah (swt), AL-Shukr, este la fel ca a aduce Slava , Al-Hamd, numai ca Al-Hamd este mult mai general. Cu alte cuvinte poti laud ape cineva pentru bunul sau caracter si pentru faptul ca e bun cu tine, dar ii multumesti numai atunci cand face ceva bun pentru tine; nu ii multmesti pentru atributele sale sau pentru caracterul sau.

Asadar Al-Hamd, este a lauda pe cineva care merita laudat din pricina caracterului sau, fara a avea ceva de a face cu faptul ca ti-a facut un bine. In timp ce Al-Shukr este sa ii multumesti cuiva in schimbul unui favor.

Prin urmare noi Il preamarim pe Allah(swt) pentru Inaltele Sale Calitati si pentru Suprematia Lui, si Ii multumim pentru binecuvantarile pe care le-a revarsat asupra noastra.

Allah (swt) a mentionat Al-Shukr (recunostinta) si Al-Kufr (nerecunostinta) in diferite Ayah din Sfantul Coran.


Spre exemplu


Allah (swt) spune:

“Nu i-ai vãzut pe cei care au schimbat îndurarea lui Allah cu necredinta si au adus neamul lor în casa pieirii, În Gheena, în care o sã ardã? Si ce rãu sãlas!”

[Surah Ibrahim, ayah 28-29]​

Allah (swt) mai spune:

“Pomeniti-Mã pe Mine si o sã-Mi aduc aminte de voi! Si sã-Mi fiti multumitori, sã nu fiti fãrã credintã fatã de Mine!”

[Surah Al-Baqarah, ayah 152]​


De asemenea Allah (swt) ne-a mai spus ca numai cei care sunt recunoscatori Lui Il adora cu adevarat:

“O, voi cei care credeti! Mâncati din bunãtãtile pe care vi le-am dãruit si multumiti lui Allah dacã numai pe El voi Îl adorati!”

[Surah Al-Baqarah, ayah 172]​

Este evident din Ayah de mai sus ca cei care intr-adevar Il adora pe Allah (swt) sunt cei care ii sunt recunoscatori Lui Allah (swt).
Ar trebui asadar sa stim ca Il putem multumi pe Allah (swt) prin a-I fi recunoscatori:

“…Însã dacã voi sunteti multumitori, aceasta Îi place Lui…”


[Surah Az-Zumar, ayah 7]​

De fapt, Allah mentioneaza ca recunostinta si multumirea este motivul creatiei noastre:

“Allah v-a scos pe voi din pântecele mamelor voastre, fãrã ca voi sã aveti stire de ceva, si v-a dat vouã auzul si vãzul si inimile, pentru ca voi sã fiti multumitori.”

[Surah An-Nahl, ayah 78]​
 

Hajjerr

He is Dhul-Jalali Wal-Ikram
Salam aleikum

Foarte frumos articol.

“Si tineti-vã cu totii strâns de Frânghia lui Allah si nu vã scindati si aduceti-vã aminte de îndurarea lui Allah pentru voi, cãci ati fost dusmani [înainte de Islam] si a fãcut pace între inimile voastre [la primirea Islamului] si prin harul Lui ati devenit frati si ati fost pe marginea prãpastiei Focului, iar El v-a salvat de la el. Asa va face Allah semnele sale limpezi, pentru ca voi sã fiti bine cãlãuziti.”

[Surah Al Imran, ayah 103]
 
Top